Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 196A_1998 | 922.65 KB |
1. Το άρθρο 2 του Π.Δ. 595/1984 αντικαθίσταται ως εξής:
"Άρθρο 2
Χωροταξική θέση πρατηρίου
2. Η εγκατάσταση και λειτουργία πρατηρίου επιτρέπεται: α) Σε βιομηχανικές ζώνες ή βιομηχανικά ή βιοτεχνικά πάρκα, όπως καθορίζονται στην περίπτωση δ του προηγούμενου άρθρου, σε ζώνες του άρθρου 24 του ν. 1650/1986 που έχουν ως αποκλειστική ή κύρια χρήση τη βιομηχανία καθώς και σε κάθε άλλη περιοχή ή ζώνη που καθορίζεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας με αποκλειστική ή κύρια χρήση τη βιομηχανία ή τη βιοτεχνία.
β) Σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως, εφόσον δεν απαγορεύεται από άλλες πολεοδομικές διατάξεις.”
(1) Για υπόγεια ή επιχωματωμένη δεξαμενή, λαμβάνεται πάντοτε υπόψη ως υψηλότερο σημείο διαρροής το ελεύθερο άκρο (στόμιο) του σωλήνα εξαγωγής της βαλβίδας ασφαλείας (ανακουφιστική βαλβίδα)
3. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση 28780/1402/1987 (Δ' 514) καθώς και οι αποφάσεις Νομαρχών που έχουν εκδοθεί με τις διατάξεις του άρθρου 2, παρ. β) του Π.Δ. 595/1984, όπως ίσχυαν πριν τροποποιηθούν με το παρόν Διάταγμα, εξακολουθούν να ισχύουν.
Το άρθρο 6του Π.Δ. 595/1984 αντικαθίσταται ως εξής:
"Άρθρο 6
Συνέπειες μείωσης αποστάσεων ασφαλείας
1. Αν για οποιονδήποτε λόγο οι αποστάσεις ασφαλείας που αναφέρονται στα άρθρα 4 και 5 του παρόντος ελαττωθούν, συστήνεται από τον οικείο νομάρχη επιτροπή όμοιας σύνθεσης με εκείνη της παρ. 2 του άρθρου 25, η οποία μετά από αυτοψία, προτείνει, με πλήρη αιτιολόγηση, την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου χορηγούμενης ετήσιας προθεσμίας προς μετεγκατάστασή του, ή τη λήψη συγκεκριμένων πρόσθετων μέτρων ασφαλείας (όπως ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας, τοποθέτηση διαχωριστικών τοίχων, κ.λ.π.), εντός προθεσμίας που η ίδια επιτροπή ορίζει ανάλογα με τις ειδικότερες συνθήκες, μετά την άπρακτη πάροδο της οποίας ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του πρατηρίου. Τα ανωτέρω κοινοποιούνται με απόφαση του νομάρχη στον ενδιαφερόμενο. Μετά την αποπεράτωση των συγκεκριμένων πρόσθετων μέτρων ασφάλειας και αφού διαπιστωθεί μετά από δεύτερη αυτοψία ότι αυτά έγιναν σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιτροπής, χορηγείται με απόφαση του νομάρχη, νέα άδεια λειτουργίας ισχύος δέκα (10) ετών ανανεούμενη ανά δεκαετία κατά τις λοιπές διατάξεις του άρθρου 27 του παρόντος. Εφόσον εντός έ-τους από την ημερομηνία της προσωρινής ανάκλησης της αδείας δεν έχουν υλοποιηθεί τα συγκεκριμένα μέτρα που έχει υποδείξει η Επιτροπή, ανακαλείται οριστικά με απόφαση του νομάρχη η άδεια λειτουργίας.
