Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 4705Β_2020 | 327.48 KB |
1. Τις διατάξεις:
α. της περ. ζ’ της παρ. 2 του άρθρου 2 , της παρ. 2 του άρθρου 5, των παρ. 6 και 7 του άρθρου 6, της παρ. 6 του άρθρου 7 και της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 2168/1993 «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις» (Α’ 147),
β. του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119),
γ. του π.δ. 4/2020 «Σύσταση Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθορισμός των αρμοδιοτήτων του και ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 4),
δ. του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121) και
ε. της υπ’ αρ. 80/18.07.2019 απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριο Οικονόμου» (Β’ 3058).
2. Την υπό στοιχεία 8000/1/2020/115-β’/15.10.2020 εισήγηση του Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Επιτελικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (εδ. ε’ παρ. 5 του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), όπως ισχύει) από την οποία προκύπτει ότι δεν προκαλείται πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση σε βάρος του προϋπολογισμού εξόδων των ειδικών φορέων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αποφασίζουμε:
α) υπό στοιχεία 3009/2/20-στ’/07.01.1994 «Καθορισμός διαδικασίας και δικαιολογητικών χορήγησης αδειών αγοράς και κατοχής κυνηγετικών όπλων και συναφή θέματα» (Β’ 41), β) υπό στοιχεία 3009/2/28-γ’/16.06.1994 «Όροι ασφαλούς φύλαξης πυροβόλων όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανισμών» (Β’ 461), γ) υπό στοιχεία 3009/2/23-α’/31.08.1994 «Δικαιολογητικά και διαδικασία έκδοσης των προβλεπόμενων από τις διατάξεις του ν. 2168/1993 και ν. 456/1976 αδειών» (Β’ 696), δ) υπό στοιχεία 3009/2/27-γ’/21.09.1994 «Τηρούμενα βιβλία και υποχρεώσεις εμπόρων όπλων, πυρομαχικών, περιστρόφων - πιστολιών, εκρηκτικών υλών κ.λπ. αντικειμένων του ν. 2168/1993» (Β’ 795) και ε) υπό στοιχεία 3009/2/26-α’/18.06.1994 «Τηρούμενα βιβλία και υποχρεώσεις φυσικών ή νομικών προσώπων που ασχολούνται με την κατασκευή, μετασκευή, συναρμολόγηση, επεξεργασία ή επισκευή εκρηκτικών υλών, όπλων, πυρομαχικών κ.λπ. αντικειμένων του ν. 2168/1993» (Β’ 513), αποφάσεων Υπουργού Δημόσιας Τάξης.
1. Από την παρ. 1 του άρθρου 1 διαγράφεται η φράση: «κατηγορίας Α».
2. Η υποπερίπτωση 2 της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«2) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του ενδιαφερόμενου ότι δεν εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 2168/1993. Στην ίδια δήλωση, αναφέρεται πόσα ακόμα κυνηγετικά όπλα κατέχει ο δηλών, ως και ότι το προς αγορά όπλο πληροί τις αναγραφόμενες, στη διάταξη της περίπτωσης ι’ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2168/1993, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.».
3. Η υποπερίπτωση 3 της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«3) Πιστοποιητικό ιατρού ειδικότητας ψυχιάτρου, από το οποίο να προκύπτει η κατάσταση της ψυχικής υγείας του ενδιαφερομένου, καθώς και πιστοποιητικό ιατρού ειδικότητας παθολόγου ή νευρολόγου ή γενικής ιατρικής, από το οποίο να προκύπτει η απουσία οργανικών νοσημάτων και συνεπώς η σωματική ικανότητα και καταλληλότητα του ενδιαφερομένου να φέρει όπλο. Τα ως άνω πιστοποιητικά παραδίδονται από τους ιατρούς, στο πρόσωπο που ζήτησε την εξέτασή του εντός σφραγισμένων φακέλων. Η αρμόδια για την έκδοση της άδειας αστυνομική αρχή ελέγχει το απαραβίαστο των φακέλων και δεν παραλαμβάνει πιστοποιητικό που ο φάκελος του παραβιάσθηκε.
Τα ως άνω πιστοποιητικά δεν απαιτούνται για τη χορήγηση της άδειας αγοράς όπλου για θήρα, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι κάτοχος άλλου όπλου για θήρα και δεν έχει παρέλθει τριετία από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας αυτής.
Από την υποχρέωση προσκόμισης των ανωτέρω πιστοποιητικών, εξαιρούνται οι υπηρετούντες ως μόνιμοι στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, ως κατέχοντες υπηρεσιακά όπλα.».
4. Η περίπτωση γ’ της παρ. 1 του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«γ. Δεν απαιτείται αντίγραφο Ποινικού Μητρώου για τη χορήγηση άδειας κατοχής όπλου για θήρα, εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει εφοδιασθεί με άδεια κατοχής άλλου όπλου για θήρα και δεν έχει παρέλθει ένα (1) έτος από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας αυτής.».
5. Η περίπτωση στ’ της παρ. 1 του άρθρου 2 καταργείται.
6. Η παρ. 2 του άρθρου 2 καταργείται.
7. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 2, η λέξη «προσκομίζονται» αντικαθίσταται από τη λέξη «υποβάλλονται» ως εξής:
«4. Όλα τα αναφερόμενα στο παρόν άρθρο δικαιολογητικά, υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους, πλην του αντιγράφου του ποινικού μητρώου το οποίο ζητείται υπηρεσιακά από τις Εισαγγελικές Αρχές, με μέριμνα των αρμοδίων Τμημάτων Ασφαλείας ή Αστυνομικών Τμημάτων.».
8. Στην εισαγωγική πρόταση της παρ. 5 του άρθρου 2, η λέξη «προσκομίζουν» αντικαθίσταται από τη λέξη «υποβάλλουν» ως εξής:
«5. Σε περίπτωση χορήγησης των ανωτέρω αδειών σε αλλοδαπούς, οφείλουν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν, κατά περίπτωση, τα κατωτέρω δικαιολογητικά:».
1. Η παρ. 3 του άρθρου 3, αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Για την εναποθήκευση των περιστρόφων, ημιαυτόματων πιστολιών, όπλων σκοποβολής και όπλων για θήρα διατίθεται ιδιαίτερος ειδικά διαμορφωμένος αποθηκευτικός χώρος, ο οποίος πρέπει υποχρεωτικά να καλύπτεται από το υπάρχον σύστημα συναγερμού.».
2. Το άρθρου 4 και ο τίτλος αυτού, αντικαθίστανται ως εξής:
«Άρθρο 4
Καταστήματα εμπορίας πυροβόλων όπλων, μερών και πυρομαχικών αυτών καθώς και εκρηκτικών μηχανισμών - Εργαστήρια επισκευής πυροβόλων όπλων.
1. Στα καταστήματα εμπορίας πυροβόλων όπλων, μερών και πυρομαχικών αυτών, στα εργαστήρια επισκευής πυροβόλων όπλων καθώς και στα καταστήματα εμπορίας εκρηκτικών μηχανισμών, λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα ασφαλείας:
α) Τοποθετούνται στις προθήκες, στα παράθυρα και στις βιτρίνες πιστοποιημένοι άθραυστοι αντιβανδαλιστικοί υαλοπίνακες ή μόνιμα ισχυρά μεταλλικά πλέγματα, τα οποία παραμένουν ασφαλισμένα σε 24ωρη βάση.
β) Τοποθετούνται θωρακισμένες θύρες ασφαλείας με πιστοποιημένες κλειδαριές ασφαλείας τόσο στην θύρα κύριας εισόδου όσο σε όλες τις θύρες που οδηγούν σε κοινόχρηστους και ακάλυπτους χώρους του κτηρίου.
