Τροποποιήθηκε από :
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 168Α_2017 | 758.63 KB |
1. Στρατηγικός στόχος και σκοπός της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, είναι η μελέτη, ο
σχεδιασμός, η προώθηση, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση πολιτικών στους τομείς:
α) της εργασίας για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας,
β) της διαμόρφωσης ενός συστήματος συλλογικών ρυθμίσεων για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς και δίκαιου επιπέδου αμοιβών για όλους τους εργαζόμενους, καθώς και της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της διαρθρωτικής προσαρμογής των επιχειρήσεων στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της οικονομίας, με σκοπό τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας,
γ) της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία,
δ) της αύξησης της απασχόλησης, της ένταξης στην αγορά εργασίας ανέργων, ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, της καταπολέμησης των διακρίσεων έναντι ατόμων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στην αγορά εργασίας, της διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, καθώς και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.
2. Η Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες:
α) Διεύθυνση Ατομικών Ρυθμίσεων.
β) Διεύθυνση Συλλογικών Ρυθμίσεων.
γ) Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.
δ) Διεύθυνση Ένταξης στην Εργασία.
1. Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Ατομικών Ρυθμίσεων είναι ο σχεδιασμός δράσεων και η λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την προσαρμογή τους στο μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας.
2. Η Διεύθυνση Ατομικών Ρυθμίσεων συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες:
α) Τμήμα Ατομικής Σύμβασης Εργασίας.
β) Τμήμα Χρονικών Ορίων Εργασίας.
γ) Τμήμα Ισότητας των φύλων στην Εργασία.
δ) Τμήμα Στήριξης Ελλήνων Εργαζομένων στην αλλοδαπή, Εργασίας Αλλοδαπών στην Ελλάδα και Ίσης Μεταχείρισης στην Εργασία.
3. α. Αρμοδιότητες του Τμήματος Ατομικής Σύμβασης Εργασίας:
αα) Η μελέτη, επεξεργασία και εισήγηση των προσηκόντων μέτρων για τη θέσπιση, τροποποίηση, συμπλήρωση ή κατάργηση διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας σχετικών με το δίκαιο της ατομικής σύμβασης εργασίας.
ββ) Η παρακολούθηση της νομοθεσίας και νομολογίας σχετικά με το δίκαιο της ατομικής σύμβασης εργασίας.
γγ) Η παροχή πληροφοριών αναφορικά με το εφαρμοστέο δίκαιο στις συμβατικές ενοχές - Κανονισμός (ΕΚ) αριθμ. 593/2008 (Ε.Ε. L 177/4.7.2008, σ. 6 επ.) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου 2008 για το Εφαρμοστέο Δίκαιο στις Συμβατικές Ενοχές (Ρώμη Ι).
δδ) Η παρακολούθηση της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας αναφορικά με το οικιακό και οικόσιτο προσωπικό, τους εργαζόμενους ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εποχιακής λειτουργίας.
εε) Μελέτη και εισήγηση αναγκαίων μέτρων προστασίας των ανήλικων εργαζομένων.
στστ) Η παρακολούθηση της εφαρμογής των διαδικασιών που απαιτούνται για την κατάρτιση και έγκριση των Κανονισμών Εργασίας.
ζζ) Η επεξεργασία και κύρωση με έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων Κανονισμών προσωπικού επιχειρήσεων του Δημοσίου τομέα, Τραπεζών και Κλινικών.
ηη) Η έκδοση Αποφάσεων για την ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές που δικαιούνται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
θθ) Η ενημέρωση και πληροφόρηση των ενδιαφερομένων εργοδοτών, εργαζομένων, συνδικαλιστικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, υπηρεσιών και λοιπών φορέων, ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών σχετικά με θέματα εφαρμογής και ερμηνείας της νομοθεσίας, σε θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.
ιι) Η εκπόνηση εγκυκλίων, οδηγιών, εγγράφων και γενικά η παροχή κατευθύνσεων προς τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων επί θεμάτων ερμηνείας της εργατικής νομοθεσίας, για την ομοιόμορφη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.
ιαια) Η μέριμνα για την μεταφορά των Οδηγιών στο εθνικό δίκαιο και η συμμετοχή της Υπηρεσίας στις αρμόδιες για την ενσωμάτωση Επιτροπές.
ιβιβ) Η παρακολούθηση της εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητας του τμήματος, η υποβολή παρατηρήσεων σε δικόγραφα και έγγραφα που αφορούν προδικαστικά ερωτήματα που εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.), η σύνταξη και υποβολή παρατηρήσεων επί των προτεινόμενων, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε., κειμένων προτάσεων Κανονισμών, Ψηφισμάτων, Αποφάσεων και Συστάσεων, η σύνταξη και υποβολή Εκθέσεων Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Οδηγιών όπου αυτό προβλέπεται. Συμμετοχή υπαλλήλων στις Ομάδες Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.
ιγιγ) Η διαχείριση και ο συντονισμός, κατά λόγο αρμοδιότητας, αιτημάτων ανταλλαγής πληροφοριών με αρμόδιες αρχές κρατών μελών στο πλαίσιο του Συστήματος Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά (Internal Market Information System - IMI).
ιδιδ) Η συμμετοχή σε συναντήσεις και η σύνταξη απαντήσεων επί ερωτηματολογίων και κειμένων Διεθνών
Οργανισμών που αφορούν θέματα αρμοδιότητας του
Τμήματος.
β. Αρμοδιότητες του Τμήματος Χρονικών Ορίων Εργασίας:
αα) Η μελέτη και εισήγηση αναγκαίων μέτρων σχετικά με τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων, την λειτουργία των επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων, το καθεστώς εργασίας των απασχολουμένων στις οδικές μεταφορές και το καθεστώς χορήγησης της ετήσιας
κανονικής άδειας των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα.
ββ) Ο καθορισμός των πλαισίων για την υπερωριακή απασχόληση και της διαδικασίας έγκρισης υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και των με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου απασχολούμενων στο Δημόσιο Τομέα, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων διατάξεων.
γγ) Η επεξεργασία κανονισμών ωρών εργασίας των χερσαίων και αεροπορικών μεταφορών, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς καθώς και η συμμετοχή στις διαδικασίες κατάρτισης και εφαρμογής κανονισμού Ε. Ε. σχετικά με τις οδικές μεταφορές.
δδ) Η εκπόνηση εγκυκλίων, οδηγιών, εγγράφων και γενικά η παροχή κατευθύνσεων προς τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων επί θεμάτων ερμηνείας της εργατικής νομοθεσίας, για την ομοιόμορφη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων και η έκδοση κανονιστικών αποφάσεων που αφορούν στην καθ' ύλην αρμοδιότητα του Σ.ΕΠΕ..
εε) Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων εργοδοτών, εργαζομένων, συνδικαλιστικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, Υπηρεσιών και λοιπών φορέων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σχετικά με θέματα εφαρμογής και ερμηνείας της νομοθεσίας και νομολογίας πάνω στο δίκαιο των χρονικών ορίων εργασίας.
στστ) Η μέριμνα για την μεταφορά των Οδηγιών στο εθνικό δίκαιο και η συμμετοχή της Υπηρεσίας στις αρμόδιες για την ενσωμάτωση Επιτροπές.
ζζ) Η παρακολούθηση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού δικαίου σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος η υποβολή παρατηρήσεων σε δικόγραφα και έγγραφα που αφορούν προδικαστικά ερωτήματα που εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.), η σύνταξη και υποβολή παρατηρήσεων επί των προτεινόμενων, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε., κειμένων προτάσεων Κανονισμών, Ψηφισμάτων, Αποφάσεων και Συστάσεων, σύνταξη και υποβολή Εκθέσεων Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Οδηγιών όπου αυτό προβλέπεται. Συμμετοχή υπαλλήλων στις Ομάδες Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.
ηη) Η συμμετοχή σε συναντήσεις και η σύνταξη απαντήσεων επί ερωτηματολογίων και κειμένων Διεθνών Οργανισμών που αφορούν θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.
γ. Αρμοδιότητες του Τμήματος Ισότητας των Φύλων στην Εργασία:
αα) Η μελέτη, η επεξεργασία και προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και κανονιστικών πράξεων που αναφέρονται στην εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης, στην προστασία της μητρότητας και στην εναρμόνιση επαγγελματικού, ιδιωτικού και οικογενειακού βίου, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς.
ββ) Η συνεργασία, η παροχή πληροφόρησης και ο συντονισμός των υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ιδιαιτέρως των υπευθύνων των Γραφείων Ισότητας των Φύλων της παρ. 2 του άρθρου 28 του ν. 3896/2010 (Α’ 207). Η συλλογή στοιχείων σχετικά με τις καταγγελίες που υποβάλλονται στο ΣΕΠΕ, τη διαχείριση και την έκβαση τους, καθώς και η συνεργασία με τον Κύκλο Ισότητας των Φύλων του Συνηγόρου του Πολίτη.
γγ) Η υποβολή παρατηρήσεων και προτάσεων όταν δέχεται αίτημα ή καταγγελία σχετικά με την τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών ή/και την υιοθέτηση θετικών δράσεων σε όρους συλλογικών
συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, εσωτερικών κανονισμών προσωπικού και εν γένει πρακτικών στο χώρο εργασίας, με στόχο την άρση της άνισης μεταχείρισης ή/και την προώθηση των ίσων ευκαιριών ανδρών και γυναικών στην εργασία και απασχόληση στο πεδίο αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
δδ) Η παρακολούθηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των διαιτητικών αποφάσεων, των εσωτερικών κανονισμών προσωπικού και των εν γένει πρακτικών στο χώρο εργασίας ως προς την τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών και την υιοθέτηση θετικών δράσεων στο πλαίσιο αυτής. Για το σκοπό αυτό, συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Υπηρεσία (Ο.ΜΕ.Δ.), οι οποίες υποχρεούνται να αποστέλλουν σε αυτό όλα τα σχετικά στοιχεία, λαμβάνει δε υπόψη σχετικές απόψεις, πληροφορίες ή στοιχεία των κοινωνικών εταίρων.
εε) Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων εργοδοτών, εργαζομένων, συνδικαλιστικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, σχετικά με θέματα εφαρμογής και ερμηνείας της νομοθεσίας για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην εργασία και απασχόληση, την προστασία της μητρότητας, τις διευκολύνσεις προς τους εργαζόμενους με οικογενειακές υποχρεώσεις και τις «καλές πρακτικές».
στστ) Η παρακολούθηση της εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητας του τμήματος, η υποβολή παρατηρήσεων σε δικόγραφα και έγγραφα που αφορούν προδικαστικά ερωτήματα που εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.), η σύνταξη και υποβολή παρατηρήσεων επί των προτεινόμενων, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κειμένων προτάσεων Κανονισμών, Ψηφισμάτων, Αποφάσεων και Συστάσεων, η σύνταξη και υποβολή Εκθέσεων Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Οδηγιών όπου αυτό προβλέπεται. Η συμμετοχή υπαλλήλων στις Ομάδες Εμπειρογνωμόνων των οργάνων και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.
ζζ) Η συμμετοχή σε συναντήσεις και η σύνταξη απαντήσεων επί ερωτηματολογίων και κειμένων Διεθνών Οργανισμών που αφορούν θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.
δ. Αρμοδιότητες του Τμήματος Στήριξης Ελλήνων Εργαζομένων στην Αλλοδαπή, Εργασίας αλλοδαπών στην Ελλάδα και Ίσης Μεταχείρισης στην Εργασία:
αα) Η ρύθμιση και παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας για την απασχόληση των πολιτών τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια.
ββ) Η συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τις υπηρεσίες εφαρμογής της μεταναστευτικής νομοθεσίας (Περιφέρειες και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις) για την έκδοση εγκυκλίων και διευκρινιστικών εγγράφων που αφορούν την απασχόληση των πολιτών τρίτων χωρών.
γγ) Ο συντονισμός και έλεγχος της διαδικασίας καθορισμού του αριθμού των πολιτών τρίτων χωρών που εισέρχονται στην χώρα μας με σκοπό την εργασία.
δδ) Η συμμετοχή στη διαδικασία της διαμόρφωσης των πολιτικών για την απασχόληση των πολιτών τρίτων χωρών στο επίπεδο της Ε.Ε.
εε) Η συμμετοχή σε Επιτροπές στο πλαίσιο της Ε.Ε. που έχουν σχέση με τα αντικείμενα της αρμοδιότητας της Διεύθυνσης.
στστ) Η συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες με σκοπό τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών που αφορούν στην πρόσβαση πολιτών τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας και την απασχόληση Ελλήνων πολιτών σε χώρες εκτός της Ε.Ε.
ζζ) Η συμμετοχή σε εργασίες και δράσεις Διεθνών Οργανισμών που αφορούν τις πολιτικές πρόσβασης των πολιτών τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας.
ηη) Η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο μέτρων και πολιτικών που προέρχονται από την Ε.Ε. και διεθνείς οργανισμούς και αφορούν την καταπολέμηση των διακρίσεων.
θθ) Η παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών για την ίση μεταχείριση στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης εν γένει, σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο.
ιι) Ο συντονισμός, η συλλογή στοιχείων και πληροφοριών από άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, άλλα αρμόδια Υπουργεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και από κάθε άλλο φορέα που σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις για την προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και τη λήψη μέτρων και πολιτικών που αφορούν την καταπολέμηση των διακρίσεων.
ιαια) Η συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη ως φορέα προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης.
ιβιβ) Η επιστημονική υποστήριξη και συνεργασία με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων στον τομέα της εργασίας.
ιγιγ) Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων και των εργοδοτών για τα ζητήματα των διακρίσεων στον τομέα της εργασίας.
ιδιδ) Η παρακολούθηση των εργασιών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών που έχουν σχέση με αντικείμενα της αρμοδιότητας του, όπως ο Οργανισμός θεμελιωδών Δικαιωμάτων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.
ιειε) Η πληροφόρηση του ευρύτερου κοινού για ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα καθώς και για τη νομοθεσία που σχετίζονται με την καταπολέμηση των διακρίσεων.
ιστιστ) Η συμμετοχή και παρακολούθηση συγχρηματοδοτούμενων δράσεων που υλοποιούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, στο πεδίο της καταπολέμησης των διακρίσεων.
ιζιζ) Η παρακολούθηση του Χάρτη των θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε. Ε. και άλλων διεθνών και ευρωπαϊκών Συμβάσεων για θέματα που σχετίζονται με τις διακρίσεις.
ιηιη) Ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων για την άσκηση της δραστηριότητας της προσωρινής απασχόλησης δηλαδή της σύστασης και λειτουργίας των
Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Π.Α.).
ιθιθ) Η παραλαβή των εγγυητικών επιστολών, η αναπροσαρμογή του ύψους αυτών, η διαδικασία κατάπτωσης τους καθώς και η διαδικασία επιστροφής τους.
κκ) Η στατιστική ανάλυση, η επεξεργασία και αξιολόγηση της δραστηριότητας των Ε.Π.Α. επί τη βάσει των στοιχείων της εξαμηνιαίας έκθεσης δραστηριοτήτων τους.
κακα) Η τήρηση Μητρώου των Ε.ΠΑ.
κβκβ) Η εν γένει παρακολούθηση της λειτουργίας του θεσμού της προσωρινής απασχόλησης και η επίλυση των αναφυομένων προβλημάτων.
κγκγ) Ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων για την άσκηση της δραστηριότητας της μεσολάβησης δηλαδή της σύστασης και λειτουργίας των Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας (Ι.Γ.Ε.Ε.).
κδκδ) Η στατιστική ανάλυση, η επεξεργασία και αξιολόγηση της δραστηριότητας των Ι.Γ.Ε.Ε. επί τη βάσει των στοιχείων της εξαμηνιαίας έκθεσης δραστηριοτήτων τους.
