Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 1576Β_2018 | 669.11 KB |
1. Τις διατάξεις:
α. Του άρθρου 14 του ν. 3511/2006 «Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, αναβάθμιση της αποστολής του και άλλες διατάξεις» (Α΄ 258), όπως αυτό τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 100 του ν. 4249/2014 «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις» (Α΄ 73) και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 49 του ν. 4442/2016 (Α΄ 230) «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις».
β. Των άρθρων 90 και 91 του ν. 4249/2014 «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις» (Α΄ 73).
γ. Του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα», που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98).
δ. Του άρθρου 1 του π.δ. 210/1992 «Κωδικοποίηση διατάξεων Προεδρικών Διαταγμάτων του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος» (Α΄ 99) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
ε. Του π.δ. 101/2012 «Υπαγωγή του Πυροσβεστικού Σώματος στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και τροποποίηση του π.δ. 215/2007» (Α΄ 167).
στ. Του π.δ. 123/2016 «Ανασύσταση και μετονομασία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού, σύσταση Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μετονομασία Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων» (Α΄ 208).
ζ. Του π.δ. 125/2016 «Διορισμός, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 210).
η. Της υπ’ αριθμ. Υ173/2016 απόφασης Πρωθυπουργού «Σύσταση θέσεων αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Β΄ 3630).
θ. Της υπ’ αριθμ. Υ186/2016 απόφασης Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Νικόλαο Τόσκα» (Β΄ 3671).
ι. Του π.δ. 71/1988 «Κανονισμός πυροπροστασίας κτιρίων» (Α΄ 32), όπως ισχύει.
ια. Της υπ’ αριθμ. Φ.61/5542/72/2018 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός της διαδικασίας εγκατάστασης και λειτουργίας των Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής, σύμφωνα με το άρθρο 48ΙΑ του ν. 4442/2016 (Α΄ 230), και λοιπών συναφών θεμάτων» (Β΄ 62).
ιβ. Της υπ’ αριθμ. 13/2013 Πυροσβεστικής Διάταξης «Απλοποίηση διαδικασίας χορήγησης πιστοποιητικού (ενεργητικής) πυροπροστασίας σε επιχειρήσεις- εγκαταστάσεις και τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 12/2012 Πυροσβεστικής Διάταξης» (Β΄ 1586).
ιγ. Της υπ’ αριθμ. 14/2014 Πυροσβεστικής Διάταξης «Οργάνωση, εκπαίδευση και ενημέρωση προσωπικού των επιχειρήσεων - εγκαταστάσεων σε θέματα πυροπροστασίας» (Β΄ 2434), όπως ισχύει.
ιδ. Της υπ’ αριθμ. 15/2014 Πυροσβεστικής Διάταξης «Προδιαγραφές μελέτης, σχεδίασης και εγκατάστασης των φορητών, μόνιμων και λοιπών προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και μέσων της ισχύουσας νομοθεσίας πυροπροστασίας» (Β΄ 3149), όπως ισχύει.
ιε. Της υπ’ αριθμ. 6/1996 Πυροσβεστικής Διάταξης «Λήψη μέτρων πυροπροστασίας σε αποθήκες» (Β΄ 150).
ιστ. Της υπ’ αριθμ. 6/2018 Πυροσβεστικής Διάταξης.
2. Το γεγονός ότι υφίσταται ανάγκη επανακαθορισμού των μέτρων και μέσων πυροπροστασίας σε εμπορικές αποθήκες, όπως αυτά καθορίσθηκαν με την υπ’ αριθμ. 6/1996 Πυροσβεστική Διάταξη (Β΄ 150), προκειμένου να προσαρμοστούν στα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα.
3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 8000/1/2018/19-α΄/15.3.2018 έγγραφο της Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Εσωτερικών, αποφασίζουμε:
Εγκρίνεται η υπ’ αριθμ. 6/2018 Πυροσβεστική Διάταξη, που έχει ως εξής:
Καθορίζουμε τα ελάχιστα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα και μέσα σε εμπορικές αποθήκες και στους βοηθητικούς χώρους αυτών, με σκοπό την πρόληψη και αποτροπή εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών και ατυχημάτων, καθώς και τη διάσωση ατόμων και υλικών αγαθών που βρίσκονται μέσα σ’ αυτά ως ακολούθως:
1. Οι διατάξεις της παρούσας έχουν εφαρμογή στις εμπορικές αποθήκες (οικονομικές δραστηριότητες χονδρικού εμπορίου) που στεγάζονται σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων καθώς και σε υπαίθριους ή ημιυπαίθριους χώρους κτιρίων ή οικοπέδων και χρησιμοποιούνται για αποθήκευση και διαχείριση ή/και διακίνηση αγαθών, εμπορευμάτων ή υλικών συσκευασίας, όπως αυτές κατατάσσονται στις αντίστοιχες κατηγορίες του συνημμένου Παραρτήματος Α.
2. Επιπροσθέτως η παρούσα εφαρμόζεται:
α. Σε εμπορικές αποθήκες της παρ. 1, όπου πραγματοποιείται συλλογή, διαλογή, ομαδοποίηση, διαχωρισμός αγαθών και εμπορευμάτων, συσκευασία, ανασυσκευασία, ετικετοποίηση, συναρμολόγηση ή μικρές τροποποιήσεις, εκτελωνιστικές εργασίες και η έκθεση και ο δειγματισμός προϊόντων.
β. Σε δραστηριότητες υπηρεσιών αποθήκευσης (ανεξάρτητες εμπορικές αποθήκες), όπως αποθήκες φύλαξης αντικειμένων ή/και σε κτιριακά ανεξάρτητες αποθήκες, οι οποίες υποστηρίζουν λειτουργικά εμπορικές δραστηριότητες.
γ. Σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων, στα οποία δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις - εγκαταστάσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου (όπως αποθήκη χονδρικού εμπορίου και κατάστημα λιανικής πώλησης), εφόσον η εμπορική αποθήκη αποτελεί ανεξάρτητο πυροδιαμέρισμα με τις δικές της οδεύσεις διαφυγής και εξόδους κινδύνου.
ε. Σε βοηθητικές δραστηριότητες που έχουν λειτουργική εξάρτηση με την εμπορική αποθήκη, είναι της αυτής ιδιοκτησίας - εκμετάλλευσης, και βρίσκονται εντός του χώρου και όγκου της εμπορικής αποθήκης, όπως γραφεία, εκθεσιακοί χώροι και χώροι συνάθροισης κοινού.
στ. Σε λοιπούς χώρους, όπως αποδυτήρια, χώροι υγιεινής, λεβητοστάσια, μετασχηματιστές μέσης και υψηλής τάσης και αποθήκες καυσίμων.
3. Οι διατάξεις της παρούσας δεν έχουν εφαρμογή στις εξής δραστηριότητες:
α. Σε αποθήκες που εμπίπτουν στις διατάξεις του π.δ. 71/1988 (A΄ 32), όπως κάθε φορά ισχύει.
β. Σε αποθήκες που λειτουργούν εντός του χώρου άσκησης οικονομικής δραστηριότητας άλλης κύριας χρήσης, όπως αποθήκες μεταποιητικών και συναφών εγκαταστάσεων, εμπορικών καταστημάτων, χώρων συνάθροισης κοινού, εκπαιδευτηρίων, γραφείων, κ.λπ..
γ. Σε αποθήκες που υπάγονται από άποψη πυροπροστασίας στο πεδίο εφαρμογής άλλων νομοθετικών πλαισίων, όπως αποθήκες εντός εγκαταστάσεων μεταλλείων - λατομείων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών προϊόντων ή/και αερίων καυσίμων, κ.λπ..
