Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 469Β_2023 | 232.94 KB |
1. Τις διατάξεις
α) του άρθρου 156 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, που κυρώθηκε με το άρθρο μόνον του ν.δ. 187/1973 (Α’ 261),
β) του άρθρου 5 του ν. 4150/2013 «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» (Α’ 102),
γ) του άρθρου 2 του π.δ. 70/2015 «Ανασύσταση των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και μετονομασία του σε Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μετονομασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεταφορά Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού» (Α’ 114),
δ) της περ. β) της παρ. 4 του άρθρου 16 του π.δ. 13/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» (Α’ 26),
ε) του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121),
στ) του άρθρου 90 του «Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα», που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α’ 98) και
ζ) του π.δ. 68/2019 (Α’ 108).
2. Τον Γενικό Κανονισμό Λιμένα Κυλλήνης, σχέδιο του οποίου υπεβλήθη με την υπ’ αρ. 2133.2/2249/2022/30-11-2022 αναφορά της Λιμενικής Αρχής Κυλλήνης, με τις διατάξεις του οποίου ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία των λιμένων της περιφέρειας δικαιοδοσίας Κυλλήνης.
3. Την υπό στοιχεία ΠΔΕ/ΓΠ/278102/4094/11-11-2022 Γνώμη Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.
4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με το υπ’ αρ. 2811.8/91054/2022/22-12-2022 Εισηγητικό Σημείωμα Υ.ΝΑ.Ν.Π./ΓΔΟΥ, αποφασίζουμε:
Κυρώνουμε τον πιο κάτω Γενικό Κανονισμό Λιμένα Κυλλήνης:
Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ
1. Τις διατάξεις
α) του άρθρου 156 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, που κυρώθηκε με το άρθρο μόνον του ν.δ. 187/1973 (Α’ 261),
β) του ν.δ. 444/1970 «Περί αρμοδιοτήτων Λιμενικού Σώματος και σχέσεων προς τας αρμοδιότητας των Σωμάτων Ασφαλείας» (Α’ 39),
γ) του άρθρου 5 του ν. 4150/2013 «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» (Α’ 102),
δ) του άρθρου 2 του π.δ. 70/2015 «Ανασύσταση των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και μετονομασία του σε Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μετονομασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεταφορά Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού» (Α’ 114),
ε) της περ. β) της παρ. 4 του άρθρου 16 του π.δ. 13/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» (Α’ 26),
στ) του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121) και
ζ) του π.δ. 68/2019 (Α’ 108).
2. Την υπό στοιχεία ΠΔΕ/ΓΠ/278102/4094/11-11-2022 Γνώμη Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.
3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του Κανονισμού αυτού δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 2811.8/91054/2022/22-12-2022 Εισηγητικό Σημείωμα Υ.ΝΑ.Ν.Π./ΓΔΟΥ, εκδίδουμε τον ακόλουθο Γενικό Κανονισμό Λιμένα Κυλλήνης:
Ο παρών Γενικός Κανονισμός Λιμένα Κυλλήνης ισχύει στην περιφέρεια δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής Κυλλήνης, όπως αυτή καθορίζεται από τις κείμενες διατάξεις.
Ως πλοίο, κατά την έννοια του παρόντος Κανονισμού, νοείται κάθε σκάφος, προοριζόμενο να μετακινείται στα ύδατα για μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων, ρυμούλκηση, επιθαλάσσια αρωγή, αλιεία, αναψυχή, επιστημονικές έρευνες ή άλλο σκοπό, ως πλοίαρχος δε ο νόμιμα κυβερνών ή διοικών αυτό.
1. Στους λιμένες που λειτουργεί πλοηγικός σταθμός, στελεχωμένος ή όχι, τα θέματα της πλοήγησης των πλοίων ρυθμίζουν οι περί Πλοηγικής Υπηρεσίας ισχύουσες διατάξεις.
2. Σε όσους λιμένες δεν υπάρχει πλοηγικός σταθμός, εφόσον ζητηθεί πλοηγός, η Λιμενική Αρχή υποδεικνύει έμπειρο ναυτικό, γνώστη των συνθηκών του λιμένα και της περιοχής. Η αμοιβή του καθορίζεται με απόφαση της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία εκδίδεται κατόπιν πρότασης της οικείας Λιμενικής Αρχής και δημοσιεύεται σε Φ.Ε.Κ., σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Οι πλοίαρχοι των εισερχομένων στο λιμένα ή εξερχομένων από αυτόν πλοίων, οφείλουν:
α) Να κυβερνούν αυτοπροσώπως το πλοίο τους, ανεξάρτητα της τυχόν σε αυτό παρουσίας πλοηγού.
β) Να πλέουν ήρεμα σε ακτίνα ενός ναυτικού μιλίου από το λιμένα, εφόσον οι καιρικές συνθήκες και οι ελικτικές ιδιότητες του πλοίου το επιτρέπουν και, σε κάθε περίπτωση, με ταχύτητα όχι ανώτερη από πέντε (5) ναυτικά μίλια την ώρα. Επιτρέπεται αυξομείωση της ταχύτητας μέσα στο λιμένα και πέρα από πέντε (5) ναυτικά μίλια την ώρα, όταν καιρικές συνθήκες, κίνδυνοι ή εμπόδια το επιβάλλουν.
1. Τα θέματα της ελευθεροκοινωνίας των πλοίων ρυθμίζονται από τις εκάστοτε ισχύουσες σχετικές διατάξεις και τον αναθεωρημένο Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό (Δ.Υ.Κ.), ο οποίος κυρώθηκε με τον ν. 3991/2011 (Α’ 162).
2. Ο Πλοίαρχος του προερχόμενου από ξένη χώρα πλοίου, πριν τον κατάπλου στο πρώτο λιμάνι προσέγγισης σε ελληνικό έδαφος, οφείλει να εξακριβώνει την κατάσταση της υγείας των επιβαινόντων στο σκάφος και να υποβάλει στην αρμόδια Λιμενική Αρχή τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας που θα προσυπογράφεται από τον ιατρό του πλοίου, εάν υπάρχει. Η Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας οφείλει να ακολουθεί το πρότυπο του Παραρτήματος 8 του αναθεωρημένου Δ.Υ.Κ. (παρ. 1 του άρθρου 37 του αναθεωρημένου Δ.Υ.Κ. (Α’ 162).
3. Σε περίπτωση ασθένειας ή τραυματισμού σε πλοίο ανεξαρτήτως σημαίας που βρίσκεται στην Ελληνική Επικράτεια, γίνεται χρήση από τον πλοίαρχο και το ιατρικό προσωπικό επί του πλοίου του δελτίου αναφοράς πληροφοριών υγείας, σύμφωνα με το πρότυπο του Παραρτήματος Ε’ του Κανονισμού για την εφαρμογή απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
4. Πληροφορίες για την εμφάνιση των ως άνω ασθενειών ή κινδύνων Δημόσιας Υγείας γνωστοποιούνται στην αρμόδια Λιμενική Αρχή το νωρίτερο πριν από τον κατάπλου ή την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι (παρ. 2 του άρθρου 28 του αναθεωρημένου Δ.Υ.Κ.).
5. Προ της χορήγησης από την Υγειονομική Αρχή της άδειας ελευθεροκοινωνίας, απαγορεύεται η άνοδος στο πλοίο, καθώς και η κάθοδος από αυτό κάθε ατόμου, με εξαίρεση τον αρμόδιο για την πραγματοποίηση της ελευθεροκοινωνίας ιατρό, που ασκεί την υγειονομική υπηρεσία, το στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τον πλοηγό.
6. Σε περίπτωση που κριθεί από τις Υγειονομικές Αρχές του λιμένα ότι ένα πλοίο ενέχει κίνδυνο Δημόσιας Υγείας, δεν θα του απαγορεύεται η προσέγγιση σε οποιοδήποτε σημείο εισόδου. Εάν όμως, το σημείο εισόδου δεν είναι εξοπλισμένο για την εφαρμογή μέτρων Δημόσιας Υγείας, τότε μπορεί να δοθεί διαταγή στο πλοίο να συνεχίσει με δικό του κίνδυνο στο πλησιέστερο κατάλληλο σημείο εισόδου που του διατίθεται, εκτός εάν το πλοίο έχει λειτουργικό πρόβλημα που θα καθιστούσε αυτήν την παράκαμψη μη ασφαλή (παρ. 1 του άρθρου 28 του αναθεωρημένου Δ.Υ.Κ.).
7. Απαγορεύεται σε πλοία οποιασδήποτε χωρητικότητας και προέλευσης που φέρουν φορτίο, η προσέγγιση σε λιμένες ή όρμους όπου δεν υπάρχει Λιμενική και Τελωνειακή Αρχή ή σε θέσεις άλλες από τις οριζόμενες για εκφόρτωση. Από την πιο πάνω απαγόρευση εξαιρούνται τα πλοία που προσεγγίζουν στις μνημονευθείσες περιοχές λόγω ανωτέρας βίας. Στην περίπτωση αυτή οι πλοίαρχοι αυτών υποχρεούνται να ενημερώσουν τη Λιμενική Αρχή και την Τελωνειακή Αρχή, στην περιοχή της οποίας προσεγγίζουν τα πλοία, για την αιτία της προσέγγισής τους
1. Οι πλοίαρχοι των πλοίων και οι φορείς εκμετάλλευσης αυτών θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις υγειονομικές διατάξεις και τα μέτρα Δημόσιας Υγείας της χώρας και θα πρέπει να διατηρούν τα πλοία ελεύθερα από πηγές λοίμωξης ή μόλυνσης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο «Κεφάλαιο II - Ειδικές Διατάξεις για Μεταφορικά Μέσα και Φορείς Εκμετάλλευσης Μεταφορικών Μέσων» και στο Παράρτημα 4 του αναθεωρημένου Δ.Υ.Κ.
2. Οι πλοίαρχοι υποχρεούνται να τοποθετούν σε όλα τα σχοινιά πρυμνοδέτησης και πρόσδεσης των πλοίων, χοάνες από λευκοσίδηρο ή αγκαθωτούς θυσάνους, για την παρεμπόδιση εισόδου ποντικών από την ξηρά στο πλοίο και αντίστροφα, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη ποντικών ή υποδειχθεί τούτο από τη Λιμενική Αρχή.
3. Οι διατιθέμενοι για τους επιβάτες και τα εμπορεύματα χώροι πρέπει να είναι καθαροί και απαλλαγμένοι από κάθε εμπόδιο ή απορρίμματα ή ουσίες, που μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα σε επιβάτη ή φθορά ή ζημιά στα ενδύματα και τις αποσκευές του ή τα μεταφερόμενα εμπορεύματα.
4. Οι πλοίαρχοι των πλοίων και οι φορείς εκμετάλλευσης αυτών θα πρέπει να υποβάλλουν στις αρμόδιες αρχές των λιμένων τα υγειονομικά πιστοποιητικά πλοίων που προβλέπονται στο «Μέρος VI - ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ» του αναθεωρημένου Δ.Υ.Κ.
5. Οι πλοίαρχοι των πλοίων μπορούν να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των επιβατών και να ενημερώνουν σχετικά την αρμόδια Λιμενική Αρχή το συντομότερο δυνατόν (παρ. 6 του άρθρου 28 του αναθεωρημένου Δ.Υ.Κ.).
1. Για μεταφορά νεκρού με πλοίο απαιτείται προηγούμενη άδεια της Λιμενικής Αρχής, η οποία χορηγείται μετά από:
α) Αίτηση ενδιαφερομένου.
β) Πιστοποιητικό θανάτου, υπόδειγμα του οποίου προβλέπεται στον ν. 1315/1983 (Α’ 3), στο οποίο να βεβαιώνεται ότι ο θάνατος του μεταφερόμενου νεκρού δεν προήλθε από μολυσματική νόσο.
γ) Βεβαίωση που εκδίδεται όπως προηγούμενα, ότι ο νεκρός έχει συσκευασθεί και εγκιβωτισθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υγειονομικής Υπηρεσίας και σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 210/1975 (Α’ 63) και εφόσον πρόκειται για διεθνή μεταφορά του ν. 1315/1983 (Α’ 3).
2. Προκειμένου για μεταφορά ασθενούς με πλοίο, πρέπει αυτός να είναι εφοδιασμένος με βεβαίωση ιατρού ότι η νόσος από την οποία πάσχει δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης με συνήθη κοινωνική επαφή, ενώ για άτομα που πάσχουν από ψυχική νόσο με ιατρική γνωμάτευση, για το επικίνδυνο ή όχι αυτών. Σε περίπτωση μεταφοράς:
α) ψυχασθενών ή βαριά ασθενών, συνοδός είναι απαραίτητος β) ατόμων με νόσημα, πρέπει να ακολουθείται κατάλληλο υγειονομικό πρωτόκολλο.
3. Για τις δύο αυτές περιπτώσεις ο ναυτικός πράκτορας είναι υπεύθυνος για την έκδοση φορτωτικής μεταφοράς ή εισιτηρίου αντίστοιχα και την τήρηση των διατυπώσεων της προηγούμενης παραγράφου, χωρίς να απαλλάσσεται ο πλοίαρχος, που πρέπει να ελέγχει κάθε μια από τις παραπάνω συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Όλοι οι επιβαίνοντες σε πλοία με οποιαδήποτε ιδιότητα, καθώς και όσοι με κάθε τρόπο χρησιμοποιούν χώρους αρμοδιότητας της Λιμενικής Αρχής, υποχρεώνονται να τηρούν τις διατάξεις που εκδίδονται από αυτήν περί υγειονομικού ελέγχου.
1. Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από ειδικές διατάξεις, η σειρά, οι θέσεις και ο τρόπος (κάθετος στην προκυμαία ή παραβολή) αγκυροβολίας, πρόσδεσης και παραμονής των πλοίων σε λιμένες, κρηπιδώματα, προβλήτες κ.λπ. ορίζονται από τη Λιμενική Αρχή αυτεπάγγελτα, λαμβάνοντας υπόψη το είδος και τις διαστάσεις του πλοίου, το υπό φόρτωση ή εκφόρτωση είδος και την ποσότητα του εμπορεύματος, την ύπαρξη αποθηκών αναγκαίων για εναπόθεσή του, τις διαθέσιμες προκυμαίες και προβλήτες, την κίνηση του λιμένα, το μεταφερόμενο αριθμό επιβατών, το λιμένα προέλευσης και τυχόν υποβληθέν αίτημα του πλοιάρχου ή ναυτικού πράκτορα. Σε περίπτωση ύπαρξης αρμόδιου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα, εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
2. Οι θέσεις αγκυροβολίας και η διάρκεια παραμονής των σε επισκευή, αργία ή παροπλισμό πλοίων, καθορίζονται από την Λιμενική Αρχή αυτεπάγγελτα ή μετά από αίτηση του πλοιάρχου, ναυτικού πράκτορα, πλοιοκτήτη ή νόμιμου αντιπροσώπου, η οποία υποβάλλεται έγκαιρα.
3. Πλοία προοριζόμενα για αποθήκευση υλικών ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση, μπορούν να παραμένουν μόνιμα στο λιμένα ή όρμο, μόνο μετά από έγγραφη έγκριση της Λιμενικής Αρχής.
1. Κατά την αγκυροβολία, οι πλοίαρχοι τηρούν άνοιγμα αγκυρών και έκταμμα αλύσεων ανάλογο με το βάθος του λιμένα, το είδος του βυθού, το μέγεθος του σκάφους και τις καιρικές συνθήκες, αποφεύγουν εμπλοκές με τις άγκυρες ή αλυσίδες των παραπλεύρως αγκυροβολημένων πλοίων και δεν θέτουν σε κίνηση τις μηχανές τους, προς αποφυγή πρόκλησης ζημιών στον προβλήτα ή στις εγκαταστάσεις του λιμένα.
2. Απαγορεύεται η αγκυροβολία πλοίων σε απόσταση μικρότερη των πεντακοσίων (500) μέτρων από κάθε υποβρύχια κατασκευή ή καλώδιο.