Επιπλέον, η θύρα κύριας εισόδου θα πρέπει να διαθέτει αυτόματες κλειδαριές ασφαλείας, ώστε αμέσως μετά από κάθε είσοδο και έξοδο στο κατάστημα ή εργαστήριο, η θύρα να παραμένει πάντα κλειδωμένη. Όλες οι θύρες θα παραμένουν υποχρεωτικά κλειδωμένες κατά τις ώρες λειτουργίας αυτού.
γ) Τοποθετείται απαραιτήτως σύστημα συναγερμού, το οποίο καλύπτει τις θύρες, τα παράθυρα, τις βιτρίνες, τις προθήκες, τους αποθηκευτικούς χώρους καθώς και όλους τους εσωτερικούς χώρους.
δ) Τοποθετείται εντός του καταστήματος ή εργαστηρίου απαραιτήτως φωτισμός ασφαλείας, καθώς και φωτισμός ανίχνευσης κίνησης που λειτουργεί ιδίως κατά τη διάρκεια της νύκτας.
ε) Τοποθετείται απαραιτήτως κλειστό σύστημα παρακολούθησης, με καταγραφικό και δυνατότητα αυτόματης αποθήκευσης δεδομένων στο διαδίκτυο, το οποίο να καλύπτει όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των αποθηκευτικών χώρων.
2. Κατ’ εξαίρεση, δεν απαιτείται σύστημα συναγερμού για μικρά καταστήματα εμπορίας ειδών κυνηγιού, στα οποία εναποθηκεύονται μέχρι δέκα (10) χιλιόγραμμα πυρίτιδας, δέκα χιλιάδες (10.000) φυσίγγια όπλου για θήρα και ίση ποσότητα καψυλλίων κυνηγιού.
3. Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων εμπορίας πυροβόλων όπλων, μερών και πυρομαχικών αυτών, των εργαστηρίων επισκευής πυροβόλων όπλων καθώς και των καταστημάτων εμπορίας εκρηκτικών μηχανισμών υποχρεούνται στους αποθηκευτικούς χώρους να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα ασφάλειας:
α) Να εναποθηκεύουν σε ειδικά ερμάρια ασφαλείας, πακτωμένα στο έδαφος ή στον τοίχο, ή σε άλλους ειδικά διαμορφωμένους χώρους ασφαλείας:
1) περίστροφα, ημιαυτόματα πιστόλια και όπλα σκοποβολής, σε ποσότητα μέχρι πενήντα (50) τεμάχια και όπλα για θήρα μέχρι εκατόν πενήντα (150) τεμάχια. Σε κάθε περίπτωση το σύνολο των ανά πάσα στιγμή εναποθηκευμένων ως άνω όπλων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα (150) τεμάχια και
2) φυσίγγια περιστρόφων, ημιαυτόματων πιστολιών και όπλων σκοποβολής, σε ποσότητα μέχρι πενήντα χιλιάδες (50.000) τεμάχια και φυσίγγια όπλου για θήρα μέχρι εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) τεμάχια. Σε κάθε περίπτωση το σύνολο των ανά πάσα στιγμή εναποθηκευμένων ως άνω φυσιγγίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) τεμάχια.
β) Να εναποθηκεύουν σε ειδικούς χώρους εντός του καταστήματος ή εργαστήριου, οι οποίοι να μην διαθέτουν παράθυρα, να έχουν θωρακισμένη θύρα ασφαλείας με πιστοποιημένες κλειδαριές ασφαλείας και να είναι συνδεδεμένοι με σύστημα συναγερμού:
1) εκρηκτικούς μηχανισμούς, σε ποσότητα μέχρι πενήντα (50) τεμαχίων,
2) περίστροφα, ημιαυτόματα πιστόλια και όπλα σκοποβολής, σε ποσότητα άνω των πενήντα (50) τεμαχίων και μέχρι πεντακοσίων (500) τεμαχίων κατά ανώτατο όριο καθώς και όπλα για θήρα, σε ποσότητα άνω των εκατόν πενήντα (150) τεμαχίων και μέχρι δύο χιλιάδων (2.000) τεμαχίων κατά ανώτατο όριο. Σε κάθε περίπτωση το σύνολο των ανά πάσα στιγμή εναποθηκευμένων ως άνω όπλων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο χιλιάδες (2.000) τεμάχια και
3) φυσίγγια περιστρόφων, ημιαυτόματων πιστολιών και όπλων σκοποβολής, σε ποσότητα άνω των πενήντα χιλιάδων (50.000) τεμαχίων και μέχρι πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) τεμαχίων κατά ανώτατο όριο καθώς και φυσίγγια όπλου για θήρα, σε ποσότητα άνω των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) τεμαχίων και μέχρι ένα εκατομμύριο πεντακοσίων χιλιάδων (1.500.000) τεμαχίων κατά ανώτατο όριο. Σε κάθε περίπτωση το σύνολο των ανά πάσα στιγμή εναποθηκευμένων ως άνω φυσιγγίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες (1.500.000) τεμάχια.
γ) Να εναποθηκεύουν τα πυροβόλα όπλα της κατηγορίας Α’ του Παραρτήματος I του ν. 2168/1993 και τα μέρη αυτών εντός ειδικού χρηματοκιβωτίου, συνδεδεμένου με το σύστημα συναγερμού.
δ) Δεν επιτρέπεται:
1) Να έχουν στο κατάστημά τους περισσότερα από δύο (2) πυροβόλα όπλα της κατηγορίας Α’ και μακρύκαννα της κατηγορίας Β’ του Παραρτήματος I διαφορετικού τύπου (ένα όπλο για κάθε τύπο) και περισσότερα από δύο (2) επιπλέον μέρη για κάθε διαφορετικό τύπο όπλου.
2) Να έχουν εκτός ασφαλών προθηκών περισσότερα από πέντε (5) περίστροφα, ημιαυτόματα πιστόλια ή όπλα σκοποβολής.
3) Να εναποθηκεύουν στο κατάστημα ή στο εργαστήριο επισκευής τους ποσότητες όπλων και φυσιγγίων αυτών πέραν των αναγραφομένων στην παρούσα παράγραφο.
4. Εντός του ιδίου χώρου επιτρέπεται η συνλειτουργία των αναφερόμενων, στο παρόν άρθρο, επιχειρήσεων, με τις εξής απαραίτητες προϋποθέσεις:
α) Να υπάρχει διαχωριστικό τοιχίο, το οποίο σαφώς να οριοθετεί τους χώρους λειτουργίας των εν λόγω επιχειρήσεων.
β) Να τηρούνται χωριστά βιβλία και λοιπά απαιτούμενα στοιχεία για κάθε επιχείρηση.
γ) Το σύνολο των εναποθηκευμένων όπλων, πυρομαχικών, πυρίτιδας και καψυλλίων των επιχειρήσεων αυτών να μην υπερβαίνει το ανώτατο όριο, που προβλέπεται για τη μία επιχείρηση.
5. Ο μέγιστος αριθμός των όπλων και των πυρομαχικών αυτών, που δύνανται να εναποθηκεύονται σε καταστήματα εμπορίας ή εργαστήρια επισκευής αυτών, εφόσον δεν προβλέπεται στο παρόν άρθρο, υποδεικνύεται εγγράφως από την αναφερόμενη, στην περίπτωση β της
παρ. 2 του άρθρου 6 της υπό στοιχεία 3009/2/23-α/1994 υπουργικής απόφασης (Β’ 696), τριμελή επιτροπή και αναγράφεται τόσο στην σχετική έκθεση επιθεώρησης όσο και στις εκδοθείσες άδειες εμπορίας ή επισκευής.».
3. Το άρθρο 5 και ο τίτλος αυτού, αντικαθίστανται ως εξής:
«Άρθρο 5
Κάτοχοι περιστρόφων, ημιαυτόματων πιστολιών, όπλων σκοποβολής και όπλων για θήρα.