δ. Σε αποθήκες, στις οποίες δεν ασκούνται οικονομικές δραστηριότητες (όπως αποθήκες κατοικιών, αγροτεμαχίων, κ.λπ.).
4. Στις περιπτώσεις εμπορικών αποθηκών που στεγάζονται σε δύο (2) ή περισσότερα ανεξάρτητα κτίρια, για την επιβολή των μέτρων και μέσων πυροπροστασίας, κάθε κτίριο εξετάζεται ξεχωριστά. Αυτό ισχύει και στις περιπτώσεις που κτίρια, που υπάγονται στις διατάξεις της παρούσας, είναι ανεξάρτητα πυροδιαμερίσματα και συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρα ή διάδρομο υπέργειο ή υπόγειο.
1. Οι εμπορικές αποθήκες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας κατατάσσονται ανάλογα με την ποσότητα έκλυσης θερμότητας κατά την καύση και το ρυθμό καύσης, την πιθανότητα έκλυσης τοξικών ουσιών, επιφανειακής ταχύτητας εξάπλωσης της φλόγας των αποθηκευμένων υλικών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, σε τέσσερις (4) κατηγορίες ως ακολούθως:
2. Ειδικότερη κατάταξη των εμπορικών αποθηκών δίνεται στο Παράρτημα Α, σύμφωνα με την παρ. 1 και τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας σύμφωνα με τη διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση των Κλάδων Οικονομικών Δραστηριοτήτων. Η κατάταξη του Παραρτήματος
Α ισχύει και για τα κτίρια ή τμήματα κτιρίων υπηρεσιών αποθήκευσης (ανεξάρτητες εμπορικές αποθήκες), όπως αποθήκες φύλαξης αντικειμένων ή/και σε κτιριακά ανεξάρτητες αποθήκες, οι οποίες υποστηρίζουν λειτουργικά εμπορικές δραστηριότητες.
3. Στην περίπτωση εμπορικής αποθήκης που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, και αποθηκεύονται προϊόντα που κατατάσσονται σε διαφορετικές κατηγορίες, η αποθήκη θα εξετάζεται ενιαία και θα κατατάσσεται με βάση τη δυσμενέστερη κατηγορία κινδύνου. Κατ’ εξαίρεση, στην περίπτωση που τμήματα κτιρίου εμπορικής αποθήκης αποτελούν ανεξάρτητα πυροδιαμερίσματα με δικές τους οδεύσεις διαφυγής και εξόδους κινδύνου, κάθε τμήμα θα εξετάζεται με βάση την κατηγορία κινδύνου που εντάσσεται.
4. Με απόφαση του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος συμπληρώνεται ή τροποποιείται το Παράρτημα Α της παρούσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής.
Για τις ανάγκες της παρούσας ισχύουν και εφαρμόζονται οι ακόλουθοι ορισμοί:
Α. Υπολογισμός θεωρητικού πληθυσμού
Ο θεωρητικός πληθυσμός των εμπορικών αποθηκών αποτελεί το άθροισμα των θεωρητικών πληθυσμών των δραστηριοτήτων του Πίνακα 1. Για τον υπολογισμό του θεωρητικού πληθυσμού, λαμβάνεται υπόψη η μικτή επιφάνεια δαπέδων των χώρων που προορίζονται αποκλειστικά για την εκάστοτε δραστηριότητα, καθώς και των διαδρόμων κυκλοφορίας τους. Στη συνολική επιφάνεια συμπεριλαμβάνονται και οι εσωτερικοί εξώστες (πατάρια), που πιθανόν να υφίσταται στους χώρους των εμπορικών αποθηκών.
ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Β. Υπολογισμός οδεύσεων διαφυγής και εξόδων κινδύνου
1. Παροχή οδεύσεων διαφυγής
Η παροχή όδευσης διαφυγής ανά μονάδα πλάτους (ορίζεται 0,60 του μέτρου) καθορίζεται σε:
α. 100 άτομα για τις οριζόντιες οδεύσεις (διάδρομοι, πόρτες, προθάλαμοι)
β. 60 άτομα για τις κατακόρυφες οδεύσεις (κλιμακοστάσια, ράμπες)
2. Υπολογισμός παροχής οδεύσεων διαφυγής
α. Η παροχή της οριζόντιας όδευσης διαφυγής υπολογίζεται για κάθε υπέργειο ή υπόγειο όροφο, ανάλογα με το θεωρητικό πληθυσμό αυτού.
β. Η παροχή της μίας ή περισσοτέρων κατακόρυφων οδεύσεων διαφυγής των υπερκείμενων ή υποκείμενων ορόφων του ορόφου εκκένωσης, καθορίζεται με βάση τους ορόφους που εξυπηρετούν και υπολογίζεται από το άθροισμα των αντίστοιχων παροχών όλων των υπέργειων ή υπόγειων ορόφων.
γ. Εφόσον οι απαιτούμενες από τον υπολογισμό της παροχής οδεύσεων διαφυγής, κατακόρυφες οδεύσεις διαφυγής είναι πυροπροστατευμένες με αυτοκλειόμενες πυράντοχες πόρτες, ο υπερκείμενος ή υποκείμενος όροφος του ορόφου εκκένωσης με το μεγαλύτερο θεωρητικό πληθυσμό, καθορίζει την αντίστοιχη παροχή των οδεύσεων διαφυγής, ανεξαρτήτως αριθμού ορόφων.
δ. Το ελάχιστο πλάτος των οδεύσεων διαφυγής ορίζεται σε 0,90 μ. Κατ’ εξαίρεση, το ελάχιστο πλάτος των οδεύσεων διαφυγής και των θυρών των οδεύσεων διαφυγής μέχρι τριάντα (30) άτομα επιτρέπεται να είναι 0,80 μ.
ε. Το πλάτος της όδευσης διαφυγής δεν πρέπει να μειώνεται στην πορεία προς την έξοδο - τελική έξοδο κινδύνου.
3. Έξοδοι - τελικές έξοδοι κινδύνου
3.1. Αριθμός και πλάτος εξόδων - τελικών εξόδων κινδύνου
α. Ο αριθμός και το πλάτος των εξόδων κινδύνου εμπορικών αποθηκών δίνεται στον Πίνακα 2 και υπολογίζεται για κάθε υπέργειο ή υπόγειο όροφο ανάλογα με το θεωρητικό πληθυσμό αυτού.
β. Ο αριθμός και το πλάτος των τελικών εξόδων κινδύνου στον όροφο εκκένωσης εμπορικών αποθηκών δίνεται στον Πίνακα 2 και είναι σύμφωνα με το θεωρητικό πληθυσμό, ο οποίος υπολογίζεται από το άθροισμα του θεωρητικού πληθυσμού όλων των υπέργειων ή υπόγειων
ορόφων.
ΠΙΝΑΚΑΣ 2
* Κατ’ εξαίρεση σε υπόγειους χώρους κύριας χρήσης ή σε εμπορικές αποθήκες της κατηγορίας C, επιβάλλονται δύο (2) τουλάχιστον έξοδοι κινδύνου ελάχιστου πλάτους 0,90 μ.
Για πληθυσμό μεγαλύτερο των 1000 ατόμων προστίθεται μία (1) έξοδος πλάτους 1,80 μ. ανά 400 άτομα ή κλάσμα αυτών.