1. Οι πλοίαρχοι ή κυβερνήτες συμμορφώνονται απροφάσιστα προς τις εντολές για την αγκυροβολία και υποδείξεις της Λιμενικής Αρχής, μη επιτρεπόμενης της έστω και προσωρινής αγκυροβολίας ή παραμονής πλοίου σε θέση διάφορη της καθορισθείσας από τη Λιμενική Αρχή, πλην της περίπτωσης ανωτέρας βίας, η οποία ελέγχεται από τη Λιμενική Αρχή.
2. Απαγορεύεται η παραμονή επ’ αγκύρα στο λιμένα κάθε σκάφους, πλην ανωτέρας βίας ή ειδικής διαταγής
της Λιμενικής Αρχής, προς αποφυγή δημιουργίας δυσμενών συνθηκών και πρόκλησης ανωμαλίας στους χειρισμούς και τις κινήσεις άλλων πλοίων.
3. Οι πλοίαρχοι ή κυβερνήτες συμμορφώνονται, εντός της εκάστοτε τασσόμενης προθεσμίας, προς τις εντολές της Λιμενικής Αρχής να μεταβάλλουν θέση αγκυροβολίας ή να την διορθώνουν.
4. Τα αγκυροβολούντα στην προκυμαία ιστιοφόρα ή πετρελαιοκίνητα πλοία παραβάλλουν σε ικανή απόσταση από το κρηπίδωμα, ώστε να μην παρεμποδίζουν, με τις κεραίες ή τους προβόλους τους, την κυκλοφορία στην προκυμαία. Από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου αποσύρεται η σανίδα ή η σκάλα, με την οποία τα σκάφη επικοινωνούν με την προκυμαία.
5. Οι πλοίαρχοι αναφέρουν, με τον κατάπλου, κάθε παρατηρηθέν κατά το ταξίδι τους εμπόδιο στη ναυσιπλοΐα, τη σβέση ή την πλημμελή λειτουργία των φάρων και των φανών, καθώς και κάθε ναυτιλιακό κίνδυνο ή άξιο λόγου συμβάν ή ρύπανση.
6. Η σειρά είσπλου των πλοίων στο λιμάνι ρυθμίζεται, καταρχάς, βάσει της προτεραιότητας κατάπλου έξωθεν του λιμένα. Η Λιμενική Αρχή δύναται, ανάλογα με τις
παρουσιαζόμενες ανάγκες, να μεταβάλλει την προτεραιότητα αυτή. Σε κάθε περίπτωση, δίδεται προτεραιότητα στον είσπλου δρομολογημένων επιβατηγών πλοίων, που εκτελούν τακτικά δρομολόγια, δρομολογημένων φορτηγών πλοίων και κρουαζιεροπλοίων.
7. Σε περίπτωση ταυτόχρονου απόπλου πλοίων από το λιμένα, η Λιμενική Αρχή καθορίζει την προτεραιότητα έκπλου.
8. Απαγορεύεται η κυκλοφορία πλοίων και πλωτών εν γένει μέσων, μη νηολογημένων ή μη εγγεγραμμένων σε Λεμβολόγια ή Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών, καθώς επίσης και πλοίων των οποίων άλλαξε ο ιδιοκτήτης, ανεξαρτήτως λόγων (π.χ. πώληση, δωρεά κ.λπ.), και δεν ανεφέρθη αυτό στην αρμόδια Λιμενική Αρχή, για την αντίστοιχη μεταβολή. Υπεύθυνοι προς τούτο είναι τόσο ο πλοιοκτήτης όσο και ο πλοίαρχος.
1. Τα πρυμνοδετούμενα πλοία προσδένονται με κατάλληλα πρυμνήσια, στις προς τούτο τοποθετημένες στα κρηπιδώματα δέστρες, στους δακτύλους ή κρίκους, μη επιτρεπόμενης της πρόσδεσής τους σε άλλα αντικείμενα (στύλους, φανούς κ.λπ.).
2. Τα καθέτως προς την παραλία αγκυροβολούντα και προσδενόμενα πλοία, τηρούν ικανή απόσταση μεταξύ τους, ώστε να αφήνεται ο απαραίτητος χώρος προς διευκόλυνση των φορτοεκφορτώσεων, με εξαίρεση αντίθετης εντολής της Λιμενικής Αρχής.
3. Οι πλοίαρχοι παρέχουν κάθε ευκολία, χαλαρώνοντας ή τεντώνοντας τα πρυμνήσια και τις αλυσίδες των αγκυρών, όταν τους ζητηθεί, προς διευκόλυνση της κίνησης άλλων πλοίων.
4. Σε περίπτωση πρόβλεψης κακοκαιρίας, οι πλοίαρχοι λαμβάνουν όλες τις προφυλάξεις και κάθε πρόσφορο, σύμφωνα με τους ναυτικούς κανόνες και τις υποδείξεις της Λιμενικής Αρχής, μέτρο, για την ασφάλεια των πλοίων τους.
5. Προς αποφυγή διάβρωσης των τεχνικών έργων του λιμένα και γενικά ζημιών, απαγορεύονται οι εντός αυτού και ιδιαιτέρως πλησίον των προκυμαιών, κινήσεις της έλικας, για δοκιμή και έλεγχο της λειτουργίας της μηχανής.
1. Η μεθόρμιση κάθε πλοίου εντός του λιμένα ή από αυτόν στους παρακείμενους όρμους και αντιθέτως, γίνεται κατόπιν ενημέρωσης και άδειας ή διαταγής της Λιμενικής Αρχής. Σε περίπτωση ύπαρξης αρμόδιου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα, εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
2. Η Λιμενική Αρχή, η οποία διατάσσει τη μεθόρμιση, δεν φέρει καμία ευθύνη για πρόκληση τυχόν καθυστέρησης του μεθορμιζόμενου πλοίου ή ζημιάς σε αυτό, εξαιτίας επισυμβάντος ατυχήματος, κατά τη διάρκεια της μεθόρμισης.
3. Σε περίπτωση που το πλοίο δεν διαθέτει τα προβλεπόμενα, από την εφαρμοστέα σε αυτό νομοθεσία, πιστοποιητικά, για την έκδοση της άδειας μεθόρμισης από τη Λιμενική Αρχή, απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης καταλληλότητας για τη μεθόρμιση του πλοίου, από τον παρακολουθούντα το πλοίο εξουσιοδοτημένο Οργανισμό, η οποία περιέχει τουλάχιστον τους περιορισμούς λειτουργίας του σκάφους, καθώς και την ελάχιστη απαιτούμενη, κατ’ αριθμό και προσόντα, σύνθεση πληρώματος.
Για την παράβαση των διατάξεων των άρθρων 9, 10, 11, 12 και 13, υπεύθυνος είναι ο πλοίαρχος, εκτός εάν η παράβαση οφείλεται σε υπαιτιότητα του πλοηγού, οπότε υπεύθυνος είναι ο τελευταίος.
1. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο λιμένας δεν παρέχει ασφάλεια, το πλοίο υποχρεούται, με υπόδειξη ή μη της Λιμενικής Αρχής, να αποπλεύσει εγκαίρως προς όρμο καταφυγής, εν αναμονή οδηγιών από αυτήν.
2. Σε περίπτωση πρόκλησης ζημιάς σε λιμενικές ή άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις ή έργα, με υπαιτιότητα οιουδήποτε πλοίου, ανεξαρτήτως σημαίας, η Λιμενική Αρχή δύναται να απαγορεύει τον απόπλου του πλοίου, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών ή την κατάθεση σχετικής εγγυητικής επιστολής τραπέζης.
1. Απαγορεύεται, σε παραλιακά κτίσματα, εγκαταστάσεις και χώρους, η τοποθέτηση ερυθρών και πράσινων φανών ή φωτεινών διαφημίσεων, κατά τρόπο που προκαλεί σύγχυση προς τα νυκτερινά σήματα φάρων, φανών αγκυροβολίας, πλοϊκών φώτων πλοίων ή σήμανσης του λιμένα.
2. Προκειμένου περί φώτων ευρισκομένων εντός της περιφέρειας δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής, αυτή διατάσσει την κάλυψη ή και σβέση αυτών, ενώ προκειμένου περί φώτων ευρισκομένων εκτός της περιφέρειας δικαιοδοσίας της, αυτή ενεργεί μέσω της αρμόδιας Αρχής, για την επίτευξη του προαναφερόμενου σκοπού.
3. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση, στην περιφέρεια δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής, πυροτεχνημάτων, βεγγαλικών, φώτων κ.λπ., χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια της Λιμενικής Αρχής, η οποία χορηγείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διαταγές, με την επιφύλαξη εφαρμογής ειδικών διατάξεων.
4. Δεν επιτρέπεται η αφή φωτιάς στην περιοχή του λιμένα.
5. Τα ορμούντα πλοία φέρουν επαρκή και κατάλληλο φωτισμό κλιμάκων αποεπιβίβασης. Όμοια μέριμνα λαμβάνεται για τα κύτη, τα βαρούλκα και λοιπούς χώρους κάθε πλοίου που εκτελεί φορτοεκφορτώσεις κατά τη νύχτα, καθώς και για φορτηγίδες ή άλλα πλωτά ναυπηγήματα που απασχολούνται κατά τη νύχτα.
1. Απαγορεύεται η χρήση ηχητικών σημάτων (σειρήνων κ.λπ.) από τα επιβατηγά και φορτηγά πλοία, προς σήμανση των αφιξαναχωρήσεών τους, τόσο εντός του λιμένα όσο και εκτός αυτού, από απόσταση πλησιέστερη από ένα (01) ναυτικό μίλι, κατά τη θερινή περίοδο από ώρα 14:30 - 17:00 και από 23:00 - 07:00, και κατά τη χειμερινή περίοδο από ώρα 14:30 - 16:30 και από 22:00 - 08:00.
2. Για την ανωτέρω περίπτωση, ως θερινή περίοδος νοείται το διάστημα από 1ης Μαΐου μέχρι 30ή Σεπτεμβρίου, ως χειμερινή δε περίοδος το διάστημα από 1ης Οκτωβρίου μέχρι 30η Απριλίου.
3. Από την ανωτέρω απαγόρευση εξαιρούνται τα καθοριζόμενα από τον Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Συγκρούσεων ηχητικά σήματα, που σημαίνονται προς εξυπηρέτηση δημόσιας ανάγκης, για την κλήση του πλοηγού και προς πανηγυρισμό εξαιρετικών γεγονότων, κατόπιν έγκρισης της Λιμενικής Αρχής.
4. Επιτρέπεται μόνο η αναγγελία του κατάπλου, με έναν, για μία φορά, συριγμό 10 δευτερολέπτων, κατά τις ώρες που δεν συμπίπτουν με τις ώρες απαγόρευσης της παρ. 1.
5. Απαγορεύεται η μετάδοση μουσικής και οποιαδήποτε ραδιοφωνική εκπομπή από τα μεγάφωνα του πλοίου, κατά τις ώρες της παρ. 1, η δε έντασή της πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μην παρενοχλεί τους επιβάτες ή τους ευρισκόμενους σε άλλα πλοία ή στην ξηρά.
1. Τα εισερχόμενα στο λιμένα ή τα από αυτόν αποπλέοντα πλοία οφείλουν να έχουν επηρμένη, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τη σημαία του κράτους στο οποίο ανήκουν.
2. α. Όλα τα ξένα πλοία, καταπλέοντα ή προσεγγίζοντα στο λιμένα, επαίρουν στην καθιερωμένη θέση, κατά τα υπό της διεθνούς αβροφροσύνης επιβαλλόμενα, την Ελληνική σημαία, διαστάσεων 0,63 x 0,95 μ. Οι ναυτικοί πράκτορες αλλοδαπών πλοίων οφείλουν να διαθέτουν ναυτική Ελληνική σημαία, του ανωτέρω μεγέθους, και να εφοδιάζουν με αυτήν, με τον κατάπλου, το στερούμενο Ελληνικής σημαίας πλοίο.
β. Το όνομα κάθε Ελληνικού εμπορικού πλοίου αναγράφεται στις παρειές του πλοίου, με όλα τα στοιχεία με τα οποία φέρεται στα ναυτιλιακά του έγγραφα.
γ. Σε παραβάσεις της περίπτωσης 2α. συνυπεύθυνοι είναι και οι ναυτικοί πράκτορες, μετά των πλοιάρχων των πλοίων, εκτός εάν αποδείξουν ότι οι τελευταίοι εγγράφως αρνήθηκαν την έπαρση της Ελληνικής σημαίας.
3. Κατά την επέτειο εθνικής εορτής ή και όσες φορές δοθεί διαταγή, τα ορμούντα στο λιμένα πλοία υποχρεούνται να επαίρουν σημαιοστολισμό, μεγάλο ή μικρό, κατά τις οδηγίες της Λιμενικής Αρχής. Η διάταξη της παραγράφου αυτής είναι προαιρετική για τα υπό ξένη σημαία πλοία.
4. Όλα τα καταπλέοντα στον λιμένα ελληνικά πλοία και πλοιάρια είναι εφοδιασμένα με την καθοριζόμενη Ελληνική σημαία, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, η οποία βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Εφόσον είναι αντικανονική, ρυπαρή, φθαρμένη ή αλλοιωμένη, πέραν των προβλεπόμενων κυρώσεων, αυτή αντικαθίσταται εντός προθεσμίας που τάσσεται από τη Λιμενική Αρχή. Υπεύθυνοι για την τήρηση της παρούσας διάταξης είναι ο πλοίαρχος, ο πλοιοκτήτης ή ναυτικός πράκτορας.
1. Σε περίπτωση ζημιάς ή βλάβης πλοίου (π.χ. σύγκρουση, προσάραξη, πρόσκρουση σε προβλήτα, μηχανοηλεκτρολογική βλάβη κ.λπ.), συνεπεία της οποίας αναιρείται η αξιοπλοΐα του, δεν επιτρέπεται η συνέχιση πλόων του μέχρι διαπίστωσης αποκατάστασης της βλάβης ή ζημιάς από τον φορέα πιστοποίησής του (εξουσιοδοτημένο Οργανισμό ή ΚΕΠ ή ΤΚΕΠ) και υποβολής σχετικού βεβαιωτικού διατήρησης αξιοπλοΐας στη Λιμενική Αρχή.
2. Όταν απαγορεύεται/ματαιώνεται ο απόπλους ενός πλοίου, ένεκα μίας βλάβης/ζημιάς, ο πλοιοκτήτης ή νόμιμος αντιπρόσωπός του υποχρεούται να εξασφαλίσει έγκαιρα άλλο τρόπο για την προώθηση των επιβατών στον προορισμό τους. Ειδικά για τα δρομολογημένα πλοία, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 4948/2022 (Α’ 125).
1. Ο πλοίαρχος κάθε καταπλέοντος στο λιμένα ελληνικού πλοίου, ανεξαρτήτως είδους και χωρητικότητας, προέλευσης εσωτερικού, υποχρεούται, εφόσον ζητηθεί από τη Λιμενική Αρχή, να καταθέτει σε αυτή υπογεγραμμένη και χρονολογημένη κατάσταση πληρώματος, όλων των μελών του, η οποία περιλαμβάνει όνομα πλοίου, λιμένα και αριθμό νηολογίου, λιμένα προέλευσης, ονοματεπώνυμο, αριθμό ναυτικού φυλλαδίου και ειδικότητα των μελών του.
2. Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται τα επιβατηγά πλοία ακτοπλοϊκών και τοπικών συγκοινωνιών, καθ και τα εκτελούντα τοπικές μεταφορές μικρά πλοία, κατά την κρίση του Λιμενάρχη, εφόσον τα στοιχεία των επιβαινόντων μπορούν να εξακριβώνονται και από άλλες πηγές.
Για τυχόν επιβάτες των φορτηγών πλοίων, συντάσσεται ιδιαίτερη κατάσταση κατά τον απόπλου, σε δύο αντίγραφα, από τα οποία το ένα παραδίδεται στη Λιμενική Αρχή απόπλου και το άλλο συνοδεύει το πλοίο και παραδίδεται στη Λιμενική Αρχή κατάπλου.
