Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 242Α_2011 | 5.24 MB |
Οι διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου εφαρμόζονται στη μεταφορά εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης των προϊόντων που συνδέονται με τον τομέα της άμυνας, τα οποία περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο του άρθρου 17 του παρόντος.
Για τους σκοπούς του παρόντος κεφαλαίου νοούνται ως:
α) «προϊόν συνδεόμενο με τον τομέα της άμυνας»: κάθε προϊόν που αναγράφεται στον κατάλογο του άρθρου 17 του παρόντος,
β) «μεταφορά»: κάθε μεταβίβαση ή μετακίνηση προϊόντος συνδεόμενου με τον τομέα της άμυνας από έναν προμηθευτή σε παραλήπτη άλλου κράτους - μέλους,
γ) «προμηθευτής»: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που είναι εγκατεστημένο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι κατά νόμο υπεύθυνο για μία μεταφορά,
δ) «παραλήπτης»: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που είναι εγκατεστημένο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι κατά νόμο υπεύθυνο για την παραλαβή μιας μεταφοράς,
ε) «άδεια μεταφοράς»: η έγκριση που χορηγείται από την αρμόδια εθνική αρχή σε προμηθευτές, με σκοπό να μεταφέρουν προϊόντα συνδεόμενα με τον τομέα της άμυνας σε παραλήπτη άλλου κράτους - μέλους,
στ) «άδεια εξαγωγής»: η χορήγηση έγκρισης για την προμήθεια προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο οποιασδήποτε τρίτης χώρας,
ζ) «διαμετακόμιση»: η μεταφορά προϊόντος συνδεόμενου με τον τομέα της άμυνας μέσω ενός ή περισσοτέρων κρατών - μελών διαφορετικών από το κράτος - μέλος καταγωγής και από το κράτος - μέλος παραλήπτη.
1. Η μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης διενεργείται κατόπιν σχετικής άδειας, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 9, 10 και 11 του παρόντος. Η άδεια μπορεί να είναι γενική, συνολική ή ατομική και χορηγείται στους προμηθευτές που είναι εγκατεστημένοι στην ελληνική επικράτεια και πληρούν τους εκ του νόμου προβλεπόμενους όρους και προϋποθέσεις. Η χορήγησή της απαλλάσσει τον προμηθευτή από περαιτέρω χορήγηση άδειας από άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαμετακόμιση μέσω αυτών ή για την είσοδο στο έδαφός τους, όπου είναι εγκατεστημένος ο παραλήπτης των σχετικών προϊόντων, με την επιφύλαξη της εφαρμογής των διατάξεων που ισχύουν σε κάθε κράτος - μέλος για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας τάξης.
2. Η επίδειξη στις αρμόδιες ελληνικές αρχές άδειας μεταφοράς, η οποία έχει εκδοθεί ή χορηγηθεί από άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε προμηθευτή εγκατεστημένο στην επικράτειά του, απαλλάσσει τον τελευταίο από την υποχρέωση λήψης άδειας από τις ελληνικές αρχές για τη διαμετακόμιση ή την είσοδο στην ελληνική επικράτεια, με την επιφύλαξη των διατάξεων που ισχύουν για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας τάξης, μεταξύ των οποίων και η ασφάλεια της μεταφοράς.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία χορήγησης και ανάκλησης των εν λόγω αδειών, ως και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Για τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων λαμβάνονται ιδίως υπόψη:
α. Οι κίνδυνοι που ενέχει η μεταφορά για τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας, με βάση τους οποίους μπορεί να απαιτείται έγγραφη διαβεβαίωση τελικής χρήσης.
β. Η φύση και η σημασία των κατασκευαστικών μερών σε σχέση με τα προϊόντα στα οποία θα ενσωματωθούν και η τελική χρήση των ολοκληρωμένων προϊόντων, για τα οποία προορίζονται.