3.2. Διάταξη τελικών εξόδων κινδύνου
Στις εμπορικές αποθήκες των κατηγοριών B και C, εφόσον επιβάλλονται δύο (2) τελικές έξοδοι κινδύνου, τα πλησιέστερα άκρα τους πρέπει να απέχουν τουλάχιστον το 1/3 της μέγιστης διαγώνιας διάστασης (D) του χώρου κύριας χρήσης (Σχήμα 1). Εφόσον απαιτούνται τρεις (3) ή περισσότερες τελικές έξοδοι κινδύνου, η θέση τουλάχιστον δύο (2) εξ’ αυτών, πρέπει να ικανοποιεί τα παραπάνω κριτήρια.
Σχήμα 1
Διάταξη τελικών εξόδων
4. Όρια μήκους πραγματικής απροστάτευτης όδευσης διαφυγής
α. Η μέγιστη απόσταση της πραγματικής απροστάτευτης όδευσης διαφυγής από τους χώρους κύριας χρήσης των εμπορικών αποθηκών έως την πλησιέστερη έξοδο ή τελική έξοδο κινδύνου δίνονται στον Πίνακα 3 και απεικονίζεται στο Σχήμα 2. Όταν υπάρχουν δύο (2) ή περισσότερες εναλλακτικές οδεύσεις διαφυγής, αρκεί η μία (1) από αυτές να πληροί το μέγιστο όριο μήκους της πραγματικής απροστάτευτης όδευσης διαφυγής.
ΠΙΝΑΚΑΣ 3
Σχήμα 2
Το ΑΒΓΔ ≤ 45μ.: απροστάτευτη όδευση διαφυγής κατηγορίας Α
β. Η απόσταση της πραγματικής απροστάτευτης όδευσης διαφυγής, αναφέρεται συνήθως σε οριζόντια διαδρομή. Όταν στην όδευση περιλαμβάνεται απροστάτευτη κατακόρυφη όδευση, προστίθεται το μετρούμενο μήκος της αξονικής γραμμής στο μέσο του πλάτους της κλίμακας προσαυξημένο κατά 50%.
Γ. Λοιπά χαρακτηριστικά οδεύσεων διαφυγής - εξόδων κινδύνου
1. Οδεύσεις διαφυγής - έξοδοι κινδύνου
1.1. Γενικά
α. Το ελάχιστος πλάτος της όδευσης διαφυγής των βοηθητικών χώρων, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο από 0,60 μ.
β. Απαγορεύεται η χρήση των ανελκυστήρων ως οδεύσεων διαφυγής.
γ. Οι κυλιόμενες κλίμακες δεν γίνονται αποδεκτές ως οδεύσεις διαφυγής.
δ. Απαγορεύεται οδεύσεις διαφυγής από χώρους κύριας χρήσης να διέρχονται μέσα από χώρους υγιεινής, χώρους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, κ.λπ..
ε. Εξωτερικά μεταλλικά κλιμακοστάσια, γίνονται αποδεκτά ως δεύτερες οδεύσεις διαφυγής.
1.3. Πυραντίσταση οδεύσεων διαφυγής
1.3.1. Εξωτερικές οδεύσεις
Οι εξωτερικές, οριζόντιες και κατακόρυφες οδεύσεις διαφυγής θεωρούνται ως πυροπροπροστατευμένες εφόσον είναι μόνιμης πυράντοχης κατασκευής χωρίς να περιλαμβάνουν καυστά υλικά και διαχωρίζονται από το κτίριο με δομικά στοιχεία με δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον ίσο με τον καθορισμένο στον Πίνακα 3. Η πυραντίσταση των εξωτερικών τοίχων πρέπει να επεκτείνεται εκατέρωθεν του κλιμακοστασίου κατά τουλάχιστον 2 μ.
1.3.2. Εσωτερικές οδεύσεις διαφυγής
α. Τα περιβλήματα των πυροπροστατευμένων οδεύσεων διαφυγής πρέπει να έχουν δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον ίσο με τον καθορισμένο στον Πίνακα 4.
β. Οι εσωτερικές οδεύσεις διαφυγής πρέπει να είναι πυράντοχης κατασκευής και να μην περιλαμβάνουν καυστά υλικά. Κατ’ εξαίρεση οδεύσεις εσωτερικών εξωστών (πατάρια), καθώς και οδεύσεις υπόγειων χώρων που χρησιμοποιούνται για βοηθητική χρήση, απαλλάσσονται από την απαίτηση να είναι πυράντοχης κατασκευής.
1.3.3. Ανοίγματα πυροπροστατευμένων οδεύσεων διαφυγής
Τα ανοίγματα που χρησιμοποιούνται ως είσοδος και έξοδος της πυροπροστατευμένης όδευσης διαφυγής των ανωτέρω παρ. 1.3.1 και 1.3.2 πρέπει να διαθέτουν αυτοκλειόμενες πυράντοχες πόρτες με δείκτη πυραντίστασης που μπορεί να υπολείπεται του απαιτούμενου του Πίνακα 4 για το πυροδιαμέρισμα κατά τριάντα (30) λεπτά.
Ο θεωρητικός πληθυσμός των εμπορικών αποθηκών αποτελεί το άθροισμα των θεωρητικών πληθυσμών των δραστηριοτήτων του Πίνακα 1. Για τον υπολογισμό του θεωρητικού πληθυσμού, λαμβάνεται υπόψη η μικτή επιφάνεια δαπέδων των χώρων που προορίζονται αποκλειστικά για την εκάστοτε δραστηριότητα, καθώς και των διαδρόμων κυκλοφορίας τους. Στη συνολική επιφάνεια συμπεριλαμβάνονται και οι εσωτερικοί εξώστες (πατάρια), που πιθανόν να υφίσταται στους χώρους των εμπορικών αποθηκών.
ΠΙΝΑΚΑΣ 1
1. Παροχή οδεύσεων διαφυγής
Η παροχή όδευσης διαφυγής ανά μονάδα πλάτους (ορίζεται 0,60 του μέτρου) καθορίζεται σε:
α. 100 άτομα για τις οριζόντιες οδεύσεις (διάδρομοι, πόρτες, προθάλαμοι)
β. 60 άτομα για τις κατακόρυφες οδεύσεις (κλιμακοστάσια, ράμπες)
2. Υπολογισμός παροχής οδεύσεων διαφυγής
α. Η παροχή της οριζόντιας όδευσης διαφυγής υπολογίζεται για κάθε υπέργειο ή υπόγειο όροφο, ανάλογα με το θεωρητικό πληθυσμό αυτού.
β. Η παροχή της μίας ή περισσοτέρων κατακόρυφων οδεύσεων διαφυγής των υπερκείμενων ή υποκείμενων ορόφων του ορόφου εκκένωσης, καθορίζεται με βάση τους ορόφους που εξυπηρετούν και υπολογίζεται από το άθροισμα των αντίστοιχων παροχών όλων των υπέργειων ή υπόγειων ορόφων.
γ. Εφόσον οι απαιτούμενες από τον υπολογισμό της παροχής οδεύσεων διαφυγής, κατακόρυφες οδεύσεις διαφυγής είναι πυροπροστατευμένες με αυτοκλειόμενες πυράντοχες πόρτες, ο υπερκείμενος ή υποκείμενος όροφος του ορόφου εκκένωσης με το μεγαλύτερο θεωρητικό πληθυσμό, καθορίζει την αντίστοιχη παροχή των οδεύσεων διαφυγής, ανεξαρτήτως αριθμού ορόφων.