1. Η επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών πλοίων που προέρχονται από λιμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους ισχύουν οι διατάξεις του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν (Schengen), όπως ισχύει, πραγματοποιείται στους χώρους που καθορίζει η Λιμενική Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη το υπάρχον εγκεκριμένο Σχέδιο Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης (ΣΑΛΕ).
2. Για την επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών πλοίων που προέρχονται από λιμένες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν (Schengen), όπως ισχύει.
1. Οι πλοίαρχοι των εμπορικών πλοίων που προέρχονται από το εξωτερικό, ανεξαρτήτως της σημαίας τους, μετά την ελευθεροκοινωνία, παραδίδουν στην Λιμενική Αρχή, επιφυλασσομένων των υποχρεώσεών τους προς λοιπές Αρχές, χωριστά κατάσταση πληρώματος και επιβατών, οι οποίοι επιβαίνουν στο πλοίο, κατά το καθορισμένο από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (International Maritime Organization - IMO) υπόδειγμα, καθώς και δήλωση περιλαμβάνουσα το λιμένα προέλευσης, το είδος και την ποσότητα του φορτίου τους.
Η υποχρέωση αυτή δεν υπάρχει για τους ενδιάμεσους λιμένες του εσωτερικού.
2. Θέματα που αφορούν ειδικές άδειες εξόδου στην ξηρά των αλλοδαπών πληρωμάτων υπηκόων κρατών τρίτων χωρών, ρυθμίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις.
Με εξαίρεση τους επιβάτες και τα εκτελούντα υπηρεσία στελέχη των αρμοδίων Αρχών, σε κανέναν δεν επιτρέπεται η άνοδος σε πλοίο εξωτερικού, χωρίς έγγραφη άδεια της Λιμενικής Αρχής. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους εφοδιασμένους με μόνιμες άδειες ναυτικούς πράκτορες κ.λπ., εφόσον έχουν πρόθεση να επισκεφθούν πλοία μη πρακτορευόμενα ή φορτοεκφορτωνόμενα από αυτούς.
1. Πλοίαρχοι, ναυτικοί πράκτορες, εφοπλιστές, πλοιοκτήτες ή αντιπρόσωποί τους οφείλουν να συμμορφώνονται απόλυτα με τις υποχρεώσεις, τις οποίες έχουν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί αναγγελίας και εκτέλεσης δρομολογίων, ναυλολογίων μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων, έκδοσης εισιτηρίων, εξασφάλισης θέσεων και εκτέλεσης γενικά των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
2. Οι κρατικές μεταφορές και οι αναγόμενες στον επισιτιστικό ανεφοδιασμό της χώρας προτιμώνται από κάθε άλλη μεταφορά.
1. Η επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών σε κάθε είδους επιβατηγά πλοία γίνεται από τις υπάρχουσες προς τούτο κλίμακες ή πλευρικές θύρες, μετά το πέρας των χειρισμών αγκυροβολίας και παραβολής ή πρυμνοδέτησης και λήψης όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων για την ακίνδυνη αποεπιβίβαση των επιβατών από το πλοίο στην προκυμαία και αντιστρόφως.
2. Οι πλοίαρχοι των επιβατηγών πλοίων παρίστανται οι ίδιοι ή με αντιπρόσωπό τους, κατά την καταμέτρηση των επιβιβαζόμενων και αποβιβαζόμενων επιβατών. Οι πλοίαρχοι συμμορφώνονται προς τις οδηγίες της Λιμενικής Αρχής, οι οποίες αφορούν στον τρόπο αποεπιβίβασης των επιβατών και διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό για την τήρηση της τάξης, κατά την επιβίβαση ή αποβίβαση των επιβατών στο/από το πλοίο.
Ο πλοίαρχος, με τα μεγάφωνα του πλοίου, αναγγέλλει κάθε ενδιάμεσο λιμένα κατάπλου και ενημερώνει τους επιβάτες για τον τρόπο αποβίβασης. Εφόσον η αποεπιβίβαση επιβατών γίνεται κατά την διάρκεια της νύκτας, ο πλοίαρχος μεριμνά για τον επαρκή φωτισμό του χώρου ή της κλίμακας, δια της οποίας πραγματοποιείται.
3. Οι διάδρομοι, οι δίοδοι και οι χώροι στα σημεία επιβίβασης ή αποβίβασης του πλοίου διατηρούνται ελεύθεροι, προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας των επιβατών και αποφυγή συνωστισμού. Ο πλοίαρχος του πλοίου υποχρεούται, με τα μεγάφωνα του πλοίου και προ του κατάπλου σε κάθε λιμένα, να ενημερώνει τους επιβάτες για τον τρόπο αποβίβασης, ώστε να αποφεύγονται συνωστισμοί στους διαδρόμους και προ των κλιμάκων καθόδου, να τοποθετεί δε σε καίρια σημεία και κυρίως στις κλίμακες αποεπιβίβασης, αξιωματικούς ή άλλα μέλη του πληρώματος, για την τήρηση των ανωτέρω και την, μαζί με το στέλεχος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., καταμέτρηση των επιβατών, καθώς και τη διευκόλυνση των αποεπιβιβαζόμενων.
4. Οι αποσκευοφορείς εισέρχονται από κλίμακες από τις οποίες δεν περνούν επιβάτες (μπαρκαρίζοι κ.λπ.), ώστε να μην καθυστερεί ή εμποδίζεται η άμεση αποεπιβίβαση των επιβατών. Εάν δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι είσοδοι για τους αποσκευοφορείς, οι άνευ αποσκευών επιβάτες προτιμώνται σε προτεραιότητα αποεπιβίβασης, μετά την αποεπιβίβαση των οποίων ανέρχονται οι αποσκευοφορείς. Οι επιβάτες με αποσκευές αναμένουν την παράδοση των αποσκευών στους αποσκευοφορείς και αποβιβάζονται μετά την άνοδο των τελευταίων.
5. Οι κλίμακες επιβίβασης και αποβίβασης των πλοίων, συντηρούνται καλά, στερεώνονται κατάλληλα και είναι εφοδιασμένες με χειραγωγή και λοιπά εξαρτήματα, ώστε να εξασφαλίζεται απόλυτα η διακίνηση των επιβατών και οχημάτων μέσω αυτών.
6. Για τις παραβάσεις των διατάξεων του παρόντος άρθρου ευθύνεται ο πλοίαρχος ή ο εντεταλμένος από αυτόν αξιωματικός του πλοίου, για τις περιπτώσεις που αφορούν στο πλοίο ή οι κατά περίπτωση παραβάτες του παρόντος άρθρου.
Συμπεριφορά πληρωμάτων και επιβατών
1. Οι πλοίαρχοι και τα πληρώματα των πλοίων συμπεριφέρονται με ευγένεια και κοσμιότητα στους επιβάτες.
2. Οι ανωτέρω συμμορφώνονται προς τις οδηγίες και τις συστάσεις της Λιμενικής Αρχής, όσον αφορά σε ζητήματα υγιεινής και καθαριότητας κάθε φύσης διαμερισμάτων του πλοίου, του πληρώματος και των επιβατών, των χρησιμοποιούμενων ειδών κλινοστρωμνής και εστίασης, καθώς και των αναλισκόμενων τροφίμων και ποτών.
3. Οι αρχιθαλαμηπόλοι παρέχουν στους επιβάτες τα, βάσει του εισιτηρίου τους, παρεχόμενα δικαιώματα ενδιαίτησης.
4. Κανένα φιλοδώρημα δεν οφείλεται από τους επιβάτες για την εξυπηρέτησή τους από τους θαλαμηπόλους κατά το ταξίδι.
5. Οι επιβάτες συμπεριφέρονται κοσμίως κατά την παραμονή τους στα πλοία και συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρμοδίων των πλοίων, που σχετίζονται με την ησυχία, ευταξία και ασφάλεια του πλοίου.
6. Οι αρχιθαλαμηπόλοι ή, ελλείψει αυτών, οι θαλαμηπόλοι ή οι εκμεταλλευόμενοι κυλικεία τηρούν, σε περίοπτη θέση των εστιατορίων και των κυλικείων των πλοίων, τιμοκαταλόγους.
7. Απαγορεύεται η διενέργεια τυχερών παιγνίων στα Ελληνικά πλοία, πλην αυτών που προβλέπονται στις διατάξεις της υπ’ αρ. 3312.61/01/95/95 απόφασης Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (Β’ 384). Υπεύθυνος για την εφαρμογή των διατάξεων της ανωτέρω υπουργική απόφαση είναι ο πλοίαρχος.
1. Κατά την άφιξη στο λιμένα επιβατηγών πλοίων που εκτελούν δρομολόγια, απαγορεύεται η άνοδος σε αυτά επιβατών, προοριζόμενων για επόμενους λιμένες, πριν την αποβίβαση των προοριζόμενων για το λιμένα αυτό επιβατών.
2. Διά του μικροφώνου και διά των θαλαμηπόλων ανακοινώνεται στους επιβάτες που φέρουν αποσκευές να αναμένουν την άφιξη των αποσκευοφορέων και να μη συνωθούνται στις κλίμακες καθόδου.
Η Λιμενική Αρχή καθορίζει το χρόνο διακίνησης των αποεπιβιβαζομένων επιβατών και αποσκευοφορέων.
1. Απαγορεύεται η άνοδος σε επιβατηγό πλοίο, κάθε ατόμου το οποίο δεν είναι εφοδιασμένο με κανονικό εισιτήριο ή άδεια της Λιμενικής Αρχής. Εξαιρούνται ο πράκτορας του πλοίου, τα δημόσια εν υπηρεσία όργανα, ο πλοίαρχος και το πλήρωμα.
2. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση θέσης ανώτερης της αναγραφόμενης στο εκδοθέν εισιτήριο, χωρίς καταβολή του κανονισμένου ναύλου, καθώς και η μη αποβίβαση στο λιμένα προορισμού, χωρίς έκδοση συμπληρωματικού εισιτηρίου και καταβολή του συμπληρωματικού ναύλου.
3. Εκτός του επιβάτη, υπεύθυνοι για την εφαρμογή της διάταξης της προηγούμενης παραγράφου είναι και ο πράκτορας, ο πλοίαρχος, οι θαλαμηπόλοι, ο λογιστής ή ο εντεταλμένος αξιωματικός του πλοίου, εφόσον είναι υπαίτιοι.
4. Ο πλοίαρχος, κατόπιν αίτησης της Λιμενικής Αρχής, υποχρεούται να παραδίδει, προς έλεγχο, τα αποκόμματα των εισιτηρίων των επιβατών.
1. Απαγορεύεται η πρόκληση ζημίας των ναυτικών εφοδίων, οργάνων και εργαλείων πλεύσης ή κίνησης και σωστικών μέσων των πλοίων.
2. Ο πλοίαρχος υποχρεούται, με τον κατάπλου και προ της αποβίβασης των επιβατών, να αναφέρει στη Λιμενική Αρχή κάθε παραβάτη του παρόντος, για τη δίωξή του, προσκομίζοντας τους τυχόν μάρτυρες και πειστήρια.
1. Απαγορεύεται σε οιοδήποτε άτομο να περιφέρεται στην περιφέρεια δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής και να εξαγγέλλει με φωνασκίες δρομολόγια πλοίων ή ναύλους ή να δυσφημεί άλλα πλοία. Επίσης, απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ενόχληση των ταξιδιωτών, με σκοπό να προτιμήσουν ορισμένο πλοίο, ξενοδοχείο κ.λπ.
2. Οι πλοίαρχοι των καταπλεόντων επιβατηγών πλοίων αναρτούν, σε εμφανές μέρος αυτών, πινακίδα, όπου αναγράφεται η ώρα απόπλου του πλοίου και ο λιμένας προορισμού.
3. Επιβατηγά πλοία με ξένη σημαία, που εκτελούν διεθνή δρομολογημένη γραμμή, εκτελούν ακριβώς τα εξαγγελθέντα, με κάθε μέσο, δρομολόγια.
4. Απαγορεύεται η εσπευσμένη αναχώρηση πλοίου, από την οποία δύναται να προέλθει κίνδυνος στην ασφάλειά του, στη ζωή των επιβαινόντων ή βλάβη σε εμπορεύματα φορτωθέντα ή για φόρτωση, εντός φορτηγίδων ή επάνω στις προκυμαίες.
Οι πλοιοκτήτες και οι πλοίαρχοι δρομολογημένων επιβατηγών πλοίων διατηρούν αυτά καθαρά και ευπαρουσίαστα. Επίσης, εκτελούν, εντός της τασσόμενης από την Λιμενική Αρχή προθεσμίας, τις διατασσόμενες εργασίες βελτίωσης της εσωτερικής και εξωτερικής εμφάνισης των σκαφών, καθώς και αντικατάστασης φθαρμένων ειδών κυλικείου, καθισμάτων κ.λπ.
Για την προσόρμιση πλωτών δεξαμενών υγρών καυσίμων σε λιμένες ή όρμους της περιφέρειας δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής και τη χρησιμοποίησή τους προς αποθήκευση τέτοιων υλών, απαιτείται σύμφωνα με τον ν. 4014/2011 (Α’ 209) και σύμφωνα με την κατάταξη έργων της υπό στοιχεία ΔΙΠΑ/οικ.37674/27-7-2016 υπουργική απόφαση ΥΠ.ΕΝ. (Β’ 2471), απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και άδεια της Λιμενικής Αρχής, που χορηγείται εφόσον διαθέτουν τα προβλεπόμενα για την κατηγορία τους πιστοποιητικά σε ισχύ.
1. Τα αγκυροβόλια των ανωτέρω σκαφών καθορίζονται από τη Λιμενική Αρχή.
2. Η επικοινωνία του προσωπικού των πλωτών δεξαμενών με την ξηρά διενεργείται πάντοτε με λέμβους και όχι με γεφυροκλίμακα.
Ο εκμεταλλευόμενος πλωτή δεξαμενή υγρών καυσίμων είναι υπεύθυνος για:
α. Την ασφαλή της αγκυροβολία.
β. Την ασφάλιση των πληρωμάτων κατά τα, περί ασφάλισης εργατών θαλάσσης ή ξηράς, ισχύοντα.
γ. Την καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο ύπαρξη φύλακα, εγκρινόμενου από τη Λιμενική Αρχή, ο οποίος φροντίζει για την ασφαλή αγκυροβολία, την αφή των φώτων αγκυροβολίας, την τήρηση μέτρων ασφαλείας και τη διεξαγωγή ή μη οποιασδήποτε φορτοεκφορτωτικής εργασίας, την απαγόρευση προσέγγισης πλωτών μέσων ή ατόμων μη εφοδιασμένων με άδεια της Λιμενικής Αρχής.
δ. Τη μη φόρτωση πέραν της καθοριζόμενης γραμμής φόρτωσης.
ε. Τη μη ύπαρξη γυμνών φώτων, τιλμάτων εμποτισμένων με υγρό καύσιμο ή άλλων εύφλεκτων αντικειμένων.
στ. Τη στελέχωσή της σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
ζ. Την αφή, κατά τη διάρκεια της νύκτας, ειδικού (ερυθρού) φανού, ενδεικτικού του επικίνδυνου του φορτίου.
η. Τη μη εκτέλεση εργασιών, με μέσα τα οποία είναι επικίνδυνα, κατά το χρόνο που η πλωτή δεξαμενή είναι φορτωμένη ή δεν έχει υποστεί τη διαδικασία του GΑS FRΕΕ.ΑS FRΕΕ.ΕΕ.
θ. Την παράδοση, στη Λιμενική Αρχή, εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα, πίνακα των ποσοτήτων που έχουν εισαχθεί και εξαχθεί κατά είδος, κατά τον προηγούμενο μήνα, υπογεγραμμένο από τον κυβερνήτη ή τον υπεύθυνο εκμετάλλευσης της πλωτής δεξαμενής.
