Η πρόληψη των φαινομένων εργασιακής βίας και παρενόχλησης συνιστά σημαντικό στοιχείο για τη βελτίωση του επαγγελματικού βίου και την αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού. Η έγκαιρη λήψη μέτρων συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία ενός καλού εργασιακού περιβάλλοντος. Ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον έχει αποδειχθεί ότι αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη, τόσο στους εργαζόμενους όσο και στην ευημερία της επιχείρησης.
Η υιοθέτηση μιας στρατηγικής πρόληψης κατά της εργασιακής βίας και παρενόχλησης μπορεί να αποδειχτεί αποτελεσματική όταν περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις και αποσκοπεί στη βελτίωση του ψυχοκοινωνικού εργασιακού περιβάλλοντος. Οι εργοδότες πρέπει να λαμβάνουν μέτρα πριν γίνουν καταγγελίες για τέτοια περιστατικά. Καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της εν λόγω στρατηγικής κρίνεται η συμμετοχή των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους.
Ειδικότερα
Η πρόληψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας αφορά στην πρόληψη της εκδήλωσης βίαιων και παρενοχλητικών συμπεριφορών ή τουλάχιστον τον περιορισμό τους. Οι προτεραιότητες που θα τεθούν και οι προκλήσεις που θα προκύψουν εξαρτώνται από το είδος της επιχείρησης και τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτή.
Στη συνέχεια περιγράφονται τα 5 σημαντικότερα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει μια επιχείρηση για να χαράξει και να εφαρμόσει με συστηματικό τρόπο μια αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.
1. Το πιο σημαντικό βήμα σε κάθε στρατηγική πρόληψης είναι η δέσμευση της διοίκησης που θα λαμβάνει υπόψη την ηθική, αλλά και τη νομική διάσταση του θέματος. Η διασφάλιση υποστήριξης της διοίκησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή μιας τέτοιας στρατηγικής. Η δέσμευση της διοίκησης κοινοποιείται καλύτερα με μια γραπτή πολιτική. Η πολιτική αυτή πρέπει να είναι το αποτέλεσμα διαβούλευσης μεταξύ των εκπροσώπων των εργοδοτών και των εκπροσώπων των εργαζομένων.
2. Ενσωμάτωση της πολιτικής στην ευρύτερη πολιτική της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας στην εργασία, με στόχο την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας και ευεξίας των εργαζομένων
3. Εντοπισμός και εκτίμηση των δυνητικών κινδύνων, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τυχόν εγγενή επικινδυνότητα που πηγάζει από
4. Ανάπτυξη και εφαρμογή μιας δραστικής προληπτικής πολιτικής με σαφείς κατευθυντήριες γραμμές που θα αποθαρρύνει κάθε μορφή καταχρηστικής συμπεριφοράς.
Μια τέτοια προληπτική πολιτική μπορεί να περιλαμβάνει:
α. Γενικές βελτιώσεις στο ψυχοκοινωνικό περιβάλλον.
Ενδεικτικά:
β. Προληπτικές ενέργειες όσον αφορά στον σχεδιασμό του χώρου εργασίας. Η ασφάλεια του κτιρίου είναι πολύ σημαντική για τον σχεδιασμό του χώρου εργασίας.
Ενδεικτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν υπόψη:
γ. Οργάνωση εργασίας και σχεδιασμός θέσεων εργασίας λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως:
δ. Ορισμός ατόμου αναφοράς για ζητήματα βίας και παρενόχλησης, το οποίο θα έχει αρμοδιότητες ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, κατάρτισης, και καθοδήγησης του προσωπικού
ε. Καμπάνια ενημέρωσης με ανάρτηση υλικού (αφίσες, ανακοινώσεις) κατά της βίας και της παρενόχλησης σε χώρους του φορέα και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για το θέμα, τα οποία διατίθενται δωρεάν από κρατικούς φορείς, από φορείς Κοινωνικών Εταίρων ή/και από φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο.
στ. Διοργάνωση επιμορφώσεων διευθυντικών στελεχών, προκειμένου να γνωρίσουν την ισχύουσα νομοθεσία, την Στρατηγική του φορέα και τον ρόλο τους στην κατεύθυνση της διασφάλισης ενός εργασιακού περιβάλλοντος απαλλαγμένου από βία και παρενόχληση.
5. Αξιολόγηση σε τακτική βάση της αποτελεσματικότητας των εφαρμοζόμενων προληπτικών μέτρων και των μέτρων αντιμετώπισης και - αναθεώρηση/επικαιροποίηση της εκτίμησης κινδύνων και των προαναφερόμενων μέτρων.
Επιπρόσθετα
Σε περίπτωση εκδήλωσης εργασιακής βίας ή παρενόχλησης παρά τη λήψη μέτρων, η πρόληψη έγκειται στη διαμόρφωση πολιτικής εντός επιχείρησης για τη διαχείριση των εσωτερικών καταγγελιών (άρθρο 10, ν.4808/21). Θα πρέπει να υπάρχουν γνωστές διαδικασίες, οι οποίες ακολουθούνται και με τις οποίες επιδιώκεται η ελαχιστοποίηση των επιβλαβών επιπτώσεων στο θύμα, καθώς και η πρόληψη τυχόν συναισθημάτων ενοχής ή φόβου που είναι πιθανό να αναπτύξει μετά από μια πράξη επίθεσης και τα οποία μπορεί να το αποτρέψουν από την υποβολή καταγγελίας.
Η πολιτική θα πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον:
α) ασφαλείς και εύκολα προσβάσιμους διαύλους επικοινωνίας για την υποδοχή των καταγγελιών, καθώς και τον προσδιορισμό των αρμοδίων προσώπων εντός της επιχείρησης για την παραλαβή και την εξέταση των καταγγελιών και την ενημέρωση των καταγγελλόντων
β) έρευνα και εξέταση των καταγγελιών με αμεροληψία και προστασία της εμπιστευτικότητας και των προσωπικών δεδομένων των θυμάτων και των καταγγελλόμενων
γ) την απαγόρευση αντιποίνων και περαιτέρω θυματοποίησης του θιγόμενου προσώπου
δ) την περιγραφή των συνεπειών επί διαπίστωσης παραβιάσεων
ε) τη συνεργασία και την παροχή κάθε σχετικής πληροφορίας στις αρμόδιες αρχές, εφόσον ζητηθεί.
Ενδεικτική Βιβλιογραφία
Bulling at work (factsheet 23)/ EU-OSHA
Experiences of violence and harassment at work: A global first survey / ILO, 2022
Violence and harassment at work: A practical guide for employers/ ILO.- Geneva: International Labour Office, 2022 ISBN: 978-92-2-037595-2 (web PDF
Violence at work (factsheet 24)/ EU-OSHA
Βία και παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας/ ΚΕΘΙ, 2022
Εργασία χωρίς βία και παρενόχληση: Οδηγός του ΣΕΒ για τις επιχειρήσεις/ ΣΕΒ, Μάρτιος 2022
Βία και παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας/ Ν. Μοσχοβάκου, Μ. Παπαγιαννοπούλου.- Αθήνα : Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), 2022.- 174 σ. ISBN 978-960-6737-47-3
Παρενόχληση και βία στην εργασία : Μέτρα και ρυθμίσεις του νόμου 4808/21: Οδηγός για τις επιχειρήσεις/ Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Αθήνα 2022, 26 σ.