Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 83Α_2023 | 73.47 MB |
Η παρ. 6 του άρθρου 68 του ν. 4582/2018 (Α’ 208) τροποποιείται ως προς τις διαστάσεις του μήκους της εσοχής και διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Η εσοχή που δημιουργείται σύμφωνα με την παράγραφο 1 ή παραχωρείται σύμφωνα με την παράγραφο 3, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) μέτρων, εκτός από τις περιπτώσεις που αυτή δημιουργείται επί τμήματος πεζόδρομου ή πλατείας, οπότε δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πέντε (5) μέτρων.»
Στην περ. β’ της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4276/2014 (Α’ 155) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) το πρώτο εδάφιο τροποποιείται ως προς το πεδίο εφαρμογής και την προθεσμία κατάταξης των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, β) στο τρίτο εδάφιο γίνεται νομοτεχνική βελτίωση, γ) στο τέταρτο εδάφιο τροποποιείται η καταληκτική προθεσμία έκδοσης πιστοποιητικών κατάταξης,
δ) στο πέμπτο εδάφιο προσδιορίζεται η ισχύς των πιστοποιητικών βάσει του χρόνου κατάταξης και η περ. β’ διαμορφώνεται ως εξής:
«β. Η προθεσμία κατάταξης των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων των υποπερ. αα’ και ββ’ της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 1, τα οποία λειτουργούν με βάση προϊσχύουσες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές, παρατείνεται από τη λήξη της μέχρι τις 31.10.2023. Μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας, η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του Προϊσταμένου της οικείας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικού κατάταξης από τον φορέα διαχείρισης του καταλύματος κατά τις κείμενες διατάξεις. Εάν το πιστοποιητικό κατάταξης των ως άνω καταλυμάτων έχει εκδοθεί έως τις 31.12.2020, η διάρκεια ισχύος του θα είναι πέντε (5) έτη.
Εάν το πιστοποιητικό κατάταξης των ως άνω καταλυμάτων εκδοθεί από 1.1.2021 έως 31.10.2023, η διάρκεια ισχύος του θα είναι τρία (3) έτη. Για τα καταλύματα που έχουν καταταγεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού έως τις 31.12.2020, η ισχύς του πιστοποιητικού κατάταξης παρατείνεται για τέσσερα (4) έτη από τη λήξη του και για εκείνα που έχουν καταταγεί από 1.1.2021 έως 31.12.2022 παρατείνεται για τρία (3) χρόνια από τη λήξη του.»
1. Τα καινούργια ρυμουλκούμενα οχήματα κατηγορίας Ο1-Ο2 εγκρίνονται σύμφωνα με τη διαδικασία των άρθρων 7 και 48 του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/858 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 για την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) 715/2007 και (ΕΚ) 595/2009 και για την κατάργηση της Οδηγίας 2007/46/ΕΚ (L 151).
2. Για την έγκριση τύπου των μεταχειρισμένων ρυμουλκούμενων οχημάτων κατηγορίας Ο1, καθώς και κατηγορίας Ο2, εφόσον μεταφέρουν αγωνιστικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, άλογα, και οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκατασκευών, εφαρμόζεται, μέχρι τις 30.6.2024, η διαδικασία που ορίζεται στην υπ’ αρ. 23780/11.7.1978 (Β’ 642) απόφαση του Υπουργού Συγκοινωνιών. Στην περίπτωση αυτή, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση από Μηχανολόγο Μηχανικό ή Τεχνολόγο Μηχανολόγο Μηχανικό, όπου:
α) δηλώνονται τα τεχνικά στοιχεία του ρυμουλκούμενου, και
β) βεβαιώνεται ότι έλεγξε το όχημα και το έκρινε τεχνικά άρτιο και κατάλληλο για κυκλοφορία, και ότι αυτό πληροί τους απαραίτητους όρους της ασφαλούς από κάθε άποψη κυκλοφορίας, όπως αυτοί καθορίζονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και χαράσσει Αριθμό Πλαισίου, σύμφωνα με τη διαδικασία της υπ’ αρ. 2805/7.1.2021 απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών (Β’ 99).
Τα καινούργια ρυμουλκούμενα οχήματα κατηγορίας Ο1-Ο2 εγκρίνονται σύμφωνα με τη διαδικασία των άρθρων 7 και 48 του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/858 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 για την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) 715/2007 και (ΕΚ) 595/2009 και για την κατάργηση της Οδηγίας 2007/46/ΕΚ (L 151).