ι. Την έκδοση, σύμφωνα με τον ν. 4014/2011 (Α’ 209) και σύμφωνα με την κατάταξη έργων της υπό στοιχεία Αρ.ΔΙΠΑ/οικ.37674/27-7-2016 υπουργική απόφαση ΥΠ.ΕΝ. (Β’ 2471), απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και την τήρηση κάθε άλλης υποχρέωσης, που απορρέει εκ της εκάστοτε κείμενης νομοθεσίας.
Πλοία που μεταφέρουν υγρά καύσιμα και τα οποία τελούν, ως εκ τούτου, υπό ειδική μεταχείριση, για λόγους ασφαλείας, εξακολουθούν να διέπονται από αυτό το καθεστώς και μετά την εκκένωση των δεξαμενών τους, εκτός εάν υποβληθούν στον έλεγχο του επόμενου άρθρου.
Πλοίαρχοι ή πράκτορες που επιθυμούν την άρση του χαρακτηρισμού των πλοίων τους ως επικινδύνων, μετά την εκκένωση των δεξαμενών αυτών, οφείλουν να διενεργήσουν τον καθοριζόμενο στα επόμενα άρθρα έλεγχο, από ειδικά επιστημονικά εργαστήρια, προς γνωμάτευση για την έλλειψη παντός κινδύνου.
Ο έλεγχος που προβλέπεται στο παρόν άρθρο συνίσταται στην έρευνα της κατάστασης των κενών δεξαμενών, με σκοπό τη διαπίστωση ύπαρξης τυχόν κινδύνων, λόγω της προηγηθείσας παρουσίας υγρών καυσίμων ή εκρηκτικών ουσιών ή δηλητηριωδών αερίων και γενικώς επικίνδυνων υλών.
1. Δικαίωμα διενέργειας του προβλεπόμενου στο προηγούμενο άρθρο ελέγχου και έκδοσης πιστοποιητικών, δια των οποίων θα επιτρέπεται η είσοδος τέτοιων πλοίων σε λιμένες, χωρίς κινδύνους έκρηξης ή η παραμονή ανθρώπου εντός δεξαμενών προς καθαρισμό αυτών ή, τέλος, η εκτέλεση μηχανικών εργασιών σε δεξαμενόπλοια ή σε δεξαμενές ξηράς της περιφέρειας δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής, έχουν μόνο οι κάτοχοι διπλώματος/πτυχίου Χημικού Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου τίτλου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής.
2. Οι Χημικοί που πρόκειται να ασχοληθούν με την ανωτέρω εργασία υποβάλλουν στη Λιμενική Αρχή σχετική προς τούτο αίτηση, η οποία συνοδεύεται από πιστοποιητικό ιδιώτη Χημικού, κατόχου άδειας να προβαίνει στον έλεγχο της απομάκρυνσης των εκρηκτικών αερίων εκ διαφόρων αποθηκευτικών χώρων κ.λπ. ή άλλων ειδικών της αλλοδαπής, κατόχων πιστοποιητικού, από το οποίο προκύπτει ότι οι αιτούντες Χημικοί έχουν ειδικευθεί πλησίον τους επί ικανό χρόνο και έχουν την απαιτούμενη κατάρτιση για τη διεξαγωγή του ανωτέρω ελέγχου.
3. Η Λιμενική Αρχή χορηγεί την αιτούμενη άδεια, επί τη βάσει βεβαίωσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, περί διενεργηθείσας εξέτασης τόσο της εμπειρίας και της επιστημονικής κατάρτισης του αιτούντος, όσο και της πληρότητας, καταλληλότητας και καλής λειτουργίας των ειδικών οργάνων, που διατίθενται από αυτόν. Ο έλεγχος της καλής λειτουργίας των ειδικών οργάνων πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον δύο φορές το έτος (το πρώτο δεκαπενθήμερο των μηνών Ιανουαρίου και Ιουλίου). Η σχετική άδεια της Λιμενικής Αρχής ανανεώνεται κάθε εξάμηνο και μετά τη χορήγηση από τα παραρτήματα του Γενικού Χημείου του Κράτους, σχετικής βεβαίωσης περί της καταλληλότητας των οργάνων. Δεν απαιτείται να επαναλαμβάνεται κάθε εξάμηνο ο έλεγχος επιστημονικής κατάρτισης και εμπειρίας του Χημικού.
4. Τα εργαστήρια των Χημικών των ασχολουμένων με τον έλεγχο της απομάκρυνσης εκρηκτικών αερίων από τις δεξαμενές κ.λπ. είναι εφοδιασμένα απαραιτήτως και με τα κατωτέρω όργανα:
α) Εκρηγνυόμετρο (ΕΧΡLΟSΙMΕΤΕR).
β) Λυχνία ασφαλείας ηλεκτρική, αντιεκρηκτικού τύπου, για το φωτισμό κατά την είσοδο στις δεξαμενές.
γ) Προσωπίδες οξυγόνου για την είσοδο σε χώρο όπου
δεν είναι δυνατή η αναπνοή ή με δηλητηριώδη ατμόσφαιρα.
δ) Συσκευές ελέγχου δηλητηριωδών αερίων (μονοξείδια άνθρακα, υδρόθειου κ.λπ.).
ε) Συσκευή προσδιορισμού σημείου ανάφλεξης υγρών.
5. Τα εργαστήρια αυτά υποχρεούνται να ανακοινώνουν
στη Λιμενική Αρχή κάθε μεταβολή (προσθήκες ή αχρηστεύσεις) στα όργανα, τις συσκευές κ.λπ., καθώς και στο τεχνικό προσωπικό αυτών, για να εξακριβώνονται, πριν από κάθε χρήση, με την ίδια ως ανωτέρω διαδικασία, η καταλληλότητα και επάρκεια, μετά τις μεταβολές που έχουν επέλθει.
1. Οι προϊστάμενοι των ανωτέρω αναγνωρισμένων εργαστηρίων υποχρεούνται, όταν καλούνται από τους πλοιάρχους ή ναυτικούς πράκτορες, να μεταβαίνουν στο πλοίο προς έλεγχο, να ερευνούν μετά μεγάλης προσοχής την κατάστασή του και να υποδεικνύουν τις απαραίτητες εργασίες ως προς τον καθαρισμό των δεξαμενών, εξαερισμό αυτών, πλήρωση ορισμένων εξ’ αυτών δια ύδατος κ.λπ.
2. Κατά τη διαπίστωση της εκτέλεσης των εργασιών που υποδείχθηκαν, εκδίδεται, από το επιστημονικό εργαστήριο, έγγραφη γνωμάτευση, στην οποία, εκτός των άλλων, αναγράφεται απαραίτητα η ημερομηνία της τελευταίας άφιξης του πλοίου με φορτίο, η ημερομηνία και η ώρα του διενεργηθέντος ελέγχου, τα αποτελέσματα αυτού ως προς την ύπαρξη κινδύνων, καθώς και η δυνατότητα άρσης του χαρακτηρισμού του πλοίου ως επικίνδυνου.
3. Μετά το τέλος των εργασιών πλύσης και απαγωγής των αερίων των δεξαμενών των δεξαμενοπλοίων και πριν από την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας σε αυτά, διενεργείται έλεγχος αυτών από αναγνωρισμένο Χημικό, ειδικό για τέτοιες εργασίες.
4. Η επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σε εύφλεκτα (εκρηκτικά) αέρια μετριέται με ειδικό όργανο, εγκεκριμένου τύπου. Η δυνατότητα εκτέλεσης εργασιών εξαρτάται από τη φύση αυτών (σε θερμό, σε ψυχρό κ.λπ.) και την περιεκτικότητα σε εύφλεκτα αέρια ως εξής:
α. Προς επαναφόρτωση του πλοίου, το επιτρεπόμενο ποσοστό περιεκτικότητας είναι μικρότερο του 40% του κατώτατου ορίου έκρηξης.
β. Προς εσωτερική επιθεώρηση των δεξαμενών, το επιτρεπόμενο ποσοστό περιεκτικότητας είναι μικρότερο του 4% του κατώτατου ορίου εκρηκτικότητας.
γ. Προς εκτέλεση εργασιών σε ψυχρό, το επιτρεπόμενο ποσοστό περιεκτικότητας είναι μικρότερο του 4% του κατώτατου ορίου εκρηκτικότητας. Έλεγχος διενεργείται προς διαπίστωση μη ύπαρξης χαλαρών επικαθήσεων (καθαλατώσεων) στις μεταλλικές επιφάνειες, οι οποίες είναι δυνατόν να εκλύσουν εύφλεκτα αέρια.
δ. Προς εκτέλεση εργασιών σε θερμό, η περιεκτικότητα είναι μικρότερη του 1% του κατώτατου ορίου εκρηκτικότητας και οι χώροι είναι τελείως απαλλαγμένοι επικαθήσεων (καθαλατώσεων), δυνάμενων να εκλύσουν αέρια και υπολοίπου φορτίου, το οποίο όταν θερμανθεί θα εκλύσει εύφλεκτα αέρια. Κατά τη διάρκεια εργασίας διατηρείται αποτελεσματικός αερισμός.
5. Η διαπίστωση μη ύπαρξης επικίνδυνων αερίων εντός των δεξαμενών των δεξαμενοπλοίων αποδεικνύεται δια πιστοποιητικού, το οποίο εκδίδεται από το συνεργείο το οποίο διενήργησε τον έλεγχο, αφορά δε στο χρόνο εκτέλεσης αυτού, γι’ αυτό και επιβάλλονται περιοδικοί έλεγχοι, κατά τη διάρκεια της εργασίας, προς διαπίστωση τυχόν αλλαγής της κατάστασης. Ειδικά για τη δυνατότητα δεξαμενισμού του πλοίου ή τη διενέργεια εργασίας σε αυτό με χρήση φλόγας (οξυγόνου ή άλλης) ή διάνοιξης ή ηλεκτροσυγκόλλησης κ.λπ., απαιτείται ιδιαίτερη μνεία στη γνωμάτευση.
1. Επειδή ο ατμός, ο οποίος χρησιμοποιείται κατά την εκτέλεση των εργασιών, με την προβολή μπορεί να δημιουργήσει στατικό ηλεκτρισμό εντός ατμονέφους, πρέπει να εισάγεται στη δεξαμενή δια σταθερού μηχανισμού ε μικρή ταχύτητα.
2. Απαγορεύεται η εισαγωγή ή παραμονή κρεμασμένου οδηγού πλύσεως κάθε τύπου ή μηχανής πλύσεως, εντός δεξαμενής μη ελεύθερης αερίων, κατά το χρόνο που εισάγεται ατμός είτε παραμένει εντός αυτής σαν νέφος.
3. Απαγορεύεται η παραμονή μηχανής πλύσης ή άλλου οδηγού, γειωμένου ή μη, εντός δεξαμενής μη ελεύθερης αερίων, εντός της οποίας υπάρχει ατμονέφος.
1. Η Λιμενική Αρχή απαγορεύει τη διενέργεια εργασιών του προηγούμενου άρθρου, εφόσον δεν αναγράφεται στη γνωμάτευση η δυνατότητα εκτέλεσης αυτών και απαγορεύει, στην περίπτωση αυτή, την αγκυροβολία σε χώρους διενέργειας επισκευών άλλων πλοίων.
2. Τα προς παροπλισμό δεξαμενόπλοια είναι εφοδιασμένα με πιστοποιητικό απαλλαγής από τα αέρια (GΑS FRΕΕ).
1. α. Κατά τη διάρκεια της έρευνας της κατάστασης των δεξαμενών ή της εκτέλεσης εργασιών για την άρση του χαρακτηρισμού πλοίων ως επικίνδυνων, τα υπό έλεγχο πλοία παραμένουν υποχρεωτικά επ’ αγκύρα, εκτός λιμένα και μακριά του θαλασσίου γενικά χώρου παραμονής αργούντων πλοίων ή των συνηθισμένων γραμμών διέλευσης πλοίων, που πρόκειται να εισέλθουν στο λιμένα.
β. Τα χορηγούμενα πιστοποιητικά χάνουν αυτομάτως κάθε ισχύ, εφόσον επήλθε μεταβολή των συνθηκών επί των οποίων βασίσθηκε η γνωμάτευση του Χημικού, κατά τον χρόνο της επιθεώρησης των εξετασθέντων χώρων.
Μεταβολή των συνθηκών αυτών επιβάλλει την ανανέωση του υπάρχοντος πιστοποιητικού, με τη διενέργεια νέας επιθεώρησης.
2. Κατ’ εξαίρεση της προηγούμενης παραγράφου, οι ως ανωτέρω εργασίες μπορούν να εκτελούνται και εντός του λιμένα, κατά την κρίση της Λιμενικής Αρχής, μακριά όμως από ελλιμενισμένα πλοία ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις, με ευθύνη του πλοιοκτήτη ή του πλοιάρχου, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Δια του πλοίου μεταφέρεται αργό πετρέλαιο και προϊόντα αυτού.
β. Υφίσταται ο ακόλουθος εξοπλισμός, τα μέσα και τα υλικά προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και το απαραίτητο για το χειρισμό τους προσωπικό:
i) Σε άμεση ετοιμότητα και στην επιβαλλόμενη, κατά περίπτωση, έκταση, πλωτό φράγμα, εγκεκριμένου τύπου, το οποίο θα αναπτύσσεται άμεσα σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου, προκειμένου αυτό να περιορίζεται μέσα στο φράγμα.
ii) Σε άμεση ετοιμότητα για χρησιμοποίηση, μηχανικά μέσα περισυλλογής πετρελαίου, καθώς και επαρκής ποσότητα απορροφητικών υλικών εγκεκριμένου τύπου.
iii) Διασκορπιστικές ουσίες, εγκεκριμένου τύπου, στην αναγκαία, κατά περίπτωση, ποσότητα, καθώς και συσκευή εκτόξευσης αυτών.
γ. Βρίσκονται σε ετοιμότητα οι αντλίες πυρκαγιάς και τα πυροσβεστικά μέσα του πλοίου και του ναυπηγείου, εφόσον οι εργασίες εκτελούνται σε αυτό.
δ. Τα κατάλοιπα από τον καθαρισμό των δεξαμενών δεν αποβάλλονται στη θάλασσα, αλλά συγκεντρώνονται σε δεξαμενή του πλοίου και, αν αυτό δεν είναι δυνατό, διοχετεύονται σε κατάλληλη φορτηγίδα.
ε. Οι αντλίες φορτίου και τα δίκτυα αυτών πλένονται προσεκτικά δια ύδατος.
στ. Τα επιστόμια εξαερισμού των δεξαμενών, στις οποίες εκτελούνται εργασίες, απομονώνονται.
ζ. Τα θερμικά στοιχεία (σερπαντίνες) των δεξαμενών πλένονται δια ύδατος ή δια ατμού.
η. Οι ανθρωποθυρίδες των δεξαμενών ανοίγονται, όπου απαιτείται.
θ. Ρυθμίζεται, όσο απαιτείται, η λειτουργία των εκχυτήρων αερίου ή των ανεμιστήρων.
ι. Παρέχεται επιπρόσθετος αερισμός στις δεξαμενές, εάν στην ατμόσφαιρα αυτών περιέχονται εύφλεκτα αέρια.
ια. Απομακρύνονται η λάσπη και οι επικαθήσεις (καθαλατώσεις).
ιβ. Καθαρίζονται όλες οι σωληνώσεις αερίων και παροχής ατμού καθαρισμού και όλα τα δικτυωτά (FLAMΕ 0ΑRRESTERS) διατηρούνται καθαρά και ελεύθερα.
1. Πλοίαρχοι ή ναυτικοί πράκτορες οι οποίοι ζητούν την, κατά τα προηγούμενα άρθρα, διακοπή της μεταχείρισης των πλοίων τους ως επικινδύνων (ιδίως από πλευράς καθορισμού αγκυροβολίου, εντός ή εκτός λιμένα ή αγκυροβολίας αυτών ως αργούντων, εκτέλεσης επισκευών εντός ή εκτός λιμένα ή δεξαμενισμού αυτών κ.λπ.), οφείλουν όπως, μετά της σχετικής αίτησης, υποβάλλουν και τη γνωμάτευση του άρθρου 41 του παρόντος.