4. Οι αρμόδιες για τη χορήγηση των αδειών μεταφοράς αρχές μπορεί να ανακαλούν, να αναστέλλουν ή να περιορίζουν τη χρήση των αδειών αυτών για λόγους προστασίας των ζωτικών συμφερόντων της χώρας, της δημόσιας τάξης ή της δημόσιας ασφάλειας, καθώς και λόγω μη συμμόρφωσης με τους όρους και τις προϋποθέσεις που επισυνάπτονται στην άδεια μεταφοράς, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή απόφαση της προηγούμενης παραγράφου.
5. Οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με κοινή απόφασή τους μπορεί να εξαιρούν μεταφορές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας από την υποχρέωση λήψης άδειας μεταφοράς, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α. όταν ο προμηθευτής ή ο παραλήπτης είναι κυβερνητικό σώμα ή ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις,
β. όταν η προμήθεια γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ή άλλον διακυβερνητικό οργανισμό για την εκτέλεση των καθηκόντων του,
γ. όταν η μεταφορά είναι απαραίτητη για υλοποίηση προγράμματος εξοπλιστικής συνεργασίας μεταξύ κρατών - μελών,
δ. όταν η μεταφορά σχετίζεται με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περίπτωση καταστροφής ή με δωρεά σε έκτακτη ανάγκη,
ε. όταν η μεταφορά είναι αναγκαία για λόγους επισκευής, συντήρησης, έκθεσης ή επίδειξης ή μετά από αυτές.
1. Οι γενικές άδειες μεταφοράς χορηγούνται απευθείας στους προμηθευτές που είναι εγκατεστημένοι εντός της Ελληνικής Επικράτειας και εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων του Επιμελητηρίου της κατοικίας ή της έδρας τους, με σκοπό τη μεταφορά προϊόντων ή κατηγοριών προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας, τα οποία προσδιορίζονται στις άδειες αυτές, προς μία ή περισσότερες κατηγορίες παραληπτών εγκατεστημένων σε άλλο κράτος - μέλος. Οι γενικές άδειες μεταφοράς εκδίδονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι γενικές άδειες μεταφοράς εκδίδονται τουλάχιστον στις ακόλουθες πε-ριπτώσεις:
α. ο παραλήπτης ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις κράτους- μέλους ή σε αναθέτουσα αρχή στον τομέα της άμυνας που πραγματοποιεί αγορές προς αποκλειστική χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις κράτους - μέλους,
β. ο παραλήπτης είναι επιχείρηση πιστοποιημένη για το σκοπό αυτόν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 της Οδηγίας 2009/43/ΕΚ, από τις αρμόδιες αρχές του άλλου κράτους - μέλους, στο οποίο είναι εγκατεστημένη η επιχείρηση,
γ. για λόγους επιδείξεων, αξιολογήσεων και εκθέσεων,
δ. για λόγους συντήρησης και επιδιόρθωσης, αν ο παραλήπτης είναι ο αρχικός προμηθευτής προϊόντων συνδεομένων με τον τομέα της άμυνας.
2. Γενική άδεια μεταφοράς μπορεί να εκδίδεται και για κάλυψη των αναγκών συμμετοχής της Ελλάδας σε προγράμματα διακυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ κρατών - μελών, τα οποία αφορούν στην ανάπτυξη, στην παραγωγή και στη χρήση ενός ή περισσοτέρων προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας, για την πραγματοποίηση μεταφορών προς άλλα κράτη - μέλη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και είναι απαραίτητες για την εκτέλεσή του.
1. Οι συνολικές άδειες μεταφοράς χορηγούνται σε μεμονωμένους προμηθευτές, ύστερα από αίτησή τους, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην Ελληνική Επικράτεια και είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων του Επιμελητηρίου της έδρας τους, για τη μεταφορά συγκεκριμένων προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προς συγκεκριμένους παραλήπτες σε ένα ή περισσότερα κράτη - μέλη.