Για την έγκριση τύπου των μεταχειρισμένων ρυμουλκούμενων οχημάτων κατηγορίας Ο1, καθώς και κατηγορίας Ο2, εφόσον μεταφέρουν αγωνιστικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, άλογα, και οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκατασκευών, εφαρμόζεται, μέχρι τις 30.6.2024, η διαδικασία που ορίζεται στην υπ’ αρ. 23780/11.7.1978 (Β’ 642) απόφαση του Υπουργού Συγκοινωνιών. Στην περίπτωση αυτή, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση από Μηχανολόγο Μηχανικό ή Τεχνολόγο Μηχανολόγο Μηχανικό, όπου:
α) δηλώνονται τα τεχνικά στοιχεία του ρυμουλκούμενου, και
β) βεβαιώνεται ότι έλεγξε το όχημα και το έκρινε τεχνικά άρτιο και κατάλληλο για κυκλοφορία, και ότι αυτό πληροί τους απαραίτητους όρους της ασφαλούς από κάθε άποψη κυκλοφορίας, όπως αυτοί καθορίζονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και χαράσσει Αριθμό Πλαισίου, σύμφωνα με τη διαδικασία της υπ’ αρ. 2805/7.1.2021 απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών (Β’ 99).
Η παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3887/2010 (Α’ 174) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Οι άδειες κυκλοφορίας Φ.Δ.Χ. του άρθρου 5 (αρχική χορήγηση Φ.Δ.Χ.) χορηγούνται για φορτηγά που πληρούν τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων EURO V και μεταγενέστερων προτύπων. Από την 1η.1.2024 και μετά, οι άδειες κυκλοφορίας Φ.Δ.Χ. του άρθρου 5 χορηγούνται για φορτηγά που πληρούν ανάλογα τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων EURO VI-D για βαρέα οχήματα ή τις προδιαγραφές των ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών ρύπων ελαφρών οχημάτων που εφαρμόζονται από 1ης.9.2019 και μετά για την πρώτη ταξινόμηση καινούριων φορτηγών, και μεταγενέστερων προτύπων.
Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών μπορεί να oρίζεται νεότερο ευρωπαϊκό πρότυπο εκπομπών ρύπων (EURO) που πρέπει να πληρούν τα φορτηγά στα οποία χορηγείται η άδεια κυκλοφορίας Φ.Δ.Χ. του άρθρου 5.
Δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση των φορτηγών με άλλα φορτηγά οποιουδήποτε μικτού βάρους. Επιτρέπονται η διάσπαση συρμού ή αρθρωτού οχήματος και η προσάρτηση απεριόριστου αριθμού ανεξάρτητων ρυμουλκουμένων, χωρίς καταβολή επιπλέον εισφοράς.»
Στο άρθρο 26 του ν. 2873/2000 (Α’ 285) προστίθεται παρ. 2Α ως εξής:
«2Α. Για τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης κατηγορίας Ο1, με ανεξάρτητη άδεια κυκλοφορίας, εισπράττεται το τέλος αδείας οχήματος της παρ. 1, ύψους τριάντα (30) ευρώ. Για τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης κατηγοριών Ο2, Ο3 και Ο4, με ανεξάρτητη άδεια κυκλοφορίας, εισπράττεται το τέλος αδείας οχήματος της παρ. 1, ύψους εβδομήντα πέντε (75) ευρώ. Για τα οχήματα δημοσίας χρήσης κατηγορίας Ο, με ανεξάρτητη άδεια κυκλοφορίας, εισπράττεται το τέλος αδείας οχήματος της παρ. 1, ύψους εκατό (100) ευρώ.»