2. Προ της έναρξης οποιασδήποτε επισκευαστικής εργασίας, επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουν δημιουργηθεί αέρια μέσα στα κατάλοιπα των πετρελαίων και να έχουν εγκλωβισθεί, οπότε και πάλι ο κίνδυνος είναι μεγάλος, τότε υποχρεωτικά απαιτείται έλεγχος, έστω και αν έχει προηγηθεί τέτοιος, όταν το σκάφος κατέπλευσε στο λιμένα, είτε από Χημικό οριζόμενο από την πλοιοκτήτρια εταιρεία είτε από Χημικό του εργοστασίου, το οποίο πρόκειται να αναλάβει τις επισκευαστικές εργασίες
Οι πλοίαρχοι των πλοίων συμμορφώνονται πλήρως προς τις υποχρεώσεις και περιορισμούς, που τυχόν υπάρχουν στις γνωματεύσεις που αναφέρονται στο άρθρο 41, ιδίως όσον αφορά στην απαγόρευση εργασιών.
Οι γνωματεύσεις που αναφέρονται στο άρθρο 41, ανεξαρτήτως του χρόνου ισχύος που αναγράφεται σε αυτές, χάνουν αυτόματα κάθε ισχύ, από της φόρτωσης του πλοίου για διενέργεια νέας μεταφοράς υγρών καυσίμων, όταν το πλοίο επανέρχεται στην κατάσταση της μεταχείρισης αυτού ως επικίνδυνου.
Στα, δια του παρόντος καθοριζόμενα, μέτρα ελέγχου υπόκεινται και τα καταπλέοντα για οποιαδήποτε αιτία στο λιμένα κενά πλοία, εφόσον από την τελευταία εκκένωση του σκάφους από το φορτίο, δεν υποβλήθηκαν σε έλεγχο, αποδεικνυόμενο από γνωμάτευση αναγνωρισμένου εργαστηρίου (Ελληνικού ή ξένης χώρας).
1. Η κυκλοφορία εντός της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης του λιμένα, καθώς και στους λιμένες, όρμους και ακτές της περιφέρειας δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής, καθώς και η άνοδος στα πλοία κάθε εργαζομένου (εργολάβου, διερμηνέα, μικροπωλητή, φωτογράφου κ.λπ.), προς άσκηση του επαγγέλματός του, επιτρέπεται μόνο κατόπιν έγγραφης άδειας της Λιμενικής Αρχής, που καταχωρείται σε, τηρούμενο από αυτή, βιβλίο εργαζομένων στην περιφέρεια δικαιοδοσίας της. Η ανωτέρω άδεια εκδίδεται κατόπιν υποβολής του σχετικού εντύπου αίτησης και των δικαιολογητικών που προβλέπονται στην υπό στοιχεία ΔΙΑΔΙΠΥΔ/Φ15/21/27681/12-9-2017 κοινή υπουργικής απόφασης (Β’ 3446).
2. Οι άδειες κυκλοφορίας της προηγούμενης παραγράφου είναι προσωπικές, απαγορευόμενης της εκχώρησής τους σε άλλα πρόσωπα.
3. Οι άδειες κυκλοφορίας πρέπει να επιδεικνύονται στα στελέχη της Λιμενικής Αρχής, όταν ζητούνται από αυτά
1. Δεν χορηγείται άδεια κυκλοφορίας προς εργασία σε πρόσωπα:
α) Καταδικασθέντα για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση, λαθρεμπόριο, εμπορία ή χρήση ναρκωτικών, αλιεία με δυναμίτιδα, παραβάσεις νόμου περί συναλλάγματος κ.λπ.
β) Επικίνδυνα, κατά την κρίση της Λιμενικής Αρχής, για τη δημόσια τάξη, ασφάλεια, υγεία και τα χρηστά ήθη.
γ) Μη έχοντα την προβλεπόμενη ηλικία από τους εργατικούς νόμους.
2. Οι άδειες που έχουν χορηγηθεί ανακαλούνται, εφόσον τα πρόσωπα στα οποία χορηγήθηκαν, στερήθηκαν μεταγενέστερα του δικαιώματος κτήσης τέτοιας άδειας.
3. Οι ανωτέρω άδειες υπόκεινται σε ανάκληση, εάν κατά την κρίση της Λιμενικής Αρχής έγινε κακή χρήση αυτών ή συντρέχει άλλος σοβαρός προς τούτο λόγος, δι’ ανακλητικής απόφασης του Λιμενάρχη, δεόντως αιτιολογημένης.
4. Κατ’ εξαίρεση των οριζομένων στην παρ. 1.α), επιτρέπεται η χορήγηση και μόνο των αιτούμενων ατομικών επαγγελματικών αδειών αλιείας σε άτομα με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, εφόσον από την τέλεση του ποινικού αδικήματος έχει παρέλθει τριετία για τα πλημμελήματα και δεκαετία για τα κακουργήματα και δεν είναι υπότροπα για τα συγκεκριμένα αδικήματα που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Για την εργασία των φορτοεκφορτώσεων λιμένα κάθε ημέρας και για κάθε πλοίο, συντάσσεται πίνακας με φροντίδα του επικεφαλής των φορτοεκφορτωτών, κατά τα ειδικότερα από τους αρμόδιους οργανισμούς ισχύοντα, ο οποίος αφού υπογραφεί από αυτόν, υποβάλλεται στη Λιμενική Αρχή.
Απαγορεύεται η παραμονή στους χώρους των φορτοεκφορτώσεων, στις φορτηγίδες και λοιπά πλωτά ναυπηγήματα οποιουδήποτε προσώπου, μη εφοδιασμένου με την προβλεπόμενη άδεια κυκλοφορίας του άρθρου 49 ή επαγγελματικές άδειες εργασίας του άρθρου 53 και το οποίο δεν έχει εργασία.
Οι εργατοτεχνίτες μηχανουργείων και ναυπηγείων, καθώς και οποιοδήποτε άλλο εργατοτεχνικό προσωπικό, ανέρχονται προς εργασία επί πλοίων ευρισκόμενων στην περιοχή της Λιμενικής Αρχής ως ακολούθως:
1. α) Βάσει ονομαστικής κατάστασης, η οποία καταρτίζεται από τον εργοδότη σε δύο αντίγραφα, στην οποία αναγράφονται αυτοί που αποτελούν την ομάδα εργασίας, με πλήρη στοιχεία και ειδικότητα καθενός, ελεγχόμενη και θεωρούμενη από τη Λιμενική Αρχή.
Στην κατάσταση γράφεται η διάρκεια της ισχύος της, ο ημερήσιος χρόνος εργασίας των εργατοτεχνιτών και το πλοίο επί του οποίου θα εργασθεί η ομάδα.
β) Πριν από την υποβολή της κατάστασης στη Λιμενική Αρχή προς έλεγχο, πρέπει να υπάρχει σε αυτή σχετική θεώρηση της αρμόδιας υπηρεσίας επιθεώρησης εργασίας.
γ) Δεν επιτρέπεται στα μέλη της ανωτέρω ομάδας να επιβιβάζονται σε άλλα πλοία εκτός του αναφερόμενου ειδικά στην κατάσταση, ούτε να βρίσκονται σε άλλους επισκευαστικούς χώρους, εκτός του χώρου στον οποίο βρίσκεται το από αυτούς επισκευαζόμενο πλοίο.
2. Βάσει άδειας που εκδίδεται από τη Λιμενική Αρχή ή ειδικής επαγγελματικής ταυτότητας που εκδίδεται από τον εργοδότη και η οποία θεωρείται κάθε χρόνο από τη Λιμενική Αρχή. Η ανωτέρω άδεια χορηγείται, αφού διαπιστωθεί η ασφάλιση του εργατοτεχνίτη στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα.
1. Οι επαγγελματικές, ετήσιας ισχύος, άδειες ανόδου επί πλοίων εξωτερικού εκδίδονται από τη Λιμενική Αρχή κατά την κρίση της.
2. Οι επαγγελματικές άδειες εισόδου προς εργασία στον λιμένα και λοιπές ειδικές άδειες εκδίδονται από τη Λιμενική Αρχή κατά την κρίση της.
3. Οι άδειες ανόδου προς επίσκεψη επί πλοίων εξωτερικού εκδίδονται ως ανωτέρω.
4. Σε όλες τις περιπτώσεις αυτού του άρθρου είναι αναγκαία η προσκόμιση και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του ενδιαφερόμενου. Το δελτίο ταυτότητας μπορεί να κρατηθεί από το στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που ασκεί τον έλεγχο και να επιστραφεί στον κάτοχο κατά την έξοδο.
1. α) Οι άδειες των παρ. 1 και 3 του άρθρου 53 είναι διατιμημένα έντυπα του ΝΑΤ, σύμφωνα με το εδάφιο δ’ παρ. 1 του άρθρου 28 του ν.δ. 3738/1957 (Α’ 169), στο οποίο και αποδίδονται οι εισπράξεις.
β) Επί της άδειας γράφονται τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου, η αιτία της ανόδου επί του πλοίου, ο χρόνος ισχύος της, καθώς και άλλα σχετικά στοιχεία, κατά την κρίση της υπηρεσίας.
2. Οι άδειες της παρ. 2 του άρθρου 53 είναι αστυνομικής φύσεως, χωρίς αύξοντα αριθμό και τιμή διάθεσης.
3. Ο τύπος των χορηγούμενων αδειών από τη Λιμενική Αρχή καθορίζεται ειδικότερα με απόφαση του Λιμενάρχη.
4. α) Για όλες τις κατηγορίες και ειδικότητες των απασχολούμενων επαγγελματικά στο λιμένα, οι οποίοι και είναι εφοδιασμένοι με αστυνομικές επαγγελματικές άδειες, πρέπει να τηρείται από τη Λιμενική Αρχή ειδικό βιβλίο μητρώου κατά ειδικότητα.
β) Επίσης, για τα τυχόν σκάφη ή πλωτά ναυπηγήματα τα οποία χρησιμοποιούνται από τους κατά τα ανωτέρω επαγγελματίες, προς εξυπηρέτηση των αναγκών λειτουργίας του λιμένα, πρέπει να τηρείται ειδικό κατά κατηγορία βιβλίο μητρώου.
γ) Ο τύπος τήρησης των επαγγελματικών ως ανωτέρω μητρώων καθορίζεται με απόφαση του Λιμενάρχη.
1. Για τον παροπλισμό πλοίων απαιτείται άδεια της Λιμενικής Αρχής, η οποία χορηγείται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου πλοιοκτήτη ή ναυτικού πράκτορα.
2. Οι πλοιοκτήτες, οι πλοίαρχοι ή οι ναυτικοί πράκτορες των αργούντων πλοίων, τα οποία κατέπλευσαν στην περιοχή της Λιμενικής Αρχής, προς παροπλισμό ή για οποιαδήποτε αιτία, καταθέτουν στη Λιμενική Αρχή, εντός 24 ωρών από τον κατάπλου ή την αργία, δήλωση περί αυτού, στην οποία αναφέρονται η σημαία, το όνομα και ο αριθμός νηολογίου του πλοίου, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που θα ζητηθεί από τη Λιμενική Αρχή.
Κατόπιν, η Λιμενική Αρχή, εφόσον υπάρχει κατάλληλος χώρος, καθορίζει το αγκυροβόλιο.
3. Στη δήλωση αυτή ορίζεται ο υπεύθυνος εκπρόσωπος του πλοίου απέναντι στη Λιμενική Αρχή, σε περίπτωση απουσίας των εκπροσώπων της παρ. 1, η οποία υπογράφεται και από τον οριζόμενο ως υπεύθυνο, με τη μνεία ότι αποδέχεται το διορισμό.
4. Ο υπεύθυνος της προηγούμενης παραγράφου προβαίνει, κατά διαστήματα, στον έλεγχο των αγκυροβολίων των επ’ αγκύρα, καθώς και των πρυμνησίων των σε παραβολή παροπλισμένων ή ακινητοποιημένων πλοίων και στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, σε περίπτωση διαπίστωσης οποιασδήποτε ανωμαλίας.
5. Οι φύλακες που εκτελούν υπηρεσία σε παροπλισμένα ή αργούντα πλοία, η πρόσληψη των οποίων είναι υποχρεωτική για τα πλοία χωρητικότητας άνω των 500 κ.ο.χ., εφοδιάζονται με άδεια της Λιμενικής Αρχής, η οποία χορηγείται στους ενδιαφερόμενους, εφόσον υποβληθούν σε αυτήν:
α. Αίτηση.
β. Δήλωση του ενδιαφερόμενου πλοιοκτήτη ή του εκπροσώπου αυτού, με πλήρη στοιχεία του φύλακα, ότι ο προσλαμβανόμενος ως φύλακας έχει επιλεχθεί από αυτόν.
γ. Πιστοποιητικό φοίτησης σε Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων.
6. Η πρόσληψη φύλακα παροπλισμένου πλοίου γίνεται με σύμβαση εργασίας, μεταξύ του προσλαμβανόμενου και του πλοιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου ή αντιπροσώπου αυτού, η οποία συντάσσεται σε τέσσερα (4) αντίγραφα και θεωρείται από τη Λιμενική Αρχή.
Οι φύλακες που εκτελούν υπηρεσία επί παροπλισμένου ή για οποιαδήποτε αιτία αργούντος πλοίου λαμβάνουν κάθε μέτρο προς φύλαξη και διατήρηση αυτού σε ασφάλεια, κατά τις υπάρχουσες διατάξεις και κανόνες ναυτικής εμπειρίας. Ιδίως:
α. Ελέγχουν το ασφαλές αγκυροβόλιο του πλοίου, ώστε να προληφθεί κάθε μετακίνηση και να μην προκληθεί ζημία του ιδίου ή άλλου πλοίου ή, γενικά, κίνδυνος για την ασφάλεια ναυσιπλοΐας και ειδοποιούν αμέσως, με κάθε πρόσφορο μέσο, τον πλοιοκτήτη ή αντιπρόσωπο και τη Λιμενική Αρχή, σε περίπτωση διαπίστωσης κάποιας ανωμαλίας, καθώς επίσης και σε περίπτωση διαπίστωσης περιστατικού ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής γύρω από το φυλασσόμενο πλοίο.
β. Λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο προς πρόληψη και καταστολή πυρκαγιάς από πλησίον ορμούντα πλοία ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία, ειδοποιώντας τους αναφερόμενους στο προηγούμενο εδάφιο, καθώς και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, και επισημαίνουν τον κίνδυνο με εκτόξευση ερυθρών φωτοβολίδων, με τις οποίες είναι εφοδιασμένοι, μετά κατάλληλου πιστολιού ή άλλου κατάλληλου οργάνου, με μέριμνα του πλοιοκτήτη ή αντιπροσώπου ή του ορισθέντος υπευθύνου.
γ. Απαγορεύουν την προσέγγιση κάθε πλωτού μέσου στο παροπλισμένο πλοίο, καθώς και την άνοδο σε αυτό κάθε προσώπου, χωρίς άδεια της Λιμενικής Αρχής.
δ. Απαγορεύουν τη διενέργεια κάθε είδους επισκευών, την άνοδο συνεργείων ή εργατοτεχνιτών γενικά, εφόσον δεν είναι εφοδιασμένοι με ειδική άδεια της Λιμενικής Αρχής, η οποία ορίζει το είδος, την έκταση, τη διάρκεια των εργασιών και τον επικεφαλής υπεύθυνο για τη λήψη των ενδεδειγμένων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων, καθώς και την υποχρέωση επιθεώρησης του χώρου, μετά τη λήξη της εργασίας, ότι δεν άφησε καμία επικίνδυνη εστία.
ε. Παρέχουν πρόθυμα κάθε πληροφορία που ζητείται από τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., που αφορά στα καθήκοντα αυτών και στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και γενικά στην κατάσταση στην περιοχή.
