Σχετικό έγγραφο:
Τροποποιήθηκε από :
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 1537Β_2012 | 1.03 MB |
1. Με την παρούσα απόφαση αποσκοπείται η εφαρμογή της παρ. 7 του άρθρου 38 του Ν. 4042/2012 σχετικά με τον καθορισμό κατευθύνσεων, μέτρων, όρων και διαδικασιών για την διαχείριση των Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΑΥΜ), ώστε να διασφαλίζεται ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ανωτέρω Νόμου, και να εφαρμόζεται η ιεράρχηση των δράσεων και εργασιών διαχείρισης των ΑΥΜ, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 29 του ίδιου Νόμου.
Για την εφαρμογή της παρούσας, πρόσθετα στους ορισμούς του άρθρου 11 του Νόμου 4042/2012 και ισχύουν οι παρακάτω ορισμοί:
1. Απόβλητα Υγειονομικών Μονάδων (ΑΥΜ): Τα απόβλητα που παράγονται από Υγειονομικές Μονάδες και αναφέρονται στον κατάλογο αποβλήτων του Παραρτήματος της Απόφασης 2000/532/ΕΚ της Επιτροπής της 3ης Μαΐου 2000, όπως εκάστοτε ισχύει. Τα ΑΥΜ περιλαμβάνουν τις παρακάτω κατηγορίες:
i) Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ) που προσομοιάζουν με τα οικιακά απόβλητα.
ii) Επικίνδυνα Απόβλητα Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ):
α. Επικίνδυνα Απόβλητα Αμιγώς Μολυσματικά (ΕΑΑΜ), τα οποία εκδηλώνουν μόνο την επικίνδυνη ιδιότητα Η9 σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙΙ του άρθρου 60 του Νόμου 4042/2012. Ο όρος «Επικίνδυνα Απόβλητα Αμιγώς Μολυσματικά (ΕΑΑΜ)» αντικαθιστά τον όρο «Επικίνδυνα Ιατρικά Απόβλητα αμιγώς μολυσματικού χαρακτήρα (ΕΙΑ – ΜΧ)», ο οποίος προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση 37591/2031/2003 (ΦΕΚ Β΄ 1419).
β. Μικτά Επικίνδυνα Απόβλητα (ΜΕΑ), τα οποία εκδηλώνουν την επικίνδυνη ιδιότητα Η9 ταυτόχρονα με μία ή περισσότερες επικίνδυνες ιδιότητες σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙΙ του άρθρου 60 του Νόμου 4042/2012.
Ο όρος «Μικτά Επικίνδυνα Απόβλητα (ΜΕΑ)» αντικαθιστά τον όρο «Επικίνδυνα Ιατρικά Απόβλητα που έχουν ταυτόχρονα μολυσματικό και τοξικό χαρακτήρα (ΕΙΑ – ΜΤΧ)», ο οποίος προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση 37591/2031/2003 (ΦΕΚ Β΄ 1419).
γ. Άλλα Επικίνδυνα Απόβλητα (ΑΕΑ), τα οποία εκδηλώνουν μία τουλάχιστον επικίνδυνη ιδιότητα εκτός της ιδιότητας Η9. Ο όρος «Άλλα Επικίνδυνα Απόβλητα (ΑΕΑ)» αντικαθιστά τον όρο «Επικίνδυνα Ιατρικά Απόβλητα αμιγώς τοξικού χαρακτήρα (ΕΙΑ – ΤΧ)», ο οποίος προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση 37591/2031/2003 (ΦΕΚ Β΄ 1419).
iii) Ειδικά Ρεύματα Αποβλήτων: Ραδιενεργά, συσκευασίες με αέρια υπό πίεση, ρεύματα αποβλήτων εναλλακτικής διαχείρισης (μπαταρίες, απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), απόβλητα έλαια, απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων).
2. Αποτέφρωση: Η θερμική επεξεργασία αποβλήτων, με ή χωρίς ανάκτηση της θερμότητας που εκλύεται κατά την καύση, συμπεριλαμβανομένης της αποτέφρωσης αποβλήτων με οξείδωση, καθώς και άλλων τεχνικών θερμικών επεξεργασιών όπως της πυρόλυσης της αεριοποίησης ή της τεχνικής πλάσματος, εφόσον οι ουσίες που προέρχονται από την επεξεργασία αυτή, στη συνέχεια, αποτεφρώνονται.
3. Αποστείρωση: Κάθε μέθοδος επεξεργασίας αποβλήτων από υγειονομικές μονάδες που πετυχαίνει μείωση του μικροβιακού φορτίου των αποβλήτων σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των οικιακών αποβλήτων.
4. Μεταφόρτωση: Η φόρτωση των αποβλήτων από μέσο μεταφοράς, μέσω κινητής μονάδας ή μόνιμης εγκατάστασης, σε άλλο μέσο μεταφοράς. Η μεταφόρτωση μέσω κινητών μονάδων αποτελεί εργασία μεταφοράς, ενώ η μόνιμη εγκατάσταση μεταφόρτωσης αποτελεί εργασία αποθήκευσης.
5. Υγειονομικές Μονάδες (ΥΜ) είναι οι ακόλουθες:
1. Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται για τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων της παραγράφου 1 εδάφιο (i) του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης που προέρχονται από ΥΜ, όπως αυτές ορίζονται στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, δεδομένου ότι η διαχείριση των αποβλήτων των παραγράφων 1 εδάφιο (i) και 1 εδάφιο (iii) του άρθρου 2 ρυθμίζεται από ειδικές διατάξεις.
2. Ειδικότερα:
2.1 Η διαχείριση των ΑΥΜ της κατηγορίας των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) που προσομοιάζουν με τα οικιακά απόβλητα γενικότερα ρυθμίζεται με τις διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης 50910/2727/2003 όπως κάθε φορά ισχύει.
2.2 Η διαχείριση των αποβλήτων που προκύπτουν μετά τις εργασίες διαχείρισης (D ή R) στις οποίες έχουν υποβληθεί τα ΑΥΜ γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης 13588/725/2006 ή της κοινής υπουργικής απόφασης 50910/2727/2003 όπως κάθε φορά ισχύουν.
2.3 Η διαχείριση των ΑΥΜ που εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου 2939/2001 γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου αυτού, όπως κάθε φορά ισχύουν, καθώς και τις διατάξεις των κατά περίπτωση κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται σε εφαρμογή του.
3. α) Εξαιρούνται από τις διατάξεις της παρούσας τα προερχόμενα από ΥΜ απόβλητα, τα οποία εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της Ενότητας Β΄ του Νόμου 4042/2012.
β) Εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας ειδικά ρεύματα αποβλήτων όπως μονωτικά υλικά που περιέχουν αμίαντο, συσκευασίες με αέρια υπό πίεση, εξαντλημένα προσροφητικά υλικά και φίλτρα κλπ., εφόσον η διαχείρισή τους διέπεται από άλλες ειδικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
4. Στις διατάξεις της παρούσας απόφασης υπάγεται και η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων με μολυσματικές ή μη ιδιότητες, ανεξαρτήτως ποσότητας, τα οποία παράγονται κατά την άσκηση διαφόρων δραστηριοτήτων, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο άρθρο 2, παράγραφος 5 της παρούσας απόφασης και σχετίζονται με πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και με την κατ΄ οίκον περίθαλψη ασθενών, λαμβάνοντας υπόψη τα οριζόμενα στο άρθρο 13 της παρούσας απόφασης.
1. Η διαχείριση των ΑΥΜ πραγματοποιείται κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζονται τα οριζόμενα στα άρθρα 14, 24, 25 και 29 του Ν. 4042/2012 (Α΄ 24), σχετικά με την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, την ευθύνη για τη διαχείριση των αποβλήτων, τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού και την ιεράρχηση των δράσεων και των εργασιών διαχείρισης των αποβλήτων. Η μη εφαρμογή της ιεράρχησης ενδέχεται να επιβάλλεται, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, για συγκεκριμένα ρεύματα αποβλήτων, για λόγους τεχνικής σκοπιμότητας, οικονομικής βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής προστασίας.
2. Για την επίτευξη των στόχων και την υλοποίηση των αρχών της προηγούμενης παραγράφου και κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 22 και της παρ. 1 του άρθρου 35 του Ν. 4042/2012, το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εκπονεί Ειδικό Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων, το οποίο αποτελεί μέρος του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης όλων των αποβλήτων της χώρας, σύμφωνα με το άρθρο 35 του Ν. 4042/2012 και το άρθρο 5 της παρούσας, και αποτελεί στρατηγικό και πολιτικό σχεδιασμός.
