Πριν την έναρξη της διαδικασίας των δειγματοληψιών θορύβου θα πρέπει να ελέγχεται η κατάσταση της μπαταρίας, τόσο του οργάνου μέτρησης όσο και του βαθμονομητή που το συνοδεύει. Στη συνέχεια ακολουθεί έλεγχος και –εφόσον απαιτείται– βαθμονόμηση (καλιμπράρισμα) του οργάνου με τη χρήση του βαθμονομητή, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. (Προσοχή: Η ονομαστική στάθμη του βαθμονομητή συνήθως διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τον τύπο του μικροφώνου και ενίοτε χρειάζεται διόρθωση για την ατμοσφαιρική πίεση).
Συνιστάται η τοποθέτηση ανεμοθώρακα στο μικρόφωνο για λόγους προστασίας, αλλά και αποφυγή ανεπιθύμητων εξωτερικών επιδράσεων όπως ο θόρυβος από την κίνηση του αέρα.
Μετρήσεις με ηχόμετρο
Προτείνεται η διενέργεια μετρήσεων σε κάθε θορυβώδες σημείο στο οποίο εργάζονται ή από το οποίο διέρχονται οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της ημέρας εργασίας τους. Αν και η έκθεση σε θορύβους κάτω των 70 dB(A) μπορεί κατά κανόνα να αγνοείται, δεν θα πρέπει να υποεκτιμούνται οι θόρυβοι από ραδιόφωνα, προσωπικά συστήματα ήχου, και συστήματα επικοινωνίας εάν είναι σημαντικοί, καθώς και η συμβολή των παλμικών θορύβων υψηλής στάθμης στην ημερήσια έκθεση.
Κάθε μέτρηση θα πρέπει να διεξάγεται κρατώντας το ηχόμετρο με εκτεταμένο τον βραχίονα ή τοποθετώντας το σε τρίποδα προκειμένου να αποφεύγονται ανακλάσεις θορύβου από το σώμα του χειριστή της συσκευής.
Η μέτρηση του θορύβου θα γίνεται στο μέσο ύψος του κεφαλιού του εργαζόμενου με το μικρόφωνο στραμμένο προς την κατεύθυνση της ηχητικής πηγής. Αν ο εργαζόμενος είναι παρών, αυτός μπορεί να γείρει ελαφρά προς τη μία πλευρά ώστε το μικρόφωνο να βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 cm από το κεφάλι του.
Όταν ο ήχος είναι μεταβαλλόμενος, θα πρέπει να μετράται η Leq για ικανό χρονικό διάστημα ώστε να επιτευχθεί αντικειμενική ένδειξη της μέσης ηχοέκθεσης. Ενδέχεται ωστόσο, να χρειαστεί να μετρηθεί η Leq για ολόκληρο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο εργαζόμενος είναι παρών. Η απαιτούμενη διάρκεια της μέτρησης μπορεί να μειωθεί σε περίπτωση που η ένδειξη του οργάνου σταθεροποιηθεί ή παρουσιάζει πολύ μικρή μεταβολή (κάτω από 1dB)
Σε περιπτώσεις κυκλικής λειτουργίας (επαναλαμβανόμενων κύκλων) ενός μηχανήματος, η μέτρηση μπορεί να αφορά έναν πλήρη κύκλο λειτουργίας.
Στις μετρήσεις για συμβάντα πολύ σύντομης χρονικής διάρκειας, θα πρέπει να μετρηθεί η A-σταθμισμένη Leq για ένα ή περισσότερα μεμονωμένα συμβάντα και να σημειωθεί ο συνολικός αριθμός των συμβάντων.
Όταν οι μετρήσεις αφορούν δυνατούς παλμικούς ή κρουστικούς θορύβους, θα πρέπει να καταγράφεται τόσο η A-σταθμισμένη ηχοστάθμη που συμβάλλει στην ημερήσια έκθεση στον θόρυβο όσο και η C σταθμισμένη κορυφοτιμή (L peak) ηχητικής πίεσης.
Μέτρηση με ηχοδοσίμετρο
Στο πλαίσιο της μέτρησης θορύβου με ηχοδοσίμετρο, το μικρόφωνο θα πρέπει να τοποθετείται στον ώμο του εργαζόμενου, κατά προτίμηση κοντά στην άρθρωση του ώμου ώστε να αποτρέπεται η επαφή με τον λαιμό ή η τριβή με την ενδυμασία του. Το σώμα του ηχοδοσίμετρου θα τοποθετείται στη ζώνη ή, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, σε τσέπη του εργαζόμενου, προκειμένου να προφυλάσσεται από ενδεχόμενη φθορά.
Η διάρκεια των μετρήσεων μπορεί να αφορά τον συνολικό ημερήσιο χρόνο εργασίας ή, για πρακτικούς λόγους, μικρότερο διάστημα, αντιπροσωπευτικό της έκθεσης στον θόρυβο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι μετρήσεις πολύ μικρής διάρκειας θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς οδηγούν σε αποτελέσματα αμφίβολης αξιοπιστίας.
Προκειμένου να αξιολογηθεί η μέτρηση θα πρέπει να καταγράφονται οι εξής πληροφορίες:
• το όνομα του εργαζομένου που φόρεσε το δοσίμετρο
• η δραστηριότητα της εργασίας του κατά το διάστημα παρακολούθησης (αυτό ενδεχομένως πρέπει να το συμπληρώσει ο ίδιος ο εργαζόμενος)
• η διάρκεια της μέτρησης και η διάρκεια της ημερήσιας έκθεσης στον θόρυβο
• τυχόν μέσα προστασίας της ακοής που χρησιμοποιεί ο εργαζόμενος.
Μέτρηση του θορύβου σε επαφή με το αυτί
Η έκθεση σε θόρυβο από πηγές σε επαφή με το αυτί, όπως ακουστικά επικοινωνίας ή άλλα ακουστικά ή όταν ο εργαζόμενος φορά κράνος για χρήση μηχανήματος υδροαμμοβολής ή κράνος μοτοσικλετιστή, δεν μπορεί να εκτιμηθεί με μετρήσεις από ηχόμετρο ή δοσίμετρο.
Η στάθμη του θορύβου μπορεί να εκτιμηθεί μόνο με μετρήσεις στο αυτί. Υπάρχουν δύο μέθοδοι μέτρησης: η τεχνική του μικροφώνου στο πραγματικό αυτί (MIRE), η οποία περιγράφεται στο EN ISO 11904-1:2002, και η τεχνική που χρησιμοποιεί τεχνητό προσομοιωτή κεφαλής και κορμού (HATS) σύμφωνα με το ISO 11904-2:2004. Οι μετρήσεις αυτές είναι πολύπλοκες και πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο από ειδικούς.