1. Υπόχρεοι για την πρόσληψη και εγκατάσταση των φυλάκων στα παροπλισμένα πλοία είναι οι ιδιοκτήτες ή οι αντιπρόσωποι αυτών στην Ελλάδα ή οι ναυτικοί πράκτορες, οι δηλούντες κατάπλου στην Υπηρεσία του Λιμεναρχείου.
2. Σε αδυναμία ή άρνηση ορισμού φύλακα, ανεξαρτήτως των επιβαλλόμενων κυρώσεων, ορίζεται φύλακας με φροντίδα της Λιμενικής Αρχής, η δε σχετική δαπάνη καταλογίζεται στους υπόχρεους, οι οποίοι προβλέπονται στην παρ. 1 και εισπράττεται ως έσοδο αποκατάστασης
των πραγμάτων στην, σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό, τάξη. Επίσης, επιβάλλεται απαγόρευση απόπλου του πλοίου, σύμφωνα με τις συναφείς διατάξεις του άρθρου 157 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου.
Οι οριζόμενοι ως φύλακες επί πλοίων τα οποία είναι σε ενέργεια και δεν τελούν υπό απαγόρευση απόπλου, λόγω αναγκαστικής ή συντηρητικής κατάσχεσης ή προσωρινής διαταγής των δικαστηρίων:
α) Εφόσον είναι μέλη πληρώματος του ίδιου πλοίου, εκτελούν τα αναφερόμενα στον οικείο κανονισμό εργασίας καθήκοντα απαγόρευσης και απαγορεύουν την άνοδο επί του πλοίου κάθε προσώπου χωρίς άδεια της Λιμενικής Αρχής, εφόσον πρόκειται περί πλοίων εξωτερικού.
β) Εφόσον δεν ανήκουν στο πλήρωμα του πλοίου, εφοδιάζονται με άδεια της Λιμενικής Αρχής και υποχρεούνται στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του άρθρου 56.
Οι εφοδιασμένοι με άδεια φύλακες, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους, φέρουν κονκάρδα διαστάσεων 0,08 Χ 0,03, στην οποία αναγράφονται οι λέξεις (η μία άνωθεν της άλλης) "ΦΥΛΑΚΑΣ ΠΛΟΙΟΥ", στην Αγγλική "WAΤCHMAΝ", καθώς και στο δεξί χέρι περιβραχιόνιο πλάτους 0,06 χρώματος κυανού μπλε, με σειρίδες στα άκρα λευκές 0,01.
1. Εφόσον οι συνθήκες ασφαλείας της περιοχής το επιτρέπουν, μπορεί να χορηγηθεί από τη Λιμενική Αρχή άδεια διενέργειας επισκευών επί των παροπλισμένων ή αργούντων πλοίων, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της Λιμενικής Αρχής, για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας προς πρόληψη κινδύνων από πυρκαγιά, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
2. Απαγορεύεται η διενέργεια κατασκευών, επισκευών ή μετασκευών επί πλοίων αγκυροβολημένων εντός του λιμένα.
3. Κατ’ εξαίρεση, μπορεί, κατόπιν ειδικής άδειας της Λιμενικής Αρχής, να επιτραπεί εντός λιμένα η εκτέλεση μικροεπισκευών και μόνο σε πλοία, τα οποία είναι σε ενέργεια, με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και θα ευρίσκονται σε ετοιμότητα τα πυροσβεστικά μέσα του πλοίου.
4. Σε όλες τις περιπτώσεις διενέργειας των ανωτέρω εργασιών, προκειμένου περί δεξαμενοπλοίων, πρέπει το πλοίο να είναι απαλλαγμένο αερίων, γεγονός που διαπιστώνεται με τη διενέργεια σχετικού ελέγχου των δεξαμενών (GΑS FRΕΕ.ΑS FRΕΕ.ΕΕ).
Με απόφαση του Λιμενάρχη μπορούν να ρυθμίζονται δευτερεύουσας φύσεως ζητήματα, το οποία ανάγονται στην ασφάλεια των παροπλισμένων και επισκευαζόμενων πλοίων, σε ναυπηγεία και επισκευαστικές βάσεις δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής, από κίνδυνο πυρκαγιάς, δυσμενών καιρικών συνθηκών κ.λπ.
1. Οι μικροπωλητές, κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, οφείλουν να είναι κόσμιοι, καθαροί, να φέρουν καθαρή περιβολή και επ’ αυτής τον αριθμό της άδειάς τους.
2. Οι μικροπωλητές συμμορφώνονται με τις ισχύουσες περί της άσκησης υπαίθριου (στάσιμου και πλανόδιου) εμπορίου διατάξεις.
Δεν επιτρέπεται στους μικροπωλητές:
α) Να φωνασκούν για να προσελκύουν πελατεία, καθώς επίσης και να θορυβούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο, προκαλώντας ενόχληση στο κοινό.
β) Να βρίσκονται στις κλίμακες των πλοίων ή κοντά σε αυτές και να παρεμποδίζουν την ελεύθερη και απρόσκοπτη κυκλοφορία των επιβατών και των εργαζομένων.
γ) Να διαλαλούν επί των πλοίων, με τα οποία τυχόν ταξιδεύουν, τα διατιθέμενα από αυτούς προς πώληση είδη
1. Μικροπωλητές αρτιδίων, παρασκευασμάτων, γλυκισμάτων, ξηρών καρπών και λοιπών παρεμφερών τροφίμων, υποχρεούνται να προφυλάσσουν αυτά, εντός υάλινων προθηκών και να χρησιμοποιούν λαβίδες ή άλλα κατάλληλα όργανα, οι ίδιοι δε να είναι εφοδιασμένοι με βιβλιάριο υγείας, όπως προβλέπουν οι υγειονομικές διατάξεις.
2. Μικροπωλητές που ανέρχονται σε πλοία, κατόπιν χορήγησης βεβαίωσης συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων της Λιμενικής Αρχής, παραμένουν στον καθοριζόμενο από τη Λιμενική Αρχή χώρο, απαγορευόμενης της κυκλοφορίας τους εντός των διαμερισμάτων των πλοίων.
3. Δεν επιτρέπεται η εναπόθεση και έκθεση εμπορευμάτων προς πώληση στους προβλήτες, προκυμαίες και άλλους παραλιακούς χώρους, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Λιμενικής Αρχής. Σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο από όργανα της Λιμενικής Αρχής, τα εμπορεύματα απομακρύνονται άμεσα.
1. Οι επαγγελματίες φωτογράφοι που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής, είναι κόσμιοι, καθαροί και ευπαρουσίαστοι.
2. Δεν επιτρέπεται σε αυτούς:
α. Να απομακρύνονται πέραν των ορισθέντων σε αυτούς από τη Λιμενική Αρχή χώρων.
β. Να φωτογραφίζουν οποιοδήποτε πρόσωπο εν αγνοία του ή χωρίς προηγούμενη συγκατάθεσή του, καθώς και κάθε φύσεως λιμενικές εγκαταστάσεις, χωρίς άδεια της Λιμενικής Αρχής.
γ. Να ενοχλούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το κοινό, τους ταξιδιώτες ή τους άλλους εργαζόμενους.
Πλοίαρχοι ή κυβερνήτες πλοίων και πλωτών ναυπηγημάτων που μεταφέρουν επικίνδυνες ύλες αγκυροβολούν σε χώρο έξω από το λιμένα και σε απόσταση μισού (0,5) ναυτικού μιλίου τουλάχιστον από αυτόν και μακριά από άλλα αγκυροβολημένα πλοία.
Απαγορεύεται κάθε εργασία καθαριότητας αυτοκινήτων στο χερσαίο χώρο του λιμένα.
Η φόρτωση των φορτηγών αυτοκινήτων γίνεται κατά τρόπο ώστε να μη φέρουν φορτίο βάρους μεγαλύτερου του επιτρεπόμενου και να μην εξέχουν από αυτά κάθε είδους επιμήκη αντικείμενα, που μπορούν να προκαλέσουν ζημίες ή κίνδυνο ή να σύρονται στο κατάστρωμα των οδών. Απαγορεύεται η παραλαβή επιβατών από τα φορτηγά αυτοκίνητα, εκτός της θέσης πλησίον του οδηγού, στην οποία μπορεί να επιβαίνει πρόσωπο, που έχει σχέση με το αυτοκίνητο ή το φορτίο.
1. Απαγορεύεται η παραλαβή και μεταφορά κάθε είδους φορτίου από τα επιβατηγά αυτοκίνητα, εκτός από τις αποσκευές των επιβατών εντός του αποσκευοφορέα (port baggage), που απαγορεύεται να παραμένει ανοικτός.
2. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, όταν καλούνται από στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τίθενται στη διάθεση αυτών για τη μεταφορά τραυματιών ή κάθε προσώπου, που χρήζει μεταφοράς για περίθαλψη.
3. Η υποχρέωση αυτή βαρύνει και τους οδηγούς αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, σε έλλειψη ή αδυναμία μεταφοράς με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης.
4. Σε κάθε είδους αυτοκίνητα απαγορεύεται να επιβαίνουν περισσότεροι των θέσεων, που είναι γραμμένοι στην άδεια του αυτοκινήτου.
1. Οι οδηγοί αυτοκινήτων, όταν ελέγχονται από στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., επιδεικνύουν σε κάθε ζήτηση κάθε δικαιολογητικό για το οποίο υπάρχει υποχρέωση να εφοδιάζονται (άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτων, άδεια ικανότητας οδηγού, πιστοποιητικό κυριότητας αυτοκινήτων κ.λπ.).
2. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων σταθμεύουν αμέσως μόλις διαταχθούν από στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και συμμορφώνονται απροφάσιστα προς τα σήματα και οδηγίες, που δίδονται από αυτά.
3. Οι οδηγοί αυτοκινήτων συμμορφώνονται προς τις καθοδηγητικές πινακίδες κάθε είδους, που έχουν τοποθετηθεί από τη Λιμενική Αρχή.
1. Οι οδηγοί αυτοκινήτων με μετρητή (ταξί) εξυπηρετούν και μεταφέρουν το κοινό χωρίς καμία διάκριση ως προς τα πρόσωπα, ανεξάρτητα από την έκταση της διαδρομής και χωρίς κανένα δικαίωμα σε, πλέον του καθοριζόμενου τιμολογίου, αμοιβή.
2. Απαγορεύεται η απομάκρυνση του οδηγού αυτοκινήτου με μετρητή (ταξί) από τη θέση του, όταν το αυτοκίνητο ευρίσκεται σε καθορισμένους τόπους στάθμευσης της λιμενικής περιοχής.
1. Οδηγοί εφοδιασμένοι με ειδικές άδειες στάθμευσης σε καθορισμένο χώρο, τοποθετούν αυτές επάνω στο παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους.
2. Απαγορεύεται έστω και η προσωρινή στάθμευση κάθε αυτοκινήτου σε χώρους όπου απαγορεύεται αυτή ή όταν από τη στάθμευση εμποδίζεται η κυκλοφορία και η διακίνηση επιβατών ή εμπορευμάτων, άλλων τροχοφόρων.
3. Απαγορεύεται τα φορτηγά οχήματα και λοιπά τροχοφόρα να παραμένουν στους προβλήτες, προκυμαίες και παραλιακούς χώρους, πέρα από τον απόλυτο αναγκαίο χρόνο για φορτοεκφόρτωση.
1. Οι οδηγοί αυτοκινήτων, όταν βρίσκονται σε χώρους στάθμευσης ή κινούνται στην περιφέρεια δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής, συμπεριφέρονται μεταξύ τους και προς το κοινό με ευγένεια και ευπρέπεια.
2. Οι οδηγοί αυτοκινήτων απαγορεύεται να απομακρύνονται από τα οχήματά τους προς άγρα πελατών ή για άλλο αδικαιολόγητο λόγο.
3. Απαγορεύονται οι κάθε είδους θόρυβοι, φωνασκίες, διαπληκτισμοί και γενικά πράξεις που μπορούν να διαταράξουν την κοινή ησυχία ή και να προκαλέσουν παράπονα των επιβατών.
1. Με απόφαση της Λιμενικής Αρχής καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια που αφορά στον τρόπο και χώρο κίνησης των οχημάτων στην περιοχή του λιμένα, εφόσον θέματα τροχαίας κίνησης ρυθμίζονται από αυτή, κατά τις ισχύουσες διατάξεις.
2. Η μεγαλύτερη ταχύτητα των φορτηγών αυτοκινήτων ορίζεται σε δέκα (10) χιλιόμετρα την ώρα εντός του λιμένα και σε πέντε (5) χιλιόμετρα την ώρα στα κρηπιδώματα, καθώς και έξω από τις θύρες αποθηκών και υποστέγων.
3. Απαγορεύεται η είσοδος και κυκλοφορία, εντός του λιμένα, κάθε είδους οχήματος που δεν ανήκει στον μόνιμο εξοπλισμό του λιμένα, χωρίς άδεια της Λιμενικής Αρχής.
4. Η μεγαλύτερη ταχύτητα των διακινούμενων εντός του λιμένα αυτοκινήτων ορίζεται σε είκοσι (20) χιλιόμετρα την ώρα.
Οι διατάξεις του Κεφαλαίου αυτού εφαρμόζονται ανάλογα και σε μη αυτοκίνητα οχήματα, εφόσον δεν είναι ασυμβίβαστες προς το είδος του οχήματος και τον τρόπο κίνησης αυτών.
Οι επιβαίνοντες σε ποδήλατα υποχρεούνται να συμμορφώνονται στις ειδικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε ορισμένους χώρους, που καθορίζονται με απόφαση της Λιμενικής Αρχής, ως είσοδοι σε προβλήτες και συμμορφώνονται προς τις διαταγές που δίδονται από τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που ρυθμίζουν την κίνηση.
Στους παραβάτες του παρόντος Κεφαλαίου, εκτός του προστίμου, μπορεί να εφαρμοστεί ανάλογα και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει.
Υπεύθυνοι για κάθε παράβαση οποιουδήποτε οχήματος είναι οι οδηγοί και οι ιδιοκτήτες αυτών.
Οι φορτηγίδες που χρησιμοποιούνται στο λιμένα και στην περιοχή του είναι εγγεγραμμένες σε ένα από τα τηρούμενα από τη Λιμενική Αρχή βιβλία (νηολογίων ή φορτηγίδων).
Οι ιδιοκτήτες των φορτηγίδων ή αυτοί που εκμεταλλεύονται αυτές είναι υπεύθυνοι για:
1. Την καθαριότητα των φορτηγίδων και του τμήματος της παραλίας που αντιστοιχεί στα αγκυροβόλιά τους.
2. Τη συνεχή ύπαρξη φύλακα επάνω στη φορτηγίδα, η οποία παραμένει με φορτίο.
3. Την ασφαλή αγκυροβολία των φορτηγίδων.
1. Η παραβολή των φορτηγίδων στα πλοία γίνεται παράλληλα προς τις πλευρές των πλοίων και όχι περισσότερο από μία σειρά για κάθε πλευρά του πλοίου.
2. Δεν επιτρέπεται η παραμονή των φορτηγίδων στα πλευρά των πλοίων περισσότερο από τον απαραίτητο για φόρτωση χρόνο.
3. Απαγορεύεται η παραμονή και η συσσώρευση κενών ή με φορτίο φορτηγίδων, στους χώρους φορτοεκφόρτωσης του λιμένα.
Οι ιδιοκτήτες ή οι εκμεταλλευόμενοι τις φορτηγίδες υποχρεούνται:
1. Να αφήνουν ελεύθερο χώρο, που χρησιμοποιείται για την πρυμνοδέτηση των πλοίων.
2. Να μετασταθμεύουν έγκαιρα τις φορτηγίδες τους, κατά τις διαταγές της Λιμενικής Αρχής και τις παρουσιαζόμενες ανάγκες. Οι πλοίαρχοι, πριν από τις διαταγές απάρσεως, οφείλουν να βεβαιωθούν ότι απομακρύνθηκαν από τα πλευρά του πλοίου τους όλες οι φορτηγίδες και λοιπά πλωτά μέσα.