2. Η συνολική άδεια μεταφοράς εκδίδεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κατόπιν σύμφωνης γνώμης των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, στην οποία προσδιορίζονται τα προϊόντα ή οι κατηγορίες προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας, που καλύπτονται από την άδεια αυτή, καθώς και οι εγκεκριμένοι παραλήπτες ή οι κατηγορίες παραληπτών.
3. Οι συνολικές άδειες μεταφοράς ισχύουν για τρία έτη. Η διάρκεια της ισχύος τους μπορεί να παραταθεί έως δύο επιπλέον έτη.
1. Οι ατομικές άδειες μεταφοράς χορηγούνται σε μεμονωμένους προμηθευτές, ύστερα από αίτησή τους, που είναι εγκατεστημένοι στην Ελληνική Επικράτεια και είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων του Επιμελητηρίου της έδρας τους.
2. Η ατομική άδεια μεταφοράς εκδίδεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κατόπιν σύμφωνης γνώμης των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, και αφορά μία μεταφορά εντός της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης συγκεκριμένης ποσότητας προσδιορισμένων προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας, που πρόκειται να μεταφερθούν με μια ή περισσότερες αποστολές προς έναν παραλήπτη σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α. όταν η αίτηση για τη χορήγηση της άδειας αφορά μία μόνο μεταφορά,
β. όταν είναι απαραίτητο για την προστασία ζωτικών συμφερόντων ασφάλειας της χώρας ή για λόγους δημόσιας τάξης,
γ. όταν είναι απαραίτητο για τη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που προκύπτουν από τις ισχύουσες διατάξεις,
δ. όταν υπάρχουν σοβαροί λόγοι βάσει των οποίων οποιαδήποτε από τις αρμόδιες για τη χορήγηση των περιγραφόμενων στα άρθρα 4 και 5 αδειών θεωρεί ότι ο προμηθευτής δεν θα μπορέσει να συμμορφωθεί με όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να του χορηγηθεί συνολική άδεια.
3. Οι ατομικές άδειες μεταφοράς ισχύουν για ένα έτος. Η διάρκεια της ισχύος τους μπορεί να παραταθεί με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για ένα επιπλέον έτος.
1. Οι προμηθευτές υποχρεούνται να ενημερώνουν τους παραλήπτες για τους όρους και τις προϋποθέσεις της άδειας μεταφοράς, καθώς και για τους περιορισμούς που διέπουν την τελική χρήση ή την εξαγωγή προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας, κοινοποιώντας τα έγγραφα που αποδεικνύουν την πιο πάνω ενημέρωση στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες πριν από τη διενέργεια της συγκεκριμένης μεταφοράς.
2. Οι προμηθευτές ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές του κράτους - μέλους από την επικράτεια του οποίου επιθυμούν να μεταφέρουν προϊόντα συνδεόμενα με τον τομέα της άμυνας, είκοσι τουλάχιστον ημέρες πριν από την άσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας, για την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά γενική άδεια μεταφοράς.
3. Οι προμηθευτές, ανεξαρτήτως του είδους της άδειας μεταφοράς, της οποίας κάνουν χρήση, υποχρεούνται στην τήρηση αναλυτικών καταστάσεων μεταφορών, οι οποίες περιλαμβάνουν εμπορικά έγγραφα με τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:
4. Περιγραφή του υλικού με στρατιωτικό προορισμό που περιλαμβάνεται στον Κοινό Στρατιωτικό Κατάλογο.
β. Ποσότητα και αξία των υλικών με στρατιωτικό προορισμό.
γ. Ημερομηνίες μεταφοράς.
δ. Επωνυμία και διεύθυνση προμηθευτή και παραλήπτη.
ε. Την τελική χρήση και τον τελικό χρήστη, όταν τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά.
στ. Την απόδειξη ότι οι πληροφορίες σχετικά με τον εξαγωγικό προορισμό που επισυνάπτεται στην άδεια μεταφοράς, έχουν διαβιβαστεί στον παραλήπτη αυτών των προϊόντων.