Α. Γενικές τεχνικές προδιαγραφές διαχείρισης ΑΥΜ.
Για την περιβαλλοντικά ασφαλή διαχείριση των ΑΥΜ θεσπίζονται Γενικές Τεχνικές Προδιαγραφές για τη συλλογή – συσκευασία και σήμανση των αποβλήτων αυτών, τη μεταφορά, την αποθήκευση εντός και εκτός της ΥΜ, τις μεθόδους επεξεργασίας, καθώς και για τις μελέτες οργάνωσης των εγκαταστάσεων ή/και των εργασιών διαχείρισης. Οι Γενικές Τεχνικές Προδιαγραφές περιέχονται στο Παράρτημα Ι της παρούσας απόφασης.
Β. Ειδικό Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΕΣΔΕΑΥΜ).
Η κατάρτιση και η υλοποίηση του ΕΕΣΔΕΑΥΜ γίνεται από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
1. Το ΕΕΣΔΕΑΥΜ καθορίζει ειδικούς στόχους, δράσεις και μέτρα σχετικά με τη διαχείριση των ΕΑΥΜ. Το περιεχόμενο του ΕΕΣΔΕΑΥΜ περιλαμβάνει τουλάχιστον τα αναφερόμενα στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 22 του Νόμου 4042/2012.
2. Το ΕΕΣΔΕΑΥΜ αναθεωρείται ή τροποποιείται τουλάχιστον ανά εξαετία, εφόσον ενδείκνυται και εφόσον απαιτείται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 19 της παρούσας απόφασης.
3. Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ.
Οι βασικές κατηγορίες των αποβλήτων από υγειονομικές μονάδες αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ.1 της παρούσας. Μετά τη δημοσίευση της παρούσας, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ αναρτά αμελλητί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ ενδεικτικούς καταλόγους για την κατηγοριοποίηση Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων και τις (ενδεικτικές) κατάλληλες εργασίες διαχείρισής τους.
1. Υπόχρεοι διαχείρισης ΑΥΜ είναι οι υγειονομικές μονάδες ή άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα, που σχετίζεται με την παραγωγή ή διαχείριση ΑΥΜ.
2. Κάθε παραγωγός ή κάτοχος ΑΥΜ υποχρεούται να ακολουθεί τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του Ν. 4042/2012.
Α. Στις Γενικές Τεχνικές Προδιαγραφές του άρθρου 5 της παρούσας απόφασης (Παράρτημα Ι) προσδιορίζονται οι απαιτήσεις για τις ακόλουθες εργασίες διαχείρισης των ΕΑΥΜ:
1. Συλλογή – Συσκευασία – Σήμανση ΕΑΥΜ
2. Μεταφορά ΕΑΥΜ εντός και εκτός ΥΜ.
3. Αποθήκευση ΕΑΥΜ εντός και εκτός ΥΜ.
4. Επεξεργασία των ΕΑΥΜ εντός και εκτός ΥΜ. Η επεξεργασία περιλαμβάνει:
4.1 Αποτέφρωση (εργασία: D10, R1) για το σύνολο των ΕΑΑΜ και των ΜΕΑ όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 1 εδάφιο (ii), σημεία (α) και (β) του άρθρου 2
της παρούσας απόφασης. Προσδιορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων αποτέφρωσης. Η αποτέφρωση ΕΑΥΜ εφαρμόζεται σε σταθερές μονάδες
επεξεργασίας.
4.2 Αποστείρωση για τα ΕΑΑΜ όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 1 εδάφιο (ii), σημείο (α) του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης. Προσδιορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές της αποστείρωσης, οι οποίες εφαρμόζονται, τόσο σε σταθερές όσο και σε κινητές μονάδες επεξεργασίας. Οι διαδικασίες αποστείρωσης ακολουθούν τα προβλεπόμενα στο πρότυπο του ΕΛΟΤ αρ. 12740/00 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
4.3 Αποτέφρωση ή άλλες εργασίες ανάκτησης – διάθεσης για τα ΑΕΑ, όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 1 εδάφιο (ii) στοιχείο (γ) του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης.
5. Διαχείριση των αποβλήτων που προέρχονται από τις προαναφερόμενες εργασίες 4.1 και 4.2 και συγκεκριμένα των τεφρών ή ξηρών υπολειμμάτων της αποτέφρωσης και των αποστειρωμένων αποβλήτων και περιλαμβάνουν:
5.1. Υπολείμματα αποτέφρωσης ΕΑΥΜ.
Για τις τέφρες ή ξηρά υπολείμματα ισχύουν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9 της κοινής υπουργικής απόφασης 22912/1117/2005, όπως εκάστοτε ισχύει. Για την κατηγοριοποίηση των υπολειμμάτων της αποτέφρωσης, διενεργούνται δειγματοληψίες, σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΛΟΤ ΕΝ 14899 «Χαρακτηρισμός αποβλήτων − Δειγματοληψία αποβλήτων υλικών − Πλαίσιο για την προετοιμασία και εφαρμογή ενός σχεδίου δειγματοληψίας» για τον χαρακτηρισμό των αποβλήτων και χημικές αναλύσεις για τον προσδιορισμό των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Άρθρο 11 της κοινής υπουργικής απόφασης 22912/1177/2005 και την Απόφαση 2003/33/ΕΚ, όπως εκάστοτε ισχύουν.
5.2 Αποστειρωμένα Απόβλητα.
Τα ΕΑΑΜ, τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία σε μονάδες Αποστείρωσης, σύμφωνα με τις Γενικές Τεχνικές Προδιαγραφές του άρθρου 5 της παρούσας απόφασης, είναι απόβλητα που προσομοιάζουν με τα αστικά στερεά απόβλητα και διατίθενται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Ο φορέας παραλαβής των αποστειρωμένων αποβλήτων εφαρμόζει τα προβλεπόμενα στο Άρθρο 13 και στο Παράρτημα ΙΙ της κοινής υπουργικής απόφασης 29407/3508/2002, για τη διαδικασία και τα κριτήρια αποδοχής αποβλήτων και στις Γενικές Τεχνικές Προδιαγραφές του άρθρου 5 της παρούσας απόφασης.
1. Κάθε ΥΜ που υπόκειται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση καταρτίζει «Εσωτερικό Κανονισμό Διαχείρισης Αποβλήτων» σύμφωνα με τον οδηγό του Παραρτήματος IΙ της παρούσας απόφασης. Ο «Εσωτερικός Κανονισμός Διαχείρισης Αποβλήτων» κάθε ΥΜ θεωρείται από την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ).
2. Η κατάρτιση των ως άνω Εσωτερικών Κανονισμών αποσκοπεί στην εφαρμογή διαδικασιών ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων εντός των ΥΜ.
Μέσω των Εσωτερικών Κανονισμών καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι στόχοι κάθε ΥΜ αναφορικά με τη διαχείριση των αποβλήτων που αφορούν:
Α) την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων
Β) την ξεχωριστή συλλογή των διαφόρων κατηγοριών / ρευμάτων αποβλήτων
Γ) τη διασφάλιση της περαιτέρω σύννομης διαχείρισης των αποβλήτων εκτός των ΥΜ.
Οι στόχοι αυτοί είναι δεσμευτικοί για όλο το προσωπικό των ΥΜ, το οποίο, με βάση τις αρμοδιότητές του, συμβάλλει στην επίτευξή τους.
Α. Για την διαχείριση των ΕΑΥΜ εκδίδονται, κατά περίπτωση, οι εξής διοικητικές πράξεις:
Α1. Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) ή Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 του ν.4014/2011, όπου απαιτείται σύμφωνα με το ν.4014/2011 και την ΥΑ 1958/2012 όπως ισχύουν. Στην περίπτωση που οι εργασίες ανάκτησης ή διάθεσης ΕΑΥΜ (D1 ως D15 ή R1 ως R13) πραγματοποιούνται εντός της ΥΜ, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκτέλεση των εργασιών αυτών καθορίζονται στην ΑΕΠΟ της ΥΜ. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που απαιτείται κατά περίπτωση θα πρέπει, πρόσθετα στα προβλεπόμενα από την παράγραφο 1 στοιχείο (α) του άρθρου 36 του ν.4042/2012, να συμπεριλαμβάνει τη μελέτη οργάνωσης της εγκατάστασης, σύμφωνα με τις Γενικές Τεχνικές Προδιαγραφές του άρθρου 5 της παρούσας. Στην ΑΕΠΟ, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ΕΑΥΜ, θα πρέπει να περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα οριζόμενα στην παράγραφο 1.α του άρθρου 36 του Ν. 4042/2012. Για τις εγκαταστάσεις παραλαβής και περαιτέρω διαχείρισης ΕΑΥΜ, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται, επιπρόσθετα, όροι για την παροχή διευκολύνσεων στους συλλέκτες – μεταφορείς ΕΑΥΜ, όσον αφορά την στάθμευση, τον καθαρισμό και ιδιαίτερα την απολύμανση των μέσων μεταφοράς (οχήματα, κάδοι κ.λπ.). Για τη λειτουργία των κινητών μονάδων, που εκτελούν εργασίες επεξεργασίας ΕΑΥΜ στο χώρο των ΥΜ, δεν απαιτείται ξεχωριστή ΑΕΠΟ. Οι όροι για την εκτέλεση των ως άνω εργασιών περιλαμβάνονται στην ΑΕΠΟ της ΥΜ.
Α2. Άδεια Συλλογής και μεταφοράς ΕΑΥΜ
1. Για τη συλλογή και μεταφορά ΕΑΥΜ εκτός των ΥΜ απαιτείται άδεια, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 36 του Ν. 4042/2012.
2. Για τη χορήγηση της άδειας συλλογής και μεταφοράς ΕΑΥΜ απαιτείται υποβολή μελέτη οργάνωσης του δικτύου συλλογής και μεταφοράς, τα περιεχόμενα της οποίας εξειδικεύονται στις Γενικές Τεχνικές Προδιαγραφές του άρθρου 5 της παρούσας απόφασης.
3. Για τη χορήγηση της άδειας συλλογής και μεταφοράς ΕΑΥΜ απαιτούνται επίσης:
α) Ασφαλιστήριο συμβόλαιο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1.γ)2. του άρθρου 57 του Ν. 4042/2012 της παρούσας απόφασης.
β) Παράβολο, σύμφωνα με το εδάφιο β΄ της παρ. Β.2.3 του άρθρου 7 της κοινής υπουργικής απόφασης 13588/725/28.3.2006 (Β΄ 383), όπως έχει τροποποιηθεί με την παράγραφο δ΄ του άρθρου 3 της κοινής υπουργικής απόφασης 8668/28.2.2007 (Β΄ 287) και την παράγραφο 1.γ)4 του άρθρου 57 του Ν. 4042/2012.
4. Η αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή δύναται, τόσο κατά τη διαδικασία χορήγησης της άδειας, όσο και μετά τη χορήγηση αυτής, στην περίπτωση που, παρά τα ληφθέντα μέτρα, διαπιστωθούν επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, να ζητεί αιτιολογημένα από τον ενδιαφερόμενο, την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων και να επιβάλλει κάθε πρόσθετο όρο για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
5. Η αδειοδοτούσα αρχή δύναται να απορρίπτει αιτιολογημένα την αίτηση για χορήγηση της άδειας συλλογής και μεταφοράς, ιδίως όταν κρίνεται ότι η μελέτη της οργάνωσης του δικτύου συλλογής και μεταφοράς, δεν είναι σύμφωνη με τα οριζόμενα στις Γενικές Τεχνικές Προδιαγραφές του άρθρου 5 της παρούσας απόφασης.
6. Περιεχόμενο της άδειας συλλογής και μεταφοράς
Η άδεια συλλογής και μεταφοράς πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον:
7. Ισχύς της άδειας συλλογής και μεταφοράς
α) Η άδεια συλλογής και μεταφοράς χορηγείται μέσα σε διάστημα 50 ημερών από την υποβολή όλων των απαιτούμενων στοιχείων από τον ενδιαφερόμενο. Το διάστημα για την χορήγηση της άδειας συλλογής και μεταφοράς μπορεί να παραταθεί με απόφαση του αρμοδίου για την έκδοση της άδειας οργάνου, σύμφωνα με τους όρους της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν. 2690/1999, όπως ισχύει.
β) Η διάρκεια ισχύος της άδειας συλλογής και μεταφοράς είναι πενταετής και δύναται να ανανεώνεται πριν τη λήξη της πενταετίας. Για την ανανέωσή της το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στη συλλογή−μεταφορά πρέπει να υποβάλει τα κάτωθι:
Οι προαναφερόμενες άδειες συλλογής και μεταφοράς εναρμονίζονται πλήρως, ως προς το περιεχόμενό τους, με τις αντίστοιχες άδειες συλλογής και μεταφοράς που αναφέρονται στο άρθρο 7 κοινής υπουργικής απόφασης 13588/725/2006 όπως ισχύει, διαφοροποιούμενες μόνο ως προς τα απόβλητα με μολυσματικές ιδιότητες (κλάση UN 6.2, ιδιότητα Η9), για τα οποία εφαρμόζονται ειδικές προδιαγραφές, όπως ορίζονται στις Γενικές Τεχνικές Προδιαγραφές του άρθρου 5 της παρούσας.
Οι δραστηριότητες συλλογής και μεταφοράς επικινδύνων αποβλήτων, κατά την έννοια του άρθρου 7 της κοινής υπουργικής απόφασης 13588/725/2006, όπως ισχύει, και των ΕΑΥΜ της παρούσας, μπορούν να αδειοδοτούνται με ενιαία διοικητική πράξη κατόπιν σχετικής αίτησης του ενδιαφερόμενου.
Β. Ειδικές διατάξεις
1.1 Η διασυνοριακή μεταφορά ΕΑΥΜ πραγματοποιείται σύμφωνα με τις κείμενες σχετικές διατάξεις και εξειδικεύεται με τις Γενικές Τεχνικές Προδιαγραφές του άρθρου 5 της παρούσας απόφασης.
1.2 Για τις εισαγωγές ή εξαγωγές ΕΑΥΜ επιλέγεται, κατά την κρίση της ανωτέρω αρμόδιας αρχής, το σημείο εισόδου / εξόδου που βρίσκεται πλησιέστερα στο χώρο συλλογής ή αποθήκευσης των αποβλήτων και διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές.
2. Στο Μητρώο των φορέων διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων, που τηρείται στην αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υ.Π.Ε.Κ.Α., σύμφωνα με το εδάφιο 3 της παρ. Γ του άρθρου 7 της κοινής υπουργικής απόφασης 13588/725/2006 όπως ισχύει, καταχωρούνται και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα διαχείρισης ΕΑΥΜ. Στο Μητρώο δεν καταχωρούνται οι υγειονομικές μονάδες που εκτελούν εργασίες αποθήκευσης επικινδύνων αποβλήτων R13 ή D15. Οι Υπηρεσίες που εκδίδουν τις ΑΕΠΟ ή τις ΠΠΔ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 του ν.4014/2011 ή τις άδειες συλλογής − μεταφοράς ΕΑΥΜ, υποχρεούνται να τις διαβιβάζουν στην αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υ.Π.Ε.Κ.Α., σύμφωνα με το εδάφιο 3 της παρ. Γ του άρθρου 7 της κοινής υπουργικής απόφασης 13588/725/2006όπως ισχύει, καθώς και τις ανανεώσεις, τροποποιήσεις ή ανακλήσεις υφισταμένων αδειών, προκειμένου να καταχωρούνται αμελλητί στο σχετικό Μητρώο.
3. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν απαλλάσσουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα διαχείρισης ΕΑΥΜ από την υποχρέωση τήρησης των διατάξεων των Ν. 3325/2005 και 3982/2011, όπως ισχύουν, εφ’ όσον η δραστηριότητα τους εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των προαναφερόμενων νόμων.
10§B.2. Στο Μητρώο των φορέων διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων, που τηρείται στην αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υ.Π.Ε.Κ.Α., σύμφωνα με το εδάφιο 3 της παρ. Γ του άρθρου 7 της κοινής υπουργικής απόφασης 13588/725/2006 όπως ισχύει, καταχωρούνται και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα διαχείρισης ΕΑΥΜ. Στο Μητρώο δεν καταχωρούνται οι υγειονομικές μονάδες που εκτελούν εργασίες αποθήκευσης επικινδύνων αποβλήτων R13 ή D15. Οι Υπηρεσίες που εκδίδουν τις ΑΕΠΟ ή τις ΠΠΔ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 του ν.4014/2011 ή τις άδειες συλλογής − μεταφοράς ΕΑΥΜ, υποχρεούνται να τις διαβιβάζουν στην αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υ.Π.Ε.Κ.Α., σύμφωνα με το εδάφιο 3 της παρ. Γ του άρθρου 7 της κοινής υπουργικής απόφασης 13588/725/2006όπως ισχύει, καθώς και τις ανανεώσεις, τροποποιήσεις ή ανακλήσεις υφισταμένων αδειών, προκειμένου να καταχωρούνται αμελλητί στο σχετικό Μητρώο.
20§2. Η παράγραφος Γ.3 του άρθρου 7 της κοινής υπουργικής απόφασης 13588/725/2006 (ΦΕΚ Β, 383) τροποποιείται ως εξής:
«Στην αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.Κ.Α. τηρείται Μητρώο όλων των φορέων διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων, το οποίο κοινοποιείται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι Υπηρεσίες που εκδίδουν για εργασίες διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων ΑΕΠΟ ή ΠΠΔ ή άδειες συλλογής και μεταφοράς, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο παρόν άρθρο, υποχρεούνται να διαβιβάζουν στην ως άνω Υπηρεσία τις εν λόγω ΑΕΠΟ ή τις άδειες συλλογής και μεταφοράς που αυτές εκδίδουν για τους φορείς διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων, καθώς και τις σχετικές αποφάσεις τροποποίησης, ανανέωσης ή ανάκλησης, προκειμένου να καταχωρούνται αμελλητί στο σχετικό Μητρώο. Οι εγγεγραμμένοι σε αυτό, θα πρέπει να ενημερώνουν σχετικά με οποιεσδήποτε σημαντικές μεταβολές των στοιχείων του φακέλου καταχώρησης στο Μητρώο».
Ι§7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ
Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα διαχείρισης ΕΑΥΜ οφείλουν να εγγράφονται στο Μητρώο των φορέων διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων του ΥΠΕΚΑ. Για τον λόγο αυτό οι Υπηρεσίες που εκδίδουν για εργασίες διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων ΑΕΠΟ ή ΠΠΔ ή άδειες συλλογής και μεταφοράς, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο παρόν άρθρο, υποχρεούνται να διαβιβάζουν στην ως άνω Υπηρεσία τις εν λόγω ΑΕΠΟ ή τις άδειες συλλογής και μεταφοράς που αυτές εκδίδουν για τους φορείς διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων, καθώς και τις σχετικές αποφάσεις τροποποίησης, ανανέωσης ή ανάκλησης προκειμένου να καταχωρούνται αμελλητί στο σχετικό Μητρώο, χωρίς να απαιτούνται άλλα δικαιολογητικά.
1. Κάθε παραγωγός ή κάτοχος ΕΑΥΜ υποχρεούται:
1.1. Εφόσον είναι παραγωγός ΕΑΥΜ, να διαθέτει:
α) ΑΕΠΟ ή ΠΠΔ, όπου απαιτείται σύμφωνα με το ν.4014/2011 και την ΥΑ 1958/2012.
β) Θεωρημένο «Εσωτερικό Κανονισμό Διαχείρισης Αποβλήτων» σύμφωνα με το άρθρο 9 της παρούσας απόφασης.
γ) Άδεια λειτουργίας (εφόσον απαιτείται).
1.2. Εφόσον είναι νομικό ή φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται σε συλλογή – μεταφορά ΕΑΥΜ:
α) να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια συλλογής και μεταφοράς, σύμφωνα με την παράγραφο Β του άρθρου 10 της παρούσας απόφασης.
β) κατά τη συλλογή και μεταφορά των ΕΑΥΜ στο εσωτερικό της χώρας, να προβαίνει στην κατάλληλη συσκευασία και σήμανση, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν. 4042/2012 και όπως εξειδικεύεται στις Γενικές Τεχνικές Προδιαγραφές στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας, καθώς και στη συμπλήρωση του σχετικού εντύπου αναγνώρισης της κοινής υπουργικής απόφασης 13588/725/2006, το οποίο θα πρέπει να συνοδεύει τα απόβλητα. Η συμπλήρωση του εντύπου αναγνώρισης αποτελεί υποχρέωση και του αποδέκτη των αποβλήτων, όπως προβλέπεται στις ως άνω Γενικές Τεχνικές Προδιαγραφές.
1.3. Εφόσον είναι εγκατάσταση διαχείρισης ΕΑΥΜ (εργασίες D/R), να διαθέτει τα αναφερόμενα στα εδάφια α, γ της παραγράφου 1.1. του παρόντος άρθρου.
2. Επιπλέον, κάθε παραγωγός ή κάτοχος ΕΑΥΜ υποχρεούται:
α) Να τηρεί μητρώο σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4042/2012. Το περιεχόμενο του μητρώου αυτού καθορίζεται στις Γενικές Τεχνικές Προδιαγραφές του άρθρου 5 της παρούσας απόφασης.
Προκειμένου για εγκαταστάσεις, μετά την παύση λειτουργίας τους, το μητρώο της τελευταίας τριετούς περιόδου λειτουργίας διαβιβάζεται στην αρχή που είναι αρμόδια για την έκδοση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
β) Να παρέχει τις παραπάνω πληροφορίες και στοιχεία στην αρμόδια κατά περίπτωση αρχή, όταν ζητούνται.
γ) Να διαβιβάζει υποχρεωτικά κατά το μήνα Φεβρουάριο στη Δ/νση ΠΕ.ΧΩ.Σ. της οικείας Περιφέρειας, στην περιβαλλοντικά αδειοδοτούσα αρχή και στην αρμόδια υπηρεσία του Υ.Π.Ε.Κ.Α:
Το περιεχόμενο των εκθέσεων καθορίζεται στις Γενικές Τεχνικές Προδιαγραφές του άρθρου 5 της παρούσας απόφασης.
δ) Να μην προβαίνει σε ανάμειξη επικίνδυνων με μη επικίνδυνα απόβλητα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 30 του Ν. 4042/2012.
ε) Όταν διαπιστώνει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία κατά παράβαση της σχετικής εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, κατά τη λειτουργία της εγκατάστασης ή του χώρου διάθεσης ή ανάκτησης ή κατά την συλλογή και μεταφορά των ΕΑΥΜ:
i. Να ειδοποιεί αμελλητί, προφορικά και εγγράφως, το αργότερο εντός 24 ωρών, τις αρμόδιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Υγείας της οικείας Περιφέρειας και την αρμόδια για την έκδοση της ΑΕΠΟ ή των ΠΠΔ αρχή και να θέτει στην διάθεσή τους κάθε σχετική πληροφορία.
ii. Να λαμβάνει άμεσα κάθε αναγκαίο μέτρο και
iii. Να υποβάλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Υγείας της οικείας Περιφέρειας σχέδιο αντιμετώπισης των ως άνω επιπτώσεων.
3. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο διαχείρισης ΕΑΥΜ εφαρμόζει ανελλιπώς τους περιβαλλοντικούς όρους και τον εσωτερικό κανονισμό διαχείρισης της μονάδας (όπου απαιτείται) με την οποία συνεργάζεται.
4. Απαγορεύεται η επεξεργασία ΕΑΥΜ σε εγκαταστάσεις που δεν πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές που προβλέπονται στις διατάξεις των Γενικών Τεχνικών Προδιαγραφών του άρθρου 5 της παρούσας απόφασης, με την επιφύλαξη της εξαίρεσης του ενταφιασμού των ανθρώπινων μελών. Ο ενταφιασμός των ανθρωπίνων μελών γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ίδρυσης και λειτουργίας κοιμητηρίων, όπως κάθε φορά ισχύουν, και αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση του νεκροταφείου όπου έγινε η ταφή.
Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, και μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, λαμβάνονται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς, όλα τα αναγκαία μέτρα,
συμπεριλαμβανομένων, ενδεχομένως, προσωρινών παρεκκλίσεων από την παρούσα απόφαση, προκειμένου τα συγκεκριμένα επικίνδυνα απόβλητα να μην αποτελέσουν απειλή κατά του πληθυσμού ή του περιβάλλοντος. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει αμελλητί τον Υπουργό Π.Ε.Κ.Α., τις συναρμόδιες αρχές και τους οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης, στην περιοχή των οποίων συντρέχει η έκτακτη ανάγκη για τα ληπτέα μέτρα.
Σε περίπτωση που τα εν λόγω μέτρα αφορούν στο ενδεχόμενο προσωρινών παρεκκλίσεων από την παρούσα
απόφαση, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Υ.Π.Ε.Κ.Α. Ο Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εν λόγω παρεκκλίσεις.
1. Όλα τα φαρμακεία καθίστανται σημεία συλλογής ληγμένων φαρμάκων που προέρχονται από την κατ’ οίκον περίθαλψη ασθενών. Η περαιτέρω διαχείριση των ως άνω ληγμένων φαρμάκων γίνεται σύμφωνα με την ΥΑ ΔΥΓ3α/οικ 2464/2012 (ΦΕΚ Β 11).
2. Επιπλέον των προβλεπόμενων στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, οι Δήμοι μπορούν να συστήνουν Δημοτικά Συστήματα Συλλογής και Μεταφοράς ΕΑΥΜ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και των δημοτών. Τα προαναφερόμενα Δημοτικά Συστήματα, δραστηριοποιούνται εντός των διοικητικών ορίων του οικείου ΟΤΑ σε ό,τι αφορά την συλλογή. Κατά τα λοιπά για τα προαναφερόμενα Δημοτικά Συστήματα ισχύουν όσα αναφέρονται στην παρούσα για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν την δραστηριότητα της συλλογής και μεταφοράς ΕΑΥΜ.
3. Επίσης δύνανται να αναπτυχθούν συστήματα συλλογικά ή ατομικά για τη συλλογή των ληγμένων φαρμάκων, στα οποία θα συμμετέχουν οι παραγωγοί, οι εισαγωγείς και οι προμηθευτές φαρμάκων, τα φαρμακεία κ.λπ., βάσει των διατάξεων του άρθρου 25 του ν.4042/2012.
4. Με μέριμνα των Διευθύνσεων Υγείας, από τις οποίες χορηγείται άδεια λειτουργίας, οι ΥΜ που δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση και παράγουν ΕΑΥΜ, υποχρεούνται να τα παραδίδουν σε αδειοδοτημένο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένου του οικείου Δημοτικού Συστήματος συλλογής και μεταφοράς, κατόπιν σύναψης σχετικής σύμβασης.
5. Όλες οι ΥΜ του άρθρου 2 που υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση καθίστανται σημεία συλλογής αποσυρόμενων ιατρικών συσκευών που περιέχουν υδράργυρο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής. Η συλλογή θα γίνεται σε κατάλληλους υποδοχείς. Η περαιτέρω διαχείριση γίνεται σύμφωνα με την παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου.
6. Οι ΥΜ (οδοντιατρεία κ.λπ.), οι οποίες παράγουν απόβλητα που περιέχουν κράματα υδραργύρου, οφείλουν να εφοδιαστούν με τους κατάλληλους υποδοχείς, σύμφωνα με τις Γενικές Τεχνικές Προδιαγραφές του άρθρου 5 της παρούσας. Οι υποδοχείς αυτοί, μετά την πλήρωσή τους, θα παραδίδονται σε αδειοδοτημένο φυσικό ή νομικό πρόσωπο συλλογής μεταφοράς ΕΑΥΜ συμπεριλαμβανομένου του οικείου Δημοτικού Συστήματος συλλογής και μεταφοράς.
Οι κατηγορίες των ΑΥΜ, όπως καθορίζονται στο άρθρο 2 της παρούσας, τυγχάνουν ξεχωριστής διαχείρισης εντός και εκτός της ΥΜ.
Συγκεκριμένα:
1. ΑΣΑ: Συλλέγονται και παραδίδονται στον οικείο υπόχρεο ΟΤΑ ή σε αδειοδοτημένο συλλέκτη − μεταφορέα, σύμφωνα με τις διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης 50910/2727/2003.
2. ΕΑΥΜ: Η ξεχωριστή συλλογή τους πραγματοποιείται από το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, στο σημείο παραγωγής τους, την στιγμή που παράγονται. Τοποθετούνται ξεχωριστά σε διακριτούς περιέκτες, ανάλογα με την κατηγορία (ΕΑΑΜ, ΜΕΑ, ΑΕΑ). Οι επί μέρους περιέκτες σφραγίζονται επί τόπου από το προαναφερόμενο αρμόδιο προσωπικό. Γενικότερα η διαχείρισή τους γίνεται σύμφωνα με τις Γενικές Τεχνικές Προδιαγραφές του άρθρου 5 της παρούσας.
3. Ειδικά ρεύματα Αποβλήτων: Η διαχείρισή τους γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης 13588/725/2006, τα εκτελεστικά Προεδρικά Διατάγματα του Ν.2939/2001 και λοιπές διατάξεις, όπως κάθε φορά ισχύουν.
4. Απαγορεύεται η ανάμιξη αποβλήτων των προηγουμένων κατηγοριών. Τα συσκευασμένα απόβλητα, μετά από τη διαλογή στην πηγή, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του παρόντος, απαγορεύεται να υποστούν οποιαδήποτε περαιτέρω διαλογή. Οι συσκευασίες των αποβλήτων των προηγουμένων κατηγοριών απαγορεύεται να παραβιαστούν. Απαγορεύεται η ανάμιξη συσκευασιών διαφορετικών κατηγοριών αποβλήτων της παραγράφου 2 του παρόντος.
Α. Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα διαχείρισης ΑΥΜ υπόκεινται σε τακτικούς και έκτακτους ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές που ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 20 του Ν.4014/2011, καθώς και από:
1. το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ),
2. τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας της οικείας Περιφέρειας, προκειμένου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων που προβλέπονται στην αντίστοιχη ΑΕΠΟ και των όρων προστασίας της δημόσιας υγείας.
Β. Στην περίπτωση εντοπισμού παραβάσεων, ενημερώνονται:
1. Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ),
2. Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ),
3. Η αρμόδια υπηρεσία του Υ.Π.Ε.Κ.Α. ή η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που έχει εκδώσει την ΑΕΠΟ,
4. Η αρμόδια υπηρεσία που έχει εκδώσει την Άδεια λειτουργίας,
5. Οι αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος και υγείας της οικείας Περιφέρειας και προβαίνουν στις απαιτούμενες ενέργειες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τα οριζόμενα στο άρθρο 18 της παρούσας.
Γ. Οι προαναφερόμενες αρμόδιες αρχές του παρόντος άρθρου, διενεργούν τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις και σε επιχειρήσεις συλλογής – μεταφοράς και διασυνοριακής μεταφοράς ΕΑΥΜ για τον έλεγχο τήρησης των όρων της σχετικής άδειας.
Σε περίπτωση συλλογής και μεταφοράς, οι ως άνω έλεγχοι αφορούν και στην προέλευση και στον προορισμό των Επικινδύνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων. Τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι διενεργούνται και στους κατόχους και παραγωγούς Επικινδύνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων στο πλαίσιο εφαρμογής των άρθρων 10 και 11 της παρούσας απόφασης. Για τον έλεγχο στα σημεία εισόδου/εξόδου κατά τη διασυνοριακή μεταφορά αποβλήτων, αρμόδιες υπηρεσίες είναι η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) και οι κατά τόπους αρμόδιες Τελωνειακές αρχές του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα και με την παράγρ. 1.γ)5. του άρθρου 57 του Ν.4042/2012.
Δ. Ειδικοί Έλεγχοι
1. Σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας ΕΑΥΜ εντός ΥΜ των Ενόπλων Δυνάμεων, ο έλεγχος διενεργείται σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Ενόπλων
Δυνάμεων.
2. Σε εγκαταστάσεις κτηνιατρικών διαγνωστικών και ερευνητικών εργαστηρίων και κτηνιατρικών κλινικών, ο έλεγχος διενεργείται σε συνεργασία με αρμόδιο εκπρόσωπο της κτηνιατρικής υπηρεσίας.
3. Τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι διενεργούνται επίσης και μετά τον τερματισμό της λειτουργίας της εγκατάστασης ή του χώρου διάθεσης ή/και ανάκτησης ΕΑΥΜ, καθώς και κατά το στάδιο της μετέπειτα φροντίδας, σύμφωνα με το άρθρο 9 της κοινής υπουργικής απόφασης 13588/725/2006.
Ε. Κατά τα λοιπά ζητήματα που αφορούν στους ελέγχους, ισχύουν τα οριζόμενα στο Ν.4014/2011 και στο
Ν.4042/2012.
Το κόστος διαχείρισης των ΕΑΥΜ αποβλήτων βαρύνει τον αρχικό παραγωγό των ΕΑΥΜ και τον τρέχοντα ή τους προηγούμενους κατόχους αποβλήτων, σύμφωνα με το Άρθρο 15 του 4042/2012.
1. Μέχρι τη χορήγηση των αδειών συλλογής και μεταφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 11 της παρούσας απόφασης, ισχύουν οι άδειες που έχουν χορηγηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 37591/2031/2003 κοινής υπουργικής απόφασης «Μέτρα και όροι για τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων από υγειονομικές μονάδες» (ΦΕΚ Β 1419/01.10.2003).
2. Σε περίπτωση που, μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, έχουν υποβληθεί αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών συλλογής − μεταφοράς ΕΑΥΜ, οι εν λόγω άδειες, εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης.
Οι γενικές τεχνικές προδιαγραφές για τη διαχείριση Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΑΥΜ) αποτελούνται από εννέα (9) κεφάλαια και ένα (1) υποπαράρτημα ως εξής:
Οι ΥΜ έχουν την ευθύνη για το διαχωρισμό και την παράδοση των κατάλληλων ΕΑΑΜ σε μονάδες αποστείρωσης.
Τα ΕΑΑΜ τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας είναι απόβλητα που προσομοιάζουν με τα οικιακά και διατίθενται σε ΧΥΤΑ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για τη διάθεση των στερεών αποβλήτων.
Τα επεξεργασμένα (αποστειρωμένα) σε σταθερές ή κινητές μονάδες επεξεργασίας ΕΑΑΜ (Προτεινόμενοι κωδικοί ΕΚΑ: 18 01 04, 18 02 03), τοποθετούνται σε ανθεκτικούς υποδοχείς κίτρινου χρώματος. Εξωτερικά των υποδοχέων αυτών, εμφανώς και με ανεξίτηλα γράμματα αναγράφεται η φράση «Αποστειρωμένα ΕΑΑΜ», καθώς και η ονομασία του φυσικού ή νομικού προσώπου επεξεργασίας, η ονομασία της ΥΜ και η ημερομηνία επεξεργασίας. Τα «Αποστειρωμένα ΕΑΑΜ», οδηγούνται στον τελικό αποδέκτη με ειδικό για το σκοπό αυτό όχημα και ξεχωριστά από τα οικιακά απόβλητα.
Ο φορέας παραλαβής των αποστειρωμένων ΕΑΑΜ ελέγχει τον φορέα επεξεργασίας για την αποτελεσματικότητα της αποστείρωσης με δειγματοληπτικό έλεγχο των αποστειρωμένων ΕΑΑΜ που παραδίδονται για διάθεση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση 2003/33/ΕΚ.
Επιπλέον, ο φορέας παραλαβής εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Άρθρο 13 και το Παράρτημα ΙΙ της κοινής υπουργικής απόφασης 29407/3508/2002 (ΦΕΚ 1572Β/16−12−2002) «Μέτρα και όροι για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων», σχετικά με τη διαδικασία και τα κριτήρια αποδοχής αποβλήτων.
Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν ήταν επιτυχής η επεξεργασία, ο φορέας επεξεργασίας καταβάλλει στον φορέα διάθεσης των αποστειρωμένων ΕΑΑΜ το κόστος ελέγχου της αποτελεσματικότητας της αποστείρωσης.
Ο φορέας επεξεργασίας έχει την ευθύνη για την επίτευξη μικροβιακής μείωσης στα ΕΑΑΜ.
ΥΜ: Υγειονομική Μονάδα
ΑΥΜ: Απόβλητα Υγειονομικών Μονάδων
ΑΣΑ: Αστικά Στερεά Απόβλητα
ΕΑΥΜ: Επικίνδυνα Απόβλητα Υγειονομικών Μονάδων
ΕΑΑΜ: Επικίνδυνα Απόβλητα Αμιγώς Μολυσματικά
ΜΕΑ: Μικτά Επικίνδυνα Απόβλητα
ΑΕΑ: Άλλα Επικίνδυνα Απόβλητα
ΕΚΔΑΥΜ: Εσωτερικός Κανονισμός Διαχείρισης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων
ΕΔΑΥΜ: Επιτροπής Διαχείρισης ΑΥΜ
ΥΔΑΥΜ: Υπεύθυνος Διαχείρισης Αποβλήτων Υγειονομικής Μονάδας
ΤΥΔΑΥΜ: Υπεύθυνος Διαχείρισης ΑΥΜ Τμήματος
ΣΕΔΑ: Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων
ΥΠΕΚΑ: Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Στην ενότητα αυτή καταγράφονται οι βασικοί ορισμοί που αφορούν στη διαχείριση των ΑΥΜ. Καταρχήν ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 2 της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης και επιπλέον ισχύουν τα ακόλουθα:
1. Αδειοδοτούσα αρχή: η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τις ΥΜ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
2. Ετήσιο: περίοδος η οποία καλύπτει ένα ημερολογιακό έτος από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου
3. Πηγή αποβλήτων: ένα διακριτό τμήμα της ΥΜ (σημείο ή διεργασία) από το οποίο παράγονται απόβλητα
4. Φορέας εκμετάλλευσης: κάθε νομικό πρόσωπο το οποίο εκμεταλλεύεται ή διευθύνει την ΥΜ ή, όπου αυτό προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία, στο οποίο έχουν μεταβιβασθεί αποφασιστικές οικονομικές εξουσίες όσον αφορά την τεχνική λειτουργία της ΥΜ.
8.1 Βασικές αρχές
Η σωστή διαχείριση των AΥΜ προϋποθέτει:
Οι ειδικότητες που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι καθαριστές, οι συντηρητές μηχανημάτων, οι χειριστές μονάδων επεξεργασίας και όλοι όσοι εμπλέκονται στο χειρισμό αποβλήτων και στη διάθεσή τους, μέσα και έξω από την YM.
Στους στόχους της εκπαίδευσης ανήκει και η κατανόηση: α) των ενδεχόμενων κινδύνων που εμπεριέχονται στη διαχείριση των αποβλήτων β) της σημασίας του εμβολιασμού κατά της Ηπατίτιδας Β και γ) της σημασίας της χρήσης μέσων για την ατομική προστασία.
8.2 Προστασία εργαζομένων
Η παραγωγή, ο διαχωρισμός, η διακίνηση, η επεξεργασία και η διάθεση των AΥΜ συνεπάγεται το χειρισμό δυνητικώς επικίνδυνων υλικών. Οι εργαζόμενοι, που συμμετέχουν σε τέτοιες διαδικασίες, πρέπει να βεβαιωθούν ότι όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι έχουν αναγνωριστεί και εκτιμηθεί, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή της έκθεσης σε επικίνδυνες ουσίες ή τουλάχιστον την έκθεση σε ασφαλή όρια.
Η εκτίμηση του κινδύνου όλων των δραστηριοτήτων που εμπλέκονται στη διαχείριση των αποβλήτων θα πρέπει να προηγείται πάντα της επιλογής των κατάλληλων προστατευτικών μέσων και ενεργειών. Τα μέσα αυτά θα πρέπει να είναι κατάλληλα σχεδιασμένα ώστε να αποτρέψουν την έκθεση σε επικίνδυνα υλικά ή να την περιορίσουν σε ασφαλή επίπεδα. Μετά την ολοκλήρωση εκτίμησης των πιθανών κινδύνων, το εμπλεκόμενο προσωπικό θα πρέπει να εκπαιδευτεί στη χρήση των απαραίτητων προστατευτικών μέσων.
8.2.1 Προστατευτικός εξοπλισμός
Το είδος των μέσων ατομικής προστασίας, που χρησιμοποιείται από τους εργαζόμενους στις ΥΜ, εξαρτάται από το βαθμό έκθεσής τους στους κινδύνους που σχετίζονται με τη διαχείριση αποβλήτων. Η Υγειονομική Μονάδα διαθέτει τα ακόλουθα για όσους χειρίζονται απόβλητα:
− Κράνη με ή χωρίς προσωπίδα (ανάλογα με την εργασία)
− Μάσκες προσώπου (ανάλογα με την εργασία)
− Γυαλιά (ανάλογα με την εργασία)
− Φόρμα προστασίας (υποχρεωτική)
− Βιομηχανικές ποδιές
− Ποδονάρια ή μπότες (υποχρεωτικά)
− Γάντια (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό) ή χοντρά γάντια για εργάτες αποβλήτων
Οι μπότες και τα χοντρά γάντια είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους εργάτες που μεταφέρουν τα ΕΑΥΜ. Οι ενισχυμένες σόλες τους προστατεύουν τους εργαζόμενους κατά την αποθήκευση των παραγόμενων αποβλήτων δρώντας προληπτικά σε ενδεχόμενη επαφή με επικίνδυνα υγρά απόβλητα και σε ολισθηρά πατώματα. Αν η συλλογή δεν έχει γίνει με σωστό τρόπο, υπάρχει πιθανότητα μολυσμένα αιχμηρά αντικείμενα να έρθουν σε επαφή με τα άκρα των εργαζομένων με απρόβλεπτες συνέπειες. Όσοι φορτώνουν απόβλητα σε κλιβάνους πρέπει να φορούν προσωπίδες και κράνη, καθώς και μάσκες κατά την απομάκρυνση της στάχτης
που δημιουργείται.
Παρακάτω παρουσιάζεται η συνιστώμενη ενδυμασία κατά τη μεταφορά ΕΑΥΜ.
Σχήμα 5: Συνιστώμενη ενδυμασία κατά τη μεταφορά ΕΑΥΜ
8.2.2 Ατομική Υγιεινή
Για να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής τόσο στους χώρους της αποθήκευσης των αποβλήτων όσο και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας πρέπει να υπάρχουν νιπτήρες με σαπούνι και ζεστό νερό (αν είναι δυνατό ποδοκίνητοι). Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο κάθε φορά που κάποιος έρχεται σε επαφή με απόβλητα.
8.2.3 Ανοσοποίηση
Προτείνεται η ανοσοποίηση για τον ιό της Ηπατίτιδας Β και του Τετάνου, καθώς έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις προσβολής ατόμων που ασχολούνται με το χειρισμό μολυσματικών αποβλήτων.
Για την ανοσοποίηση του προσωπικού αυτού υπεύθυνη είναι η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων σε συνεργασία με τον ΥΔΑΥΜ. Ο ΥΔΑΥΜ θα πρέπει να είναι ενήμερος σχετικά με την ανοσοποίηση του προσωπικού.
8.2.4 Πρακτικές διαχείρισης
Περιληπτικά επισημαίνονται οι παρακάτω:
8.2.5 Ειδικές προφυλάξεις για την αντιμετώπιση ατυχημάτων
Ο εργαζόμενος που καλείται να καθαρίσει επικίνδυνα υλικά, που έχουν διασκορπιστεί ως αποτέλεσμα ατυχήματος, φοράει γάντια, μάσκα, γυαλιά και ειδική φόρμα. Αν η ουσία είναι πτητική και ιδιαίτερα επικίνδυνη (π.χ. τοξική), φοράει επιπλέον εξοπλισμό προστασίας του αναπνευστικού. Αν χυθεί μολυσματικό υλικό στο δάπεδο, ο χώρος καθαρίζεται με απολυμαντικά. Είναι σημαντικό να ανακτήσουμε τον υδράργυρο, αν έχει συμβεί διαρροή του σε κάποιο ατύχημα, χρησιμοποιώντας το ειδικό σφουγγάρι υδραργύρου.
8.2.6 Ασφάλεια κατά τη διαχείριση κυτταροτοξικών – κυτταροστατικών −χημειοθεραπευτικών φαρμάκων
Υπεύθυνος για την ασφάλεια κατά τη χρήση κυτταροτοξικών – κυτταροστατικών − χημειοθεραπευτικών φαρμάκων είναι ο Δ/ντής − Προϊστάμενος του Φαρμακείου της Υγειονομικής Μονάδας.
Για να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση σε τέτοιου είδους φάρμακα λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:
Οι οδηγίες για την προστασία του προσωπικού περιλαμβάνουν:
Τέλος, οι εργάτες που έρχονται σε επαφή με κυτταροτοξικά – κυτταροστατικά − χημειοθεραπευτικά απόβλητα θα πρέπει να φορούν γάντια, μάσκες, στολές και γυαλιά.
Η παραγωγή, ο διαχωρισμός, η διακίνηση, η επεξεργασία και η διάθεση των AΥΜ συνεπάγεται το χειρισμό δυνητικώς επικίνδυνων υλικών. Οι εργαζόμενοι, που συμμετέχουν σε τέτοιες διαδικασίες, πρέπει να βεβαιωθούν ότι όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι έχουν αναγνωριστεί και εκτιμηθεί, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή της έκθεσης σε επικίνδυνες ουσίες ή τουλάχιστον την έκθεση σε ασφαλή όρια.
Η εκτίμηση του κινδύνου όλων των δραστηριοτήτων που εμπλέκονται στη διαχείριση των αποβλήτων θα πρέπει να προηγείται πάντα της επιλογής των κατάλληλων προστατευτικών μέσων και ενεργειών. Τα μέσα αυτά θα πρέπει να είναι κατάλληλα σχεδιασμένα ώστε να αποτρέψουν την έκθεση σε επικίνδυνα υλικά ή να την περιορίσουν σε ασφαλή επίπεδα. Μετά την ολοκλήρωση εκτίμησης των πιθανών κινδύνων, το εμπλεκόμενο προσωπικό θα πρέπει να εκπαιδευτεί στη χρήση των απαραίτητων προστατευτικών μέσων.
Το είδος των μέσων ατομικής προστασίας, που χρησιμοποιείται από τους εργαζόμενους στις ΥΜ, εξαρτάται από το βαθμό έκθεσής τους στους κινδύνους που σχετίζονται με τη διαχείριση αποβλήτων. Η Υγειονομική Μονάδα διαθέτει τα ακόλουθα για όσους χειρίζονται απόβλητα:
− Κράνη με ή χωρίς προσωπίδα (ανάλογα με την εργασία)
− Μάσκες προσώπου (ανάλογα με την εργασία)
− Γυαλιά (ανάλογα με την εργασία)
− Φόρμα προστασίας (υποχρεωτική)
− Βιομηχανικές ποδιές
− Ποδονάρια ή μπότες (υποχρεωτικά)
− Γάντια (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό) ή χοντρά γάντια για εργάτες αποβλήτων
Οι μπότες και τα χοντρά γάντια είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους εργάτες που μεταφέρουν τα ΕΑΥΜ. Οι ενισχυμένες σόλες τους προστατεύουν τους εργαζόμενους κατά την αποθήκευση των παραγόμενων αποβλήτων δρώντας προληπτικά σε ενδεχόμενη επαφή με επικίνδυνα υγρά απόβλητα και σε ολισθηρά πατώματα. Αν η συλλογή δεν έχει γίνει με σωστό τρόπο, υπάρχει πιθανότητα μολυσμένα αιχμηρά αντικείμενα να έρθουν σε επαφή με τα άκρα των εργαζομένων με απρόβλεπτες συνέπειες. Όσοι φορτώνουν απόβλητα σε κλιβάνους πρέπει να φορούν προσωπίδες και κράνη, καθώς και μάσκες κατά την απομάκρυνση της στάχτης
που δημιουργείται.
Παρακάτω παρουσιάζεται η συνιστώμενη ενδυμασία κατά τη μεταφορά ΕΑΥΜ.
Για να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής τόσο στους χώρους της αποθήκευσης των αποβλήτων όσο και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας πρέπει να υπάρχουν νιπτήρες με σαπούνι και ζεστό νερό (αν είναι δυνατό ποδοκίνητοι). Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο κάθε φορά που κάποιος έρχεται σε επαφή με απόβλητα.
Προτείνεται η ανοσοποίηση για τον ιό της Ηπατίτιδας Β και του Τετάνου, καθώς έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις προσβολής ατόμων που ασχολούνται με το χειρισμό μολυσματικών αποβλήτων.
Για την ανοσοποίηση του προσωπικού αυτού υπεύθυνη είναι η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων σε συνεργασία με τον ΥΔΑΥΜ. Ο ΥΔΑΥΜ θα πρέπει να είναι ενήμερος σχετικά με την ανοσοποίηση του προσωπικού.
Περιληπτικά επισημαίνονται οι παρακάτω:
Ο εργαζόμενος που καλείται να καθαρίσει επικίνδυνα υλικά, που έχουν διασκορπιστεί ως αποτέλεσμα ατυχήματος, φοράει γάντια, μάσκα, γυαλιά και ειδική φόρμα. Αν η ουσία είναι πτητική και ιδιαίτερα επικίνδυνη (π.χ. τοξική), φοράει επιπλέον εξοπλισμό προστασίας του αναπνευστικού. Αν χυθεί μολυσματικό υλικό στο δάπεδο, ο χώρος καθαρίζεται με απολυμαντικά. Είναι σημαντικό να ανακτήσουμε τον υδράργυρο, αν έχει συμβεί διαρροή του σε κάποιο ατύχημα, χρησιμοποιώντας το ειδικό σφουγγάρι υδραργύρου.
Υπεύθυνος για την ασφάλεια κατά τη χρήση κυτταροτοξικών – κυτταροστατικών − χημειοθεραπευτικών φαρμάκων είναι ο Δ/ντής − Προϊστάμενος του Φαρμακείου της Υγειονομικής Μονάδας.
Για να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση σε τέτοιου είδους φάρμακα λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:
Οι οδηγίες για την προστασία του προσωπικού περιλαμβάνουν:
Τέλος, οι εργάτες που έρχονται σε επαφή με κυτταροτοξικά – κυτταροστατικά − χημειοθεραπευτικά απόβλητα θα πρέπει να φορούν γάντια, μάσκες, στολές και γυαλιά.
9.1 Γενικά
Για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, αρμόδιος για το συντονισμό των ενεργειών, την τήρηση των κανόνων και την ενημέρωση της διοίκησης της ΥΜ είναι ο ΥΔΑΥΜ. Σε περίπτωση εκτάκτων περιστατικών ο ΥΔΑΥΜ συνεργάζεται και συντονίζει επίσης το συνεργείο απολύμανσης ώστε να τηρείται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση απουσίας του ΥΔΑΥΜ, το ρόλο του αναλαμβάνει ο αρχαιότερος εκ των ΤΥΔΑΥΜ.
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενεργοποιείται, όταν συμβεί διασκορπισμός στερεών, υγρών μολυσματικών ή άλλων επικίνδυνων ουσιών, τραυματισμός ή δυσλειτουργία των μέσων αποθήκευσης.
Οι διαδικασίες αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνουν:
Το προσωπικό της ΥΜ θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και ο απαραίτητος εξοπλισμός θα πρέπει να είναι διαθέσιμος ώστε να χρησιμοποιηθεί έγκαιρα και
άμεσα.
9.2 Διασκορπισμός επικίνδυνων ουσιών − Τραυματισμός
Ο διασκορπισμός επικίνδυνων ουσιών απαιτεί συνήθως τον καθαρισμό / απολύμανση της προσβληθείσας περιοχής. Στην περίπτωση διασκορπισμού μολυσματικών υλικών είναι σημαντικό να προσδιορισθεί ο τύπος αυτών και αν κριθεί απαραίτητο να εκκενωθεί η περιοχή. Γενικά, είναι πιο πιθανό να διασκορπιστούν επικίνδυνα υλικά σε εργαστηριακούς χώρους παρά σε άλλα τμήματα της ΥΜ.
Παρακάτω παρουσιάζονται τα στοιχειώδη βήματα και διαδικασίες για την αντιμετώπιση περιστατικών (σχέδιο έκτακτης ανάγκης) με διασκορπισμένα επικίνδυνα υλικά:
Ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη συλλογή των διασκορπισμένων υλικών θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος και ανάλογα με την ενδεικνυόμενη ενέργεια θα περιλαμβάνει τα μέσα που περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα.
Πίνακας 9: Εξοπλισμός για τον καθαρισμό διασκορπισμένων υλικών
9.3 Δυσλειτουργία μέσων αποθήκευσης
Η δυσλειτουργία κάποιου μέσου αποθήκευσης των ΕΑΥΜ, συνιστά σε ορισμένες περιπτώσεις έκτακτο περιστατικό, το οποίο χρήζει άμεσης παρακολούθησης, επιδιόρθωσης ή/και πρόσθετων ενεργειών. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν τη δυσλειτουργία ή παύση λειτουργίας κάποιου αποθηκευτικού μέσου των ΕΑΥΜ όπως συντηρητές, καταψύκτες κλπ, λόγω βλάβης ή λόγω διακοπής ρεύματος. Η φύση και ο μολυσματικός χαρακτήρας των ΕΑΥΜ είναι τέτοιος, ώστε απαιτείται η λήψη άμεσων ενεργειών για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων, των πολιτών και του περιβάλλοντος. Στην περίπτωση αποδεδειγμένης δυσλειτουργίας ενός τέτοιου μέσου, ακολουθούνται οι παρακάτω ενέργειες:
− Ενημέρωση από τον υπεύθυνο αποθήκευσης, του τμήματος τεχνικών υπηρεσιών και του ΥΔΑΥΜ (Έντυπο σχήματος 6) και εκτίμηση της πιθανότητας άμεσης επιδιόρθωσης του, από προσωπικό της ΥΜ ή από άλλο εξειδικευμένο συνεργείο. Επιδιόρθωση του μέσου σε κάθε περίπτωση, αν είναι εφικτό.
− Σε περίπτωση αδυναμίας άμεσης επιδιόρθωσης από το προσωπικό της ΥΜ ή από άλλο εξειδικευμένο συνεργείο εκτός ΥΜ άμεση ενημέρωση του ΥΔΑΥΜ από τον υπεύθυνο αποθήκευσης.
− Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα παρόμοιων αποθηκευτικών μέσων στην ΥΜ που προκύπτει από τη συνεργασία υπεύθυνου αποθήκευσης και ΥΔΑΥΜ, τα ΕΑΥΜ που συντηρούνται ή καταψύχονται στο ελαττωματικό μέσο, μεταφέρονται από κατάλληλο προσωπικό, σε άλλο κατάλληλο αποθηκευτικό μέσο μετά από υπόδειξη του ΥΔΑΥΜ.
− Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας κατάλληλου αποθηκευτικού μέσου τα ΕΑΥΜ αυτά, είτε οδηγούνται κατά προτεραιότητα προς επεξεργασία εντός της ΥΜ είτε
καλείται από τον ΥΔΑΥΜ έκτακτα, για να τα παραλάβει άμεσα ο κατάλληλος μεταφορέας και να τα οδηγήσει προς επεξεργασία στη συνεργαζόμενη μονάδα επεξεργασίας ΕΑΥΜ.
− Σε κάθε περίπτωση ο ΥΔΑΥΜ ενημερώνει με τη χρήση του παρακάτω εντύπου τον Υποδιοικητή της ΥΜ, ο οποίος με τη σειρά του αν το κρίνει αναγκαίο, προχωρά
σε συνεργασία με το γραφείο προμηθειών της ΥΜ, στην αντικατάσταση του ελαττωματικού μέσου.
− Σε κάθε περίπτωση μεταφοράς προς επεξεργασία εντός ή εκτός της ΥΜ ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από τον παρόντα Οδηγό διαδικασίες.
Το παραπάνω έντυπο συντάσσεται και αποστέλλεται στους κατάλληλους παραλήπτες όπως περιγράφεται παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση ο συντάκτης και παραλήπτης κρατά από ένα αντίτυπο.
9.4 Απεργία διαρκείας μεταφορέων αποβλήτων
Στην ακραία περίπτωση κατά την οποία η ΥΜ δεν είναι σε θέση να απομακρύνει τα ΕΑΥΜ από τους χώρους αποθήκευσης, λόγω απεργίας των αδειοδοτημένων μεταφορέων, ενδέχεται να υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είτε λόγω υπερπλήρωσης των χώρων αποθήκευσης είτε λόγω υπέρβασης του χρόνου αποθήκευσης. Στην περίπτωση αυτή η ΥΜ θα πρέπει να αποταθεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ή/και στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να τους συμβουλευτεί για τις περαιτέρω ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί.
9.5 Αναφορά συμβάντων και περιστατικών
Όλο το προσωπικό διαχείρισης των αποβλήτων της ΥΜ θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και την εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να γνωρίζει την ενδεδειγμένη διαδικασία για την τεκμηριωμένη αναφορά ατυχήματος ή περιστατικού,
που σχετίζεται με διασκορπισμό, διαρροή, λανθασμένο διαχωρισμό, αιχμηρά αντικείμενα κ.α. Η αναφορά ατυχήματος γίνεται εγγράφως προς τον ΥΔΑΥΜ και περιλαμβάνει:
Σε περίπτωση ατυχήματος συμπληρώνεται το έντυπο που ακολουθεί:
Ο ΥΔΑΥΜ διερευνάει τα αίτια του ατυχήματος, κρατάει αρχεία με τις έρευνες και τα μέτρα που λήφθηκαν και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιου συμβάντος. Στο αρχείο του ΥΔΑΥΜ περιλαμβάνονται τα παρακάτω στοιχεία:
Ο διασκορπισμός επικίνδυνων ουσιών απαιτεί συνήθως τον καθαρισμό / απολύμανση της προσβληθείσας περιοχής. Στην περίπτωση διασκορπισμού μολυσματικών υλικών είναι σημαντικό να προσδιορισθεί ο τύπος αυτών και αν κριθεί απαραίτητο να εκκενωθεί η περιοχή. Γενικά, είναι πιο πιθανό να διασκορπιστούν επικίνδυνα υλικά σε εργαστηριακούς χώρους παρά σε άλλα τμήματα της ΥΜ.
Παρακάτω παρουσιάζονται τα στοιχειώδη βήματα και διαδικασίες για την αντιμετώπιση περιστατικών (σχέδιο έκτακτης ανάγκης) με διασκορπισμένα επικίνδυνα υλικά:
Ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη συλλογή των διασκορπισμένων υλικών θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος και ανάλογα με την ενδεικνυόμενη ενέργεια θα περιλαμβάνει τα μέσα που περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα.
Πίνακας 9: Εξοπλισμός για τον καθαρισμό διασκορπισμένων υλικών