δ. Το ελάχιστο πλάτος των οδεύσεων διαφυγής ορίζεται σε 0,90 μ. Κατ’ εξαίρεση, το ελάχιστο πλάτος των οδεύσεων διαφυγής και των θυρών των οδεύσεων διαφυγής μέχρι τριάντα (30) άτομα επιτρέπεται να είναι 0,80 μ.
ε. Το πλάτος της όδευσης διαφυγής δεν πρέπει να μειώνεται στην πορεία προς την έξοδο - τελική έξοδο κινδύνου.
3. Έξοδοι - τελικές έξοδοι κινδύνου
3.1. Αριθμός και πλάτος εξόδων - τελικών εξόδων κινδύνου
α. Ο αριθμός και το πλάτος των εξόδων κινδύνου εμπορικών αποθηκών δίνεται στον Πίνακα 2 και υπολογίζεται για κάθε υπέργειο ή υπόγειο όροφο ανάλογα με το θεωρητικό πληθυσμό αυτού.
β. Ο αριθμός και το πλάτος των τελικών εξόδων κινδύνου στον όροφο εκκένωσης εμπορικών αποθηκών δίνεται στον Πίνακα 2 και είναι σύμφωνα με το θεωρητικό πληθυσμό, ο οποίος υπολογίζεται από το άθροισμα του θεωρητικού πληθυσμού όλων των υπέργειων ή υπόγειων
ορόφων.
ΠΙΝΑΚΑΣ 2
* Κατ’ εξαίρεση σε υπόγειους χώρους κύριας χρήσης ή σε εμπορικές αποθήκες της κατηγορίας C, επιβάλλονται δύο (2) τουλάχιστον έξοδοι κινδύνου ελάχιστου πλάτους 0,90 μ.
Για πληθυσμό μεγαλύτερο των 1000 ατόμων προστίθεται μία (1) έξοδος πλάτους 1,80 μ. ανά 400 άτομα ή κλάσμα αυτών.
3.2. Διάταξη τελικών εξόδων κινδύνου
Στις εμπορικές αποθήκες των κατηγοριών B και C, εφόσον επιβάλλονται δύο (2) τελικές έξοδοι κινδύνου, τα πλησιέστερα άκρα τους πρέπει να απέχουν τουλάχιστον το 1/3 της μέγιστης διαγώνιας διάστασης (D) του χώρου κύριας χρήσης (Σχήμα 1). Εφόσον απαιτούνται τρεις (3) ή περισσότερες τελικές έξοδοι κινδύνου, η θέση τουλάχιστον δύο (2) εξ’ αυτών, πρέπει να ικανοποιεί τα παραπάνω κριτήρια.
Σχήμα 1
Διάταξη τελικών εξόδων
4. Όρια μήκους πραγματικής απροστάτευτης όδευσης διαφυγής
α. Η μέγιστη απόσταση της πραγματικής απροστάτευτης όδευσης διαφυγής από τους χώρους κύριας χρήσης των εμπορικών αποθηκών έως την πλησιέστερη έξοδο ή τελική έξοδο κινδύνου δίνονται στον Πίνακα 3 και απεικονίζεται στο Σχήμα 2. Όταν υπάρχουν δύο (2) ή περισσότερες εναλλακτικές οδεύσεις διαφυγής, αρκεί η μία (1) από αυτές να πληροί το μέγιστο όριο μήκους της πραγματικής απροστάτευτης όδευσης διαφυγής.
ΠΙΝΑΚΑΣ 3
Σχήμα 2
Το ΑΒΓΔ ≤ 45μ.: απροστάτευτη όδευση διαφυγής κατηγορίας Α
β. Η απόσταση της πραγματικής απροστάτευτης όδευσης διαφυγής, αναφέρεται συνήθως σε οριζόντια διαδρομή. Όταν στην όδευση περιλαμβάνεται απροστάτευτη κατακόρυφη όδευση, προστίθεται το μετρούμενο μήκος της αξονικής γραμμής στο μέσο του πλάτους της κλίμακας προσαυξημένο κατά 50%.
1. Οδεύσεις διαφυγής - έξοδοι κινδύνου
1.1. Γενικά
α. Το ελάχιστος πλάτος της όδευσης διαφυγής των βοηθητικών χώρων, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο από 0,60 μ.
β. Απαγορεύεται η χρήση των ανελκυστήρων ως οδεύσεων διαφυγής.
γ. Οι κυλιόμενες κλίμακες δεν γίνονται αποδεκτές ως οδεύσεις διαφυγής.
δ. Απαγορεύεται οδεύσεις διαφυγής από χώρους κύριας χρήσης να διέρχονται μέσα από χώρους υγιεινής, χώρους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, κ.λπ..
ε. Εξωτερικά μεταλλικά κλιμακοστάσια, γίνονται αποδεκτά ως δεύτερες οδεύσεις διαφυγής.
1.3. Πυραντίσταση οδεύσεων διαφυγής
1.3.1. Εξωτερικές οδεύσεις
Οι εξωτερικές, οριζόντιες και κατακόρυφες οδεύσεις διαφυγής θεωρούνται ως πυροπροπροστατευμένες εφόσον είναι μόνιμης πυράντοχης κατασκευής χωρίς να περιλαμβάνουν καυστά υλικά και διαχωρίζονται από το κτίριο με δομικά στοιχεία με δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον ίσο με τον καθορισμένο στον Πίνακα 3. Η πυραντίσταση των εξωτερικών τοίχων πρέπει να επεκτείνεται εκατέρωθεν του κλιμακοστασίου κατά τουλάχιστον 2 μ.
1.3.2. Εσωτερικές οδεύσεις διαφυγής
α. Τα περιβλήματα των πυροπροστατευμένων οδεύσεων διαφυγής πρέπει να έχουν δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον ίσο με τον καθορισμένο στον Πίνακα 4.
β. Οι εσωτερικές οδεύσεις διαφυγής πρέπει να είναι πυράντοχης κατασκευής και να μην περιλαμβάνουν καυστά υλικά. Κατ’ εξαίρεση οδεύσεις εσωτερικών εξωστών (πατάρια), καθώς και οδεύσεις υπόγειων χώρων που χρησιμοποιούνται για βοηθητική χρήση, απαλλάσσονται από την απαίτηση να είναι πυράντοχης κατασκευής.
1.3.3. Ανοίγματα πυροπροστατευμένων οδεύσεων διαφυγής
Τα ανοίγματα που χρησιμοποιούνται ως είσοδος και έξοδος της πυροπροστατευμένης όδευσης διαφυγής των ανωτέρω παρ. 1.3.1 και 1.3.2 πρέπει να διαθέτουν αυτοκλειόμενες πυράντοχες πόρτες με δείκτη πυραντίστασης που μπορεί να υπολείπεται του απαιτούμενου του Πίνακα 4 για το πυροδιαμέρισμα κατά τριάντα (30) λεπτά.
1. Τα κτίρια ή τμήματα κτιρίων, καθώς και οι υπόγειοι όροφοι που χρησιμοποιούνται ως εμπορικές αποθήκες, πρέπει να είναι πυράντοχης κατασκευής και να αποτελούν ξεχωριστά πυροδιαμερίσματα.
2. Τα φέροντα δομικά στοιχεία, τα στοιχεία του περιβλήματος των πυροδιαμερισμάτων, καθώς και τα περιβλήματα πυροπροστατευμένων οδεύσεων διαφυγής, πρέπει να έχουν τον ελάχιστο δείκτη πυραντίστασης ανάλογα με την περίπτωση, σύμφωνα με τον Πίνακα 4.
ΠΙΝΑΚΑΣ 4
3. Το μέγιστο εμβαδό πυροδιαμερίσματος δίνεται στον παρακάτω Πίνακα 5.