4. Οι προμηθευτές υποχρεούνται να τηρούν τις αναλυτικές καταστάσεις των μεταφορών, καθώς και τα αποδεικτικά της ενημέρωσης των παραληπτών έγγραφα της περίπτωσης α', για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών από το τέλος του ημερολογιακού έτους, κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε κάθε μεταφορά και να τα προσκομίζουν στις αρμόδιες αρχές του κράτους - μέλους από την επικράτεια του οποίου ο προμηθευτής μεταφέρει το συνδεόμενο με τον τομέα της άμυνας προϊόν, εφόσον τους ζητηθεί.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας καθορίζονται η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις:
6. της ενημέρωσης των παραληπτών και των αρμόδιων αρχών σχετικά με τη χρήση της άδειας μεταφοράς,
7. της παροχής πληροφοριών από τους προμηθευτές προς τις αρμόδιες αρχές, σχετικά με την ασφαλή μεταφορά και χρήση των προϊόντων και
8. της τήρησης των αναλυτικών καταστάσεων μεταφορών, καθώς και πρόσθετων στοιχείων σε αυτές.
1. Το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι αρμόδιο για την πιστοποίηση των εγκατεστημένων στην Ελληνική Επικράτεια παραληπτών προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας, προκειμένου οι τελευταίοι να παραλαμβάνουν προϊόντα στο πλαίσιο αδειών μεταφοράς που έχουν εκδοθεί από άλλα κράτη - μέλη.
2. Η πιστοποίηση βεβαιώνει την αξιοπιστία της παραλήπτριας επιχείρησης, ιδίως όσον αφορά τη δυνατότητά της να τηρεί εξαγωγικούς περιορισμούς προϊόντων συν-δεόμενων με τον τομέα της άμυνας, τα οποία έχει παραλάβει από άλλο κράτος - μέλος στο πλαίσιο της άδειας μεταφοράς. Η αξιοπιστία της παραλήπτριας επιχείρησης εκτιμάται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια:
α. Αποδεδειγμένη πείρα σε αμυντικές δραστηριότητες, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό συμμόρφωσης της επιχείρησης με εξαγωγικούς περιορισμούς, τις αποφάσεις δικαστηρίων επί του θέματος, την κατοχή άδειας παραγωγής ή εμπορίας υλικών με στρατιωτικό προορι-σμό και την απασχόληση πεπειραμένου διευθυντικού προσωπικού.
β. Σχετική βιομηχανική δραστηριότητα σε υλικά με στρατιωτικό προορισμό εντός της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, ιδίως ικανότητα ολοκλήρωσης συστημάτων και υποσυστημάτων.
γ. Διορισμός ανώτερου διευθυντικού στελέχους, το οποίο είναι προσωπικά υπεύθυνο για το εσωτερικό πρόγραμμα συμμόρφωσης ή το σύστημα διαχείρισης των μεταφορών και των εξαγωγών που εφαρμόζει η επιχείρηση, καθώς και για το προσωπικό, στο οποίο έχει ανατεθεί ο έλεγχος των μεταφορών και των εξαγωγών.
δ. Υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης, υπογεγραμμένη από το ανώτερο διευθυντικό στέλεχος που αναφέρεται στην προηγούμενη περίπτωση γ' , ότι η επιχείρηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να τηρήσει και να επιβάλει την τήρηση όλων των ειδικών όρων που συνδέονται με την τελική χρήση και εξαγωγή οποιουδήποτε κατασκευαστικού μέρους ή προϊόντος έχει παραλάβει.
ε. Υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης, υπογεγραμμένη από το ανώτερο διευθυντικό στέλεχος που αναφέρεται στην περίπτωση γ', ότι θα παράσχει στις αρμόδιες αρχές, με τη δέουσα επιμέλεια, λεπτομερείς πληροφορίες σε απάντηση ερωτημάτων και ερευνών που θα υποβληθούν στην επιχείρηση σχετικά με τους τελικούς χρήστες ή την τελική χρήση όλων των προϊόντων που έχουν εξαχθεί, μεταφερθεί ή παραληφθεί από την επιχείρηση στο πλαίσιο άδειας μεταφοράς από άλλο κράτος - μέλος. Η δέσμευση αυτή θα πρέπει να κοινοποιείται στο εσωτερικό της επιχείρησης σε όλο το προσωπικό που απασχολείται με τον έλεγχο των εξαγωγών/μεταφορών.
στ. Περιγραφή, προσυπογραμμένη από το ανώτερο διευθυντικό στέλεχος που αναφέρεται στο σημείο γ', του εσωτερικού προγράμματος συμμόρφωσης ή του συστήματος διαχείρισης των μεταφορών και των εξαγωγών που εφαρμόζει η επιχείρηση. Αυτή η περιγραφή παρέχει λεπτομέρειες για τους οργανωτικούς ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους, που έχουν διατεθεί στη διαχείριση των μεταφορών και των εξαγωγών, για την αλυσίδα ευθύνης στην οργανωτική δομή της επιχείρησης, για τις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, για την ευαισθητοποίηση και κατάρτιση του προσωπικού, για τις υλικοτεχνικές διευθετήσεις ασφαλείας, για την τήρηση αρχείων και την ιχνηλασιμότητα των μεταφορών και των εξαγωγών.
3. Τα πιστοποιητικά περιέχουν τις ακόλουθες πληροφορίες:
α. την αρμόδια αρχή που εκδίδει το πιστοποιητικό, β. την επωνυμία και τη διεύθυνση του παραλήπτη, γ. δήλωση συμμόρφωσης του παραλήπτη,
δ. την ημερομηνία έκδοσης και τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε έτη.
4. Τα πιστοποιητικά μπορεί να περιέχουν επιπλέον όρους σχετικά με τα εξής:
α. την παροχή των απαιτούμενων πληροφοριών για την επαλήθευση της συμμόρφωσης με τα κριτήρια που προβλέπει η παράγραφος 2,
β. την αναστολή ή την ανάκληση του πιστοποιητικού.
5. Η πιστοποιημένη επιχείρηση, πρέπει να ανακοινώνει στην αρμόδια αρχή:
α. κάθε σημαντική μεταβολή στη βιομηχανική της δραστηριότητα, που αφορά τα υλικά με στρατιωτικό προορισμό,
β. κάθε μεταβολή στη διεύθυνση όπου η αρμόδια αρχή έχει πρόσβαση στα αρχεία που αφορούν τα παραληφθέντα προϊόντα που συνδέονται με τον τομέα της άμυνας.
6. Οι αρμόδιες για την πιστοποίηση αρχές παρακολουθούν τουλάχιστον ανά τρία έτη τη συμμόρφωση του παραλήπτη με τα κριτήρια της παραγράφου 2 και την εφαρμογή των όρων, οι οποίοι τίθενται με τα πιστοποιητικά, τα οποία αναφέρονται στις παράγραφους 3 και 4.
7. Οι αρμόδιες για την έκδοση των σχετικών αδειών μεταφοράς αρχές, αναγνωρίζουν και αποδέχονται τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από τα άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
8. Εάν η αρμόδια για την έκδοση του πιστοποιητικού αρχή διαπιστώσει με οποιονδήποτε τρόπο ότι ο κάτοχος πιστοποιητικού δεν συμμορφώνεται πλέον με ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια της παραγράφου 2 ή με τους όρους που αναφέρονται στην παράγραφο 4 και ότι η μη συμμόρφωση είναι ελάσσονος σημασίας, λαμβάνει απόφαση εντός μηνός από το χρόνο που έλαβε γνώση, με την οποία επιβάλλει στον παραλήπτη να λάβει διορθωτικά μέτρα εντός ορισμένης προθεσμίας. Την απόφαση αυτή κοινοποιεί άμεσα στον πιστοποιημένο παραλήπτη. Κατά τη λήξη της τασσόμενης προθεσμίας, η αρχή αυτή ελέγχει την τήρηση από τον παραλήπτη των διορθωτικών μέτρων και κοινοποιεί στον παραλήπτη τα πορίσματα του ως άνω ελέγχου εντός τριών μηνών από τη διενέργειά του.
9. Η αρμόδια για την έκδοση του πιστοποιητικού αρχή αναστέλλει ή ανακαλεί το πιστοποιητικό κατά τη διακριτική της ευχέρεια και ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης, σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α. ο παραλήπτης δεν έλαβε εμπροθέσμως όλα τα διορθωτικά μέτρα που του επιβλήθηκαν με την ανωτέρω διαδικασία,
β. ο παραλήπτης δεν συμμορφώνεται με ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου ή με τους όρους που αναφέρονται στο πιστοποιητικό και η αρμόδια αρχή κρίνει ότι η μη συμμόρφωση είναι μείζονος σημασίας.
Η απόφαση για την αναστολή ή την ανάκληση του πιστοποιητικού κοινοποιείται άμεσα στον πιστοποιημένο παραλήπτη, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα υπόλοιπα κράτη -μέλη.
10. Με την απόφαση για αναστολή του πιστοποιητικού, η εκδούσα αυτό αρχή θέτει νέα προθεσμία εντός της οποίας ο παραλήπτης οφείλει να συμμορφωθεί με τα υποδειχθέντα διορθωτικά μέτρα. Μετά τη λήξη της προθεσμίας, η εν λόγω αρχή ελέγχει την εφαρμογή από τον παραλήπτη των διορθωτικών μέτρων με τους παρακάτω τρόπους:
α. με επιτόπια επίσκεψη,
β. με σύσκεψη με το ανώτερο διευθυντικό στέλεχος που αναφέρεται στην παράγραφο 2 περίπτωση γ' ή με ανώτερο υπάλληλο που ορίζει το εν λόγω ανώτερο διευθυντικό στέλεχος και/ή
γ. με αξιολόγηση των τεκμηριωμένων εγγράφων που παρέχονται από το ανώτερο διευθυντικό στέλεχος.
11. Μέσα σε ένα μήνα από την ολοκλήρωση του ελέγχου, η εκδούσα αρχή εκδίδει απόφαση με την οποία:
α. αίρει την αναστολή ισχύος του πιστοποιητικού ή
β. διατηρεί την αναστολή και θέτει νέα προθεσμία συμμόρφωσης του παραλήπτη ή
γ. ανακαλεί το πιστοποιητικό.
12. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται οι αρμόδιες αρχές για την πιστοποίηση των εγκαταστημένων στην Ελληνική Επικράτεια παραληπτών, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της πιστοποίησης, τα απαιτούμενα προς τούτο δικαιολογητικά, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Οι παραλήπτες στη χώρα μας προΐόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας, τα οποία προέρχονται από άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαΐκής Ένωσης, όταν υποβάλλουν αίτηση για άδεια εξαγωγής των προϊόντων αυτών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 3α του ν. 2168/1993, δηλώνουν στην αρμόδια για την έκδοση της άδειας αρχή ότι έχουν τηρήσει τους όρους των εξαγωγικών περιορισμών, συμπεριλαμβανομένης και της έγγραφης συγκατάθεσης από το αρχικό κράτος - μέλος, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα προϊόντα, που έχουν παραλάβει βάσει άδειας μεταφοράς άλλου κράτους - μέλους, συνοδεύονται από τέτοιους εξαγωγικούς περιορισμούς.
Οι αρμόδιες για την εφαρμογή του παρόντος νόμου αρχές λαμβάνουν σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα τα κατάλληλα μέτρα για την καθιέρωση άμεσης συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρμόδιων αρχών.
1. Ο κατάλογος των συνδεομένων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων περιλαμβάνεται στο Παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος.