1. Οι κάτοχοι περιστρόφων, ημιαυτόματων πιστολιών, όπλων σκοποβολής και όπλων για θήρα υποχρεούνται να φυλάσσουν τα όπλα αυτά και τα φυσίγγια τους στις μόνιμες κατοικίες τους ή στα γραφεία τους ή στα καταστήματά τους εντός ασφαλών ερμαρίων και με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι τα είδη αυτά δεν θα υπερβαίνουν τις παρακάτω ποσότητες:
α) Τα τρία (3) περίστροφα, ημιαυτόματα πιστόλια και όπλα σκοποβολής, ως και τα διακόσια (200) τεμάχια φυσιγγίων των όπλων αυτών.
β) Τα δέκα (10) όπλα για θήρα.
2. Υποχρεούνται επιπλέον να εγκαταστήσουν σύστημα συναγερμού:
α) Οι κάτοχοι όπλων και φυσιγγίων, περισσότερων από τα αναγραφόμενα στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου.
β) Οι κάτοχοι των αναφερομένων στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου όπλων, εφόσον εντός της ίδιας οικίας ή γραφείου ή καταστήματος φυλάσσονται από διαφορετικούς κατόχους περισσότερα από τα διαλαμβανόμενα στην παράγραφο αυτή όπλα και φυσίγγια.».
4. Μετά το άρθρο 7, προστίθεται άρθρο 7Α ως εξής:
«Άρθρο 7Α
Μεταβατικές διατάξεις
Οι έμποροι πυροβόλων όπλων, μερών και πυρομαχικών αυτών, οι επισκευαστές πυροβόλων όπλων καθώς και οι έμποροι εκρηκτικών μηχανισμών υποχρεούνται να λάβουν στα καταστήματα ή στα εργαστήρια επισκευής τους όλα τα αναγραφόμενα στο άρθρο 4 της παρούσας μέτρα ασφαλείας εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας ή έως την ημερομηνία λήξης της εν ισχύ άδειας που κατέχουν, εφόσον αυτή λήγει πριν τους έξι μήνες από τη δημοσίευση της παρούσας. Σε διαφορετική περίπτωση ανακαλούνται οι άδειες που έχουν χορηγηθεί και τα αιτήματα για ανανέωση ή χορήγηση των ως άνω
αδειών απορρίπτονται με αιτιολογημένη απόφαση.».
1. Το πρώτο εδάφιο της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:
«γ. Πιστοποιητικό ιατρού ειδικότητας ψυχιάτρου από το οποίο να προκύπτει η κατάσταση της ψυχικής υγείας του ενδιαφερομένου προκειμένου για φυσικό πρόσωπο ή των εκπροσώπων και διαχειριστών προκειμένου για Α.Ε. και Ε.Π.Ε. και των ομορρύθμων εταίρων προκειμένου για Ο.Ε. και Ε.Ε. ή των μελών του διοικητικού συμβουλίου προκειμένου περί σωματείων.».
2. Μετά το στοιχείο (3) της υποπερ. α’ της περ. 1 της παρ. I, προστίθεται στοιχείο (4) ως εξής:
«(4) Βεβαίωση μηχανικού από την οποία να προκύπτει ο όροφος, τα τετραγωνικά μέτρα καθώς και οι κύριοι και βοηθητικοί χώροι αυτού.».
3. Στο τέλος της υποπερίπτωσης δ’ της περ. 1 της παρ. Ι του άρθρου 2, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Σε περίπτωση που ο έλεγχος διενεργείται από οργανισμό πιστοποιημένο από την Ε.Ε., πριν την έκδοση της αιτούμενης άδειας, χορηγείται από την αρμόδια αρχή έκδοσής της, προσωρινή άδεια κατασκευής, μετασκευής, συναρμολόγησης, επεξεργασίας ή επισκευής πυροβόλων όπλων κ.λπ., ως και γόμωσης ή αναγόμωσης φυσιγγίων πυροβόλων όπλων και μεταφοράς ή εξαγωγής των αναγκαίων δειγμάτων, όπως αυτά καθορίζονται από τον οργανισμό όπου θα διενεργηθεί ο έλεγχος, καθώς και επαναμεταφοράς ή επανεισαγωγής όσων εξ αυτών δεν καταστράφηκαν.».
4. Η περίπτωση 7 της παρ. Ι του άρθρου 2, αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Άδεια κατοχής όπλων και συσκευών ειδικού τύπου για αναισθητοποίηση, εκδίωξη, ακινητοποίηση ή ανώδυνη θανάτωση ζώων ή πυροβόλων όπλων της κατηγορίας Β’ του Παραρτήματος Ι του ν. 2168/1993 στους υπαλλήλους ή τα πρόσωπα των περιπτώσεων θ’ και ι’ της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 2168/1993 (περ. ζ’ παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 2168/1993):
α. Αίτηση της κατά περίπτωση αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου θα αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία των υπαλλήλων/προσώπων για τους οποίους/τα οποία αιτείται η άδεια και οι λόγοι χορήγησής της, καθώς και σύμφωνη γνώμη της αιτούσας υπηρεσίας.
β. Τρείς (3) φωτογραφίες.».
5. Η υποπερίπτωση α’ της περ. 10 της παρ. Ι του άρθρου 2, αντικαθίσταται ως εξής:
«α. Σε Έλληνες υπηκόους (παρ. 3 και 7 ανωτέρω άρθρου):
(1) Τρείς (3) φωτογραφίες.
(2) Πιστοποιητικό ιατρού ειδικότητας παθολόγου ή νευρολόγου ή γενικής ιατρικής από το οποίο να προκύπτει η απουσία οργανικών νοσημάτων και συνεπώς η σωματική ικανότητα και καταλληλότητα του ενδιαφερομένου να φέρει όπλο. Το πιστοποιητικό αυτό παραδίδεται από τον ιατρό, στο πρόσωπο που ζήτησε την εξέτασή του εντός σφραγισμένου φακέλου. Η αρμόδια για την έκδοση της άδειας αστυνομική αρχή ελέγχει το απαραβίαστο του φακέλου και δεν παραλαμβάνει πιστοποιητικό που ο φάκελός του παραβιάσθηκε.
(3) Εφόσον πρόκειται για φύλακες και συνοδούς χρηματαποστολών ή προσώπων υποβάλλονται επιπλέον:
(α) Έγγραφο της Τράπεζας, Οργανισμού ή Επιχείρησης, όπου αναφέρονται τα καθήκοντα που ασκεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος και οι λόγοι που επιβάλλουν την οπλοφορία του.
(β) Επικυρωμένο αντίγραφο άδειας φύλακα, ή άδειας εργασίας προσωπικού ασφαλείας ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (Ι.Ε.Π.Υ.Α.) Α’ κατηγορίας, όπου απαιτείται από τις ισχύουσες διατάξεις.
(γ) Υπεύθυνη δήλωση του προσώπου που συνοδεύεται ότι επιθυμεί την προστασία του από τον ή τα συγκεκριμένα άτομα.».
6. Στην περ. 11 της παρ. Ι του άρθρου 2, προστίθεται υποπερίπτωση γ’ ως εξής:
«γ. Η άδεια εισαγωγής, σε ιδιώτες, μέρους περιστρόφων, ημιαυτόματων πιστολιών και όπλων σκοποβολής, καθώς και ουσιώδους συστατικού μέρους όπλων για θήρα από τρίτες χώρες, ως και μεταφοράς αυτών από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χορηγείται μόνο όταν το προς εισαγωγή/μεταφορά μέρος ή ουσιώδες συστατικό μέρος προορίζεται για το πυροβόλο όπλο που κατέχει.».