ΠΙΝΑΚΑΣ 5
*Συντελεστής αύξησης του εμβαδού σε περίπτωση που εγκαθίσταται αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης στο πυροδιαμέρισμα.
5. Ο μέγιστος όγκος πυροδιαμερίσματος δίνεται στον παρακάτω Πίνακα 6.
ΠΙΝΑΚΑΣ 6
*Συντελεστής αύξησης του όγκου σε περίπτωση που εγκαθίσταται αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης στο πυροδιαμέρισμα.
5. Όλα τα ανοίγματα που αφήνονται στους τοίχους και τα πατώματα του πυροδιαμερίσματος για τις ανάγκες της δραστηριότητας, πρέπει να προστατεύονται κατάλληλα με προθαλάμους, πυράντοχες πόρτες, πυροπροστατευμένα φρέατα ή άλλα συστήματα, ώστε να μην διακόπτεται η ακεραιότητα και η συνέχεια του πυροδιαμερίσματος.
6. Κατ’ εξαίρεση για την πυροδιαμερισματοποίηση εμπορικών αποθηκών των κατηγοριών Α και Β είναι δυνατόν για έως και το 25% της επιφάνειας εσωτερικών τοίχων ορίων πυροδιαμερισμάτων αντί σταθερών δομικών στοιχείων να γίνεται χρήση πυράντοχων ρολών ή πυροκουρτίνων ισοδύναμης ακεραιότητας και θερμομονωτικής ικανότητας, διασυνδεδεμένων με το σύστημα πυρανίχνευσης.
7. Από τις απαιτήσεις των δεικτών πυραντίστασης του Πίνακα 4 απαλλάσσονται οι εξωτερικοί τοίχοι και επιστεγάσεις εμπορικών αποθηκών που δραστηριοποιούνται σε μονώροφα ισόγεια κτίρια που διαθέτουν έως ένα (1) υπόγειο όροφο, δεν διαθέτουν υπερκείμενους ορόφους και απέχουν από άλλα κτίρια κατ’ ελάχιστον δέκα (10) μ. στις εμπορικές αποθήκες των κατηγοριών Α και Β, και είκοσι (20) μ. στις εμπορικές αποθήκες κατηγορίας C. Οι ως άνω απαιτήσεις του Πίνακα 4 μειώνονται στο μισό, εφόσον πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις και απέχουν από πέντε έως και δέκα (5-10) μ. στις εμπορικές αποθήκες των κατηγοριών Α και Β, και από δέκα έως και είκοσι (10-20) μ. στις εμπορικές αποθήκες κατηγορίας C.
8. Επικίνδυνοι χώροι, όπως χώροι λεβητοστασίων και καυστήρων Θέρμανσης, μετασχηματιστές μέσης και υψηλής τάσης, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, κ.λπ., πρέπει να αποτελούν αυτοτελή πυροδιαμερίσματα με δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον εξήντα λεπτών (60΄) και να μην τοποθετούνται κάτω ή σε άμεση γειτνίαση με τις εξόδους / τελικές εξόδους κινδύνου.
1. Φωτισμός ασφαλείας
α. Επιβάλλεται η εγκατάσταση φωτισμού ασφαλείας των οδεύσεων διαφυγής, εξόδων κινδύνου και των χώρων ανοικτής περιοχής.
β. Ο φωτισμός ασφαλείας εγκαθίσταται υποχρεωτικά και στις οδεύσεις διαφυγής μέχρι την τελική έξοδο κινδύνου, στις περιπτώσεις που η εμπορική αποθήκη βρίσκεται σε υπέργειο ή υπόγειο όροφο. Ο φωτισμός ασφαλείας πρέπει κατ’ ελάχιστον να είναι φωτεινότητας 5lux στους χώρους ανοιχτής περιοχής και 10lux στις οδεύσεις διαφυγής. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι απαιτήσεις του ΕΛΟΤ ΕΝ 1838.
γ. Τα φωτιστικά ασφαλείας και τα φωτιστικά ασφαλείας σήμανσης κατεύθυνσης εγκαθίστανται υποχρεωτικά, ανεξαρτήτως ύπαρξης εφεδρικής πηγής ενέργειας.
2. Σήμανση ασφαλείας
α. Επιβάλλεται η σήμανση ασφαλείας των οδεύσεων διαφυγής, εξόδων κινδύνου και του πυροσβεστικού υλικού/εξοπλισμού.
β. Η σήμανση εγκαθίσταται υποχρεωτικά και στις οδεύσεις διαφυγής μέχρι την τελική έξοδο κινδύνου, στις περιπτώσεις που η εμπορική αποθήκη βρίσκεται σε υπέργειο ή υπόγειο όροφο.
Όλες οι εμπορικές αποθήκες που εμπίπτουν στις διατάξεις της παρούσας, υποχρεούνται να λαμβάνουν τα παρακάτω προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας:
α. Ανάρτηση πινακίδων σε εμφανή σημεία της αποθήκης, με οδηγίες πρόληψης πυρκαγιάς και τρόπους ενέργειας του προσωπικού σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς.
β. Σήμανση ασφαλείας, στους χώρους επικίνδυνων υλικών ή χώρων αναφορικά με την απαγόρευση καπνίσματος σε άτομα που εισέρχονται στο χώρο αυτό και κατά περίπτωση προειδοποιητικών πινακίδων όπως μη χρήσης νερού σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, κλπ.
γ. Ειδική σήμανση στους χώρους των ανελκυστήρων για τη μη χρήση τους σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
δ. Κατάλληλη διευθέτηση του χώρου αποθήκευσης υλών που μπορούν να αναφλεγούν και απομάκρυνση των εύφλεκτων και καυστών υλών από πηγές εκπομπής θερμότητας.
ε. Τήρηση των προβλεπόμενων, πλάτους τουλάχιστον 0,90μ. διόδων μεταξύ των αποθηκευμένων υλικών για την άμεση εκκένωση σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς σ’ αυτά, καθώς και κύριου διαδρόμου πλάτους τουλάχιστον 1,10μ. εντός της αποθήκης.
στ. Αποθήκευση των υλικών κατά τρόπο ώστε αυτά να απέχουν από την οροφή τουλάχιστον 0,50μ.
ζ. Συνεχή καθαρισμό όλων των χώρων της αποθήκης και άμεση απομάκρυνση των υλικών που μπορούν να αναφλεγούν.
η. Επιμελή συντήρηση, τακτική επιθεώρηση και έλεγχο των συσκευών και εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς.
θ. Επαρκή αερισμό (φυσικό ή τεχνητό) των χώρων αποθήκευσης.
ι. Επιθεώρηση από υπεύθυνο υπάλληλο, όλων των χώρων μετά τη διακοπή της δραστηριότητας καθώς και κατά τις εργάσιμες ώρες, για επισήμανση και εξάλειψη τυχόν προϋποθέσεων εκδήλωσης πυρκαγιάς.
ια. Θέση εκτός λειτουργίας (τάσεως) των μηχανολογικών εγκαταστάσεων κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες, εκτός από εκείνες των οποίων η λειτουργία είναι απαραίτητη.
ιβ. Τοποθέτηση λεκάνης ασφαλείας επαρκούς χωρητικότητας σε δεξαμενές υγρών καυσίμων για συγκέντρωση τυχόν διαρροών καυσίμων.
ιγ. Κατάλληλη περίφραξη για υπαίθριους ή ημιυπαίθριους χώρους εμπορικών αποθηκών, της οποίας το συνολικό ύψος να είναι τουλάχιστον δύο (2) μέτρα.
