Τροποποιήθηκε από :
Καταργεί την :
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 218Α_1984 | 514.67 KB |
Για την εφαρµογή των διατάξεων του διατάγµατος αυτού οι παρακάτω όροι έχουν την ακόλουθη σηµασία:
α) «Πρατήριο» είναι η εγκατάσταση που λειτουργεί µε τους όρους και προϋποθέσεις του παρόντος διατάγµατος για τον ανεφοδιασµό µε υγραέριο (LPG) των οδικών οχηµάτων.
β) «Μικτό Πρατήριο» είναι η εγκατάσταση που λειτουργεί µε τους όρους και προϋποθέσεις του παρόντος διατάγµατος για τον ανεφοδιασµό µε υγραέριο και µε βενζίνη-πετρέλαιο των οδικών οχηµάτων.
γ) «Περίγραµµα Πρατηρίου» είναι η οριακή γραµµή περίφραξης του πρατηρίου, συµπληρωµένη µε τη νοητή γραµµή περίφραξης της πρόσοψης του οικοπέδου, παράλληλα προς τον άξονα της οδού και σύµφωνα µε τις διατάξεις της πολεοδοµικής νοµοθεσίας.
δ) «Βιοµηχανική Ζώνη» είναι αυτή που καθορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις της πολεοδοµικής νοµοθεσίας και της ΕΤΒΑ. Για την περίπτωση του νόµου Αττικής τέτοια ζώνη είναι εκείνη που προβλέπεται από τους χάρτες που αναφέρονται στο άρθρο 2 του Π.∆. 84/1984 «περί ίδρυσης, επέκτασης, εκσυγχρονισµού, συγχώνευσης και µετεγκατάστασης βιοµηχανιών, βιοτεχνιών και αποθηκών µέσα στα όρια του ηπειρωτικού τµήµατος του Νοµού Αττικής, και των νησιών Σαλαµίνας και Αίγινας» (ΦΕΚ 33/Α/1984), κι όπου, βάσει αυτού, επιτρέπεται η ίδρυση νέας βιοµηχανίας Βιοτεχνίας για επαγγελµατική εγκατάσταση - περιοχές (ΕΜ) και (ΕΟ).
ε)«Λεκανοπέδιο Αττικής» είναι εκείνο που περιλαµβάνεται από τα όρη Υµηττός, Πεντέλη, Πάρνηθα και Αιγάλεω.
στ) «Πυράντοχος τοίχος» είναι ο τύπος της κατασκευής, όπου τα χρησιµοποιούµενα υλικά είναι µη εύφλεκτα, έχουν επαρκή σταθερότητα στη φωτιά και ελάχιστη βαθµολογία πυραντοχής τριών (3) ωρών. Ο τοίχος αυτός βρίσκεται µέσα στο περίγραµµα του πρατηρίου και σε απόσταση µεγαλύτερη των 2,50 µ. από τα επικίνδυνα σηµεία αυτού.
Έχει ύψος 3.00 µ. και µήκος ανάλογο µε την περίπτωση. Για κάθε επικίνδυνο σηµείο επιτρέπεται η κατασκευή µέχρι δύο (2) πυράντοχων τοίχων.
ζ) «Προσωρινή ζώνη ασφάλειας» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πλήρωσης της δεξαµενής υγραερίου του πρατηρίου, είναι εκείνη που συνίσταται από τον όγκο του χώρου που ορίζεται από επιφάνεια κάθετων κυλίνδρων ακτίνας έξι (6) µέτρων, οι άξονες των οποίων βρίσκονται στα σηµεία του στοµίου πλήρωσης της δεξαµενής και του στοµίου παροχής βυτιοφόρου οχήµατος και του οποίου το κάτω τµήµα εφάπτεται στο έδαφος, και το πάνω απέχει τρία (3)µέτρα από αυτό. Η παραπάνω περιοχή διαγραµµίζεται εµφανώς στο έδαφος, όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραµµα του άρθρου 33 του διατάγµατος αυτού.
η) «Επικίνδυνα σηµεία πρατηρίου» είναι:
αα) Το περίβληµα της δεξαµενής υγραερίου και του φρεατίου της αντλίας υγραερίου.
ββ) Το στόµιο πλήρωσης της δεξαµενής υγραερίου και
γγ) Το περίβληµα των συσκευών διανοµής.
Η εγκατάσταση και λειτουργία πρατηρίου επιτρέπεται:
α) Μέσα σε βιοµηχανικές ζώνες, όπως αυτές καθορίζονται στην περίπτωση δ΄ του προηγούµενου άρθρου και
β) Μέσα σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης. Σε κάθε νοµό, ο οικείος νοµάρχης µπορεί να καθορίζει και οριοθετεί γεωγραφικές ζώνες, εκτός σχεδίου πόλης, µέσα στις οποίες επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία πρατηρίου υγραερίου. Σε περίπτωση που δεν καθορισθούν τέτοιες ζώνες τότε επιτρέπεται ελεύθερα σε όλες τις περιοχές, εκτός σχεδίου πόλης, η ίδρυση πρατηρίων. Ειδικά για το λεκανοπέδιο Αττικής η εγκατάσταση και λειτουργία πρατηρίων υγραερίων επιτρέπεται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης, που καθορίζονται µε κοινή απόφαση των Υπουργών Χωροταξίας, Οικισµού και Περιβάλλοντος και Συγκοινωνιών.