7. Μετά την περίπτωση 12 της παρ. Ι του άρθρου 2, προστίθεται περίπτωση 13 ως εξής:
«13. Άδεια κατοχής απενεργοποιημένου πυροβόλου όπλου (άρθρο 7 παρ. 2 περιπτ. ιβ’ του ν. 2168/1993):
α. Πιστοποιητικό απενεργοποίησης από αρχή επαλήθευσης κράτους μέλους της Ε.Ε. ή από αρχή επαλήθευσης τρίτης χώρας αναγνωρισμένης από την Ε.Ε.
β. Τρείς (3) φωτογραφίες».
γ. Αντίγραφο της βεβαίωσης Εργαστηριακού Ελέγχου της παρ. 3 του άρθρου 17 του ν. 4678/2020 (Α’ 70) για τα ήδη κατεχόμενα πυροβόλα όπλα, τα οποία πρόκειται να απενεργοποιηθούν.
8. Στο πρώτο εδάφιο της υποπεριπτ. α’ της περ. 3 της παρ. ΙΙΙ του άρθρου 2, η λέξη «προσκομίζονται» αντικαθίσταται από λέξη «υποβάλλονται» ως εξής:
«3. α. Όλα τα προβλεπόμενα από την παρούσα απόφαση δικαιολογητικά, υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους, πλην του αντιγράφου του ποινικού μητρώου το οποίο ζητείται υπηρεσιακά από τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, με μέριμνα των Αστυνομικών Αρχών.».
9. Το στοιχείο (1) της υποπεριπτ. β’ της περ. 3 της παρ. ΙΙΙ του άρθρου 2, αντικαθίσταται ως εξής:
«(1) Να υποβάλλουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση των κατεχόμενων αδειών, τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν τη λήξη της ισχύος αυτών, πλην των αδειών που αφορούν την κατοχή όπλων της παρ. 1 περ. α’, β’ και ε’ και της παρ. 3 περ. β’ του άρθρου 1
της υπό στοιχεία 3009/2/84-δ’/27.07.2004 υπουργικής απόφασης.».
10. Οι περιπτώσεις β’ και γ’ της παρ. 1 του άρθρου 3, αντικαθίσταται ως εξής:
«β. Από τις Διευθύνσεις Ασφαλείας και Διευθύνσεις Αστυνομίας Χώρας, οι ακόλουθες άδειες:
1. Εμπορίας i) αεροβόλων όπλων και μέρων αυτών,
ii) λογχών, σπαθών, ξιφών, ξιφιδίων, ξιφολογχών, αστυνομικών ράβδων, τόξων, βαλλιστρίδων και βελών αυτών,
iii) όπλων ή αντικειμένων του ν. 2168/1993 που χαρακτηρίζονται ως συλλεκτικά, ιστορικά ή οικογενειακά κειμήλια, απομιμήσεων πυροβόλων όπλων, απενεργοποιημένων πυροβόλων όπλων, καθώς και πυροβόλων όπλων που δεν λειτουργούν λόγω ουσιώδους βλάβης ή έλλειψης.
2. Επισκευής αεροβόλων όπλων.
3. Γόμωσης φυσιγγίων όπλου για θήρα.
4. Μεταφοράς από και προς χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εισαγωγής από τρίτες χώρες των αναφερόμενων στις περιπτώσεις α, γ, ε, στ, ζ, η, θ, ι, ια, ιγ, ιδ, ιε και ιστ της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 2168/93, ειδών.
5. Αγοράς των αναφερόμενων, στην περίπτωση α της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ν. 2168/1993, όπλων, πυρομαχικών και λοιπών αντικειμένων, εξαιρουμένων των όπλων για θήρα και των ουσιωδών συστατικών μερών αυτών.
6. Κατοχής όπλων και οπλοφορίας εντός αεροσκαφών, ημεδαπών αερομεταφορέων.
7. Κατοχής των αναφερόμενων, στην παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 2168/1993, όπλων και λοιπών αντικειμένων.
8. Οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 2168/1993 άδειες κατοχής όπλων και οπλοφορίας.
9. Οι προβλεπόμενες, από τις διατάξεις του άρθρου 11 ν. 2168/1993, άδειες αγοράς, μεταφοράς και κατανάλωσης εκρηκτικών υλών, ως και μεταφοράς όπλων και λοιπών αντικειμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του εν λόγω άρθρου, εφόσον η μεταφορά πραγματοποιείται εντός της χώρας.
10. Το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 2168/1993 Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων.
γ. Από τα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα Ασφαλείας ή Αστυνομικά Τμήματα ή Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας, οι άδειες αγοράς των αναφερομένων, στις περιπτώσεις β., γ. και ι. της παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 2168/1993, ειδών καθώς και οι άδειες αγοράς και οι άδειες κατοχής όπλων για θήρα και των ουσιωδών συστατικών μερών αυτών.».
11. Μετά τη περίπτωση γ’ της παρ. 1 του άρθρου 3, προστίθεται εδάφιο δ, ως εξής:
«δ. Από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, όλες οι λοιπές προβλεπόμενες από τον ως άνω Νόμο άδειες, αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.».
12. Η υποπερίπτωση β της περ. 5 της παρ. Ι του άρθρου 5 της υπό στοιχεία 3009/2/23-α’/31.08.1994 απόφασης τροποποιείται ως εξής:
«β. Οι αναφερόμενες στην παρ. 2 εδάφ. η’, θ’, και ιβ, για δέκα (10) έτη.».
13. Μετά την υποπερίπτωση β της περ. 5 της παρ. Ι του άρθρου 5 της υπό στοιχεία 3009/2/23-α’/31.08.1994 απόφασης προστίθεται υποπερίπτωση γ ως εξής:
«γ. Η αναφερόμενη στην παρ. 2 εδάφ. ια’, για μεν τις χρήσεις του πρώτου μέρους του εδαφίου αυτού για δέκα (10) έτη ή σε περίπτωση ενοικίασης των όπλων από τα πρόσωπα που ασκούν τις δραστηριότητες του άρθρου 4α ν. 2168/1993, για όσο χρόνο διαρκεί η ενοικίαση, για δε την άφεση αγώνων που προβλέπεται στο δεύτερο μέρος του ως άνω εδαφίου ια’, για δέκα (10) έτη.».
14. Η περ. 7 της παρ. Ι του άρθρου 5, αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Οι προβλεπόμενες στο άρθρο 10 άδειες οπλοφορίας για τρία (3) έτη, με εξαίρεση τις άδειες της παρ. 3 του εν λόγω άρθρου, οι οποίες ισχύουν για πέντε (5) έτη.
Στις περιπτώσεις των παρ. 4α και 5 του ανωτέρω άρθρου, η αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας αστυνομική αρχή δύναται να περιορίσει, κατά την κρίση της, τον χρόνο ισχύος των αδειών αυτών στον απολύτως αναγκαίο.»
15. Μετά την περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 7, προστίθεται περ. δ’ ως εξής:
«δ. Για τις άδειες της παρούσας παραγράφου είναι δυνατόν να επιτραπεί η οπλοφορία με μέχρι πενήντα (50) φυσίγγια, ανά όπλο και η κατοχή, από τους νόμιμους εκπροσώπους δημοσίων υπηρεσιών, τραπεζών, επιχειρήσεων και οργανισμών, μέχρι διακοσίων (200) φυσιγγίων ανά όπλο.».
16. Η παρ. 3 του άρθρου 7, αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Όλες οι χορηγούμενες άδειες κατοχής όπλων και οπλοφορίας προσκομίζονται για θεώρηση το πρώτο πενθήμερο κάθε εξαμήνου στις υπηρεσίες του τόπου κατοικίας του κατόχου τους ως εξής:
α. στα οικεία Τμήματα Ασφαλείας και όπου αυτά δεν υφίστανται στα Αστυνομικά Τμήματα γενικής αρμοδιότητας των Γ.Α.Δ. Αττικής και Θεσσαλονίκης,
β. στις οικείες Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας ή Τμήματα Ασφαλείας και όπου αυτά δεν υφίστανται στα Αστυνομικά Τμήματα γενικής αρμοδιότητας των Διευθύνσεων Αστυνομίας των Νομών.