2. Για τα μικτά πρατήρια, αν ελαττωθούν οι αποστάσεις των άρθρων 4 και 5 του παρόντος, ανακαλείται προσωρινά μετά την πάροδο της κατά την παρ. 1 του παρόντος άρθρου προθεσμίας, η άδεια λειτουργίας του πρατηρίου. Η ανάκληση αυτή αφορά μόνο την εγκατάσταση διανομής υγραερίου, όπου ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο. Το πρατήριο βενζίνης-πετρελαίου εξακολουθεί να λειτουργεί εφόσον δεν αντίκειται στις κείμενες διατάξεις.
3. Οι λεπτομέρειες του παρόντος άρθρου ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.”
Το άρθρο 8 του Π.Δ. 595/1984 αντικαθίσταται ως εξής:
"Άρθρο 8
Δεξαμενές υγραερίου
1. Οι δεξαμενές είναι μέχρι δύο (2), υπόγειες ή επιχωματωμένες, οι οποίες υπολογίζονται, κατασκευάζονται και δοκιμάζονται σύμφωνα με Αναγνωρισμένο Κανονισμό Δοχείων υπό πίεση και σύμφωνα με τους όρους και διατάξεις της Υ.Α. 14165/Φ17.4/373/1993 (Β’ 673), "Θέσπιση κανονισμού για την ασφαλή κατασκευή και κυκλοφορία των δοχείων πίεσης και συσκευών αερίου". Αναγνωρισμένος Κανονισμός είναι ο σχετικός Εθνικός Κανονισμός, ή σχετικό πρότυπο ΕΛΟΤ, ή εναρμονισμένο Ευρωπαϊκό Πρότυπο της ΕΕ. Σε περίπτωση δύο δεξαμενών, πρέπει να είναι και οι δύο υπόγειες ή και οι δύο επιχωματωμένες. Κάθε δεξαμενή πρέπει να έχει μέχρι δύο (2) ανθρωποθυρίδες, στα καλύμματα των οποίων να συγκολλούνται οι δ άφορες σωληνώσεις που είναι απαραίτητες για τον έλεγχο της δεξαμενής (έλεγχος στάθμης ή περιεχομένου και πίεσης), την ασφάλεια (βαλβίδες ασφαλείας) και τη λειτουργία της εγκατάστασης (σωληνώσεις πλήρωσης, αέριας φάσης επιστροφών από αντλίες και από συσκευές διανομής και εξυδάτωσης).
2. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 7, κάθε μια από τις δεξαμενές πρέπει να έχουν:
α) Ελάχιστη χωρητικότητα 18 μ3,
β) Μέγιστη χωρητικότητα 60 μ3,
γ) Ειδική επικάλυψη από αντιδιαβρωτικό υλικό για προστασία τους από τη διάβρωση.”
3. Κάθε δεξαμενή πρέπει να είναι εφοδιασμένη με τα παρακάτω εξαρτήματα:
α) Με ένα (1) κατάλληλο όργανο μέτρησης του περιεχομένου υγρού υγραερίου της δεξαμενής (όργανο ένδειξης επί τοις εκατό (%) όγκου ή/και δείκτης στάθμης).
β) Με ένα (1) δείκτη μεγίστης στάθμης για τον έλεγχο της μεγίστης επιτρεπόμενης στάθμης του υγρού. Ο δείκτης αυτός μπορεί να αποτελείται από έναν μόνιμο σωλήνα εσωτερικής διαμέτρου έξι και μισό (6,5) χιλιοστών στον οποίο είναι τοποθετημένη μια βαλβίδα ελέγχου, διατομής το πολύ δύο (2) τετραγωνικών χιλιοστών. Ο σωλήνας αυτός πρέπει να εκτείνεται μέσα στη δεξαμενή κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το άκρο του να εφάπτεται με την επιφάνεια του υγρού όταν η δεξαμενή είναι γεμάτη σε ποσοστό ογδόντα πέντε στα εκατό (85%) της χωρητικότητάς της. Ο παραπάνω δείκτης μέγιστης στάθμης μπορεί να αντικατασταθεί με ένα όργανο ελέγχου υπερπλήρωσης της δεξαμενής, το οποίο δίνει ειδοποίηση (ηχητικό και φωτεινό σήμα) όταν ο όγκος του υγρού υγραερίου καταλάβει το 85% του ολικού όγκου της δεξαμενής και όταν φθάσει το 90% κλείνει αυτόματα την τηλεχειριζόμενη βάννα πλήρωσης της δεξαμενής.
