Τροποποιήθηκε από:
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 270Α_2014 | 4.22 MB |
1. Συνίσταται Εθνικό Παρατηρητήριο Άνοιας − Alzheimer στο Υπουργείο Υγείας, με σκοπό τη μόνιμη υποστήριξη της πολιτικής της χώρας για την αντιμετώπιση της νόσου και την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών και των οικογενειών τους.
2. Το Εθνικό Παρατηρητήριο Άνοιας – Alzheimer ασκεί ιδίως τις εξής αρμοδιότητες:
α. Εκπονεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νόσο, το οποίο υποβάλλεται προς έγκριση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και το οποίο μπορεί να επικαιροποιείται με βάση τη διαρκή έρευνα των νέων ιατρικών, κοινωνικών, οικονομικών και νομικών δεδομένων.
β. Παρακολουθεί την εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου από τις εξουσιοδοτημένες υπηρεσίες υγείας σε όλη τη χώρα. Σχετική ετήσια έκθεση υποβάλλεται στον Υπουργό Υγείας και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αναρτάται δε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.
γ. Γνωμοδοτεί για κάθε σχετικό με την άνοια και τη νόσο Alzheimer σχέδιο νόμου, που τίθεται υπόψη του, καθώς επίσης και για κάθε σχετική με την άνοια και τη νόσο Alzheimer κανονιστική πράξη, ώστε να εξασφαλίζεται η εναρμόνιση με τις αρχές του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου.
δ. Επικοινωνεί, με σκοπό την αμοιβαία ενημέρωση, με ενώσεις ασθενών και εξειδικευμένους στη νόσο επιστημονικούς φορείς.
ε. Εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς και ενωσιακές εκδηλώσεις ή ομάδες εργασίας με αντικείμενο τη νόσο.
στ. Εισηγείται στον Υπουργό Υγείας για την προκήρυξη ερευνητικών προγραμμάτων, που κρίνονται σημαντικά όσον αφορά στη μελέτη της νόσου στη χώρα.
3. Το Παρατηρητήριο συγκροτείται από εννέα (9) μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, με τις εξής ιδιότητες:
α) Τρεις Ιατρούς Νευρολόγους ή Ψυχίατρους ή άλλης ειδικότητας, εγνωσμένης ακαδημαϊκής, ερευνητικής ή κλινικής εμπειρίας στη μελέτη και αντιμετώπιση της νόσου.
β) Έναν ερευνητή εγνωσμένης ακαδημαϊκής εμπειρίας στη μελέτη της νόσου.
γ) Έναν εμπειρογνώμονα με ειδίκευση στην Οργάνωση Υπηρεσιών Υγείας.
δ) Έναν εμπειρογνώμονα με ειδίκευση στα Οικονομικά της Υγείας.
ε) Έναν νομικό με εμπειρία στο ιατρικό δίκαιο και τη βιοηθική.
στ) Έναν ανώτερο υπάλληλο της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
ζ) Έναν έμπειρο φροντιστή ανοϊκού ασθενούς, με κοινωνική δραστηριότητα σχετική με ζητήματα που αφορούν την άνοια.
4. Το Παρατηρητήριο συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ο οποίος ορίζει και τον Πρόεδρο. Ο Πρόεδρος και τα μέλη είναι άμισθα και ορίζονται για θητεία πέντε (5) ετών η οποία μπορεί να ανανεώνεται μία φορά.
5. Το Παρατηρητήριο μπορεί να ζητά από τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και από ιδιώτες κάθε πληροφορία, έγγραφο ή οποιοδήποτε σχετικό στοιχείο που είναι σχετικό με την αποστολή του. Ο Πρόεδρος μπορεί να λαμβάνει γνώση εγγράφων και άλλων στοιχείων που χαρακτηρίζονται ως απόρρητα. Οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να διευκολύνουν το έργο του Παρατηρητηρίου.
6. Το Παρατηρητήριο εδρεύει σε χώρο του Υπουργείου ή Δημόσιου Νοσοκομείου. Εξυπηρετείται διοικητικά από δύο (2) υπαλλήλους ΠΕ Διοικητικού και έναν (1) υπάλληλο ΠΕ Πληροφορικής, που μετατάσσονται ειδικά για τις ανάγκες του από το στενό δημόσιο τομέα. Τα έξοδα υποδομών και λειτουργίας του καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου.
7. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ύστερα από γνώμη του Παρατηρητηρίου, καταρτίζεται ο Κανονισμός Λειτουργίας, που θα ρυθμίζει την οργάνωση και τα θέματα λειτουργίας του πλην των ρυθμιζόμενων με την προηγούμενη παράγραφο θεμάτων.
1. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ορίζονται και λειτουργούν Περιγεννητικά Κέντρα σε δημόσια, σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, σε νοσηλευτικά ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ. και σε ιδιωτικές Κλινικές. Το Περιγεννητικό Κέντρο είναι τριτοβάθμια νοσηλευτική μονάδα που παρέχει πλήρεις υπηρεσίες υγείας έναντι του συνόλου των προβλημάτων υγείας των επίτοκων−λεχωϊδών και των εμβρύων−νεογνών που ανακύπτουν κατά την περιγεννητική περίοδο, καθώς και επιμόρφωση και ενημέρωση στα θέματα περιγεννητικής φροντίδας. Την ευθύνη της λειτουργίας των Περιγεννητικών Κέντρων έχουν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων και Κλινικών. Με την ίδια απόφαση μετά από εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των Περιγεννητικών Κέντρων, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
2. Οι έγκυες και επίτοκες υψηλού κινδύνου παραπέμπονται στα Περιγεννητικά Κέντρα με ευθύνη του ιατρού που τις παρακολουθεί σύμφωνα με ιατρικά πρωτόκολλα διαλογής των κυήσεων και τοκετών υψηλού κινδύνου.
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥ καθορίζονται τα πρωτόκολλα διαλογής των κυήσεων και τοκετών υψηλού κινδύνου.
3. Σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας λειτουργεί τουλάχιστον ένα Περιγεννητικό Κέντρο στο πλαίσιο δημόσιου ή Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ή Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Τα δημόσια Περιγεννητικά Κέντρα βρίσκονται σε άμεση διασύνδεση με τις μονάδες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας.
4. Οι Μονάδες νοσηλείας των νεογνών διακρίνονται σε Μονάδες Απλής, Ενδιάμεσης και Εντατικής Νοσηλείας.
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥ καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των Μονάδων Απλής, Ενδιάμεσης και Εντατικής νοσηλείας νεογνών. Οι νεογνικές μονάδες, οι οποίες λειτουργούν εντός των ιδιωτικών κλινικών και διέπονται από τις διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων 247/1991 και 517/1991, εξακολουθούν να λειτουργούν με τις ισχύουσες προδιαγραφές. Με την ίδια απόφαση, μετά από πρόταση του ΚΕΣΥ, ορίζονται οι μονάδες Απλής, Ενδιάμεσης και Εντατικής νοσηλείας νεογνών σε δημόσια, Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, σε νοσηλευτικά ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ. και σε ιδιωτικές Κλινικές που λειτουργούν σύμφωνα με το π.δ. 23/2000 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Επίσης, με την ίδια απόφαση, μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥ, καθορίζονται τα πρωτόκολλα εισαγωγής των νεογνών στις παραπάνω Μονάδες νοσηλείας.
5. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ύστερα από εισήγηση του ΚΕΣΥ καθορίζονται τα πρωτόκολλα διακομιδής των νεογνών, ο συντονισμός και κάθε άλλη λεπτομέρεια της διαδικασίας διακομιδής νεογνών.
6. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ύστερα από εισήγηση του ΚΕΣΥ καταρτίζεται πενταετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη βελτίωση της Περιγεννητικής Φροντίδας.
7. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας συνίσταται στο ΚΕΣΥ διαρκής Επιτροπή για την περιγεννητική φροντίδα με αντικείμενο την παρακολούθηση της παρεχόμενης περιγεννητικής φροντίδας στη χώρα, τη συλλογή των στοιχείων που την αφορούν, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συλλέγονται από τους διεθνείς οργανισμούς, την επεξεργασία αυτών, την εισήγηση μέτρων για τη βελτίωση της παρεχόμενης περιγεννητικής φροντίδας, τη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την περιγεννητική φροντίδα, καθώς και τη γνωμοδότηση επί όλων των θεμάτων που αφορούν την περιγεννητική φροντίδα. Η Επιτροπή αποτελείται από 11 μέλη, που είναι επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους ειδικευμένοι στη μαιευτική−γυναικολογία, την παιδιατρική−νεογνολογία, την εντατική θεραπεία νεογνών, καθώς και εκπροσώπους των μαιών και των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων του Υπουργείου Υγείας, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του Υπουργείου Εσωτερικών. Η θητεία των μελών της Επιτροπής είναι τριετής. Με όμοια ή την ίδια απόφαση ορίζονται τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής, καθώς και ο γραμματέας και ο αναπληρωτής του, οι οποίοι είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας. Με την ίδια απόφαση, μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥ καθορίζεται μηχανισμός παρακολούθησης της ποιότητας, αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της παρεχόμενης περιγεννητικής φροντίδας, ο οποίος περιλαμβάνει και
την ανάπτυξη κατάλληλων δεικτών, οι οποίοι αποτελούν κριτήριο για την αξιολόγηση της λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, την αξιολόγηση των Διοικήσεων αυτών, καθώς και για την πιστοποίηση αυτών βάσει προτύπων ποιότητας.
1. Για τη διευκόλυνση των θηλαζουσών μητέρων:
α) Δημιουργείται χώρος θηλασμού σε δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό, σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, σε αερολιμένες, σε λιμένες, σε σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, σε σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς, σε μουσεία, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε χώρους άθλησης, σε εμπορικά κέντρα, καθώς και σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
β) Οι εργαζόμενες θηλάζουσες μητέρες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορούν να αντλούν με έκθλιψη και να αποθηκεύουν το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους και εντός του χώρου που ορίζεται από το φορέα εργασίας τους και ο οποίος ονομάζεται χώρος θηλασμού στην Εργασία.
γ) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής για το Μητρικό Θηλασμό, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης, οργάνωσης, λειτουργίας και εποπτείας, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια των χώρων θηλασμού και των χώρων θηλασμού στην Εργασία. Αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή των ανωτέρω είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας.
2. Στα δημόσια Νοσοκομεία, στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ. και σε ιδιωτικές Κλινικές προωθείται η ανάπτυξη της Πρωτοβουλίας «Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία» (Φ.Β.Ν.) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου να ενισχυθεί η προαγωγή του μητρικού θηλασμού.
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής για το Μητρικό Θηλασμό, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες ανάπτυξης, τα κριτήρια, οι δείκτες και η διαδικασία αξιολόγησης, καθώς και η εποπτεία των Νοσοκομείων και Ιδιωτικών Κλινικών του ανωτέρω Προγράμματος.
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης της μονάδας υγείας που κρίνεται ΦΒΝ εκδίδεται σχετική απόφαση του Υπουργού Υγείας για αναγνώριση αυτού.
Αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή των ανωτέρω είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής και η Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
3. Στα δημόσια Νοσοκομεία, στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ. και στις ιδιωτικές Κλινικές που διαθέτουν μονάδα νεογνών, δημιουργείται Τράπεζα Γάλακτος.
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής για το Μητρικό Θηλασμό, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες ανάπτυξης, τα κριτήρια, οι δείκτες και οι διαδικασίες αξιολόγησης, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια της Τράπεζας Γάλακτος. Αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή των ανωτέρω είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής και η Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
4. Στο πλαίσιο ανάπτυξης του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας οργανώνονται προγράμματα και δράσεις προαγωγής του μητρικού θηλασμού, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των γυναικών και φορέων με στόχο τη διασφάλιση της συνέχειας των υπηρεσιών και παρεμβάσεων και μετά την έξοδο από το μαιευτήριο.
5. Συνίσταται στο Υπουργείο Υγείας «Μητρώο Επιμορφωτών για την Προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού».
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις σύστασης και λειτουργίας του Μητρώου, επιμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας, οι διαδικασίες, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που κρίνεται απαραίτητη για τη συμμετοχή αυτών σε προγράμματα και δράσεις που προάγουν το μητρικό θηλασμό.
Δημιουργείται χώρος θηλασμού σε δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό, σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, σε αερολιμένες, σε λιμένες, σε σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, σε σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς, σε μουσεία, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε χώρους άθλησης, σε εμπορικά κέντρα, καθώς και σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
1. Η λειτουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων φαρμακείων στο διαδίκτυο επιτρέπεται μόνο σε φαρμακοποιούς με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) η οποία πρέπει να δίδεται εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή σε αυτόν σχετικού ερωτήματος, ορίζονται οι όροι, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις πιστοποίησης, τα όργανα και η μέθοδος πιστοποίησης, ως επίσης και κάθε άλλη λεπτομέρεια για τη λειτουργία των συγκεκριμένων καταστημάτων.
2. Στους παραβάτες φαρμακοποιούς των διατάξεων του παρόντος άρθρου επιβάλλονται: α) χρηματικό πρόστιμο από χίλια (1.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ. και β) χρηματικό πρόστιμο του άρθρου 11 του ν. 1963/1991, ως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 3204/2003 και του άρθρου 39 του ν. 4025/2011 με απόφαση του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.
3. Όποιος χωρίς να έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις και τη σχετική άδεια από τις αρμόδιες αρχές, πωλεί δια του διαδικτύου φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα αντιποιούμενος έργο φαρμακοποιού, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο τριάντα χιλιάδες (30.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής από πενήντα χιλιάδες (50.000) έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ.. Οι ανωτέρω ποινές επιβάλλονται σωρευτικά με οποιαδήποτε άλλη προβλεπόμενη ποινή.
1. Στην περίπτωση α΄ της παρ. 1 του άρθρου 4, στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 9, στο άρθρο 10, στην παρ. 1 του άρθρου 11 και στην περίπτωση στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 13 του π.δ. 108/1993 διαγράφεται η φράση «και λοιπού υλικού» και αντικαθίσταται από τη φράση «και φαρμακευτικών προϊόντων».
2. Η περίπτωση γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 6 του π.δ. 108/1993 αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Αποθήκη φαρμάκων τριάντα (30) τ.μ., εξοπλισμένη με προθήκες καλής κατασκευής και ψυγείο, για την ασφαλή και κατάλληλη φύλαξη και συντήρηση των φαρμάκων και τράπεζα για την εκτέλεση των συνταγών.»
3. Η περίπτωση δ΄ της παρ. 3 του άρθρου 6 του π.δ. 108/1993 καταργείται.
4. Η περίπτωση δ΄ της παρ. 4 του άρθρου 6 του π.δ. 108/1993 καταργείται.
5. Η παρ. 2 του άρθρου 8 του π.δ. 108/1993 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Διακινούνται φάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα, φάρμακα κλινικών δοκιμών, φαρμακευτικές ουσίες και γενικά τα είδη που αναφέρονται στις περιπτώσεις α΄ (εξαιρουμένων των πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας Ε.Ο.Φ.) έως και θ΄, καθώς και τα ιβ΄ και ιγ΄ της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 1965/1991.»
6. Οι περιπτώσεις β΄ και γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 10 και οι περιπτώσεις α2, α3, ε2, ε3 της παρ. 1 του άρθρου 11 του π.δ. 108/1993 καταργούνται.
7. Η περίπτωση ιζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 11 του π.δ. 108/1993 αντικαθίσταται ως εξής:
«ιζ) Γενικό Συνταγολόγιο για Φάρμακα Γενικής Χρήσεως».
8. Η περίπτωση α4 της παρ. 1 του άρθρου 11 του π.δ. 108/1993 τροποποιείται ως εξής:
«α4) Εφαρμόζει Μηχανογραφικό Σύστημα Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ), καταργώντας το πιο πάνω α1 Βιβλίο, με αντίστοιχο πρόγραμμα».
1. Η παρ. 3 του άρθρου 134 του ν. 4052/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Για τη διατροφική υποστήριξη των νοσηλευόμενων ασθενών, οι οποίοι παρουσιάζουν διατροφικό κίνδυνο, σε κάθε κλινική του νοσοκομείου δημιουργείται μία «Ομάδα Υποστήριξης Θρέψης», τα μέλη της οποίας ορίζονται με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου και είναι ένας διαιτολόγος που προτείνεται από τον προϊστάμενο του τμήματος Κλινικής Διατροφής, ένας φαρμακοποιός που προτείνεται από τον Διευθυντή του Φαρμακευτικού Τμήματος, ένας ιατρός κάθε κλινικής, που προτείνεται από τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και ένας νοσηλευτής που προτείνεται από τον Διευθυντή της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Ως μέλη της Ομάδας Υποστήριξης Θρέψης ορίζονται κατά προτεραιότητα οι ιατροί και οι νοσηλευτές που έχουν λάβει εκπαίδευση σε θέματα ιατρικής και κλινικής διατροφής, όπως μεταπτυχιακές σπουδές, παρακολούθηση σεμιναρίων ή συνεδρίων. Τον ασθενή αναλαμβάνει η Ομάδα Υποστήριξης Θρέψης, μετά από αίτημα του θεράποντος ιατρού ή του διαιτολόγου που τον παρακολουθεί ή του ίδιου του ασθενούς. Στις αρμοδιότητες της Ομάδας ανήκουν: 1. Η βεβαίωση του διατροφικού κινδύνου, βάσει των επιστημονικών δεδομένων και με μεθόδους που γίνονται δεκτές από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς φορείς ή επιστημονικές εταιρίες και η αναγνώριση των αιτιών δυσθρεψίας, 2. η συστηματική εφαρμογή διατροφικής υποστήριξης, 3. η τακτική αναθεώρηση του προγράμματος διατροφής, 4. η πλήρης καταγραφή των στοιχείων στη διατροφική καρτέλα του ασθενούς, με στόχο την έγκαιρη και ολοκληρωμένη διατροφική φροντίδα, 5. η λήψη μέτρων για την πρόληψη της δυσθρεψίας, όπως η καταγραφή αλληλεπιδράσεων φαρμάκων− τροφής− διαιτητικής πρόσληψης και ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με την πρόσληψη, πέψη και απορρόφηση τροφίμων. Με ευθύνη του διαιτολόγου της Ομάδας η διατροφική φροντίδα του ασθενούς συνεχίζεται και μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο στα πλαίσια της κατ΄ οίκον νοσηλείας, σε συνεργασία με την αρμόδια γι΄ αυτήν ομάδα.»
2. Στην παρ. 4 του άρθρου 134 του ν. 4052/2012 μετά τις λέξεις «…από τον διαιτολόγο» προστίθενται οι λέξεις «και τον φαρμακοποιό που εκτελεί...».
3. Στην παρ. 5 του άρθρου 134 του ν. 4052/2012 μετά τις λέξεις «..Ομάδας Υποστήριξης Θρέψης...» προστίθενται οι λέξεις «..και των φαρμακοποιών του φαρμακευτικού Τμήματος και της Ομάδας Θρέψης...».
4. Η υποπαράγραφος δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 135 του ν. 4052/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«δ. Αποτελούνται από μόνιμα και μη μόνιμα μέλη. Οι ιατροί μόνιμα μέλη μπορεί να είναι Συντονιστές Διευθυντές ή Διευθυντές ή Επιμελητές και συγκεκριμένα ένας παθολόγος − ογκολόγος, ένας ακτινοθεραπευτής − ογκολόγος, ένας χειρουργός − ογκολόγος, ένας παθολογοανατόμος. Τα μόνιμα μέλη επιλέγονται από τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατ΄ έτος, που μπορεί να ανανεωθεί μία φορά. Επίσης συμμετέχει ο θεράπων ιατρός, ο οποίος εισάγει τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς προς συζήτηση. Ως μη μόνιμα μέλη μπορεί να προσκληθούν από τα μόνιμα μέλη ή τον θεράποντα ιατρό ιατροί άλλων ειδικοτήτων, όπως ψυχίατρος, ακτινοδιαγνωστής, πυρηνικός ιατρός. Σε κάθε Ογκολογικό Συμβούλιο συμμετέχει επίσης ως μόνιμο μέλος νοσηλευτής. Σε κάθε Ογκολογικό Συμβούλιο συμμετέχει ως μόνιμο μέλος ο Διευθυντής του Φαρμακευτικού Τμήματος ή άλλος κλινικός ή μη φαρμακοποιός που ο Διευθυντής του Φαρμακευτικού Τμήματος, ορίζει. Ακόμα μπορούν να προσκληθούν από τα μόνιμα μέλη ή τον θεράποντα ιατρό ο διαιτολόγος ή διοικητικός υπάλληλος. Ειδικευόμενοι ιατροί των συναφών ειδικοτήτων παρακολουθούν υποχρεωτικά τα Ογκολογικά Συμβούλια. Εάν δεν απασχολούνται σε κάποιο νοσοκομείο ιατροί των απαιτούμενων ειδικοτήτων, επιδιώκεται συνεργασία με το πλησιέστερο νοσοκομείο, η οποία μπορεί να διευκολύνεται με ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας και τηλεδιάσκεψης.»
1. Η παρ. 2 του άρθρου 23 του ν. 2071/1992, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«2. Δεν προσμετρώνται στην υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου του ν.δ. 67/1968, όπως ισχύει, σε αντίθεση με την επί θητεία υπηρεσία υπαίθρου:
α. Οι αναρρωτικές άδειες, (χορήγηση ενός μήνα αναρρωτικής άδειας και χορήγηση δύο μηνών αναρρωτικής άδειας για τους πάσχοντες από δυσίατο νόσημα), εφόσον έχει συμπληρωθεί ένα εξάμηνο υπηρεσίας τουλάχιστον και που δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις (3) συνεχείς μήνες.
β. Η άδεια γάμου.
γ. Η κανονική άδεια κύησης (επαπειλούμενη κύηση).
δ. Οι άδειες μητρότητας.
ε. Οι άδειες για ανατροφή τέκνου, που προκύπτουν από το συμψηφισμό σε ημέρες του μειωμένου ωραρίου κατά δύο ώρες για τέκνα ηλικίας μέχρι δύο (2) ετών (2 ώρες Χ 22 ημέρες) και κατά μία (1) ώρα (1 ώρα Χ 22 ημέρες) για τέκνα από δύο έως τεσσάρων ετών και μέχρι τη λήξη της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου.
στ. Οι εκπαιδευτικές άδειες και
ζ. οι ημέρες απεργίας.»
2. α. Εξαιρούνται και προσμετρώνται στην υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου του ν.δ. 67/1968: α. οι άδειες λόγω θανάτου συζύγου ή συγγενούς έως και β΄ βαθμού, β. η εκλογική άδεια, γ. η άδεια για συμμετοχή σε δίκη ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου, δ. οι άδειες λόγω συμμετοχής σε ομαδική αιμοληψία ή ανταπόκριση σε πρόσκληση υπηρεσίας αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, ε. η κανονική άδεια, στ. η ειδική άδεια των έξι (6) ημερών πλέον της κανονικής άδειας λόγω ποσοστού αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω και ζ. η εικοσιτετράωρη ανάπαυση (ρεπό) μετά από κάθε ενεργό εφημερία.
Η θητεία του ιατρού υπόχρεου υπηρεσίας υπαίθρου παρατείνεται μετά το πέρας της σύμβασής του για τις ημέρες που απουσίασε σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της προηγουμένης παραγράφου.
Αυτοδίκαιη απόλυση επέρχεται σε περίπτωση αδυναμίας του ιατρού για συμπλήρωση του υπολειπόμενου χρόνου λόγω συνεχιζόμενης ασθένειάς του, ο οποίος παραμένει υπόχρεος εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου.
Ο ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου, που έχει εκπληρώσει την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου και υπηρετεί επιπλέον χρόνο είτε με παράταση της θητείας του είτε με νέα θητεία (ιατροί μη υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου), δικαιούται χρόνο αναρρωτικής άδειας αναλογικά με το συνολικό χρονικό διάστημα υπηρεσίας του ως ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου.
β. Ο ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου που υπηρετεί με νέα θητεία απολύεται αυτοδίκαια με τη λήξη της ετήσιας σύμβασής του.
Η αυτοδίκαιη απόλυση ιατρού που υπηρετεί με νέα θητεία και κατά τη διάρκεια της θητείας της απουσιάζει με άδεια μητρότητας (δύο μήνες άδεια κύησης και τρεις μήνες άδεια λοχείας) επέρχεται:
α. είτε με τη συμπλήρωση του χρόνου της θητείας της, εφόσον η άδεια μητρότητας έχει διανυθεί από τον 7ο μήνα της θητείας,
β. είτε με τη λήξη της άδειας μητρότητας, δηλαδή τη συμπλήρωση των πέντε μηνών, εφόσον η άδεια μητρότητας αρχίζει μετά τη συμπλήρωση του έβδομου μήνα της θητείας της.
Οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου αμείβονται κατά τη χρονική περίοδο παροχής υπηρεσιών και κατά τη χρονική περίοδο απουσίας τους κάνοντας χρήση των προαναφερομένων αδειών.
3. Στο τέταρτο εδάφιο της περίπτωσης Α΄ της παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 3580/2007 προστίθενται μετά τις λέξεις «δεκαπέντε (15) ημερών» οι λέξεις «με αποδοχές». Μετά το τέταρτο εδάφιο προστίθεται πέμπτο εδάφιο ως εξής: «Ο χρόνος της κανονικής άδειας επαυξάνεται κατά μία (1) εργάσιμη ημέρα για κάθε έτος υπηρεσίας υπαίθρου ( είτε με παράταση της θητείας του ιατρού είτε με νέα θητεία) και μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των είκοσι πέντε (25) εργασίμων ημερών.»
Οι ιδιωτικές κλινικές οι οποίες πριν από την έναρξη ισχύος των προεδρικών διαταγμάτων 247/1991 και 517/1991 συνήψαν ιδιότυπες συμβάσεις με το Ι.Κ.Α. και εν συνεχεία εντάχθηκαν στο Ε.Σ.Υ. παρέχοντας υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης έχοντας ως προϋπόθεση την άδεια λειτουργίας Γενικής Κλινικής, και οι οποίες δεν κατέστη δυνατόν να υπαχθούν στις διατάξεις του π.δ. 235/2000 λόγω μίσθωσης των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού τους και μέρους του προσωπικού τους (νοσηλευτικού και βοηθητικού) για τη λειτουργία των νοσηλευτικών μονάδων του Ι.Κ.Α. δύναται να υποβάλουν σχετική αίτηση, προκειμένου να λάβουν άδεια σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του π.δ. 235/2000. Η ως άνω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός προθεσμίας δώδεκα μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.
Η υποπαράγραφος 2 της παραγράφου ΙΒ.3 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«Βεβαίωση λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου χορηγείται όχι μόνο σε όσους έχουν άδεια ή βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος αλλά και σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με οποιαδήποτε νομική μορφή, με την προϋπόθεση να ορίζεται επιστημονικά υπεύθυνος πτυχιούχος ΑΕΙ Οδοντικής Τεχνολογίας (Οδοντοτεχνίτης ΑΤΕΙ).
Τα νομίμως λειτουργούντα μέχρι σήμερα οδοντοτεχνικά εργαστήρια εξακολουθούν να λειτουργούν με τις μέχρι σήμερα εκδοθείσες άδειές τους.»
1) Η περίπτωση ζ΄ του άρθρου 3 του π.δ. 29/1987 (Α΄8) αντικαθίσταται ως εξής:
«ζ. Διάγραμμα κάτοψης του διατιθέμενου χώρου κλίμακας 1/50, σε δύο αντίγραφα με τις διαστάσεις των χώρων και την επεξήγηση του προορισμού τους, θεωρημένο από ιδιώτη μηχανικό ή αρχιτέκτονα, ο οποίος βεβαιώνει ότι οι χρησιμοποιούμενοι χώροι είναι κύριας χρήσης.»
2) Η περίπτωση ι΄ του άρθρου 3 του π.δ. 29/1987 αντικαθίσταται ως εξής:
«ι. Βεβαίωση από ιδιώτη μηχανικό ή αρχιτέκτονα από την οποία να προκύπτει ότι δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις η συγκεκριμένη χρήση για τον προβλεπόμενο χώρο, καθώς και έκθεση αρμοδίου μηχανικού για την ασφάλεια των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.»
3) Στο άρθρο 3 του π.δ. 29/1987 μετά την περίπτωση ι΄ προστίθενται περιπτώσεις ως εξής:
«ια) τίτλοι ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο συμβόλαιο,
ιβ) πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία σύμφωνα με την ισχύουσα πυροσβεστική διάταξη.»
4) Στο τέλος του άρθρου 3 του π.δ. 29/1987 προστίθεται δεύτερη παράγραφος ως εξής:
«Όταν την επιχείρηση εκμεταλλεύεται νομικό πρόσωπο, υποβάλλονται επιπλέον τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Καταστατικό της εταιρείας και τυχόν τροποποιήσεις αυτού με τα αντίστοιχα ΦΕΚ δημοσίευσής τους ή πιστοποιητικά καταχώρησης στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου της έδρας της εταιρείας.
β) Πιστοποιητικό εταιρικών μεταβολών.
γ) Πιστοποιητικό περί μη κήρυξης του νομικού προσώπου σε πτώχευση από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.
δ) Νομιμοποιητικά έγγραφα προς υποβολή της αίτησης για λογαριασμό του νομικού προσώπου.»
1. Η παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 1316/1983, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. α. Τα εργοστάσια και εργαστήρια παραγωγής των προϊόντων των περιπτώσεων β΄, γ΄, δ΄, ε΄, στ΄, ζ΄, η΄ και ιγ΄ του άρθρου 2 της παραγράφου 2 του παρόντος νόμου διαθέτουν έναν υπεύθυνο παραγωγής και έναν υπεύθυνο ποιοτικού ελέγχου, πτυχιούχους Χημικούς ή Φαρμακοποιούς ή Ιατρούς ή Βιολόγους ή Κτηνιάτρους ή Χημικούς Μηχανικούς, απόφοιτους Πανεπιστημιακών ή Πολυτεχνικών Σχολών της Ελλάδος ή ισότιμων προς αυτές σχολών του εξωτερικού, με πλήρη απασχόληση.
β. Τα εργοστάσια παραγωγής ιατρικών αερίων διαθέτουν έναν υπεύθυνο παραγωγής και έναν υπεύθυνο ποιοτικού ελέγχου, πτυχιούχους Χημικούς ή Φαρμακοποιούς ή Ιατρούς ή Βιολόγους ή Κτηνιάτρους ή Χημικούς Μηχανικούς ή Μηχανολόγους Μηχανικούς, απόφοιτους Πανεπιστημιακών ή Πολυτεχνικών Σχολών της Ελλάδος ή ισότιμων προς αυτές σχολών του εξωτερικού, με πλήρη απασχόληση.
γ. Τα εργοστάσια και εργαστήρια παραγωγής των προϊόντων των περιπτώσεων θ΄ και ιβ΄ του άρθρου 2 της παραγράφου 2 του παρόντος νόμου διαθέτουν έναν υπεύθυνο παραγωγής και έναν υπεύθυνο ποιοτικού ελέγχου, πτυχιούχους Χημικούς ή Φαρμακοποιούς ή Ιατρούς ή Βιολόγους ή Κτηνιάτρους ή Χημικούς Μηχανικούς ή Γεωπόνους, απόφοιτους Πανεπιστημιακών ή Πολυτεχνικών Σχολών της Ελλάδος ή ισότιμων προς αυτές σχολών του εξωτερικού, με πλήρη απασχόληση.
δ. Τα εργοστάσια και εργαστήρια παραγωγής των προϊόντων της περίπτωσης α΄ του άρθρου 2 της παραγράφου 2 του παρόντος νόμου, διαθέτουν έναν υπεύθυνο παραγωγής, πτυχιούχο Χημικό ή Φαρμακοποιό ή Ιατρό ή Βιολόγο ή Κτηνίατρο ή Χημικό Μηχανικό, απόφοιτο Πανεπιστημιακών ή Πολυτεχνικών Σχολών της Ελλάδος ή ισότιμων προς αυτές σχολών του εξωτερικού, με πλήρη απασχόληση.
ε. Τα εργοστάσια και εργαστήρια παραγωγής των προϊόντων των περιπτώσεων ιε΄ του άρθρου 2 της παραγράφου 2 του παρόντος νόμου διαθέτουν έναν υπεύθυνο παραγωγής, πτυχιούχο Χημικό ή Φαρμακοποιό ή Ιατρό ή Βιολόγο ή Κτηνίατρο ή Χημικό Μηχανικό ή
Γεωπόνο, απόφοιτο Πανεπιστημιακών ή Πολυτεχνικών Σχολών της Ελλάδος ή ισότιμων προς αυτές σχολών του εξωτερικού, με πλήρη απασχόληση.
στ. Τα εργοστάσια και εργαστήρια παραγωγής των προϊόντων των περιπτώσεων ι΄, ια΄, ιδ΄ και ιστ΄ του άρθρου 2 της παραγράφου 2 του παρόντος νόμου διαθέτουν ένα υπεύθυνο φυσικό πρόσωπο είτε με σύμβαση εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης είτε με σύμβαση έργου, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται η δυνατότητα ορθής και επαρκούς άσκησης των καθηκόντων του. Το
υπεύθυνο πρόσωπο πρέπει να είναι πτυχιούχος Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. ή να διαθέτει ισότιμο αναγνωρισμένο πτυχίο του εξωτερικού, με ειδικότητα ανάλογη προς τα παραγόμενα προϊόντα, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόζει τις προδιαγραφές των προϊόντων, σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει την αντίστοιχη κατηγορία προϊόντων.»
2. Η περίπτωση β΄ της παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 1316/1983 αντικαθίσταται ως εξής:
«β. Ικανή εμπειρία τουλάχιστον δεκαοκτώ (18) μηνών στο αντικείμενο αρμοδιότητάς τους, για τους υπευθύνους παραγωγής και τους υπευθύνους ποιοτικού ελέγχου των περιπτώσεων της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου.»
Στο άρθρο 42 του ν. 4272/2014 (Α΄ 145), όπως ισχύει, προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:
«Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού μπορούν να μετατάσσονται, μεταφέρονται ή αποσπώνται κτηνίατροι κατηγορίας ΠΕ από τους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης στον ΕΟΦ, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.»
α. Οι παράγραφοι 4.1.4.2., 4.1.4.3., 4.2.4.2. και 4.2.4.3. του Παραρτήματος του π.δ. 235/2000 (Α΄199) εφαρμόζονται αναλόγως στο σύνολο των ιδιωτικών κλινικών ανεξαρτήτως του χρόνου έναρξης λειτουργίας τους.
β. Προκειμένου περί Μαιευτικών Γυναικολογικών Κλινικών ή τμημάτων, όπου στην παράγραφο 4.1.4.2 αναγράφεται η λέξη «Νοσηλευτής (−τρια)» αντικαθίσταται με τη λέξη «Μαία».
1. Απαλείφονται οι λέξεις «και Πρόνοιας» όπου αναφέρονται σε συνέχεια των λέξεων «Υπουργείο Υγείας» και «Υπουργός Υγείας» από όλα τα άρθρα του ν. 2920/2001.
2. Στην παρ. 2 του άρθρου 22 του π.δ. 106/2014 προστίθεται περίπτωση δ΄ ως εξής:
«δ. Τομέας Ελέγχου Φορέων Πρόνοιας».
3. Το εδάφιο α΄ της παρ. 2 του άρθρου 2 του π.δ. 106/2014 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας».
4. Στο άρθρο 22 του π.δ. 106/2014 οι λέξεις «Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας» και το ακρωνύμιο:
«Σ.Ε.Υ.Υ.» αντικαθίστανται αντιστοίχως με τις λέξεις: «Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας» και το ακρωνύμιο «Σ.Ε.Υ.Υ.Π.».
5. Μετά το εδάφιο δ΄ της παρ. 5 του άρθρου 22 του π.δ. 106/2014 προστίθεται εδάφιο ε΄ ως ακολούθως:
«ε. Τμήμα Γραμματείας Τομέα Ελέγχου Φορέων Πρόνοιας».
6. Στην παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 2920/2001 μετά τις λέξεις «εποπτεία του Υπουργού Υγείας» προστίθενται τα ακόλουθα: «του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ως προς το αντικείμενο της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας».
7. Στο τέλος των εδαφίων γ΄ και δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 2920/2001 προστίθενται τα ακόλουθα:
«ή τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».
8. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 2920/2001 προστίθεται εδάφιο δ΄ ως ακολούθως:
«δ. Τομέας Ελέγχου Δημόσιας Υγείας και Ψυχικής Υγείας», όπως στο εξής θα ονομάζεται ο Τομέας Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ που συστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 3730/2008, όπως ισχύει, και αναφέρεται στα εδάφια γ΄ των παραγράφων 2, 3 και 5 του άρθρου 22 του π.δ. 106/2014.
9. Στο εδάφιο α΄ της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 2920/2001 απαλείφονται οι λέξεις «των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και», ενώ μετά τις λέξεις «εποπτευόμενα από τον Υπουργό Υγείας και» προστίθενται οι λέξεις «τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».
10. Στο εδάφιο δ΄ της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 2920/2001 απαλείφονται οι λέξεις «και Πρόνοιας».
11. Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 2920/2001 προστίθεται εδάφιο στ΄ ως ακολούθως:
«στ. Η διενέργεια τακτικών και έκτακτων διαχειριστικών και οικονομικών ελέγχων των δημοσίων υπηρεσιών και των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που υπάγονται στην αρμοδιότητα ή την εποπτεία του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ως προς το αντικείμενο της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας.»
12. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 2920/2001, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Με απόφαση του Γενικού Επιθεωρητή, οι Επιθεωρητές και Βοηθοί Επιθεωρητές κατανέμονται στους Τομείς Ελέγχου του Σώματος για την κάλυψη των εκάστοτε υπηρεσιακών αναγκών. »
13. Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 2920/2001 προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:
«Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη του Γενικού Επιθεωρητή, οι Βοηθοί Γενικού Επιθεωρητή δύνανται να παραμένουν στο Σ.Ε.Υ.Υ.Π. μετά τη λήξη της θητείας τους μέχρι την εκ νέου κρίση τους και για διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες.»
14. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 2920/2001 αντικαθίσταται η λέξη «τρεις» από τη λέξη «τέσσερις».
15. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 2920/2001 μετά τις λέξεις «κατόπιν εντολής του Υπουργού Υγείας» προστίθενται οι λέξεις «ή του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».
16. Στην παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 2920/2001 μετά τις λέξεις «εκπρόσωποι του Υπουργού Υγείας» προστίθενται η φράση «ή αντίστοιχα του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ως προς το αντικείμενο της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας».
17. Στα δυο πρώτα εδάφια της παρ. 11 του άρθρου 6 του ν. 2920/2001 μετά τις λέξεις «Υπουργό Υγείας» προστίθενται τα ακόλουθα «ή τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».
Το άρθρο 27 του ν. 4208/2013 (Α΄ 252), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 27
Επιτρέπεται η λειτουργία ταχύπλοου σκάφους για υγειονομική μεταφορά ασθενών, έπειτα από άδεια που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου εφόσον υποβληθεί και βεβαίωση του Ε.Κ.Α.Β. ότι το συγκεκριμένο σκάφος πληροί τις προδιαγραφές που θέτει το Ε.Κ.Α.Β. όσον αφορά στον υγειονομικό του εξοπλισμό και στη χωροταξία του. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζονται περαιτέρω λεπτομέρειες για τη λειτουργία και εκμετάλλευση των ταχύπλοων σκαφών μεταφοράς ασθενών.»
Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 61 του ν. 3459/2006 (Α΄ 103), όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«…εφόσον δε δεν έχει ενταχθεί, εντάσσεται στις διατάξεις του ν. 4024/2011 από 1.1.2014 και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας.»
Η παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4272/2014, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Παρατείνεται η θητεία των υπηρετούντων κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου επικουρικών ιατρών μέχρι 30.6.2015, εάν η θέση δεν έχει προκηρυχθεί, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει ανάλογη πίστωση στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου.»
1. Μετά την παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 1104/1980 (Α΄ 298), όπως ισχύει, προστίθεται νέα παράγραφος ως ακολούθως:
«6. Ύστερα από προκήρυξη του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επιτρέπεται η ανταλλαγή τακτικών υπαλλήλων φορέων της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994, όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 1 του ν. 3812/2009, εξαιρούμενων των περιπτώσεων ζ΄ και θ΄, με υπαλλήλους των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ή των κρατών−μελών της Ε.Ε. ή άλλων χωρών στο πλαίσιο προγραμμάτων για τη μετάδοση τεχνογνωσίας σε θέματα δημόσιας διοίκησης,
Με την προκήρυξη προσδιορίζονται οι φορείς προέλευσης των συμμετεχόντων και καθορίζεται η διαδικασία, τα κριτήρια και ο τρόπος επιλογής των υποψηφίων για τη συμμετοχή τους στα ως άνω προγράμματα.»
2. Οι κατέχοντες θέση Γενικού Γραμματέα σε Γενικές Γραμματείες Υπουργείων κατά την προηγουμένη της έναρξης ισχύος των οργανικών διατάξεων των Υπουργείων, που εκδόθηκαν πρώτη φορά κατ΄ εξουσιοδότηση των διατάξεων του άρθρου 54 του ν. 4178/2014 και της παρ. 4 του άρθρου 35 του ν. 4024/2011, και οι οποίοι διορίστηκαν εκ νέου στις νέες Γενικές Γραμματείες του ιδίου Υπουργείου, θεωρείται ότι για κάθε συνέπεια έχουν διοριστεί στις αντίστοιχες θέσεις από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των οικείων οργανικών διατάξεων και όχι από την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής απόφασης διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το προσωπικό που υπηρετούσε με απόσπαση για την υποβοήθηση του έργου των Γενικών Γραμματέων του προηγούμενου εδαφίου σε αντίστοιχες θέσεις κατά την προηγούμενη της έναρξης ισχύος των οικείων οργανικών διατάξεων των Υπουργείων που εκδόθηκαν πρώτη φορά κατ΄ εξουσιοδότηση των ανωτέρω διατάξεων, και συνεχίζει να υπηρετεί στις αντίστοιχες θέσεις μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος θεωρείται ότι έχει αποσπαστεί για κάθε συνέπεια για την υποβοήθηση του έργου του Γενικού Γραμματέα που διορίστηκε εκ νέου στις Γενικές Γραμματείες κατά τα αναφερόμενα στο προηγούμενο εδάφιο. Προς το σκοπό αυτόν εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη από το αρμόδιο όργανο της υπηρεσίας, στην οποία υπηρετεί το προσωπικό αυτό με απόσπαση.
3. Οι προθεσμίες της παρ. 4 του άρθρου 35 του ν. 4024/2011 παρατείνονται έως 30 Ιουνίου 2015.
4. Το χρονικό διάστημα διαθεσιμότητας για τους μονίμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους που δεν υπέβαλαν αίτηση μετάταξης/μεταφοράς κατόπιν των σχετικών ανακοινώσεων του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης χωρίς δική τους υπαιτιότητα, καθώς και για το ειδικό ένστολο προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας του άρθρου 70 του ν. 4257/2014, παρατείνεται μέχρι την 31.3.2015 εφόσον έληξε σε προγενέστερο του παρόντος νόμου χρόνο.
5. Η παρ. 4 του άρθρου 3 της υπ’ αριθμ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, όπως αντικαταστάθηκε από την υπ΄ αριθμ. 6/5.5.2009 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, αντικαθίσταται ως εξής:
«4. α. Για τους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού έως την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους εκδίδεται κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και με την οποία καθορίζεται ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων που θα προσληφθούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή θα συνάψουν σύμβαση μίσθωσης έργου, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής του άρθρου 2 παράγραφος 1 της παρούσας. Η ως άνω απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»
6. Αποδοχές που καταβλήθηκαν σε Προϊσταμένους οργανικών μονάδων, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και των οποίων η επιλογή ακυρώθηκε για τυπικό λόγο με απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου, δεν αναζητούνται. Στην περίπτωση που τα ανωτέρω ποσά έχουν ήδη βεβαιωθεί και καταλογισθεί, οι σχετικές πράξεις παύουν να. ισχύουν.
7. Στην παρ. 9 του άρθρου 1 του ν. 4038/2012 προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου του προηγούμενου εδαφίου για τις οποίες προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις δυνατότητα ανανέωσης, εφόσον έχουν ανανεωθεί, εντός του έτους 2014, ισχύουν από την ημερομηνία λήξης της ανανεούμενης σύμβασης, έστω και αν η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως γίνει μεταγενέστερα, υπό την προϋπόθεση ότι στο δημοσιευμένο κείμενο διαλαμβάνεται ρήτρα αναδρομής ισχύος τους στην ημερομηνία λήξης της ανανεούμενης σύμβασης.
8. α. Η παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 3469/2006 (Α΄ 131), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 56 παρ. 2 του ν. 3979/2011 (Α΄ 138), αντικαθίσταται ως εξής:
«10. Οι φορείς αποστέλλουν ηλεκτρονικά, με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, στο Εθνικό Τυπογραφείο τα προς δημοσίευση κείμενα μαζί με το σύνολο των εγγράφων που είναι στοιχεία του κειμένου και δημοσιεύονται, όπως παραρτήματα, πίνακες ή σχεδιαγράμματα, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των προς δημοσίευση κειμένων και των ανωτέρω εγγράφων φέρει προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή. Εφόσον δεν πληρούται η προϋπόθεση αυτή, οι φορείς καταθέτουν ή αποστέλλουν ταχυδρομικά στο Εθνικό Τυπογραφείο τα προς δημοσίευση κείμενα και τα ανωτέρω έγγραφα, τα οποία κατατίθενται ή αποστέλλονται υποχρεωτικά και σε ψηφιακή μορφή μαζί με βεβαίωση του αρμόδιου φορέα αποστολής ότι κάθε ηλεκτρονικό αρχείο αποτελεί πιστή απεικόνιση της έντυπης έκδοσης. Σε περίπτωση που το προς δημοσίευση κείμενο δεν συνοδεύεται από ηλεκτρονικό αρχείο ή από βεβαίωση του αρμόδιου φορέα αποστολής, ότι το ηλεκτρονικό αρχείο αποτελεί πιστή απεικόνιση της έντυπης έκδοσης, επιστρέφεται στο φορέα αποστολής αδημοσίευτο. Τα κείμενα που δημοσιεύονται στο τεύχος Διακηρύξεων Δημοσίων Συμβάσεων (Δ.Δ.Σ.) γίνονται δεκτά και με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τήρηση των οριζομένων στο
άρθρο 14 του ν. 2672/1998 (Α΄ 290).»
β. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 3496/2006 αντικαθίσταται ως εξής:
«Κατ’ εξαίρεση, δοκίμια, που περιέχουν κείμενα τα οποία έχουν παραληφθεί και έχουν λάβει Κωδικό Αριθμό Δημοσίευσης (ΚΑΔ) από το Εθνικό Τυπογραφείο τον τελευταίο μήνα εκάστου έτους, φέρουν ημερομηνία έκδοσης έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους.»
γ. Η περίπτωση 25 της παρ. 1Α του άρθρου 199 του ν. 4281/2014 (Α΄ 160) καταργείται.
δ. Από 1.3.2015 καταργούνται οι διατάξεις της περίπτωσης ιθ΄ της παρ. 2 του άρθρου 5, της περίπτωσης ι΄ της παρ. 1 του άρθρου 6 (τεύχος ΔΔΣ), της παρ. 10 του άρθρου 7, του εδαφίου δ΄ της παρ. 10 και της παρ. 5 του άρθρου 9 του ν. 3469/2006 (Α΄131).
9. Για την εφαρμογή των διατάξεων περί προσλήψεων προσωπικού του ν. 2190/1994, του ν. 2643/1998 ως και οποιασδήποτε άλλης διάταξης που αναφέρεται στην ιδιότητα του πολυτέκνου, ως πολύτεκνος γονέας (και τέκνο πολυτέκνου) νοείται ο κατά τις οικείες διατάξεις του νόμου περί πολυτέκνων οριζόμενος, της πολυτεκνικής ιδιότητας αποδεικνυόμενης από πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου ή κοινότητας, στα δημοτολόγια των οποίων είναι γραμμένοι, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, ως ορίζει η διάταξη του άρθρου 6 του ν. 3454/2006. Κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου, προεδρικού διατάγματος, υπουργικής απόφασης κ.λπ. καταργείται.
1. α) Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 164 του ν.δ. 187/1973 «Περί Κώδικος Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου» (Α΄ 261), όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:
«Τα πλοία της παρούσας παραγράφου που εμπίπτουν την 1.1.2015 στις διατάξεις της παραγράφου 1, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται μέχρι τις 31.10.2015.»
β) Στο τέλος της περίπτωσης γ΄ της παρ. 2 του άρθρου τρίτου του ν. 2932/2001 (Α΄ 145), όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:
«Τα πλοία του τρίτου και τέταρτου εδαφίου που εμπίπτουν την 1.1.2015 στις διατάξεις του πρώτου εδαφίου, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται μέχρι 31.10.2015.»
1. Σε περίπτωση Απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), η οποία εκδίδεται ή έχει ήδη εκδοθεί κατά τη διαδικασία του άρθρου 258 ή του άρθρου 260 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σε θέματα περιβάλλοντος, ο Γενικός Γραμματέας της κατά τόπον αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συντάσσει, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δευτέρου βαθμού, Σχέδιο Δράσης προς συμμόρφωση αυτών των Ο.Τ.Α. με τη νομοθεσία της οποίας η Απόφαση του ΔΕΕ διαπίστωσε παραβίαση. Σε περίπτωση άρνησης ή αδυναμίας οποιουδήποτε Ο.Τ.Α. να συνεργαστεί εντός των προθεσμιών των παραγράφων 2 έως 4 του παρόντος άρθρου, η διαδικασία συνεχίζεται και χωρίς τη συνεργασία αυτού. Το Σχέδιο Δράσης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε περίπτωση που υπάρχουν δύο ή περισσότερες αρμόδιες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι Γενικοί Γραμματείς αυτών συντάσσουν ένα Σχέδιο Δράσης από κοινού.
2. Με την επιφύλαξη των παραγράφων 3 και 4 του παρόντος άρθρου, οι κατά περίπτωση αρμόδιοι Γενικοί Γραμματείς Αποκεντρωμένης Διοίκησης καταρτίζουν και εκδίδουν το Σχέδιο Δράσης της παραγράφου 1 εντός εξήντα (60) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
3. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, σε περίπτωση Αποφάσεων του ΔΕΕ σε θέματα διαχείρισης υγρών ή στερεών αποβλήτων, οι Γενικοί Γραμματείς Αποκεντρωμένης Διοίκησης καταρτίζουν εντός τριάντα (30) ημερών προτεινόμενο Σχέδιο Δράσης, το οποίο υποβάλλεται για παροχή σύμφωνης γνώμης στον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Η γνώμη του προηγούμενου εδαφίου του
παρόντος παρέχεται το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την παραλαβή του προτεινόμενου Σχεδίου.
Το οριστικό Σχέδιο Δράσης εκδίδεται από τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς Αποκεντρωμένης Διοίκησης εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την παραλαβή της ως άνω γνώμης από αυτόν.
4. Εάν Απόφαση του ΔΕΕ σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σε θέματα περιβάλλοντος έχει εκδοθεί κατά το άρθρο 258 ΣΛΕΕ τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος ή κατά το άρθρο 260 ΣΛΕΕ οποτεδήποτε, η διαδικασία που περιγράφεται στην παράγραφο 2 του παρόντος ολοκληρώνεται εντός τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ενώ η διαδικασία της παραγράφου 3 του παρόντος εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
5. Οι κατά τόπον αρμόδιοι Γενικοί Γραμματείς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εποπτεύουν τους εμπλεκόμενους Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού για την εντός χρονοδιαγράμματος υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης. Σε περίπτωση άρνησης ή τεκμηριωμένης αδυναμίας οποιουδήποτε από τους αρμόδιους Ο.Τ.Α. να υλοποιήσει Σχέδιο Δράσης, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δύναται να αναθέσει τις σχετικές ενέργειες σε άλλο φορέα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, με την τήρηση των όρων της κείμενης νομοθεσίας.
6. α) Με την επιφύλαξη των διατάξεων του Διεθνούς και Ναυτιλιακού Κώδικα Επικινδύνων Ειδών Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMDG−IMO CODE), όπως εκάστοτε ισχύει, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, επιτρέπεται να μεταφέρονται σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) σε φορτηγά (Φ/Γ) και φορτηγά−οχηματαγωγά (Φ/Γ−Ο/Γ) πλοία σε τακτικά δρομολόγια, σε δρομολόγια ειδικής ή ολικής ναύλωσης και σε ειδικά δρομολόγια με επιβατηγά−οχηματαγωγά (Ε/Γ−Ο/Γ) άνευ επιβατών που συνδέουν τις εξυπηρετούμενες περιοχές αποστολής και παραλαβής των αποβλήτων, σε ανοιχτό και κλειστό χώρο οχημάτων. Η πόρτα της καρότσας θα είναι ασφαλώς κλειστή και απαγορεύεται η φόρτωση φορτίων επ’ αυτής. Για τη μεταφορά των σύμμεικτων ΑΣΑ απαιτείται μονάδα κλειστού τύπου σύμφωνα με την παράγραφο 13 του άρθρου 1 του π.δ. 405/1996. Ως μονάδα κλειστού τύπου νοείται και το απορριμματοφόρο κλειστού τύπου.
β) Με την επιφύλαξη των διατάξεων του Διεθνούς και Ναυτιλιακού Κώδικα Επικινδύνων Ειδών Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMDG−IMO CODE), όπως εκάστοτε ισχύει, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, επιτρέ πεται η φόρτωση, εκφόρτωση και η θαλάσσια μεταφορά των χωριστά συλλεγέντων ρευμάτων αποβλήτων που εμπίπτουν στην εναλλακτική διαχείριση του ν. 2939/2001, με επιβατηγά−οχηματαγωγά (Ε/Γ−Ο/Γ), φορτηγά (Φ/Γ)
και φορτηγά− οχηματαγωγά (Φ/Γ−Ο/Γ) πλοία σε τακτικά δρομολόγια, σε δρομολόγια ειδικής ή ολικής ναύλωσης και σε ειδικά δρομολόγια άνευ επιβατών που συνδέουν τις εξυπηρετούμενες περιοχές αποστολής και παραλαβής των αποβλήτων, σε ανοιχτό και κλειστό χώρο οχημάτων, με την προϋπόθεση ότι το φορτίο είναι σε κατάλληλη συσκευασία.
γ) Η δαπάνη της θαλάσσιας μεταφοράς αποβλήτων βαρύνει τους αντίστοιχους φορείς αποστολής των αποβλήτων. Για τα ρεύματα αποβλήτων που εμπίπτουν στην εναλλακτική διαχείριση του ν. 2939/2001, ως φορείς αποστολής νοούνται τα αρμόδια ΣΕΔ.
δ) Η οργάνωση της θαλάσσιας μεταφοράς αποβλήτων από το φορέα αποστολής των αποβλήτων λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες υποδομές των λιμένων φόρτωσης και εκφόρτωσης, τις δυνατότητες των πλοίων που καταπλέουν στους λιμένες φόρτωσης και εκφόρτωσης.
ε) Η θαλάσσια μεταφορά αποβλήτων υπόκειται σε περιοδικές επιθεωρήσεις από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στο ν. 1650/ 1986, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 3010/2003 (Α΄ 91) και το ν. 4014/2011 (Α΄ 209). Στα πλοία μεταφοράς των αποβλήτων εφαρμόζονται απαιτούμενες επιθεωρήσεις και έλεγχοι της κείμενης νομοθεσίας.
στ) Σε περίπτωση πρόκλησης ρύπανσης της θάλασσας με απόβλητα ή πιθανού κινδύνου πρόκλησης αυτής, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 743/1977 (Α΄ 319), όπως κωδικοποιήθηκε με το π.δ. 55/1998 (Α΄ 58) και ισχύει κάθε φορά. Στους υπεύθυνους πρόκλησης ρύπανσης επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τα άρθρα 13 και 14 του εν λόγω νόμου. Οι ως άνω κυρώσεις επιβάλλονται ανεξάρτητα από την επιβολή άλλων κυρώσεων που προβλέπονται σε άλλες ειδικότερες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
7. Η παρ. 5 του άρθρου 57 του ν. 4042/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Στο άρθρο 10 της κ.υ.α. με αριθμό Η.Π. 50910/2727/2003 (Β΄ 1909) προστίθεται παράγραφος 3 ως ακολούθως:
«3. Προς το σκοπό άμεσης παύσης της λειτουργίας των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων που εξακολουθούν να λειτουργούν σε Διαχειριστικές Ενότητες Περιφερειών, στις οποίες δεν υπάρχει νόμιμος εν λειτουργία ΧΥΤΑ προβλεπόμενος από τον αντίστοιχο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) ούτε νόμιμος εν λειτουργία χώρος αποθήκευσης κατά την παράγραφο η΄ του άρθρου 2 της κ.υ.α. με
αριθμό 29407/3508/2002 (Β΄ 1572), ο τρόπος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) των δήμων των αντίστοιχων διαχειριστικών ενοτήτων μπορεί, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων και εγκεκριμένων ΠΕ.Σ.Δ.Α., να καθορίζεται, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει την τριετία, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή, στην περίπτωση δύο ή περισσοτέρων εμπλεκόμενων Αποκεντρωμένων
Διοικήσεων, με κοινή απόφαση των Γενικών Γραμματέων αυτών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Για την έκδοση της απόφασης λαμβάνονται υπόφη ιδίως η φέρουσα ικανότητα των εγκαταστάσεων παραλαβής των ΑΣΑ και το συνολικό κόστος διαχείρισης των ΑΣΑ. Με την απόφαση τίθενται όροι ιδίως για την επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης που προβλέπονται από το οικείο ΠΕ.Σ.Δ.Α. υποδομών.»
α) Με την επιφύλαξη των διατάξεων του Διεθνούς και Ναυτιλιακού Κώδικα Επικινδύνων Ειδών Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMDG−IMO CODE), όπως εκάστοτε ισχύει, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, επιτρέπεται να μεταφέρονται σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) σε φορτηγά (Φ/Γ) και φορτηγά−οχηματαγωγά (Φ/Γ−Ο/Γ) πλοία σε τακτικά δρομολόγια, σε δρομολόγια ειδικής ή ολικής ναύλωσης και σε ειδικά δρομολόγια με επιβατηγά−οχηματαγωγά (Ε/Γ−Ο/Γ) άνευ επιβατών που συνδέουν τις εξυπηρετούμενες περιοχές αποστολής και παραλαβής των αποβλήτων, σε ανοιχτό και κλειστό χώρο οχημάτων. Η πόρτα της καρότσας θα είναι ασφαλώς κλειστή και απαγορεύεται η φόρτωση φορτίων επ’ αυτής. Για τη μεταφορά των σύμμεικτων ΑΣΑ απαιτείται μονάδα κλειστού τύπου σύμφωνα με την παράγραφο 13 του άρθρου 1 του π.δ. 405/1996. Ως μονάδα κλειστού τύπου νοείται και το απορριμματοφόρο κλειστού τύπου.
β) Με την επιφύλαξη των διατάξεων του Διεθνούς και Ναυτιλιακού Κώδικα Επικινδύνων Ειδών Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMDG−IMO CODE), όπως εκάστοτε ισχύει, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, επιτρέ πεται η φόρτωση, εκφόρτωση και η θαλάσσια μεταφορά των χωριστά συλλεγέντων ρευμάτων αποβλήτων που εμπίπτουν στην εναλλακτική διαχείριση του ν. 2939/2001, με επιβατηγά−οχηματαγωγά (Ε/Γ−Ο/Γ), φορτηγά (Φ/Γ)
και φορτηγά− οχηματαγωγά (Φ/Γ−Ο/Γ) πλοία σε τακτικά δρομολόγια, σε δρομολόγια ειδικής ή ολικής ναύλωσης και σε ειδικά δρομολόγια άνευ επιβατών που συνδέουν τις εξυπηρετούμενες περιοχές αποστολής και παραλαβής των αποβλήτων, σε ανοιχτό και κλειστό χώρο οχημάτων, με την προϋπόθεση ότι το φορτίο είναι σε κατάλληλη συσκευασία.
