Καταργήθηκε από :
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 611B_1995 | 805.59 KB |
1. Τις διατάξεις:
α) Του Π.Δ. 238/73 «Περί Οργανισμού του Υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας» (ΦΕΚ 66/Α/79).
β) Του Π.Δ. 229/86 «Σύσταση και οργάνωση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας» (ΦΕΚ 96/Α/86) και του Π.Δ. 396/89) «Οργανισμός της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας» (ΦΕΚ 172/Α/89).
γ) Του άρθρου 22 του Ν. 1682/87 «Μέσα και Όργανα Αναπτυξιακής Πολιτικής Προγραμματικής Συμφωνίας και Αναπτυξιακής Σύμβασης, ένταξη επενδύσεων στα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, τροποποίηση του Ν. 1262/82 και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 14/Α/87).
δ) Την κοινής απόφασης 7755/160/88 των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας «περί λήψεως μέτρων πυροπροστασίας στις Βιομηχανικές - Βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και αποθήκες αυτών καθώς και αποθήκες ευφλέκτων και εκρηκτικών υλών» (ΦΕΚ 241/Β/88), όπως αυτή τροποποιήθηκε με την 263/91 (ΦΕΚ 22/Β/91) Κ.Υ.Α.
ε) Του Ν. 2218/1994 «Ίδρυση νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, τροποποίηση διατάξεων για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 90/Α/13.6.1994).
στ) Του Ν. 2240/1994 «Συμπλήρωση διατάξεων για τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 153/ Α/16.9.1994).
2. Την ανάγκη επανεξέτασης των ρυθμίσεων που αφορούν την πυρασφάλεια των πόσης φϋσεως Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών εγκαταστάσεων και αποθηκών.
3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
4. Την αριθ. ΥΠ 122/1994 απόφαση του Πρωθυπουργού για ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Βιομηχανίας Ενεργ. και Τεχνολογίας, αποφασίζουμε:
1. Οι κάτοχοι των βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων καθώς και των πάσης φύσεως μηχανολογικών εγκαταστάσεων και αποθηκών, που υπάγονται στον έλεγχο του Υπουργείου Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας, υποχρεούνται να παίρνουν κατάλληλα μέτρα, για την αποφυγή ή τον περιορισμό των κινδύνων έκρηξης πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις ή τις αποθήκες τους.
2. Στα ανωτέρω μέτρα συμπεριλαμβάνονται:
α. Τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας για το σύνολο της εγκατάστασης.
β. Τα κατασταλτικά μέτρα πυροπροστασίας σε περίπτωση εμφάνισης πυρκαγιάς.
γ. Η συγκρότηση ομάδας πυροπροστασίας από το προσωπικό της επιχείρησης και η μέριμνα για την εκπαίδευση αυτής.
3. Για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις που δεν υπάγονται στον έλεγχο του Υ.Β.Ε.Τ. εφαρμόζονται οι κανονισμοί που ισχύουν σε κάθε περίπτωση.
1. Οι κάτοχοι των εγκαταστάσεων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγρ. 1 της παρούσας οφείλουν να συντάσσουν μελέτη πυροπροστασίας η οποία θα είναι σύμφωνη με το παράρτημα III που θα εγκρίνεται από τις κατά τόπους αρμόδιες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες (Π.Υ.).
Στην παραπάνω μελέτη διαλαμβάνονται τα μέτρα πυροπροστασίας που αφορούν την υπόψη εγκατάσταση καθώς και το είδος της εκπαίδευσης και τα ειδικά καθήκοντα της ομάδας πυροπροστασίας σε θέματα πρόληψης, περιστολής και καταστολής πυρκαγιών καθώς και ο τρόπος δράσης της ομάδας.
Η μελέτη αυτή θα υπογράφεται από αρμόδιο τεχνικό επιστήμονα εφόσον από την παρούσα προβλέπονται μόνιμα μέτρα πυροπροστασίας.
2. Τα μέτρα πυροπροστασίας πρέπει να καλύπτουν τις ελάχιστες απαιτήσεις που ορίζονται στο Παράρτημα Η της παρούσας.