3. Τα πληρώματα των φορτηγίδων υποχρεούνται να απομακρύνουν αυτές από το πλοίο, αμέσως μόλις διαταχθούν από τον πλοίαρχο.
4. Δεν επιτρέπεται η εξακολούθηση των φορτοεκφορτωτικών εργασιών με φορτηγίδες, μετά τη λύση των πρυμνησίων ή την έναρξη γενικά των χειρισμών απάρσεως.
5. Απαγορεύεται, κατά την άφιξη του πλοίου, η έναρξη φορτοεκφορτωτικών εργασιών με φορτηγίδες, πριν το πλοίο αγκυροβολήσει και προσδεθεί ασφαλώς.
1. Ο χώρος αγκυροβολίας των φορτηγίδων ορίζεται κάθε φορά με διαταγή της Λιμενικής Αρχής.
2. Για τη μετακίνηση φορτηγίδων σε άλλο λιμένα, απαιτείται ειδική έγκριση της Λιμενικής Αρχής.
1. Απαγορεύεται η προσέγγιση λέμβων στα πλοία, πριν από την ελευθεροκοινωνία, αγκυροβολία και πρυμνοδέτησή τους.
2. Απαγορεύεται η πρόσδεση λέμβων και μηχανοκίνητων σκαφών στις κλίμακες των πλοίων, καθώς και μπροστά από τις σκάλες των αποβαθρών. Επίσης, απαγορεύεται η αγκίστρωση των λέμβων επάνω στα πλοία, κατά τον πλου ή και πριν από την αγκυροβολία τους.
1. Δεν επιτρέπεται σε ιδιωτικής χρήσης λέμβους και πλοιάρια να χρησιμοποιούνται σε εργασίες εκτελούμενες από επαγγελματικά σκάφη.
2. Δεν επιτρέπεται η χρήση ιστίων κατά τη μεταφορά επιβατών με λέμβους.
3. Δεν επιτρέπεται σε λέμβους και μηχανοκίνητα σκάφη να πλέουν μπροστά από τα υπηρεσιακά εφόλκια της Λιμενικής Αρχής, του Πολεμικού Ναυτικού και του Πλοηγικού Σταθμού.
1. Η περιοχή αγκυροβολίας λέμβων, καθώς και μηχανοκίνητων και ιστιοφόρων σκαφών, επαγγελματικών και ιδιωτικών, καθορίζεται από τη Λιμενική Αρχή. Σε περίπτωση ύπαρξης αρμόδιου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα, εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
2. Από τη Λιμενική Αρχή είναι δυνατόν να καθορίζονται περιοχές στις οποίες απαγορεύεται η κυκλοφορία λέμβων και μηχανοκίνητων σκαφών, όταν υπάρχουν ειδικοί λόγοι.
Απαγορεύεται η προσέγγιση κάθε πλωτού μέσου σε κάθε κατηγορίας πλοία υπό ξένη σημαία ή προερχόμενα από το εξωτερικό, καθώς και στα πολεμικά σκάφη, χωρίς άδεια της Λιμενικής Αρχής.
1. Τις ημέρες και ώρες κατά τις οποίες οι λέμβοι και τα μηχανοκίνητα σκάφη δεν χρησιμοποιούνται, ασφαλίζονται τα κουπιά και αφαιρούνται τα ιστία τους, με φροντίδα του ιδιοκτήτη τους ή του λεμβούχου.
2. Απαγορεύεται η ανέλκυση λέμβων και πλοιαρίων στις αποβάθρες, προκυμαίες και προβλήτες, καθώς και σε χώρους που χρησιμοποιούνται για λήψη θαλασσίων λουτρών.
1. Ως σκάφη ναυτικού αθλητισμού νοούνται τα αγωνιστικά και εκπαιδευτικά σκάφη και λέμβοι, ειδικής κατασκευής, κωπήλατα, ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα, τα οποία προορίζονται να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για αγωνιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς ναυτικού αθλητισμού, εφόσον επισημαίνονται ως τέτοια από τον κατασκευαστή.
2. Τα σκάφη αυτά μπορούν να αποτελούν ιδιοκτησία Ναυταθλητικού Σωματείου ή Ομίλου ή και ιδιωτικών μελών των Σωματείων αυτών.
3. Τα σκάφη που ανήκουν στη δύναμη κάθε Ναυταθλητικού Σωματείου ή Ομίλου πρέπει να φέρουν καθαρά και ανεξίτηλα τα διακριτικά σημεία του Σωματείου τους και τον αριθμό τους, ο οποίος γράφεται και επί της ιστιοφορίας τους.
Οι διοικούντες τα Ναυταθλητικά Σωματεία ευθύνονται για τη διατήρηση των εγγεγραμμένων στη δύναμή τους σκαφών, σε καλή κατάσταση, από άποψη ασφαλούς ναυσιπλοΐας και εξαρτισμού γενικά. Ευθύνονται, επίσης, για την στελέχωσή τους με ικανούς και κατάλληλους χειριστές και πληρώματα, κατά τις σχετικές προβλέψεις των ισχυόντων εσωτερικών τους κανονισμών, οι οποίοι κοινοποιούνται έγκαιρα στη Λιμενική Αρχή, καθώς και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, της τήρησης από αυτούς των κανόνων ναυσιπλοΐας και των διατάξεων του παρόντος, ανεξάρτητα της ειδικότερης ευθύνης των χειριζόμενων αυτά.
Επιτρέπεται ο απόπλους, χωρίς άδεια της Λιμενικής Αρχής, των σκαφών που προορίζονται αποκλειστικά για τον ναυτικό αθλητισμό, εφόσον αυτά ανήκουν στη δύναμη αναγνωρισμένων ναυτικών Σωματείων.
1. Απαγορεύεται η ιστιοπλοΐα τόσο εντός του λιμένα όσο και σε ακτίνα 500 μέτρων από την είσοδό του, καθώς επίσης και εντός των διαύλων, κοντά σε αγκυροβόλια και σε περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση από διελεύσεις πλοίων.
2. Η Λιμενική Αρχή μπορεί:
α) Να απαγορεύει την ιστιοπλοΐα σε λέμβους των οποίων η κατάσταση, από άποψης σκάφους και ιστιοφορίας, δεν παρέχει επαρκή ασφάλεια και δεν επιβαίνει σε αυτή έμπειρος ναυτικός.
β) Να αναστέλλει ή να περιορίζει τον πλου ιστιοφόρων λέμβων, εάν από την κατάσταση του καιρού προβλέπεται κίνδυνος.
1. Απαγορεύεται η λήψη θαλάσσιου λουτρού εντός του λιμένα και των διαύλων.
2. Από τη Λιμενική Αρχή μπορεί να απαγορεύεται η λήψη θαλασσίων λουτρών σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές, για λόγους ασφάλειας, υγιεινής ή για άλλη αιτία.
3. Οι περιοχές στις οποίες απαγορεύεται η λήψη θαλασσίου λουτρού σημαίνονται, με φροντίδα του αρμόδιου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα ή του αρμόδιου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατόπιν υπόδειξης της Λιμενικής Αρχής.
4. Απαγορεύεται να φέρονται όπλα υποβρύχιας αλιείας (ψαροτούφεκα) σε περιοχές λουτρικών εγκαταστάσεων.
1. Οι λουόμενοι οφείλουν:
α. Να μην απορρίπτουν στη θάλασσα αντικείμενα επικίνδυνα για τους λουόμενους.
β. Να μην ασχημονούν, υβρίζουν ή ενοχλούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τους άλλους λουόμενους ή θαμώνες.
γ. Να μη ρυπαίνουν ή προξενούν φθορά στις λουτρικές εγκαταστάσεις.
δ. Να μην ασχολούνται, στην ακτή ή μέσα στην θάλασσα, με παιχνίδια που παρενοχλούν τους άλλους λουόμενους ή μπορεί να προκαλέσουν βλάβη σε αυτούς.
ε. Να συμμορφώνονται πρόθυμα προς τις συστάσεις και υποδείξεις των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή της υπηρεσίας των λουτρικών εγκαταστάσεων.
στ. Με την επιφύλαξη ειδικότερων ισχυουσών διατάξεων, απαγορεύεται η λήψη θαλασσίου λουτρού ζώων σε χώρους λουομένων, μη συμπεριλαμβανομένων ερημικών και απομακρυσμένων τοποθεσιών όπου δε συχνάζουν λουόμενοι.
2. Απαγορεύεται η απομάκρυνση των λουομένων πέρα από τη θαλάσσια περιοχή, η οποία ενδεχομένως καθορίζεται δια σχετικών σημάνσεων (φελλών κ.λπ.), καθώς και η απομάκρυνση από την ακτή, σε απόσταση μεγαλύτερη από αυτή που καθορίζεται από τη Λιμενική Αρχή, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι.
1. Απαγορεύεται απόλυτα η αλιεία με κάθε μέσο:
α) Εντός του λιμένα, εκτός της αλιείας από την ξηρά με πετονιά, καθετή ή με καλάμι και από θέσεις οριζόμενες από τη Λιμενική Αρχή.
β) Εντός της συνήθους πορείας των πλοίων, των διαύλων και της περιοχής παράλλαξης ή αλλαγής πορείας των πλοίων.
γ) Σε περιοχές ναρκοπεδίων.
δ) Σε απόσταση μικρότερη των πεντακοσίων (500) μέτρων από κάθε υποβρύχια κατασκευή ή καλώδιο (αποχετευτικοί αγωγοί, αγωγοί ύδρευσης, υποβρύχια καλώδια, τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρισμού κ.λπ.).
2. Απαγορεύεται η αλιεία και η προσέγγιση κάθε πλωτού μέσου σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από στρατιωτικές γενικά εγκαταστάσεις, καθώς και αεροδρόμια.
3. Απαγορεύεται η κατάληψη θαλασσίου χώρου, με πόντιση άχρηστων ή ακατάλληλων δικτύων ή άλλων σχετικών μέσων, σε σημεία διέλευσης ιχθύων (περάσματα), με σκοπό τη διατήρηση προτεραιότητας για την πόντιση κανονικών δικτύων.
4. Τυχόν διαφορές που προκύπτουν μεταξύ αλιέων επιλύονται από τη Λιμενική Αρχή, η οποία μπορεί να καθορίσει εκ περιτροπής την αλιεία στους ανωτέρω χώρους.
5. Σε περίπτωση ύπαρξης άλλων περιπτώσεων, που δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και που επιβάλλουν απαγόρευση της αλιείας σε ορισμένους χώρους, αυτή μπορεί να επιβληθεί με απόφαση της Λιμενικής Αρχής.
Όλοι οι ασχολούμενοι στην αλιεία, αλιείς, αλιεργάτες, πληρώματα αλιευτικών πλοίων, εργάτες ιχθυοτροφείων και θυννείων εφοδιάζονται με ατομική αστυνομική άδεια αλιείας, που εκδίδεται από τη Λιμενική Αρχή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
1. Η επαγγελματική άδεια αλιείας διακρίνεται σε ατομική και σκάφους. Η ατομική επαγγελματική άδεια αλιείας εκδίδεται μία φορά και θεωρείται κάθε διετία, με φροντίδα των κατόχων, με υποβολή αίτησης στη Λιμενική Αρχή. Η επαγγελματική άδεια αλιείας σκάφους εκδίδεται και ανανεώνεται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
2. Κατά τη διάρκεια της αλιευτικής εργασίας, οι άδειες πρέπει να φέρονται επί του σκάφους και να επιδεικνύονται σε κάθε ζήτηση των στελεχών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.
Σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς, η άδεια αλιείας αντικαθιστάται υποχρεωτικά, με αντίγραφο της άδειας που απωλέσθη ή εφθάρη.
1. Απαγορεύεται η αλιευτική εργασία σε αυτούς που δεν έχουν άδεια, καθώς και σε αυτούς που έχουν ληξιπρόθεσμη άδεια.
2. Απαγορεύεται το ίδιο άτομο να κατέχει περισσότερες από μία άδειες αλιείας.
1. Όλα τα αλιευτικά σκάφη εφοδιάζονται με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία τους πιστοποιητικά.
2. Οι διατάξεις του άρθρου 84 εφαρμόζονται, κατ’ αναλογία, και για τα αλιευτικά πλοία.
3. Οι εργαζόμενοι ως αλιεργάτες σε κάθε αλιευτικό σκάφος είναι ασφαλισμένοι σύμφωνα με τις ισχύουσες ασφαλιστικές διατάξεις, και οι αλλοδαποί, εκτός της ανωτέρω ασφάλισης, πρέπει να έχουν σχετική άδεια παραμονής και εργασίας από την αρμόδια Αρχή. Υπεύθυνοι για την τήρηση αυτού είναι ο ιδιοκτήτης και ο πλοίαρχος του σκάφους.
1. Οι χώροι αγκυροβολίας των αλιευτικών σκαφών και συγκροτημάτων, καθώς και οι θέσεις εκφόρτωσης και διαλογής των αλιευμάτων καθορίζονται από τη Λιμενική Αρχή. Σε περίπτωση ύπαρξης αρμόδιου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα, εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
2. Η τοποθέτηση, για στέγνωμα ή επισκευή, αλιευτικών δικτύων σε παραλιακούς γενικά χώρους επιτρέπεται μόνο κατόπιν ενημέρωσης και έγκρισης της Λιμενικής Αρχής.
3. Δεν επιτρέπεται η μόνιμη τοποθέτηση, για επισκευή ή πλύση, κενών ιχθυοκιβωτίων σε κρηπιδώματα και παραλιακούς γενικά χώρους.
Η χρήση αυτόνομης υποβρύχιας καταδυτικής συσκευής επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν ειδικά εκπαιδευθεί σε σχετική εγκεκριμένη σχολή και έχουν πιστοποιητικό από αυτή.
1. Η εξόρυξη και λήψη άμμου, χαλίκων κ.λπ. από την περιφέρεια δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής επιτρέπεται μόνο υπό τις προϋποθέσεις των ισχυουσών κάθε φορά διατάξεων επί του θέματος αυτού.
2. Η εξόρυξη και λήψη άμμου, από επιτρεπόμενες ως ανωτέρω περιοχές, διενεργούνται επιφανειακά, κατά τρόπο που να αποκλείει τη διάβρωση της ακτής ή της θάλασσας, σε περίπτωση κατά την οποία αυτή διενεργείται μέσα στη θάλασσα, καθώς και τη δημιουργία εξάρσεων ή κοιλοτήτων ή άλλων επιβλαβών καταστάσεων.
1. Για την εκτέλεση κάθε φύσης έργων (κτισμάτων, παραπηγμάτων, περιπτέρων κ.λπ.) στην περιφέρεια δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής, απαιτούνται οι άδειες που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.
2. Πριν την έναρξη εκτέλεσης κάθε έργου, κατά την παράγραφο 1, καθώς και μετά το τέλος αυτού, οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να ενημερώνουν σχετικά την οικεία Λιμενική Αρχή.
1. Με την επιφύλαξη εφαρμογής ειδικότερων διατάξεων, δεν επιτρέπεται η ανέλκυση στην ξηρά, η επισκευή ή κατασκευή ναυπηγημάτων, χωρίς την άδεια της Λιμενικής Αρχής, η οποία καθορίζει και τις τυχόν προϋποθέσεις ανέλκυσης.
2. Οι υπεύθυνοι των ναυπηγείων, μηχανουργείων και νεωλκείων τηρούν βιβλίο, στο οποίο να αναγράφονται τα στοιχεία των κατασκευαζόμενων ή διαλυόμενων, για οποιαδήποτε αιτία, σκαφών.
3. Όλα τα ναυπηγεία, νεωλκεία και μηχανουργεία, που λειτουργούν στην περιφέρεια δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής, εφοδιάζονται με τα καθοριζόμενα, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πυροσβεστικά μέσα.
1. Οι ιδιοκτήτες των ναυπηγείων, νεωλκείων ή μηχανουργείων που λειτουργούν στο λιμένα και στην περοχή του, τηρούν με ακρίβεια, κατά τις υποδείξεις της Λιμενικής Αρχής, πίνακα στον οποίο να αναφέρονται οι απασχολούμενοι υπάλληλοι και εργάτες.
2. Όλα τα ναυπηγεία, νεωλκεία ή μηχανουργεία, που λειτουργούν στην περιοχή του λιμένα, διαθέτουν τον αναγκαίο εξοπλισμό πυρασφάλειας, τον οποίο ήθελε υποδείξει σε αυτά η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία και διατηρούν αυτόν σε κατάσταση και θέσεις που υποδεικνύονται, κατά τις εκτελούμενες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία περιοδικές επιθεωρήσεις.
3. Όλοι οι εργαζόμενοι επάνω στα πλοία τεχνικοί και εργάτες για κατασκευές, επισκευές ή διαλύσεις πλοίων, είτε αυτά ευρίσκονται επάνω στις εσχάρες είτε παραμένουν επ’ αγκύρα κ.λπ., οφείλουν να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα προφύλαξης αποφυγής οποιουδήποτε ατυχήματος.
1. Απαγορεύεται η απόρριψη μέσα στο λιμένα και τη χωρική θάλασσα κάθε είδους απορριμμάτων, αντικειμένων, ακατάλληλων τροφίμων, ακαθαρσιών κ.λπ.
2. Τα ανωτέρω είδη πρέπει να φυλάσσονται μέσα σε ειδικούς σάκους από νάιλον και να παραδίδονται στο υπεύθυνο για την περισυλλογή συνεργείο.
3. Απαγορεύεται η χρήση των τουαλετών κάθε είδους σκαφών, όταν αυτά είναι αγκυροβολημένα στο λιμένα ή πλησίον των ακτών, εφόσον δεν διαθέτουν σύστημα συγκράτησης των λυμάτων από αυτό ή κατάλληλο πιστοποιημένο σύστημα επεξεργασίας λυμάτων, σύμφωνα με το π.δ. 400/1996 (Α’ 268) ή τη Δ.Σ. Marpol 73-78, όπως ισχύει. Για το λόγο αυτό, οι τουαλέτες σφραγίζονται, με ευθύνη του πλοιάρχου και χρησιμοποιούνται μετά τον απόπλου.
1. Απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ρύπανση των προκυμαιών, προβλητών και παραλιακών γενικά χώρων, καθώς και η ανέλκυση και εναπόθεση σε αυτούς κάθε πλωτού μέσου ή αντικειμένου, χωρίς άδεια της Λιμενικής Αρχής.
2. Απαγορεύεται η συγκέντρωση ή απόθεση απορριμμάτων στους παραθαλάσσιους ή χερσαίους χώρους.
3. Πλοίαρχοι ή ιδιοκτήτες πλοίων ή ναυπηγημάτων γενικά, εργολάβοι, εργάτες ή ιδιώτες, οπωσδήποτε λόγω της επαγγελματικής ιδιότητάς τους, εξυπηρετούντες σχέσεις που υπάγονται στην εποπτεία της Λιμενικής Αρχής, εφαρμόζουν τα υποδεικνυόμενα από αυτή μέτρα υγιεινής, καθαριότητας και ευταξίας, ιδιαίτερα σε περίπτωση πρόκλησης κινδύνου από μολυσματικές νόσους.
4. Πλοίαρχοι, ναυτικοί πράκτορες, εργάτες λιμένα και φορτωτές ή παραλήπτες υποχρεούνται στον καθαρισμό
του χώρου, που χρησιμοποιείται για την φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων.
5. Απαγορεύεται σε παραλιακούς γενικά χώρους η τοποθέτηση έρματος (σαβούρας) ναυπηγημάτων ή άλλων βρώμικων υλικών, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Λιμενικής Αρχής.
1. Απαγορεύεται ο εκκαπνισμός ή καπνισμός των πλοίων εντός των λιμένων, όρμων και αγκυροβολίων, καθώς και η από τις καπνοδόχους εξαγωγή, υπό μορφή καπνού και καυσαερίων.
2. Ο εκκαπνισμός των πλοίων επιτρέπεται μόνο μετά την απομάκρυνση του πλοίου και σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών (3) ναυτικών μιλίων από τις ανωτέρω περιοχές.
Κάθε βράδυ, μετά το τέλος της φορτοεκφόρτωσης, τα αμάξια και όλα γενικά τα βοηθητικά εργαλεία της φορτοεκφόρτωσης απομακρύνονται από τις θέσεις φορτοεκφόρτωσης και πρόσδεσης των πλοίων και τηρούνται ελεύθεροι οι χώροι κυκλοφορίας.
1. Ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες και συνεργεία που απασχολούνται στον καθαρισμό των δεξαμενών κυτών και κλειστών γενικά χώρων των πλοίων, με τη μέθοδο της αμμοβολής, υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ειδική συσκευή, που δύναται να απορροφά τόσο τα μεγάλα κατάλοιπα, όσο και τη σκόνη, η οποία δημιουργείται από την αμμοβολή.
2. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο τελικός καθαρισμός γίνεται με τον ανωτέρω τρόπο, το όλο σύστημα καθαρισμού πρέπει να είναι κλειστού τύπου, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα διαφυγής της σκόνης στην ατμόσφαιρα.
1. Απαγορεύονται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο πρόκληση άσκοπων θορύβων, τραγουδιών και φωνασκιών σε ολόκληρη την έκταση του λιμένα, καθώς και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο διατάραξη της κοινής ησυχίας, ευταξίας και εργασίας σε αυτόν.
2. Η ένταση των χρησιμοποιούμενων σε παραθαλάσσια κέντρα ραδιοφώνων, μεγαφώνων και κάθε είδους μουσικών οργάνων είναι τέτοια, ώστε να μην διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων.
3. Απαγορεύεται κάθε εργασία που προξενεί θόρυβο και διαταράσσει την κοινή ησυχία, κατά τις μη επιτρεπόμενες ώρες.
4. Οι ώρες κοινής ησυχίας καθορίζονται για την θερινή περίοδο (01/5 - 30/9) από ώρα 14:30 - 17:30 και 23:00 - 07:00 της επομένης και για τη χειμερινή περίοδο (01/10 - 30/4) από ώρα 14:30 - 16:00 και 22:00 - 08:00 της επομένης.
Τα κέντρα ψυχαγωγίας περιοχής δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής πρέπει να λειτουργούν:
α) κατά την χειμερινή περίοδο από ώρα 06:00 έως 00:00.
β) κατά την θερινή περίοδο από ώρα 05:00 έως 01:00.
Τα ανωτέρω κέντρα μπορούν να παρατείνουν το κλείσιμο τους κατά ½ ώρα, κατ’ ανώτατο όριο, ή και να ανοίγουν ½ ώρα πριν από την κανονική ώρα, αποκλειστικά και μόνο για να γίνουν οι εργασίες καθαριότητας και ευπρεπισμού, απαγορευόμενης της παραμονής πελατών μέσα σε αυτά κατά την ώρα αυτή.
Η Λιμενική Αρχή μπορεί να χορηγεί άδεια παράτασης του κλεισίματος διαφόρων κέντρων ή και διανυκτέρευσης αυτών, εφόσον λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας δεν είναι αντίθετοι προς αυτό και εφόσον, κατά την κρίση της, δεν πρόκειται να διαταραχθεί η νυχτερινή ησυχία των περιοίκων, καθώς επίσης και να μειώνει τις ώρες λειτουργίας τους, εφόσον ειδικοί λόγοι το επιβάλλουν.
Κατά τις Κυριακές και τις ημέρες κατά τις οποίες, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, εφαρμόζεται ο νόμος "περί Κυριακής αργίας", οι ώρες ανοίγματος και κλεισίματος των ανωτέρω κέντρων πρέπει να συμπίπτουν με τις προβλεπόμενες από το νόμο ώρες.
1. Απαγορεύονται μέσα στα δημόσια κέντρα της περιοχής δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής τα τραγούδια, απαγγελίες, κάθε είδους μουσική, καθώς και χρησιμοποίηση ορχήστρας, κατά τις ώρες κοινής ησυχίας.
2. Κατ’ εξαίρεση, μπορεί να επιτραπεί, με έγγραφη άδεια της Λιμενικής Αρχής, η χρησιμοποίηση μεγαφώνων, καθώς και χρησιμοποίηση ορχήστρας, σε χαμηλότερη ένταση, μέχρι την 00:00 ώρα, δυναμένη να παραταθεί μέχρι την 03:00 πρωινή ώρα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εφόσον δεν διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων.
3. Η ανωτέρω, κατ’ εξαίρεση χορηγούμενη, άδεια ανακαλείται, αν ο διευθυντής του κέντρου δεν συμμορφώνεται με τους υποδεικνυόμενους όρους ασφαλείας, υγιεινής, ευκοσμίας και ευταξίας του κέντρου ή αν το κέντρο δώσει αφορμή σε ζητήματα που αφορούν τα ήθη.
Υπεύθυνοι τήρησης των ανωτέρω οριζόμενων είναι οι διευθυντές των κέντρων, οι οποίοι συμμορφώνονται προς τις ισχύουσες κάθε φορά σχετικές διατάξεις και προς τις οδηγίες και υποδείξεις των στελεχών Λ.Σ. - ΕΛ.-ΑΚΤ., καθώς και προς τις αγορανομικές διατάξεις.
Δεν επιτρέπεται η παραμονή προσώπων που δεν έχουν εργασία σε τόπους φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων ή διακίνησης επιβατών, καθώς επίσης στα πλοία, φορτηγίδες και λοιπά ναυπηγήματα.
Απαγορεύεται η διανυκτέρευση, μέσα σε πλοίο ή πλωτό ναυπήγημα, προσώπων που δεν ανήκουν στο πλήρωμα ή δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των επιβαινόντων κανονικά στο πλοίο ή πλωτό ναυπήγημα.
1. Απαγορεύεται η λήψη κινηματογραφικών ταινιών, χωρίς την έγκριση της Λιμενικής Αρχής, χωρίς τις προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις άδειες [π.χ. της οικείας επιτροπής ελέγχου κινηματογραφικών ταινιών α.ν. 955/1937 (Α’ 474)] και κατά παράβαση των ισχυουσών συναφών διατάξεων.
2. Απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών λιμενικών εγκαταστάσεων και γενικά η λήψη φωτογραφιών εντός λιμένα, χωρίς άδεια της Λιμενικής Αρχής.
1. Κάθε ένας που αντιλαμβάνεται εκδήλωση πυρκαγιάς σε πλοίο, πλωτό ναυπήγημα, προκυμαία ή άλλους χώρους δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής υποχρεούται να ειδοποιήσει αμέσως αυτή, με το προσφορότερο μέσο.
2. Οι πλοίαρχοι πλοίων εφοδιασμένων με υδραντλίες, τα πληρώματα των πλοίων και οι οπωσδήποτε εργαζόμενοι στο λιμένα, όταν καλούνται από τη Λιμενική Αρχή, υποχρεούνται να βοηθούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
3. Οι πλοίαρχοι πλοίων που ευρίσκονται κοντά, όταν διατάσσονται από τη Λιμενική Αρχή, υποχρεούνται να απομακρύνουν το ταχύτερο τα σκάφη τους από το σημείο της πυρκαγιάς.
Επιφυλάσσεται στη Λιμενική Αρχή, όπως με αποφάσεις ή διαταγές της, λαμβάνει κάθε φορά όλα τα κατά την κρίση της πρόσφορα μέτρα, είτε για εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού είτε για την αντιμετώπιση ή ρύθμιση ζητημάτων έκτακτης ή ειδικής φύσης, που έχουν σχέση με την τήρηση της δημόσιας τάξης, της οδικής ασφάλειας και της ασφάλειας και υγείας στο λιμένα και στην περιοχή του.
Πλοιοκτήτες ή αντιπρόσωποί τους, ναυτικοί πράκτορες, πλοίαρχοι και πληρώματα πλοίων και πλωτών ναυπηγημάτων, ταξιδιώτες, επαγγελματίες λιμένα και οι οπωσδήποτε επαγγελματικά ασχολούμενοι ή για οποιοδήποτε λόγο ευρισκόμενοι στο λιμένα και την περιφέρεια δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής, υποχρεούνται:
α. Να συμμορφώνονται απροφάσιστα με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού και τις εκδιδόμενες κάθε φορά αποφάσεις και διαταγές της Λιμενικής Αρχής, που αφορούν στην τήρηση της δημόσιας τάξης, της οδικής ασφάλειας και της ασφάλειας και υγείας, υπακούοντας πρόθυμα στις σχετικές υποδείξεις και συστάσεις των στελεχών αυτής.
β. Να συμμορφώνονται με τις ισχύουσες διατάξεις περί εργασίας στο λιμένα και τα σχετικά τιμολόγια, υποβάλλοντας υπό την κρίση των αρμοδίων Αρχών κάθε προκύπτουσα διαφορά, χωρίς να γίνονται υπαίτιοι διακοπής εργασίας και διατάραξης της τάξης.
γ. Να προσέρχονται πρόθυμα στη Λιμενική Αρχή, όσες φορές καλούνται και εντός της τασσόμενης προθεσμίας, και να δίδουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, όταν αυτά ζητηθούν.
Τα κάθε φύσεως σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής υποβάλλουν σε αυτήν αντίγραφο του καταστατικού τους, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο, το οποίο ήθελε ζητηθεί από τη Λιμενική Αρχή.
1. Καμία αμοιβή δεν καταβάλλεται στην περιφέρεια δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής, χωρίς την παροχή υπηρεσιών, αναλόγων με την αμοιβή, εκτός των καθοριζόμενων με Κανονισμό Λιμένα.
2. Οι εργαζόμενοι στο λιμένα, προκειμένου να κατέλθουν σε απεργία, οφείλουν να γνωστοποιήσουν αυτό με έγγραφο στη Λιμενική Αρχή, τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την κήρυξη της απεργίας.
Σε περίπτωση δυστροπίας των ενδιαφερομένων να συμμορφωθούν προς έγγραφη διαταγή της Λιμενικής Αρχής, η οποία αφορά στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας πλοίων ή πλωτών μέσων του λιμένα ή των εμπορευμάτων, καθώς και στην απελευθέρωση κρηπιδωμάτων ή παραλιακών και θαλασσίων γενικά χώρων, από διάφορα αντικείμενα ή εμπορεύματα, ανεξαρτήτως των συντρεχουσών κυρώσεων, η Λιμενική Αρχή μπορεί να επιληφθεί για την άρση των ανωτέρω επικίνδυνων καταστάσεων, εμποδίων ή ανωμαλιών, με δαπάνες και ευθύνη των δυστροπούντων ενδιαφερόμενων πλοιοκτητών, πλοιάρχων, ναυτικών πρακτόρων, φορτοπαραληπτών κ.λπ., κατά την διαδικασία του κωδικοποιημένου ν. 499/1947 (Α’ 162), σε συνδυασμό προς τις συναφείς διατάξεις του άρθρου 157 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου.
Οι παραβάτες του παρόντος Γενικού Κανονισμού Λιμένα, του οποίου η εκτέλεση ανατίθεται στα στελέχη Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., ανεξάρτητα από τις συντρέχουσες ποινικές και αστικές ευθύνες, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπόκεινται και στις κυρώσεις του άρθρου 157 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, που κυρώθηκε με το άρθρο μόνον του ν.δ. 187/1973 (Α’ 261), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Κυλλήνη, 30 Νοεμβρίου 2022
Ο Λιμενάρχης
Αντιπλοίαρχος Λ.Σ ΦΟΥΣΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Η εφαρμογή του Κανονισμού αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Πειραιάς, 19 Ιανουαρίου 2023
Ο Υπουργός
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