κεκε) Η τήρηση του Μητρώου των Ι.Γ.Ε.Ε.
κστκστ) Η εν γένει παρακολούθηση της λειτουργίας του θεσμού της μεσολάβησης και η επίλυση των αναφυομένων προβλημάτων
Η παρακολούθηση της εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητας του τμήματος, η υποβολή παρατηρήσεων σε δικόγραφα και έγγραφα που αφορούν προδικαστικά ερωτήματα που εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.), η σύνταξη και υποβολή παρατηρήσεων επί των προτεινόμενων, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κειμένων προτάσεων Κανονισμών, Ψηφισμάτων, Αποφάσεων και Συστάσεων, η σύνταξη και υποβολή Εκθέσεων Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Οδηγιών όπου αυτό προβλέπεται. Η συμμετοχή υπαλλήλων στις Ομάδες Εμπειρογνωμόνων των οργάνων και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.
1. Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Συλλογικών Ρυθμίσεων είναι ο σχεδιασμός δράσεων για τις συλλογικές ρυθμίσεις και τη συλλογική οργάνωση, με κύριο στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς
εργασίας και τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.
2. Η Διεύθυνση Συλλογικών Ρυθμίσεων συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες:
α) Τμήμα Συλλογικών Συμβάσεων και Συλλογικής Οργάνωσης.
β) Τμήμα Συμφιλίωσης.
γ) Τμήμα Προστασίας της Εργασίας.
δ) Τμήμα Επαγγελματικών Μητρώων.
ε) Τμήμα Έρευνας και Τεκμηρίωσης Πολιτικών Εργασίας.
3α. Αρμοδιότητες του Τμήματος Συλλογικών Συμβάσεων και Συλλογικής Οργάνωσης είναι:
αα) Η διαχείριση του αποτελέσματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή η παραλαβή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και Διαιτητικών Αποφάσεων (A.A.), σύνταξη των Πράξεων Κατάθεσης, τήρηση και επικαιροποίηση των Ειδικών βιβλίων, καταγραφή των Προσχωρήσεων, Επεκτάσεων και Καταγγελιών αυτών.
ββ) Η Δημοσίευση-Ανάρτηση των Συλλογικών Ρυθμίσεων στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου.
γγ) Η παρακολούθηση του συστήματος καθορισμού κατώτατου μισθού υπαλλήλων και ημερομισθίου εργατοτεχνιτών.
δδ) Η έκδοση κανονιστικών ρυθμίσεων για τον καθορισμό των όρων αμοιβής και εργασίας εκείνων των κατηγοριών των εργαζομένων για τους οποίους δεν είναι δυνατή η ρύθμιση των ανωτέρω όρων, με τη διαδικασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) ή Διαιτητικών Αποφάσεων (Δ.Α.) λόγω ελλείψεως αντίστοιχης εργοδοτικής οργάνωσης.
εε) Η μελέτη και εισήγηση για την παροχή επιδομάτων εορτών (Πάσχα και Χριστουγέννων) στους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
στστ) Η παρακολούθηση του θεσμικού πλαισίου συλλογικής οργάνωσης και δράσης και, εισήγηση των αναγκαίων μέτρων πολιτικής επί αυτών των θεμάτων, με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική και το ενωσιακό δίκαιο.
β. Αρμοδιότητες του Τμήματος Συμφιλίωσης είναι:
αα) Η παρέμβαση για συμβιβαστική επίλυση κάθε θέματος που προκαλεί διένεξη μεταξύ εργοδοτών και
εργαζομένων.
ββ) Η διαχείριση και παρακολούθηση του συστήματος επίλυσης των εργατικών διαφορών σε συνεργασία με το Σ.Ε.Π.Ε., ώστε να εξασφαλίζεται ο συντονισμός των αναλαμβανόμενων πρωτοβουλιών.
γγ) Η αξιοποίηση του Συστήματος Ενιαίας Ψηφιακής Εξυπηρέτησης Αιτημάτων Πολιτών «ΑΠΛΟ» και η διασύνδεση του με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) κυρίως όταν διαπιστώνεται κατ'επανάληψη μη εφαρμογή των συμφιλιωτικών αποφάσεων.
δδ) Η διαχείριση ειδικής πλατφόρμας παρακολούθησης της εφαρμογής των αποφάσεων των τριμερών συμφιλιωτικών διαδικασιών.
εε) Ο εντοπισμός των προβλημάτων στις επιχειρήσεις που αναδεικνύουν τις παραπάνω διενέξεις και η παραπομπή τους στο Τμήμα Προστασίας της Εργασίας για την οργάνωση δράσεων αναδιάρθρωσης.
γ. Αρμοδιότητες του Τμήματος Προστασίας της Εργασίας είναι:
αα) Η καταγραφή και ανάλυση των διεθνών τάσεων για το μέλλον της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων.
ββ) Η διαμόρφωση της κατάλληλης δημόσιας πολιτικής για την ανάσχεση της διαρροής των εργαζομένωνεπιστημόνων σε τρίτες χώρες.
γγ) Η λήψη μέτρων πολιτικής για την προσαρμογή των εργαζομένων στο νέο τεχνολογικό και οικονομικό περιβάλλον.
δδ) Η λήψη μέτρων πολιτικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων και της τεχνολογικής αλλαγής στην εργασία και τις εργασιακές σχέσεις.
εε) Η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διασύνδεση των τριμερών συμφιλιωτικών διαδικασιών με τον μηχανισμό διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας και το πρόγραμμα της διαρθρωτικής προσαρμογής εργαζομένων και επιχειρήσεων.
στστ) Η παρακολούθηση, συγκέντρωση και υποβολή στον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας όλων των στοιχείων περί ομαδικών απολύσεων και η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.
ζζ) Η παροχή υποστήριξης για τη λειτουργία των τμημάτων του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, σε θέματα της αρμοδιότητάς του.
δ. Αρμοδιότητες του Τμήματος Επαγγελματικών Μητρώων είναι:
αα) Η σε έντυπη μορφή ή η ηλεκτρονική λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών (Μητρώο Α’ και Β’), καθώς και η διαρκής ανανέωση του μέσω βάσης δεδομένων στην οποία καταχωρούνται τα στοιχεία των εγγεγραμμένων σε αυτό.
ββ) Η επεξεργασία των ποσοτικών στοιχείων της βάσης δεδομένων αναφορικά με την κατηγοριοποίηση του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών.
γγ) Η εισήγηση για τη δημιουργία Μητρώου σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.
δδ) Η συνεργασία με τον ΕΟΠΠΕΠ για την κατάρτιση νέων επαγγελματικών περιγραμμάτων.
ε. Αρμοδιότητες του Τμήματος Έρευνας και Τεκμηρίωσης Πολιτικών Εργασίας είναι:
αα) Η παρακολούθηση, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων που αφορούν στις επιπτώσεις των συλλογικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας με σκοπό τη λήψη αποφάσεων για το σχεδιασμό δημόσιων πολιτικών.
ββ) Η παρακολούθηση δεικτών που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις (Δείκτης Employment Protection Legislation) και τις συλλογικές ρυθμίσεις, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνεργασία με ΕΛΣΤΑΤ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ και άλλους αρμόδιους φορείς.
γγ) Η επεξεργασία στοιχείων που αφορούν στο σύστημα καθορισμού κατώτατου μισθού.
δδ) Η παρακολούθηση της εξέλιξης των κατώτατων αμοιβών στην Ελλάδα και σε σύγκριση με χώρες μέλη ΟΟΣΑ και Ε. Ε.
εε) Η επεξεργασία δεδομένων σχετικά με τη διαμόρφωση των αμοιβών της εργασίας μέσω της εφαρμοζόμενης νομοθεσίας.
στστ) Η παρακολούθηση διεθνών και ευρωπαϊκών πρακτικών για την εξέλιξη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
ζζ) Η παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση και την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η συνδρομή στην κατάρτιση του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων (Κεφάλαιο Απασχόληση).
ηη) Η στατιστική καταγραφή και η ανάλυση των βασικών τάσεων και προοπτικών των εργασιακών σχέσεων και η σύγκριση αυτών με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων πολιτικών για τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές ρυθμίσεις.
θθ) Η αξιολόγηση των δημοσίων πολιτικών εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές ρυθμίσεις.
ιι) Ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση της εφαρμογής των προγραμμάτων προσαρμογής σε θέματα εργασίας και εργασιακών σχέσεων και συλλογικών ρυθμίσεων.
ιαια) Η δημιουργία βάσης δεδομένων εργατικής νομοθεσίας, η κωδικοποίηση αυτής και των εγκυκλίων, οδηγιών και απαντήσεων των επιτελικών υπηρεσιών του Υπουργείου επί θεμάτων ερμηνείας της εργατικής νομοθεσίας και η προώθηση τους στην Κεντρική Υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
1. Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία είναι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση δράσεων
προαγωγής της υγείας και ασφάλειας στην εργασία στο πλαίσιο της εκάστοτε Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (Υ.Α.Ε.).
2. Η Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες:
α) Τμήμα Συνθηκών Εργασίας και Στρατηγικού Σχεδιασμού.
β) Τμήμα Κέντρου Έρευνας και Μετρήσεων Προσδιορισμού Βλαπτικών Παραγόντων για την Υ.Α.Ε.
γ) Τμήμα Εθνικού Εστιακού Πόλου και Πολιτικών Προαγωγής της Υ.Α.Ε.
δ) Τμήμα Εποπτείας Φορέων Παροχής Υπηρεσιών για την Υ.Α.Ε.
ε) Τμήμα Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (SEVESO).
3. α. Αρμοδιότητες του Τμήματος Συνθηκών Εργασίας και Στρατηγικού Σχεδιασμού είναι:
αα) Ο σχεδιασμός, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση δράσεων στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.
ββ) Η ανάπτυξη και υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία σε συνεργασία με τα άλλα τμήματα της Διεύθυνσης, καθώς και η αξιολόγηση της Στρατηγικής αυτής.
γγ) Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου και η εκπόνηση σχεδίων νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων για τη ρύθμιση θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων σύμφωνα με τις εθνικές προτεραιότητες και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας.
δδ) Ο καθορισμός μέτρων και προδιαγραφών για τη διαμόρφωση των χώρων και θέσεων εργασίας, τη χρήση εξοπλισμού εργασίας και μέσων ατομικής προστασίας, για την πρόληψη των κινδύνων σε χώρους εργασίας με αυξημένους δείκτες συχνότητας και βαρύτητας εργατικών ατυχημάτων, για την προστασία των εργαζομένων έναντι κινδύνων που προκύπτουν από την εισαγωγή της ρομποτικής ή νέων τεχνολογιών στις παραγωγικές διαδικασίες ή νέων μεθόδων εργασίας.
εε) Ο καθορισμός μέτρων και προδιαγραφών για την πρόληψη των κινδύνων στους χώρους εργασίας από χημικούς παράγοντες και ιδιαίτερα από καρκινογόνους χημικούς παράγοντες, από βιολογικούς παράγοντες και από την έκθεση των εργαζομένων σε φυσικούς παράγοντες.
στστ) Ο καθορισμός μέτρων και προδιαγραφών για την πρόληψη ψυχοκοινωνικών κινδύνων στους χώρους εργασίας.
ζζ) Ο καθορισμός μέτρων για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στο πλαίσιο του θεσμού του Τεχνικού Ασφάλειας και του Ιατρού Εργασίας.
ηη) Η παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων και η εκπόνηση μέτρων και προδιαγραφών για την πρόληψη των κινδύνων στους οποίους μπορεί να εκτίθενται κατά την εργασία τους νεαρά άτομα, άτομα μεγάλης ηλικίας και γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης ή λοχείας.
θθ) Η εισήγηση προς το Συμβούλιο Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΣΥΑΕ) για θέματα αρμοδιότητας του τμήματος.
ιι)Η παρακολούθηση των εργασιών των οργάνων και επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Επιτροπή, Ομάδα Κοινωνικών Θεμάτων του Συμβουλίου, Συμβουλευτική Επιτροπή για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία και Ίδρυμα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας) και η συμμετοχή σε αυτά κατά τη διαμόρφωση της νομοθεσίας της Ε.Ε. σε θέματα ασφάλειας της εργασίας και προστασίας της υγείας των εργαζομένων και πρόληψης των επαγγελματικών ασθενειών, καθώς και η παρακολούθηση των εργασιών και η συμμετοχή στις διαδικασίες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά τη διαμόρφωση των διεθνών συμβάσεων και συστάσεων εργασίας για θέματα ασφάλειας και υγείας της εργασίας.
ιαια) Η σύνταξη απαντήσεων επί ερωτημάτων νομικού ή κανονιστικού περιεχομένου για θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και σε κάθε άλλη ερώτηση ή
καταγγελία που εμπίπτει στα θέματα αρμοδιότητας του τμήματος.
ιβιβ) Η συμμετοχή σε όργανα, επιτροπές και ομάδες εργασίας άλλων Υπουργείων και φορέων για την προπαρασκευή κειμένων νομοθετικού περιεχομένου στα οποία υπάρχει συναρμοδιότητα σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας της εργασίας.
ιγιγ) Η σύνταξη εγκυκλίων και τεχνικών οδηγιών όσον αφορά την ενημέρωση-πληροφόρηση για τις νέες θεσπιζόμενες διατάξεις, η παροχή κατευθυντήριων οδηγιών και διευκρινίσεων εν γένει για τις σχετικές διατάξεις, τους κώδικες κ.λπ.
ιδιδ) Η συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και η συνεργασία με τις άλλες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης, με τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με τις υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε.
ιειε) Η σύνταξη σχεδίων κανονιστικών πράξεων που αφορούν στην καθ' ύλην αρμοδιότητα του ΣΕΠΕ σε θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
β. Αρμοδιότητες του Τμήματος Κέντρου Έρευνας και Μετρήσεων Προσδιορισμού Βλαπτικών Παραγόντων για την Υ.Α.Ε. είναι:
αα) Η μελέτη των επαγγελματικών ασθενειών και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την εργασία καθώς και των παραγόντων πρόκλησης τους, η εισήγηση μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση τους και η υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του έργου των Ιατρών Εργασίας και
του συστήματος διάγνωσης, αναγγελίας και καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών.
ββ) Η διαχείριση της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Προαγωγής της Υγείας στους Χώρους Εργασίας και στο πλαίσιο αυτού, η προώθηση πρωτοβουλιών, η διάχυση καλών πρακτικών και η υλοποίηση δράσεων που προάγουν την υλοποίηση προγραμμάτων προαγωγής της
υγείας στο εργασιακό περιβάλλον.
γγ) Ο προσδιορισμός χημικών/βιολογικών και φυσικών παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος με τη διενέργεια μετρήσεων, την εργαστηριακή επεξεργασία και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων για την εκτίμηση του επιπέδου έκθεσης των εργαζομένων και των συνθηκών εργασίας και την ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών ως προς την εφαρμογή της υφισταμένης σχετικής νομοθεσίας και την ενδεχόμενη ανάγκη τροποποίησης ή/και συμπλήρωσης αυτής, τη σύνταξη κωδίκων καλής πρακτικής και την εκπόνηση εγχειριδίων πρακτικών λύσεων και οδηγιών σχετικών με την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου.
δδ) Η μελέτη της ασφαλούς και εργονομικής κατασκευής, λειτουργίας και χρήσης από τους εργαζόμενους του εξοπλισμού εργασίας και των εξοπλισμών ατομικής προστασίας κατά την εργασία, με βάση τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας και τα εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα και η υποβολή προτάσεων για την προστασία των εργαζομένων από τους σχετικούς επαγγελματικούς κινδύνους με την εφαρμογή των κατάλληλων κατά περίπτωση μέτρων.