3. Στις περιπτώσεις που στο χώρο των αναφερομένων στο άρθρο 1, παραγρ. 1 εγκαταστάσεων υπάρχουν αποθήκες υγρών καυσίμων ή υγραερίων θα συντάσσεται ενιαία μελέτη και θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την παρούσα για την εγκατάσταση και τις Κ.Υ.Α. από 28.6.1991 (ΦΕΚ 578/Β/29.7,1991) και Δ3/14858/93 (ΦΕΚ 477/8/1.7.93) για τις αποθήκες υγρών καυσίμων ή υγραερίων αντίστοιχα, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.
4. Οι μονάδες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση σύνταξης μελέτης πυροπροστασίας βάσει του άρθρου 4 παράγρ. 1 της παρούσας, χρησιμοποιούν όμως για τις λειτουργικές τους ανάγκες υγρά καύσιμα ή υγραέρια, υποχρεούνται να τηρούν τις διατάξεις των παραπάνω Κ.Υ.Α. σε ό, τι αφορά την αποθήκευση των υγρών καυσίμων και να συντάσσουν μελέτη πυροπροστασίας μόνο για τους χώ¬ρους αυτών.
1. Για την χορήγηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υ.Β.Ε.Τ. της άδειας λειτουργίας που προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις, απαιτείται η υποβολή, πέραν των άλλων δικαιολογητικών που ορίζουν οι διατάξεις αυτές, εγκεκριμένης μελέτης πυροπροστασίας και πιστοποιητικού από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, ότι έχουν ληφθεί τα αναγραφόμενα στην ισχύουσα για την υπόψη εγκατάσταση μελέτη μέτρα πυροπροστασίας και ότι αυτά είναι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.
Το ανωτέρω πιστοποιητικό ισχύει για 5 χρόνια. Ειδικά προκειμένου για εγκαταστάσεις, στις οποίες χορηγείται προσωρινή άδεια λειτουργίας ή προθεσμία προς μεταφορά, το σχετικό πιστοποιητικό πυροπροστασίας ισχύει για τρία (3) χρόνια.
Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση οφείλει να ζητήσει από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ανανέωση του πιστοποιητικού και τυχόν αναθεώρηση της ισχύουσας μελέτης πυροπροστασίας δύο τουλάχιστον μήνες πριν από την λήξη της ισχύος του.
2. Σε περίπτωση επέκτασης των ανωτέρω εγκαταστάσεων και αποθηκών δεν απαιτείται η υποβολή νέας μελέτης, εφόσον:
α) Δεν επέρχεται αύξηση της καλυπτόμενης επιφάνειας που επιβάλλει τη λήψη μόνιμων μέτρων πυροπροστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.
β) Δεν αλλάζει η κατηγορία κινδύνου της εγκατάστασης.
Αν η επέκταση υπερβαίνει τα 200 τ.μ. θα πρέπει να υποβληθεί στην Π.Υ. συμπληρωματική μελέτη.
Ομοίως δεν απαιτείται η υποβολή νέας μελέτης σε περίπτωση αλλαγής επωνυμίας ή μεταβίβασης της επιχείρησης.
3. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ύστερα από έλεγχο ότι έχουν μεν ληφθεί τα προβλεπόμενα, από την εγκεκριμένη μελέτη, μέτρα και μέσα πυροπροστασίας, τα οποία όμως δεν είναι σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρούσα Απόφαση, η Π.Υ. υποχρεούται να χορηγεί προσωρινή βεβαίωση πυροπροστασίας. Στη βεβαίωση αυτή θα καθορίζονται τα πρόσθετα μέτρα πυροπροστασίας που απαιτούνται και ο χρόνος μέσα στον οποίο πρέπει να ληφθούν και που δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα (1) έτος.
Στις περιπτώσεις αυτές και εφόσον υφίσταται θέμα ανανέωσης της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Βιομηχανίας θα προβαίνει στην ανανέωση της σχετικής άδειας λειτουργίας με βάση την προσωρινή αυτή βεβαίωση.
Ο κάτοχος της εγκατάστασης οφείλει να προσκομίσει οριστικό πιστοποιητικό πυροπροστασίας μέσα στον χρόνο που αναφέρεται στη βεβαίωση. Σχετικός όρος αναγράφεται στην άδεια λειτουργίας (ανανέωση) της εγκατάστασης.
4. Πιστοποιητικά που έχουν χορηγηθεί σε εγκαταστάσεις σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 7755/160/1988 εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τον χρόνο λήξης τους. Η ανανέωση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας θα γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας και δεν υποβάλλεται νέα μελέτη εφόσον τα μέσα και μέτρα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την παρούσα είναι τα ίδια με αυτά που προβλέπονται από την 7755/160/1986 Κ.Υ.Α.
1. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση εφοδιασμού με μελέτη πυροπροστασίας οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες καθώς και οι πάσης φύσεως μηχανολογικές εγκαταστάσεις και οι αποθήκες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Ο του Παραρτήματος I της παρούσας απόφασης, ανεξάρτητα από την ισχύ τους. Ομοίως απαλλάσσονται οι εγκαταστάσεις που σύμφωνα με τις ισχϋουσες διατάξεις απαλλάσσονται από την υποχρέωση εφοδιασμού με άδεια λειτουργίας.
Οι ανωτέρω μονάδες υποχρεούνται να παίρνουν τα γενικά μέτρα πυροπροστασίας που προβλέπονται στο παράρτημα II Κεφ. Α' της παρούσας.
2. Ύστερα από πρόταση της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με απόφαση του οικείου Νομάρχη, εγκαταστάσεις της προηγούμενης παραγράφου 1 μπορούν να εξαιρούνται από την ανωτέρω απαλλαγή.
3. Οι κάτοχοι των ανωτέρω εγκαταστάσεων υποχρεούνται μέσα στον χρόνο που ορίζεται στην απόφαση εξαίρεσης, που δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τρεις (3) και μεγαλύτερος από έξι (6) μήνες, να συντάξουν μελέτη πυροπροστασίας και να συμμορφωθούν προς τα οριζόμενα σ’ αυτή. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 5 της παρούσας.
4. Οι μονάδες που εντάσσονται από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς στην κατηγορία μικρού κινδύνου (Αα) και υποχρεούνται στην εγκατάσταση μονίμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου δύνανται, εφόσον λόγω της φύσεώς τους αντενδείκνυται η χρήση νερού ως κατασβεστικού μέσου, να προτείνουν εναλλακτική μέθοδο πυροπροστασίας για τους χώρους παραγωγής και την αποθήκη τους. Η πρότασή τους θα πρέπει να συνοδεύεται από πλήρη μελέτη αρμοδίου τεχνικού επιστήμονα με τα εναλλακτικά μέσα και μέτρα πυροπροστασίας και θα εγκρίνεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη της επιτροπής που προβλέπεται στο άρθρο 6 της παρούσας.
1. Κατά των κατόχων των εγκαταστάσεων που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις της παρούσας επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Νομάρχη, πρόστιμο μέχρι 1.000.000 δρχ., η προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας μέρους ή του συνόλου της εγκατάστασης ή και οι δύο ποινές μαζί.
2. Κατά της απόφασης επιβολής κυρώσεων χωρεί ένσταση ενώπιον του οικείου Νομάρχη.
3. Όμοια ένσταση χωρεί:
α. Κατά των αποφάσεων ή εντολών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που σχετίζονται με την έγκριση της μελέτης πυροπροστασίας ή την μη χορήγηση προσωρινού ή οριστικού πιστοποιητικού πυροπροστασίας.
β. Σε περίπτωση διαφωνίας του κατόχου της εγκατάστασης με την απόφαση της αρμόδιας Υπηρεσίας με την οποία εξαιρείται από την απαλλαγή σύνταξης μελέτης πυροπροστασίας ή ζητείται η υποβολή νέας μελέτης ή νέου πιστοποιητικού της Π.Υ. κατά τις διατάξεις του άρθρου 3 και της παράγρ. 2 του άρθρου 4 της παρούσας.
4. Σε άλλες τις περιπτώσεις η ένσταση πρέπει να υποβληθεί μέσα σε ένα μήνα από την κοινοποίηση της απόφασης ή του εγγράφου κατά των οποίων ενίσταται ο ενδιαφερόμενος, άλλως η ένσταση είναι απαράδεκτη.
Η απόφαση του Νομάρχη επί της ενστάσεως πρέπει να εκδοθεί μέσα σε δύο (2) μήνες από της υποβολής της, άλλως η ένσταση θεωρείται απορριφθείσα.
1. Με απόφαση του οικείου Νομάρχη συνιστάται σε κάθε Νομαρχία Επιτροπή αποτελούμενη από:
α. Τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Βιομηχανίας της Νομαρχίας
β. Τον Διοικητή της κατά τόπο αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και
γ. Ένα διπλωματούχο Μηχανικό ή Χημικό Δημόσιο Υπάλληλο, οριζόμενο από τον Νομάρχη.
Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος των ανωτέρω, στην Επιτροπή μετέχουν οι νόμιμοι αντικαταστάτες τους ή άλλα κατάλληλα άτομα οριζόμενα από τον οικείο Νομάρχη.
2. Αντικείμενο της παραπάνω επιτροπής είναι η διατύπωση γνώμης, εφόσον της ζητηθεί, στις περιπτώσεις υποβολής ενστάσεως ενώπιον του Νομάρχη κατά:
α. Των μέτρων που απαιτεί η οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία για την έγκριση της μελέτης πυροπροστασίας ή την χορήγηση από την Π.Υ. πιστοποιητικού πυροπροστασίας.
β. Των αποφάσεων εξαίρεσης από την απαλλαγή σύνταξης μελέτης πυροπροστασίας που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 4. παράγρ. 2 της παρούσας.
γ. Των κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης της παρούσας απόφασης.
3. Επίσης η παραπάνω επιτροπή θα εξετάζει τις περιπτώσεις της παραγρ. 4 του άρθρου 4 της παρούσας και θα διατυπώνει τις προτάσεις της με πρακτικό προς τον οικείο Νομάρχη.
4. Με απόφαση του οικείου Νομάρχη ρυθμίζονται τα της λειτουργίας της ανωτέρω επιτροπής.
1. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μπορεί να ενεργεί, οποτεδήποτε επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων που υπάγονται στις διατάξεις της απόφασης αυτής, προκειμένου να διαπιστώσει αν τηρούνται τα προβλεπόμενα από τη μελέτη μέτρα και μέσα πυροπροστασίας.
2. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν από την Π.Υ. παραβάσεις ή παραλείψεις των μέτρων πυροπροστασίας η ανωτέρω Υπηρεσία ενημερώνει επί των διαπιστώσεών της την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του Υ.Β.Ε.Τ.
1. Προκειμένου για βιομηχανικές εγκαταστάσεις που οι σχετικές άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας τους χορηγούνται από την Κεντρική Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υ.Β.Ε.Τ. όπου στις διατάξεις της παρούσας ορίζεται αρμόδιος ο Νομάρχης νοείται ο Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και όπου η Περιφερειακή Υπηρεσία του Υ.Β.Ε.Τ. η αρμόδια Δ/ νση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υ.Β.Ε.Τ.
2. Για τις ανωτέρω εγκαταστάσεις η προβλεπόμενη από το άρθρο 5 της παρούσας ένσταση υποβάλλεται στο Υ.Β.Ε.Τ.
3. Για τις περιπτώσεις του άρθρου 6 παράγρ. 2 και 3 των παραπάνω εγκαταστάσεων γνωμοδοτεί τριμελής επιτροπή που συγκροτείται με Απόφαση του Υ.Β.Ε.Τ. και αποτελείται από:
α. Εκπρόσωπο του Υ.Β.Ε.Τ.
β. Εκπρόσωπο του Αρχηγείου Πυρ/κού Σώματος και
γ. Διπλωματούχο Μηχανικό ή Χημικό Δημόσιο Υπάλληλο.
Προσαρτώνται στην παρούσα απόφαση και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής τα κατωτέρω παραρτήματα I, II και III.
Το παράρτημα III δύναται να τροποποιείται με Απόφαση του Αρχηγού Πυρ/κού Σώματος.
1. Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
2. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται οι διατάξεις;
α. Της Κ.Υ.Α 7755/160/1988 (ΦΕΚ 241/Β/88) «Λήψη μέτρων πυροπροστασίας στις βιομηχανικές - βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και αποθήκες αυτών καθώς και αποθήκες ευφλέκτων και εκρηκτικών υλών», όπως αυτή τροποποιήθηκε με την Κ.Υ.Α. 263/91 (ΦΕΚ 22/Β/91).
β. Της παραγρ. 4 του άρθρου 11 του Π.Δ. 71/88 (ΦΕΚ 32/Α/17.2.1988) κατά το μέρος που αφορά ρυθμίσεις που διέπονται από την παρούσα.
Η παρούσα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 30 Ιουνίου 1995
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ |
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΣΗΦΗΣ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ |
Ο ΑΝΑΠΛ. ΒΙΟΜ.ΕΝΕΡΓ. & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΧΡ. ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