Κατ’ εξαίρεση οι άδειες της παρ. 3 του άρθρου 10 και της περίπτωσης ια’ της παρ. 2 του άρθρου 7 δεκαετούς ισχύς προσκομίζονται για θεώρηση στις ως άνω υπηρεσίες κάθε έτος μέχρι τη λήξη τους και εντός ενός μηνός από τη συμπλήρωση του κάθε έτους, ενώ για τις άδειες της περίπτωσης ιβ της παρ. 2 του άρθρου 7 δεν απαιτείται θεώρηση.
Κατά τη θεώρηση των αδειών ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει για έλεγχο στις ανωτέρω υπηρεσίες τα όπλα που κατέχει και υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, όπου δηλώνει ότι συνεχίζουν να ισχύουν στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις χορήγησης της σχετικής άδειας.
Η παραπάνω υπεύθυνη δήλωση τηρείται στο αρχείο της υπηρεσίας θεώρησης της άδεια, μαζί με φωτοαντίγραφο της θεωρημένης άδειας.».
17. Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 7, προστίθεται η φράση: «και μέχρι πενήντα (50) φυσίγγια αυτού.».
18. Μετά την παρ. 4 του άρθρου 7, προστίθεται παρ. 5 ως εξής:
«5. Για κάθε επόμενη άδεια αγοράς φυσιγγίων των όπλων του παρόντος άρθρου, απαιτείται, επιπλέον των λοιπών δικαιολογητικών, η προσκόμιση βεβαίωσης ή άλλου αποδεικτικού στοιχείου από όπου να προκύπτει η κατανάλωση, φθορά, κλοπή-απώλεια ή η καταστροφή των προηγούμενων κατεχόμενων φυσιγγίων.».
1. Η εισαγωγική πρόταση του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:
«Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που ασκούν εμπορία i) εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανισμών, ii) περιστρόφων, ημιαυτόματων πιστολιών, όπλων σκοποβολής, όπλων για θήρα, πυροβόλων όπλων κατηγορίας Α’ και μακρύκαννων της κατηγορίας Β’ του Παραρτήματος Ι, όπλων για την καταστροφή συγκολλούμενου υλικού σε περιστροφικούς κλιβάνους καθώς και ουσιωδών συστατικών μερών και φυσιγγίων των εν λόγω ειδών και iii) ειδικών όπλων και συσκευών για εκφοβισμό και απομάκρυνση πτηνών από χώρους αεροδρομίου και κάθε είδους εφόδια βολής αυτών καθώς και όπλων χαιρετισμού και κρότου και αβολίδωτων φυσιγγίων κρότου αυτών, απενεργοποιημένων πυροβόλων όπλων, απομιμήσεων πυροβόλων όπλων, μη λειτουργούντων πυροβόλων όπλων καθώς και όπλων ή αντικειμένων του ν. 2168/1993 που χαρακτηρίζονται ως συλλεκτικά, ιστορικά ή οικογενειακά κειμήλια, υποχρεούνται να τηρούν ειδικά βιβλία, ως ακολούθως:».
2. Η περίπτωση β’ της παρ. 2 του άρθρου 2, αντικαθίσταται ως εξής:
«β. Για κάθε μέρος των παραρτημάτων Γ και Δ θα πρέπει να τηρείται διαφορετικό βιβλίο.».
3. Η περίπτωση β’ της παρ. 4 του άρθρου 2, αντικαθίσταται ως εξής:
«β. (1) Εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορία των ειδών που αναφέρονται στο άρθρο 1 της παρούσας προσκομίζουν, με μέριμνα και ευθύνη τους, στο Τμήμα Ασφαλείας ή Αστυνομικό Τμήμα ή Υποδιεύθυνση Ασφαλείας αρμοδιότητας του τόπου λειτουργίας του καταστήματός τους, τα τηρούμενα βιβλία καθώς και όλα τα παραστατικά έγγραφα που αποδεικνύουν την ορθότητα των εγγραφών σε αυτά, για έλεγχο και θεώρηση.
(2) Για κάθε συναλλαγή που αφορά σε πυροβόλα όπλα ή ουσιώδη συστατικά μέρη αυτών, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορία των ειδών αυτών, υποβάλλουν αυθημερόν, με μέριμνα και ευθύνη τους αρχείο σε μορφή πίνακα, ορθά και πλήρως συμπληρωμένο, ως εξής:
i. στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία καταρτίζει τα στοιχεία του πίνακα και καθορίζει το ηλεκτρονικό μέσο διαβίβασής του, προς επικαιροποίηση του ηλεκτρονικού αρχείου πυροβόλων όπλων του άρθρου 28 ν. 2168/1993, και
ii. στο κατά τόπο αρμόδιο Τμήμα Ασφαλείας ή Αστυνομικό Τμήμα ή Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, προς έλεγχο των στοιχείων αυτού σε αντιπαραβολή με τα στοιχεία των τηρούμενων βιβλίων.».
4. Μετά το άρθρο 4, προστίθεται άρθρο 4Α ως εξής:
«Άρθρο 4Α
Ποινικές Κυρώσεις
Οι παραβάτες των διατάξεων της παρούσας απόφασης τιμωρούνται σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 17 ν. 2168/1993.».
5. Τα παραρτήματα: Γ «Βιβλίο ΑΠΟΘΗΚΗΣ περιστρόφων - πιστολίων - όπλων σκοποβολής - αυτόματων όπλων - περιστρόφων και πιστολίων αφέσεως αγώνωνειδικών όπλων για απομάκρυνση πτηνών από αεροδρόμια - κυνηγετικών και αεροβόλων όπλων - κυριοτέρων μερών και φυσιγγίων όλων των όπλων αυτών (πλην φυσιγγίων κυνηγιού) - εκρηκτικών μηχανισμών-όπλων για αποκόλληση συγκολλουμένου υλικού» και Δ «Βιβλίο ΠΩΛΗΣΗΣ περιστρόφων - πιστολίων - όπλων σκοποβολής - αυτόματων όπλων - περιστρόφων και πιστολίων αφέσεως αγώνων - ειδικών όπλων για απομάκρυνση πτηνών από αεροδρόμια - κυνηγετικών και αεροβόλων όπλων - κυριοτέρων μερών και φυσιγγίων όλων των όπλων αυτών (πλην φυσιγγίων κυνηγιού) - εκρηκτικών μηχανισμών και όπλων για αποκόλληση συγκολλουμένου υλικού», αντικαθίστανται από τα συνημμένα στην παρούσα παραρτήματα: Γ «Βιβλία Αποθήκης» και Δ «Βιβλία Πώλησης-Διάθεσης», αντίστοιχα.
1. Η εισαγωγική πρόταση του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:
«Φυσικά ή νομικά πρόσωπα: i) που κατασκευάζουν, μετασκευάζουν ή συναρμολογούν εντός του κράτους περίστροφα, ημιαυτόματα πιστόλια, όπλα σκοποβολής, όπλα για θήρα, όπλα για την καταστροφή συγκολλούμενου υλικού σε περιστροφικούς κλιβάνους και μέρη των προαναφερόμενων ειδών καθώς και απομιμήσεις πυροβόλων όπλων και εκρηκτικές ύλες, ii) που ενεργούν γόμωση ή αναγόμωση φυσιγγίων πυροβόλων όπλων, πλην φυσιγγίων όπλου για θήρα και iii) που επισκευάζουν περίστροφα, ημιαυτόματα πιστόλια, όπλα σκοποβολής, όπλα για θήρα, πυροβόλα όπλα της κατηγορίας Α’ και μακρύκαννα της κατηγορίας Β’ του Παραρτήματος I, όπλα για την καταστροφή συγκολλούμενου υλικού σε περιστροφικούς κλιβάνους, ειδικά όπλα και συσκευές για εκφοβισμό και απομάκρυνση πτηνών από χώρους αεροδρομίου και όπλα χαιρετισμού και κρότου, υποχρεούνται να τηρούν ειδικά βιβλία, ως ακολούθως:».
