Κατά της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΥΕ ή ΠΥΕ, την οποία το ΙΚΑ «ονομάζει» ΑΥΕΕΝ όταν κρίνει περιστατικά επαγγελματικής ασθένειας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μόνο) μπορεί να προσφύγει είτε ο ασφαλισμένος είτε ο φορέας εντός δύο εργασίμων ημερών από την έκδοση της απόφασης.
Ακολούθως κρίνεται από την Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, η οποία για το ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) καλείται ΒΥΕΕΝ και συνεδριάζει μόνο στην Αθήνα.
Κατά της απόφασης της ΒΥΕΕΝ μπορεί να προσφύγει ο ασφαλισμένος στην Τοπική Διοικητική Επιτροπή (ΤΔΕ, ασφαλιστικό όργανο χωρίς συμμετοχή ιατρών), η οποία μπορεί να αλλάξει τον χαρακτηρισμό (από επαγγελματικό σε μη και αντίστροφα) ή να τροποποιήσει το ποσοστό αναπηρίας μέχρι 17 εκατοστιαίες μονάδες.
Αν και εκεί δεν δικαιωθεί ο ασφαλισμένος μπορεί να προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, η απόφαση του οποίου δεσμεύει τα ασφαλιστικά όργανα. Το ΣτΕ, πάντως, έχει κρίνει ότι οι αποφάσεις των Υγειονομικών Επιτροπών, εφόσον είναι αιτιολογημένες, δεσμεύουν τα ασφαλιστικά όργανα.
Προσδιορισμός Ποσοστού Αναπηρίας (Αριθμ. Φ. 11321/οικ. 10219/688, ΦΕΚ 1506/Β/4-5-2012).
Ο ασφαλισμένος δικαιούται
Αν όμως το συνολικό ποσοστό αναπηρίας υπολείπεται του 50% (ακόμα και αν οφείλεται ολόκληρο στην επαγγελματική ασθένεια) δεν λαμβάνει καμία σύνταξη ή άλλο βοήθημα.
Ομοίως αν το ποσοστό αναπηρίας λόγω επαγγελματικής ασθένειας είναι μικρότερο του 25%, δεν λαμβάνει σύνταξη λόγω επαγγελματικής ασθένειας, αλλά συνταξιοδοτείται με τις διατάξεις για κοινή ασθένεια (εννοείται μόνο αν το συνολικό ποσοστό αναπηρίας είναι τουλάχιστον 50% και ισχύουν οι απαιτούμενες ασφαλιστικές προϋποθέσεις).
Ο ασφαλισμένος δικαιούται φαρμακευτική περίθαλψη χωρίς συμμετοχή για τα φάρμακα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της ασθένειας και για όσο διάστημα διαρκεί η συνταξιοδότηση. Η διάρκεια της συνταξιοδότησης ορίζεται συνήθως σε 2 χρόνια και στη συνέχεια ο ασφαλισμένος επανεξετάζεται αν το επιθυμεί.