γ) Με ένα (1) σύστημα μιας ή περισσοτέρων ανακουφιστικών βαλβίδων πίεσης (ασφαλιστικές βαλβίδες) που λειτουργούν με ελατήριο. Οι βαλβίδες αυτές πρέπει να πληρούν τα καθοριζόμενα στις παραγράφους 3.3.3 ως 3.3.6 της ΚΥΑ Δ3/14858/93 (Β' 477), "Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών διαμόρφωσης, σχεδίασης, κατασκευής, ασφαλούς λειτουργίας και πυροπροστασίας εγκαταστάσεων αποθήκευσης, εμφιάλωσης, διακίνησης και διανομής υγραερίου, καθώς και εγκαταστάσεων για τη χρήση αυτού σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες".
δ) Με βαλβίδες (βάννες) διακοπής και βαλβίδες διακοπής έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, όλες οι συνδέσεις της δεξαμενής με είσοδο ή έξοδο υγραερίου απ' αυτή (πλήρωση δεξαμενής, παροχή προς αντλίες, αέρια φάση επιστροφής από αντλίες και από λιτρομετρητές), πρέπει να είναι εφοδιασμένες με χειροκίνητες ως επίσης και με τηλεχειριζόμενες βάννες. Οι τηλεχειριζόμενες βάννες μπορεί να κλείνουν είτε αυτόματα είτε από κομβίο έκτακτης ανάγκης. Επί πλέον, πρέπει να εφαρμόζονται και τα οριζόμενα στις παραγράφους 2.3.8 και 2.3.9 της ΚΥΑ Δ3/14858/93.
ε) Με μία (1) βαλβίδα αντεπιστροφής στο σημείο σύνδεσης του σωλήνα πλήρωσης της δεξαμενής με υγραέριο. Βαλβίδες που είναι συνδεδεμένες πάνω στη δεξαμενή και σε ύψος μικρότερο της μεγαλύτερης στάθμης του υγρού, είναι χαλύβδινες, έχουν εσωτερικά μέρη από υλικό ανθεκτικό στη διάβρωση και είναι κατάλληλες για προπάνιο. Οι βαλβίδες είναι κατάλληλες για πίεση λειτουργίας τουλάχιστον σαράντα (40) bar. Βαλβίδες και λοιπά εξαρτήματα κατασκευασμένα από χυτοσίδηρο απαγορεύονται. Η απαγόρευση αυτή δεν αφορά τον ελατό σίδηρο και χυτοσίδηρο σε σφαιροειδή γραφίτη, εφόσον τα υλικά αυτά είναι κατάλληλης ποιότητας για προπάνιο.
στ) Αγωγό γείωσης, διατομής 16τ.χ. τουλάχιστον και ηλεκτρικής αντίστασης διάβασης ως προς γη όχι μεγαλύτερης από 4Ω.
4. Οι δεξαμενές δεν επιτρέπεται να έχουν σύστημα εκ-κένωσης του περιεχομένου των στον περιβάλλοντα χώρο, εκτός από τη διάταξη της εξυδάτωσης και εξαέρωσής των. Οι δεξαμενές πρέπει να είναι εφοδιασμένες με κατάλληλο μανόμετρο τοποθετημένο στην ανθρωποθυρίδα με παρεμβολή βαλβίδας διακοπής της ροής.”