2. Ο τίτλος της παρ. 2 του άρθρου 1 και η περίπτωση α’ αυτής, αντικαθίστανται ως εξής:
«2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΣΤΕΣ ΛΟΙΠΩΝ ΩΣ ΑΝΩ ΕΙΔΩΝ:
α. (1) Βιβλίο αποθήκης μερών των ειδών αυτών, ως το συνημμένο παράρτημα “Δ”.
(2) Βιβλίο αποθήκης κατασκευαζόμενων ειδών, ως το συνημμένο παράρτημα “Ε”.
(3) Βιβλίο πώλησης-διάθεσης κατασκευαζόμενων ειδών, ως το συνημμένο παράρτημα “ΣΤ”.»
3. Ο τίτλος της παρ. 4 του άρθρου 1 και η περίπτωση α’ αυτής, αντικαθίστανται ως εξής:
«4. ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΩΣ ΑΝΩ ΕΙΔΩΝ:
α. Βιβλίο αποθήκης μερών των ειδών αυτών, ως το συνημμένο παράρτημα “Ι”.»
4. Η περίπτωση β’ της παρ. 4 του άρθρου 2, αντικαθίσταται ως εξής:
«β. (1) Εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατασκευάζουν, μετασκευάζουν, συναρμολογούν ή επισκευάζουν τα είδη που αναφέρονται στο άρθρο 1 της παρούσας, καθώς και αυτά που ενεργούν γόμωση ή αναγόμωση φυσιγγίων πυροβόλων όπλων πλην κυνηγετικών, προσκομίζουν, με μέριμνα και ευθύνη τους, στο Τμήμα Ασφαλείας ή Αστυνομικό Τμήμα ή Υποδιεύθυνση Ασφαλείας αρμοδιότητας του τόπου λειτουργίας του καταστήματός τους, τα τηρούμενα βιβλία καθώς και όλα τα παραστατικά έγγραφα που αποδεικνύουν την ορθότητα των εγγραφών σε αυτά, για έλεγχο και θεώρηση.
(2) Για κάθε συναλλαγή που αφορά σε πυροβόλα όπλα ή ουσιώδη συστατικά μέρη αυτών, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορία των ειδών αυτών, υποβάλλουν αυθημερόν, με μέριμνα και ευθύνη τους αρχείο σε μορφή πίνακα, ορθά και πλήρως συμπληρωμένο, ως εξής:
i) στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία καταρτίζει τα στοιχεία του πίνακα και καθορίζει το ηλεκτρονικό μέσο διαβίβασης, προς επικαιροποίηση του ηλεκτρονικού αρχείου πυροβόλων όπλων του άρθρου 28 ν. 2168/1993, και
ii) στο κατά τόπο αρμόδιο Τμήμα Ασφαλείας ή Αστυνομικό Τμήμα ή Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, προς έλεγχο των στοιχείων αυτού σε αντιπαραβολή με τα στοιχεία των τηρούμενων βιβλίων.».
5. Τα παραρτήματα: Δ «Βιβλίο αποθήκης μερών και ανταλλακτικών περιστρόφων - πιστολιών - όπλων σκοποβολής - αυτόματων όπλων - εκρηκτικών μηχανισμών - περιστρόφων και πιστολιών αφέσεως αγώνων - ειδικών όπλων για απομάκρυνση πτηνών από αεροδρόμια - όπλων για αποκόλληση συγκολλουμένου υλικού - κυνηγετικών και αεροβόλων όπλων, που προορίζονται για την κατασκευή, μετασκευή ή συναρμολόγηση των εν λόγω ειδών», Ε «Βιβλίο αποθήκης ετοίμων περιστρόφων - πιστολιών - όπλων σκοποβολής -αυτόματων όπλων - εκρηκτικών μηχανισμών - περιστρόφων και πιστολιών αφέσεως αγώνων - ειδικών όπλων για απομάκρυνση πτηνών από αεροδρόμια - όπλων αποκόλλησης συγκολλουμένου υλικού - κυνηγετικών και αεροβόλων όπλων, που προορίζονται για την κατασκευή, μετασκευή ή συναρμολόγηση των εν λόγω ειδών», ΣΤ «Βιβλίο πώλησης περιστρόφων - πιστολιών - όπλων σκοποβολής - αυτόματων όπλων - εκρηκτικών μηχανισμών - περιστρόφων και πιστολιών αφέσεως αγώνων - ειδικών όπλων για απομάκρυνση πτηνών από αεροδρόμια - όπλων για αποκόλληση συγκολλουμένου υλικού - κυνηγετικών όπλων», Ι «Βιβλίο αποθήκης μερών και ανταλλακτικών όπλων, που προορίζονται για επισκευή όπλων ή εκρηκτικών μηχανισμών» και ΙΑ «Βιβλίο επισκευαζομένων όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών», αντικαθίστανται από τα συνημμένα στην παρούσα παραρτήματα: Δ «Βιβλίο Αποθήκης», Ε «Βιβλία Αποθήκης», ΣΤ «Βιβλία Πώλησης- Διάθεσης», Ι «Βιβλίο Αποθήκης» και ΙΑ «Βιβλίο Αποθήκης», αντίστοιχα.
υπό στοιχεία 3009/2/84-δ’/27.07.2004 απόφασης Υπουργού Δημόσιας Τάξης «Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία χαρακτηρισμού όπλων και λοιπών αντικειμένων του ν. 2168/1993, ως συλλεκτικών, ιστορικών ή οικογενειακών κειμηλίων. Χορήγηση αδειών εισαγωγής, εμπορίας και κατοχής των αντικειμένων αυτών» (Β’ 1208).
Το άρθρο 1, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 1
Έννοια όρων
1. Συλλεκτικά όπλα χαρακτηρίζονται:
α. Τα μακρύκαννα ή βραχύκαννα πυροβόλα όπλα (τυφέκια, περίστροφα, πιστόλια, αυτόματα ή ημιαυτόματα), τα οποία κατασκευάσθηκαν πριν από την 1.1.1870 και δύνανται να δεχθούν πυρομαχικά, η κατοχή των οποίων απαιτεί άδεια, ως και όπλα ή αντίγραφα των ανωτέρω όπλων, που κατασκευάσθηκαν μεταγενέστερα και μέχρι το έτος 1945, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταστεί οριστικά ακατάλληλα για χρήση μέσω της διαδικασίας απενεργοποίησης.
β. Τα αναφερόμενα στην προηγούμενη περίπτωση πυροβόλα όπλα, που κατασκευάσθηκαν μετά το έτος 1945 και είναι οριστικά ακατάλληλα για χρήση μέσω της διαδικασίας απενεργοποίησης, εφόσον παρουσιάζουν ιστορικό, καλλιτεχνικό ή εθνογραφικό ενδιαφέρον.
γ. Όπλα σύγχρονα των κατηγοριών Β’ και Γ’ του Παραρτήματος Ι του ν. 2168/1993, τα οποία κατασκευάσθηκαν σε περιορισμένο αριθμό και λόγω των χαρακτηριστικών και της εμφάνισής τους παρουσιάζουν συλλεκτικό ενδιαφέρον και προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για συλλογές.
δ. Αγχέμαχα όπλα (σπάθες, λόγχες, ξίφη, ξιφίδια, ξιφολόγχες), που κατασκευάσθηκαν μετά την 1.1.1922, καθώς και μαχαίρια, που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 2168/1993 (Α’ 147).