ιδ. Αποθήκευση των εμπορευμάτων σε υπαίθριους ή ημιυπαίθριους χώρους κατά τρόπο ώστε τα υλικά να απέχουν τουλάχιστον τρία (3) μ. από τα γειτνιάζοντα κτίρια.
ιε. Αποψίλωση των χώρων από ξηρά χόρτα και απομάκρυνση αυτών στις υπαίθριες ή ημιυπαίθριες εμπορικές αποθήκες.
ιστ. Προστασία των ανοιγμάτων υπόγειων χώρων αποθήκευσης με ειδικά συρμάτινα πλέγματα.
ιζ. Απαγόρευση τοποθέτησης σε διαδρόμους, κλίμακες, οδεύσεις διαφυγής και εξόδους κινδύνου, χωρισμάτων μονίμων ή πρόσκαιρων, υλικών και γενικά κάθε αντικειμένου το οποίο μπορεί να μειώσει το πλάτος αυτών ή να εμποδίσει την ελεύθερη κυκλοφορία των ενοίκων σε περίπτωση κινδύνου.
ιη. Απαγόρευση χρήσης γυμνής φλόγας ή εκτεθειμένων πυρακτωμένων επιφανειών στους χώρους των αποθηκευμένων εμπορευμάτων και τους επικίνδυνους χώρους.
ιθ. Απαγόρευση κάλυψης της σήμανσης ασφαλείας
και των μέσων πυροπροστασίας, από υλικά ή κατασκευαστικές διατάξεις.
κ. Λήψη όλων των μέτρων προστασίας έναντι εκρήξιμων ατμοσφαιρών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς, εφόσον υφίσταται κίνδυνος έκρηξης λόγω της φύσης των αποθηκευμένων προϊόντων σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς (όπως αποθήκες ζάχαρης, κακάο, αλεύρι, κλπ.)
κα. Λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.
Α. Φορητοί πυροσβεστήρες
α. Επιβάλλεται η τοποθέτηση φορητών πυροσβεστήρων ξηρής σκόνης ή βάσης νερού, κατασβεστικής ικανότητας τουλάχιστον 21Α-113Β-C.
β. Επιβάλλεται η τοποθέτηση ενός (1) πυροσβεστήρα ανά 500, 350, 250 και 150 τ.μ. μικτής επιφάνειας σε αποθήκες κατηγορίας Ο, Α, B και C αντίστοιχα.
γ. Στις περιπτώσεις που κατά τους παραπάνω υπολογισμούς, το πηλίκο που προκύπτει είναι δεκαδικός αριθμός, αυτό στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό.
δ. Ανεξάρτητα από τους ανωτέρω υπολογισμούς, ο ελάχιστος αριθμός των πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2).
ε. Επιβάλλεται η τοποθέτηση φορητών πυροσβεστήρων διοξειδίου του άνθρακα, κατασβεστικής ικανότητας τουλάχιστον 55B-C στους χώρους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων όπως μετασχηματιστών μέσης ή υψηλής τάσης, λεβητοστασίων, κ.λπ., σε τέτοιες θέσεις ώστε κάθε σημείο των εν λόγω χώρων, να απέχει οριζοντίως μέχρι 15 μ. από κάθε τέτοιο πυροσβεστήρα. Σε κάθε περίπτωση ο ελάχιστος αριθμός πυροσβεστήρων διοξειδίου του άνθρακα σε αυτούς τους χώρους δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2).
Β. Πυροσβεστήρες οροφής
Επιβάλλεται η τοποθέτηση αυτοδιεγειρόμενου πυροσβεστήρα οροφής άνωθεν των καυστήρων κεντρικής θέρμανσης στερεών ή υγρών καυσίμων.
α. Επιβάλλεται η τοποθέτηση φορητών πυροσβεστήρων ξηρής σκόνης ή βάσης νερού, κατασβεστικής ικανότητας τουλάχιστον 21Α-113Β-C.
β. Επιβάλλεται η τοποθέτηση ενός (1) πυροσβεστήρα ανά 500, 350, 250 και 150 τ.μ. μικτής επιφάνειας σε αποθήκες κατηγορίας Ο, Α, B και C αντίστοιχα.
γ. Στις περιπτώσεις που κατά τους παραπάνω υπολογισμούς, το πηλίκο που προκύπτει είναι δεκαδικός αριθμός, αυτό στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό.
δ. Ανεξάρτητα από τους ανωτέρω υπολογισμούς, ο ελάχιστος αριθμός των πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2).
ε. Επιβάλλεται η τοποθέτηση φορητών πυροσβεστήρων διοξειδίου του άνθρακα, κατασβεστικής ικανότητας τουλάχιστον 55B-C στους χώρους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων όπως μετασχηματιστών μέσης ή υψηλής τάσης, λεβητοστασίων, κ.λπ., σε τέτοιες θέσεις ώστε κάθε σημείο των εν λόγω χώρων, να απέχει οριζοντίως μέχρι 15 μ. από κάθε τέτοιο πυροσβεστήρα. Σε κάθε περίπτωση ο ελάχιστος αριθμός πυροσβεστήρων διοξειδίου του άνθρακα σε αυτούς τους χώρους δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2).
Επιβάλλεται η τοποθέτηση αυτοδιεγειρόμενου πυροσβεστήρα οροφής άνωθεν των καυστήρων κεντρικής θέρμανσης στερεών ή υγρών καυσίμων.
Αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης και χειροκίνητο σύστημα αναγγελίας πυρκαγιάς επιβάλλεται στις παρακάτω περιπτώσεις:
α. Σε εμπορικές αποθήκες κατηγορίας Β με συνολική στεγασμένη επιφάνεια πάνω από δύο χιλιάδες (2000) τ.μ.
β. Σε εμπορικές αποθήκες κατηγορίας C με συνολική στεγασμένη επιφάνεια πάνω από χίλια (1000) τ.μ.
γ. Σε εμπορικές αποθήκες της κατηγορίας Α με συνολικό εμβαδό πάνω από διακόσια πενήντα (250) τ.μ και σε όλες τις αποθήκες των κατηγοριών Β και C, που δραστηριοποιούνται σε κτίρια, τμήματα κτιρίων των οποίων οι
υπερκείμενοι, υποκείμενοι όροφοι ή τμήματα του ιδίου ορόφου χρησιμοποιούνται για άλλη χρήση ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας - εκμετάλλευσης.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις, το αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης καλύπτει όλους τους χώρους κύριας και βοηθητικής χρήσης της αποθήκης.
δ. Στους επικίνδυνους χώρους της παρ. 8 του άρθρου 5.
3.1 Μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο επιβάλλεται στις παρακάτω περιπτώσεις:
α. Σε εμπορικές αποθήκες της κατηγορίας Α με συνολική στεγασμένη επιφάνεια τουλάχιστον τρεισήμισι χιλιάδες (3500) τ.μ.
β. Σε εμπορικές αποθήκες της κατηγορίας Β με συνολική στεγασμένη επιφάνεια τουλάχιστον δυόμιση χιλιάδες (2500) τ.μ.
γ. Σε εμπορικές αποθήκες της κατηγορίας C με συνολική στεγασμένη επιφάνεια τουλάχιστον χίλια πεντακόσια (1500) τ.μ.
Το μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση υλικών.
3.2 Όλες οι εμπορικές αποθήκες ανεξαρτήτως κατηγορίας που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεούνται στην εγκατάσταση απλού υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου.
Αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης με νερό (καταιονισμού ύδατος) ή άλλο κατάλληλο κατά περίπτωση κατασβεστικό υλικό επιβάλλεται στις παρακάτω περιπτώσεις:
α. Στις περιπτώσεις προσαύξησης του μέγιστου εμβαδού ή/και όγκου πυροδιαμερίσματος (Πίνακες 5 και 6 του άρθρου 5 αντίστοιχα).
β. Σε εμπορικές αποθήκες της κατηγορίας Β με συνολικό εμβαδό μεγαλύτερο των πεντακοσίων (500) τ.μ., καθώς και σε όλες τις αποθήκες κατηγορίας C, που δραστηριοποιούνται σε κτίρια, τμήματα κτιρίων των οποίων οι υπερκείμενοι όροφοι ή τμήματα του ιδίου ορόφου χρησιμοποιούνται για οποιαδήποτε άλλη χρήση άλλης ιδιοκτησίας - εκμετάλλευσης.
γ. Σε χώρους μετασχηματιστών (μέσης ή υψηλής τάσης).
δ. Στους στεγασμένους χώρους αποθήκευσης υγρών καυσίμων ή εύφλεκτων υγρών με συνολική χωρητικότητα άνω των τριών (3) κ.μ.
Σε τμήματα εντός της αποθήκης όπου απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας η χρήση νερού για την κατάσβεση πυρκαγιάς αποθηκευμένων υλικών, σύμφωνα με τα φύλλα δεδομένων ασφαλείας και τους ισχύοντες Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, αντί της χρήσης νερού, θα εγκαθίσταται με ευθύνη του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας που ενδείκνυται για την κατάσβεση των υλικών αυτών (όπως φορητοί ή/και τροχήλατοι πυροσβεστήρες κατάλληλου κατά περίπτωση κατασβεστικού υλικού, χρήση δοχείων αφροποιητικού διαλύματος με αυλό αφρού και αναμικτήρα για την παραγωγή αφρού στις περιπτώσεις που απαιτείται μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο, κ.λπ.).
1. Ως υπαίθρια - ημιυπαίθρια εμπορική αποθήκη νοείται κάθε υπαίθριος χώρος, που εμπίπτει στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 της παρούσας, καθώς και κάθε περιφραγμένη, με στέγαστρο ή με υπόστεγο αποθήκη.
2. Οι υπαίθριες - ημιυπαίθριες εμπορικές αποθήκες υποχρεούνται να λαμβάνουν σε αυτές τα ανάλογα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας του άρθρου 7 της παρούσας.
3. Οι υπαίθριες - ημιυπαίθριες εμπορικές αποθήκες υποχρεούνται να διαθέτουν ένα (1) φορητό πυροσβεστήρα κατασβεστικής ικανότητας αντίστοιχης της παρ. 1Α του άρθρου 8 της παρούσας, ανά πεντακόσια (500) τ.μ. συνολικής επιφάνειας αποθήκευσης. Ανεξάρτητα από τους ανωτέρω υπολογισμούς, ο ελάχιστος αριθμός των πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2).
3. Σε υπαίθριες - ημιυπαίθριες εμπορικές αποθήκες επιβάλλεται μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο στις παρακάτω περιπτώσεις:
α. Σε αποθήκες της κατηγορίας Α με συνολική επιφάνεια αποθήκευσης τουλάχιστον επτάμιση χιλιάδες (7500) τ.μ.
β. Σε αποθήκες της κατηγορίας Β με συνολική επιφάνεια αποθήκευσης τουλάχιστον πέντε χιλιάδες (5000) τ.μ.
γ. Σε αποθήκες της κατηγορίας C με συνολική επιφάνεια αποθήκευσης τουλάχιστον τρεις χιλιάδες (3000) τ.μ.
Στις παραπάνω επιφάνειες θα λαμβάνονται υπόψη μόνο οι χώροι αποθήκευσης και όχι η συνολική οικοπεδική έκταση. Οι ανωτέρω οριοθετημένοι χώροι θα απεικονίζονται στα σχέδια κατόψεων της μελέτης πυροπροστασίας.
4. Όλες οι αποθήκες ανεξαρτήτως κατηγορίας που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεούνται στην εγκατάσταση επαρκή αριθμό σημείων υδροληψίας για την κάλυψη όλων των χώρων με μόνιμα προσαρμοσμένους κοινούς ελαστικούς σωλήνες νερού μέγιστου μήκους είκοσι (20) μ. με κατάλληλο ακροφύσιο που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο ύδρευσης. Στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα δεν υφίσταται δίκτυο ύδρευσης πόλεως στην περιοχή αντί των σημείων υδροληψίας, θα τοποθετείται ένας (1) τροχήλατος πυροσβεστήρας ξηράς κόνεως ή αφρού των είκοσι πέντε (25)Kg ανά χίλια (1000) τ.μ.
Οι προδιαγραφές μελέτης, σχεδίασης και εγκατάστασης των φορητών, μόνιμων και λοιπών προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και μέσων της ισχύουσας νομοθεσίας πυροπροστασίας καθορίζονται στην υπ’ αριθμ. 15/2014 Πυροσβεστική Διάταξη, όπως κάθε φορά ισχύει.
Η οργάνωση, εκπαίδευση και ενημέρωση προσωπικού των εμπορικών αποθηκών σε θέματα πυροπροστασίας και ο εφοδιασμός αυτών με βοηθητικά εργαλεία και μέσα, καθορίζονται στην υπ’ αριθμ. 14/2014 Πυροσβεστική Διάταξη, όπως κάθε φορά ισχύει.
1. Μελέτη Πυροπροστασίας - Σχέδια κάτοψης
α. Για τις εμπορικές αποθήκες που εμπίπτουν στις διατάξεις της παρούσας, επιβάλλεται η σύνταξη μελέτης πυροπροστασίας - σχεδίων κάτοψης, σύμφωνα με το συνημμένο Υπόδειγμα του Παραρτήματος Β, από αρμόδιο τεχνικό επιστήμονα.
β. Από την υποχρέωση σύνταξης μελέτης πυροπροστασίας του εδ. (α) απαλλάσσονται:
i) εμπορικές αποθήκες για τις οποίες δεν επιβάλλονται από την παρούσα μόνιμα συστήματα πυροπροστασίας.
ii) εμπορικές αποθήκες για τις οποίες επιβάλλονται μόνιμα συστήματα πυροπροστασίας από την Α/Βάθμια ή Β/Βάθμια Επιτροπή Αποκλίσεων.
γ. Στην περίπτωση του ανωτέρω εδ. (β) ισχύουν επιπροσθέτως τα εξής:
i. Oι ιδιοκτήτες - εκμεταλλευτές των ανωτέρω εμπορικών αποθηκών, υποχρεούνται να υποβάλλουν στην Πυροσβεστική Αρχή για έγκριση, σχέδια κάτοψης όλων των χώρων που καταλαμβάνει η επιχείρηση - εγκατάσταση, όπου σε αυτά ή σε ξεχωριστό υπόμνημα, θα αναγράφονται και απεικονίζονται ο κωδικός αριθμός δραστηριότητας της αποθήκης, στοιχεία και μέτρα δομικής πυροπροστασίας καθώς και τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που απαιτούνται από την παρούσα.
ii. Στις περιπτώσεις που επιβάλλονται μόνιμα συστήματα πυροπροστασίας από την Α/Βάθμια ή Β/Βάθμια Επιτροπή Αποκλίσεων, τα σχέδια κάτοψης συνοδεύονται από τεχνική περιγραφή των ανωτέρω συστημάτων.
iii. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος αιτείται την εξέταση αποκλίσεων της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, χωρίς να απαιτείται η σύνταξη μελέτης, αυτές αναγράφονται στα σχέδια κάτοψης ή σε ξεχωριστό υπόμνημα.