1. Στην παρ. 6 του άρθρου 1 του ν.δ. 511/1970 (Α’ 91), α) στο πρώτο εδάφιο αα) παρατείνεται η προθεσμία για δύο (2) επιπλέον έτη, αβ) η υποχρέωση πιστοποιητικού πυρασφάλειας αντικαθίσταται από την υποχρέωση τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων και μέσων πυροπροστασίας,
β) στο δεύτερο εδάφιο προστίθεται στα εξουσιοδοτούμενα όργανα ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Οι εγκαταστάσεις διάθεσης υγρών και αερίων καυσίμων, συνεργείων οχημάτων, πλυντηρίων - λιπαντηρίων και χώρων στάθμευσης που εξυπηρετούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς των εταιρειών Ο.Σ.Υ. Α.Ε. και ΣΤΑΣΥ Α.Ε., των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και των επιχειρήσεών τους, καθώς και οι υφιστάμενες μονάδες τεμαχισμού και συμπίεσης ογκωδών αντικειμένων και βιομάζας, που χωροθετούνται εντός των αμαξοστασίων τους, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων παραμένουν και λειτουργούν ως έχουν, έως και τις 30 Ιουνίου 2024, εφόσον τηρούνται τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα και μέσα πυροπροστασίας.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία των εγκαταστάσεων υγρών και αερίων καυσίμων, των συνεργείων οχημάτων, των πλυντηρίων - λιπαντηρίων και των χώρων στάθμευσης που εξυπηρετούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς των παραπάνω εταιρειών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και των επιχειρήσεών τους που ιδρύονται εφεξής. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προσαρμογή των ανωτέρω εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων που ήδη λειτουργούν.»
2. Η προθεσμία της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3897/2010 (Α’ 208), περί αίτησης νέας άδειας λειτουργίας των πρατηρίων ή σταθμών αυτοκινήτων των οποίων η άδεια λειτουργίας ανακαλείται προσωρινά, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.
3. Στην παρ. 3 του άρθρου 51 του ν. 4178/2013 (Α’ 174), περί λοιπών πολεοδομικών διατάξεων, στο πεδίο εφαρμογής του πρώτου εδαφίου προστίθεται και η απαγόρευση μεταβιβάσεως αδείας ή αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή επωνυμίας, στο όγδοο εδάφιο διευκρινίζεται ότι η προσωρινή αναστολή της υποχρέωσης μετεγκατάστασης ισχύει ανεξάρτητα μεταβίβασης της άδειας της επιχείρησης ή αλλαγής επωνυμίας ή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη και κανονιστική πράξη, αναστέλλεται από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και για τρία (3) έτη, η υποχρέωση μετεγκατάστασης ή απομάκρυνσης κτιρίου ή εγκατάστασης με νόμιμη χρήση, κατόπιν αδείας που εκδόθηκε στο παρελθόν, που επιβλήθηκε για λόγους αλλαγής των προβλεπόμενων χρήσεων γης της περιοχής, καθώς και η απαγόρευση μεταβίβασης αδείας ή αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή επωνυμίας. Ειδικά στις περιπτώσεις έγκρισης Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που εκδόθηκαν μεταγενεστέρως των ειδικών διατάξεων Ζ.Ο.Ε., και προβλέπουν τη διατήρηση των συγκεκριμένων χρήσεων, η ως άνω αναστολή ισχύει για πέντε (5) χρόνια. Σε κάθε περίπτωση εντός ενός (1) έτους από τη δημοσίευση του παρόντος, θα πρέπει να τροποποιηθούν οι προβλεπόμενες χρήσεις των Ζ.Ο.Ε., ώστε να εναρμονιστούν με τις προβλέψεις του Γ.Π.Σ..
Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας των τριών (3) ετών ο εκσυγχρονισμός και η κτιριακή τους επέκταση με τους όρους δόμησης που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσης της άδειας ή χορήγησης της έγκρισης παράκλησης, μετά από έγκριση του αρμόδιου για τη λειτουργικότητα φορέα, καθώς και εργασίες συντήρησης, επισκευής, ενεργειακής αναβάθμισης και διαρρυθμίσεων των κτηρίων, που αποσκοπούν στη βελτίωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, τη λειτουργική τους αναβάθμιση, την ασφάλεια και την υγιεινή των διαβιούντων και εργαζομένων σε αυτά. Η επέκταση των εγκαταστάσεων πραγματοποιείται μέσα στο γήπεδο όπου λειτουργεί η εγκατάσταση ή σε όμορό του, ανεξαρτήτως του χρόνου κτήσης του όμορου γηπέδου. Η προθεσμία του εδαφίου α’ παρατείνεται μέχρι τις 8.8.2019 για την υποχρέωση μετεγκατάστασης ή απομάκρυνσης κτιρίου ή εγκατάστασης.