εε) Η αποτύπωση, με τη διενέργεια ερευνών σε χώρους εργασίας και τη συλλογή στοιχείων, της υπάρχουσας κατάστασης, όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας σε σχέση με τους τομείς της Ιατρικής της Εργασίας, της Προαγωγής της Υγείας και της Προληπτικής Ιατρικής, την ασφάλεια της εργασίας και την εργονομία για την ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών ως προς την εφαρμογή της υφισταμένης σχετικής Νομοθεσίας και την ενδεχόμενη ανάγκη τροποποίησης ή/και συμπλήρωσης αυτής.
στστ) Η διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων, εφαρμοσμένων μελετών και βιβλιογραφικών ερευνών κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας ή είδος εργασιών
για τον προσδιορισμό του επιπέδου έκθεσης των εργαζομένων σε διάφορους χημικούς/βιολογικούς και φυσικούς παράγοντες και τη συλλογή των αναγκαίων στοιχείων για την εκτίμηση των βλαπτικών επιπτώσεων των παραγόντων αυτών στους εκτιθέμενους εργαζόμενους. Συνεργασία με φορείς του εσωτερικού και εξωτερικού για την υλοποίηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων.
ζζ) Η εκτίμηση των εργασιακών συνθηκών και η αξιολόγηση της συνέργειας χημικών/βιολογικών και φυσικών παραγόντων, ασφάλειας και εργονομίας στη διαμόρφωση επαγγελματικού κινδύνου, κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας ή είδος εργασίας, μέσω στοχευμένων μετρήσεων σε χώρους εργασίας.
ηη) Η εκπόνηση των τεχνικών προδιαγραφών για τον απαιτούμενο εξοπλισμό του εργαστηρίου του Τμήματος προς υλοποίηση των αναγκαίων, βάσει της ακολουθητέας για κάθε χημικό/βιολογικό και φυσικό παράγοντα μεθοδολογίας ελέγχου, μετρήσεων και εργαστηριακών αναλύσεων των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, καθώς και η παρακολούθηση των αναγκών του Τμήματος σε τεχνικά μέσα και η εισήγηση για την ανανέωση, συμπλήρωση και συντήρηση των μέσων αυτών.
θθ) Η εφαρμογή και η σε τακτά χρονικά διαστήματα αναθεώρηση και ο έλεγχος του αναπτυχθέντος Συστήματος Ποιότητας του Εργαστηρίου του Τμήματος στις μετρήσεις των διαφόρων χημικών/βιολογικών, φυσικών παραγόντων, μετά τη χορήγηση της Διαπίστευσης από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.).
ιι) Η θεωρητική και πρακτική στήριξη του έργου των Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) με παροχή ενημέρωσης
και πληροφόρησης σε θέματα χημικών/βιολογικών και φυσικών παραγόντων, οργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης Ιατρών Εργασίας στο πλαίσιο απόκτησης της σχετικής ειδικότητας, καθώς και παροχή κάθε δυνατής
υποστήριξης για την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Τμήματος.
ιαια) Η συνεργασία με φορείς του εσωτερικού και εξωτερικού σε θέματα που αφορούν χημικούς/βιολογικούς
και φυσικούς παράγοντες, ασφάλεια και εργονομία στο εργασιακό περιβάλλον και ιδίως η συνεργασία με Ευρωπαϊκά δίκτυα ελέγχου ποιότητας για τον έλεγχο της ποιότητας (quality control) των αποτελεσμάτων των διενεργούμενων δειγματοληψιών, αναλύσεων και μετρήσεων.
ιβιβ) Η παρακολούθηση της εξέλιξης του εθνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου σε θέματα χημικών/βιολογικών και φυσικών παραγόντων, ασφάλειας και εργονομίας στο εργασιακό περιβάλλον, Ιατρικής της Εργασίας και Προαγωγής της Υγείας και η συμμετοχή σε αρμόδια όργανα, επιτροπές και ομάδες εργασίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
ιγιγ) Η εισήγηση προς το ΣΥΑΕ για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.
γ. Αρμοδιότητες του Τμήματος Εθνικού Εστιακού Πόλου και Πολιτικών Προαγωγής της Υ.Α.Ε. είναι:
αα) Ο συντονισμός και η διαχείριση εφαρμογής του έργου του Εθνικού Εστιακού Πόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) και η στήριξη του έργου του σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
ββ) Η ανάπτυξη, εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση πολιτικών, πρωτοβουλιών, προγραμμάτων και δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, προβολής, επικοινωνίας, δικτύωσης, εκπαίδευσης, τεχνικής στήριξης και συμβουλευτικής για θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (Υ.Α.Ε.) στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.
γγ) Η διαχείριση και διάχυση της διαθέσιμης επιστημονικής, τεχνικής και κοινωνικο-οικονομικής πληροφορίας, εμπειρίας και γνώσης για την Υ.Α.Ε., μέσω της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Πληροφόρησης για την Υ.Α.Ε., την ανάπτυξη και λειτουργία ιστοθέσης για την Υ.Α.Ε., την αξιοποίηση του διαδικτύου και άλλων εφαρμογών των νέων τεχνολογιών, την επιμέλεια έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων, την ανάπτυξη οπτικοακουστικών προϊόντων προβολής και ενημέρωσης για επίκαιρα θέματα Υ.Α.Ε., καθώς και την οργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Υ.Α.Ε. σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο.
δδ) Η σε περιοδική βάση συλλογή και τεκμηρίωση των αναγκαίων στοιχείων και δεδομένων για την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης για την ΥΑΕ, την εκάστοτε Εθνική Στρατηγική για την Υ.Α.Ε. και τις επιμέρους δομές που συνιστούν το Εθνικό Σύστημα Υ.Α.Ε., καθώς και η λειτουργία του Εθνικού Σημείου Επαφής για τη διάθεση της σχετικής πληροφορίας προς τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε., τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EU-OSHA, τα Κ-Μ της Ε.Ε. καθώς και άλλους αρμόδιους φορείς στο εσωτερικό και εξωτερικό, με σκοπό τη συνδιαμόρφωση και την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών για την προαγωγή των θεμάτων Υ.Α.Ε.
εε) Η εισήγηση, σύνταξη, παρακολούθηση της εφαρμογής και αξιολόγηση προγραμμάτων για την Υ.Α.Ε., όπως είναι η ανάπτυξη των διαδραστικών εργαλείων OiRA για την εκπόνηση της μελέτης εκτίμησης κινδύνου μέσω Διαδικτύου από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις των διαφόρων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας ή άλλες ψηφιακές εφαρμογές για την Υ.Α.Ε. που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή/και κοινοτικούς πόρους.
στστ) Η παρακολούθηση και συμμετοχή στις συσκέψεις και εργασίες του Δικτύου των Εθνικών Εστιακών Πόλων, στις επιμέρους ομάδες εργασίας και στα προγράμματα, μελέτες και έρευνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EU-OSHA για την προαγωγή της Υ.Α.Ε. και την ανάπτυξη και καλλιέργεια νοοτροπίας πρόληψης σε εργοδότες, εργαζόμενους, όλους τους εμπλεκόμενους με την Υ.Α.Ε. καθώς και το γενικό κοινό.
ζζ) Η προαγωγή πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων για την ενσωμάτωση των βασικών αρχών Υ.Α.Ε. στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς και η συνεργασία με εκπαιδευτικά
ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα.
ηη) Η προαγωγή πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων για την Υ.Α.Ε. στον Δημόσιο τομέα και την Αυτοδιοίκηση, αλλά και άλλους τομείς πολιτικής όπως αυτοί της απασχόλησης, της υγείας, του επιχειρείν, του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης κ.α., καθώς και η συνεργασία με τους ανά περίπτωση αρμόδιους φορείς.
θθ) Η παροχή τεχνικής στήριξης και συμβουλευτικής για την κάλυψη των αναγκών για ενημέρωση και εκπαίδευση των επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠΕ.) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Τμήματος.
ιι) Η εισήγηση προς το ΣΥΑΕ για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος, η συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και επιτροπές για την Υ.Α.Ε., καθώς και η συνεργασία με τα άλλα Τμήματα της Διεύθυνσης, με τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου και με τις υπηρεσίες της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠΕ.).
δ. Αρμοδιότητες του Τμήματος Εποπτείας Φορέων Παροχής Υπηρεσιών για την Υ.Α.Ε. είναι:
αα) Η εποπτεία της καλής λειτουργίας των φορέων παροχής υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
ββ) Ο έλεγχος συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων για την έγκριση λειτουργίας παροχής υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης από τις Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞ.Υ.Π.Π.) και από τις Εσωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΣ.Υ.ΠΠ), καθώς και ο προσδιορισμός των προϋποθέσεων αυτών.
γγ) Ο έλεγχος συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων για την έγκριση λειτουργίας των Επιχειρήσεων ΑφαίρεσηςΚατεδάφισης Αμιάντου (Ε.Α. Κ.) καθώς και ο προσδιορισμός των προϋποθέσεων αυτών.
δδ) Η στήριξη της λειτουργίας Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τις Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞ.Υ.Π.Π.) και τις Εσωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΣ.Υ.ΠΠ), καθώς και της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τις Ε.Α.Κ.
εε) Η συγκέντρωση και αξιοποίηση των απολογιστικών στοιχείων που, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, υποβάλλουν οι πάροχοι υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης (Εξωτερικές και Εσωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης, Τεχνικοί ασφάλειας, Ιατροί εργασίας), καθώς και οι Ε.Α.Κ.
στστ) Ο καθορισμός των προϋποθέσεων και του πλαισίου διενέργειας προγραμμάτων επιμόρφωσης εργοδοτών-εργαζομένων, Τεχνικών Ασφαλείας, Ιατρών Εργασίας.
ζζ) Η εποπτεία των προς έγκριση προγραμμάτων επιμόρφωσης τεχνικών ασφάλειας, ιατρών εργασίας, εργοδοτών και εργαζομένων που υπό προϋποθέσεις μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα τεχνικού ασφάλειας στις επιχειρήσεις τους κ.α. και τα οποία υποβάλλονται από τους αρμόδιους πιστοποιημένους φορείς.
ηη) Η εισήγηση μέτρων για την ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων επιμόρφωσης και την αξιολόγηση των γνώσεων των συμμετεχόντων εργοδοτών και εργαζομένων.
θθ) Η εισήγηση προς το ΣΥΑΕ για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος, η συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και η συνεργασία με τα άλλα Τμήματα της Διεύθυνσης, με τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου και με τις υπηρεσίες της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠΕ.).
ιι) Η σύνταξη απαντήσεων επί ερωτημάτων, αναφορών ή καταγγελιών που εμπίπτουν στα θέματα αρμοδιότητας του τμήματος.
ιαια) Η συμμετοχή σε γνωμοδοτικές επιτροπές που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του τμήματος.
ε. Αρμοδιότητες του Τμήματος Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (SEVESO) είναι:
αα) Ο έλεγχος και η γνωμοδότηση επί των φακέλων των μελετών ασφάλειας/κοινοποιήσεων στοιχείων, που υποβάλουν οι υπόχρεες επιχειρήσεις κατά την ισχύουσα νομοθεσία SEVESO. Συνεργασία με τις αρμόδιες περιφερειακές δ/νσεις επιθεώρησης ασφάλειας και υγείας στην εργασία του Σ.ΕΠΕ., με τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες λοιπών υπουργείων καθώς και πανεπιστημιακούς/επιστημονικούς φορείς της χώρας (επιτροπή SEVESO).
ββ) Ο έλεγχος και η γνωμοδότηση επί των φακέλων γνωστοποίησης που υποβάλουν οι επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την περιορισμένη χρήση γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών (Γ.Τ.Μ.). Η συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, τις δ/νσεις επιθεώρησης ασφάλειας και υγείας στην εργασία του Σ.ΕΠ.Ε, καθώς και πανεπιστημιακούς/επιστημονικούς φορείς της χώρας.
γγ) Οι επιθεωρήσεις/έλεγχοι (τακτικοί και έκτακτοι) βιομηχανικών εγκαταστάσεων, με κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος μεγάλης έκτασης, που διοργανώνονται από τις αδειοδοτούσες Αρχές της χώρας και σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς άλλων υπουργείων, επιστημονικών φορέων κ.λπ.
δδ) Η συμμετοχή σε συσκέψεις με συναρμόδιους φορείς υπουργείων και εκπροσώπους βιομηχανιών, εκτέλεση ελέγχων και ενδεχομένως επανέλεγχων συμμόρφωσης, στο πλαίσιο πρόληψης και περιορισμού των επιπτώσεων τέτοιων ατυχημάτων.
εε) Η συμμετοχή σε επιτροπές ελέγχου με τις λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες σε περίπτωση συμβάντος SEVESO, που διοργανώνονται από τις αδειοδοτούσες Αρχές της χώρας, στο πλαίσιο διερεύνησης των αιτίων πρόκλησης, καταστολής/μετριασμού των επιπτώσεων και αποφυγή επανάληψής του.
στστ) Η συνεργασία με τις καθ' ύλη αρμόδιες υπηρεσίες κατάρτισης και επικαιροποίησης εξωτερικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης, καθώς και του Εθνικού Γενικού Σχεδίου "ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ", με την αρμόδια Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.
ζζ) Η συμμετοχή σε διυπουργική επιτροπή εξέτασης και λήψης αποφάσεων θεμάτων σχετικών με αξιολογήσεις φακέλων επιχειρήσεων, ελέγχων/επιθεωρήσεων, σχετικών επιστημονικών θεμάτων, εναρμόνισης Ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή (οδηγίες) και σχετικά κριτήρια εφαρμογής της.
ηη) Η σύνταξη απαντήσεων και διευκρινίσεων επί ερωτημάτων νομικού ή κανονιστικού περιεχομένου καθώς
και σε κάθε άλλη ερώτηση ή καταγγελία που εμπίπτει στα θέματα αρμοδιοτήτων του Τμήματος.
θθ) Η εκπαίδευση νέου προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των επιθεωρητών ασφάλειας και υγείας στην εργασία του Σ.ΕΠ.Ε., στα θέματα αρμοδιοτήτων του Τμήματος, καθώς και η επανεκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού σε νέα προκύπτοντα θέματα και η συνεργασία για το σκοπό αυτό με επιστημονικούς φορείς και ιδρύματα της ημεδαπής/ή και αλλοδαπής, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κ.λπ.
ιι) Η συμμετοχή στη γνωμοδοτική επιτροπή του συναρμόδιου υπουργείου για χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε έργα πρόληψης και αντιμετώπισης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.
ιαια) Η εισήγηση προς το ΣΥΑΕ για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος, η συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και η συνεργασία με τα άλλα Τμήματα της Διεύθυνσης, με άλλες κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου και με τις υπηρεσίες της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.).
ιβιβ) Η επιμόρφωση/ενημέρωση εργοδοτών, εργαζομένων, εκπροσώπων επιχειρήσεων και κοινού, σε θέματα βιομηχανικής ασφάλειας, με συμμετοχή σε ημερίδες και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις.
1. Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Ένταξης στην Εργασία είναι ο σχεδιασμός πολιτικών απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας, η παρακολούθηση της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής τους, η αξιολόγηση τους και η σύνδεση τους με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η λήψη μέτρων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω της ανάληψης νομοθετικών πρωτοβουλιών, της κατάρτισης προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, καθώς και η λήψη μέτρων για την ένταξη στην απασχόληση ευάλωτων και ειδικών ομάδων.
2. Η Διεύθυνση Ένταξης στην Εργασία συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες:
α) Τμήμα Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών Ένταξης στην Εργασία.
β) Τμήμα Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας.
γ) Τμήμα Πολιτικών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
δ) Τμήμα Πολιτικών Ένταξης στην Εργασία Ευάλωτων και Ειδικών Ομάδων.
ε) Τμήμα Έρευνας και Τεκμηρίωσης Πολιτικών Ένταξης στην Εργασία.