ε. Μακρύκαννα ή βραχύκαννα πυροβόλα όπλα (τυφέκια, πιστόλια, περίστροφα, αυτόματα ή ημιαυτόματα), που ανήκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, τα οποία αποσύρονται, καθίστανται οριστικά ακατάλληλα για χρήση, μέσω της διαδικασίας απενεργοποίησης και διατίθενται, με απόφαση των αρμοδίων στρατιωτικών αρχών, για συλλεκτική χρήση.
στ. Μη ενεργά φυσίγγια πολεμικών τυφεκίων, αυτομάτων όπλων, πυροβόλων όπλων, πιστολίων και περιστρόφων (με πυροδοτημένα καψύλλια και χωρίς πυρίτιδα), ως και μη ενεργά επί μέρους στοιχεία αυτών.
2. Ιστορικά κειμήλια χαρακτηρίζονται πυροβόλα όπλα, μη ενεργά πυρομαχικά αυτών ως και αγχέμαχα όπλα, τα οποία κατασκευάσθηκαν πριν την 1.1.1945 και ανήκαν ή χρησιμοποιήθηκαν από άτομα που αποδεδειγμένα έλαβαν μέρος στους Εθνικούς Αγώνες ή στην Εθνική Αντίσταση (1941-1944).
3. Οικογενειακά κειμήλια, χαρακτηρίζονται:
α. Τα αναφερόμενα στην παρ. 2 όπλα και λοιπά αντικείμενα, που ανήκουν σε άτομο το οποίο αποδεδειγμένα έλαβε μέρος στους Εθνικούς Αγώνες ή στην Εθνική Αντίσταση (1941-1944) ή περιήλθαν σε συγγενή του, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, μέχρι και δευτέρου βαθμού.
β. Περίστροφα ή πιστόλια, που έχουν καταστεί οριστικά ακατάλληλα για χρήση μέσω της διαδικασίας απενεργοποίησης, και ξίφη ή ξιφίδια, τα οποία ανήκουν σε εν αποστρατεία προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ως και σε πρόσωπα που κατείχαν δημόσια αξιώματα, εφόσον αποδεδειγμένα τα κατείχαν κατά τη διάρκεια της ενεργού υπηρεσίας τους ή περιήλθαν σε συγγενή τους, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, μέχρι και δευτέρου βαθμού.
γ. Όπλα σκοποβολής που δόθηκαν σε πρώην αθλητές σκοποβολής, μέλη σκοπευτικών σωματείων ή εθνικών ομάδων, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 16 της υπ’ αρ. 4325/30.3.1999 απόφασης των Υπουργών Πολιτισμού και Δημόσιας Τάξης (Β’ 400).
4. Απενεργοποίηση πυροβόλου όπλου είναι η διαδικασία που ορίζεται στον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2015/2403, με την οποία αυτό καθίσταται οριστικά ακατάλληλο για χρήση.».
1. Ο τίτλος του άρθρου 2, αντικαθίσταται ως εξής:
«Χαρακτηρισμός όπλων και λοιπών αντικειμένων ως συλλεκτικών, ιστορικών ή οικογενειακών κειμηλίων».
2. Στην εισαγωγική πρόταση της παρ. 1 του άρθρου 2, η λέξη «προσκόμιση» αντικαθίσταται από τη λέξη «υποβολή» ως εξής:
«1. Με απόφαση του αρμόδιου Διευθυντή Ασφαλείας ή Αστυνομικού Διευθυντή τα προβλεπόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 1 όπλα και λοιπά αντικείμενα, χαρακτηρίζονται ως συλλεκτικά με την υποβολή των παρακάτω δικαιολογητικών:».
3. Το τελευταίο εδάφιο της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 2, απόφασης αντικαθίσταται ως εξής:
«Στη βεβαίωση αναφέρεται το έτος κατασκευής του αντικειμένου και ο αριθμός του πιστοποιητικού απενεργοποίησης, όπου αυτό απαιτείται.».
4. Στο τέλος της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 2, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Αν πρόκειται για μεταφερόμενο ή εισαγόμενο απενεργοποιημένο πυροβόλο όπλο αρκεί το πιστοποιητικό απενεργοποίησης δημόσιας αρχής επαλήθευσης κράτους μέλους ή δημόσιας αρχής επαλήθευσης τρίτης χώρας αναγνωρισμένης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν το εισαγόμενο απενεργοποιημένο πυροβόλο όπλο συνοδεύεται από πιστοποιητικό απενεργοποίησης δημόσιας αρχής επαλήθευσης τρίτης χώρας μη αναγνωρισμένης από την Ε.Ε., τότε εφαρμόζεται η διαδικασία της περ. ιστ’ της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 2168/1993.».
5. Η παρ. 3 του άρθρου 2, αντικαθίσταται ως εξής:
«Η αστυνομική αρχή δύναται σε περίπτωση αμφιβολίας να ζητήσει την εξέταση ή την επανεξέταση των αντικειμένων της παρ. 1 του άρθρου 1, από δημόσια υπηρεσία ή εποπτευόμενο από το κράτος φορέα ή εν ενεργεία οπλουργό των Ενόπλων Δυνάμεων ή της Ελληνικής Αστυνομίας ή αρμόδιο εκπρόσωπο του Πολεμικού Μουσείου ή του Εθνολογικού Μουσείου ή του Μουσείου Μπενάκη ή ιδιώτη νόμιμο επισκευαστή όπλων. Τυχόν προκαλούμενες δαπάνες βαρύνουν τον ενδιαφερόμενο. Η δυνατότητα του προηγούμενου εδαφίου για απενεργοποιημένα πυροβόλα όπλα που συνοδεύονται από πιστοποιητικό απενεργοποίησης δημόσιας αρχής επαλήθευσης, ισχύει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εφόσον υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για νόθευση ή παραποίηση του πιστοποιητικού και οι αρμόδιες δημόσιες αρχές του κράτους μέλους που διενεργήθηκε η απενεργοποίηση δεν παρέχουν στοιχεία για αυτή ή για το πιστοποιητικό.
Εφόσον αποδειχθεί το ανακριβές της βεβαίωσης ή του πιστοποιητικού, τα όπλα της περίπτωσης β’ της παρ. 1 επανεξάγονται υποχρεωτικά».
1. Η παρ. 1 του άρθρου 3, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Με άδεια της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής επιτρέπεται η εισαγωγή από τρίτες χώρες ή η μεταφορά από κράτη μέλη της Ε.Ε. των αναφερομένων στο άρθρο 1 αντικειμένων, η οποία χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2 και 26 του ν. 2168/1993. Τα αντικείμενα του προηγούμενου εδαφίου, όπου απαιτείται, συνοδεύονται από σχετικό πιστοποιητικό απενεργοποίησης.».
2. Στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 4, η φράση «δεν μπορούν να πυροδοτήσουν ενεργά φυσίγγια.», αντικαθίσταται από τη φράση «έχουν καταστεί οριστικά ακατάλληλα για χρήση μέσω της διαδικασίας απενεργοποίησης.».
1. Ο τίτλος του άρθρου 6, αντικαθίσταται, ως εξής:
«Υποχρεώσεις κατασκευαστών, εμπόρων και επισκευαστών όπλων»
2. Η περ. β’ της παρ. 1, αντικαθίσταται ως εξής:
«τηρούν βιβλίο των κατασκευαζομένων και πωλουμένων αντικειμένων, σύμφωνα με τα υποδείγματα των παραρτημάτων Γ και Δ της υπό στοιχεία 3009/2/27-γ’/18.06.1994 υπουργικής απόφασης».