Στην περίοδο αυτή μπορούν να εκτελούνται οι δραστηριότητες του εδαφίου γ’, πλην της κτιριακής επέκτασης. Η αναστολή της υποχρέωσης μετεγκατάστασης ή απομάκρυνσης πρατηρίων καυσίμων, υγραερίου, φυσικού αερίου και των συνοδών χρήσεων αυτών με νόμιμη χρήση, κατόπιν άδειας που εκδόθηκε στο παρελθόν για την συγκεκριμένη θέση και ανεξαρτήτως μεταβίβασης ή αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή επωνυμίας, που επιβλήθηκε για λόγους αλλαγής των προβλεπόμενων χρήσεων γης της περιοχής του εδαφίου α’ παρατείνεται μέχρι την έγκριση τοπικού ή ειδικού χωρικού σχεδίου του ν. 4447/2016 (Α’ 241) και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2024. Στην περίοδο αυτή μπορούν να εκτελούνται οι δραστηριότητες του εδαφίου γ’, πλην της κτιριακής επέκτασης.»
Η προθεσμία της περ. β’ της παρ. 3 του άρθρου 70 του ν. 4530/2018 (Α’ 59), περί δυνατότητας τοποθέτησης δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων αποκλειστικά για τον εφοδιασμό των ιδιόκτητων ή μισθωμένων λεωφορείων, παρατείνεται για ένα (1) επιπλέον έτος και η περ. β’ διαμορφώνεται ως εξής:
«β. Η ισχύς των διατάξεων της παραπάνω περίπτωσης παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.»
Η παρ. 11 του άρθρου 62 του ν. 4710/2020 (Α’ 142) αντικαθίσταται ως εξής:
«11. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την επέκταση του αντικειμένου της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και της βεβαίωσης έναρξης άσκησης επαγγέλματος των τεχνιτών που αναφέρονται στις περ. α’ (μηχανοτεχνίτης) και β’ (ηλεκτροτεχνίτης) της παρ. 2 του άρθρου 2 και στις περ. α’ (διπλωματούχος μηχανικός οχημάτων) και β’ (τεχνολόγος μηχανικός οχημάτων) της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 1575/1985 (Α’ 207), προκειμένου οι τεχνίτες αυτοί να δύνανται να αναλαμβάνουν τη συντήρηση και την επισκευή οχημάτων υψηλής τάσης ως τεχνίτες οχημάτων υψηλής τάσης κατηγορίας 1 και κατηγορίας 2.
Έως την έκδοση της απόφασης του πρώτου εδαφίου, τα συνεργεία οχημάτων υψηλής τάσης υποχρεούνται προς συμμόρφωση στην κείμενη νομοθεσία, να ορίσουν τεχνίτη ή τεχνίτες ως υπεύθυνους για την τήρηση της νομοθεσίας, για την παροχή υπηρεσιών και εργασιών σε οχήματα υψηλής τάσης. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που είναι υπεύθυνο κατά τον νόμο για το συνεργείο οχημάτων υψηλής τάσης, υποχρεούται να εκδώσει βεβαίωση, με την οποία ορίζονται οι τεχνίτες υψηλής τάσης και βεβαιώνεται ότι:
(α) είναι κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ή βεβαίωσης έναρξης άσκησης επαγγέλματος μίας εκ των κάτωθι περιπτώσεων του ν. 1575/1985 (Α’ 207):
αα) Μηχανοτεχνίτη της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 2,
αβ) Ηλεκτροτεχνίτη της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 2,
αγ) Διπλωματούχου μηχανικού της περ. α’ της παρ. 4 του άρθρου 4, όσοι έχουν πτυχίο μηχανολόγου ηλεκτρολόγου ή μηχανολόγου μηχανικού ή ηλεκτρολόγου μηχανικού ή ναυπηγού μηχανικού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής,
αδ) Τεχνολόγου μηχανικού της περ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 4, όσοι έχουν πτυχίο των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) ή των ανώτερων σχολών (σχολών υπομηχανικών, Κ.Α.Τ.Ε.Ε./Α.Σ.Ε.Τ.Ε.Μ./Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.) ειδικότητας μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων και μηχανικών αυτοκινήτων ή πτυχίο ισότιμης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής,
(β) έχουν λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση από τις εμπορικές αντιπροσωπείες οχημάτων υψηλής τάσης, στο πλαίσιο εσωτερικών ή εξωτερικών προγραμμάτων εκπαίδευσης για τη διενέργεια ελέγχων, εργασιών και χειρισμών, όπως αυτοί αναφέρονται στο άρθρο 4β της υπ’ αρ. 194135/15.7.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών (Β’ 3407) και
(γ) πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 30 του παρόντος.