3. α. Αρμοδιότητες του Τμήματος Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών Ένταξης στην Εργασία:
αα) Η παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση και την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η κατάρτιση του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων (Κεφάλαιο Απασχόληση).
ββ) Η κατάρτιση Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Απασχόληση και ο συντονισμός των φορέων που σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις για την προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας.
γγ) Η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των κανονιστικών πράξεων που απαιτούνται για την υλοποίηση των συγκεκριμένων πολιτικών και δράσεων.
δδ) Η προώθηση των κανονιστικών πράξεων για την στήριξη των ανέργων.
εε) Η υποστήριξη της λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης.
στστ) Ο σχεδιασμός,κατάρτιση,συντονισμός και παρακολούθηση της εφαρμογής των παρεμβάσεων ένταξης στην απασχόληση.
ζζ) Η παρακολούθηση και καθοδήγηση των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου επί αρμοδιοτήτων που αφορούν πολιτικές απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας, και η διατύπωση παρατηρήσεων επ' αυτών.
ηη) Η εκπόνηση αναφορών σχετικά με την επίτευξη της προόδου υλοποίησης παρεμβάσεων, την επίτευξη στόχων και την αξιοποίηση πόρων καθώς και η εκπόνηση συστήματος δεικτών.
θθ) Η εκπόνηση μελετών αξιολόγησης για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις (ex ante αξιολόγηση), για τις τρέχουσες πολιτικές (ενδιάμεση ή on going αξιολόγηση) και για τις πολιτικές που έχουν ολοκληρωθεί (ex post αξιολόγηση).
ιι) Η διμερής και πολυμερής συνεργασία επί παντός θέματος αρμοδιότητος του Τμήματος με κράτη - μέλη και φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών.
ιαια) Η συμμετοχή στις εργασίες και δράσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών σε θέματα αρμοδιότητας του τμήματος.
β. Αρμοδιότητες του Τμήματος Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας:
αα) Ο συντονισμός της ανάπτυξης και λειτουργίας του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, ο καθορισμός των εκροών και των εισροών του
Μηχανισμού σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής Συντονισμού και η εποπτεία της υλοποίησης των δραστηριοτήτων που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του.
ββ) Η μέριμνα για την έγκαιρη υποβολή της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) για τον Μηχανισμό στην Εθνική Επιτροπή για την Απασχόληση, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
γγ) Η ανάληψη δράσεων για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του Μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης ενημερωτικών ημερίδων, με στόχο την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών και των επιχειρήσεων αναφορικά με τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.
δδ) Η προώθηση της έκδοσης αποφάσεων του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή/και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών όταν αυτό απαιτείται, για τη συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής Συντονισμού και του Δικτύου του Μηχανισμού καθώς και για να ρυθμιστούν ειδικά θέματα που άπτονται της αποτελεσματικής και αποδοτικής λειτουργίας του.
εε) Η μελέτη των δυνατοτήτων αξιοποίησης των παραχθέντων από το ΕΙΕΑΔ αποτελεσμάτων του Μηχανισμού, κατά το σχεδιασμό των πολιτικών απασχόλησης, καταπολέμησης της ανεργίας, επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και γενικότερα των πολιτικών ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.
στστ) Η μελέτη της διεθνούς και ευρωπαϊκής εμπειρίας αναφορικά με την ανάπτυξη μηχανισμών διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας, με στόχο την ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών που μπορούν να αξιοποιηθούν κατά την περαιτέρω ανάπτυξη του εθνικού Μηχανισμού.
ζζ) Η μέριμνα για την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου γύρω από την ανάπτυξη του Μηχανισμού, την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση των εκπροσώπων των παραγωγικών υπουργείων γύρω από τις δυνατότητες του καθώς και την ενδυνάμωση της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, ως προϋπόθεσης για τον μεταξύ τους διαμοιρασμό της ευθύνης αναφορικά με τη λειτουργία του Μηχανισμού, την παραγωγή των αποτελεσμάτων του και την αξιοποίησή τους.
ηη) Η συμμετοχή στις εργασίες και δράσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών σε θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.
γ. Αρμοδιότητες του Τμήματος Πολιτικών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού:
αα) Η παρακολούθηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και την Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.
ββ) Η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των κανονιστικών πράξεων για την υλοποίηση πολιτικών και δράσεων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
γγ) Η θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου για τις εκπαιδευτικές μονάδες του O.A.Ε.Δ., για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των σπουδαστών ή των καταρτιζόμενων και των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, για την εφαρμογή του προγράμματος επαγγελματικού προσανατολισμού του O.A.Ε.Δ. και για άδειες ασκήσεως επαγγέλματος διάφορων επαγγελμάτων.
δδ) Η συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία για την έκδοση και εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου για την πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα
και φορείς του δημοσίου τομέα.
εε) Η συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (ΓΓΔΒΜ) και τον ΕΟΠΠΕΠ του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και θρησκευμάτων για τα θέματα του θεσμικού πλαισίου πιστοποίησης των παροχών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, πιστοποίησης προσόντων, συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού.
στστ) Η μελέτη της διεθνούς και ευρωπαϊκής εμπειρίας για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση με στόχο την ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών που μπορούν να αξιοποιηθούν.
ζζ) Η μέριμνα για την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση.
ηη) Η συμμετοχή στις εργασίες και δράσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών σε θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.
δ. Αρμοδιότητες του Τμήματος Πολιτικών Ένταξης στην Εργασία Ευάλωτων και Ειδικών Ομάδων:
αα) Η παρακολούθηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις ευάλωτες και ειδικές ομάδες και την ένταξή τους στην απασχόληση.
ββ) Η κατάρτιση σχεδίων δράσης και η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των κανονιστικών πράξεων για την υλοποίηση των πολιτικών και των δράσεων για την ένταξη των ομάδων αυτών στην απασχόληση.
γγ) Η συμμετοχή σε εργασίες και δράσεις της Ε.Ε και Διεθνών Οργανισμών που αφορούν την απασχόληση των ευάλωτων και ειδικών ομάδων του πληθυσμού.
δδ) Η μέριμνα για την υποχρεωτική τοποθέτηση ατόμων ειδικών κατηγοριών σε θέσεις εργασίας, τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην απασχόληση τους, καθώς και το συντονισμό των ενεργειών που αποσκοπούν στην αποκατάστασή τους.
εε) Η παροχή διοικητικής στήριξης στην Κεντρική Επιτροπή Εποπτείας και Συντονισμού Εφαρμογής του ν. 2643/1998.
στστ) Η σύνταξη σχεδίων κανονιστικών πράξεων με τις οποίες καταρτίζονται προγράμματα Νέων θέσεων Εργασίας και Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ως και προγράμματα εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας ατόμων με αναπηρίες κατόπιν αποφάσεων του
Διοικητικού Συμβουλίου του O.A.Ε.Δ..
ζζ) Η συνεργασία με λοιπούς εμπλεκόμενους, σε ζητήματα απασχόλησης ευάλωτων και ειδικών ομάδων, Φορείς και Υπηρεσίες, για την προώθηση και την επίλυση των σχετικών ζητημάτων.
ε. Αρμοδιότητες του Τμήματος Έρευνας και Τεκμηρίωσης Πολιτικών Ένταξης στην Εργασία:
αα) Η παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των παραμέτρων της ελληνικής αγοράς εργασίας, των βασικών τάσεων και προοπτικών της και των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών, με τη χρήση στατιστικών εργαλείων και Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
ββ) Η καταγραφή των δεδομένων απασχόλησης και ανεργίας μέσω της δημιουργίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και ερευνών.
γγ) Η συλλογή, καταγραφή και ανάλυση στοιχείων για τις πολιτικές ένταξης στην αγορά εργασίας αναφορικά με τις δημόσιες παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο μέσω της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τις πολιτικές της αγοράς εργασίας (LMP) υπό την εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης της Ε.Ε.
δδ) Η συμμετοχή στην προετοιμασία και τήρηση των φακέλων της ελληνικής συμμετοχής στα Συμβούλια Υπουργών της Ε.Ε. για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.
εε) Η συμμετοχή στις ελληνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας, σχετικές με τα αντικείμενα αρμοδιότητας του Τμήματος.
στστ) Η μέριμνα για τη διαχείριση και τη διάχυση της πληροφόρησης σχετικά με τις πολιτικές απασχόλησης.
1. Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Πρόσθετης και Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι ο συντονισμός της δράσης των Τμημάτων από τα οποία συγκροτείται με σκοπό την εποπτεία, οργάνωση, συντονισμό, έλεγχο, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν στην επικουρική ασφάλιση και σύνταξη, που χορηγείται από ν.π.δ.δ., στο μέρισμα που χορηγείται από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.), στην εφάπαξ παροχή που χορηγείται από ν.π.δ.δ. και από ν.π.ι.δ. υποχρεωτικής ασφάλισης, στην επαγγελματική ασφάλιση που παρέχεται από Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ν.π.ι.δ.), καθώς και στη διαδοχική ασφάλιση μεταξύ φορέων επικουρικής, επαγγελματικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής. Η εποπτεία και παροχή οδηγιών για
την εφαρμογή των μέτρων και πολιτικών.
2. Η Διεύθυνση Πρόσθετης και Επαγγελματικής Ασφάλισης συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες:
α. Τμήμα Επικουρικής Ασφάλισης.
β. Τμήμα Εφάπαξ Παροχών.
γ. Τμήμα Εσωτερικής Νομοθεσίας Επαγγελματικής Ασφάλισης.
δ. Τμήμα Διεθνούς Παρακολούθησης Επαγγελματικής Ασφάλισης.
ε. Τμήμα Ασφαλισμένων Δημόσιου Τομέα, Ειδικών Κατηγοριών και Διαδοχικής Ασφάλισης.
3 α. Αρμοδιότητες του Τμήματος Επικουρικής Ασφάλισης είναι:
αα) Η εποπτεία, ο συντονισμός και ο έλεγχος φορέων κοινωνικής ασφάλισης (Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) για θέματα που αφορούν την επικουρική ασφάλιση και επικουρική σύνταξη γήρατος, αναπηρίας και θανάτου.
ββ) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν στην επικουρική ασφάλιση των μισθωτών του ιδιωτικού, του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και των μη μισθωτών, για την κάλυψη των ασφαλιστικών κινδύνων
γήρατος, αναπηρίας και θανάτου.
γγ) Ο καθορισμός του τρόπου χρηματοδότησης, του ύψους και του τρόπου είσπραξης των εισφορών των ανωτέρω φορέων, ο προσδιορισμός των ασφαλιστέων αποδοχών - εισοδήματος στα οποία υπολογίζονται οι εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης, καθώς και των υπόχρεων για την καταβολή και απόδοσή τους.
δδ) Η παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά την επικουρική ασφάλιση και επικουρική σύνταξη και η ερμηνεία αυτής.
εε) Η υποβολή εισηγήσεων προς το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ), η σύνταξη ερωτημάτων προς τη Νομική Υπηρεσία καθώς και αντικρούσεων επί προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, καθώς και του Συμβουλίου της Επικρατείας.
β. Αρμοδιότητες του Τμήματος Εφάπαξ Παροχών είναι:
αα) Η εποπτεία, ο συντονισμός και ο έλεγχος φορέων κοινωνικής ασφάλισης (Κλάδος Εφάπαξ Παροχών Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) για θέματα που αφορούν στην εφάπαξ παροχή που χορηγείται από ν.π.δ.δ. και από ν.π.ι.δ. υποχρεωτικής ασφάλισης.
ββ) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν στην ασφάλιση των μισθωτών του ιδιωτικού, του δημόσιου και ευρύτερου τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, των ναυτικών και άλλων ειδικών κατηγοριών εργαζομένων για τη χορήγηση εφάπαξ παροχής.
γγ) Ο καθορισμός του τρόπου χρηματοδότησης, του ύψους και του τρόπου είσπραξης των εισφορών των ανωτέρω φορέων, ο προσδιορισμός των ασφαλιστέων αποδοχών - εισοδήματος στα οποία υπολογίζονται οι εισφορές για εφάπαξ παροχή, καθώς και των υπόχρεων για την καταβολή και απόδοσή τους.
δδ) Η παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά την ασφάλιση για εφάπαξ παροχή, καθώς και τη χορήγηση εφάπαξ παροχής και η ερμηνεία αυτής.
εε) Η υποβολή εισηγήσεων προς το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ), η σύνταξη ερωτημάτων προς τη Νομική Υπηρεσία, καθώς και αντικρούσεων επί προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, καθώς και του Συμβουλίου της Επικρατείας.
γ. Αρμοδιότητες του Τμήματος Εσωτερικής Νομοθεσίας Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι:
αα) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν σε θέματα επαγγελματικής ασφάλισης.
ββ) Η έγκριση των Καταστατικών των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, των τροποποιήσεων τους καθώς και του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας τους.
γγ) Η τήρηση του Μητρώου Καταχώρισης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και ο έλεγχος των Μητρώων ασφαλισμένων και συνταξιούχων του κάθε ταμείου.
δδ) Η διενέργεια επιτόπιων ελέγχων στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και ο έλεγχος διαπίστωσης προϋποθέσεων επιβολής διοικητικών κυρώσεων.
εε) Η εισήγηση προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την τήρηση ή μη των όρων και κανόνων λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και για την αναγκαιότητα επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων.
στστ) Η σύνταξη ερωτημάτων προς τη Νομική Υπηρεσία, καθώς και αντικρούσεων επί προσφυγών, ενώπιον
των Διοικητικών Δικαστηρίων, καθώς και του Συμβουλίου της Επικρατείας.
δ. Αρμοδιότητες του Τμήματος Διεθνούς Παρακολούθησης Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι:
αα) Η παρακολούθηση και η εκπροσώπηση στα αρμόδια όργανα και επιτροπές της Ε.Ε. των διαδικασιών συντονισμού των νομοθεσιών των κρατών μελών της Ε.Ε. για την επαγγελματική ασφάλιση και την προστασία των διακινούμενων εργαζόμενων, καθώς και των διμερών θεμάτων για τη σύγκλιση των συστημάτων αυτών.
ββ) Η εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας με τους κανόνες συντονισμού και η παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων προς τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.
γγ) Η παρακολούθηση των εξελίξεων των προτύπων που τίθενται από διεθνείς οργανισμούς στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλισης και η εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας.
δδ) Ο έλεγχος των όρων και προϋποθέσεων άσκησης διασυνοριακής δραστηριότητας.
ε. Αρμοδιότητες του Τμήματος Ασφαλισμένων Δημόσιου Τομέα, Ειδικών Κατηγοριών και Διαδοχικής Ασφάλισης είναι:
αα) Η εποπτεία, ο συντονισμός και ο έλεγχος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) για το
μέρισμα που χορηγεί στους μερισματούχους του.
ββ) Ο καθορισμός του τρόπου χρηματοδότησης, του ύψους και του τρόπου είσπραξης των εισφορών του Μ.Τ.Π.Υ., ο προσδιορισμός των ασφαλιστέων αποδοχών στις οποίες υπολογίζονται οι εισφορές υπέρ Μ.Τ.Π.Υ., καθώς και των υπόχρεων για την καταβολή και απόδοσή τους.
γγ) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν στην επικουρική ασφάλιση ειδικών κατηγοριών εργαζομένων που ασφαλίζονται στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. για την κάλυψη των ασφαλιστικών κινδύνων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου.
δδ) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν στο θεσμό της διαδοχικής ασφάλισης: α) στους ενταχθέντες στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. φορείς επικουρικής ασφάλισης
β) στους ενταχθέντες στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. φορείς χορήγησης εφάπαξ παροχών,
γ) μεταξύ του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. και άλλων επικουρικών ή εφάπαξ παροχών φορέων ν.π.ι.δ., καθώς και
δ) μεταξύ του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. και των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Α.) υποχρεωτικής ασφάλισης του ν. 4052/2012, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης.