3. Το πρώτο εδάφιο της περ. γ’ της παρ. 2, αντικαθίσταται ως εξής:
«γ. χορηγούν στον αγοραστή για κάθε πωλούμενο αντικείμενο σχετική βεβαίωση, στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς τα απαραίτητα στοιχεία του πωλούμενου αντικειμένου (ονομασία προσδιορισμού, διαμέτρημα, κατασκευαστής, χώρα προέλευσης, μοντέλο, αριθμός σειράς και τυχόν άλλα ιδιαίτερα τεχνικά - κατασκευαστικά χαρακτηριστικά για τις διαστάσεις και την εξωτερική εμφάνισή του), καθώς και το πιστοποιητικό απενεργοποίησης του Παραρτήματος IIΙ του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2403, όπου αυτό απαιτείται.».
4. Η εισαγωγική πρόταση της παρ. 3 του άρθρου 6, αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Οι αναφερόμενοι στο παρόν άρθρο κατασκευαστές, έμποροι και επισκευαστές όπλων, υποχρεούνται επιπλέον:».
5. Η περίπτωση γ’ της παρ. 3 του άρθρου 6, αντικαθίσταται ως εξής:
«γ. να τηρούν τα ως άνω βιβλία και τα μηχανογραφημένα στοιχεία που προβλέπονται σ’ αυτά καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησής τους. Σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας της επιχείρησής τους, οι υπεύθυνοι αυτής υποχρεούνται να παραδίδουν τα εν λόγω βιβλία και τα μηχανογραφημένα στοιχεία στην κατά τόπο αρμόδια αστυνομική αρχή, η οποία τα διαβιβάζει στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.».
1. Η παρ. 2 του άρθρου 7, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Για τη μεταφορά μέσα στην ελληνική επικράτεια, των αναφερόμενων στο άρθρο 1 όπλων και αντικειμένων, πλην αυτών των περιπτώσεων δ’ και στ’ της παρ. 1, απαιτείται άδεια από την κατά τόπο αρμόδια αστυνομική αρχή. Η εν λόγω άδεια ισχύει για τρεις (3) μήνες, με δικαίωμα ανανέωσης ενός (1) μηνός.».
2. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 7, αντικαθίσταται ως εξής:
«Τα φυσικά πρόσωπα και οι νόμιμοι εκπρόσωποι των νομικών προσώπων που διατηρούν τα αντικείμενα, πωλούν - εκμισθώνουν αυτά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην περίπτωση γ’ της παρ. 1 του άρθρου 6.».
3. Η παρ. 6 του άρθρου 7, αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Στην άδεια κατοχής καταχωρίζονται αναλυτικά τα όπλα ή αντικείμενα, ο τύπος τους, ο αριθμός σειράς εφόσον υπάρχει, η προέλευση, ως και ο αριθμός, η ημερομηνία έκδοσης και η εκδούσα αρχή της άδειας αγοράς (εφόσον απαιτείται), ο αριθμός του πιστοποιητικού απενεργοποίησης, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου της Βεβαίωσης Εργαστηριακού Ελέγχου της αρμόδιας Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών, όπου απαιτείται.
Για κάθε επιπλέον αγορά ή πώληση όπλου ή αντικειμένου ενεργείται σχετική εγγραφή, όπου μνημονεύονται τα στοιχεία προμηθευτού ή αγοραστού και τα σχετικά προς τούτο έγγραφα ή άδειες, εφόσον απαιτούνται.».
1. Η περίπτωση β’ της παρ. 1 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:
«β. πιστοποιητικό ιατρού ειδικότητας ψυχιάτρου, από το οποίο να προκύπτει η κατάσταση της ψυχικής υγείας του ενδιαφερόμενου φυσικού προσώπου ή του εκπροσώπου του νομικού προσώπου.».
2. Μετά την περ. η’ της παρ. 1 του άρθρου 9, προστίθεται περίπτωση θ’ ως εξής:
«θ. πιστοποιητικό απενεργοποίησης της δημόσιας αρχής επαλήθευσης, στις περιπτώσεις που απαιτείται.
3. Το πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 11, αντικαθίστανται ως εξής:
«Η προβλεπόμενη στην παρ. 1 του άρθρου 7 άδεια κατοχής ισχύει για δέκα (10) έτη από την έκδοσή της.
Εάν η χορηγούμενη άδεια περιλαμβάνει πυροβόλα όπλα τα οποία δεν έχουν απενεργοποιηθεί, θεωρείται κάθε δύο έτη μέχρι τη λήξη της από τις παρακάτω Υπηρεσίες του τόπου κατοικίας του κατόχου τους:
α. τα οικεία Τμήματα Ασφαλείας και όπου αυτά δεν υφίστανται τα Αστυνομικά Τμήματα γενικής αρμοδιότητας των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης,
β. τις οικίες Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας ή Τμήματα Ασφαλείας και όπου αυτά δεν υφίστανται από τα Αστυνομικά Τμήματα γενικής αρμοδιότητας των Διευθύνσεων Αστυνομίας των Νομών.».
1. Οι κάτοχοι αδειών όπλων και λοιπών αντικειμένων του άρθρου 1 της υπό στοιχεία 3009/2/84-δ’/27.07.2004 απόφασης, που εκδόθηκαν μέχρι και την 8η Απριλίου 2016, οι οποίοι δεν είχαν προσκομίσει στην αρμόδια αστυνομική αρχή την απαιτούμενη βεβαίωση της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 2 της υπό στοιχεία 3009/2/84-δ’/27.07.2004 απόφασης, προσκομίζουν αυτή έως 31.12.2021.
Αν πρόκειται για πυροβόλο όπλο, το οποίο προβλέπεται να είναι απενεργοποιημένο, απαιτείται, επιπλέον, εντός της ίδιας ως άνω προθεσμίας, και η προσκόμιση πιστοποιητικού απενεργοποίησης της δημόσιας αρχής επαλήθευσης, σε περίπτωση πώλησης, δωρεάν μεταβίβασης, ανταλλαγής ή μεταφοράς του όπλου σε άλλο κράτος μέλος.
2. Το χρονικό διάστημα των δύο (2) ετών που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 10 του ν. 2168/1993 παρατείνεται για ένα (1) έτος από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης για τους κατόχους αδειών όπλων και λοιπών αντικειμένων του άρθρου 1 της υπό στοιχεία 3009/2/84-δ’/27.07.2004 απόφασης, εφόσον το διάστημα αυτό συμπληρώθηκε μεταξύ της 8ης Απριλίου 2016 και της έναρξης ισχύος της παρούσας απόφασης.
Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης καταργούνται:
α) Η περίπτωση στ’ της παρ. 1 και η παρ. 2 του άρθρου 2 της υπό στοιχεία 3009/2/20-στ’/07.01.1994 απόφασης.
β) Η φράση «Υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται ... οποιαδήποτε νόμιμη αιτία» που αναγράφεται στο τέλος του στοιχείου (3) της υποπερίπτωση α’ της περίπτωσης 1, η υποπερίπτωση β’ της περίπτωσης 1 και η περίπτωση 6 της παρ. I του άρθρου 2 της υπό στοιχεία 3009/2/23-α’/31.08.1994 απόφασης.
γ) Οι περιπτώσεις ε’ και στ’ της παρ. 1 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία 3009/2/27-γ’/21.09.1994 απόφασης.
δ) Οι παρ. 5 και 6 του άρθρου 2, η περίπτωση β’ της παρ. 1, η περίπτωση α’ της παρ. 2 και οι περιπτώσεις α’ και γ’ της παρ. 3 του άρθρου 6 και το άρθρο 13 της υπό στοιχεία 3009/2/84-δ’/27.07.2004 απόφασης, όπως το τελευταίο είχε αντικατασταθεί με το άρθρο 1 της υπό στοιχεία 3009/2/23-με’ από 15.02.2016 όμοιας (Β’ 422).
ε) Τα παραρτήματα Α’ και Β’ της υπό στοιχεία 3009/2/84-δ’/27.07.2004 απόφασης.
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2020
Ο Υπουργός ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ |
Ο Υφυπουργός ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ |