Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 2217Β_2023 | 177.15 KB |
1. Το άρθρο 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το π.δ. 63/2005 (Α’ 98), σε συνδυασμό με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).
2. Τον ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος, Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης» (Α’ 133.)
3. Τον ν. 4819/2021 «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων - Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/851 και 2018/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, πλαίσιο οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές - πολεοδομικές ενεργειακές και συναφείς επείγουσες ρυθμίσεις (Α’ 129) και ιδίως της παρ. 4 του άρθρου 72.
4. Τον ν. 3982/2011 «Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελμάτων και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις» (Α’ 143) και ειδικότερα την παρ. 9 του άρθρου 20 αυτού.
5. Τον ν. 4014/2011 «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος» (Α’ 209) και ειδικότερα το άρθρο 8 αυτού.
6. Το π.δ. 62/2020 «Διορισμός Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 155).
7. Το π.δ. 2/2021 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 2).
8. Tο π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου και Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121).
9. Την υπό στοιχεία 2/12.01.2021 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικόλαο Ταγαρά» (Β’ 45).
10. Την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΠΔΑ/28450/731/2023 εισήγηση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΝ σχετικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης, αποφασίζουμε:
Με την παρούσα απόφαση εφαρμόζεται το Κεφάλαιο Β του Μέρους Β του ν. 4819/2021 (Α’ 129) και ειδικότερα θεσπίζεται Πρόγραμμα Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού για τα ελαστικά οχημάτων.
Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, πλέον των ορισμών του ν. 4819/2021 νοείται ως:
1. «όχημα»: οποιοδήποτε όχημα χαρακτηρισμένο ως κατηγορία M1, Μ2, Μ3, N1, Ν2, Ν3, Ο1, Ο2, Ο3 και Ο4 όπως ορίζεται στο π.δ. 431/1983 (Α’ 160) όπως ισχύει, τα μοτοποδήλατα και οι μοτοσικλέτες, τρίκυκλα, τα ελαφρά τετράτροχα (κατηγορία L1e, L2e, L3e, L4e, L5e, L6e, L7e) οχήματα, όπως ορίζονται στην υπ’ αρ. 21090/1874/1993 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 428) όπως ισχύει, καθώς και τα μηχανήματα έργων, τα γεωργικά, τα ανυψωτικά, τα βιομηχανικά και τα χωματουργικά οχήματα.
2. «ελαστικό οχήματος»: Οποιοδήποτε ελαστικό επίσωτρο οχήματος της παρ. 1 είτε νέο είτε μεταχειρισμένο το οποίο προορίζεται για περαιτέρω χρήση σύμφωνα με το σκοπό για τον οποίο αρχικά έχει σχεδιασθεί.
3. «ελαστικό Τέλους Κύκλου Ζωής (ΤΚΖ)»: Οποιοδήποτε ελαστικό οχήματος το οποίο μετά τη χρήση του καθίσταται απόβλητο κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4819/2021 (Α’ 129).
4. «παραγωγός»: Ο κατασκευαστής ή ο εισαγωγέας του ελαστικού, είτε αυτό εισάγεται/κατασκευάζεται ως αυτοτελές προϊόν είτε αποτελεί μέρος του οχήματος που διατίθεται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγέων μεταχειρισμένων ελαστικών και των εισαγωγέων μεταχειρισμένων οχημάτων.
5. «εναλλακτική διαχείριση ελαστικών ΤΚΖ»: Κατά την έννοια της παρ. 24 του άρθρου 3 του ν. 4819/2021 (Α’ 129).
6. «επαναχρησιμοποίηση»: Οποιαδήποτε εργασία συμπεριλαμβανομένης της αναγόμωσης μέσω της οποίας τα μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό για τον οποίο είχαν αρχικά σχεδιαστεί.
7. «Σημείο συλλογής»: Κάθε χώρος όπου γίνεται κατ’ επάγγελμα ή συστηματικά αντικατάσταση παλαιών με νέα ελαστικά από τα οποία συλλέγονται τα ελαστικά ΤΚΖ.
8. «τεμαχιστής»: Οποιοδήποτε μηχάνημα που χρησιμοποιείται για την κοπή σε κομμάτια ελαστικών ΤΚΖ για περαιτέρω αξιοποίηση ή τελική διάθεση.
9. «Αρμόδια αρχή»: Ο ΕΟΑΝ.
Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται για όλα τα ελαστικά των οχημάτων που διατίθενται στην αγορά και προορίζονται για χρήση σε οχήματα καθώς και για τα μεταχειρισμένα ελαστικά που διατίθενται στην αγορά.
1. Η εναλλακτική διαχείριση των ελαστικών ΤΚΖ διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 9 και 11 έως 15, καθώς και 67 έως 69 του Κεφαλαίου Β του Μέρους Β του ν. 4819/2021 και συμμορφώνεται με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση.
2. Οι παραγωγοί ελαστικών οχημάτων υποχρεούνται να σχεδιάζουν, να οργανώνουν και να λειτουργούν Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ). Οι παραγωγοί των ελαστικών οχημάτων, μέσω της οργάνωσης ΣΕΔ, προωθούν την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο εναλλακτικής διαχείρισης με την οργάνωση των εργασιών της συλλογής, μεταφοράς, μεταφόρτωσης, αποθήκευσης προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωσης και ανάκτησης των ελαστικών ΤΚΖ, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 4819/2021.
3. Τα ΣΕΔ αποβλέπουν ειδικότερα:
α) Στη συλλογή των ελαστικών ΤΚΖ από τα σημεία συλλογής της παρ. 7 του άρθρου 2 ώστε να διοχετεύονται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας,
β) στην προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση στην ανακύκλωση ή άλλου είδους ανάκτηση των συλλεγόμενων ελαστικών ΤΚΖ,
γ) στη συνεργασία των ΣΕΔ ελαστικών, με ΣΕΔ άλλων προϊόντων όπως με ΣΕΔ των Οχημάτων στο Τέλος του Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), ώστε να καθίσταται ευχερέστερη και να διευκολύνεται η χωριστή συλλογή των ελαστικών ΤΚΖ.
4. Η χρηματική εισφορά που καταβάλλουν οι υπόχρεοι παραγωγοί για τη συμμετοχή τους σε Συλλογικό ΣΕΔ προσδιορίζεται χωριστά για κάθε είδος ελαστικού, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4819/2021 και διατίθεται αποκλειστικά για την κάλυψη του κόστους της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων ελαστικών οχημάτων με σκοπό την επίτευξη των στόχων του άρθρου 7.
5. Τα ΣΕΔ εγκαθιστούν στις μονάδες τεμαχισμού αυτοματοποιημένο σύστημα ζύγισης, το οποίο παρακολουθείται από αυτά σε πραγματικό χρόνο.
6. Τα ΣΕΔ καταβάλουν στις μονάδες τεμαχισμού οικονομικό αντάλλαγμα για τον τεμαχισμό των ελαστικών ΤΚΖ λαμβανομένων υπόψη των εσόδων από τις πωλήσεις υλικών.
Οι κάτοχοι των ελαστικών ΤΚΖ έχουν ευθύνη για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β του Μέρους Β του ν. 4819/2021 και της παρούσας απόφασης στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους. Ειδικότερα, έχουν ευθύνη:
α) Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τη συλλογή και μεταφορά ελαστικών ΤΚΖ να συμβάλλονται με εγκεκριμένο ΣΕΔ,
β) όσοι εκτελούν σε επαγγελματική βάση εργασίες επισκευής ελαστικών ή αναγόμωσης, όπως τα συνεργεία που ασχολούνται με την αντικατάσταση, επισκευή και συντήρηση ελαστικών ή παράγουν συστηματικά ελαστικά ΤΚΖ λόγω της κύριας δραστηριότητάς τους υποχρεούνται να υπογράψουν σύμβαση συνεργασίας με εγκεκριμένο ΣΕΔ και να παραδίδουν τα απόβλητα σε αυτό,
γ) ο τελικός χρήστης ελαστικού και κάθε άλλος κάτοχος ελαστικών ΤΚΖ να παραδίδει τα ελαστικά ΤΚΖ σε εγκεκριμένο σημείο συλλογής όπως ορίζεται στην παρ. 7 του άρθρου 2 ή σε νόμιμους συλλέκτες.
1. Κάθε εγκατάσταση ή επιχείρηση που εκτελεί εργασίες ανάκτησης ελαστικών ΤΚΖ πρέπει να είναι συμβεβλημένη με εγκεκριμένo ΣΕΔ σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας.
2. Οι εγκαταστάσεις που εκτελούν εργασίες τεμαχισμού ελαστικών ΤΚΖ οφείλουν να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του άρθρο 52 του ν. 4819/2021 και να διαθέτουν σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4819/2021.
3. Οι εγκαταστάσεις που εκτελούν εργασίες ανάκτησης οφείλουν να συμμορφώνονται με το τρίτο εδάφιο της παρ. 15 του άρθρου 12 του ν. 4819/2021 και να δηλώνουν ανά τρίμηνο κατ’ ελάχιστον στο ΣΕΔ με το οποίο έχουν συμβληθεί:
α. Τις εισερχόμενες στην εγκατάσταση ποσότητες ελαστικών ΤΚΖ,
β. τις ποσότητες ελαστικών ΤΚΖ που υποβάλλονται σε εργασίες ανάκτησης,
γ. τις πωλήσεις υλικών, τελικών προϊόντων και υποπροϊόντων (πολυμερή νήματα και σύρμα) που προκύπτουν από την επεξεργασία των ελαστικών ΤΚΖ,
δ. τις αποθηκευμένες ποσότητες των ενδιάμεσων υλικών καθώς και των τελικών προς διάθεση υλικών, προϊόντων, υποπροϊόντων ή ημικατεργασμένων υλικών από την επεξεργασία των ελαστικών ΤΚΖ.
4. Οι επιχειρήσεις που εκτελούν εργασίες συλλογής και μεταφοράς ελαστικών ΤΚΖ σε επαγγελματική βάση, υποχρεούνται:
α. Να συμμορφώνονται με τις διατάξεις της περ. ε’ της παρ. 3 του άρθρου 52 του ν. 4819/2021,
β. να υπογράφουν σύμβαση συνεργασίας με εγκεκριμένο ΣΕΔ ελαστικών, σύμφωνα με την περ. β’ του άρθρου 5,
γ. να συλλέγουν από τα σημεία συλλογής τις ποσότητες ελαστικών ΤΚΖ για τις οποίες έχει καταχωρηθεί σχετική αίτηση στο ΣΕΔ,
δ. να συλλέγουν ελαστικά ΤΚΖ, τα οποία ανήκουν στις κατηγορίες ελαστικών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της έγκρισης του ΣΕΔ, δεν περιέχουν νερό στα κοίλα και δεν είναι αναμεμιγμένα με άλλα απόβλητα,
ε. να δηλώνουν σε πραγματικό χρόνο τον αριθμό των συλλεγόμενων ελαστικών ΤΚΖ ανά κατηγορία σε κατάλληλο σύστημα παρακολούθησης του ΣΕΔ,
στ. να παραδίδουν τα ελαστικά ΤΚΖ που έχουν συλλέξει αποκλειστικά στις εγκαταστάσεις ανάκτησης που έχει υποδείξει το ΣΕΔ,
ζ. να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά τη συλλογή και μεταφορά των ελαστικών ΤΚΖ από τα σημεία συλλογής προς τους χώρους ανάκτησης.
5. Τα σημεία συλλογής οφείλουν:
α. Να παραδίδουν όλα τα ελαστικά ΤΚΖ (των κατηγοριών που διαχειρίζεται το ΣΣΕΔ) και έχουν προκύψει από αντικατάσταση με καινούργια, αποκλειστικά στο ΣΣΕΔ,
β. να επιβεβαιώνουν στον συλλέκτη τον παραδιδόμενο αριθμό ελαστικών ΤΚΖ ανά κατηγορία.
6. Απαγορεύεται η διάθεση σε ΧΥΤΑ οποιονδήποτε εκ των παραγόμενων προϊόντων ή υποπροϊόντων της επεξεργασίας των ελαστικών ΤΚΖ.
1. Η ανάκτηση των ελαστικών ΤΚΖ πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 90 % κβ των παραγόμενων ελαστικών ΤΚΖ. Η ανακύκλωση και η προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση πρέπει να φθάνει τουλάχιστον στο 40 % κβ των παραγόμενων ελαστικών ΤΚΖ.
2. Ο στόχος της ανακύκλωσης και προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση αναθεωρείται εφόσον μεταβληθούν ουσιωδώς οι επιτρεπόμενες χρήσεις του ανακυκλωμένου ελαστικού.
3. Τα ελαστικά μετά την επεξεργασία στις μονάδες ανάκτησης δύνανται να χρησιμοποιούνται σε δημόσια έργα όπως, μεταξύ άλλων, τα έργα αποκατάστασης χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ) ή κατασκευής Χώρων Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) ή Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) ιδίως για την κατασκευή των ζωνών αποστράγγισης, στρωμάτων εξαερισμού βιοαερίου ή κάλυψης, εφόσον πληρούνται οι απαιτούμενες τεχνικές απαιτήσεις.
To ποσό της χρηματικής εισφοράς ανά τεμάχιο ελαστικού οχήματος που βαρύνει τον παραγωγό αναγράφεται διακεκριμένα επί των τιμολογίων πώλησης σε όλα τα στάδια πώλησης των ελαστικών οχημάτων συμπεριλαμβανομένων των τιμολογίων που απευθύνονται στους τελικούς χρήστες.
1. Οι εγκαταστάσεις τεμαχισμού ελαστικών συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του παραρτήματος Ι, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
2. Κατά παρέκκλιση της παρ. 5 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία Φ.15/4187/266/2012 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ), κατά κλάδο δραστηριότητας, στην Άδεια Εγκατάστασης - Λειτουργίας, για τις δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 3982/11 και κατατάσσονται στην Κατηγορία Β του άρθρου 1 του ν. 4014/2011» (Β’ 2012), οι απαιτήσεις του παραρτήματος Ι συνιστούν τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων τεμαχισμού ελαστικών της 9ης Ομάδας με α/α 218 της υπό στοιχεία οικ.92108/1045/Φ.15/2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 3833).
Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις τεμαχισμού ελαστικών, καθώς και όσες δεν έχουν ακόμα κατασκευασθεί αλλά διαθέτουν απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του Παραρτήματος Ι έως την 30-6-2025.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ
1. Αποθήκευση υλικών
1.1 Η αποθήκευση των εισερχόμενων υλικών, ενδιάμεσων υλικών, τεμαχισμένων ελαστικών, τρίμματος ελαστικού, πούδρας ελαστικού, λινού, σύρματος και των υπολειμμάτων που προκύπτουν από την επεξεργασία των εισερχομένων υλικών να λαμβάνει χώρα αποκλειστικά και μόνο εντός των ορίων της μονάδας σε οριοθετημένους χώρους.
1.2 Ο χρόνος αποθήκευσης των εισερχομένων και ενδιάμεσων υλικών να μην υπερβαίνει τα 3 έτη.
1.3 Οι χώροι αποθήκευσης (υπαίθριοι ή στεγασμένοι) να είναι στο σύνολό τους τσιμεντοστρωμένοι και σε καμία περίπτωση ασφαλτοστρωμένοι ή καλυμμένοι με χώμα. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της τσιμεντόστρωσης (είδος οπλισμού, είδος σκυροδέματος, πάχος διάστρωσης) πρέπει να είναι κατάλληλα ώστε να εξασφαλίζεται η ακεραιότητα του δαπέδου κατά την κίνηση φορτηγών οχημάτων και βαρέων μηχανημάτων.
1.4 Κατά την υπαίθρια χύδην αποθήκευση (αποθήκευση σε σωρούς) των ολόκληρων ή/και τεμαχισμένων ελαστικών καθώς και του λινού, να τηρούνται οι ακόλουθες προδιαγραφές:
(α) Το μέγιστο ύψος των σωρών να μην υπερβαίνει τα 5m.
(β) Το μέγιστο πλάτος έκαστου σωρού να μην υπερβαίνει τα 15m.
(γ) Το μέγιστο μήκος έκαστου σωρού να μην υπερβαίνει τα 50m.
(δ) Οι σωροί να βρίσκονται σε παράλληλη διάταξη μεταξύ τους.
(ε) Μεταξύ των σωρών να διατηρούνται αντιπυρικές ζώνες. Το ελάχιστο πλάτος των αντιπυρικών ζωνών καθορίζεται στον Πίνακα 1 που ακολουθεί ανάλογα με το ύψος των σωρών:
Πίνακας 1: Ελάχιστο πλάτος αντιπυρικών ζωνών
(στ) Εναλλακτικά των αντιπυρικών ζωνών μεταξύ των σωρών, μπορούν να υπάρχουν τοιχία κατάλληλου ύψους, κατασκευασμένα από κατάλληλα οπλισμένο σκυρόδεμα, τα οποία να χωρίζουν τους σωρούς μεταξύ τους. Το ύψος και το μήκος των διαχωριστικών τοιχίων καθορίζεται στον Πίνακα 2 που ακολουθεί:
Πίνακας 2: Ελάχιστες διαστάσεις διαχωριστικών τοιχίων
όπου L είναι τo μήκος των σωρών
(ζ) Οι σωροί να απέχουν τουλάχιστον 10 m από:
- την περίφραξη της μονάδας
- τους χώρους αποθήκευσης του παραγόμενου τρίμματος και πούδρας.
(η) Οι σωροί να απέχουν τουλάχιστον 20 m από αποθηκευμένα καύσιμα.
1.5 Για την αποθήκευση του τρίμματος και της πούδρας να τηρείται η ελάχιστη απόσταση των 20 m από αποθηκευμένα καύσιμα.
2. Επεξεργασία ελαστικών ΤΚΖ
2.1 Το σύνολο της επιφάνειας του χώρου στον οποίο λαμβάνει χώρα η επεξεργασία των ελαστικών να είναι τσιμεντοστρωμένο με αδιαπέρατο σκυρόδεμα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οποίου (είδος σκυροδέματος, πάχος διάστρωσης) να είναι κατάλληλα ώστε να εξασφαλίζεται η ακεραιότητα του δαπέδου από τις δονήσεις και τα φορτία που δέχεται κατά τη διάρκεια των εργασιών περιλαμβανομένης της κίνησης φορτηγών οχημάτων και βαρέων μηχανημάτων.
2.2 Ο εξοπλισμός τεμαχισμού και μείωσης διαστάσεων των επεξεργαζόμενων ελαστικών να διαθέτει κατάλληλο σύστημα διαβροχής, ή άλλο σύστημα ισοδύναμου αποτελέσματος, προκειμένου να αποτρέπεται η πρόκληση σπινθήρα και να επιτυγχάνεται επαρκής μείωση θερμοκρασίας.
2.3 Αέριες εκπομπές
(α) Η συγκέντρωση σκόνης στην απαγωγή αέρα του κτιρίου εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η επεξεργασία των ελαστικών να μην υπερβαίνει την τιμή των 100 mg/m3 σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1.δ του άρθρου 2 του π.δ. 1180/1981 (Α’ 293) όπως αυτό ισχύει.
(β) Να πραγματοποιούνται μετρήσεις σκόνης στην απαγωγή αέρα του κτιρίου επεξεργασίας ελαστικών μία (1) φορά ανά έτος.
(γ) Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς χύδην υλικών και αποβλήτων να είναι καλυμμένα ώστε να αποφεύγεται η έκλυση σκόνης κατά την κίνηση τους.
2.4 Ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα
(α) Η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10 στα όρια της μονάδας να μην υπερβαίνει την τιμή των 50μg/m3 σύμφωνα με την υπό στοιχεία 14122/549/Ε103/2011 (Β’ 488) κοινή υπουργική απόφαση όπως αυτή ισχύει.
(β) Να πραγματοποιούνται μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10 στα όρια της μονάδας μία (1) φορά ανά έτος.
2.5 Υγρά απόβλητα παραγωγικής διαδικασίας
2.5.1 H διαχείριση των υγρών αποβλήτων, εάν προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία της μονάδας, να πραγματοποιείται σύμφωνα με μια από τις ακόλουθες μεθόδους:
(α) Συλλογή σε στεγανή δεξαμενή, τακτική εκκένωση της από αδειοδοτημένη για τον σκοπό αυτό εταιρεία και μεταφορά των αποβλήτων σε αδειοδοτημένη εγκατάσταση επεξεργασίας. Να τηρείται αρχείο με τις ποσότητες των αποβλήτων που εκκενώνονται/αποστέλλονται καθώς και τα σχετικά παραστατικά των αποστολών.
(β) Διάθεση σε αποχετευτικό δίκτυο υγρών αποβλήτων που εξυπηρετεί την περιοχή, ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία εφόσον απαιτείται βάσει των ποιοτικών χαρακτηριστικών των υγρών αποβλήτων και των εκάστοτε όρων του Κανονισμού λειτουργίας του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής.
(γ) Επαναχρησιμοποίηση με κάποια εκ των μεθόδων που ορίζονται στο άρθρο 3 της υπ’ αρ. 145116/2011 (Β’ 354) κοινής υπουργικής απόφασης όπως εκάστοτε ισχύει, ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία εφόσον απαιτείται βάσει των ποιοτικών χαρακτηριστικών των υγρών αποβλήτων.
(δ) Διάθεση σε επιφανειακό υδάτινο αποδέκτη, ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία εφόσον απαιτείται βάσει των ποιοτικών χαρακτηριστικών των υγρών αποβλήτων ώστε να πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της υπ’ αρ.5673/400/1997 (Β’ 192) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, καθώς και κάθε άλλης σχετικής απόφασης περί καθορισμού αποδέκτη και όρων διάθεσης σε αυτόν.
2.5.2 Στην περίπτωση που η διαχείριση των υγρών αποβλήτων πραγματοποιείται σύμφωνα με τις περ. β, γ, δ της παρ. 2.5.1, ο φορέας της μονάδας με δική του ευθύνη κατασκευάζει φρεάτιο δειγματοληψίας υγρών αποβλήτων, το οποίο πρέπει να βρίσκεται σε κατάλληλο σημείο εκτός της περίφραξης, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή προσβάσιμο σε περίπτωση ελέγχου από αρμόδια υπηρεσία χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού της μονάδας.
2.5.3 Σε εξαμηνιαία βάση ο φορέας της μονάδας πραγματοποιεί με δική του ευθύνη δειγματοληψία και ανάλυση των προς διάθεση υγρών αποβλήτων των περ. β, γ, δ της παρ. 2.5.1, ώστε να παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ορίζονται από τη νομοθεσία για την περιοχή εγκατάστασης. Η μονάδα να διατηρεί τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε κατάλληλο αρχείο, το οποίο να είναι διαθέσιμο προς επίδειξη σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
2.6 Στερεά απόβλητα παραγωγικής διαδικασίας 2.6.1 Η διαχείριση των υπολειμμάτων που προκύπτουν από την επεξεργασία των ελαστικών ΤΚΖ και τα οποία αποτελούν μη επικίνδυνα απόβλητα, να πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4819/2021.
2.6.2 Η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4819/2021. Τα επικίνδυνα απόβλητα να παραδίδονται σε κατάλληλα αδειοδοτημένη για τον σκοπό αυτό εταιρεία συλλογής και μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων και να οδηγούνται προς κατάλληλη διαχείριση σε αδειοδοτημένες για τον σκοπό αυτό εγκαταστάσεις.
2.6.3 Για την αποθήκευση των επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων που προκύπτουν από την επεξεργασία των ελαστικών ΤΚΖ, να εφαρμόζονται τα ακόλουθα:
(α) Ο χώρος προσωρινής αποθήκευσης των αποβλήτων να βρίσκεται εκτός του χώρου επεξεργασίας των ελαστικών.
(β) Η προσωρινή αποθήκευση των αποβλήτων να λαμβάνει χώρα επί τσιμεντοστρωμένου χώρου.
(γ) Η προσωρινή αποθήκευση των επικίνδυνων αποβλήτων να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές και απαιτήσεις που ορίζονται στο Κεφάλαιο 2 της υπ’ αρ. 24944/1159/2006 (Β’ 791) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.
(δ) Ο χρόνος προσωρινής αποθήκευσης των αποβλήτων εντός της μονάδας να μην υπερβαίνει το 1 έτος στην περίπτωση που προορίζονται για τελική διάθεση και τα 3 έτη στην περίπτωση που προορίζονται για ανακύκλωση/αξιοποίηση.
2.7 Θόρυβος
(α) Τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούνται στους εξωτερικούς χώρους της μονάδας να πληρούν τις απαιτήσεις σχετικά με τις εκπομπές θορύβου που ορίζονται στις υπ’ αρ. 37393/2003 (Β’ 1418) και 9272/2007 (Β’ 286) κοινές υπουργικές αποφάσεις όπως εκάστοτε ισχύουν.
(β) Να ληφθεί το σύνολο των κατάλληλων μέτρων ηχομόνωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων της μονάδας ώστε ο μετρούμενος θόρυβος στα όρια της μονάδας να μην υπερβαίνει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια όπως αυτά ορίζονται στον πίνακα 1 της παρ. 5 του άρθρου 2 του π.δ. 1180/1981 (Α’ 293) όπως αυτό ισχύει.
(γ) Να πραγματοποιούνται μετρήσεις θορύβου στα όρια της μονάδας μία (1) φορά ανά δύο (2) έτη. Επίσης, να πραγματοποιούνται μετρήσεις θορύβου στα όρια της μονάδας μετά από κάθε τροποποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού της (περιλαμβάνεται και η αλλαγή θέσης των μηχανημάτων).
2.8 Οι δειγματοληψίες και οι μετρήσεις που προβλέπονται στις παρ. 2.3, 2.4, 2.5 και 2.7 να πραγματοποιούνται από εργαστήριο κατάλληλα διαπιστευμένο για τις εργασίες αυτές σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17025. Η μονάδα να διατηρεί τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε κατάλληλο αρχείο, το οποίο να είναι διαθέσιμο προς επίδειξη σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
3. Γενικές Προδιαγραφές
3.1 Η μονάδα να διαθέτει περιμετρική υψηλή δεντροφύτευση ώστε να μειώνεται η αισθητική όχληση και να παρεμποδίζεται η μεταφορά θορύβου και αιωρούμενων σωματιδίων εκτός της μονάδας.
3.2 Τα μηχανήματα έργου καθώς και λοιπά μη οδικά κινητά μηχανήματα που διαθέτουν κινητήρα εσωτερικής καύσης, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά την λειτουργία της μονάδας να πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ13/0/121/2007 (Β’ 53) κοινή υπουργική απόφαση όπως εκάστοτε ισχύει σχετικά με τις εκπομπές αερίων και σωματιδιακών ρύπων.
3.3 Όμβρια ύδατα
3.3.1 Να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή των όμβριων υδάτων με την κατασκευή και συντήρηση κατάλληλων τεχνικών έργων, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα πλημμυρών εντός της μονάδας.
3.3.2 Τα όμβρια ύδατα που δημιουργούνται εντός των ορίων της μονάδας να συλλέγονται από χωριστό δίκτυο.
3.3.3 Εάν η περιοχή εγκατάστασης της μονάδας εξυπηρετείται από δίκτυο συλλογής όμβριων υδάτων, τα όμβρια ύδατα να διοχετεύονται στο δίκτυο αυτό, εφόσον πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια του Πίνακα 3 του παρόντος παραρτήματος ή άλλως τα ποιοτικά κριτήρια που έχει ορίσει για τον σκοπό αυτό ο αρμόδιος φορέας για την λειτουργία του συγκεκριμένου δικτύου συλλογής όμβριων υδάτων.
3.3.4 Εάν στην περιοχή εγκατάστασης της μονάδας δεν υφίσταται δίκτυο συλλογής όμβριων υδάτων, τα όμβρια ύδατα, εφόσον πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια του Πίνακα 3 του παρόντος παραρτήματος, να οδηγούνται με φυσική ροή εκτός της μονάδας.
Πίνακας 3: Ανώτερες επιτρεπόμενες τιμές διάθεσης επεξεργασμένων όμβριων υδάτων
3.3.5 Στις περιπτώσεις που τα προς διάθεση όμβρια ύδατα δεν πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια του Πίνακα 3, να υφίστανται επεξεργασία σε κατάλληλο σύστημα το οποίο να εξασφαλίζει την απομάκρυνση των βαρέων σωματιδίων, των ελαφρών επιπλεόντων σωματιδίων και των ελαιωδών ουσιών που τυχόν έχουν συμπαρασυρθεί.
3.3.6 Ο φορέας της μονάδας με δική του ευθύνη κατασκευάζει φρεάτιο δειγματοληψίας όμβριων υδάτων, το οποίο πρέπει να βρίσκεται σε κατάλληλο σημείο εκτός της περίφραξης της μονάδας, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή προσβάσιμο σε περίπτωση ελέγχου από αρμόδια υπηρεσία χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού της μονάδας.
3.4 Στερεά απόβλητα αστικού τύπου
Τα στερεά απόβλητα αστικού τύπου να συλλέγονται και αποθηκεύονται προσωρινά σε κάδους απορριμμάτων κατάλληλων προδιαγραφών. Η αποκομιδή των αποβλήτων αυτών να γίνεται, είτε από τα απορριμματοφόρα οχήματα του οικείου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, είτε από εταιρεία αδειοδοτημένη για την συλλογή και μεταφορά αποβλήτων του συγκεκριμένου τύπου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4819/2021.
3.5 Υγρά απόβλητα αστικού τύπου
(α) Η επεξεργασία και διαχείριση των υγρών αποβλήτων αστικού τύπου (λύματα προσωπικού, νερά καθαριότητας χώρων γραφείων) της μονάδας να πραγματοποιείται με βάση τα ακόλουθα:
α.1 Στην περίπτωση που τα υγρά απόβλητα αστικού τύπου διοχετεύονται σε σηπτική δεξαμενή (στεγανό βόθρο):
i. Η χωρητικότητα της σηπτικής δεξαμενής να επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας.
ii. Να πραγματοποιείται από αδειοδοτημένη εταιρεία τακτική εκκένωση της σηπτικής δεξαμενής και μεταφορά των αποβλήτων σε κέντρο επεξεργασίας λυμάτων.
iii. Να τηρείται αρχείο με τις ποσότητες των αποβλήτων που εκκενώνονται/αποστέλλονται καθώς και τα σχετικά παραστατικά των αποστολών.
α.2 Στην περίπτωση που τα υγρά απόβλητα αστικού τύπου διοχετεύονται σε δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων που εξυπηρετεί την περιοχή, να τηρούνται τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 5673/400/1997 (Β’ 192) κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει, καθώς και οι όροι του Κανονισμού Λειτουργίας του συγκεκριμένου αποχετευτικού δικτύου. Η σύνδεση της μονάδας με το δίκτυο αποχέτευσης να είναι νόμιμη σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
α.3 Στην περίπτωση που τα υγρά απόβλητα αστικού τύπου υφίστανται επεξεργασία εντός της μονάδας:
i. Η εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων να είναι κατάλληλα διαστασιολογημένη ώστε να εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών της μονάδας.
ii. Εφόσον πραγματοποιείται επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων με κάποια εκ των μεθόδων που ορίζονται στο άρθρο 3 της υπ’ αρ. 145116/2011 (Β’ 354) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, να εφαρμόζονται οι προδιαγραφές των υπ’ αρ. 5673/400/1997 (Β’ 192) και 145116/2011 (Β’ 354) κοινών υπουργικών αποφάσεων, όπως εκάστοτε ισχύουν.
iii. Εφόσον πραγματοποιείται διάθεση της επεξεργασμένης εκροής σε επιφανειακό υδάτινο αποδέκτη, να πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει η υπ’ αρ. 5673/400/1997 (Β’ 192) κοινή υπουργική απόφαση όπως εκάστοτε ισχύει, καθώς και κάθε άλλη σχετική απόφαση περί καθορισμού αποδέκτη και όρων διάθεσης σε αυτόν.
α.4 Στην περίπτωση που τα υγρά απόβλητα αστικού τύπου διοχετεύονται σε σύστημα σηπτικής δεξαμενής και απορροφητικού βόθρου (εφόσον επιτρέπεται η κατασκευή απορροφητικού βόθρου):
i. Το σύστημα να είναι κατάλληλα διαστασιολογημένο ώστε να εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών της μονάδας.
ii. Να λειτουργεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της υπ’ αρ. 145116/2011 (Β’ 354) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.
iii. Να πραγματοποιείται από αδειοδοτημένη εταιρεία τακτική εκκένωση της σηπτικής δεξαμενής και μεταφορά των αποβλήτων σε κέντρο επεξεργασίας λυμάτων.
iv. Να τηρείται αρχείο με τις ποσότητες των αποβλήτων που εκκενώνονται/αποστέλλονται καθώς και τα σχετικά παραστατικά των αποστολών.
(β) Να μην απορρίπτονται στο εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης των υγρών αποβλήτων αστικού τύπου της μονάδας οποιουδήποτε άλλου τύπου υγρά απόβλητα ή εκροές (καύσιμα, λιπαντικά, όμβρια ύδατα, κ.λπ.).
3.6 Οι ποσότητες και ο τρόπος διαχείρισης των παραγόμενων εντός εκάστου έτους επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων να καταχωρούνται με ευθύνη του φορέα της μονάδας στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 43942/4026/2016 (Β’ 2992) κοινή υπουργική απόφαση όπως εκάστοτε ισχύει.
3.7 Υγρά καύσιμα
(α) Εάν η μονάδα διαθέτει δεξαμενή αποθήκευσης υγρών καυσίμων, αυτή είτε να διαθέτει διπλά τοιχώματα, είτε να είναι τοποθετημένη εντός στεγανής λεκάνης ασφαλείας κατάλληλων διαστάσεων ώστε η χωρητικότητα της να ισούται με το 120% της χωρητικότητας της δεξαμενής καυσίμου.
(β) Εάν η μονάδα διαθέτει αντλία παροχής υγρού καυσίμου, αυτή να είναι αδειοδοτημένη σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη εθνική νομοθεσία.
3.8 Εάν η μονάδα διαθέτει ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος,
η δεξαμενή αποθήκευσης υγρών καυσίμων που υποστηρίζει την λειτουργία του, είτε να διαθέτει διπλά τοιχώματα, είτε να είναι τοποθετημένη εντός στεγανής λεκάνης ασφαλείας κατάλληλων διαστάσεων ώστε η χωρητικότητα της να ισούται με το 120% της χωρητικότητας της δεξαμενής καυσίμου.
3.9 Εάν η μονάδα διαθέτει μετασχηματιστές τάσης:
(α) Κάθε μετασχηματιστής να είναι εγκατεστημένος άνωθεν στεγανής λεκάνης ασφαλείας κατάλληλων διαστάσεων ώστε η χωρητικότητα της να ισούται με το 120% του όγκου των περιεχόμενων στο μετασχηματιστή διηλεκτρικών ελαίων.
(β) Απαγορεύεται η χρήση διηλεκτρικών ελαίων, τα οποία περιέχουν πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs) και πολυχλωριωμένα τριφαινύλια (PCTs) σε οποιαδήποτε συγκέντρωση.
3.10 Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας η μονάδα εφαρμόζει με ευθύνη της πρόγραμμα παρακολούθησης κουνουπιών με ιδιαίτερη έμφαση στα χωροκατακτητικά είδη Aedes albopictus και Aedes aegypti, τουλάχιστον μία φορά ανά διετία.
(α) Η παρακολούθηση του πληθυσμού και του είδους των κουνουπιών να πραγματοποιείται από εξειδικευμένους επιστήμονες με την εφαρμογή μεθόδων επιστημονικά αποδεδειγμένων για την αποτελεσματικότητα τους.
Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης να διατηρούνται από την μονάδα σε κατάλληλο αρχείο, το οποίο να είναι άμεσα διαθέσιμο στους αρμόδιους φορείς δημόσιας υγείας σε περίπτωση που ζητηθεί.
(β) Βάσει των αποτελεσμάτων της παρακολούθησης
και σύμφωνα με τις υποδείξεις και οδηγίες εξειδικευμένων επιστημόνων, η μονάδα με ευθύνη της να εφαρμόζει, εφόσον απαιτείται, πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, το οποίο να υλοποιείται από εταιρεία, η οποία έχει προβεί σε αναγγελία έναρξης επαγγελματικής χρήσης βιοκτόνων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
3.11 Πυροπροστασία
3.11.1 Η μονάδα να διαθέτει κατάλληλο σύστημα πυρανίχνευσης, το οποίο να καλύπτει το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων της.
3.11.2 Η μονάδα να διαθέτει κατάλληλο σύστημα πυρόσβεσης, το οποίο να καλύπτει το σύνολο των στεγασμένων και υπαίθριων χώρων της.
3.11.3 Τα συστήματα των παρ. 3.11.1 και 3.11.2 να περιγράφονται αναλυτικά στην εγκεκριμένη από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία Μελέτη Πυροπροστασίας, βάσει της οποίας χορηγείται στην μονάδα το σχετικό Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας.
3.11.4 Να μην πραγματοποιούνται εργασίες που χρησιμοποιούν φλόγα ή παράγουν σπινθήρες σε απόσταση μικρότερη των 20 m από τους χώρους αποθήκευσης. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κρίνεται ως απαραίτητο και δεν δύναται να αποφευχθεί, να έχει ληφθεί προηγουμένως το σύνολο των απαιτούμενων προληπτικών μέτρων ενώ
επιπλέον κατά την διάρκεια των εργασιών να βρίσκεται σε ετοιμότητα ο μηχανισμός πυρόσβεσης της μονάδας.
3.11.5 Η μονάδα να διαθέτει κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα μέσα και εξοπλισμό πυρόσβεσης:
(α) Νερό
(α.1) Να διαθέτει δίκτυο νερού ικανής παροχής για την κάλυψη των αναγκών πυρόσβεσης της μονάδας, το οποίο να καλύπτει το σύνολο των υπαίθριων και στεγασμένων χώρων.
(α.2) Να διαθέτει το σύνολο του απαιτούμενου ανά περίπτωση εξοπλισμού για την αποτελεσματική χρήση του δικτύου νερού πυρόσβεσης, όπως ενδεικτικά κρουνοί παροχής νερού, αντλίες, σταθερές και εύκαμπτες σωληνώσεις και βάνες, μάνικες συνοδευόμενες από κατάλληλα ακροσωλήνια, κανόνια πυρόσβεσης (η εμβέλεια των οποίων να καλύπτει το σύνολο της έκτασης της μονάδας) καθώς και δεξαμενή νερού κατάλληλης χωρητικότητας για την περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας νερού.
(β) Επιπλέον κατασταλτικό μέσο
(β.1) Να διαθέτει επιπλέον κατασταλτικό μέσο κατάλληλο για κατάσβεση φωτιάς σε ελαστικά, όπως π.χ. αφρό υψηλής διόγκωσης ή άλλο ισοδύναμου αποτελέσματος μέσο.
(β.2) Να διαθέτει το σύνολο του απαιτούμενου ανά περίπτωση εξοπλισμού για την αποτελεσματική χρήση του επιπλέον κατασταλτικού μέσου, η εμβέλεια του οποίου να καλύπτει το σύνολο της έκτασης της μονάδας.
(γ) Χώμα
(γ.1) Να διαθέτει εντός των ορίων της μονάδας ποσότητα χώματος όγκου ίσου με το 50% του όγκου του μεγαλύτερου εκ των σωρών αποθηκευμένων ολόκληρων ή/και τεμαχισμένων ελαστικών.
(γ.2) Να υπάρχει πάντα διαθέσιμο εντός της μονάδας χωματουργικό μηχάνημα κατάλληλο για την κάλυψη των φλεγόμενων σωρών με χώμα. Σε περίπτωση αδυναμίας,
να υπάρχει σε ισχύ σύμβαση διάθεσης χωματουργικού μηχανήματος, το οποίο πρέπει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την μονάδα προκειμένου να μπορεί να μεταβεί σε αυτήν το αργότερο εντός 15 λεπτών από την εκδήλωση της πυρκαγιάς.
3.11.6 Η μονάδα επιπλέον των ανωτέρω να διαθέτει επαρκή αριθμό κατάλληλων φορητών και τροχήλατων πυροσβεστήρων προκειμένου να είναι δυνατή η άμεση αντιμετώπιση εκδηλώσεων φωτιάς.
3.11.7 Ο εξοπλισμός πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης να συντηρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή/προμηθευτή του και σύμφωνα με τις υποδείξεις της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και ανά πάσα στιγμή έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία.
3.11.8 Η μονάδα εκπονεί Σχέδιο αντιμετώπισης φωτιάς σύμφωνα με τις οδηγίες και υποδείξεις της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Βάσει του Σχεδίου η μονάδα να πραγματοποιεί κατ’ ελάχιστον δύο (2) φορές ανά έτος εκπαίδευση του προσωπικού της συνοδευόμενη από ασκήσεις εφαρμογής του Σχεδίου ούτως ώστε το προσωπικό της ανά πάσα στιγμή να μπορεί να αντιδράσει άμεσα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια σε περίπτωση εκδήλωσης περιστατικού πυρκαγιάς έως ότου καταφθάσουν οι δυνάμεις της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
3.11.9 Σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς να διακόπτεται η εκροή εκτός της μονάδας του εσωτερικού δικτύου συλλογής όμβριων υδάτων.
3.11.10 Σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς στην μονάδα, μετά την κατάσβεση της, με ευθύνη του φορέα της μονάδας:
(α) το σύνολο των καμένων υλικών και των συλλεχθέντων χρησιμοποιημένων υλικών πυρόσβεσης να οδηγείται προς διαχείριση σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία. Για τον καθορισμό της ενδεδειγμένης μεθόδου διαχείρισης θα προηγείται χαρακτηρισμός των προς απομάκρυνση υλικών ως προς την επικινδυνότητα τους από διαπιστευμένο για τον σκοπό αυτό φορέα.
(β) να πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες και αναλύσεις εδάφους και υπόγειων νερών σε κατάλληλα αντιπροσωπευτικά σημεία τόσο εντός όσο και εκτός της μονάδας περιμετρικά αυτής και σε αποστάσεις οι οποίες θα καθορίζονται από τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της γύρω περιοχής, τις χρήσεις γης της γύρω περιοχής και τις επικρατούσες κατά την φωτιά μετεωρολογικές συνθήκες. Βάσει των αποτελεσμάτων των αναλύσεων, ο φορέας της μονάδας συντάσσει Σχέδιο Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης, το οποίο θα καθορίζει τις απαιτούμενες ενέργειες και εργασίες για την πρόληψη της επέκτασης της ρύπανσης καθώς και για την περιβαλλοντική αποκατάσταση, εφόσον απαιτείται, τόσο των χώρων εντός της μονάδας όσο και χώρων της ευρύτερης περιοχής που επηρεάστηκαν από την φωτιά,
(γ) σε κάθε περίπτωση να ακολουθούνται οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται στα άρθρα 9, 10 και 11 του π.δ. 148/2009 (Α’ 190).
3.12 Η μονάδα να διαθέτει το σύνολο των απαιτούμενων προληπτικών και αποτρεπτικών μέτρων, όπως περιμετρική περίφραξη ύψους τουλάχιστον 2,5m, φύλαξη ή/και σύστημα παρακολούθησης κ.λπ., ώστε να αποτρέπεται η είσοδος εντός της μονάδας ατόμων μη εχόντων εργασία ή αναρμοδίων προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν περιπτώσεις δολιοφθοράς ή/και βανδαλισμών οι οποίες δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε εκδήλωση πυρκαγιάς.
3.13 Να μην πραγματοποιείται οποιαδήποτε επί του χώρου της μονάδας, εργασία συντήρησης οχημάτων και μηχανημάτων έργου. Οι εργασίες αυτές να πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις κατάλληλα αδειοδοτημένων επιχειρήσεων.
1.1 Η αποθήκευση των εισερχόμενων υλικών, ενδιάμεσων υλικών, τεμαχισμένων ελαστικών, τρίμματος ελαστικού, πούδρας ελαστικού, λινού, σύρματος και των υπολειμμάτων που προκύπτουν από την επεξεργασία των εισερχομένων υλικών να λαμβάνει χώρα αποκλειστικά και μόνο εντός των ορίων της μονάδας σε οριοθετημένους χώρους.
1.2 Ο χρόνος αποθήκευσης των εισερχομένων και ενδιάμεσων υλικών να μην υπερβαίνει τα 3 έτη.
1.3 Οι χώροι αποθήκευσης (υπαίθριοι ή στεγασμένοι) να είναι στο σύνολό τους τσιμεντοστρωμένοι και σε καμία περίπτωση ασφαλτοστρωμένοι ή καλυμμένοι με χώμα. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της τσιμεντόστρωσης (είδος οπλισμού, είδος σκυροδέματος, πάχος διάστρωσης) πρέπει να είναι κατάλληλα ώστε να εξασφαλίζεται η ακεραιότητα του δαπέδου κατά την κίνηση φορτηγών οχημάτων και βαρέων μηχανημάτων.
1.4 Κατά την υπαίθρια χύδην αποθήκευση (αποθήκευση σε σωρούς) των ολόκληρων ή/και τεμαχισμένων ελαστικών καθώς και του λινού, να τηρούνται οι ακόλουθες προδιαγραφές:
(α) Το μέγιστο ύψος των σωρών να μην υπερβαίνει τα 5m.
(β) Το μέγιστο πλάτος έκαστου σωρού να μην υπερβαίνει τα 15m.
(γ) Το μέγιστο μήκος έκαστου σωρού να μην υπερβαίνει τα 50m.
(δ) Οι σωροί να βρίσκονται σε παράλληλη διάταξη μεταξύ τους.
(ε) Μεταξύ των σωρών να διατηρούνται αντιπυρικές ζώνες. Το ελάχιστο πλάτος των αντιπυρικών ζωνών καθορίζεται στον Πίνακα 1 που ακολουθεί ανάλογα με το ύψος των σωρών:
Πίνακας 1: Ελάχιστο πλάτος αντιπυρικών ζωνών
(στ) Εναλλακτικά των αντιπυρικών ζωνών μεταξύ των σωρών, μπορούν να υπάρχουν τοιχία κατάλληλου ύψους, κατασκευασμένα από κατάλληλα οπλισμένο σκυρόδεμα, τα οποία να χωρίζουν τους σωρούς μεταξύ τους. Το ύψος και το μήκος των διαχωριστικών τοιχίων καθορίζεται στον Πίνακα 2 που ακολουθεί:
Πίνακας 2: Ελάχιστες διαστάσεις διαχωριστικών τοιχίων
όπου L είναι τo μήκος των σωρών
(ζ) Οι σωροί να απέχουν τουλάχιστον 10 m από:
- την περίφραξη της μονάδας
- τους χώρους αποθήκευσης του παραγόμενου τρίμματος και πούδρας.
(η) Οι σωροί να απέχουν τουλάχιστον 20 m από αποθηκευμένα καύσιμα.
1.5 Για την αποθήκευση του τρίμματος και της πούδρας να τηρείται η ελάχιστη απόσταση των 20 m από αποθηκευμένα καύσιμα.
2.1 Το σύνολο της επιφάνειας του χώρου στον οποίο λαμβάνει χώρα η επεξεργασία των ελαστικών να είναι τσιμεντοστρωμένο με αδιαπέρατο σκυρόδεμα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οποίου (είδος σκυροδέματος, πάχος διάστρωσης) να είναι κατάλληλα ώστε να εξασφαλίζεται η ακεραιότητα του δαπέδου από τις δονήσεις και τα φορτία που δέχεται κατά τη διάρκεια των εργασιών περιλαμβανομένης της κίνησης φορτηγών οχημάτων και βαρέων μηχανημάτων.
2.2 Ο εξοπλισμός τεμαχισμού και μείωσης διαστάσεων των επεξεργαζόμενων ελαστικών να διαθέτει κατάλληλο σύστημα διαβροχής, ή άλλο σύστημα ισοδύναμου αποτελέσματος, προκειμένου να αποτρέπεται η πρόκληση σπινθήρα και να επιτυγχάνεται επαρκής μείωση θερμοκρασίας.
2.3 Αέριες εκπομπές
(α) Η συγκέντρωση σκόνης στην απαγωγή αέρα του κτιρίου εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η επεξεργασία των ελαστικών να μην υπερβαίνει την τιμή των 100 mg/m3 σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1.δ του άρθρου 2 του π.δ. 1180/1981 (Α’ 293) όπως αυτό ισχύει.
(β) Να πραγματοποιούνται μετρήσεις σκόνης στην απαγωγή αέρα του κτιρίου επεξεργασίας ελαστικών μία (1) φορά ανά έτος.
(γ) Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς χύδην υλικών και αποβλήτων να είναι καλυμμένα ώστε να αποφεύγεται η έκλυση σκόνης κατά την κίνηση τους.
2.4 Ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα
(α) Η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10 στα όρια της μονάδας να μην υπερβαίνει την τιμή των 50μg/m3 σύμφωνα με την υπό στοιχεία 14122/549/Ε103/2011 (Β’ 488) κοινή υπουργική απόφαση όπως αυτή ισχύει.
(β) Να πραγματοποιούνται μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10 στα όρια της μονάδας μία (1) φορά ανά έτος.
2.5 Υγρά απόβλητα παραγωγικής διαδικασίας
2.5.1 H διαχείριση των υγρών αποβλήτων, εάν προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία της μονάδας, να πραγματοποιείται σύμφωνα με μια από τις ακόλουθες μεθόδους:
(α) Συλλογή σε στεγανή δεξαμενή, τακτική εκκένωση της από αδειοδοτημένη για τον σκοπό αυτό εταιρεία και μεταφορά των αποβλήτων σε αδειοδοτημένη εγκατάσταση επεξεργασίας. Να τηρείται αρχείο με τις ποσότητες των αποβλήτων που εκκενώνονται/αποστέλλονται καθώς και τα σχετικά παραστατικά των αποστολών.
(β) Διάθεση σε αποχετευτικό δίκτυο υγρών αποβλήτων που εξυπηρετεί την περιοχή, ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία εφόσον απαιτείται βάσει των ποιοτικών χαρακτηριστικών των υγρών αποβλήτων και των εκάστοτε όρων του Κανονισμού λειτουργίας του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής.
(γ) Επαναχρησιμοποίηση με κάποια εκ των μεθόδων που ορίζονται στο άρθρο 3 της υπ’ αρ. 145116/2011 (Β’ 354) κοινής υπουργικής απόφασης όπως εκάστοτε ισχύει, ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία εφόσον απαιτείται βάσει των ποιοτικών χαρακτηριστικών των υγρών αποβλήτων.
(δ) Διάθεση σε επιφανειακό υδάτινο αποδέκτη, ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία εφόσον απαιτείται βάσει των ποιοτικών χαρακτηριστικών των υγρών αποβλήτων ώστε να πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της υπ’ αρ.5673/400/1997 (Β’ 192) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, καθώς και κάθε άλλης σχετικής απόφασης περί καθορισμού αποδέκτη και όρων διάθεσης σε αυτόν.
2.5.2 Στην περίπτωση που η διαχείριση των υγρών αποβλήτων πραγματοποιείται σύμφωνα με τις περ. β, γ, δ της παρ. 2.5.1, ο φορέας της μονάδας με δική του ευθύνη κατασκευάζει φρεάτιο δειγματοληψίας υγρών αποβλήτων, το οποίο πρέπει να βρίσκεται σε κατάλληλο σημείο εκτός της περίφραξης, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή προσβάσιμο σε περίπτωση ελέγχου από αρμόδια υπηρεσία χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού της μονάδας.
2.5.3 Σε εξαμηνιαία βάση ο φορέας της μονάδας πραγματοποιεί με δική του ευθύνη δειγματοληψία και ανάλυση των προς διάθεση υγρών αποβλήτων των περ. β, γ, δ της παρ. 2.5.1, ώστε να παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ορίζονται από τη νομοθεσία για την περιοχή εγκατάστασης. Η μονάδα να διατηρεί τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε κατάλληλο αρχείο, το οποίο να είναι διαθέσιμο προς επίδειξη σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
2.6 Στερεά απόβλητα παραγωγικής διαδικασίας 2.6.1 Η διαχείριση των υπολειμμάτων που προκύπτουν από την επεξεργασία των ελαστικών ΤΚΖ και τα οποία αποτελούν μη επικίνδυνα απόβλητα, να πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4819/2021.
2.6.2 Η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4819/2021. Τα επικίνδυνα απόβλητα να παραδίδονται σε κατάλληλα αδειοδοτημένη για τον σκοπό αυτό εταιρεία συλλογής και μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων και να οδηγούνται προς κατάλληλη διαχείριση σε αδειοδοτημένες για τον σκοπό αυτό εγκαταστάσεις.
2.6.3 Για την αποθήκευση των επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων που προκύπτουν από την επεξεργασία των ελαστικών ΤΚΖ, να εφαρμόζονται τα ακόλουθα:
(α) Ο χώρος προσωρινής αποθήκευσης των αποβλήτων να βρίσκεται εκτός του χώρου επεξεργασίας των ελαστικών.
(β) Η προσωρινή αποθήκευση των αποβλήτων να λαμβάνει χώρα επί τσιμεντοστρωμένου χώρου.
(γ) Η προσωρινή αποθήκευση των επικίνδυνων αποβλήτων να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές και απαιτήσεις που ορίζονται στο Κεφάλαιο 2 της υπ’ αρ. 24944/1159/2006 (Β’ 791) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.
(δ) Ο χρόνος προσωρινής αποθήκευσης των αποβλήτων εντός της μονάδας να μην υπερβαίνει το 1 έτος στην περίπτωση που προορίζονται για τελική διάθεση και τα 3 έτη στην περίπτωση που προορίζονται για ανακύκλωση/αξιοποίηση.
2.7 Θόρυβος
(α) Τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούνται στους εξωτερικούς χώρους της μονάδας να πληρούν τις απαιτήσεις σχετικά με τις εκπομπές θορύβου που ορίζονται στις υπ’ αρ. 37393/2003 (Β’ 1418) και 9272/2007 (Β’ 286) κοινές υπουργικές αποφάσεις όπως εκάστοτε ισχύουν.
(β) Να ληφθεί το σύνολο των κατάλληλων μέτρων ηχομόνωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων της μονάδας ώστε ο μετρούμενος θόρυβος στα όρια της μονάδας να μην υπερβαίνει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια όπως αυτά ορίζονται στον πίνακα 1 της παρ. 5 του άρθρου 2 του π.δ. 1180/1981 (Α’ 293) όπως αυτό ισχύει.
(γ) Να πραγματοποιούνται μετρήσεις θορύβου στα όρια της μονάδας μία (1) φορά ανά δύο (2) έτη. Επίσης, να πραγματοποιούνται μετρήσεις θορύβου στα όρια της μονάδας μετά από κάθε τροποποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού της (περιλαμβάνεται και η αλλαγή θέσης των μηχανημάτων).
2.8 Οι δειγματοληψίες και οι μετρήσεις που προβλέπονται στις παρ. 2.3, 2.4, 2.5 και 2.7 να πραγματοποιούνται από εργαστήριο κατάλληλα διαπιστευμένο για τις εργασίες αυτές σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17025. Η μονάδα να διατηρεί τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε κατάλληλο αρχείο, το οποίο να είναι διαθέσιμο προς επίδειξη σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
3.1 Η μονάδα να διαθέτει περιμετρική υψηλή δεντροφύτευση ώστε να μειώνεται η αισθητική όχληση και να παρεμποδίζεται η μεταφορά θορύβου και αιωρούμενων σωματιδίων εκτός της μονάδας.
3.2 Τα μηχανήματα έργου καθώς και λοιπά μη οδικά κινητά μηχανήματα που διαθέτουν κινητήρα εσωτερικής καύσης, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά την λειτουργία της μονάδας να πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ13/0/121/2007 (Β’ 53) κοινή υπουργική απόφαση όπως εκάστοτε ισχύει σχετικά με τις εκπομπές αερίων και σωματιδιακών ρύπων.
3.3 Όμβρια ύδατα
3.3.1 Να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή των όμβριων υδάτων με την κατασκευή και συντήρηση κατάλληλων τεχνικών έργων, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα πλημμυρών εντός της μονάδας.
3.3.2 Τα όμβρια ύδατα που δημιουργούνται εντός των ορίων της μονάδας να συλλέγονται από χωριστό δίκτυο.
3.3.3 Εάν η περιοχή εγκατάστασης της μονάδας εξυπηρετείται από δίκτυο συλλογής όμβριων υδάτων, τα όμβρια ύδατα να διοχετεύονται στο δίκτυο αυτό, εφόσον πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια του Πίνακα 3 του παρόντος παραρτήματος ή άλλως τα ποιοτικά κριτήρια που έχει ορίσει για τον σκοπό αυτό ο αρμόδιος φορέας για την λειτουργία του συγκεκριμένου δικτύου συλλογής όμβριων υδάτων.
3.3.4 Εάν στην περιοχή εγκατάστασης της μονάδας δεν υφίσταται δίκτυο συλλογής όμβριων υδάτων, τα όμβρια ύδατα, εφόσον πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια του Πίνακα 3 του παρόντος παραρτήματος, να οδηγούνται με φυσική ροή εκτός της μονάδας.
Πίνακας 3: Ανώτερες επιτρεπόμενες τιμές διάθεσης επεξεργασμένων όμβριων υδάτων
3.3.5 Στις περιπτώσεις που τα προς διάθεση όμβρια ύδατα δεν πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια του Πίνακα 3, να υφίστανται επεξεργασία σε κατάλληλο σύστημα το οποίο να εξασφαλίζει την απομάκρυνση των βαρέων σωματιδίων, των ελαφρών επιπλεόντων σωματιδίων και των ελαιωδών ουσιών που τυχόν έχουν συμπαρασυρθεί.
3.3.6 Ο φορέας της μονάδας με δική του ευθύνη κατασκευάζει φρεάτιο δειγματοληψίας όμβριων υδάτων, το οποίο πρέπει να βρίσκεται σε κατάλληλο σημείο εκτός της περίφραξης της μονάδας, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή προσβάσιμο σε περίπτωση ελέγχου από αρμόδια υπηρεσία χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού της μονάδας.
3.4 Στερεά απόβλητα αστικού τύπου
Τα στερεά απόβλητα αστικού τύπου να συλλέγονται και αποθηκεύονται προσωρινά σε κάδους απορριμμάτων κατάλληλων προδιαγραφών. Η αποκομιδή των αποβλήτων αυτών να γίνεται, είτε από τα απορριμματοφόρα οχήματα του οικείου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, είτε από εταιρεία αδειοδοτημένη για την συλλογή και μεταφορά αποβλήτων του συγκεκριμένου τύπου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4819/2021.
3.5 Υγρά απόβλητα αστικού τύπου
(α) Η επεξεργασία και διαχείριση των υγρών αποβλήτων αστικού τύπου (λύματα προσωπικού, νερά καθαριότητας χώρων γραφείων) της μονάδας να πραγματοποιείται με βάση τα ακόλουθα:
α.1 Στην περίπτωση που τα υγρά απόβλητα αστικού τύπου διοχετεύονται σε σηπτική δεξαμενή (στεγανό βόθρο):
i. Η χωρητικότητα της σηπτικής δεξαμενής να επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας.
ii. Να πραγματοποιείται από αδειοδοτημένη εταιρεία τακτική εκκένωση της σηπτικής δεξαμενής και μεταφορά των αποβλήτων σε κέντρο επεξεργασίας λυμάτων.
iii. Να τηρείται αρχείο με τις ποσότητες των αποβλήτων που εκκενώνονται/αποστέλλονται καθώς και τα σχετικά παραστατικά των αποστολών.
α.2 Στην περίπτωση που τα υγρά απόβλητα αστικού τύπου διοχετεύονται σε δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων που εξυπηρετεί την περιοχή, να τηρούνται τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 5673/400/1997 (Β’ 192) κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει, καθώς και οι όροι του Κανονισμού Λειτουργίας του συγκεκριμένου αποχετευτικού δικτύου. Η σύνδεση της μονάδας με το δίκτυο αποχέτευσης να είναι νόμιμη σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
α.3 Στην περίπτωση που τα υγρά απόβλητα αστικού τύπου υφίστανται επεξεργασία εντός της μονάδας:
i. Η εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων να είναι κατάλληλα διαστασιολογημένη ώστε να εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών της μονάδας.
ii. Εφόσον πραγματοποιείται επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων με κάποια εκ των μεθόδων που ορίζονται στο άρθρο 3 της υπ’ αρ. 145116/2011 (Β’ 354) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, να εφαρμόζονται οι προδιαγραφές των υπ’ αρ. 5673/400/1997 (Β’ 192) και 145116/2011 (Β’ 354) κοινών υπουργικών αποφάσεων, όπως εκάστοτε ισχύουν.
iii. Εφόσον πραγματοποιείται διάθεση της επεξεργασμένης εκροής σε επιφανειακό υδάτινο αποδέκτη, να πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει η υπ’ αρ. 5673/400/1997 (Β’ 192) κοινή υπουργική απόφαση όπως εκάστοτε ισχύει, καθώς και κάθε άλλη σχετική απόφαση περί καθορισμού αποδέκτη και όρων διάθεσης σε αυτόν.
α.4 Στην περίπτωση που τα υγρά απόβλητα αστικού τύπου διοχετεύονται σε σύστημα σηπτικής δεξαμενής και απορροφητικού βόθρου (εφόσον επιτρέπεται η κατασκευή απορροφητικού βόθρου):
i. Το σύστημα να είναι κατάλληλα διαστασιολογημένο ώστε να εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών της μονάδας.
ii. Να λειτουργεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της υπ’ αρ. 145116/2011 (Β’ 354) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.
iii. Να πραγματοποιείται από αδειοδοτημένη εταιρεία τακτική εκκένωση της σηπτικής δεξαμενής και μεταφορά των αποβλήτων σε κέντρο επεξεργασίας λυμάτων.
iv. Να τηρείται αρχείο με τις ποσότητες των αποβλήτων που εκκενώνονται/αποστέλλονται καθώς και τα σχετικά παραστατικά των αποστολών.
(β) Να μην απορρίπτονται στο εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης των υγρών αποβλήτων αστικού τύπου της μονάδας οποιουδήποτε άλλου τύπου υγρά απόβλητα ή εκροές (καύσιμα, λιπαντικά, όμβρια ύδατα, κ.λπ.).
3.6 Οι ποσότητες και ο τρόπος διαχείρισης των παραγόμενων εντός εκάστου έτους επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων να καταχωρούνται με ευθύνη του φορέα της μονάδας στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 43942/4026/2016 (Β’ 2992) κοινή υπουργική απόφαση όπως εκάστοτε ισχύει.
3.7 Υγρά καύσιμα
(α) Εάν η μονάδα διαθέτει δεξαμενή αποθήκευσης υγρών καυσίμων, αυτή είτε να διαθέτει διπλά τοιχώματα, είτε να είναι τοποθετημένη εντός στεγανής λεκάνης ασφαλείας κατάλληλων διαστάσεων ώστε η χωρητικότητα της να ισούται με το 120% της χωρητικότητας της δεξαμενής καυσίμου.
(β) Εάν η μονάδα διαθέτει αντλία παροχής υγρού καυσίμου, αυτή να είναι αδειοδοτημένη σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη εθνική νομοθεσία.
3.8 Εάν η μονάδα διαθέτει ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος,
η δεξαμενή αποθήκευσης υγρών καυσίμων που υποστηρίζει την λειτουργία του, είτε να διαθέτει διπλά τοιχώματα, είτε να είναι τοποθετημένη εντός στεγανής λεκάνης ασφαλείας κατάλληλων διαστάσεων ώστε η χωρητικότητα της να ισούται με το 120% της χωρητικότητας της δεξαμενής καυσίμου.
3.9 Εάν η μονάδα διαθέτει μετασχηματιστές τάσης:
(α) Κάθε μετασχηματιστής να είναι εγκατεστημένος άνωθεν στεγανής λεκάνης ασφαλείας κατάλληλων διαστάσεων ώστε η χωρητικότητα της να ισούται με το 120% του όγκου των περιεχόμενων στο μετασχηματιστή διηλεκτρικών ελαίων.
(β) Απαγορεύεται η χρήση διηλεκτρικών ελαίων, τα οποία περιέχουν πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs) και πολυχλωριωμένα τριφαινύλια (PCTs) σε οποιαδήποτε συγκέντρωση.
3.10 Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας η μονάδα εφαρμόζει με ευθύνη της πρόγραμμα παρακολούθησης κουνουπιών με ιδιαίτερη έμφαση στα χωροκατακτητικά είδη Aedes albopictus και Aedes aegypti, τουλάχιστον μία φορά ανά διετία.
(α) Η παρακολούθηση του πληθυσμού και του είδους των κουνουπιών να πραγματοποιείται από εξειδικευμένους επιστήμονες με την εφαρμογή μεθόδων επιστημονικά αποδεδειγμένων για την αποτελεσματικότητα τους.
Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης να διατηρούνται από την μονάδα σε κατάλληλο αρχείο, το οποίο να είναι άμεσα διαθέσιμο στους αρμόδιους φορείς δημόσιας υγείας σε περίπτωση που ζητηθεί.
(β) Βάσει των αποτελεσμάτων της παρακολούθησης
και σύμφωνα με τις υποδείξεις και οδηγίες εξειδικευμένων επιστημόνων, η μονάδα με ευθύνη της να εφαρμόζει, εφόσον απαιτείται, πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, το οποίο να υλοποιείται από εταιρεία, η οποία έχει προβεί σε αναγγελία έναρξης επαγγελματικής χρήσης βιοκτόνων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
3.11 Πυροπροστασία
3.11.1 Η μονάδα να διαθέτει κατάλληλο σύστημα πυρανίχνευσης, το οποίο να καλύπτει το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων της.
3.11.2 Η μονάδα να διαθέτει κατάλληλο σύστημα πυρόσβεσης, το οποίο να καλύπτει το σύνολο των στεγασμένων και υπαίθριων χώρων της.
3.11.3 Τα συστήματα των παρ. 3.11.1 και 3.11.2 να περιγράφονται αναλυτικά στην εγκεκριμένη από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία Μελέτη Πυροπροστασίας, βάσει της οποίας χορηγείται στην μονάδα το σχετικό Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας.
3.11.4 Να μην πραγματοποιούνται εργασίες που χρησιμοποιούν φλόγα ή παράγουν σπινθήρες σε απόσταση μικρότερη των 20 m από τους χώρους αποθήκευσης. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κρίνεται ως απαραίτητο και δεν δύναται να αποφευχθεί, να έχει ληφθεί προηγουμένως το σύνολο των απαιτούμενων προληπτικών μέτρων ενώ
επιπλέον κατά την διάρκεια των εργασιών να βρίσκεται σε ετοιμότητα ο μηχανισμός πυρόσβεσης της μονάδας.
3.11.5 Η μονάδα να διαθέτει κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα μέσα και εξοπλισμό πυρόσβεσης:
(α) Νερό
(α.1) Να διαθέτει δίκτυο νερού ικανής παροχής για την κάλυψη των αναγκών πυρόσβεσης της μονάδας, το οποίο να καλύπτει το σύνολο των υπαίθριων και στεγασμένων χώρων.
(α.2) Να διαθέτει το σύνολο του απαιτούμενου ανά περίπτωση εξοπλισμού για την αποτελεσματική χρήση του δικτύου νερού πυρόσβεσης, όπως ενδεικτικά κρουνοί παροχής νερού, αντλίες, σταθερές και εύκαμπτες σωληνώσεις και βάνες, μάνικες συνοδευόμενες από κατάλληλα ακροσωλήνια, κανόνια πυρόσβεσης (η εμβέλεια των οποίων να καλύπτει το σύνολο της έκτασης της μονάδας) καθώς και δεξαμενή νερού κατάλληλης χωρητικότητας για την περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας νερού.
(β) Επιπλέον κατασταλτικό μέσο
(β.1) Να διαθέτει επιπλέον κατασταλτικό μέσο κατάλληλο για κατάσβεση φωτιάς σε ελαστικά, όπως π.χ. αφρό υψηλής διόγκωσης ή άλλο ισοδύναμου αποτελέσματος μέσο.
(β.2) Να διαθέτει το σύνολο του απαιτούμενου ανά περίπτωση εξοπλισμού για την αποτελεσματική χρήση του επιπλέον κατασταλτικού μέσου, η εμβέλεια του οποίου να καλύπτει το σύνολο της έκτασης της μονάδας.
(γ) Χώμα
(γ.1) Να διαθέτει εντός των ορίων της μονάδας ποσότητα χώματος όγκου ίσου με το 50% του όγκου του μεγαλύτερου εκ των σωρών αποθηκευμένων ολόκληρων ή/και τεμαχισμένων ελαστικών.
(γ.2) Να υπάρχει πάντα διαθέσιμο εντός της μονάδας χωματουργικό μηχάνημα κατάλληλο για την κάλυψη των φλεγόμενων σωρών με χώμα. Σε περίπτωση αδυναμίας,
να υπάρχει σε ισχύ σύμβαση διάθεσης χωματουργικού μηχανήματος, το οποίο πρέπει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την μονάδα προκειμένου να μπορεί να μεταβεί σε αυτήν το αργότερο εντός 15 λεπτών από την εκδήλωση της πυρκαγιάς.
3.11.6 Η μονάδα επιπλέον των ανωτέρω να διαθέτει επαρκή αριθμό κατάλληλων φορητών και τροχήλατων πυροσβεστήρων προκειμένου να είναι δυνατή η άμεση αντιμετώπιση εκδηλώσεων φωτιάς.
3.11.7 Ο εξοπλισμός πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης να συντηρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή/προμηθευτή του και σύμφωνα με τις υποδείξεις της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και ανά πάσα στιγμή έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία.
3.11.8 Η μονάδα εκπονεί Σχέδιο αντιμετώπισης φωτιάς σύμφωνα με τις οδηγίες και υποδείξεις της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Βάσει του Σχεδίου η μονάδα να πραγματοποιεί κατ’ ελάχιστον δύο (2) φορές ανά έτος εκπαίδευση του προσωπικού της συνοδευόμενη από ασκήσεις εφαρμογής του Σχεδίου ούτως ώστε το προσωπικό της ανά πάσα στιγμή να μπορεί να αντιδράσει άμεσα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια σε περίπτωση εκδήλωσης περιστατικού πυρκαγιάς έως ότου καταφθάσουν οι δυνάμεις της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
3.11.9 Σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς να διακόπτεται η εκροή εκτός της μονάδας του εσωτερικού δικτύου συλλογής όμβριων υδάτων.
3.11.10 Σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς στην μονάδα, μετά την κατάσβεση της, με ευθύνη του φορέα της μονάδας:
(α) το σύνολο των καμένων υλικών και των συλλεχθέντων χρησιμοποιημένων υλικών πυρόσβεσης να οδηγείται προς διαχείριση σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία. Για τον καθορισμό της ενδεδειγμένης μεθόδου διαχείρισης θα προηγείται χαρακτηρισμός των προς απομάκρυνση υλικών ως προς την επικινδυνότητα τους από διαπιστευμένο για τον σκοπό αυτό φορέα.
(β) να πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες και αναλύσεις εδάφους και υπόγειων νερών σε κατάλληλα αντιπροσωπευτικά σημεία τόσο εντός όσο και εκτός της μονάδας περιμετρικά αυτής και σε αποστάσεις οι οποίες θα καθορίζονται από τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της γύρω περιοχής, τις χρήσεις γης της γύρω περιοχής και τις επικρατούσες κατά την φωτιά μετεωρολογικές συνθήκες. Βάσει των αποτελεσμάτων των αναλύσεων, ο φορέας της μονάδας συντάσσει Σχέδιο Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης, το οποίο θα καθορίζει τις απαιτούμενες ενέργειες και εργασίες για την πρόληψη της επέκτασης της ρύπανσης καθώς και για την περιβαλλοντική αποκατάσταση, εφόσον απαιτείται, τόσο των χώρων εντός της μονάδας όσο και χώρων της ευρύτερης περιοχής που επηρεάστηκαν από την φωτιά,
(γ) σε κάθε περίπτωση να ακολουθούνται οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται στα άρθρα 9, 10 και 11 του π.δ. 148/2009 (Α’ 190).
3.12 Η μονάδα να διαθέτει το σύνολο των απαιτούμενων προληπτικών και αποτρεπτικών μέτρων, όπως περιμετρική περίφραξη ύψους τουλάχιστον 2,5m, φύλαξη ή/και σύστημα παρακολούθησης κ.λπ., ώστε να αποτρέπεται η είσοδος εντός της μονάδας ατόμων μη εχόντων εργασία ή αναρμοδίων προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν περιπτώσεις δολιοφθοράς ή/και βανδαλισμών οι οποίες δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε εκδήλωση πυρκαγιάς.
3.13 Να μην πραγματοποιείται οποιαδήποτε επί του χώρου της μονάδας, εργασία συντήρησης οχημάτων και μηχανημάτων έργου. Οι εργασίες αυτές να πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις κατάλληλα αδειοδοτημένων επιχειρήσεων.
Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας η μονάδα εφαρμόζει με ευθύνη της πρόγραμμα παρακολούθησης κουνουπιών με ιδιαίτερη έμφαση στα χωροκατακτητικά είδη Aedes albopictus και Aedes aegypti, τουλάχιστον μία φορά ανά διετία.
(α) Η παρακολούθηση του πληθυσμού και του είδους των κουνουπιών να πραγματοποιείται από εξειδικευμένους επιστήμονες με την εφαρμογή μεθόδων επιστημονικά αποδεδειγμένων για την αποτελεσματικότητα τους.
Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης να διατηρούνται από την μονάδα σε κατάλληλο αρχείο, το οποίο να είναι άμεσα διαθέσιμο στους αρμόδιους φορείς δημόσιας υγείας σε περίπτωση που ζητηθεί.
(β) Βάσει των αποτελεσμάτων της παρακολούθησης
και σύμφωνα με τις υποδείξεις και οδηγίες εξειδικευμένων επιστημόνων, η μονάδα με ευθύνη της να εφαρμόζει, εφόσον απαιτείται, πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, το οποίο να υλοποιείται από εταιρεία, η οποία έχει προβεί σε αναγγελία έναρξης επαγγελματικής χρήσης βιοκτόνων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
3.11.1 Η μονάδα να διαθέτει κατάλληλο σύστημα πυρανίχνευσης, το οποίο να καλύπτει το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων της.
3.11.2 Η μονάδα να διαθέτει κατάλληλο σύστημα πυρόσβεσης, το οποίο να καλύπτει το σύνολο των στεγασμένων και υπαίθριων χώρων της.
3.11.3 Τα συστήματα των παρ. 3.11.1 και 3.11.2 να περιγράφονται αναλυτικά στην εγκεκριμένη από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία Μελέτη Πυροπροστασίας, βάσει της οποίας χορηγείται στην μονάδα το σχετικό Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας.
3.11.4 Να μην πραγματοποιούνται εργασίες που χρησιμοποιούν φλόγα ή παράγουν σπινθήρες σε απόσταση μικρότερη των 20 m από τους χώρους αποθήκευσης. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κρίνεται ως απαραίτητο και δεν δύναται να αποφευχθεί, να έχει ληφθεί προηγουμένως το σύνολο των απαιτούμενων προληπτικών μέτρων ενώ
επιπλέον κατά την διάρκεια των εργασιών να βρίσκεται σε ετοιμότητα ο μηχανισμός πυρόσβεσης της μονάδας.
3.11.5 Η μονάδα να διαθέτει κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα μέσα και εξοπλισμό πυρόσβεσης:
(α) Νερό
(α.1) Να διαθέτει δίκτυο νερού ικανής παροχής για την κάλυψη των αναγκών πυρόσβεσης της μονάδας, το οποίο να καλύπτει το σύνολο των υπαίθριων και στεγασμένων χώρων.
(α.2) Να διαθέτει το σύνολο του απαιτούμενου ανά περίπτωση εξοπλισμού για την αποτελεσματική χρήση του δικτύου νερού πυρόσβεσης, όπως ενδεικτικά κρουνοί παροχής νερού, αντλίες, σταθερές και εύκαμπτες σωληνώσεις και βάνες, μάνικες συνοδευόμενες από κατάλληλα ακροσωλήνια, κανόνια πυρόσβεσης (η εμβέλεια των οποίων να καλύπτει το σύνολο της έκτασης της μονάδας) καθώς και δεξαμενή νερού κατάλληλης χωρητικότητας για την περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας νερού.
(β) Επιπλέον κατασταλτικό μέσο
(β.1) Να διαθέτει επιπλέον κατασταλτικό μέσο κατάλληλο για κατάσβεση φωτιάς σε ελαστικά, όπως π.χ. αφρό υψηλής διόγκωσης ή άλλο ισοδύναμου αποτελέσματος μέσο.
(β.2) Να διαθέτει το σύνολο του απαιτούμενου ανά περίπτωση εξοπλισμού για την αποτελεσματική χρήση του επιπλέον κατασταλτικού μέσου, η εμβέλεια του οποίου να καλύπτει το σύνολο της έκτασης της μονάδας.
(γ) Χώμα
(γ.1) Να διαθέτει εντός των ορίων της μονάδας ποσότητα χώματος όγκου ίσου με το 50% του όγκου του μεγαλύτερου εκ των σωρών αποθηκευμένων ολόκληρων ή/και τεμαχισμένων ελαστικών.
(γ.2) Να υπάρχει πάντα διαθέσιμο εντός της μονάδας χωματουργικό μηχάνημα κατάλληλο για την κάλυψη των φλεγόμενων σωρών με χώμα. Σε περίπτωση αδυναμίας,
να υπάρχει σε ισχύ σύμβαση διάθεσης χωματουργικού μηχανήματος, το οποίο πρέπει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την μονάδα προκειμένου να μπορεί να μεταβεί σε αυτήν το αργότερο εντός 15 λεπτών από την εκδήλωση της πυρκαγιάς.
3.11.6 Η μονάδα επιπλέον των ανωτέρω να διαθέτει επαρκή αριθμό κατάλληλων φορητών και τροχήλατων πυροσβεστήρων προκειμένου να είναι δυνατή η άμεση αντιμετώπιση εκδηλώσεων φωτιάς.
3.11.7 Ο εξοπλισμός πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης να συντηρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή/προμηθευτή του και σύμφωνα με τις υποδείξεις της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και ανά πάσα στιγμή έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία.
3.11.8 Η μονάδα εκπονεί Σχέδιο αντιμετώπισης φωτιάς σύμφωνα με τις οδηγίες και υποδείξεις της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Βάσει του Σχεδίου η μονάδα να πραγματοποιεί κατ’ ελάχιστον δύο (2) φορές ανά έτος εκπαίδευση του προσωπικού της συνοδευόμενη από ασκήσεις εφαρμογής του Σχεδίου ούτως ώστε το προσωπικό της ανά πάσα στιγμή να μπορεί να αντιδράσει άμεσα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια σε περίπτωση εκδήλωσης περιστατικού πυρκαγιάς έως ότου καταφθάσουν οι δυνάμεις της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
3.11.9 Σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς να διακόπτεται η εκροή εκτός της μονάδας του εσωτερικού δικτύου συλλογής όμβριων υδάτων.
3.11.10 Σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς στην μονάδα, μετά την κατάσβεση της, με ευθύνη του φορέα της μονάδας:
(α) το σύνολο των καμένων υλικών και των συλλεχθέντων χρησιμοποιημένων υλικών πυρόσβεσης να οδηγείται προς διαχείριση σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία. Για τον καθορισμό της ενδεδειγμένης μεθόδου διαχείρισης θα προηγείται χαρακτηρισμός των προς απομάκρυνση υλικών ως προς την επικινδυνότητα τους από διαπιστευμένο για τον σκοπό αυτό φορέα.
(β) να πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες και αναλύσεις εδάφους και υπόγειων νερών σε κατάλληλα αντιπροσωπευτικά σημεία τόσο εντός όσο και εκτός της μονάδας περιμετρικά αυτής και σε αποστάσεις οι οποίες θα καθορίζονται από τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της γύρω περιοχής, τις χρήσεις γης της γύρω περιοχής και τις επικρατούσες κατά την φωτιά μετεωρολογικές συνθήκες. Βάσει των αποτελεσμάτων των αναλύσεων, ο φορέας της μονάδας συντάσσει Σχέδιο Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης, το οποίο θα καθορίζει τις απαιτούμενες ενέργειες και εργασίες για την πρόληψη της επέκτασης της ρύπανσης καθώς και για την περιβαλλοντική αποκατάσταση, εφόσον απαιτείται, τόσο των χώρων εντός της μονάδας όσο και χώρων της ευρύτερης περιοχής που επηρεάστηκαν από την φωτιά,
(γ) σε κάθε περίπτωση να ακολουθούνται οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται στα άρθρα 9, 10 και 11 του π.δ. 148/2009 (Α’ 190).
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 3 Απριλίου 2023
Οι Υπουργοί
Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ |
Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ |
Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