εε) Η επίλυση αμφισβητήσεων που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης μεταξύ ασφαλισμένων, Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. και επικουρικών φορέων ν.π.ι.δ..
στστ) Η παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά την επικουρική ασφάλιση, επικουρική σύνταξη ειδικών κατηγοριών εργαζομένων, το μέρισμα, καθώς και τη διαδοχική ασφάλιση στους ανωτέρω φορείς και η ερμηνεία αυτής.
ζζ) Η υποβολή εισηγήσεων προς το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ), η σύνταξη ερωτημάτων προς τη Νομική Υπηρεσία, καθώς και αντικρούσεων, επί προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, καθώς και του Συμβουλίου της Επικρατείας.
1. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) αποτελεί ελεγκτικό μηχανισμό που συστάθηκε με το ν. 3996/2011 (170/Α’) και υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Του Σώματος αυτού προΐσταται μετακλητός Ειδικός Γραμματέας (άρθρο 53 του π.δ/τος 63/2005, 98/Α’), η θέση του οποίου συστάθηκε με το άρθρο 1 του παραπάνω νόμου.
2. Αποστολή του Σ.ΕΠ.Ε. είναι ο έλεγχος της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και έχει ως βασικό σκοπό τη διασφάλιση αφενός των εργασιακών δικαιωμάτων και αφετέρου της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων.
Έργο του Σ.ΕΠ.Ε. είναι ιδίως:
α) Η επίβλεψη και ο έλεγχος της εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.
β) Η βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και των συνθηκών ασφάλειας και υγείας στην εργασία.
γ) Η δημιουργία πνεύματος συμφιλίωσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
δ) Η παροχή πληροφοριών, συμβουλών, συστάσεων και υποδείξεων προς εργαζόμενους και εργοδότες σχετικά με τα πλέον αποτελεσματικά μέσα για την τήρηση των κείμενων διατάξεων.
ε) Η διενέργεια ελέγχων σχετικών με την ασφαλιστική κάλυψη και τη νομιμότητα της απασχόλησης των εργαζομένων.
στ) Η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στο πλαίσιο της κατασταλτικής του δράσης.
Το Σ.ΕΠ.Ε, οι αρμοδιότητες του οποίου ασκούνται σε όλη την Ελληνική Επικράτεια από την Κεντρική και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του, διαρθρώνεται ως εξής:
1. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
α) Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας.
β) Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων.
γ) Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.
δ) Διεύθυνση Υποστήριξης Σ.ΕΠ.Ε.
2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
α) Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων.
β) Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.
1. Ο επιχειρησιακός στόχος της Υπηρεσίας Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας είναι η διενέργεια τακτικών τεκμηριωμένων εσωτερικών ελέγχων της λειτουργίας των επιμέρους υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. και η υποβολή στον Ειδικό Γραμματέα σχετικών αναφορών για τη βελτίωση του παρεχόμενου έργου, προκειμένου να διατυπωθούν έγγραφες συστάσεις στις υπό έλεγχο υπηρεσίες, η διενέργεια ελέγχων σε χώρους εργασίας, ανά την επικράτεια και η υποβολή του σχετικού πορίσματος και η εκτέλεση κάθε άλλου έργου που τους ανατίθεται από τον Ειδικό Γραμματέα και έχει σχέση με την οργάνωση και τη λειτουργία του Σ.ΕΠ.Ε.
2. Οι αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας εκτείνονται σε όλη την Ελληνική Επικράτεια και ασκούνται παράλληλα και ανεξάρτητα από τις λοιπές Υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. Η Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας συγκροτείται από Επιθεωρητές Εργασίας, οι οποίοι είναι Προϊστάμενοι Διεύθυνσης και Προϊστάμενοι Τμήματος και υπάγεται απευθείας στον Ειδικό Γραμματέα. Οι Ειδικοί Επιθεωρητές Εργασίας ασκούν όλες τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα και έχουν όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των Επιθεωρητών του Σ.ΕΠ.Ε.
3. Οι θέσεις της Υπηρεσίας των Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κατανέμονται ως εξής:
α) Δώδεκα (12) θέσεις Προϊσταμένων Διεύθυνσης, εκ των οποίων:
αα) Οκτώ (8) θέσεις Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και
ββ) Τέσσερις (4) θέσεις Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, β) Είκοσι δύο (22) θέσεις Προϊσταμένων Τμημάτων, εκ των οποίων:
αα) Δεκαπέντε (15) θέσεις Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και
ββ) Επτά (7) θέσεις Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.
4. Στην Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας παρέχεται διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη από το Τμήμα Διοικητικής, Οικονομικής και Τεχνικής Υποστήριξης.
1. Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων είναι ο σχεδιασμός και προγραμματισμός δράσης των Περιφερειακών Υπηρεσιών Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, ο συντονισμός και η παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου τους, η συγκέντρωση και αξιοποίηση των σχετικών δεδομένων, η αξιολόγηση του απολογισμού της δράσης τους, η διαχείριση και παροχή πληροφόρησης και ενημέρωσης σχετικά με το έργο της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων (Ε.Ε.Σ.), η εισήγηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και δια βίου κατάρτισης για τους Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων, η επιμόρφωση των Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και η υποστήριξη του έργου τους.
2. Η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες:
α) Τμήμα Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων.
β) Τμήμα Αξιοποίησης Δεδομένων, Επιμόρφωσης και Υποστήριξης του έργου των Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων.
3. α. Αρμοδιότητες του Τμήματος Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων:
αα) Η εκπόνηση προγραμμάτων δράσης των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, καθώς και προγραμμάτων κοινών ελέγχων με συναρμόδιες υπηρεσίες, η παρακολούθηση της υλοποίησης τους και η σύνταξη σχετικών αναφορών.
ββ) Η έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών για τον συντονισμό και τη βελτίωση του τρόπου δράσης των υπηρεσιών Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων.
γγ) Η εισήγηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για την έκδοση ή τη βελτίωση νόμων και κανονιστικών πράξεων, σε συνεργασία με το τμήμα Νομικής Υποστήριξης.
δδ) Η ενημέρωση της ηγεσίας του Σ.ΕΠ.Ε. για τα ζητήματα που αφορούν στο έργο των Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων.
εε) Η ενημέρωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Εργασιακών Σχέσεων του Σ.ΕΠ.Ε. για τις εξελίξεις, τροποποιήσεις και θέματα εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής Υποστήριξης.
στστ) Η μέριμνα για την αναζήτηση καλών πρακτικών στα συστήματα Επιθεώρησης Εργασίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και η υιοθέτηση και διάδοση τους σε εθνικό επίπεδο.
ζζ) Η σύνταξη εγγράφων απαντήσεων που αφορούν στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο για θέματα αρμοδιότητας της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων.
ηη) Η παροχή απαντήσεων και στοιχείων προς τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας ή άλλα θέματα αρμοδιότητας της.
θθ) Η εισήγηση σε Συλλογικά Όργανα για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.
ιι) Η συνεργασία με άλλες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς για την εξέταση και αντιμετώπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
ιαια) Η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας σχετικής με το αντικείμενο και την αποστολή του Τμήματος (άρθρο 2 του ν. 3996/2011).
β. Αρμοδιότητες του Τμήματος Αξιοποίησης Δεδομένων, Επιμόρφωσης και Υποστήριξης του έργου των Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων:
αα) Η συγκέντρωση και αξιοποίηση των δεδομένων που αφορούν στο έργο των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων.
ββ) Η σύνταξη της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων.
γγ) Η αξιολόγηση του απολογισμού δράσης των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων.
δδ) Η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων που αφορούν στον κλάδο των οδικών μεταφορών σχετικά με τις διατάξεις της Ε.Ε. περί Μεταφορών, σε συνεργασία με το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριακών Συστημάτων και Δεδομένων, την Ελληνική Αστυνομία, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς.
εε) Η σύνταξη μηνιαίων ενημερωτικών δελτίων του ΠΣ Εργάνη και ΕΣ Άρτεμη σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
στστ) Ο προσδιορισμός των εκπαιδευτικών αναγκών και η κατάρτιση σχεδίων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων, η συμμετοχή στην οργάνωση και η υλοποίηση της εκπαίδευσης, η οργάνωση και η υλοποίηση εκπαίδευσης μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Σ.ΕΠ.Ε
(ΟΠΣ - ΣΕΠΕ) σε συνεργασία με το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριακών Συστημάτων και Δεδομένων, η παρακολούθηση της εκτέλεσης και η αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
ζζ) Η σύνταξη εγχειριδίων και ενημερωτικού υλικού που θα απευθύνονται τόσο στους Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων, όσο και στους λοιπούς εμπλεκόμενους.
ηη) Η διαχείριση και διάχυση της πληροφόρησης σχετικά με το έργο των υπηρεσιών Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων.
θθ) Η διατύπωση αιτημάτων στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντικείμενο την ανάπτυξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων των Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και άλλα θέματα σχετικά με το αντικείμενο των Εργασιακών Σχέσεων, καθώς και η παρακολούθηση της εκτέλεσης των προγραμμάτων αυτών.
ιι) Η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας σχετικής με το αντικείμενο και την αποστολή του Τμήματος (άρθρο 2 του ν. 3996/2011).
1. Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία είναι ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός της δράσης των Περιφερειακών Υπηρεσιών Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, ο συντονισμός και η παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου τους, η συγκέντρωση και αξιοποίηση των σχετικών δεδομένων, η αξιολόγηση του απολογισμού της δράσης τους, η διαχείριση και παροχή πληροφόρησης και ενημέρωσης σχετικά με το έργο της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Ε.Α.Υ.Ε.), η εισήγηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και διά βίου κατάρτισης για τους Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, η επιμόρφωση των Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και η υποστήριξη του έργου τους.
2. Η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Ε.Α.Υ.Ε.) συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες:
α) Τμήμα Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.
β) Τμήμα Αξιοποίησης Δεδομένων, Επιμόρφωσης και Υποστήριξης του Έργου των Επιθεωρητών Ασφάλειας
και Υγείας στην Εργασία.
3.α. Αρμοδιότητες του Τμήματος Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία:
αα) Η εκπόνηση στοχευμένων προγραμμάτων ενημέρωσης και ελέγχου για τις Υπηρεσίες Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, καθώς και προγραμμάτων κοινών ελέγχων με συναρμόδιες υπηρεσίες, η παρακολούθηση της υλοποίησης τους και η σύνταξη σχετικών αναφορών.
ββ) Η έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών για το συντονισμό και τη βελτίωση του τρόπου δράσης των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.
γγ) Η εισήγηση στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου για την έκδοση ή τη βελτίωση νόμων και κανονιστικών πράξεων, σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής Υποστήριξης.
δδ) Η ενημέρωση της ηγεσίας του Σ.ΕΠ.Ε. για ζητήματα που αφορούν στο έργο των Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.
εε) Η ενημέρωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία για τις εξελίξεις, τροποποιήσεις και θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής Υποστήριξης.
στστ) Η μέριμνα για την αναζήτηση καλών πρακτικών στα συστήματα Επιθεώρησης Εργασίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και την υιοθέτηση και διάδοση τους σε εθνικό επίπεδο.
ζζ) Η σύνταξη εγγράφων απαντήσεων που αφορούν στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο για θέματα αρμοδιότητας της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.
ηη) Η παροχή απαντήσεων και στοιχείων προς τη Δ/νση Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας ή άλλα θέματα αρμοδιότητάς της.
θθ) Η εισήγηση σε Συλλογικά Όργανα για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.
ιι) Η συνεργασία με άλλες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς για την εξέταση και αντιμετώπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
ιαια) Η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας σχετικής με το αντικείμενο και την αποστολή του Τμήματος (άρθρο 2 του ν. 3996/2011).
β. Αρμοδιότητες του Τμήματος Αξιοποίησης Δεδομένων, Επιμόρφωσης και Υποστήριξης του Έργου των Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία:
αα) Η κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος ελεγκτικής δράσης και η συγκέντρωση και αξιοποίηση των δεδομένων που αφορούν στο έργο των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, στα εργατικά ατυχήματα και στις επαγγελματικές ασθένειες.
ββ) Η σύνταξη της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.
γγ) Η αξιολόγηση του απολογισμού δράσης των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.
δδ) Η τήρηση αρχείου εκθέσεων εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών και η μέριμνα για την αξιοποίηση του περιεχομένου τους.
εε) Ο προσδιορισμός των εκπαιδευτικών αναγκών και η κατάρτιση σχεδίων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, η συμμετοχή στην οργάνωση και η υλοποίηση της εκπαίδευσης, η οργάνωση και η υλοποίηση εκπαίδευσης μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Σ.ΕΠ.Ε. (ΟΠΣ-ΣΕΠΕ) σε συνεργασία με το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριακών Συστημάτων και Δεδομένων, η παρακολούθηση της εκτέλεσης και η αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
στστ) Η σύνταξη εγχειριδίων και ενημερωτικού υλικού που θα απευθύνονται, τόσο στους Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, όσο και στους λοιπούς εμπλεκόμενους.
ζζ) Ο σχεδιασμός και η οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων για θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.
ηη) Η διαχείριση και διάχυση της πληροφόρησης σχετικά με το έργο των υπηρεσιών Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.
θθ) Η διατύπωση αιτημάτων προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντικείμενο την ανάπτυξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων των Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και άλλα θέματα σχετικά με το αντικείμενο της στην Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, καθώς και η παρακολούθηση της εκτέλεσης των προγραμμάτων αυτών.
ιι) Η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας σχετικής με το αντικείμενο και την αποστολή του Τμήματος (άρθρο 2 του ν. 3996/2011).
1. Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Υποστήριξης Σ.ΕΠ.Ε. είναι η διοικητική, οικονομική, τεχνική και νομική υποστήριξη των υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε., η διαχείριση των πληροφοριακών συστημάτων του Σ.ΕΠ.Ε., των δεδομένων και των πληροφοριών που προκύπτουν από αυτά και η διαχείριση και λειτουργία του Πολυμεσικού
Κέντρου Επικοινωνίας του Σ.ΕΠ.Ε. (Π.Κ.Ε).
2. Η Διεύθυνση Υποστήριξης Σ.ΕΠ.Ε. συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες:
α) Τμήμα Διοικητικής, Οικονομικής και Τεχνικής Υποστήριξης.
β) Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριακών Συστημάτων και Δεδομένων.
γ) Τμήμα Νομικής Υποστήριξης.
3. α. Αρμοδιότητες του Τμήματος Διοικητικής, Οικονομικής και Τεχνικής Υποστήριξης:
αα) Η τήρηση πρωτοκόλλου, γενικού αρχείου και εμπιστευτικού πρωτοκόλλου της Κεντρικής Υπηρεσίας του
Σ.ΕΠ.Ε.
ββ) Η τήρηση δυναμολογίου προσωπικού των υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε., η τήρηση βοηθητικού Μητρώου φακέλων των υπηρετούντων σ' αυτό υπαλλήλων και η εισήγηση για τις ανάγκες στελέχωσης του.
γγ) Η παροχή διοικητικής και γραμματειακής υποστήριξης προς την Υπηρεσία των Ειδικών Επιθεωρητών του Σ.ΕΠ.Ε., καθώς και η υποβοήθηση του έργου του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας
(Σ.Κ.Ε.Ε.Ε.).
δδ) Η υποστήριξη του έργου των Υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. με την παροχή συμβουλών και απόψεων σε θέματα αρμοδιότητας του, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
εε) Η καταγραφή των αναγκών για τον προϋπολογισμό των εξόδων όλων των υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε., η υποβολή τους στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
στστ) Η μέριμνα για την υποστήριξη της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την καταγραφή, τον προγραμματισμό, την προμήθεια, τη μελέτη και επίβλεψη ορθής διαχείρισης, συντήρησης και κατανομής κάθε είδους εξοπλισμού, τεχνικών μέσων, οχημάτων, κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και την κίνηση των οχημάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας.