2. Ο κατάλογος αυτός επικαιροποιείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κάθε φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποιεί τον εν λόγω κατάλογο, ώστε να αντιστοιχεί στον Κοινό Στρατιωτικό Κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1. Αν οι αρμόδιες για τη χορήγηση της γενικής άδειας αρχές θεωρήσουν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μη τήρησης τυχόν όρου συνδεόμενου σε γενική άδεια μεταφοράς ή ότι θα μπορούσαν να θιγούν η δημόσια τάξη, η δημόσια ασφάλεια ή τα ζωτικά συμφέροντα ασφάλειας της χώρας, τότε ενημερώνεται το άλλο κράτος - μέλος και ζητείται αξιολόγηση της κατάστασης.
2. Αν εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι αμφιβολίες που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, τότε οι αρμόδιες για τη χορήγηση της γενικής άδειας αρχές μπορεί να αναστείλουν προσωρινά την ισχύ της γενικής άδειας που εξέδωσαν για τους εν λόγω παραλήπτες και ενημερώνουν τα υπόλοιπα κράτη - μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους λόγους έκδοσης του μέτρου διασφάλισης. Οι αρμόδιες αρχές που εξέδωσαν το μέτρο διασφάλισης μπορούν να αποφασίσουν την άρση του, εάν θεωρήσουν ότι δεν αιτιολογείται πλέον η διατήρησή του.
Όποιος δηλώνει ανακριβή στοιχεία ως προς το είδος, την ποσότητα, την αξία, τον προορισμό, την επωνυμία και τη διεύθυνση του προμηθευτή και του παραλήπτη, την τελική χρήση και τον τελικό χρήστη του προϊόντος, το χρόνο, τα μέσα και τις συνθήκες μεταφοράς ή παραβιάζει τους όρους της πιστοποίησης ή της άδειας μεταφοράς, τιμωρείται σύμφωνα με τις ποινές που προβλέπονται στο εδάφιο α' της παρ. 9 του άρθρου 3 του ν. 2168/1993.
1. Η ισχύς των διατάξεων του Κεφαλαίου Α' αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2. Η ισχύς των διατάξεων του Κεφαλαίου Β' του παρόντος νόμου, αρχίζει από την 30ή Ιουνίου 2012.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2011
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ |
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ |
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ |
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ |
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ |
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ |
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2011
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Προσαρμοσμένο στο σχέδιο νόμου «Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2168/1993 «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις» (Α' 147) και προσαρμογή στις διατάξεις της Οδηγίας 2009/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Μαΐου 2009 «για την απλουστευση των όρων και προϋποθέσεων για τις μεταφορές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας (EE L 146 της 10.6.2009)», όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2010/80/ΕΕ όσον αφορά τον κατάλογο προϊόντων συνδεομένων με τον τομέα της άμυνας (EE C 69 της 18.3.2010)».
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Σημείωση 1: Οι όροι εντός εισαγωγικών διαθέτουν ορισμό. Βλέπε "Ορισμοί όρων" που επισυνάπτεται στον παρόντα κατάλογο.
Σημείωση 2: Σε ορισμένες περιπτώσεις οι χημικές ουσίες απαριθμούνται κατ’ ονομασία και αριθμό CAS. Ο κατάλογος έχει εφαρμογή στις χημικές ουσίες με τον ίδιο συντακτικό τύπο (συμπεριλαμβανομένων των ενυδατωμένων) ανεξαρτήτως ονομασίας ή αριθμού CAS. Οι αριθμοί CAS αναγράφονται για να διευκολύνεται η ταυτοποίηση κάθε δεδομένης χημικής ουσίας ή μείγματος, ανεξαρτήτως ονοματολογίας. Οι αριθμοί CAS δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως μοναδικοί αναγνωριστικοί αριθμοί, διότι ορισμένες μορφές της αναγραφόμενης ουσίας φέρουν διαφορετικούς αριθμούς CAS, ενώ και μείγματα που περιέχουν μια συγκεκριμένη ουσία του καταλόγου μπορεί επίσης να φέρουν διαφορετικούς αριθμούς CAS.
(βλέπε pdf)