Με την ίδια απόφαση καθορίζονται τα προσόντα και η διαδικασία για την απόκτηση της βεβαίωσης έναρξης άσκησης επαγγέλματος του τεχνίτη επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων που κινούνται με υδρογόνο, βιοκαύσιμα και συνθετικά και παραφινικά καύσιμα, όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 2 του ν. 4439/2016 (Α’ 222).»
1. α) Οι μισθολογικές διαφορές, οι οποίες προκύπτουν από παροχές μισθολογικής φύσης προς τους εργαζομένους της εταιρείας με την επωνυμία «Σταθερές Συγκοινωνίες Μ.Α.Ε. (ΣΤΑΣΥ Μ.Α.Ε.)», που έχουν χορηγηθεί σύμφωνα με την από 3.10.2016 Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
για το χρονικό διάστημα από την έναρξη ισχύος της ως άνω Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έως την 31η.3.2022, δεν αναζητούνται.
β) Από τον επόμενο μήνα της έναρξης ισχύος του παρόντος, χορηγείται στο προσωπικό της ΣΤΑΣΥ Μ.Α.Ε., μηνιαία οικονομική ενίσχυση, η οποία ισούται με το δύο τοις εκατό (2%) επί του ποσού που λαμβάνει ο εργαζόμενος, ως βασικό μισθό. Ειδικά για το προσωπικό της ΣΤΑΣΥ Μ.Α.Ε., το οποίο απασχολείται σε βάρδιες, χορηγείται μηνιαία οικονομική ενίσχυση ίση με το τέσσερα τοις εκατό (4%) επί του ποσού που λαμβάνει ο εργαζόμενος, ως βασικό μισθό.
Οι ενισχύσεις της παρούσας καταβάλλονται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης και δεν συμψηφίζονται με το ποσό της προσωπικής διαφοράς, το οποίο καταβάλλεται κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος.
2. Τα ποσά, που έχουν καταβληθεί στους εργαζομένους της ΣΤΑΣΥ Μ.Α.Ε. και αντιστοιχούν στα επιδόματα θέσεων ευθύνης και επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, δεν αναζητούνται. Μέχρι την έκδοση των κοινών αποφάσεων των άρθρων 16 και 18 του ν. 4354/2015 (Α’ 176), και πάντως όχι πέραν της 31ης.12.2023, τα ποσά, που αντιστοιχούν στα επιδόματα θέσεων ευθύνης και επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, συνεχίζουν να καταβάλλονται προς τους εργαζομένους της ΣΤΑΣΥ Μ.Α.Ε., κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης.
1. H παρ. 2 του άρθρου 14 του π.δ. 85/2018 (Α’ 157) τροποποιείται: α) στην περ. α’ με την επαναδιατύπωση των προϋποθέσεων αναγνώρισης πτυχίου ή διπλώματος από την αλλοδαπή, β) στην περ. ε’ με την αναπροσαρμογή του ηλικιακού ορίου, γ) με τη διόρθωση παροραμάτων και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Προσόντα διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό του κλάδου ορίζονται:
α) πτυχίο ή δίπλωμα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, αναγνωρισμένο με πράξη αρμοδίου οργάνου, ή με αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) ή το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Τ.Ε.Ν.), σύμφωνα με το π.δ. 38/2010 (Α’ 78),
β) η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας,
γ) ειδικές δεξιότητες όπως ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά είναι η διατήρηση της προσοχής και της συγκέντρωσης, η παρατηρητικότητα, η μνήμη, η αντίληψη του χώρου και του χρόνου και οπωσδήποτε η ορθοφωνία διαπιστούμενων στο σύνολό τους κατόπιν εξέτασης από ειδική προς τούτο συγκροτούμενη Επιτροπή,
δ) πιστοποιητικό υγείας Γ’ κατηγορίας σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις,
ε) ηλικία μέχρι τριάντα (30) ετών.»
2. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 53 του π.δ. 85/2018 τροποποιείται ως προς το ηλικιακό όριο διορισμού και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Στον κλάδο των ΠΕ Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας τίθεται ηλικιακό όριο διορισμού εκείνο των τριάντα (30) ετών. Ειδικώς για την μετάταξη στον κλάδο ΠΕ Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας υπαλλήλων που προέρχονται από άλλο κλάδο της ΥΠΑ ή από άλλο δημόσιο φορέα τίθεται το ηλικιακό όριο των σαράντα (40) ετών.