ζζ) Η υποστήριξη των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που στόχο έχουν την αναβάθμιση και βελτίωση των Υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. στο πλαίσιο της αποστολής του και των επιχειρησιακών του στόχων.
ηη) Η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας σχετικής με το αντικείμενο και την αποστολή του Τμήματος (άρθρο 2 του ν. 3996/2011).
β. Αρμοδιότητες του Τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριακών Συστημάτων και Δεδομένων:
αα) Η διαχείριση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Σ.ΕΠ.Ε. (ΟΠΣ- ΣΕΠΕ), του Συστήματος Ελέγχου Οδικών Μεταφορών (Σ.Ε.Ο.Μ.) και οποιουδήποτε άλλου πληροφοριακού συστήματος αναπτυχθεί στο μέλλον, του οποίου φορέας λειτουργίας θα είναι το Σ.ΕΠ.Ε.
ββ) Η εκπόνηση εγκυκλίων που θα περιλαμβάνουν κανόνες και οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία και χρήση των Πληροφοριακών Συστημάτων, ο έλεγχος της εφαρμογής τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η επικαιροποίηση των κανόνων και των μεθόδων επεξεργασίας των δεδομένων.
γγ) Η διαχείριση, ανάλυση, αξιολόγηση και αξιοποίηση των δεδομένων και πληροφοριών των Πληροφοριακών Συστημάτων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κεντρικής Υπηρεσίας του Σ.ΕΠ.Ε. και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
δδ) Η συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την τεχνική συντήρηση και υποστήριξη των Πληροφοριακών Συστημάτων και για τη συνεχή διασύνδεση των Υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. στο δίκτυο.
εε) Η υποστήριξη των εσωτερικών και εξωτερικών χρηστών στο πλαίσιο της χρήσης των εφαρμογών των Πληροφοριακών Συστημάτων και η υποβολή προτάσεων για την αναγκαία σχετική εκπαίδευση του προσωπικού του Σ.ΕΠ.Ε.
στστ) Η διαχείριση και λειτουργία του Πολυμεσικού Κέντρου Επικοινωνίας του Σ.ΕΠ.Ε. (ΠΚΕ) ως το κεντρικό σημείο επικοινωνίας των πολιτών μ' αυτό.
ζζ) Η έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών για την νόμιμη λειτουργία των Πληροφοριακών Συστημάτων, την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν κατά τη χρήση
των εφαρμογών (συμπεριλαμβανομένου του ΠΚΕ), την απλούστευση διαδικασιών του Σ.ΕΠ.Ε. μέσω του σχεδιασμού, ανάπτυξης και υλοποίησης ηλεκτρονικών εφαρμογών κατόπιν εισήγησης των αρμόδιων υπηρεσιών του ΣΕΠΕ.
ηη)Η υποβολή προτάσεων προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τον έλεγχο τήρησης της εργατικής νομοθεσίας μέσω της αξιοποίησης των δεδομένων των Πληροφοριακών Συστημάτων.
θθ) Η μέριμνα σχετικά με τη μελέτη, ανάλυση, προγραμματισμό, συντήρηση και υποστήριξη των εφαρμογών των Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Σ.ΕΠ.Ε. να εξυπηρετείται μηχανογραφικά.
ιι) Η εισήγηση προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη διενέργεια προκηρύξεων και την ανάθεση μελετών και έργων που κρίνονται αναγκαία για την ορθή λειτουργία, αναβάθμιση και επέκταση των Πληροφοριακών Συστημάτων του Σ.ΕΠ.Ε.
ιαια) Η υποστήριξη των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων με στόχο την αναβάθμιση και βελτίωση της λειτουργίας του Σ.ΕΠ.Ε. στο πλαίσιο της αποστολής και των αρμοδιοτήτων του.
ιβιβ) Η μελέτη, ανάλυση και προγραμματισμός για την κάλυψη των αναγκών επέκτασης των Πληροφοριακών
Συστημάτων και διασύνδεσης τους με Πληροφοριακά Συστήματα ή τράπεζες πληροφοριών άλλων Φορέων και Οργανισμών, Ν.Π.Δ.Δ. ή/και Ν.Π.Ι.Δ.
ιγιγ) Η υποστήριξη της διαδικτυακής πύλης του Σ.ΕΠ.Ε. (Portal) και η ανανέωση του περιεχομένου της σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
ιδιδ) Η σύνταξη, εφαρμογή και παρακολούθηση Σχεδίου Ασφάλειας των δεδομένων που υποβάλλονται, καταχωρούνται, τηρούνται και υφίστανται επεξεργασία στα Πληροφοριακά Συστήματα.
ιειε) Η μέριμνα για τη νόμιμη και ασφαλή χρήση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών που τηρούνται στα Πληροφοριακά Συστήματα.
ιστιστ) Ο προσδιορισμός των αναγκών προμήθειας εξοπλισμού για την υποστήριξη των Πληροφοριακών Συστημάτων και η υποβολή προτάσεων προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις προδιαγραφές του εξοπλισμού αυτού.
ιζιζ) Η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας σχετικής με το αντικείμενο και την αποστολή του Τμήματος (άρθρο 2 του ν. 3996/2011).
γ. Αρμοδιότητες του Τμήματος Νομικής Υποστήριξης:
αα) Η παροχή συμβουλών και απόψεων προς τις υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. σε θέματα λειτουργίας του Σώματος και η έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων.
ββ) Η παροχή συμβουλών και απόψεων σχετικά με τη λειτουργία των Πληροφοριακών Συστημάτων του Σ.ΕΠ.Ε. και η έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων, σε συνεργασία με το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριακών Συστημάτων και Δεδομένων και τις Διευθύνσεις Προγραμματισμού και Συντονισμού.
γγ) Η εισήγηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για την έκδοση ή τη βελτίωση νόμων και κανονιστικών πράξεων, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Προγραμματισμού και Συντονισμού.
δδ) Η συγκέντρωση και μελέτη των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν στις επιβληθείσες από τις υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. διοικητικές κυρώσεις και η αξιοποίηση τους για τη βελτίωση της δράσης των υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
εε) Η παρακολούθηση της εξέλιξης και η μέριμνα για την αποτελεσματική υποστήριξη σε όλα τα στάδια της διαδικασίας των υποθέσεων, οι οποίες παραπέμπονται στη δικαιοσύνη και ενδέχεται να έχουν σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία του Σ.ΕΠ.Ε. και η μέριμνα για την αποτελεσματική υποστήριξη τους σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.
στστ) Η μέριμνα για την υποστήριξη των Επιθεωρητών Εργασίας σε δίκες που έχουν σχέση με την άσκηση των καθηκόντων τους ενώπιον πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων.
ζζ) Η υποβολή εισήγησης προς τον Ειδικό Γραμματέα σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη ιεραρχικών προσφυγών, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Προγραμματισμού και Συντονισμού.
ηη) Η διατύπωση προτάσεων προς το Τμήμα Αξιοποίησης Δεδομένων, Επιμόρφωσης και Υποστήριξης του Έργου των Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και το Τμήμα Αξιοποίησης Δεδομένων, Επιμόρφωσης και Υποστήριξης του Έργου των Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία για την αναγκαία εκπαίδευση των Επιθεωρητών Εργασίας σε θέματα που αφορούν στην ορθή άσκηση των καθηκόντων τους.
θθ) Η παροχή εγγράφων απαντήσεων επί ερωτημάτων που αφορούν στην εργατική νομοθεσία σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
ιι) Η υποστήριξη των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων με στόχο την αναβάθμιση και βελτίωση της λειτουργίας του Σ.ΕΠ.Ε., στο πλαίσιο της αποστολής και των αρμοδιοτήτων του.
ιαια) Η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας σχετικής με το αντικείμενο και την αποστολή του Τμήματος (άρθρο 2 του ν. 3996/2011).
1. Ο επιχειρησιακός στόχος των Περιφερειακών Διευθύνσεων Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων είναι η διενέργεια ελέγχων σε κάθε χώρο εργασίας για την επίβλεψη και εφαρμογή της κείμενης εργατικής νομοθεσίας σχετικά με τους όρους και τα χρονικά όρια εργασίας, την αμοιβή ή άλλες παροχές, τους ειδικούς όρους εργασίας των ευπαθών ομάδων και ειδικών κατηγοριών εργαζομένων, η έρευνα της αδήλωτης εργασίας και παράνομης απασχόλησης των εργαζομένων, η συμφιλίωση και η επίλυση των εργατικών διαφορών (πρώτου και δευτέρου βαθμού), η δίωξη των παραβατών και η επιβολή κυρώσεων, η παρακολούθηση της στοχοθεσίας, καθώς και η ενημέρωση και παροχή συμβουλών στους εργαζόμενους και στους εργοδότες για την αποτελεσματική εφαρμογή των κείμενων διατάξεων.
2. Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων:
α. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αθηνών, με έδρα το Δήμο Αθηναίων.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αθηνών συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
αα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αθηνών με έδρα την Αθήνα.
ββ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικού Τομέα Αθηνών, με έδρα την Αθήνα.
γγ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δυτικού Τομέα Αθηνών, με έδρα την Αθήνα.
δδ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Γλυφάδας-Δάφνης, με έδρα την Ηλιούπολη.
εε) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Καλλιθέας, με έδρα την Καλλιθέα.
στστ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Νέας Ιωνίας, με έδρα τη Νέα Ιωνία.
ζζ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αγίας Παρασκευής, με έδρα την Αγία Παρασκευή.
β. Περιφερειακή Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων Πειραιώς και Δυτικής Αττικής με έδρα το Δήμο Πειραιώς.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων Πειραιώς και Δυτικής Αττικής συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
αα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πειραιώς Δυτικής Αττικής και Νοτίου Αιγαίου με έδρα τον Πειραιά.
ββ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικού Τομέα Πειραιώς, με έδρα τον Πειραιά.
γγ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Νίκαιας Αγίου Ιωάννη Ρέντη, με έδρα τη Νίκαια.
δδ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Νοτίου Τομέα Πειραιώς, με έδρα το Κερατσίνι.
εε) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ελευσίνας, με έδρα την Ελευσίνα.
στστ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Περιστερίου, με έδρα το Περιστέρι.
ζζ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Άνω Λιοσίων, με έδρα τα Άνω Λιόσια
γ. Περιφερειακή Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικής Αττικής με έδρα το Δήμο Παλλήνης.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικής Αττικής συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
αα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικής Αττικής, με έδρα την Παλλήνη.
ββ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Παλλήνης, με έδρα την Παλλήνη.
γγ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λαυρεωτικής, με έδρα την Κερατέα.
δδ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Άνοιξης, με έδρα την Άνοιξη.
εε) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Βοιωτίας, με έδρα τη Θήβα.
στστ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ευβοίας, με έδρα τη Χαλκίδα.
δ. Περιφερειακή Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων Αιγαίου με έδρα το Δήμο Σύρου Ερμούπολης. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων Αιγαίου συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
αα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αιγαίου, με έδρα τη Σύρο.
ββ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Σύρου Μήλου, με έδρα τη Σύρο.
γγ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Νάξου, με έδρα τη Νάξο.
δδ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ρόδου, με έδρα τη Ρόδο.
εε) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κω Καλύμνου, με έδρα την Κω.
στστ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Άνδρου, με έδρα την Άνδρο.
ζζ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λέσβου, με έδρα τη Μυτιλήνη,
ηη) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Χίου, με έδρα τη Χίο.
θθ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Σάμου, με έδρα το Βαθύ.
ε. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα το Δήμο
Θεσσαλονίκης.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Μακεδονίας συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
αα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
ββ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
γγ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
δδ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
εε) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ημαθίας, με έδρα τη Βέροια.
στστ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κιλκίς, με έδρα το Κιλκίς.
ζζ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πέλλας, με έδρα την Έδεσσα.
ηη) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πιερίας, με έδρα την Κατερίνη.
θθ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Σερρών, με έδρα τις Σέρρες.
ιι) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Χαλκιδικής, με έδρα τον Πολύγυρο.
στ. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας με έδρα το Δήμο Ιωαννιτών.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
αα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Ιωάννινα.
ββ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πρέβεζας - Λευκάδας, με έδρα την Πρέβεζα.
γγ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα.
δδ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κοζάνης-Γρεβενών, με έδρα την Κοζάνη.
εε) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Καστοριάς, με έδρα την Καστοριά.
στστ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Φλώρινας, με έδρα την Φλώρινα.
ζζ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Άρτας, με έδρα την Άρτα.
ηη) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα.
θθ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Θεσπρωτίας, με έδρα την Ηγουμενίτσα.
ζ. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Ελλάδας με έδρα το Δήμο Λαρισαίων.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Ελλάδας συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
αα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Ελλάδας με έδρα τη Λάρισα.
ββ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα.
γγ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Μαγνησίας, με έδρα το Βόλο.
δδ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Τρικάλων, με έδρα τα Τρίκαλα.
εε) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Καρδίτσας, με έδρα την Καρδίτσα.
στστ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Φθιώτιδας- Ευρυτανίας, με έδρα τη Λαμία.
η. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων με έδρα το Δήμο Πατρέων.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
αα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων με έδρα την Πάτρα.
ββ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αχαΐας, με έδρα την Πάτρα.
γγ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο.
δδ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αιτωλίας με έδρα το Μεσολόγγι.
εε) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ηλείας, με έδρα τον Πύργο.
στστ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ζακύνθου, με έδρα την Ζάκυνθο.
ζζ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεφαλληνίας με έδρα το Αργοστόλι.
ηη) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Φωκίδας, με έδρα την Άμφισσα.
θ. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πελοποννήσου, με έδρα το Δήμο Τρίπολης.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πελοποννήσου συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
αα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πελοποννήσου, με έδρα την Τρίπολη.
ββ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αρκαδίας, με έδρα την Τρίπολη.
γγ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αργολίδας, με έδρα το Ναύπλιο.
δδ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κορινθίας, με έδρα την Κόρινθο.
εε) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λακωνίας, με έδρα την Σπάρτη.
στστ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Μεσσηνίας, με έδρα την Καλαμάτα.
ι. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κρήτης, με έδρα το Δήμο Ηρακλείου.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κρήτης συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
αα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο.
ββ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ηρακλείου, με έδρα το Ηράκλειο.
γγ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λασιθίου με έδρα τον Άγιο Νικόλαο.
δδ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ρεθύμνου, με έδρα το Ρέθυμνο.
εε) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Χανίων, με έδρα τα Χανιά.
ια. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα το Δήμο Κομοτηνής.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
αα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με έδρα την Κομοτηνή.
ββ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ροδόπης, με έδρα την Κομοτηνή.
γγ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Έβρου, με έδρα την Αλεξανδρούπολη.
δδ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Καβάλας, με έδρα την Καβάλα.
εε) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ξάνθης, με έδρα την Ξάνθη.
στστ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δράμας, με έδρα τη Δράμα.
3. Οι αρμοδιότητες των Τμημάτων που υπάγονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων κατανέμονται ως ακολούθως:
α. Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων.
αα) Ο συντονισμός και η παρακολούθηση της καλής λειτουργίας της Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της και η υποστήριξη του έργου τους με σκοπό την αποτελεσματική λειτουργία τους, με τη συνεργασία με λοιπές Υπηρεσίες, την παροχή συμβουλών και υποδείξεων, την εξασφάλιση της ομοιόμορφης εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και τη συνδρομή για την αρτιότερη επιθεώρηση των επιχειρήσεων της περιοχής τους.
ββ) Η διενέργεια επιθεωρήσεων και ελέγχων όλο το 24ωρο για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας της
σχετικής με το αντικείμενο της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης, η παροχή υποδείξεων προς τους εργοδότες για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.
γγ) Ο προγραμματισμός και η παρακολούθηση/αξιολόγηση της ελεγκτικής δράσης των Τμημάτων της Διεύθυνσης.
δδ) Η κύρωση, έγκριση ή απόρριψη των εσωτερικών κανονισμών εργασίας επιχειρήσεων, η έγκριση ή απόρριψη παραπόνων οργανώσεων εργαζομένων κατά
διατάξεων κανονισμών εργασίας και η επέκταση υποχρέωσης κύρωσης εσωτερικών κανονισμών σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες κατά τις διατάξεις του ν.δ. 3789/1957 (210/Α’).
εε) Η διενέργεια ελέγχων των υλοποιούμενων προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Ε.KT.) στην περιοχή ευθύνης του.
στστ) Η εισήγηση προς τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων για τις ελλείψεις ή παραλείψεις που δεν καλύπτονται από την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και τα τυχόν προβλήματα που δημιουργούνται κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας.
ζζ) Η εισήγηση για τη στελέχωση των τμημάτων της περιοχής ευθύνης της Διεύθυνσης με το αναγκαίο προσωπικό στη Διεύθυνση Υποστήριξης Σ.ΕΠ.Ε.
ηη) Η συγκέντρωση, αξιολόγηση και υποβολή στατιστικών στοιχείων των τμημάτων της περιοχής ευθύνης της Διεύθυνσης, στο Τμήμα Αξιοποίησης Δεδομένων, Επιμόρφωσης και Υποστήριξης του έργου των Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Συντονισμού ΕΕΣ του Σ.ΕΠ.Ε.
θθ) Η τήρηση δυναμολογίου προσωπικού των τμημάτων της περιοχής ευθύνης της Διεύθυνσης καθώς και η μέριμνα τήρησης βοηθητικού Μητρώων (φακέλων) με τις μεταβολές της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού αυτών.
ιι) Η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας σχετικής με το αντικείμενο και την αποστολή του Τμήματος (άρθρο 2 του ν. 3996/2011).
β. Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων.
αα) Η επιθεώρηση των χώρων εργασίας όλο το 24ωρο και ο έλεγχος για την τήρηση διατάξεων της κείμενης εργατικής νομοθεσίας. Ιδίως, των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με τους όρους και τα χρονικά όρια εργασίας, την αμοιβή ή άλλες παροχές, τους ειδικούς όρους εργασίας των ευπαθών ομάδων, καθώς και ειδικών κατηγοριών εργαζομένων, των όρων κάθε είδους συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των κανονισμών εργασίας, των διατάξεων των σχετικών με την αδήλωτη εργασία και την παράνομη απασχόληση και των διατάξεων της νομοθεσίας για την προώθηση και εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων στο χώρο εργασίας σε συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη, των διατάξεων σχετικά με τη νομιμότητα της απασχόλησης των εργαζομένων υπηκόων τρίτων χωρών, των διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας της σχετικής με την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων.
ββ) Η επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.
γγ) Η εξέταση κάθε καταγγελίας και αιτήματος που υποβάλλονται στις Υπηρεσίες για την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.
δδ) Η συνδρομή σε συμβουλευτικό επίπεδο εργαζομένων και εργοδοτών για τη διεξαγωγή συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επίλυση συλλογικών και ατομικών διαφορών εργασίας.
εε) Η διενέργεια ελέγχων των υλοποιούμενων προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Ε.Κ.Τ.) στην περιοχή ευθύνης τους.
στστ) Η παροχή σχετικών υποδείξεων και πληροφοριών προς τους εργοδότες και τους εργαζόμενους που αφορούν στην τήρηση των κείμενων διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.
ζζ) Η υποβολή στατιστικών στοιχείων για τις δραστηριότητες του τμήματος στο Τμήμα Συντονισμού της αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων.
ηη) Η συμφιλιωτική παρέμβαση σε εργοδότες-εργαζόμενους για την αποτροπή ή επίλυση ατομικών ή συλλογικών εργατικών διαφορών.
θθ) Η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας σχετικής με το αντικείμενο και την αποστολή του Τμήματος (άρθρο 2 του ν. 3996/2011).
1. Ο επιχειρησιακός στόχος των Περιφερειακών Διευθύνσεων Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία είναι η διενέργεια ελέγχων σε κάθε χώρο εργασίας για την επίβλεψη εφαρμογής της κείμενης εργατικής νομοθεσίας σχετικά με τις συνθήκες εργασίας για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, η έρευνα των αιτίων των σοβαρών και θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων και των ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία, η υπόδειξη στους εργοδότες μέτρων για την πρόληψη των κινδύνων στους χώρους εργασίας και την προστασία και προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών στους εργαζόμενους και στους εργοδότες για τα θέματα αυτά, η προαγωγή κουλτούρας πρόληψης στους χώρους εργασίας στην περιοχή ευθύνης τους, η δίωξη των παραβατών και η επιβολή κυρώσεων.
2. Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία:
α. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αθηνών-Ανατολικής Αττικής - Κρήτης, με έδρα την Αθήνα.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αθηνών-Ανατολικής ΑττικήςΚρήτης συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
αα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αθηνών-Ανατολικής Αττικής - Κρήτης με έδρα την Αθήνα.
ββ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Α’ Τομέα Αθηνών, με έδρα την Αθήνα.
γγ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Β’ Τομέα Αθηνών, με έδρα την Αθήνα.
δδ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Α’ Τομέα Ανατολικής Αττικής, με έδρα την Παλλήνη.
εε) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Β’ Τομέα Ανατολικής Αττικής, με έδρα την Παλλήνη.
στστ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ηρακλείου Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο.
ζζ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Χανίων Κρήτης, με έδρα τα Χανιά.
β. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πειραιώς -Δυτικής Αττικής -Αιγαίου, με έδρα το Δήμο Πειραιά.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πειραιώς-Δυτικής Αττικής-Αιγαίου συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
αα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πειραιώς-Δυτικής Αττικής-Αιγαίου, με έδρα τον Πειραιά.
ββ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πειραιά, με έδρα τον Πειραιά.
γγ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Α’ Τομέα Δυτικής Αττικής, με έδρα την Ελευσίνα.
δδ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Β’ Τομέα Δυτικής Αττικής, με έδρα την Ελευσίνα.
εε) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Σύρου, με έδρα τη Σύρο.
στστ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Άνδρου, με έδρα την Άνδρο.
ζζ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κορινθίας, με έδρα την Κόρινθο.
ηη) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Χίου-Λέσβου, με έδρα τη Χίο.
γ. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Μακεδονίας - Θράκης, με έδρα το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Μακεδονίας - Θράκης συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
αα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Μακεδονίας - Θράκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
ββ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Α’ Τομέα Θεσσαλονίκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
γγ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Β’ Τομέα Θεσσαλονίκης - Πέλλας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
δδ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Καβάλας με έδρα την Καβάλα.
εε) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Δράμας - Ξάνθης με έδρα τη Δράμα.
στστ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ροδόπης-Έβρου, με έδρα την Αλεξανδρούπολη.
ζζ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κοζάνης-Γρεβενών, με έδρα την Κοζάνη.
ηη) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Καστοριάς, με έδρα την Καστοριά.
θθ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Σερρών, με έδρα τις Σέρρες.
ιι) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πιερίας, με έδρα την Κατερίνη.
ιαια) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ημαθίας, με έδρα τη Βέροια.
ιβιβ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Χαλκιδικής, με έδρα τον Πολύγυρο.
δ. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας -Ηπείρου - Ιονίων Νήσων, με έδρα το Δήμο Πατρέων.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας - Ηπείρου - Ιονίων Νήσων συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
αα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πελοποννήσου - Δυτικής ΕλλάδαςΗπείρου - Ιονίων Νήσων, με έδρα την Πάτρα.
ββ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αχαΐας, με έδρα την Πάτρα.
γγ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ηλείας, με έδρα τον Πύργο.
δδ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αργολίδας-Αρκαδίας, με έδρα το Ναύπλιο.
εε) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Μεσσηνίας-Λακωνίας, με έδρα την Καλαμάτα.
στστ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Μεσολόγγι.
ζζ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα.
ηη) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Άρτας, με έδρα την Άρτα.
ε. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, με έδρα το Δήμο Λάρισας.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
αα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη Λάρισα.
ββ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα.
γγ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Μαγνησίας, με έδρα το Βόλο.
δδ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τρικάλων-Καρδίτσας, με έδρα τα Τρίκαλα.
εε) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Βοιωτίας-Φωκίδας, με έδρα τη Λιβαδειά.
στστ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ευβοίας, με έδρα τη Χαλκίδα.
ζζ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Φθιώτιδας-Ευρυτανίας, με έδρα τη Λαμία.
3. Οι αρμοδιότητες των Τμημάτων που υπάγονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία κατανέμονται σε αυτά ως ακολούθως:
α. Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία:
αα) Ο συντονισμός και η παρακολούθηση της λειτουργίας της Διεύθυνσης και των Τμημάτων της και η υποστήριξη του έργου τους με σκοπό την αποτελεσματική λειτουργία τους, η συνεργασία με άλλες Υπηρεσίες, η παροχή συμβουλών και υποδείξεων, η εξασφάλιση της ομοιόμορφης εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και η συνδρομή για την αρτιότερη επιθεώρηση των επιχειρήσεων της περιοχής τους.
ββ) Η διενέργεια επιθεωρήσεων και ελέγχων όλο το 24ωρο για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης, η παροχή υποδείξεων προς τους εργοδότες για τη λήψη μέτρων βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.
γγ) Ο προγραμματισμός και η παρακολούθηση της ελεγκτικής δράσης των τμημάτων της Διεύθυνσης.
δδ) Η εισήγηση προς την Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία για τις ελλείψεις της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς και τα τυχόν προβλήματα που δημιουργούνται κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας.
εε) Η εισήγηση, προς τη Διεύθυνση Υποστήριξης Σ.ΕΠ.Ε., για τη στελέχωση των τμημάτων της περιοχής ευθύνης της Περιφερειακής Διεύθυνσης με το αναγκαίο προσωπικό.
στστ) Η συγκέντρωση, αξιολόγηση και υποβολή στατιστικών στοιχείων των τμημάτων της περιοχής ευθύνης της Διεύθυνσης, στο Τμήμα Αξιοποίησης Δεδομένων, Επιμόρφωσης και Υποστήριξης του έργου των Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Σ.ΕΠ.Ε.
ζζ) Η τήρηση δυναμολογίου προσωπικού των τμημάτων της περιοχής ευθύνης της Διεύθυνσης καθώς και η μέριμνα τήρησης βοηθητικού Μητρώου (φακέλων) με τις μεταβολές της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού αυτών.
ηη) Η δειγματοληψία και οι μετρήσεις φυσικών, χημικών και βιολογικών παραγόντων στους χώρους εργασίας.
θθ) Η διενέργεια ελέγχων των υλοποιούμενων προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Ε.Κ.Τ.) στην περιοχή ευθύνης του.
ιι) Η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας σχετικής με το αντικείμενο και την αποστολή του Τμήματος (άρθρο 2 τουν. 3996/2011).
ιαια) Η άσκηση κατά περίπτωση κάθε άλλης αρμοδιότητας του Τμήματος Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία κατά την κρίση του Προϊσταμένου της οικείας Διεύθυνσης.
β) Τμήματα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία:
αα) Η επιθεώρηση των χώρων εργασίας όλο το 24ωρο, ο έλεγχος για την τήρηση των διατάξεων της κείμενης εργατικής νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία και η επιβολή στους παραβάτες των προβλεπόμενων κυρώσεων.
ββ) Η παροχή υποδείξεων και πληροφοριών προς τους εργοδότες, εργαζομένους, εμπλεκόμενα πρόσωπα και οργανισμούς για τη λήψη μέτρων βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, την πρόληψη των κινδύνων και την προστασία και προαγωγή της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.
γγ) Η έρευνα των αιτίων και των συνθηκών των σοβαρών και θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία και η σύνταξη σχετικών εκθέσεων έρευνας με σκοπό την αποφυγή επανάληψης τους.
δδ) Η εξέταση κάθε καταγγελίας και αιτήματος που υποβάλλεται στις Υπηρεσίες για την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία.
εε) Η συμμετοχή σε προβλεπόμενες μικτές επιτροπές και
κλιμάκια ελέγχου με συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.
στστ) Η διενέργεια ελέγχων των υλοποιούμενων προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Ε.Κ.Τ.) στην περιοχή ευθύνης τους.
ζζ) Η δειγματοληψία και οι μετρήσεις φυσικών, χημικών και βιολογικών παραγόντων στους χώρους εργασίας.
ηη) Η υποβολή στατιστικών στοιχείων για τις δραστηριότητες του τμήματος στο Τμήμα Συντονισμού της
αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.
θθ) Η απάντηση σε ερωτήματα και η παροχή πληροφόρησης και συμβουλών που αφορούν στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.
ιι) Η εκπροσώπηση, εισήγηση στη Νομαρχιακή Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΝΕΥΑΕ) για θέματα αρμοδιότητας του τμήματος και η συμμετοχή στις αρμοδιότητες της ΝΕΥΑΕ.
ιαια) Η άμεση ενημέρωση των αρμοδίων Επιθεωρήσεων Εργασιακών Σχέσεων για θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες αυτών.
ιβιβ) Η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας σχετικής με το αντικείμενο και την αποστολή του Τμήματος (άρθρο 2 του ν. 3996/2011).
Α. Η κατά τόπον αρμοδιότητα των Περιφερειακών Διευθύνσεων και Τμημάτων Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας καθορίζεται ως ακολούθως:
1. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αθηνών.
Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Νοτίου Τομέα Αθηνών και Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής.
Ειδικότερα:
α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αθηνών, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της.
β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικού Τομέα Αθηνών, με τοπική αρμοδιότητα στα παρακάτω Δημοτικά Διαμερίσματα: 1ο (πρώτο), εκτός της περιοχής που περικλείεται από τις οδούς Ερμού-Αιόλου-Πατησίων-Ιουλιανού-Φιλαδελφείας-Δεληγιάννη-Ανδρομάχης-Λένορμαν-Κολοκυνθούς-Παναγή Τσαλδάρη-Πλατείας Ελευθερίας-Τομπάζη-ΛεωκορίουΣαρρή-Ωγύγου-Λεπενιώτου-Ήβης-Ναυάρχου Αποστόλη, 2ο (δεύτερο), 6ο (έκτο) (της περιοχής που περικλείεται ανατολικά της οδού Πατησίων), και 7ο (έβδομο) Δημοτικό Διαμέρισμα.
γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δυτικού Τομέα Αθηνών, με τοπική αρμοδιότητα στα παρακάτω Δημοτικά Διαμερίσματα: 1ο (πρώτο) της περιοχής που περικλείεται από τις οδούς ΕρμούΑιόλου-Πατησίων-Ιουλιανού-Φιλαδελφείας-Δεληγιάννη-Ανδρομάχης-Λένορμαν-Κολοκυνθούς-Παναγή Τσαλδάρη-Πλατείας Ελευθερίας-Τομπάζη-ΛεωκορίουΣαρρή-Ωγύγου-Λεπενιώτου-Ήβης-Ναυάρχου Αποστόλη, 3ο (τρίτο), 4ο (τέταρτο), 5ο (πέμπτο) και 6ο (έκτο) (της περιοχής που περικλείεται δυτικά της οδού Πατησίων), Δημοτικό Διαμέρισμα.
δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Γλυφάδας-Δάφνης, με τοπική αρμοδιότητα στους Δήμους Γλυφάδας, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου, Δάφνης-Υμηττού, Αγίου Δημητρίου, Ηλιουπόλεως, Βύρωνος.
ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Καλλιθέας, με τοπική αρμοδιότητα στους Δήμους Καλλιθέας, Μοσχάτου - Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Π. Φαλήρου.
στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Νέας Ιωνίας με τοπική αρμοδιότητα στους Δήμους Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας, Γαλατσίου, Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνος, Φιλοθέης-Ψυχικού, Μεταμορφώσεως, Λυκόβρυσης- Πεύκης.
θ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αγίας Παρασκευής, με τοπική αρμοδιότητα στους Δήμους Αγ. Παρασκευής, Παπάγου - Χολαργού, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βριλησσίων, Χαλανδρίου και Πεντέλης.
2. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πειραιώς και Δυτικής Αττικής.
Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς και Νήσων της Περιφέρειας Αττικής (πλην του Δήμου Κυθήρων), Δυτικού Τομέα Αθηνών και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας.
Ειδικότερα:
α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πειραιώς και Δυτικής Αττικής, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων
της.
β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικού Τομέα Πειραιώς, στους Δήμους Πειραιώς, Σπετσών, Αίγινας, Ύδρας, Τροιζηνίας-Μεθάνων, Πόρου και στο Δήμο Αγκιστρίου.
γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Νίκαιας - Αγίου Ι. Ρέντη, στους Δήμους Νίκαιας - Αγ. Ι.Ρέντη και Κορυδαλλού.
δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Νοτίου Τομέα Πειραιώς, στους Δήμους ΚερατσινίουΔραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας και της παραλιακής ζώνης Σκαραμαγκά του Δήμου Χαϊδαρίου.
ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ελευσίνας, στους Δήμους Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μεγαρέων.
στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Περιστερίου, με τοπική αρμοδιότητα στους Δήμους Περιστερίου, Αγίας Βαρβάρας, Πετρουπόλεως, Ιλίου, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου (πλην παραλιακής ζώνης Σκαραμαγκά).
ζ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Άνω Λιοσίων, με τοπική αρμοδιότητα στους Δήμους Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Φυλής και Ασπροπύργου.
3. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικής Αττικής
Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας και Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στις νήσους Κέα και Κύθνο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ειδικότερα:
α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικής Αττικής, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της.
β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Παλλήνης, στους δήμους Κρωπίας, Παιανίας, Παλλήνης, Σπάτων- Αρτέμιδος, Ραφήνας-Πικερμίου και Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης.
γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λαυρεωτικής, στους δήμους Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και στις νήσους Κέα και Κύθνο.
δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Άνοιξης, στους δήμους Αχαρνών, Μαραθώνα, Διόνυσου, Ωρωπού.
ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Βοιωτίας, στους δήμους Αλιάρτου - Θεσπιέων, Λεβαδέων, Ορχομενού, Θηβέων, Τανάγρας, Διστόμου - ΑράχωβαςΑντίκυρας.
στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Εύβοιας, με κατά τόπο αρμοδιότητα που εκτείνεται στα όρια του Νομού Ευβοίας.
4. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αιγαίου.
Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Αιγαίου και στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Αιγαίου (πλην των νήσων Κύθνου και Κέας).
Ειδικότερα:
α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αιγαίου, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της.
β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Σύρου - Μήλου, στις νήσους Σύρο, Μύκονο, Μήλο, Σίφνο, Σέριφο, Κίμωλο, Πάρο, Αντίπαρο.
γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Νάξου, στις νήσους Νάξο, Αμοργό, Ηράκλεια, Κουφονήσια, Δονούσα, Σχοινούσα, Θήρα, Ίο, Σίκινο, Ανάφη, Θηρασιά, Φολέγανδρο.
δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ρόδου, στις νήσους Ρόδο, Σύμη, Κάρπαθο, Κάσο, Χάλκη, Τήλο, Μεγίστη.
ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κω-Καλύμνου, στις νήσους Κω, Νίσυρο, Κάλυμνο, Πάτμο, Αστυπάλαια, Λέρο, Λειψούς,Ψέριμο.
στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανδρου, στις νήσους Ανδρο, Τήνο.
ζ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λέσβου, στα όρια του νομού Λέσβου.
η) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Χίου, στα όρια του Νομού Χίου.
θ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Σάμου, στα όρια του Νομού Σάμου και στη νήσο Αγαθονήσι.
5. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Μακεδονίας.
Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια της αντίστοιχης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ειδικότερα:
α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Μακεδονίας, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της.
β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης, στους Δήμους Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Θέρμης και στο Τμήμα του Δήμου Θεσσαλονίκης που αποτελείται από
τις Δ, Ε Δημοτικές Κοινότητες και στη δημοτική ενότητα Τριανδρίας.
γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης, στο Δήμο ΝεάποληςΣυκεών, στα τμήματα Πολίχνης και Ν. Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά και στο τμήμα του Δήμου Θεσσαλονίκης που αποτελείται από τις Α και Γ Δημοτικές Κοινότητες.
δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, στους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού-Ευόσμου, Δέλτα, Χαλκηδόνος, Λαγκαδά, Βόλβης, Ωραιοκάστρου και στο Τμήμα του Δήμου Θεσσαλονίκης που αποτελείται από τη Β Δημοτική Κοινότητα.
ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ημαθίας, στα όρια του Νομού Ημαθίας.
στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κιλκίς, στα όρια του Νομού Κιλκίς,.
ζ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πέλλας, στα όρια του Νομού Πέλλας.
η) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πιερίας, στα όρια του Νομού Πιερίας.
θ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Σερρών, στα όρια του Νομού Σερρών.
ι) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Χαλκιδικής, στα όρια του Νομού Χαλκιδικής.
6. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Η αρμοδιότητα της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει επιπροσθέτως τις Περιφερειακές Ενότητες Κέρκυρας και Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Ειδικότερα:
α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της.
β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πρέβεζας- Λευκάδας, στα όρια των Νομών Πρεβέζης και Λευκάδος.
γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κέρκυρας, στα όρια του Νομού Κερκύρας.
δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κοζάνης - Γρεβενών, στα όρια των Νομών Κοζάνης και Γρεβενών.
ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Καστοριάς, στα όρια του Νομού Καστοριάς.
στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Φλώρινας, στα όρια του Νομού Φλωρίνης.
ζ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Άρτας, στα όρια του Νομού Άρτας.
η) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ιωαννίνων στα όρια των Νομών Ιωαννίνων.
θ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Θεσπρωτίας, στα όρια του Νομού Θεσπρωτίας
7. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Ελλάδας.
Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.
Ειδικότερα:
α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Ελλάδας, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της.
β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λάρισας, στα όρια του Νομού Λάρισας.
γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Μαγνησίας, στα όρια του Νομού Μαγνησίας.
δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Τρικάλων, στα όρια του Νομού Τρικάλων.
ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Καρδίτσας, στα όρια του Νομού Καρδίτσας.
στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Φθιώτιδας - Ευρυτανίας, στα όρια των Νομών Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.
8. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.
Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και
της Περιφερειακής Ενότητας Ιθάκης από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Ειδικότερα:
α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της.
β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αχαΐας, στα όρια του Νομού Αχαΐας.
γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ακαρνανίας, στα όρια των Δήμων Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Θέρμου και Ακτίου-Βόνιτσας (πλην του Δημοτικού Διαμερίσματος Παλαίρου) του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αιτωλίας, στα όρια των Δήμων Μεσολογγίου, Ναυπακτίας, Ξηρομέρου και του Δημοτικού Διαμερίσματος
Παλαίρου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ηλείας, στα όρια του Νομού Ηλείας.
στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ζακύνθου, στα όρια του Νομού Ζακύνθου.
ζ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεφαλληνίας - Ιθάκης, στα όρια του Νομού Κεφαλληνίας και της Περιφερειακής Ενότητας Ιθάκης.
η) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Φωκίδας, στα όρια του Νομού Φωκίδας.
9. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πελοποννήσου.
Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων της αντίστοιχης Περιφέρειας Πελοποννήσου και στα όρια του Δήμου Κυθήρων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς και Νήσων της Περιφέρειας Αττικής.
Ειδικότερα:
α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πελοποννήσου, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της.
β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αρκαδίας, στα όρια του Νομού Αρκαδίας.
γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αργολίδας, στα όρια του Νομού Αργολίδας.
δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κορινθίας, στα όρια του Νομού Κορινθίας.
ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λακωνίας, στα όρια του Νομού Λακωνίας και στα όρια του Δήμου Κυθήρων.
στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Μεσσηνίας, στα όρια του Νομού Μεσσηνίας.
10. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κρήτης.
Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων της αντίστοιχης Περιφέρειας Κρήτης.
Ειδικότερα:
α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κρήτης, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της.
β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ηρακλείου, στα όρια του Νομού Ηρακλείου.
γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λασιθίου, στα όρια του Νομού Λασιθίου.
δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ρεθύμνης, στα όρια του Νομού Ρεθύμνου.
ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Χανίων, στα όρια του Νομού Χανίων.
11. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων της αντίστοιχης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ειδικότερα:
α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της.
β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ροδόπης, στα όρια του Νομού Ροδόπης.
γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Έβρου, στα όρια του Νομού Έβρου.
δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Καβάλας, στα όρια του Νομού Καβάλας.
ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ξάνθης, στα όρια του Νομού Ξάνθης.
στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δράμας, στα όρια του Νομού Δράμας.
Β. Η κατά τόπον αρμοδιότητα των Περιφερειακών Διευθύνσεων και των Τμημάτων Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας καθορίζεται ως ακολούθως:
1. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αθηνών - Ανατολικής Αττικής Κρήτης.
Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Βορείου Τομέα Αθηνών και Δυτικού Τομέα Αθηνών (πλην της Ζώνης Σκαραμαγκά) της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής και της Περιφέρειας Κρήτης.
Ειδικότερα:
α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αθηνών - Ανατολικής Αττικής-Κρήτης, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της.
β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Α’ Τομέα Αθηνών, στους Δήμους Αθηναίων (εκτός του 2ου και του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος), Γαλατσίου, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, Νέας Ιωνίας, Μεταμορφώσεως, Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής, ΠαπάγουΧολαργού, Βριλησσίων, Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Πεντέλης.
γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Β’ Τομέα Αθηνών, στους Δήμους Αθηναίων (μόνο στο 2ο και στο 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα), Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Δάφνης-Υμηττού, Βύρωνα,
Ζωγράφου, Καισαριανής, Αιγάλεω, Περιστερίου, Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου (πλην της Ζώνης Σκαραμαγκά), Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Ιλίου.
δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Α’ Τομέα Ανατολικής Αττικής, στους Δήμους Μαραθώνος, Ωρωπού, Διονύσου και Αχαρνών.
ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Β’ Τομέα Ανατολικής Αττικής, στους Δήμους Ραφήνας - Πικερμίου, Παλλήνης, Παιανίας, ΣπάτωνΑρτέμιδος, Λαυρεωτικής, Σαρωνικού, Βάρης - ΒούλαςΒουλιαγμένης, Κρωπίας, Μαρκόπουλου Μεσογαίας.
στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ηρακλείου Κρήτης, στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.
ζ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Χανίων Κρήτης, στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνης.
2. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πειραιώς- Δυτικής Αττικής-Αιγαίου.
Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της παραλιακής ζώνης Σκαραμαγκά, που αποτελεί τμήμα του Δήμου Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών και στα όρια των Περιφερειών Νοτίου και Βόρειου Αιγαίου.
Ειδικότερα:
α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πειραιώς - Δυτικής ΑττικήςΑιγαίου, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της.
β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πειραιώς, στους Δήμους Πειραιώς, Δραπετσώνας - Κερατσινίου, Περάματος, Σαλαμίνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Αίγινας, Αγκιστρίου, Πόρου, Ύδρας, Σπετσών, Τροιζηνίας-Μεθάνων, Κυθήρων και στο Νομό Δωδεκανήσου.
γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Α’ Τομέα Δυτικής Αττικής, στους Δήμους Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων.
δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Β’ Τομέα Δυτικής Αττικής, στους Δήμους Ασπροπύργου, Φυλής και στην παραλιακή ζώνη Σκαραμαγκά.
ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Σύρου, στο Νομό Κυκλάδων, εκτός των νησιών που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Άνδρου.
στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας
στην Εργασία Άνδρου, στην Άνδρο, στην Τήνο και Μύκονο.
ζ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κορινθίας, στα όρια του νομού Κορινθίας.
η) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Χίου-Λέσβου, στα όρια των αρμοδιοτήτων των νομών Χίου, Σάμου και Λέσβου.
3. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Μακεδονίας - Θράκης.
Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής ΜακεδονίαςΘράκης και Δυτικής Μακεδονίας.
Ειδικότερα:
α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Μακεδονίας - Θράκης, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της.
β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Α’ Τομέα Θεσσαλονίκης, στους Δήμους Θεσσαλονίκης (εκτός των Δημοτικών Κοινοτήτων Β’ και Γ), Λαγκαδά, Βόλβης, Θερμαϊκού, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Καλαμαριάς, καθώς και στο Δήμο Κιλκίς του Ν. Κιλκίς.
γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Β’ Τομέα Θεσσαλονίκης - Πέλλας, στους Δήμους Χαλκηδόνος, Δέλτα, Ωραιοκάστρου, ΚορδελιούΕύοσμου, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Παύλου Μελά, Νεάπολης - Συκεών, στις Δημοτικές Κοινότητες Β’ και Γ του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Παιονίας του νομού Κιλκίς, καθώς και στο νομό Πέλλας.
δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Καβάλας, στα όρια του Νομού Καβάλας.
ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Δράμας-Ξάνθης, στα όρια των Νομών Δράμας και Ξάνθης.
στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ροδόπης-Έβρου, στα όρια των Νομών Έβρου και Ροδόπης.
ζ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κοζάνης-Γρεβενών, στα όρια των Νομών Κοζάνης και Γρεβενών.
η) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Καστοριάς, στα όρια των Νομών Καστοριάς και Φλώρινας.
θ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Σερρών, στα όρια του Νομού Σερρών.
ι) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πιερίας, στα όρια του Νομού Πιερίας.
ια) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ημαθίας, στα όρια του Νομού Ημαθίας.
ιβ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Χαλκιδικής, στα όρια του Νομού Χαλκιδικής.
4. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας - Ηπείρου -Ιονίων Νήσων.
Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειών Πελοποννήσου(πλην της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας)- Δυτικής Ελλάδας-Ηπείρου -Ιονίων Νήσων.
Ειδικότερα:
α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας - Ηπείρου -Ιονίων Νήσων, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της.
β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αχαΐας, στα όρια του νομού Αχαΐας.
γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ηλείας, στα όρια των νομών Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας.
δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αρκαδίας -Αργολίδας, στα όρια των νομών Αρκαδίας και Αργολίδας.
ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Μεσσηνίας - Λακωνίας, στα όρια των νομών Μεσσηνίας και Λακωνίας.
στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αιτωλοακαρνανίας, στα όρια του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
ζ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ιωαννίνων, στα όρια των νομών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Κερκύρας.
η) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Άρτας, στα όρια των νομών Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας.
5. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας.
Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειών Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας.
Ειδικότερα:
α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της.
β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Λάρισας, στα όρια του νομού Λαρίσης.
γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Μαγνησίας, στα όρια του νομού Μαγνησίας.
δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τρικάλων-Καρδίτσας, στα όρια των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας.
ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Βοιωτίας - Φωκίδας, στα όρια των νομών Βοιωτίας και Φωκίδας, εκτός του Δήμου Τανάγρας που ανήκει στο Νομό Βοιωτίας.
στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ευβοίας, στα όρια του νομού Ευβοίας και του Δήμου Τανάγρας που ανήκει στο Νομό Βοιωτίας.
ζ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Φθιώτιδας - Ευρυτανίας, στα όρια των νομών Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.
Καταργούνται οι διατάξεις του π.δ. 113/2014(Α’180), όπως έχει τροποποιηθεί πλην του άρθρου 63, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει, καθώς και κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη, που προβλέπει διαφορετική ρύθμιση.
Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει δέκα (10) ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στην Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.