1. Ο τίτλος του άρθρου 9 του Π.Δ. 595/1984 αντικαθίσταται ως εξής:
’’Άρθρο 9
Υπόγεια δεξαμενή”
2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 9 του Π.Δ. 595/1984 αντικαθίσταται ως εξής:
"1. Η δεξαμενή τοποθετείται μέσα σε ειδικό περίβλημα και στερεώνεται κατά τρόπο ώστε να αντέχει σε πιθανές υδροστατικές ωθήσεις. Το περίβλημα κατασκευάζεται από οπλισμένο σκυρόδεμα πάχους τουλάχιστον είκοσι εκατοστών του μέτρου (0,20 μ). Το περίβλημα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
α) Τα πάνω χείλη του περιμετρικού τοιχείου εξέχουν τουλάχιστον σαράντα εκατοστά του μέτρου (0,40 μ) σε σχέση με τη στάθμη της επιφάνειας του εδάφους.
β) Έχει διαστάσεις που επιτρέπουν ελεύθερο χώρο τουλάχιστον πενήντα εκατοστών του μέτρου (0,50 μ) μεταξύ των τοιχωμάτων του και του κελύφους της δεξαμενής, ο οποίος πληρούται με ξηρή άμμο λατομείου.
γ) Ο πυθμένας του περιβλήματος φέρει τέσσερεις (4) τουλάχιστον οπές διαμέτρου εκάστης 10 εκατοστών του μέτρου (0,10 μ), κατάλληλα διατεταγμένες για την αποστράγγιση του νερού (βροχής κ.λπ). Στον πυθμένα, πριν από τη στρώση της άμμου λατομείου, τοποθετείται στρώση από χαλίκι οδόστρωσης ύψους περίπου 20 εκατοστών του μέτρου (0,20 μ). Στα σημεία των οπών αποστράγγισης η διάστρωση του χαλικιού οδόστρωσης πρέπει να γίνεται έτσι, ώστε να παρεμποδίζεται η διαρροή της άμμου λατομείου μέσω των οπών αυτών. Επίσης, κανένα σημείο της εξωτερικής επιφάνειας της δεξαμενής δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το χαλίκι.
δ) Όσον αφορά τις εσωτερικές και εξωτερικές καταπονήσεις της δεξαμενής, εφαρμόζονται κατ’ αναλογία τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 10 του παρόντος διατάγματος”.
3. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του Π.Δ. 595/1984, προστίθενται τα εξής:
'Ή απόσταση της περίφραξης από την εξωτερική επιφάνεια του περιβλήματος της δεξαμενής πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,50 μ.”.
4. Το άρθρο 10 του Π.Δ. 595/1984 προστίθεται στο τέλος του άρθρου 9 ως παράγραφοι 3, 4, 5, 6 και 7 και στη θέση του προστίθεται νέο άρθρο ως εξής:
Άρθρο 10
Επιχωματωμένη δεξαμενή
1. Επιχωματωμένη δεξαμενή είναι αυτή που βρίσκεται πάνω από το επίπεδο του εδάφους αλλά είναι καλυμμένη με χώμα ή άλλο παρόμοιο αδρανές υλικό.
2. Η δεξαμενή που θα επιχωματωθεί πρέπει να έχει μελετηθεί ώστε να αντέχει, εκτός από τις εσωτερικές καταπονήσεις, και σε εξωτερικές όπως:
3. α) Πίεση από το έδαφος και το υλικό επιχωμάτωσης, β) Υδροστατική πίεση (λόγω πλημμυρισμένου εδάφους),
γ) Επίδραση γειτονικών δεξαμενών,
δ) Τριβές με το υλικό επιχωμάτωσης λόγω διαστολών της δεξαμενής και αλλοίωσης της αντιδιαβρωτικής προστασίας,
ε) Διαφορά καθίζησης στις βάσεις.
3. Η επιχωματωμένη δεξαμενή φέρει όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα λειτουργίας που απαιτούνται και στην περίπτωση υπόγειας δεξαμενής και καθορίζονται στο άρθρο 8του παρόντος διατάγματος. Όλες οι συνδέσεις σωλήνων που καλύπτονται από το υλικό επιχωμάτωσης πρέπει να γίνονται με συγκόλληση.
4. Το υλικό επιχωμάτωσης πρέπει να είναι αδρανές και να μην έχει διαβρωτικές επιδράσεις στη δεξαμενή. Πρέπει να έρχεται σε κατ’ ευθείαν επαφή με αυτή και να την καλύπτει τουλάχιστον κατά 60 εκατοστά του μέτρου (0,60 μ).
5. Η δεξαμενή πρέπει να προστατεύεται αποτελεσματικά από διάβρωση με κατάλληλο τρόπο (βαφή, καθοδική προστασία κ.λπ).
6. Όσον αφορά την περίφραξη, ισχύουν τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 9 του παρόντος διατάγματος. Η απόσταση της περίφραξης από τη βάση του πρανούς της επιχωμάτωσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.5 μ."
Η παράγραφος 1 του άρθρου 11 του Π.Δ. 595/1984 αντικαθίσταται ως εξής:
"1. Οι αντλίες πρέπει να είναι κατάλληλες για τη μετάγγιση (άντληση) υγραερίου και να αντέχουν σε πίεση 30 bar. Η καταλληλότητα των αντλιών αυτών για υγραέριο προκύπτει από τους επίσημους καταλόγους των εργοστασίων κατασκευής ή/και από σχετική βεβαίωση Διπλ/χου Μηχανολόγου - Ηλεκτρολόγου Μηχανικού μέλους του Τ.Ε.Ε.”
Το άρθρο 12 του Π.Δ. 595/1984 αντικαθίσταται ως εξής:
"Άρθρο 12
Τοποθέτηση αντλιών
1. Υπόγειες δεξαμενές: Η αντλία ή οι αντλίες υγραερίου τοποθετούνται στην επιφάνεια του στρώματος της άμμου, πάνω στη δεξαμενή, και κατά προτίμηση κοντά στο κάλυμμα μιας από τις ανθρωποθυρίδες της δεξαμενής, και σε κατάλληλη βάση, έτσι ώστε να εξασφαλίζουν τη συνεχή ροή του υγρού και να αποκλείεται η περίπτωση αεριοποίησής του μέσα στις συσκευές που κυκλοφορεί. Στο σωλήνα προς την αντλία, τοποθετείται μια (1) βαλβίδα διακοπής της ροής χειροκίνητη. Οι αντλίες γειώνονται με αγωγό ανάλογης διατομής, όπως ορίζεται από το σχετικό Κανονισμό Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (Β’ 59/1955, Β’ 293/1966, Β' 687/1971, Β ’ 1525/1973, Β ’ 61 /1977 και Β ’ 25/1981)
Άλλος τρόπος τοποθέτησης αντλιών είναι εμβαπτιζομένου τύπου μέσα στη δεξαμενή. Σ’ αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιούνται ειδικές αντλίες και ειδικές διατάξεις, η δε αντλία τοποθετείται (βυθίζεται) μέσα στη δεξαμενή μέσω μιας από τις ανθρωποθυρίδες.
2.Επιχωματωμένες δεξαμενές: Στην περίπτωση επιχωματωμένων δεξαμενών, η αντλία ή οι αντλίες υγραερίου τοποθετούνται κατά προτίμηση επί του εδάφους και όσο το δυνατό πιο κοντά στη δεξαμενή.
3. Δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται αντλίες μέσα σε φρεάτιο. Στα υπάρχοντα πρατήρια μπορεί να διατηρηθεί η τοποθέτηση μέσα σε φρεάτιο με την προϋπόθεση ότι εντός έτους από τη δημοσίευση του παρόντος πρέπει να πραγματοποιηθούν σε αυτά οι αναγκαίες προσαρμογές, ώστε η γραμμή υγρής φάσης υγραερίου από τη δεξαμενή προς τις αντλίες να είναι εφοδιασμένη με τηλεχειριζόμενη βάννα διακοπής της ροής, τοποθετημένη όσο το δυνατό κοντά στη δεξαμενή και ότι πληρούνται οι σχετικές διατάξεις πυρασφαλείας.”
Το άρθρο 20 του Π.Δ. 595/1984 αντικαθίσταται ως εξής: "Άρθρο 20
Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις
1. Οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του πρατηρίου, που έχουν σχέση με την εγκατάσταση υγραερίου, εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2.9 της ΚΥΑ Δ3/14858/93 (Β'477).
Οι λοιπές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις εκτελούνται σύμφωνα με τους σχετικούς για τις εγκαταστάσεις αυτές κανονισμούς.
2. Ο γενικός ηλεκτρικός πίνακας τοποθετείται σε στεγασμένο χώρο και κατά προτίμηση στο κτίριο του πρατηρίου που χρησιμοποιείται σαν γραφείο. Ο πίνακας αυτός είναι εφοδιασμένος με έναν κατάλληλο γενικό αυτόματο διακόπτη, ο οποίος διακόπτει τη γενική ηλεκτρική τροφοδοσία. Ο εν λόγω διακόπτης λειτουργεί (ανοίγει) με την ενεργοποίηση του συστήματος ασφαλείας και έκτακτης ανάγκης (ιδέ άρθρο 21).
3. Σε δύο (2) τουλάχιστον σημεία του πρατηρίου, έκτων οποίων το ένα στο Γραφείο ή στο χώρο προσωπικού του πρατηρίου και το άλλο κοντά στις συσκευές διανομής, πρέπει να υπάρχουν δύο (2) κομβία έκτακτης ανάγκης. Με το χειρισμό των ανωτέρω κομβίων, διακόπτεται γενικά η λειτουργία του πρατηρίου (άνοιγμα του γενικού διακόπτη που αναφέρεται στην ανωτέρω παράγραφο 2) και ενεργοποιείται το σύστημα έκτακτης ανάγκης."
1. Ο τίτλος του άρθρου 21 του Π.Δ. 595/1984, αντικαθίσταται ως εξής:
"Άρθρο 21
Μέτρα ασφαλείας, έκτακτης ανάγκης και πυρασφαλείας”
2. Η περίπτ. α της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του Π.Δ. 595/1984, αντικαθίσταται ως εξής:
”α) Πάνω από τις ανθρωποθυρίδες της δεξαμενής υγραερίου σε ύψος όχι μεγαλύτερο των εξήντα εκατοστών (0,60 μ.), εγκαθίσταται αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, τοπικής εφαρμογής, χημικού τύπου ή άλλου κατασβεστικού υλικού, εγκεκριμένου από την αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία. Το ανωτέρω σύστημα κατασκευάζεται σύμφωνα με τα ελληνικά πρότυπα ή κανονισμούς και αν δεν υπάρχουν τέτοια, με υπόδειξη της πυροσβεστικής αρχής, σύμφωνα με αυτά που ισχύουν διεθνώς. Το σύστημα αυτό συνδέεται με τον κεντρικό πίνακα ελέγχου εφεδρικής τροφοδοσίας, ώστε σε περίπτωση ενεργοποίησης του συστήματος, να δίνεται εντολή για ενεργοποίηση της σειρήνας αναγγελίας κινδύνου και του φωτεινού επαναλήπτη. Οι αυτοδιεγειρόμενοι πυροσβεστήρες οροφής δεν αποτελούν αυτόματο σύστημα τοπικής εφαρμογής.”
3. Η περίπτ. β της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του Π.Δ. 595/1984, αντικαθίσταται ως εξής:
”β) Στις θέσεις των ανθρωποθυρίδων της δεξαμενής, στις θέσεις των αντλιών και συμπιεστή υγραερίου, πλησίον του στομίου (σημείου) πλήρωσης της/των δεξαμενής/ών και πλησίον των συσκευών διανομής, εγκαθίσταται αυτόματο σύστημα ανίχνευσης εκρηκτικών αερίων (μείγματος υγραερίου-αέρα). Με την ανίχνευση ύπαρξης εκρηκτικού μείγματος σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημεία, ενεργοποιείται το ανωτέρω σύστημα, μέσω του πίνακα κεντρικού ελέγχου, με συνέπεια το κλείσιμο των βαννών ασφαλείας των δεξαμενών και των συσκευών διανομής καθώς επίσης διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην εγκατάσταση (μέσω του γενικού διακόπτη), ενώ συγχρόνως τίθεται σε λειτουργία σειρήνα αναγγελίας κινδύνου.
Το ανωτέρω περιγραφόμενο σύστημα ανίχνευσης εκρηκτικών αερίων λειτουργεί σε δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση και εφόσον το ανιχνευόμενο μείγμα έχει περιεκτικότητα από 20% έως 50% του Κατώτερου Ορίου Ε- κρηκτικότητας (LEL), ενεργοποιείται η σειρήνα. Μόλις υπερβεί το 50% του LEL, τότε κλείνουν οι κατωτέρω βάννες ασφαλείας και διακόπτεται το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι τιμές του LEL δίνονται στον πίνακα 1.3 της ΚΥΑ Δ3/14858/93.
Οι ανωτέρω αναφερόμενες τηλεχειριζόμενες βάννες ασφαλείας τοποθετούνται στις εξής θέσεις στην περιοχή της δεξαμενής και όσο το δυνατό πιο κοντά σ’ αυτή:
(αα)στο σωλήνα πλήρωσης της δεξαμενής,
(ββ)στο σωλήνα παροχής (αναρρόφησης) υγρής φάσης υγραερίου από δεξαμενή προς αντλίες,
(γγ)στο σωλήνα επιστροφής αέριας φάσης των συσκευών διανομής.
Επίσης, τοποθετείται μια τηλεχειριζόμενη βάννα ασφαλείας στο σωλήνα παροχής υγραερίου στη συσκευή διανομής.
Οι ανωτέρω βάννες κλείνουν με την ενεργοποίηση είτε του συστήματος πυρόσβεσης, είτε του συστήματος ανίχνευσης εκρηκτικού μείγματος, είτε με το χειρισμό ενός κομβίου έκτακτης ανάγκης που ορίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 20 του παρόντος διατάγματος. Στο στόμιο πλήρωσης της δεξαμενής πρέπει να υπάρχει σύστημα που να μην επιτρέπει το άνοιγμα της τηλεχειριζόμενης βάννας, αν δεν έχει γειωθεί το βυτιοφόρο.”
4. Το εδάφιο αα της περίπτ.γ της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του Π.Δ. 595/1984, αντικαθίσταται ως εξής:
5. α) Ένας (1) στην πόρτα εισόδου του χώρου της δεξαμενής υγραερίου”
6. Το εδάφιο ββ της περίπτ. γ της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του Π.Δ. 595/1984, καταργείται.
7. Η περίπτ. ζ της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του Π.Δ. 595/1984 αντικαθίσταται ως εξής:
”ζ) Μεταξύ του συστήματος του πρατηρίου και του συστήματος ασφαλείας του βυτιοφόρου πρέπει να τοποθετείται σύστημα δια-μανδάλωσης (INTER-LOCK), ώστε σε περίπτωση ανάγκης, η ενεργοποίηση του ενός συστήματος να συνεπάγεται την ενεργοποίηση και του άλλου συστήματος.”
8. Η περίπτ. η της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του Π.Δ. 595/1984 αντικαθίσταται ως εξής:
”η) Απαγορεύεται μέσα στο κατάστημα του πρατηρίου να αποθηκεύονται δοχεία με υγρά καύσιμα”
9. Η παράγραφος 3 του άρθρου 21 του Π.Δ. 595/1984. αντικαθίσταται ως εξής:
"3.Η τήρηση των παραπάνω μέτρων ελέγχεται οποτεδήποτε από την πυροσβεστική υπηρεσία και με μέριμνα των εκμεταλλευτών των πρατηρίων ".
10. Η παράγραφος 4 του άρθρου 21 του Π.Δ. 595/1984, καταργείται.
1. Ο τίτλος του άρθρου 22 του Π.Δ. 595/1984, αντικαθίσταται ως εξής:
"Άρθρο 22
Μέτρα ασφαλούς λειτουργίας”
2. Η παράγραφος 10του άρθρου 22 του Π.Δ. 595/1984, αντικαθίσταται ως εξής:
"10. Σε περίπτωση κινδύνου (διαρροής υγραερίου, πυρκαίάς, κ.λπ) το προσωπικό του πρατηρίου πρέπει:
α) να πατήσει ένα από τα κομβία έκτακτης ανάγκης που ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 20 του παρόντος διατάγματος,
β) να φροντίσει ώστε να διακοπεί αμέσως κάθε εργασία ανεφοδιασμού του πρατηρίου ή εφοδιασμού αυτοκινήτων με υγραέριο και να απομακρυνθούν όλα τα οχήματα χωρίς να θέσουν τους κινητήρες τους σε λειτουργία,
γ) στην περίπτωση πυρκαίάς, να ειδοποιήσει αμέσως την πυροσβεστική υπηρεσία.
3. Μετά την παράγραφο 10 του άρθρου 22 του Π.Δ. 595/1984, προστίθεται παράγραφος 11, ως εξής:
" 11.Σε κάθε πρατήριο ορίζεται υπεύθυνος λειτουργίας. Ο υπεύθυνος αυτός πρέπει να είναι τουλάχιστον 21 ετών και κάτοχος πιστοποιητικού αντιστοίχου με το πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης οδηγών βυτιοφόρων οχημάτων μεταφοράς επικινδύνων φορτίων των κλάσεων 2 και 3 της Συμφωνίας ADR η οποία έχει κυρωθεί με τον ν. 1741/1987 (ΦΕΚ Α’ 225). Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία και όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την απόκτηση του πιο πάνω πιστοποιητικού.
Επίσης, υπεύθυνος λειτουργίας του πρατηρίου μπορεί να είναι και ο εξουσιοδοτημένος τεχνίτης συσκευών υγραερίου του άρθρου 6του Π.Δ. 219/1981 (Α’ 64), ή πτυχιούχος τεχνίτης συσκευών υγραερίου αυτοκινήτων, ή άλλως ο ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης πρατηρίου λειτουργούντος υπό την διεύθυνση του ιδίου για χρονικό διάστημα άνω των έξι (6) ετών".
4. Ο περιορισμός ορίου ηλικίας της παραγράφου 7 του άρθρου 22 και της παραγράφου 2 του άρθρου 23 του Π.Δ. 595/1984, καταργείται.
1. Ο τίτλος του άρθρου 31 του Π.Δ. 595/1984 αντικαθίσταται ως εξής:
"Άρθρο 31
Χρήση γειτονικών εγκαταστάσεων”
2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 31 του Π.Δ. 595/1984 αντικαθίσταται ως εξής:
"1. Απαγορεύεται η ίδρυση και λειτουργία εγκαταστάσεων για χρήση που προβλέπεται στις περιπτώσεις ε και στ της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του παρόντος σε αποστάσεις μικρότερες από τις προβλεπόμενες στις περιπτώσεις αυτές”.
3. Στο τέλος του άρθρου 31 του Π.Δ. 595/1984, προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής:
”3. Πρατήρια υγραερίου ή μικτά πρατήρια που έχουν λάβει άδεια ίδρυσης ή λειτουργίας προγενέστερη εγκαταστάσεων οι οποίες εμπίπτουν στις περιπτώσεις των εδαφίων δ), ε) και στ) του άρθρου 4 του παρόντος, συνεχίζουν σε κάθε περίπτωση τη λειτουργία τους μη επηρεαζόμενα από τις προβλεπόμενες στο άρθρο αυτό αποστάσεις των μεταγενεστέρων αυτών εγκαταστάσεων.”