γ) Η δαπάνη της θαλάσσιας μεταφοράς αποβλήτων βαρύνει τους αντίστοιχους φορείς αποστολής των αποβλήτων. Για τα ρεύματα αποβλήτων που εμπίπτουν στην εναλλακτική διαχείριση του ν. 2939/2001, ως φορείς αποστολής νοούνται τα αρμόδια ΣΕΔ.
δ) Η οργάνωση της θαλάσσιας μεταφοράς αποβλήτων από το φορέα αποστολής των αποβλήτων λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες υποδομές των λιμένων φόρτωσης και εκφόρτωσης, τις δυνατότητες των πλοίων που καταπλέουν στους λιμένες φόρτωσης και εκφόρτωσης.
ε) Η θαλάσσια μεταφορά αποβλήτων υπόκειται σε περιοδικές επιθεωρήσεις από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στο ν. 1650/ 1986, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 3010/2003 (Α΄ 91) και το ν. 4014/2011 (Α΄ 209). Στα πλοία μεταφοράς των αποβλήτων εφαρμόζονται απαιτούμενες επιθεωρήσεις και έλεγχοι της κείμενης νομοθεσίας.
στ) Σε περίπτωση πρόκλησης ρύπανσης της θάλασσας με απόβλητα ή πιθανού κινδύνου πρόκλησης αυτής, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 743/1977 (Α΄ 319), όπως κωδικοποιήθηκε με το π.δ. 55/1998 (Α΄ 58) και ισχύει κάθε φορά. Στους υπεύθυνους πρόκλησης ρύπανσης επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τα άρθρα 13 και 14 του εν λόγω νόμου. Οι ως άνω κυρώσεις επιβάλλονται ανεξάρτητα από την επιβολή άλλων κυρώσεων που προβλέπονται σε άλλες ειδικότερες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
Στο τέλος της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του β.δ. 15/17.5.1956 (Α΄ 123), όπως προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 16 του ν. 3390/2005 (Α΄ 233), προστίθενται εδάφια ως ακολούθως:
«Για λόγους εκσυγχρονισμού, επέκτασης, ασφάλειας και υγιεινής επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των κείμενων πολεοδομικών διατάξεων, η εκτέλεση εργασιών επισκευής−μετασκευής και επέκτασης εντός των παραπάνω χώρων θεάτρου, που λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 5 του β.δ. της 15/17.5.1955 (Α΄ 123), καθώς επίσης και στον περιβάλλοντα αυτών χώρο τόσο για τον εκσυγχρονισμό όσο και για τη βελτίωση της υγιεινής, της λειτουργικότητας και ασφάλειας αυτών.
Οι ανωτέρω παρεκκλίσεις εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ). Η γνωμοδότηση του ΚΕΣΑ χορηγείται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων με την οποία συνυποβάλλονται κατ’ ελάχιστον:
α) αντίγραφο της άδειας λειτουργίας του θεάτρου,
β) αιτιολογημένη τεχνική έκθεση μηχανικού, στην οποία περιγράφονται οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν στο μετασκευασμένο προς θεατρική χρήση χώρο (πλωτού, χερσαίου ή σταθερής τροχιάς μεταφορικού μέσου), καθώς και στον περιβάλλοντα αυτού χώρο,
γ) αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος της οικοδομικής άδειας ή της άδειας δόμησης εφόσον υφίσταται ή του προσαρτώμενου σε δικαιοπραξία ή στο μισθωτήριο συμβόλαιο για την παραχώρηση δημοσίας ή κοινόχρηστης έκτασης ή του συντασσόμενου κατά τις ισχύουσες προδιαγραφές, με την υπό κλίμακα σκαριφηματική αποτύπωση των εγκαταστάσεων (θέση, διαστάσεις, αποστάσεις κ.λπ.), δ) κάτοψη, τομή και όψεις των κατασκευών − εγκαταστάσεων σε κατάλληλη κλίμακα, ε) φωτογραφίες του ως άνω χώρου και του ακινήτου.
Για την εκτέλεση των ως άνω εργασιών δεν απαιτείται η έκδοση άδειας δόμησης αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, η οποία εκδίδεται από τη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών (Δ.Ο.Κ.Κ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.). Για την έκδοση της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας υποβάλλονται όλα τα στοιχεία α΄, β΄, γ΄, δ΄ και ε΄ που συνοδεύουν την ως άνω αναφερόμενη αίτηση για χορήγηση έγκρισης παρέκκλισης.
Σε περίπτωση που από τη φύση του προβλεπόμενου έργου απαιτείται η εκπόνηση στατικής μελέτης ή μελέτης στατικής επάρκειας ή ηλεκτρομηχανολογική μελέτη ή τεχνική έκθεση αρμοδίου μηχανικού για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, αυτή υποβάλλεται στη Δ.Ο.Κ.Κ. συμπληρωματικά μαζί με δήλωση του αρμόδιου μηχανικού με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη της στατικής και μηχανολογικής ασφαλείας της κατασκευής και των εγκαταστάσεων. Για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εφαρμόζονται οι κείμενες κάθε φορά διατάξεις.»
Στο τέλος του άρθρου 25 του ν. 4186/2013 προστίθεται παράγραφος 10, ως εξής:
«10.α. Με βάση τα τηρούμενα στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. σχετικά αρχεία του καταργηθέντος Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» (Ο.Ε.Ε.Κ.), ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. εκδίδει «Βεβαιώσεις Πιστοποίησης», «Βεβαιώσεις Χορήγησης Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης» και «Βεβαιώσεις Χορήγησης Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Κατάρτισης». Οι ανωτέρω βεβαιώσεις χορηγούνται στους δικαιούχους Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης ή Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιπέδου 1 του ν. 2009/1992 που συμμετείχαν στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης όλων των ειδικοτήτων που διενήργησε ο Ο.Ε.Ε.Κ., έχουν το αντίστοιχο περιεχόμενο των βεβαιώσεων της κ.υ.α. 2944/2014 (Β΄ 1098), όπως εκάστοτε ισχύει, αναφέροντας ρητά τον τίτλο επαγγελματικής κατάρτισης του ν. 2009/1992, που ίσχυε και υπογράφονται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..
β. «Βεβαιώσεις Πιστοποίησης» που εκδίδονται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και αφορούν σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης που διενήργησε ο Ε.Ο.Π.Π. και ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. έως την εφαρμογή του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), όπως ισχύει, έχουν το αντίστοιχο περιεχόμενο
των βεβαιώσεων της κ.υ.α. 2944/2014 (Β΄ 1098), όπως εκάστοτε ισχύει, αναφέροντας ρητά τον τίτλο επαγγελματικής κατάρτισης του ν. 2009/1992, που ίσχυε και υπογράφονται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..
γ. Διπλώματα Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης ή Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιπέδου 1 που εκδίδονται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και αφορούν σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης που διενήργησε ο Ε.Ο.Π.Π. και ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. έως την εφαρμογή του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), όπως ισχύει, υπογράφονται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., αναφέροντας ρητά τον τίτλο επαγγελματικής κατάρτισης του ν. 2009/1992, που ίσχυε.»
δ. Στο άρθρο 14 του ν. 4115/2013 προστίθεται παράγραφος 7, ως εξής:
«Η αρμοδιότητα πιστοποίησης των Εξειδικευμένων Κέντρων Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης (Ε.Κ.Κ.Ε.Ε.) από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου τούτου, γενόμενες πιστοποιήσεις από τον Ε.Ο.Π.Ι.Σ. ισχύουν ως πιστοποιήσεις του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..»»
1. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ν. 4223/2013 (Α΄ 287) προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Επίσης στη συνολική αξία του πρώτου εδαφίου δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των ξενοδοχειακών κτιρίων του άρθρου 8 της 1129485/479/Γ0013 ΠΟΛ/1996 (Β΄ 1152) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται από ξενοδοχειακές ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και η αξία των δικαιωμάτων επί των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων/ διαμερισμάτων, εφόσον διαθέτουν σχετικό Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται από ξενοδοχειακές ατομικές επιχειρήσεις.
Δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση του προηγούμενου εδαφίου οι τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες), οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.»
2. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του ν. 4223/2013, το οποίο προστέθηκε με την παράγραφο 11 του δέκατου όγδοου άρθρου του ν. 4286/2014 (Α΄194 ), καταργείται.
3. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από την 1.1.2015.
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στα επιμέρους άρθρα.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