Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 770Β_2009 | 661.3 KB |
1. Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι να καθορίσει τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που πρέπει να λαμβάνονται για τη λειτουργία των:
α) Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΙΚΤΕΟ).
β) Συνεργείων συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, όπως και των ολοκληρωμένων (καθετοποιημένων) συγκροτημάτων αυτών.
γ) Πλυντηρίων – λιπαντηρίων αυτοκινήτων.
δ) Εμπορευματικών Σταθμών Αυτοκινήτων (Ε.Σ.Α.) για φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων, καθώς και αποθηκών οι οποίες, αν και έχουν κατασκευασθεί με οικοδομική άδεια αποθηκών, λειτουργούν ως Εμπορευματικοί Σταθμοί Αυτοκινήτων.
ε) Σταθμών υπεραστικών λεωφορείων.
στ) Λοιπών εγκαταστάσεων που πρόκειται να υπαχθούν στην αρμοδιότητα των κατά τόπους Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, εξαιρουμένων των Πρατηρίων υγρών καυσίμων, υγραερίου και φυσικού αερίου και των Σταθμών (parking) αυτοκινήτων με ή χωρίς πλυντήρια αυτοκινήτων.
2. Οι εκμεταλλευτές των εγκαταστάσεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, υποχρεούνται να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα και μέσα (ενεργητικής) πυροπροστασίας για να αποφευχθούν ή να περιορισθούν οι κίνδυνοι εκδήλωσης πυρκαγιών στις εγκαταστάσεις τους.
3. Στα παραπάνω μέτρα και μέσα (ενεργητικής) πυροπροστασίας συμπεριλαμβάνονται:
i. Τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας.
ii. Τα κατασταλτικά μέσα πυροπροστασίας σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
iii. Η συγκρότηση ομάδας πυροπροστασίας από το προσωπικό της επιχείρησης και η μέριμνα για την εκπαίδευση αυτής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Παράρτημα IV της παρούσας, εφόσον το προσωπικό της επιχείρησης είναι από τέσσερα (4) και περισσότερα άτομα.
1. Οι κατηγορίες, που αναφέρονται στην ταξινόμηση των κτιρίων σύμφωνα με τη χρήση τους είναι αυτές που προσδιορίζονται από το άρθρο 1 του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32).
2. Οι χρήσεις των κτηρίων ή τμημάτων αυτών που επιτρέπεται να λειτουργήσουν ως συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αναθεωρημένης οικοδομικής άδειας, είναι αυτές που προσδιορίζονται από το άρθρο 14 του π.δ. 38/1996 (ΦΕΚ Α΄ 26) που σε συνδυασμό με το άρθρο 346 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (ΦΕΚ Δ΄ 580/1999), αναλύονται ως εξής:
« Η » Εμπόριο (εμπορικά κέντρα, αγορές & υπεραγορές, καταστήματα, κ.α.)
« Ι » Βιομηχανία & βιοτεχνία (εργοστάσιο, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, ξυλουργεία, ερευνητικά & εκπαιδευτικά εργαστήρια, κ.α.)
« Λ » Στάθμευση αυτοκινήτων και πρατήρια υγρών καυσίμων (δηλαδή κτήρια ή τμήματα κτηρίων ή δομικά έργα που χρησιμοποιούνται για τη στάθμευση οχημάτων ή για πρατήρια υγρών καυσίμων ή για πλυντήρια αυτοκινήτων)
« Κ » Αποθήκευση (αποθήκες γενικές, αποθήκες αγροτικές, υπόστεγα λιμενικά, αποθήκες καταστημάτων, αποθήκες μουσείων, στάβλοι, βουστάσια, χοιροστάσια & ορνιθοτροφεία κλπ).
3. Τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα και μέσα (ενεργητικής) πυροπροστασίας που προβλέπονται από την παρούσα είναι υποχρεωτικά για όλες τις εγκαταστάσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της παρούσας, ανεξάρτητα αν αυτές στεγάζονται σε «υφιστάμενα» ή «νέα» κτίρια, κατά την έννοια του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32).
1. Για τις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 της παρούσας, απαιτείται η σύνταξη μελέτης (ενεργητικής) πυροπροστασίας σύμφωνα με το Παράρτημα III της παρούσας, συνοδευόμενης από σχέδια κατόψεων. Στην παραπάνω μελέτη, αναφέρονται τα μέτρα και μέσα (ενεργητικής) πυροπροστασίας που αφορούν τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, η σύνθεση της ομάδας πυροπροστασίας, εφόσον απαιτείται, η εκπαίδευση αυτής και το είδος της εκπαίδευσης, τα ειδικά της καθήκοντα σε θέματα πρόληψης, περιορισμού και καταστολής των πυρκαγιών, καθώς και ο τρόπος δράσης της ομάδας.
2. Στα κτήρια εκείνα, που λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της παρούσας και για τα οποία η αίτηση για τη χορήγηση της άδειας οικοδομής έχει υποβληθεί μετά την έναρξη ισχύος του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32) και πριν την έναρξη ισχύος του ν. 3710/2008 (ΦΕΚ Α΄ 216), προκειμένου να εφοδιασθούν με το απαιτούμενο πιστοποιητικό πυροπροστασίας, απαιτείται η υποβολή προς έγκριση μελέτης (ενεργητικής) πυροπροστασίας, στην αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.
Η προς έγκριση μελέτη, πρέπει να συνοδεύεται με κατόψεις της υπάρχουσας κατάστασης, όλων των χώρων της επιχείρησης, θεωρημένες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, χωρίς να απαιτείται ενέργεια παράλληλης τροποποίησης της υπάρχουσας εγκεκριμένης μελέτης παθητικής πυροπροστασίας, από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, παρά μόνο στις περιπτώσεις που ρητά προβλέπεται αναθεώρηση οικοδομικής άδειας. Σχετική είναι η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 2 της παρούσας. Η προαναφερόμενη μελέτη και διαδικασία έγκρισης της μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας αφορά, μεταξύ άλλων, τις εγκαταστάσεις 1β, του άρθρου 1, της παρούσας, οι οποίες έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος του παρεχόμενου από την παράγραφο 7 του άρθρου 23, του ν. 3185/2003 (ΦΕΚ Α΄ 229) όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 8 του ν. 3710/2008 (ΦΕΚ Α΄ 246) και, ως εκ τούτου, έχουν τοποθετήσει εργοστασιακής κατασκευής αυτοτελή μηχανήματα, συσκευές κ.α, σε επίπεδα (στάθμες), που δεν έχουν εξετασθεί με το άρθρο 11 του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32) και ενδεχομένως έχουν επέλθει σ΄ αυτά τα επίπεδα μεταβολές, προσθήκες και διαρρυθμίσεις.
3. Στα κτήρια εκείνα, που λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της παρούσας και για τα οποία η αίτηση για τη χορήγηση της άδειας οικοδομής έχει υποβληθεί πριν την έναρξη ισχύος του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32), προκειμένου να εφοδιασθούν με το απαιτούμενο πιστοποιητικό πυροπροστασίας, απαιτείται η υποβολή προς έγκριση μελέτης πυροπροστασίας, στην αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, χωρίς την υποβολή κατόψεων της υπάρχουσας κατάστασης, θεωρημένων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
4. Στα κτήρια εκείνα, που λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της παρούσας και για τα οποία η αίτηση για τη χορήγηση της άδειας οικοδομής έχει υποβληθεί μετά την έναρξη ισχύος του ν. 3710/2008 (ΦΕΚ Α΄ 246), προκειμένου να εφοδιασθούν με το απαιτούμενο πιστοποιητικό πυροπροστασίας, απαιτείται η ύπαρξη εγκεκριμένης μελέτης παθητικής πυροπροστασίας σύμφωνα με το π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32) καθώς και η υποβολή προς έγκριση μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας, στην αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία,
σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, με την ταυτόχρονη υποβολή θεωρημένων κατόψεων της υπάρχουσας κατάστασης, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
5. Η μελέτη αυτή υπογράφεται από διπλωματούχο ή πτυχιούχο μηχανικό, σύμφωνα με τα κατά νόμο, επαγγελματικά τους δικαιώματα.
6. Τα μέτρα πυροπροστασίας πρέπει να καλύπτουν τις ελάχιστες απαιτήσεις που ορίζονται στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας.
7. Στις περιπτώσεις που, στο χώρο των αναφερομένων στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 εγκαταστάσεων, συνυπάρχουν αποθήκες υγρών ή αερίων καυσίμων, για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών τους αναγκών, συντάσσεται ενιαία μελέτη (ενεργητικής) πυροπροστασίας και λαμβάνονται όλα τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την παρούσα για την κύρια εγκατάσταση, καθώς και όσα προβλέπονται από την κοινή υπουργική απόφαση της 28.6.1991 (ΦΕΚ Β΄ 578) για υγρά καύσιμα, από την υπ’ αριθμ. 31856/2003 (ΦΕΚ Β΄ 1257) κοινή υπουργική απόφαση για υγραέριο, από την υπ’ αριθμ. Δ3/Α/11346/2003 (ΦΕΚ Β΄ 963) κοινή υπουργική απόφαση για φυσικό αέριο, όπως και από την υπ’ αριθμ. ΑΠΒ 10451/929/1988 (ΦΕΚ Β΄ 370) υπουργική απόφαση «Όροι ίδρυσης και λειτουργίας εμφιαλωτηρίων πεπιεσμένων αερίων, μονάδων παραγωγής ασετιλίνης, ως και όροι διακίνησης αποθήκευσης και ελέγχου των φιαλών συσκευασίας τους», όπως αυτές εκάστοτε τροποποιούνται και ισχύουν.
Κατ’ εξαίρεση της παραγράφου αυτής:
α) Δεξαμενές υγρών καυσίμων κατηγορίας ΙΙΙ, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 34628/1985 (ΦΕΚ Β΄ 799) υπουργική απόφαση με χωρητικότητα μέχρι πέντε (5) κυβικά μέτρα, που εγκαθίστανται σε υφιστάμενα ή νέα κτήρια, κατά την έννοια του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32), δεν υπάγονται στις διατάξεις της κοινή υπουργική απόφαση της 28.6.1991 (ΦΕΚ Β΄ 578) για υγρά καύσιμα, επιτρέπεται δε να εγκαθίστανται σε οποιονδήποτε χώρο των κτηρίων, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης λεκάνης ασφαλείας και αυτοδιεγειρόμενου πυροσβεστήρα οροφής 12 Kgr ξηράς σκόνης, χωρίς να απαιτείται να κατασκευασθεί ιδιαίτερο αυτοτελές πυροδιαμέρισμα.
β) Εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν για τις λειτουργικές τους ανάγκες μέχρι δύο (2) φιάλες υγραερίου (προπάνιο ή μίγμα) χωρητικότητας μέχρι είκοσι πέντε (25) Kgr κάθε μία, καθώς και μέχρι δύο (2) φιάλες ασετιλίνης, δεν υπάγονται στις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 31856/2003 (ΦΕΚ Β΄ 1257) κοινή υπουργική απόφαση για υγραέριο, ούτε στις διατάξεις της υπ’ αριθμ. ΑΠΒ 10451/929/1988 (ΦΕΚ Β΄ 370) υπουργική απόφαση «Όροι ίδρυσης και λειτουργίας εμφιαλωτηρίων πεπιεσμένων αερίων, μονάδων παραγωγής ασετιλίνης, ως και όροι διακίνησης αποθήκευσης και ελέγχου των φιαλών συσκευασίας τους». Υποχρεούνται όμως στην τοποθέτηση απλού φορητού ανιχνευτή εκρηκτικών μιγμάτων, σε κατάλληλη θέση, είτε γίνεται χρήση υγραερίου είτε γίνεται χρήση ασετιλίνης.
1. Για να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας σε εγκαταστάσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 1, του άρθρου 1, της παρούσας, η οποία εκδίδεται, είτε από την αρμόδια Υπηρεσία ΔΑΧΜ του Υπουργείου Μεταφορών, είτε από τις κατά τόπους Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, είναι απαραίτητο, μαζί με τα άλλα προβλεπόμενα από τις οικείες διατάξεις δικαιολογητικά, να συνυποβληθεί το πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας, που έχει εκδοθεί από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία. Το πιστοποιητικό αυτό, που πρέπει να είναι σε ισχύ και να ανανεώνεται στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα με ευθύνη και μέριμνα των εκμεταλλευτών των εγκαταστάσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της παρούσας, αποτελεί επίσημο αποδεικτικό ότι έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα και μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας. Το πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αποδεικτικό πολεοδομικής νομιμοποίησης ή στατικής επάρκειας τυχόν εσωτερικών διαρρυθμίσεων, παταριών, επεκτάσεων και μεταβολών.
2. Το ανωτέρω πιστοποιητικό χορηγείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία χωρίς τη διενέργεια αυτοψίας με την προσκόμιση:
α) Υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75) του μελετητή ή επιβλέποντα μηχανικού, που έχει αυτό το δικαίωμα, με την οποία θα δηλώνεται ότι τηρούνται και λειτουργούν καλώς τα μέτρα και μέσα (ενεργητικής) πυροπροστασίας που προβλέπονται από την εγκεκριμένη μελέτη (ενεργητικής) πυροπροστασίας και την παρούσα απόφαση.
β) Υπεύθυνης δήλωσης, του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75), του εκμεταλλευτή ή του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας, με την οποία θα δηλώνεται ότι έχουν εγκατασταθεί όλα τα μέτρα και μέσα (ενεργητικής) πυροπροστασίας που προβλέπονται από την εγκεκριμένη μελέτη (ενεργητικής) πυροπροστασίας και την παρούσα απόφαση.
γ) Των λοιπών δικαιολογητικών που προβλέπονται από την ισχύουσα κατά περίπτωση, νομοθεσία πυροπροστασίας και τα οποία συνυποβάλλονται με τις προαναφερόμενες Υπεύθυνες Δηλώσεις.
3. Οι κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες οφείλουν να διενεργούν με τα εντεταλμένα τους όργανα δειγματοληπτικούς έκτακτους ελέγχους, στις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στην παρούσα απόφαση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα και μέσα (ενεργητικής) πυροπροστασίας που περιγράφονται στην εγκεκριμένη μελέτη και την παρούσα απόφαση και να ελέγχουν ταυτόχρονα αν τηρείται από τους υπευθύνους των επιχειρήσεων, το Βιβλίο Ελέγχου και Συντήρησης Μέσων Ενεργητικής Πυροπροστασίας, που προβλέπεται από την Πυροσβεστική Διάταξη 12/2007 (ΦΕΚ Β΄ 545), όπως συμπληρώθηκε και ισχύει με την Πυροσβεστική Διάταξη 12α/2008 (ΦΕΚ Β΄ 2266).
4. Σε όλες τις εγκαταστάσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της παρούσας, η ισχύς του πιστοποιητικού (ενεργητικής) πυροπροστασίας ορίζεται σε τρία (3) χρόνια.
5. Η εμπρόθεσμη ανανέωση του πιστοποιητικού (ενεργητικής) πυροπροστασίας αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του εκμεταλλευτή της εγκατάστασης, η δε ενδιαφερόμενη επιχείρηση υποχρεούται να ζητήσει από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ανανέωση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας δύο τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήξη της ισχύος του.
6. Πιστοποιητικά (ενεργητικής) πυροπροστασίας που έχουν χορηγηθεί στις επιχειρήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 της παρούσας, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση 5905/1995 (ΦΕΚ Β΄ 611), την κοινή υπουργική απόφαση Φ.15/1589/104/2006 (ΦΕΚ Β΄ 90), την Πυροσβεστική Διάταξη 6/1996 (ΦΕΚ Β΄ 150), με Έκθεση Επιθεώρησης σύμφωνα με την 7600/1960 Διαταγή του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος ή άλλης νομοθεσίας, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι το χρόνο λήξης τους. Η ανανέωση του πιστοποιητικού (ενεργητικής) πυροπροστασίας θα γίνεται με την ταυτόχρονη υποβολή νέας μελέτης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.
1. Στις εγκαταστάσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της παρούσας, ανεξαρτήτως ημερομηνίας αίτησης για την έκδοση της άδειας οικοδομής του κτιρίου, απαιτείται η υποβολή νέας μελέτης πυροπροστασίας στις περιπτώσεις όπου:
α) Επέρχεται αύξηση της στεγασμένης επιφάνειας
β) Η εγκατάσταση διαφοροποιείται, επί του δυσμενέστερου, από πλευράς κατηγορίας κινδύνου.
γ) Ζητείται πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας για κτήρια των οποίων η αίτηση άδειας οικοδομής έχει υποβληθεί μετά την έναρξη ισχύος του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32) και εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παρ. 2 του άρθρου 2 της παρούσας.
2. Στις περιπτώσεις όπου, κατά τη διαδικασία εκτάκτου ελέγχου από εντεταλμένα όργανα της Π.Υ., στις εγκαταστάσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της παρούσας, ανεξαρτήτως ημερομηνίας αίτησης για την έκδοση της άδειας οικοδομής του κτηρίου, διαπιστωθεί ότι στα μόνιμα συστήματα υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με την εγκεκριμένη μελέτη, απαιτείται η υποβολή
συμπληρωματικής μελέτης πυροπροστασίας απευθείας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επισημαίνεται ότι:
α) Η συμπληρωματική μελέτη πυροπροστασίας περιορίζεται μόνο στα τμήματα αυτά στα οποία υπάρχουν αλλαγές ή ελλείψεις και όχι στο σύνολο της εγκατάστασης.
β) Πλήρης τεχνική περιγραφή των μόνιμων συστημάτων υποβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις που τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται δεν καλύπτονται από τις ήδη εγκεκριμένες τεχνικές περιγραφές ή τεχνικά χαρακτηριστικά των μόνιμων συστημάτων πυροπροστασίας.
3. Δεν απαιτείται υποβολή νέας μελέτης (ενεργητικής) πυροπροστασίας και έκδοση νέου Πιστοποιητικού (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας, σε περίπτωση αλλαγής της επωνυμίας ή μεταβίβασης της επιχείρησης, μέχρι τη λήξη του υπάρχοντος σε ισχύ πιστοποιητικού πυροπροστασίας. Στην περίπτωση αυτή, η αδειοδοτούσα Αρχή κοινοποιεί στην αρμόδια Π.Υ. αντίγραφο της άδειας που χορήγησε στο νέο εκμεταλλευτή. Μετά τη λήξη της ισχύος του πιστοποιητικού (ενεργητικής) πυροπροστασίας, αυτό ανανεώνεται στο όνομα του νέου εκμεταλλευτή, χωρίς να απαιτείται η υποβολή νέας μελέτης παρά μόνο η πρώτη σελίδα του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΙΙΙ της παρούσας, με τα στοιχεία του νέου εκμεταλλευτή και χωρίς την απαίτηση υποβολής και άλλων δικαιολογητικών (όπως μισθωτηρίου συμβολαίου κα.).
4. Δεν απαιτείται επίσης υποβολή νέας μελέτης πυροπροστασίας και έκδοση νέου Πιστοποιητικού (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας, σε περίπτωση αλλαγής της ειδικότητας του συνεργείου (όπως π.χ. από συνεργείο πέδησης σε συνεργείο μηχανικών μερών ή προσθήκης άλλων ειδικοτήτων, εξαιρουμένης της ειδικότητας του βαφείου), εφόσον η δραστηριότητα παραμένει στην ίδια κατηγορία κινδύνου.
5. Στην περίπτωση μεταβίβασης (αλλαγής δικαιούχου) της άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της παρούσας, εάν το πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας έχει λήξει, αντί του πιστοποιητικού αρκεί η υποβολή αίτησης με συνημμένο τον αριθμό πρωτοκόλλου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από όπου προκύπτει ότι ο νέος εκμεταλλευτής έχει καταθέσει τα αναγκαία έγγραφα και δικαιολογητικά για την ανανέωσή του. Ο εκμεταλλευτής υποχρεούται εντός 6 μηνών το αργότερο, να προσκομίσει το νέο πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας στην Υπηρεσία Μεταφορών, άλλως ανακαλείται προσωρινά η χορηγηθείσα άδεια λειτουργίας, μέχρι την κατάθεση του νέου πιστοποιητικού.
1. Εργοστασιακής κατασκευής αυτοτελή μηχανήματα ή συσκευές στα οποία διενεργείται ολοκληρωμένη η εργασία για την οποία έχουν σχεδιαστεί, όπως φούρνος βαφής αυτοκινήτων, διάταξη προεργασίας βαφής, αεροσυμπιεστής συγκρότημα ζυγοστάθμισης, συγκρότημα
ευθυγράμμισης, πλυντήριο αυτοκινήτων (για τις ανάγκες του συνεργείου), επιτρέπεται να τοποθετούνται, καταλαμβάνοντας μια ή περισσότερες θέσεις, και στους νόμιμα υφιστάμενους βοηθητικούς χώρους των κτιρίων, όπως οι αποθήκες και οι εν γένει χώροι στάθμευσης, χωρίς να απαιτείται η έκδοση ή αναθεώρηση της άδειας οικοδομής, ούτε ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 15 του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32) κατά το στάδιο έγκρισης της συμπληρωματικής μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας. Για την εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων της παρούσης παραγράφου απαιτείται ο φορέας εκμετάλλευσης του συνεργείου να είναι κύριος ή νόμιμος κάτοχος των προαναφερόμενων βοηθητικών χώρων.
2. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 που παρόντος άρθρου, εφαρμόζονται προκειμένου να εγκριθεί η νέα, ή η συμπληρωματική μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας, για τους βοηθητικούς χώρους των κτηρίων, χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 15 του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32), κατά το στάδιο έγκρισής της (από την Π.Υ.), στις παρακάτω περιπτώσεις:
α) Όταν έχουν τοποθετηθεί τα εργοστασιακής κατασκευής αυτοτελή μηχανήματα ή συσκευές της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, ή άλλα μηχανήματα, συσκευές, διατάξεις και ομάδες μηχανημάτων που έχουν εγκρίνει οι αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών
β) Για κτήρια των οποίων η αίτηση άδειας οικοδομής έχει υποβληθεί μετά την έναρξη ισχύος του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32) και πριν την έναρξη ισχύος του ν. 3710/2008 (ΦΕΚ Α΄ 216) και έχουν επέλθει εσωτερικές διαρρυθμίσεις – μεταβολές ή έχουν κατασκευαστεί προσθήκες και πατάρια που δεν περιλαμβάνονται στην εγκεκριμένη μελέτη παθητικής πυροπροστασίας, αλλά αποσκοπούν στην πλέον εύρυθμη λειτουργία των συνεργείων αυτοκινήτων, τα μέτρα και μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας πρέπει να καλύπτουν όλους τους χώρους του συνεργείου αυτοκινήτων − συμπεριλαμβανομένων και των βοηθητικών χώρων − σύμφωνα με την υφιστάμενη διαμορφωμένη κατάσταση, που αποτυπώνεται στις θεωρημένες κατόψεις από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, χωρίς να απαιτείται έκδοση ή αναθεώρηση της Οικοδομικής Άδειας και χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση οποιοδήποτε άλλου πρόσθετου δικαιολογητικού.
γ) Για κτήρια των οποίων η αίτηση άδειας οικοδομής έχει υποβληθεί μετά την έναρξη ισχύος του ν. 3710/2008 (ΦΕΚ Α΄ 216) και έχουν επέλθει εσωτερικές διαρρυθμίσεις εντός του περιγράμματος του κτηρίου, που δεν περιλαμβάνονται στην εγκεκριμένη μελέτη παθητικής πυροπροστασίας, αλλά αποσκοπούν στην πλέον εύρυθμη λειτουργία των συνεργείων αυτοκινήτων, τα μέτρα και μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας πρέπει να καλύπτουν όλους τους χώρους του συνεργείου αυτοκινήτων − συμπεριλαμβανομένων και των βοηθητικών χώρων − σύμφωνα με την υφιστάμενη διαμορφωμένη κατάσταση, που αποτυπώνεται στις θεωρημένες κατόψεις από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, χωρίς να απαιτείται έκδοση ή αναθεώρηση της Οικοδομικής Άδειας και χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση οποιοδήποτε άλλου πρόσθετου δικαιολογητικού.
3. Ως βοηθητικοί χώροι θεωρούνται, εκτός των άλλων, οι αποθήκες και οι εν γένει στεγασμένοι χώροι στάθμευσης, ανεξαρτήτως επιπέδου στο οποίο ευρίσκονται, υπό την προϋπόθεση ότι στους χώρους αυτούς, στους οποίους εγκαθίστανται τα μηχανήματα που εγκρίνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών, θα έχει δικαίωμα χρήσεως − εκμεταλλεύσεως του χώρου ο εκμεταλλευτής του συνεργείου.
1. Στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Χερσαίων Μεταφορών (Δ.Α.Χ.Μ.) του ΥΜΕ υπάγονται τα θέματα που σχετίζονται με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΙΚΤΕΟ).
2. Στην αρμοδιότητα των κατά τόπους Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών των Ν.Α. υπάγονται τα θέματα που σχετίζονται με:
α) Την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των αντίστοιχων εγκαταστάσεων της παραγράφου 1β, 1γ, 1δ, 1ε και 1στ του άρθρου 1 της παρούσας.
β) Την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 7 του άρθρου 23 του ν. 3185/2003, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 8 του ν. 3710/2008, σε βοηθητικούς εν γένει χώρους των κτιρίων και τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις που αποσκοπούν για την καλύτερη λειτουργία των εγκαταστάσεων των συνεργείων αυτοκινήτων.
3. Στην αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανήκει:
α) Η έγκριση των μελετών (ενεργητικής) πυροπροστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.
β) Η διενέργεια εκτάκτων ελέγχων, στις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στην παρούσα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα και μέσα (ενεργητικής) πυροπροστασίας που περιγράφονται στην εγκεκριμένη μελέτη (ενεργητικής) πυροπροστασίας και την ισχύουσα νομοθεσία πυροπροστασίας και ταυτόχρονα του ελέγχου εάν τηρείται από τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων το Βιβλίο Ελέγχου και Συντήρησης Μέσων Ενεργητικής πυροπροστασίας που προβλέπεται από την Πυροσβεστική Διάταξη 12/2007 (ΦΕΚ Β΄ 545), όπως τροποποιήθηκε με την Πυροσβεστική Διάταξη 12α/2008 (ΦΕΚ Β΄ 2266).
γ) Ο έλεγχος των δικαιολογητικών πραγματοποιείται σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση 3021/19.6.1986 (ΦΕΚ Β΄ 847) που σχετίζεται με τη χορήγηση ή ανανέωση του πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας καθώς και την υπ΄αριθμ. 57830 Φ.701.1/1.10.2008 Εγκύκλιο 10 Α.Π.Σ., όπως ισχύει κάθε φορά.
1. Προσωρινό πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας, χρονικής διάρκειας έως έξι (6) μήνες, υποχρεούται να χορηγεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, για τις επιχειρήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 της παρούσας, οι οποίες στεγάζονται σε κτήρια των οποίων η αίτηση άδειας οικοδομής έχει υποβληθεί μετά την έναρξη ισχύος του ν. 3710/2008 (ΦΕΚ Α΄ 216), ύστερα από αίτηση του εκμεταλλευτή της επιχείρησης, στην περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από την εγκεκριμένη μελέτη παθητικής πυροπροστασίας κατά τη διενέργεια εκτάκτου ελέγχου των εντεταλμένων οργάνων της Π.Υ., εφόσον επηρεάζουν τα μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας που προβλέπονται από τις γενικές ή τις ειδικές διατάξεις του άρθρου 11 του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32).
2. Εφόσον, κατά τη διενέργεια εκτάκτου ελέγχου, στις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 της παρούσας, οι οποίες στεγάζονται σε κτήρια των οποίων η αίτηση άδειας οικοδομής έχει υποβληθεί μετά την έναρξη ισχύος του ν. 3710/2008 (ΦΕΚ Α΄ 216), οι οποίες είχαν εφοδιασθεί με πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας, διαπιστωθούν αποκλίσεις από την εγκεκριμένη μελέτη παθητικής πυροπροστασίας που επηρεάζουν τα μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας και τα οποία προβλέπονται από τις γενικές ή τις ειδικές διατάξεις του άρθρου 11 του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32), τότε το ισχύον πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας ανακαλείται, γνωρίζοντας άμεσα την ενέργεια αυτή στην αρμόδια Αρχή που έχει εκδώσει την άδεια λειτουργίας της επιχείρησης.
Ο εκμεταλλευτής των εγκαταστάσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της παρούσας, μπορεί να εφοδιασθεί με προσωρινό πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας, ύστερα από αίτησή του, προκειμένου να υλοποιήσει τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν κατά τη διενέργεια εκτάκτου ελέγχου, χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία των κυρώσεων του άρθρου 8 της παρούσας, μέχρι τη λήξη ισχύος του προσωρινού πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας.
Μετά τη λήξη του προσωρινού πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας, ο εκμεταλλευτής των εγκαταστάσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της παρούσας, οφείλει να επανέλθει με νέα αίτησή του προς την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, για επανέλεγχο, προκειμένου να εκδοθεί οριστικό πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας.
Μετά τη λήξη του προσωρινού πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας, σε περίπτωση που διαπιστωθεί εκ νέου η μη υλοποίηση των προαναφερόμενων ελλείψεων, ακολουθείται η διαδικασία των προβλεπόμενων κυρώσεων του άρθρου 8 της παρούσας.
3. Στην περίπτωση, που από την εγκεκριμένη μελέτη παθητικής πυροπροστασίας και το π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32) προβλέπονται κλιμακοστάσιο πυροσβεστών ή/και ανελκυστήρας πυροσβεστών και κατά τη διενέργεια του έκτακτου ελέγχου διαπιστωθεί ότι αυτά δεν έχουν κατασκευασθεί, δεν θα ανακαλείται το ισχύον πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας, αλλά οι ανωτέρω παραλείψεις θα κοινοποιούνται στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, επειδή συνιστούν μέτρα παθητικής πυροπροστασίας τα οποία δεν επηρεάζουν τα μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας.
Ομοίως, για παραλείψεις μέτρων παθητικής πυροπροστασίας που προβλέπονται από την εγκεκριμένη μελέτη παθητικής πυροπροστασίας και το π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32), οι οποίες δεν επηρεάζουν τα μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας, όπως αντίθετη φορά ανοίγματος των τελικών εξόδων ή εξόδων κινδύνου από την προβλεπόμενη, μικρότερος αριθμός απαιτούμενων τελικών εξόδων, μικρότερος αριθμός απαιτούμενων κλιμακοστασίων – οδεύσεων διαφυγής κ.α., δεν θα ανακαλείται το πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας, αλλά οι παραπάνω παραλείψεις θα κοινοποιούνται στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία.
4. Επίσης, προσωρινό πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας χρονικής διάρκειας έως έξι (6) μήνες, υποχρεούται να χορηγεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, στις επιχειρήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 της παρούσας, οι οποίες στεγάζονται σε κτίρια των οποίων η αίτηση άδειας οικοδομής έχει υποβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 3710/2008 (ΦΕΚ Α΄ 216), στην περίπτωση αίτησης του ενδιαφερόμενου με συνημμένη αιτιολογική έκθεση του έχοντα τα δικαιώματα μηχανικού, με ελλείψεις που διαπιστώθηκαν από το μηχανικό, μετά την εγκατάσταση των μόνιμων συστημάτων ή κατά το στάδιο ανανέωσης του πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας.
5. Στις παραπάνω περιπτώσεις και εφόσον υφίσταται θέμα χορήγησης της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης, η αδειοδοτούσα Αρχή προβαίνει στην χορήγηση της σχετικής άδειας λειτουργίας με βάση το προσωρινό πιστοποιητικό. Ο εκμεταλλευτής της εγκατάστασης οφείλει να προσκομίσει οριστικό πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας μέσα στο χρόνο που αναφέρεται στο προσωρινό πιστοποιητικό, σχετικός δε όρος αναγράφεται στην άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης.
1. Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 της παρούσας, κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, σύμφωνα με το άρθρο 11 του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32):
2. Οι Υπεραστικοί Σταθμοί Λεωφορείων, εντός των οποίων υπάρχουν χώροι συνάθροισης κοινού, γραφεία, αποθήκες, καταστήματα κα., αντιμετωπίζονται από άποψη παθητικής πυροπροστασίας για το σύνολο των εγκαταστάσεών τους, σύμφωνα με το άρθρο 10 του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32), χωρίς την απαίτηση επιμέρους πυράντοχου διαχωρισμού και από άποψη ενεργητικής πυροπροστασίας, επίσης για το σύνολο των εγκαταστάσεών τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.
Σε όλες τις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 της παρούσης, πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα πυροπροστασίας με μέριμνα των εκμεταλλευτών τους.
1. Ανάρτηση πινακίδων σε εμφανή σημεία της εγκατάστασης με οδηγίες πρόληψης πυρκαγιάς και τρόπους ενέργειας του προσωπικού σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς.
2. Σήμανση οδεύσεων διαφυγής και εξόδων κινδύνου.
3. Σήμανση επικίνδυνων υλικών και χώρων.
4. Ανάρτηση πινακίδας ότι απαγορεύεται το κάπνισμα και η χρήση γυμνής φλόγας (σπίρτα, αναπτήρες κα.) σε επικίνδυνους χώρους.
5. Κατάλληλη επιλογή χώρου αποθήκευσης υλών που μπορούν να αυταναφλεγούν.
6. Απομάκρυνση από τις αποθήκες, διαδρόμους, ταράτσες, προαύλια κ.λ.π. όλων των άχρηστων υλικών που μπορούν να αναφλεγούν και τοποθέτηση τους σε ασφαλή μέρη για αποφυγή μετάδοσης πυρκαγιάς.
7. Τήρηση διόδων μεταξύ των αποθηκευμένων υλικών για τη διευκόλυνση επέμβασης σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς σε αυτά.
8. Η αποθήκευση των υλικών να γίνεται έτσι ώστε αυτά να απέχουν από την οροφή του κτιρίου τουλάχιστον 50 εκατοστά του μέτρου.
9. Αποψίλωση των χώρων από ξηρά χόρτα και απομάκρυνση αυτών.
10. Κατάλληλη περίφραξη για υπαίθριους ή ημιϋπαίθριους χώρους αποθηκών με μαντρότοιχο ή πλέγμα, της οποίας το συνολικό ύψος να είναι τουλάχιστον δύο (2) μέτρα.
11. Η αποθήκευση των υλικών σε υπαίθριους ή ημιϋπαίθριους χώρους να απέχει τουλάχιστον τρία (3) μέτρα από τα γειτνιάζοντα κτίρια.
12. Απομάκρυνση των εύφλεκτων υλών από θέσεις όπου γίνεται χρήση γυμνής φλόγας, από όπου προκαλούνται σπινθήρες και γενικά από πηγές εκπομπής θερμότητας.
13. Συνεχής καθαρισμός όλων των γραφείων, διαδρόμων, προαυλίων, αποθηκών κ.λ.π. της επιχείρησης και άμεση απομάκρυνση των υλών που μπορούν να αναφλεγούν.
14. Λήψη κατάλληλων μέτρων για την αποφυγή τυχαίας ανάμιξης υλικών που μπορούν να προκαλέσουν εξώθερμη αντίδραση.
15. Επιμελής συντήρηση και τακτική επιθεώρηση και έλεγχος των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς.
16. Θέση εκτός λειτουργίας των ηλεκτρικών ή θερμικών εγκαταστάσεων κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες.
17. Συχνός αερισμός όλων των χώρων.
18. Ορισμός υπεύθυνου υπαλλήλου της επιχείρησης, για καθημερινή επιθεώρηση όλων των διαμερισμάτων, αποθηκών κ.λ.π. μετά τη διακοπή της εργασίας καθώς και τις εργάσιμες ώρες για επισήμανση και εξάλειψη τυχόν υφιστάμενων προϋποθέσεων έναρξης πυρκαγιάς.
1. ΟΜΑΔΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Αα)
Όσες δραστηριότητες ανήκουν στην ομάδα χαμηλού κινδύνου (Αα) του Παραρτήματος Ι της παρούσας πρέπει να λαμβάνουν τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα πυροπροστασίας:
(1) Φορητά μέσα πυρόσβεσης
Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως 6 Kg τύπου Pα ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας.
Ο απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων προκύπτει από την διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 250 τ.μ. και το πηλίκο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, σε καμία δε περίπτωση ο αριθμός των πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2). Οι πυροσβεστήρες θα τοποθετούνται σε προσιτά και ορατά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και στις εξόδους και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 25 μ. από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα.
(2) Μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικού δίκτυο
Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν συνολική
στεγασμένη επιφάνεια από 2500τ.μ. και πάνω. Το παραπάνω μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο πρέπει να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών και προϊόντων που μπορούν να αναφλεγούν. Εξαιρούνται οι υπαίθριοι χώροι για την προσωρινή στάθμευση των προς επισκευή αυτ/των.
(3) Πυροσβεστικά ερμάρια με εύκαμπτο σωλήνα Εγκαταστάσεις που δεν υποχρεούνται στην τοποθέτηση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου, πρέπει να διαθέτουν εύκαμπτους σωλήνες με ακροφύσιο (αυλίσκο), το άκρο του οποίου να προσαρμόζεται μονίμως σε κρουνό (βρύση) της εσωτερικής υδραυλικής εγκατάστασης, τοποθετημένο μέσα σε πυροσβεστικό ερμάριο. Η διάμετρος του σωλήνα πρέπει να είναι ίδια με την εσωτερική υδραυλική εγκατάσταση του κτηρίου. Ο σωλήνας αυτός πρέπει να είναι τοποθετημένος σε κατάλληλα σημεία (τοίχους, κολώνες κλπ) και να καλύπτει όλους τους στεγασμένους χώρους της επιχειρήσεις καθώς και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή προϊόντων που μπορούν να αναφλεγούν. Κανένα σημείο του υπό προστασία χώρου δεν θα απέχει από το πλησιέστερο σημείο υδροληψίας, απόσταση μεγαλύτερη των είκοσι (20) μέτρων. Σε αντίθετη περίπτωση θα προστίθενται επιπλέον σημεία υδροληψίας εντός πυροσβεστικών ερμαρίων.
(4) Απλός φορητός ανιχνευτής εκρηκτικών μιγμάτων Εγκαταστάσεις στις οποίες γίνεται χρήση υγραερίου είτε ασετιλίνης, υποχρεούνται στην τοποθέτηση, σε κατάλληλη θέση, απλού φορητού ανιχνευτή εκρηκτικών μιγμάτων.
(5) Φωτιστικά ασφαλείας
Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου και σήμανση οδεύσεων διαφυγής όπου απαιτείται.
2. ΟΜΑΔΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Βα)
Όσες δραστηριότητες ανήκουν στην ομάδα χαμηλού κινδύνου (Βα) του Παραρτήματος Ι της παρούσας πρέπει να λαμβάνουν τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα πυροπροστασίας:
(1) Φορητά μέσα πυρόσβεσης
Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως 6 Kg τύπου Pα ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας. Ο απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων προκύπτει από τη διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 150 τ.μ. και το πηλίκο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, σε καμία δε περίπτωση ο αριθμός των πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2). Οι πυροσβεστήρες θα τοποθετούνται σε προσιτά και ορατά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και στις εξόδους και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 15μ. από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα.
(2) Τροχήλατα μέσα πυρόσβεσης
Δύο τροχήλατοι πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως, γόμωσης τουλάχιστον 25 Kg τύπου Pa ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας, για τους χώρους που πρόκειται να προστατεύσουν, υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 1500 τ.μ. έως 3000 τ.μ. Για στεγασμένους χώρους επιφάνειας μεγαλύτερης από 3000 τ.μ., επιβάλλεται ένας (1) ακόμη τροχήλατος πυροσβεστήρας για κάθε 1500 τ.μ. στεγασμένης επιφάνειας.
(3) Αυτοδιεγειρόμενοι πυροσβεστήρες οροφής
Ένας (1) αυτοδιεγειρόμενος πυροσβεστήρας οροφής ξηράς κόνεως 12 Kg τοποθετείται πάνω από τον αερολέβητα του Φούρνου Βαφής, εντός της αποθήκης χρωμάτων και του χώρου ανάμειξης χρωμάτων αντίστοιχα.
(4) Μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικού δίκτυο
Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 1500 τ.μ. και πάνω. Το παραπάνω μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο πρέπει να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκη πρώτων υλών ή προϊόντων. Εξαιρούνται οι υπαίθριοι χώροι για την προσωρινή στάθμευση των προς επισκευή αυτ/των. Εγκαταστάσεις που υποχρεούνται στην τοποθέτηση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου και έχουν μέχρι τέσσερις (4) πυροσβεστικές φωλιές (Π.Φ.) να διαθέτουν δύο (2) δοχεία αφρογόνου υγρού των 20 lt το καθένα με ένα (1) αυλό αφρού και ένα (1) αναμικτήρα για την παραγωγή αφρού. Για υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο που έχει περισσότερες από τέσσερις (4) πυροσβεστικές φωλιές (Π.Φ.) θα διατίθενται τέσσερα (4) δοχεία αφρογόνου υγρού, δύο (2) αυλοί αφρού και δύο (2) αναμικτήρες για την παραγωγή αφρού.
(5) Πυροσβεστικά ερμάρια με εύκαμπτο σωλήνα
Εγκαταστάσεις που δεν υποχρεούνται στην τοποθέτηση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου, πρέπει να διαθέτουν εύκαμπτους σωλήνες με ακροφύσιο (αυλίσκο), το άκρο του οποίου να προσαρμόζεται μονίμως σε κρουνό (βρύση) της εσωτερικής υδραυλικής εγκατάστασης, τοποθετημένο μέσα σε πυροσβεστικό ερμάριο. Η διάμετρος του σωλήνα πρέπει να είναι ίδια με την εσωτερική υδραυλική εγκατάσταση του κτηρίου. Ο σωλήνας αυτός πρέπει να είναι τοποθετημένος σε κατάλληλα σημεία (τοίχους, κολώνες κλπ) και να καλύπτει όλους τους στεγασμένους χώρους της επιχειρήσεις καθώς και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή προϊόντων που μπορούν να αναφλεγούν. Κανένα σημείο του υπό προστασία χώρου δεν θα απέχει από το πλησιέστερο σημείο υδροληψίας, απόσταση μεγαλύτερη των είκοσι (20) μέτρων. Σε αντίθετη περίπτωση θα προστίθενται επιπλέον σημεία υδροληψίας εντός πυροσβεστικών ερμαρίων.
(6) Αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης
Εγκαταστάσεις με εμβαδό μεγαλύτερο από 300 τ.μ που στεγάζονται σε κτήρια των οποίων οι υπερκείμενοι όροφοι χρησιμοποιούνται για οποιαδήποτε άλλη χρήση (όπως κατοικία, ξενοδοχείο, εκπαίδευση, συνάθροιση κοινού, κ.α.) υποχρεούνται στην εγκατάσταση αυτόματου συστήματος πυρανίχνευσης.
(7) Απλός φορητός ανιχνευτής εκρηκτικών μιγμάτων Εγκαταστάσεις στις οποίες γίνεται χρήση υγραερίου είτε ασετιλίνης, υποχρεούνται στην τοποθέτηση, σε κατάλληλη θέση, απλού φορητού ανιχνευτή εκρηκτικών μιγμάτων.
(8) Φωτιστικά ασφαλείας
Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου και σήμανση οδεύσεων διαφυγής όπου απαιτείται.
3. ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ (Ε.Σ.Α)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Ζ2
(1) Φορητά μέσα πυρόσβεσης
Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως 6 Kg τύπου Pα ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας. Ο απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων προκύπτει από τη διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφανείας δια του 150 τ.μ. και το πηλίκο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό. Ανεξάρτητα από τον παραπάνω υπολογισμό, ο ελάχιστος αριθμός πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2). Οι πυροσβεστήρες θα τοποθετούνται σε προσιτά και ορατά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και τις εξόδους και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 15 μέτρων από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα.
(2) Τροχήλατα μέσα πυρόσβεσης
Δύο τροχήλατοι πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως, γόμωσης τουλάχιστον 25 Kg τύπου Pa ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας, για τους χώρους που πρόκειται να προστατεύσουν, υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 1500 τ.μ. έως 3000 τ.μ. Για στεγασμένους χώρους επιφάνειας μεγαλύτερης από 3000 τ.μ., επιβάλλεται ένας (1) ακόμη τροχήλατος πυροσβεστήρας για κάθε 1500 τ.μ. στεγασμένης επιφάνειας.
(3) Χειροκίνητο σύστημα συναγερμού
Χειροκίνητο σύστημα συναγερμού απαιτείται στους Εμπορευματικούς Σταθμούς Αυτοκινήτων (Ε.Σ.Α.) με συνολική στεγασμένη επιφάνεια άνω των 1000 τ.μ.
(4) Αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης
Αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης επιβάλλεται σε Εμπορευματικούς Σταθμούς Αυτοκινήτων (Ε.Σ.Α.) με συνολική στεγασμένη επιφάνεια άνω των 1500 τ.μ.
(5) Μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο
Μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο, επιβάλλεται σε Εμπορευματικούς Σταθμούς Αυτοκινήτων (Ε.Σ.Α.) που έχουν συνολική στεγασμένη επιφάνεια μεγαλύτερη από 1500 τ.μ. Το παραπάνω δίκτυο πρέπει να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση προϊόντων.
(6) Πυροσβεστικά ερμάρια με εύκαμπτο σωλήνα
Εμπορευματικοί Σταθμοί Αυτοκινήτων (Ε.Σ.Α.) που στεγάζονται σε κτήρια ή τμήματα κτηρίων που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου, πρέπει να διαθέτουν εύκαμπτους σωλήνες με ακροφύσιο (αυλίσκο), το άκρο του οποίου να προσαρμόζεται μονίμως σε κρουνό
(βρύση) της εσωτερικής υδραυλικής εγκατάστασης, τοποθετημένο μέσα σε πυροσβεστικό ερμάριο. Η διάμετρος του σωλήνα πρέπει να είναι ίδια με την εσωτερική υδραυλική εγκατάσταση του κτηρίου. Ο σωλήνας αυτός πρέπει να είναι τοποθετημένος σε κατάλληλα σημεία (τοίχους, κολώνες κλπ) και να καλύπτει όλους τους στεγασμένους χώρους της επιχειρήσεις καθώς
και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή προϊόντων που μπορούν να αναφλεγούν. Κανένα σημείο του υπό προστασία χώρου δεν θα απέχει από το πλησιέστερο
σημείο υδροληψίας, απόσταση μεγαλύτερη των είκοσι (20) μέτρων. Σε αντίθετη περίπτωση θα προστίθενται επιπλέον σημεία υδροληψίας εντός πυροσβεστικών ερμαρίων.
(7) Αυτόματο σύστημα καταιονισμού ύδατος
Αυτόματο σύστημα καταιονισμού ύδατος επιβάλλεται σε Εμπορευματικούς Σταθμούς Αυτοκινήτων (Ε.Σ.Α.) με συνολική στεγασμένη επιφάνεια άνω των 2500 τ.μ. Η εγκατάσταση αυτόματου συστήματος καταιονισμού ύδατος απαλλάσσει την υποχρέωση εγκατάστασης αυτόματου συστήματος πυρανίχνευσης.
(8) Φωτιστικά ασφαλείας
Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου και σήμανση οδεύσεων διαφυγής όπου απαιτείται.
Όσες δραστηριότητες ανήκουν στην ομάδα χαμηλού κινδύνου (Αα) του Παραρτήματος Ι της παρούσας πρέπει να λαμβάνουν τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα πυροπροστασίας:
(1) Φορητά μέσα πυρόσβεσης
Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως 6 Kg τύπου Pα ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας. Ο απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων προκύπτει από την διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 250 τ.μ. και το πηλίκο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, σε καμία δε περίπτωση ο αριθμός των πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2). Οι πυροσβεστήρες θα τοποθετούνται σε προσιτά και ορατά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και στις εξόδους και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 25 μ. από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα.
(2) Μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικού δίκτυο
Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν συνολική
στεγασμένη επιφάνεια από 2500τ.μ. και πάνω. Το παραπάνω μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο πρέπει να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών και προϊόντων που μπορούν να αναφλεγούν. Εξαιρούνται οι υπαίθριοι χώροι για την προσωρινή στάθμευση των προς επισκευή αυτ/των.
(3) Πυροσβεστικά ερμάρια με εύκαμπτο σωλήνα Εγκαταστάσεις που δεν υποχρεούνται στην τοποθέτηση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου, πρέπει να διαθέτουν εύκαμπτους σωλήνες με ακροφύσιο (αυλίσκο), το άκρο του οποίου να προσαρμόζεται μονίμως σε κρουνό (βρύση) της εσωτερικής υδραυλικής εγκατάστασης, τοποθετημένο μέσα σε πυροσβεστικό ερμάριο. Η διάμετρος του σωλήνα πρέπει να είναι ίδια με την εσωτερική υδραυλική εγκατάσταση του κτηρίου. Ο σωλήνας αυτός πρέπει να είναι τοποθετημένος σε κατάλληλα σημεία (τοίχους, κολώνες κλπ) και να καλύπτει όλους τους στεγασμένους χώρους της επιχειρήσεις καθώς και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή προϊόντων που μπορούν να αναφλεγούν. Κανένα σημείο του υπό προστασία χώρου δεν θα απέχει από το πλησιέστερο σημείο υδροληψίας, απόσταση μεγαλύτερη των είκοσι (20) μέτρων. Σε αντίθετη περίπτωση θα προστίθενται επιπλέον σημεία υδροληψίας εντός πυροσβεστικών ερμαρίων.
(4) Απλός φορητός ανιχνευτής εκρηκτικών μιγμάτων Εγκαταστάσεις στις οποίες γίνεται χρήση υγραερίου είτε ασετιλίνης, υποχρεούνται στην τοποθέτηση, σε κατάλληλη θέση, απλού φορητού ανιχνευτή εκρηκτικών μιγμάτων.
(5) Φωτιστικά ασφαλείας
Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου και σήμανση οδεύσεων διαφυγής όπου απαιτείται.
Όσες δραστηριότητες ανήκουν στην ομάδα χαμηλού κινδύνου (Βα) του Παραρτήματος Ι της παρούσας πρέπει να λαμβάνουν τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα πυροπροστασίας:
(1) Φορητά μέσα πυρόσβεσης
Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως 6 Kg τύπου Pα ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας. Ο απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων προκύπτει από τη διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 150 τ.μ. και το πηλίκο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, σε καμία δε περίπτωση ο αριθμός των πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2). Οι πυροσβεστήρες θα τοποθετούνται σε προσιτά και ορατά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και στις εξόδους και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 15μ. από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα.
(2) Τροχήλατα μέσα πυρόσβεσης
Δύο τροχήλατοι πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως, γόμωσης τουλάχιστον 25 Kg τύπου Pa ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας, για τους χώρους που πρόκειται να προστατεύσουν, υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 1500 τ.μ. έως 3000 τ.μ. Για στεγασμένους χώρους επιφάνειας μεγαλύτερης από 3000 τ.μ., επιβάλλεται ένας (1) ακόμη τροχήλατος πυροσβεστήρας για κάθε 1500 τ.μ. στεγασμένης επιφάνειας.
(3) Αυτοδιεγειρόμενοι πυροσβεστήρες οροφής
Ένας (1) αυτοδιεγειρόμενος πυροσβεστήρας οροφής ξηράς κόνεως 12 Kg τοποθετείται πάνω από τον αερολέβητα του Φούρνου Βαφής, εντός της αποθήκης χρωμάτων και του χώρου ανάμειξης χρωμάτων αντίστοιχα.
(4) Μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικού δίκτυο
Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 1500 τ.μ. και πάνω. Το παραπάνω μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο πρέπει να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκη πρώτων υλών ή προϊόντων. Εξαιρούνται οι υπαίθριοι χώροι για την προσωρινή στάθμευση των προς επισκευή αυτ/των. Εγκαταστάσεις που υποχρεούνται στην τοποθέτηση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου και έχουν μέχρι τέσσερις (4) πυροσβεστικές φωλιές (Π.Φ.) να διαθέτουν δύο (2) δοχεία αφρογόνου υγρού των 20 lt το καθένα με ένα (1) αυλό αφρού και ένα (1) αναμικτήρα για την παραγωγή αφρού. Για υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο που έχει περισσότερες από τέσσερις (4) πυροσβεστικές φωλιές (Π.Φ.) θα διατίθενται τέσσερα (4) δοχεία αφρογόνου υγρού, δύο (2) αυλοί αφρού και δύο (2) αναμικτήρες για την παραγωγή αφρού.
(5) Πυροσβεστικά ερμάρια με εύκαμπτο σωλήνα
Εγκαταστάσεις που δεν υποχρεούνται στην τοποθέτηση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου, πρέπει να διαθέτουν εύκαμπτους σωλήνες με ακροφύσιο (αυλίσκο), το άκρο του οποίου να προσαρμόζεται μονίμως σε κρουνό (βρύση) της εσωτερικής υδραυλικής εγκατάστασης, τοποθετημένο μέσα σε πυροσβεστικό ερμάριο. Η διάμετρος του σωλήνα πρέπει να είναι ίδια με την εσωτερική υδραυλική εγκατάσταση του κτηρίου. Ο σωλήνας αυτός πρέπει να είναι τοποθετημένος σε κατάλληλα σημεία (τοίχους, κολώνες κλπ) και να καλύπτει όλους τους στεγασμένους χώρους της επιχειρήσεις καθώς και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή προϊόντων που μπορούν να αναφλεγούν. Κανένα σημείο του υπό προστασία χώρου δεν θα απέχει από το πλησιέστερο σημείο υδροληψίας, απόσταση μεγαλύτερη των είκοσι (20) μέτρων. Σε αντίθετη περίπτωση θα προστίθενται επιπλέον σημεία υδροληψίας εντός πυροσβεστικών ερμαρίων.
(6) Αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης
Εγκαταστάσεις με εμβαδό μεγαλύτερο από 300 τ.μ που στεγάζονται σε κτήρια των οποίων οι υπερκείμενοι όροφοι χρησιμοποιούνται για οποιαδήποτε άλλη χρήση (όπως κατοικία, ξενοδοχείο, εκπαίδευση, συνάθροιση κοινού, κ.α.) υποχρεούνται στην εγκατάσταση αυτόματου συστήματος πυρανίχνευσης.
(7) Απλός φορητός ανιχνευτής εκρηκτικών μιγμάτων Εγκαταστάσεις στις οποίες γίνεται χρήση υγραερίου είτε ασετιλίνης, υποχρεούνται στην τοποθέτηση, σε κατάλληλη θέση, απλού φορητού ανιχνευτή εκρηκτικών μιγμάτων.
(8) Φωτιστικά ασφαλείας
Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου και σήμανση οδεύσεων διαφυγής όπου απαιτείται.
(1) Φορητά μέσα πυρόσβεσης
Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως 6 Kg τύπου Pα ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας. Ο απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων προκύπτει από τη διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφανείας δια του 150 τ.μ. και το πηλίκο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό. Ανεξάρτητα από τον παραπάνω υπολογισμό, ο ελάχιστος αριθμός πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2). Οι πυροσβεστήρες θα τοποθετούνται σε προσιτά και ορατά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και τις εξόδους και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 15 μέτρων από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα.
(2) Τροχήλατα μέσα πυρόσβεσης
Δύο τροχήλατοι πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως, γόμωσης τουλάχιστον 25 Kg τύπου Pa ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας, για τους χώρους που πρόκειται να προστατεύσουν, υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 1500 τ.μ. έως 3000 τ.μ. Για στεγασμένους χώρους επιφάνειας μεγαλύτερης από 3000 τ.μ., επιβάλλεται ένας (1) ακόμη τροχήλατος πυροσβεστήρας για κάθε 1500 τ.μ. στεγασμένης επιφάνειας.
(3) Χειροκίνητο σύστημα συναγερμού
Χειροκίνητο σύστημα συναγερμού απαιτείται στους Εμπορευματικούς Σταθμούς Αυτοκινήτων (Ε.Σ.Α.) με συνολική στεγασμένη επιφάνεια άνω των 1000 τ.μ.
(4) Αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης
Αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης επιβάλλεται σε Εμπορευματικούς Σταθμούς Αυτοκινήτων (Ε.Σ.Α.) με συνολική στεγασμένη επιφάνεια άνω των 1500 τ.μ.
(5) Μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο
Μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο, επιβάλλεται σε Εμπορευματικούς Σταθμούς Αυτοκινήτων (Ε.Σ.Α.) που έχουν συνολική στεγασμένη επιφάνεια μεγαλύτερη από 1500 τ.μ. Το παραπάνω δίκτυο πρέπει να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση προϊόντων.
(6) Πυροσβεστικά ερμάρια με εύκαμπτο σωλήνα
Εμπορευματικοί Σταθμοί Αυτοκινήτων (Ε.Σ.Α.) που στεγάζονται σε κτήρια ή τμήματα κτηρίων που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου, πρέπει να διαθέτουν εύκαμπτους σωλήνες με ακροφύσιο (αυλίσκο), το άκρο του οποίου να προσαρμόζεται μονίμως σε κρουνό
(βρύση) της εσωτερικής υδραυλικής εγκατάστασης, τοποθετημένο μέσα σε πυροσβεστικό ερμάριο. Η διάμετρος του σωλήνα πρέπει να είναι ίδια με την εσωτερική υδραυλική εγκατάσταση του κτηρίου. Ο σωλήνας αυτός πρέπει να είναι τοποθετημένος σε κατάλληλα σημεία (τοίχους, κολώνες κλπ) και να καλύπτει όλους τους στεγασμένους χώρους της επιχειρήσεις καθώς
και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή προϊόντων που μπορούν να αναφλεγούν. Κανένα σημείο του υπό προστασία χώρου δεν θα απέχει από το πλησιέστερο
σημείο υδροληψίας, απόσταση μεγαλύτερη των είκοσι (20) μέτρων. Σε αντίθετη περίπτωση θα προστίθενται επιπλέον σημεία υδροληψίας εντός πυροσβεστικών ερμαρίων.
(7) Αυτόματο σύστημα καταιονισμού ύδατος
Αυτόματο σύστημα καταιονισμού ύδατος επιβάλλεται σε Εμπορευματικούς Σταθμούς Αυτοκινήτων (Ε.Σ.Α.) με συνολική στεγασμένη επιφάνεια άνω των 2500 τ.μ. Η εγκατάσταση αυτόματου συστήματος καταιονισμού ύδατος απαλλάσσει την υποχρέωση εγκατάστασης αυτόματου συστήματος πυρανίχνευσης.
(8) Φωτιστικά ασφαλείας
Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου και σήμανση οδεύσεων διαφυγής όπου απαιτείται.
1. Όπου συνυπάρχουν στο ίδιο κτήριο χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, του ν. 960/1979 (ΦΕΚ Α΄ 194), με συνεργείο επισκευής αυτοκινήτων, ο συνολικός χώρος ταξινομείται από άποψη παθητικής πυροπροστασίας στην κατηγορία Ζ1 (βιομηχανίες), σύμφωνα με το άρθρο 11 του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32), τα δε μέτρα και μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας για το συνολικό χώρο εξετάζονται με τις διατάξεις της παρούσας.
2. Όπου συνυπάρχουν στο ίδιο κτήριο, συνεργείο αυτοκινήτων με συναφή εμπορική δραστηριότητα, όπως έκθεση αυτοκινήτων, τελωνειακός χώρος, γραφεία κα., ο συνολικός χώρος ταξινομείται από άποψη παθητικής πυροπροστασίας στην κατηγορία Ζ1 (βιομηχανίες), σύμφωνα με το άρθρο 11 του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32), τα δε μέτρα και μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας για το συνολικό χώρο εξετάζονται με τις διατάξεις της παρούσας, χωρίς να απαιτείται ο πυράντοχος διαχωρισμός τους.
3. Όπου συνυπάρχουν στο ίδιο κτήριο, πλυντήριο − λιπαντήριο αυτοκινήτων με συναφή εμπορική δραστηριότητα, όπως πώληση ειδών αυτοκινήτου, γραφεία κ.α., ο συνολικός χώρος ταξινομείται από άποψη παθητικής πυροπροστασίας στην κατηγορία Ζ1 (βιομηχανίες), σύμφωνα με το άρθρο 11 του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32), τα δε μέτρα και μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας για το συνολικό χώρο εξετάζονται με τις διατάξεις της παρούσας, χωρίς να απαιτείται ο πυράντοχος διαχωρισμός τους.
4. Στις προαναφερόμενες περιπτώσεις (1), (2) και (3) για κτήρια τα οποία η αίτηση άδειας οικοδομής έχει υποβληθεί μετά την έναρξη ισχύος του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32) και πριν την έναρξη ισχύος του ν. 3710/2008 (ΦΕΚ Α΄ 216), όπου από την Π.Υ. εγκρίθηκαν τέτοιες μελέτες σύμφωνα με το άρθρο 13 αντί του άρθρου 11 του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32) ή αναφέρεται πυράντοχος διαχωρισμός χωρίς πλέον να απαιτείται, κατά το στάδιο έγκρισης της νέας μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, ακολουθείται η διαδικασία της παραγράφου 2, του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης.
5. Τα υπερκείμενα πατάρια ορόφων δεν θεωρούνται ανοίγματα πατωμάτων κατά την έννοια της παραγράφου 3.2.9 του άρθρου 3 του π.δ. 71/1988 και δεν απαιτείται να περικλείονται από κατακόρυφα πυροπροστατευόμενα φρεάτια και κατ΄επέκταση δεν απαιτείται να διαθέτουν αυτόματο σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιάς και χειροκίνητο σύστημα συναγερμού.
6. Στις περιπτώσεις μελετών ενεργητικής πυροπροστασίας που εγκρίθηκαν από την Π.Υ. σύμφωνα με τις διατάξεις της κοινή υπουργική απόφαση 7755/1988 (ΦΕΚ Β΄ 241) σε «νέα» κτίρια, κατά το πρώτο στάδιο εφαρμογής του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32), χωρίς να έχει προσκομισθεί από την Πολεοδομία εγκεκριμένη μελέτη παθητικής πυροπροστασίας, η Π.Υ. υποχρεούται να προβαίνει στη χορήγηση ή ανανέωση του Πιστοποιητικού Ενεργητικής Πυροπροστασίας, εφ’ όσον:
(α) υποβληθεί βεβαίωση από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία ή Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75) από αρμόδιο μηχανικό ή Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75) από τον εκμεταλλευτή της επιχείρησης, ότι δεν έχει συνταχθεί μελέτη παθητικής πυροπροστασίας κατά το στάδιο έκδοσης της άδειας οικοδομής για το εν λόγω κτήριο
(β) προσκομισθούν θεωρημένες κατόψεις της υπάρχουσας κατάστασης, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων
(γ) υποβληθεί μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, χωρίς να απαιτείται η ταυτόχρονη προσκόμιση εγκεκριμένης μελέτης Παθητικής Πυροπροστασίας.
7. Ο φούρνος βαφής, στα βαφεία οχημάτων, τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία Ζ2 (Βα), δεν απαιτείται να είναι σε ανεξάρτητο πυροδιαμέρισμα σε σχέση με τους λοιπούς χώρους του συνεργείου αυτοκινήτων. Εάν τα υλικά βαφής (χρώματα, διαλύτες κλπ) αποθηκεύονται σε ιδιαίτερο πυροδιαμέρισμα, ο συνολικός χώρος του συνεργείου αυτοκινήτων με το φούρνο βαφής εντάσσεται στην κατηγορία Ζ1 (Αα). Σε περίπτωση αδυναμίας κατασκευής του ιδιαίτερου πυροδιαμερίσματος για την αποθήκευση των υλικών βαφής, ολόκληρος ο χώρος του συνεργείου αυτοκινήτων με το φούρνο βαφής αντιμετωπίζονται ενιαία από άποψη επικινδυνότητας πυρκαγιάς και εντάσσονται στην κατηγορία Ζ2 (Βα).
8. Στην περίπτωση ύπαρξης παταριού, στα κτίρια που στεγάζονται οι επιχειρήσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της παρούσας, το οποίο δεν χρησιμοποιείται για
την αμιγώς παραγωγική διαδικασία, αλλά χρησιμοποιείται ως γραφεία, αποδυτήρια, χώροι αποθήκευσης κ.α., το πατάρι από άποψη νομοθεσίας πυροπροστασίας δεν θεωρείται ως όροφος, αλλά προσμετράται στη συνολική επιφάνεια του πυροδιαμερίσματος.
1. Στα νέα κτήρια, κατά το στάδιο έκδοσης οικοδομικής άδειας, όλες οι εγκαταστάσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της παρούσας, θα αντιμετωπίζονται από άποψη παθητικής πυροπροστασίας σύμφωνα με το άρθρο 11 του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32) «Βιομηχανίες – βιοτεχνίες», κατηγορίας Ζ1, εκτός και εάν πρόκειται για βαφεία αυτοκινήτων τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία Ζ2. Ειδικά για τους εμπορευματικούς σταθμούς αυτοκινήτων (Ε.Σ.Α.) που λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν σε νέα κτήρια, θα αντιμετωπίζονται από άποψη παθητικής πυροπροστασίας σύμφωνα με το άρθρο 11 του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32) «Αποθήκες», κατηγορίας Ζ2.
2. Επιχειρήσεις που υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου, επιβάλλεται να εφοδιάζονται με ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ, ανάλογα με τον αριθμό των πυροσβεστικών φωλιών.
Ανά έξι (6) πυροσβεστικές φωλιές που βρίσκονται στο στεγασμένο χώρο της επιχείρησης πρέπει να υπάρχει ένας ΣΤΑΘΜΟΣ, δηλαδή ένα ερμάριο μέσα στο οποίο θα βρίσκονται:
Ανά δώδεκα (12) Πυροσβεστικές φωλιές στον παραπάνω ΣΤΑΘΜΟ θα προστίθενται:
3. Όπου από την παρούσα απόφαση επιβάλλεται η εγκατάσταση μονίμων συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας (υδροδοτικό πυρ/κό δίκτυο, αυτόματο σύστημα κατάσβεσης, κλπ), απαιτείται υποβολή τεχνικής περιγραφής για τον τρόπο λειτουργίας τους και αποτελεί παράρτημα της μελέτης (ενεργητικής) πυροπροστασίας της επιχείρησης.
4. Επιχειρήσεις που διαθέτουν δεξαμενές υγρών καυσίμων, φιάλες ή δεξαμενές υγραερίου, ή είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο φυσικού αερίου, για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών τους αναγκών, θα λαμβάνουν τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την αντίστοιχη κατηγορία στην οποία εντάσσονται οι επιχειρήσεις αυτές. Για τους χώρους όμως που βρίσκονται οι αναφερόμενες δεξαμενές ή φιάλες ή για τους χώρους κατανάλωσης φυσικού αερίου, θα λαμβάνονται τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από τη νομοθεσία που διέπει τις εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων ή υγραερίων ή φυσικού αερίου αντίστοιχα.
5. Όταν σε υφιστάμενο κτήριο, στο οποίο λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν εγκαταστάσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της παρούσας, στεγάζονται άλλες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως εκμετάλλευσης, δραστηριότητας ή χρήσης, ίδιες ή διαφορετικές με τις αναφερόμενες στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 της παρούσας, τότε αυτές υποχρεούνται να χωρίζονται μεταξύ τους με υλικά που έχουν δείκτη πυραντίστασης 60 λεπτά της ώρας και οι πόρτες των διαδρόμων να έχουν επίσης δείκτη πυραντίστασης 60 λεπτά της ώρας, τα δε μέτρα και μέσα πυροπροστασίας θα λαμβάνονται μεμονωμένα σύμφωνα με την κατηγορία που εντάσσεται από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς κάθε επιχείρηση. Στις περιπτώσεις που ο διαχωρισμός είναι αδύνατος, ολόκληρος ο χώρος θα αντιμετωπίζεται σαν μία επιχείρηση και θα συντάσσεται ενιαία μελέτη πυροπροστασίας, με τις διατάξεις της παρούσας, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενέστερη κατηγορία κινδύνου, θα χορηγούνται όμως ανεξάρτητα πιστοποιητικά πυροπροστασίας για κάθε επιχείρηση.
6. Προκειμένου να διαπιστωθεί αν ένα κτήριο είναι ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ή ΝΕΟ, ώστε να εφαρμοσθεί η αντίστοιχη νομοθεσία πυροπροστασίας, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει την οικοδομική άδεια του κτηρίου ή εναλλακτικά άλλο έγγραφο στοιχείο (π.χ. βεβαίωση Δήμου ή κοινότητας, μισθωτήριο συμβόλαιο, λογαριασμό Δ.Ε.Η., κα.) και εάν αυτό δεν είναι δυνατό δήλωση του ν. 1599/1988 (ΦΕΚ Α΄ 75) από τον εκμεταλλευτή του κτιρίου ή από μηχανικό, ότι το εν λόγω κτήριο διαθέτει αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής, πριν την έναρξη ισχύος του π.δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α΄ 32).
7. Όταν στο ίδιο κτήριο, ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ή ΝΕΟ, συνυπάρχουν συνεργείο συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, περισσοτέρων της μίας ειδικότητας, με βαφείο οχημάτων, τα χρώματα και τα μηχανήματα ανάμειξης χρωμάτων πρέπει να αποθηκεύονται σε αυτοτελές πυροδιαμέρισμα με δείκτη πυραντίστασης 60 λεπτών και πυράντοχη πόρτα τουλάχιστον 60 λεπτών, η πυραντοχή των οποίων θα αποδεικνύεται από πιστοποιητικά ή εκθέσεις δοκιμών διαπιστευμένων εργαστηρίων από το Ε.ΣΥ.Δ. ή το φορέα διαπίστευσης της χώρας προέλευσης του εργαστηρίου. Στην περίπτωση αυτή ο συνολικός χώρος ταξινομείται στην κατηγορία χαμηλού βαθμού κινδύνου Ζ1 (Αα) και λαμβάνονται στο σύνολό τους τα μέτρα και μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας που προβλέπονται από την παρούσα για την κατηγορία Ζ1 (Αα). Εφόσον τα χρώματα και τα μηχανήματα ανάμειξης χρωμάτων δεν αποθηκεύονται σε αυτοτελές πυροδιαμέρισμα, τότε ο συνολικός χώρος ταξινομείται στην κατηγορία χαμηλού βαθμού κινδύνου Ζ2 (Βα) και λαμβάνονται στο σύνολό τους τα μέτρα και μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας που προβλέπονται από την παρούσα για την κατηγορία Ζ2 (Βα).
8. Η μέτρηση της στεγασμένης επιφάνειας εγκαταστάσεων σε νέα ή υφιστάμενα κτήρια γίνεται με βάση τις εξωτερικές διαστάσεις και συμπεριλαμβάνονται τα πατάρια και τα υπόστεγα. Στη στεγασμένη επιφάνεια δεν προσμετράται η επιφάνεια των χώρων Διοίκησης (γραφεία, λογιστήρια κ.λ.π.), εφόσον οι χώροι αυτοί στεγάζονται σε ανεξάρτητο κτήριο, καθώς και τα υπόστεγα που δεν στεγάζουν μηχανολογικό εξοπλισμό ή δεν αποθηκεύονται σ’ αυτά πρώτες ύλες ή άλλα προϊόντα. Ομοίως δεν προσμετρούνται στη στεγασμένη επιφάνεια οι υπαίθριοι χώροι στάθμευσης των προς επισκευή − πώληση αυτοκινήτων. Στους παραπάνω χώρους θα εγκαθίστανται φορητοί πυροσβεστήρες, με την ίδια αναλογία που προβλέπεται στους στεγασμένους χώρους.
9. Στις εγκαταστάσεις νέων ή υφιστάμενων κτηρίων που υφίστανται χώροι εστίασης και αναψυχής για χρήση από τους εργαζόμενους ή τους διακινούμενους σ’ αυτές, όπως κυλικεία, εστιατόρια, αναψυκτήρια, αίθουσες σεμιναρίων, διδασκαλίας κ.λ.π. καθώς και χώροι με συναφή εμπορική δραστηριότητα, όπως καταστήματα, έκθεση αυτοκινήτων κ.λ.π., οι χώροι αυτοί δεν ανήκουν στην κατηγορία των χώρων συνάθροισης κοινού και καταστημάτων. Οι παραπάνω χώροι θα καλύπτονται από τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την παρούσα για τις εγκαταστάσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παρόντος.
Θ. ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Σε όλες τις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 της παρούσης, πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα πυροπροστασίας με μέριμνα των ιδιοκτητών ή των εκμεταλλευτών τους.
1. Ανάρτηση πινακίδων σε εμφανή σημεία της εγκατάστασης με οδηγίες πρόληψης πυρκαγιάς και τρόπους ενέργειας του προσωπικού της επιχείρησης σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς.
2. Σήμανση οδεύσεων διαφυγής και εξόδων κινδύνου.
3. Σήμανση επικίνδυνων υλικών και χώρων.
4. Απαγόρευση καπνίσματος και χρήσης γυμνής φλόγας (σπίρτα, αναπτήρας κ.λ,π.) σε επικίνδυνους χώρους.
5. Κατάλληλη διευθέτηση του χώρου αποθήκευσης υλών που μπορούν να αυταναφλεγούν. Επιλογή των χώρων αποθήκευσης μακριά από θέση παραγωγής και εργασίας.
6. Απομάκρυνση από τις αποθήκες, διαδρόμους, ταράτσες, προαύλια κ,λ.π. όλων των άχρηστων υλικών, που μπορούν να αναφλέγουν και τοποθέτησή τους σε ασφαλή μέρη για αποφυγή μετάδοσης πυρκαγιάς.
7. Τήρηση διόδων μεταξύ των αποθηκευόμενων υλικών για τη διευκόλυνση επέμβασης σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς σε αυτά.
8. Η αποθήκευση των υλικών να γίνεται έτσι ώστε αυτά να απέχουν από την οροφή του κτιρίου τουλάχιστον 50 εκατοστά του μέτρου.
9. Αποψίλωση των χώρων από ξηρά χόρτα και απομάκρυνση αυτών
10. Κατάλληλη περίφραξη για υπαίθριους ή ημιϋπαίθριους χώρους αποθηκών με μαντρότοιχο ή πλέγμα, της οποίας το συνολικό ύψος να είναι τουλάχιστον δύο μέτρα.
11. Η αποθήκευση των υλικών σε υπαίθριους ή ημιϋπαίθριους χώρους να απέχει τουλάχιστον τρία (3) μέτρα από τα γειτνιάζοντα κτίρια.
12. Απομάκρυνση των εύφλεκτων υλών από θέσεις όπου γίνεται χρήση γυμνής φλόγας, από όπου προκαλούνται σπινθήρες και γενικά από πηγές εκπομπής θερμότητας.
13. Συνεχής καθαρισμός όλων των διαμερισμάτων, γραφείων διαδρόμων, προαυλίων, αποθηκών κ.λ.π. της επιχείρησης και άμεση απομάκρυνση των υλών που μπορούν να αναφλέγουν.
14. Δημιουργία προϋποθέσεων για την αποφυγή τυχαίας ανάμιξης υλικών που μπορούν να προκαλέσουν εξώθερμη αντίδραση.
15. Επιμελής συντήρηση και τακτική επιθεώρηση και έλεγχος των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς.
16. Θέση εκτός λειτουργίας εγκαταστάσεων κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες.
17. Επαρκής και συχνός αερισμός.
18. Επιθεώρηση από υπεύθυνο υπάλληλο της επιχείρησης όλων των διαμερισμάτων, αποθηκών κ.λ.π. μετά τη διακοπή της εργασίας καθώς και κατά τις εργάσιμες ώρες για επισήμανση και εξάλειψη τυχόν υφισταμένων προϋποθέσεων εκδήλωσης πυρκαγιάς.
προσωπικό (προϋπηρετήσας αξιωματικός στο Πυροσβεστικό Σώμα, Μηχανικός ή Υπομηχανικός ή Χημικός). Όλα τα μέλη πρέπει να έχουν πλήρη γνώση των εγκαταστάσεων και επί πλέον των υφισταμένων κινδύνων σ’ αυτές.
7. Η επιλογή των μελών της ομάδας πυροπροστασίας ενεργείται από τον Αρχηγό πυροπροστασίας με την έγκριση του Διευθυντή της επιχείρησης.
Β. Εκπαίδευση ομάδας πυροπροστασίας
1. Στελέχη και λοιπά μέλη της ομάδας πυροπροστασίας εκπαιδεύονται στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών και συναφών καταστάσεων, αρχικά από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία.
2. Η εκπαίδευση αφορά:
α. Τη χρήση των διατιθέμενων πυροσβεστικών μέσων.
β. Την πρόληψη της πυρκαγιάς ή άλλων συναφών κινδύνων.
γ. Την έγκαιρη σήμανση συναγερμού και αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
δ. Την τεχνική αντιμετώπισης των πυρκαγιών ή την πρόληψη αυτών.
3. Πέρα από την αρχική εκπαίδευση ενεργούνται συμπληρωματικές αυτοδύναμες εκπαιδεύσεις και ασκήσεις στη χρήση των διατιθέμενων πυροσβεστικών μέσων, τουλάχιστο ανά τρίμηνο. Σε αυτές συνιστάται να συμμετέχουν εκ περιτροπής και εργαζόμενοι που δεν είναι μέλη της ομάδας πυροπροστασίας.
4. Όλοι οι εργαζόμενοι να εκπαιδεύονται στη χρήση των πυροσβεστήρων, υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου ή αφρού, συστημάτων κατάσβεσης με σκόνη ή διοξείδιο του άνθρακα (CΟ2) και γενικά των μέσων πυροπροστασίας και να διδάσκονται πως πρέπει να ενεργήσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλης συναφούς κατάστασης ανάγκης. Με επιλογή κατάλληλων προσώπων μεταξύ των ασχολουμένων σε κάθε τμήμα ανατίθεται σ’ αυτούς η πραγματοποίηση εργασιών ή χειρισμών που απαιτούνται για την μείωση των κινδύνων και των ζημιών σε περίπτωση ανάγκης, όπως π.χ. η απομάκρυνση πολύτιμων ή επικίνδυνων στοιχείων, η διακοπή κατεργασιών, κίνησης μηχανημάτων, ρεύματος, πινάκων και άλλων.
5. Τόσο η εκπαίδευση, όσο και οι ασκήσεις ενεργούνται βάσει προγράμματος. Η πιστή εφαρμογή του προγράμματος είναι στοιχείο βασικό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών (βλέπε ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ “Δ”).
6. Συνιστώνται έκτακτοι συναγερμοί για την διατήρηση − δοκιμασία της ετοιμότητας, σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του 3μήνου. Ειδικά σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, οι οποίες απασχολούν περισσότερες της μιας φυλακές, οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται σε όλες τις συνθήκες (νυκτερινές, παγετοί κ.λ.π.).
7. Η ομάδα πυροπροστασίας μιας επιχείρησης για να αποδώσει αποτελεσματικά πρέπει κατ’ αρχήν να έχει την υποστήριξη της Διεύθυνσης της Επιχείρησης η οποία πρέπει να αναγνωρίζει και έμπρακτα την ζωτική θέση της στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης. Για την λειτουργία της ομάδας απαιτείται κατάλληλος εξοπλισμός, επίσης για την εκπαίδευση και την πραγματοποίηση άσκησης χρειάζεται χρόνος, ο οποίος προφανώς θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον προγραμματισμένο, για παραγωγή − συντήρηση ή άλλη κύρια απασχόληση των μελών της ομάδας χρόνο. Όλα τα παραπάνω υπόκεινται σε έγκριση η οποία πρέπει και να παραχωρείται με προθυμία. Σχετικά υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση είναι η πρώτη υπεύθυνη για την πυροπροστασία της επιχείρησης. Συνεπώς η ανάπτυξη της παραπάνω ομάδας είναι ένα καλό βήμα για την επίτευξη της επιθυμητής πυροπροστασίας. Η Διεύθυνση επίσης συνήθως έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει αποτελεσματικά τα μέλη της ομάδας πυροπροστασίας προς την κατεύθυνση της δραστηριοποίησης της για την πυροπροστασία των εγκαταστάσεων.
Γ. Καθήκοντα και υποχρεώσεις του Αρχηγού πυροπροστασία
1. Είναι συνυπεύθυνος μαζί με το Διευθυντή της επιχείρησης για κάθε παράλειψη, αμέλεια ή αδιαφορία για τη λήψη και εφαρμογή όλων των προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και μέσων πυροπροστασίας που αναφέρονται στη μελέτη καθώς και των λοιπών υποχρεώσεων τους.
2. Τηρεί πλήρη φάκελο πυροπροστασίας, καθώς και το βιβλίο συντήρησης μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας.
3. Ορίζει τα όρια δράσης της κάθε υποομάδας πυροπροστασίας καθώς και τα τυχόν ειδικά καθήκοντα μελών της ομάδας ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου συναφούς συμβάντος ν’ αποφευχθεί η σύγχυση και αταξία μεταξύ των μελών.
4. Καταρτίζει τα προγράμματα εκπαίδευσης και ασκήσεων και σημαίνει τους έκτακτους συναγερμούς ύστερα από προηγούμενη συνεργασία με τον Διευθυντή της επιχείρησης.
5. Μεριμνά για την καλή συντήρηση των μέσων πυροπροστασίας, επιθεωρώντας αυτά ώστε να είναι πάντοτε κατάλληλα για χρησιμοποίηση σύμφωνα με τις εθνικές ή ξένες προδιαγραφές.
6. Προέρχεται τακτικά στην επιθεώρηση των χώρων για την ευταξία και καθαριότητα αυτών και δίνει τις απαραίτητες οδηγίες.
7. Σε περίπτωση ανάγκης συμβουλεύεται την οικεία Π.Υ. σε θέματα πυροπροστασίας, εκπαίδευσης κ.λ.π.
8. Σε περίπτωση άσκησης προσκαλεί να παρίσταται και αξιωματικός της οικείας Π.Υ.
9. Προέρχεται στη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση του προσωπικού πυροπροστασίας και των λοιπών εργαζομένων στην επιχείρηση.
10. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του αναπληρώνεται από τον Υπαρχηγό.
11. Εισηγείται έγκαιρα στη Διεύθυνση της επιχείρησης την αντικατάσταση των ακατάλληλων πυροσβεστικών μέσων ή τη συμπλήρωση τους.
12. Παίρνει κάθε άλλο προληπτικό μέτρο κατά της πυρκαγιάς, ανάλογα με τις συνθήκες που δημιουργούνται κάθε φορά, για εξάλειψη ή μείωση των προϋποθέσεων δημιουργίας πυρκαγιάς ή συναφούς κατάστασης.
13. Αναρτά διάγραμμα σύνθεσης της ομάδας πυροπροστασίας.
14. Τηρεί υποχρεωτικά βιβλίο επιθεωρήσεων στο οποίο καταχωρούνται οι διαπιστούμενες απ’ αυτόν ελλείψεις, παραλήψεις ή άλλες συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές ή άλλες δυσμενείς καταστάσεις και ενημερώνει τον Διευθυντή της επιχείρησης, ο οποίος λαμβάνει γνώση ενυπόγραφα.
15. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, ανεξάρτητα από το μέγεθος της, υποχρεούται στην κλήση της οικείας Π.Υ.
Δ. Καθήκοντα και υποχρεώσεις του Υπαρχηγού πυροπροστασίας.
1. Είναι άμεσος συνεργάτης του Αρχηγού πυροπροστασίας και βοηθά αυτόν σύμφωνα με τις εντολές του.
2. Αναπληρώνει τον Αρχηγό πυροπροστασίας σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αυτού και περιβάλλεται με τα ίδια καθήκοντα και υποχρεώσεις.
Ε. Καθήκοντα μελών ομάδας πυροπροστασίας
α) Γενικά
1. Στελέχη και προσωπικό κάθε επιχείρησης παράλληλα με τα λοιπά καθήκοντα τους, πρέπει να μεριμνούν και για τις ανάγκες πυροπροστασίας της επιχείρησης, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες συντήρησης των συστημάτων πυροπροστασίας και να εξασφαλίζουν τις βασικές ανάγκες από πλευράς καταπολέμησης πυρκαγιάς.
2. Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις η πυρκαγιά δεν είναι τυχαίο γεγονός που μπορεί να συγχωρεθεί. Ο νόμος προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για περιπτώσεις πυρκαγιών, παραλείψεων κ.λ.π. Οι περισσότερες περιπτώσεις πυρκαγιών προκαλούνται γιατί παραμελούμε ή παραγνωρίζουμε γνωστά αίτια αναφλέξεων και τις ζημιές που πρόκειται να δημιουργηθούν από αυτές.
3. Σε κάθε επιχείρηση υπάρχουν ενέργειες που επιβάλλεται να γίνονται είτε για την πρόληψη είτε για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και συναφών κινδύνων όπως π.χ.
4. Άσχετα με την θέση εργασίας και το βαθμό κάθε εργαζόμενος πρέπει να μεριμνά για την πρόληψη − αντιμετώπιση πυρκαγιών στην περιοχή αρμοδιότητας του, δηλαδή στην θέση εργασίας του και γύρω από αυτή. Ο ποινικός κώδικας προβλέπει ότι η πρόληψη και η αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι μέριμνα όλων ανεξάρτητα από την θέση, τον βαθμό κ.λ.π.
5. Την ατομική προσπάθεια πυρόσβεσης των εργαζομένων στο τμήμα που κινδυνεύει σπεύδει και ενισχύει η υποομάδα πυροπροστασίας του οικείου τμήματος, η οποία θα ενισχύεται εφόσον υπάρχει ανάγκη και από υποομάδες άλλων τμημάτων. Οι υποομάδες πυροπροστασίας κατά την αντιμετώπιση πυρκαγιών υποχρεούνται κατ’ αρχάς στην παράλληλη ενέργεια της διάσωσης ατόμων που κινδυνεύουν και μεριμνούν για την πρόληψη ή την μείωση των ζημιών από την πυρκαγιά. Κατά τον τρόπο αυτό διατηρείται η παραγωγικότητα, αλλά και η ζωή της επιχείρησης, η οποία όπως συνέχεια διαπιστώνεται κινδυνεύει σοβαρά από την πυρκαγιά, τους καπνούς και τα νερά, που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τείνουν να καταστρέψουν τεράστιες επενδύσεις, να αφήσουν χωρίς εργασία το προσωπικό, αλλά και να προκαλέσουν σημαντικές επιβαρύνσεις στο κοινωνικό σύνολο.
β) Ειδικά
1. Παρακολουθούν την εκπαίδευση που προβλέπεται από το πρόγραμμα και συμμετέχουν στις ασκήσεις.
2. Σε περίπτωση πυρκαγιάς επεμβαίνουν αμέσως για καταστολή της σύμφωνα με τα καθορισμένα ειδικά καθήκοντα καθενός.
3. Οφείλουν να γνωρίζουν τις θέσεις των πυροσβεστικών μέσων, τη χρήση τους, τη θέση των πινάκων ηλεκτρικού ρεύματος, τη θέση του κομβίου συναγερμού και τους αριθμούς τηλεφώνων της οικείας Π.Υ.
4. Εκτελούν με προθυμία τις εντολές του Αρχηγού και Υπαρχηγού πυροπροστασίας.
5. Υποχρεούνται να γνωρίζουν τους χώρους από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς καθώς και τα πιθανά αίτια έκρηξης ή συναφών καταστάσεων.
6. Σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου συμβάντος υποχρεούται στην άμεση σήμανση συναγερμού και ειδοποίηση της Π.Υ.
7. Αναφέρουν στον Αρχηγό ή Υπαρχηγό Πυροπροστασίας οποιαδήποτε βλάβη ή ανωμαλία στην λειτουργία των μέσων πυρόσβεσης ή δημιουργία συνθηκών πρόκλησης πυρκαγιών.
8. Γνωρίζουν καλά όλους τους χώρους του τομέα τους και τις εξόδους κινδύνου και προβαίνουν στην διάσωση ατόμων που κινδυνεύουν, σε συντρέχουσες περιπτώσεις.
Β. ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ
1. Αναγράφεται η οικοπεδική έκταση της επιχείρησης.
2. Αναγράφεται ο αριθμός ορόφων ολοκλήρου του κτίσματος.
3. Αναγράφονται οι όροφοι που καταλαμβάνει η επιχείρηση (π.χ. υπόγειο, ισόγειο και Α’ όροφος).
4. Αναγράφεται η συνολική στεγασμένη επιφάνεια της επιχείρησης σε τετραγωνικά μέτρα.
5. Αναγράφεται αν υπάρχει ακάλυπτη επιφάνεια και ποια είναι η χρήση της.
6. Συμπληρώνεται σύμφωνα με τις επεξηγήσεις.
7. Αναγράφεται ο αριθμός των εξόδων κινδύνου και σε ποιο σημείο ευρίσκονται.
8. Συμπληρώνεται αν υπάρχει φωτισμός ασφαλείας και γίνεται περιγραφή του.
9. Αναγράφονται οι χώροι με τους οποίους γειτνιάζει η επιχείρηση.
10. Αναγράφονται οι οδοί με τις οποίες μπορεί να γίνει η προσπέλαση των πυρ/κών οχημάτων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.
11. Αναγράφονται τα υδροστόμια που βρίσκονται κοντά στην επιχείρηση.
Γ. ΙΣΧΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
Αναγράφεται μόνο η συνολική ισχύς του μηχανολογικού εξοπλισμού. Αναγράφεται αν υπάρχει υποσταθμός, η τάση σε Volts του υποσταθμού, αν υπάρχει παροχή βιομηχανικού ρεύματος και περιγράφεται η θέση του ηλεκτρικού πίνακα.
Δ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Ε. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΥΛΕΣ
Περιγράφεται η επικίνδυνη ύλη, ο χώρος που αποθηκεύεται, η ποσότητα της καθώς και η μονάδα μέτρησης.
1. Αναγράφεται αν χρησιμοποιείται υγραέριο και πόση ποσότητα.
2. Αναγράφεται αν χρησιμοποιείται φυσικό αέριο.
ΣΤ. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΥΛΩΝ − ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
Αναγράφεται η συμπεριφορά των υλικών στην φωτιά καθώς επίσης και η συμπεριφορά τους απέναντι στα κατασβεστικά υλικά (νερό, αφρός, διοξείδιο του άνθρακα, ξηρά σκόνη κ.λ.π.)
Ζ. ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ.
Αναγράφονται οι τυχόν υπάρχοντες κίνδυνοι πυρκαγιάς (βραχυκύκλωμα, χημικές αντιδράσεις μεταξύ των υλικών, δόλος κ.λ.π.)
Η. ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΚΡΗΞΗΣ − ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ − ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ
Συμπληρώνεται άν υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι.
Θ. ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
1. Ανάλογα με την νομοθεσία που συντάσσεται η μελέτη αναγράφονται και τα προληπτικά μέτρα που προβλέπονται.
2. Ειδικά προληπτικά μέτρα.
3. Κατασταλτικά μέτρα.
Ι. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ
Αναγράφονται οι τεχνικές περιγραφές τυχόν υπαρχόντων μονίμων συστημάτων.
ΙΑ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Στη μελέτη πυροπροστασίας θα επισυνάπτονται:
1. Σχέδιο κάτοψης των κτιριακών συγκροτημάτων στο οποίο θα σημειώνονται οι θέσεις των πυροσβεστικών φωλιών, των πυροσβεστήρων, των σημείων υδροληψίας εντός πυροσβεστικών ερμαρίων, των επικινδύνων υλικών που υπόκεινται σε αυτανάφλεξη ή έκρηξη, των πινάκων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, των εξόδων κινδύνου, μαζί με υπόμνημα των παραπάνω μέσων πυροπροστασίας.
2. Επιχειρήσεις που διαθέτουν περισσότερα από ένα κτιριακά συγκροτήματα, να επισυνάπτουν ισάριθμα σχέδια κάτοψης για να καθίσταται δυνατή η σημείωση σ’ αυτά των υπαρχόντων πυροσβεστικών μέσων και λοιπών στοιχείων.
3. Τοπογραφικό διάγραμμα της περιοχής, όπου εκτός των άλλων σημειώνονται οι οδοί προσπέλασης των οχημάτων, υδροστόμια (υπέργεια − υπόγεια), υδατοδεξαμενές (υπόγειες − υπέργειες) με ένδειξη της χωρητικότητας τους, κλπ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν υδροστόμια και υδατοδεξαμενές στην περιοχή που καλύπτει το τοπογραφικό διάγραμμα, τότε επ’ αυτού θα υπάρχει σχετική ένδειξη περί της θέσης και της απόστασης που βρίσκονται αυτά.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επιχειρήσεις με απασχολούμενο προσωπικό μέχρι και 3 άτομα στις μελέτες πυροπροστασίας δεν θα συμπεριλαμβάνουν τα συνημμένα Παραρτήματα Α, Β, Γ και Δ του υποδείγματος.
Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.