δ. Η μελέτη πυροπροστασίας ή/και τα σχέδια κάτοψης υποβάλλονται προς έγκριση στην αρμόδια κατά τόπο Πυροσβεστική Αρχή. Οι τεχνικές περιγραφές των μονίμων συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας, αποτελούν Παραρτήματα αυτής σε ξεχωριστά τεύχη, και θεωρούνται από την κατά τόπο Πυροσβεστική Αρχή.
2. Αποκλίσεις
α. Εμπορικές αποθήκες, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, και στις οποίες μετά από αιτιολογημένη έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα είναι αδύνατη η πλήρης συμμόρφωση με τους όρους των άρθρων 4 και 5 με απαραίτητη προϋπόθεση την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης στις περιπτώσεις προσαύξησης του εμβαδού ή/και όγκου πυροδιαμερίσματος των Πινάκων 5 και 6 του άρθρου 5, η Πυροσβεστική Αρχή δύναται να εγκρίνει αποκλίσεις από την εφαρμογή των όρων δομικής πυροπροστασίας αυτών, ύστερα από απόφαση τριμελούς Επιτροπής αποτελούμενης από βαθμοφόρους παραγωγικής Σχολής του Πυροσβεστικού Σώματος, στην οποία συμμετέχει ένας (1) τουλάχιστον Αξιωματικός, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβλάπτεται ο βασικός σκοπός της πυροπροστασίας των ενοίκων, με ανάλογη αύξηση των δομικών, προληπτικών ή/και κατασταλτικών μέτρων και μέσων πυροπροστασίας.
β. Την απόφαση της Πυροσβεστικής Αρχής, δύναται να προσβάλει ο ενδιαφερόμενος, με ένστασή του που υποβάλλεται εντός ενός (1) μηνός στην κατά τόπο αρμόδια Πυροσβεστική Αρχή, μετά από αιτιολογημένη έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα. Η εν λόγω ένσταση εξετάζεται από Δευτεροβάθμια Επιτροπή, συγκροτούμενη με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, ύστερα από πρόταση της αρμόδιας Πυροσβεστικής Αρχής και αποτελείται από το Διοικητή αυτής ως Πρόεδρο και δύο (2) Διπλωματούχους Μηχανικούς που έχουν την ιδιότητα του Δημοσίου Υπαλλήλου. Σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής σε κάποια πόλη, ο κατά τόπο αρμόδιος Διοικητής διαβιβάζει την υποβληθείσα ένσταση με το σχετικό φάκελο στη έχουσα αυτή τη δυνατότητα πλησιέστερη Υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος. Στην περίπτωση αυτή η Δευτεροβάθμια Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, μετά από πρόταση του Διοικητή της Υπηρεσίας αυτής και απαρτίζεται από το Διοικητή της αρμόδιας πλέον Πυροσβεστικής Αρχής και δύο (2) Διπλωματούχους Μηχανικούς που έχουν την ιδιότητα του Δημοσίου Υπαλλήλου, οι οποίοι υπηρετούν σε Υπηρεσία που εδρεύει στην περιοχή δικαιοδοσίας του Αντιπεριφερειάρχη αυτού. Στην αυτοψία που διενεργείται από τις παραπάνω Επιτροπές δικαιούται να παρίσταται ο ενδιαφερόμενος ή/και ο αρμόδιος τεχνικός επιστήμονας.
Ο έλεγχος για την τήρηση των μέτρων και μέσων πυροπροστασίας σε εμπορικές αποθήκες που εμπίπτουν στις διατάξεις της παρούσας, ανήκει στην αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής Αρχής μέσω των οργάνων της και οι ιδιοκτήτες-εκμεταλλευτές - εργοδότες των εν λόγω χώρων, υποχρεούνται να τους παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση.
1. Η διαδικασία χορήγησης του πιστοποιητικού πυροπροστασίας σε εμπορικές αποθήκες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, καθορίζεται στην υπ’ αριθμ. 13/2013 Πυροσβεστική Διάταξη, όπως κάθε φορά ισχύει.
2. Η διάρκεια του πιστοποιητικού πυροπροστασίας ορίζεται στα πέντε (5) χρόνια.
3. Οι ιδιοκτήτες - εκμεταλλευτές εμπορικών αποθηκών στους οποίους έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό πυροπροστασίας οφείλουν δύο (2) μήνες πριν από τη λήξη του, να υποβάλλουν αίτηση για την ανανέωσή του.
4. Οι δείκτες πυραντίστασης των πυράντοχων ρολών, ανοιγμάτων ή χωρισμάτων, πυροκουρτίνων, εφόσον επιβάλλονται, θα αποδεικνύονται από υπεύθυνη δήλωση αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα.
5. Στις περιπτώσεις που επιβάλλεται η εγκατάσταση μονίμων συστημάτων πυροπροστασίας, η Πυροσβεστική Αρχή δύναται να χορηγήσει άπαξ προσωρινό πιστοποιητικό πυροπροστασίας χρονικής διάρκειας μέχρι έξι (6) μηνών για την εγκατάστασή τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του προσωρινού πιστοποιητικού πυροπροστασίας, είναι η λήψη και εγκατάσταση των λοιπών διαλαμβανομένων στην εγκεκριμένη μελέτη, μέτρων και μέσων πυροπροστασίας. Στο πιστοποιητικό αυτό θα καθορίζονται και τυχόν επιπρόσθετα αναγκαία μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που θα απαιτηθούν από την Πυροσβεστική Αρχή και ο χρόνος στον οποίο πρέπει να ληφθούν.
Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 433 και 458 του Ποινικού Κώδικα και άλλες σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας πυροπροστασίας.
1. Εμπορικές αποθήκες, για τις οποίες έχει εγκριθεί μελέτη πυροπροστασίας σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 6/1996 Πυροσβεστική Διάταξη (Β΄ 150) εξακολουθούν να ισχύουν, εφόσον δεν έχουν διαφοροποιηθεί οι όροι και προϋποθέσεις έγκρισης αυτών.
2. Σε εμπορικές αποθήκες, για τις οποίες έχει εγκριθεί μελέτη πυροπροστασίας σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. κοινή υπουργική απόφαση αριθμ. Φ.15/οικ.1589/104/30.1.2006 (Β΄ 90), όπως ισχύει ή την υπ’ αριθμ. κοινή υπουργική απόφαση αριθμ. 5905/Φ15/839/1995 (Β΄ 611) και που λόγω επέκτασης ή εκσυγχρονισμoύ τους αδειοδοτούνται με το Νόμο περί Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρούσας.
3. Στις επιχειρήσεις - εγκαταστάσεις, που εμπίπτουν στις ανωτέρω παρ. 1 και 2, παρέχεται το δικαίωμα με την υποβολή νέας μελέτης να αιτηθούν αποκλίσεις σύμφωνα με τα ισχύοντα από τους όρους των άρθρων 4, 5 και 8 της παρούσας.
Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, καταργείται η υπ’ αριθμ. 6/1996 Πυροσβεστική Διάταξη (Β΄ 150), καθώς και κάθε προγενέστερη γενική ή ειδική διάταξη ή ερμηνευτική εγκύκλιος που αντίκειται στην παρούσα.
Η ισχύς της παρούσας διάταξης αρχίζει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 26 Απριλίου 2018
Ο Αναπληρωτής Υπουργός
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