Τα παραπάνω ηλικιακά όρια ισχύουν και για την περίπτωση μεταφοράς υπαλλήλου στην ειδικότητα ΙΔΑΧ ΠΕ Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.»
Για τις ανάγκες του παρόντος, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
1.«Πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας» ορίζεται ο τομέας οικονομικής δραστηριότητας που καταλαμβάνει τα εξής πεδία:
α) Έργα λόγου,
β) εικαστικές τέχνες,
γ) μουσική,
δ) θέατρο,
ε) χορός,
στ) κινηματογράφος και εν γένει οπτικοακουστικός τομέας και
ζ) χειροτεχνία,
Στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα εμπίπτει κάθε δραστηριότητα στο πλαίσιο των ανωτέρω πεδίων που αφορά στην ανάπτυξη, δημιουργία, παραγωγή, διάδοση, διαχείριση και διατήρηση των αγαθών και των υπηρεσιών που ενσωματώνουν πολιτιστική, καλλιτεχνική ή άλλη δημιουργική έκφραση ή άπτονται πολιτιστικών αξιών, καθώς και συναφείς λειτουργίες όπως η εκπαίδευση ή η κατάρτιση σε αυτά τα πεδία.
2. «Εργαζόμενος στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα» είναι το φυσικό πρόσωπο που έχει παράσχει εργασία με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που αποδεικνύεται από μία (1) τουλάχιστον ημέρα απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλούνται από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) σε κωδικό ειδικότητας που εμπίπτει στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα.
3. «Επαγγελματίας του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα» είναι το φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται σε έναν από τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα με ενεργό ΚΑΔ.
4. «Υποστηρικτικές δραστηριότητες του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα» νοούνται οι δραστηριότητες, οι οποίες, αν και μη άμεσα συνδεόμενες με την ανάπτυξη, δημιουργία, παραγωγή, διάδοση, διαχείριση και διατήρηση των αγαθών και των υπηρεσιών που ενσωματώνουν πολιτιστική, καλλιτεχνική ή άλλη δημιουργική έκφραση ή άπτονται πολιτιστικών αξιών, καθώς και συναφείς λειτουργίες όπως η εκπαίδευση ή η κατάρτιση, είναι αναγκαίες κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας για την άσκηση των δραστηριοτήτων του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα της παρ. 1.
5. «Εργαζόμενος σε υποστηρικτικές δραστηριότητες του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα» είναι το φυσικό πρόσωπο που έχει παράσχει εργασία με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που αποδεικνύεται από μία (1) τουλάχιστον ημέρα απασχόλησης σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλούνται από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ σε κωδικό ειδικότητας που αποτελεί υποστηρικτική δραστηριότητα του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα.
6. «Επαγγελματίας υποστηρικτικών δραστηριοτήτων του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα» είναι το φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται σε έναν από τους ΚΑΔ υποστηρικτικών δραστηριοτήτων του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα με ενεργό ΚΑΔ.
1. Στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000 (Α’ 297), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114), περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του γεωπόνου, η υποπερ. δδ) τροποποιείται ως προς τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προστίθενται υποπερ. εε), στστ), ζζ), ηη), θθ), ιι), κκ), και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) στους πτυχιούχους γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:
αα) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
ββ) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας,
γγ) Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης,
δδ) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας - Αγροτεχνολογίας, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής,
εε) Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Γεωπονίας, Τμήμα Γεωπονίας,
στστ) Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, Τμήμα Γεωπονίας και τα πρώην Τμήματα Γεωπονίας, με έδρα την Αμαλιάδα, πρώην Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής, με έδρα το Μεσολόγγι και πρώην Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, με έδρα το Μεσολόγγι,
ζζ) Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας,
ηη) Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,
θθ) Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,
ιι) Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας,
κκ) κάθε άλλου Τμήματος σπουδών γεωπονίας Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν γνώμης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), η οποία παρέχεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από τη στιγμή που ζητηθεί, ενώ η άπρακτη παρέλευσή της δεν κωλύει την πρόοδο της διαδικασίας, καθώς και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και».
2. Στην περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014, περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του δασολόγου,
προστίθενται υποπερ. γγ), δδ), εε), στστ), και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) στους πτυχιούχους δασολόγους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:
αα) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος,
ββ) Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων,
γγ) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σχολή Επιστημών των Φυτών, Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος,
δδ) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Τεχνολογίας, Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού,
εε) Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος,
στστ) κάθε άλλου Τμήματος σπουδών δασολογίας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν γνώμης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., η οποία παρέχεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από τη στιγμή που ζητηθεί, ενώ η άπρακτη παρέλευσή της δεν κωλύει την πρόοδο της διαδικασίας, καθώς και της ΕΘ.Α.Α.Ε. και».
3. Στην περ. α) της παρ. 5 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014, περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του ιχθυολόγου, προστίθενται υποπερ. εε) και στστ) και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) στους πτυχιούχους ιχθυολόγους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:
αα) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος,
ββ) Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σχολή Περιβάλλοντος, Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας,
γγ) Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με ειδίκευση ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας σε θέματα υδροβιολογίας, ιχθυολογίας, ιχθυοπαθολογίας ή αλιείας σε πανεπιστήμια ή ισότιμες με αυτά σχολές ή επιστημονικά εργαστήρια εφαρμοσμένης υδροβιολογίας της ημεδαπής ή αλλοδαπής,
δδ) Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, που υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει με την ειδικότητα του ιχθυολόγου στο Δημόσιο ή τα Ν.Π.Δ.Δ.,
εε) Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών,
στστ) κάθε άλλου Τμήματος σπουδών ιχθυολογίας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν γνώμης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., η οποία παρέχεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από τη στιγμή που ζητηθεί, ενώ η άπρακτη παρέλευσή της δεν κωλύει την πρόοδο της διαδικασίας, καθώς και της ΕΘ.Α.Α.Ε. και»
1. Στο άρθρο 15Α του ν. 4177/2013 (Α’ 73), περί ωραρίου εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων παροχής υπηρεσιών στον καταναλωτή: α) στην παρ. 1 τροποποιείται η περ. γ) ως προς την προσθήκη εξαίρεσης στη λειτουργία των καταστημάτων κατά την Καθαρά Δευτέρα και προστίθεται περ. ι), β) προστίθεται παρ. 1α περί παράτασης του ωραρίου λειτουργίας της παρ. 1, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρούμενης της εργατικής νομοθεσίας, από τις 6:00 έως τις 21:00, από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο και τις Κυριακές, σύμφωνα με το άρθρο 16, εκτός από τις εξής ημέρες:
α) την πρώτη ημέρα του έτους (Πρωτοχρονιά),
β) την ημέρα της εορτής των Θεοφανείων (6η Ιανουαρίου),
γ) την Καθαρά Δευτέρα (κινητή εορτή), εκτός από τα καταστήματα τροφίμων,
δ) την ημέρα του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (25η Μαρτίου),
ε) την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα (κινητή εορτή),
στ) την ημέρα του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς (1η Μαΐου),
ζ) την ημέρα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου),
η) την ημέρα του εορτασμού της επετείου του «Όχι» και της έναρξης του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940 στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (28η Οκτωβρίου),
θ) την ημέρα των Χριστουγέννων και την επομένη της (25η και 26η Δεκεμβρίου) και
ι) την Κυριακή κατά την οποία διεξάγονται εθνικές εκλογές.»
1α. Το ωράριο λειτουργίας της παρ. 1 μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Δημάρχου, μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου, μέχρι και τις 6:00 της επόμενης ημέρας. Με την ίδια απόφαση ορίζεται το χρονικό διάστημα για το οποίο επιτρέπεται η παράταση του ωραρίου.»
2. Στην παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013, περί προαιρετικής λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων παροχής υπηρεσιών στον καταναλωτή τις Κυριακές: α) διαγράφεται το δεύτερο εδάφιο της περ. α), β) αντικαθίσταται η περ. ε), γ) προστίθεται τελευταίο εδάφιο, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές:
α) Την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη κάθε εκπτωτικής περιόδου της παρ. 1 του άρθρου 15,
β) τις δύο (2) Κυριακές, πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων,
γ) την Κυριακή των Βαΐων,
δ) την τελευταία Κυριακή κάθε έτους,
ε) τη δεύτερη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων και την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου.
Αν οι Κυριακές των περ. α) έως ε) συμπίπτουν με επίσημη αργία της παρ. 1 του άρθρου 15Α, η προαιρετική λειτουργία μεταφέρεται την αμέσως επόμενη Κυριακή που δεν συμπίπτει με επίσημη αργία.»
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 3 Απριλίου 2023
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 3 Απριλίου 2023
Ο επί της Δικαιοσύνης Υπουργός
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