1. Η ίδρυση πρατηρίου ή µικτού πρατηρίου στις θέσεις που καθορίζονται στο προηγούµενο άρθρο, επιτρέπεται εφ’ όσον πληρούνται και οι παρακάτω όροι:
α) Οι ζώνες επιβράδυνσης ή επιτάχυνσης της κυκλοφοριακής σύνδεσης του πρατηρίου δεν εκτείνονται στην είσοδο ή στην έξοδο σχολείων, εκκλησιών, νοσηλευτικών ιδρυµάτων, κινηµατογράφων ή θεάτρων, µονίµων εγκαταστάσεων αθλητικών κέντρων και στρατοπέδων.
β) Σε θέσεις που βρίσκονται σε καµπυλότητα ή αναστροφή κλίσης δρόµων, µε την προϋπόθεση ότι υπάρχει ορατότητα από απόσταση 200 µ., 150 µ. και 70 µ. για τις περιπτώσεις πρατηρίων επί εθνικών, επαρχιακών και δηµοτικών ή κοινοτικών δρόµων αντιστοίχως, κατ’ ευθεία γραµµή από το πλησιέστερο σηµείο της εισόδου ή της εξόδου του πρατηρίου και µέχρι την τοµή της ευθείας αυτής µε τον άξονα της πλησιέστερης προς το πρατήριο λωρίδας κυκλοφορίας του δρόµου.
γ) Προκειµένου για πρατήριο όταν ο άξονας συµµετρίας της νησίδας αυτού βρίσκεται σε απόσταση από τον άξονα συµµετρίας της νησίδας άλλου πρατηρίου ή µικτού πρατηρίου βενζίνης πετρελαίου, επί της αυτής πλευράς του δρόµου µεγαλύτερης από:
αα) 5000 µ. για την περίπτωση εθνικών δρόµων
ββ) 3000 µ. για την περίπτωση επαρχιακών δρόµων
γγ) 200 µ. για την περίπτωση δηµοτικών και κοινοτικών δρόµων.
δ) Προκειµένου για µικτό πρατήριο, όταν ο άξονας συµµετρίας της νησίδας άλλου µικτού πρατηρίου ή πρατηρίου βενζίνης πετρελαίου, επί της αυτής πλευράς του δρόµου, µεγαλύτερης από:
αα) 15000 µ. για την περίπτωση εθνικών δρόµων
ββ) 5000 µ. για την περίπτωση επαρχιακών δρόµων και
γγ) 500 µ. για την περίπτωση δηµοτικών και κοινοτικών δρόµων.
ε) Σε απόσταση όχι µικρότερη των 200 µ., 150 µ. και 70 µ. για τις περιπτώσεις πρατηρίων, επί εθνικών, επαρχιακών και δηµοτικών ή κοινοτικών δρόµων αντίστοιχα από το σηµείο συνάντησης των αξόνων του προ του πρατηρίου δρόµου µε τον άξονα άλλου δρόµου ή από την αρχή ή το τέρµα της διάταξης κυκλοφοριακής σύνδεσης σταθµών διοδίων και πλατυσµάτων (PARKING).
στ) Σε απόσταση όχι µικρότερη των 200 µ., 100 µ. και 50µ. για τις περιπτώσεις πρατηρίων επί εθνικών, επαρχιακών και δηµοτικών ή κοινοτικών δρόµων αντίστοιχα, από το άκρο τεχνικού έργου του δρόµου, που παρεµποδίζει τη διαπλάτυνση του δρόµου. Όταν η διαπλάτυνση του δρόµου είναι δυνατή κατά την κρίση της αρµοδίας για το δρόµο υπηρεσίας, η σχετική δαπάνη βαρύνει τον πρατηριούχο.
2. Η κυκλοφοριακή σύνδεση του πρατηρίου µετά του προ αυτού δρόµου πραγµατοποιείται σύµφωνα µε τα σχεδιαγράµµατα διαµόρφωσης της κυκλοφοριακής σύνδεσης του πρατηρίου, και τους όρους που αναφέρονται στις παρ. 4 και 6 του άρθρου 6, στο άρθρο 7 καθώς και στις παρ. 6 και 7 του άρθρου 21 του Β.∆. 465/70 (ΦΕΚ 150/Α/1970) όπως οι διατάξεις αυτές κάθε φορά ισχύουν µε εξαίρεση την απόσταση της νησίδας των συσκευών διανοµής υγραερίου από το άκρο του δρόµου η οποία πρέπει να πληροί τους όρους του παρόντος.
1. Τα επικίνδυνα σηµεία του πρατηρίου πρέπει να απέχουν τουλάχιστον:
α) 15 µ. από το πλησιέστερο σηµείο του περιγράµµατος του πρατηρίου.
β) 15 µ. από το πλησιέστερο σηµείο των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρατηρίου που αναφέρονται στο άρθρο 19 του παρόντος.
γ) Από όριο σχεδίου πόλης στην περίπτωση που το πρατήριο βρίσκεται εκτός σχεδίου.
αα) 200 µ. για τις περιπτώσεις των εθνικών δρόµων
ββ) 100 µ. για τις περιπτώσεις των επαρχιακών δρόµων
γγ) 50 µ. για τις περιπτώσεις των δηµοτικών και κοινοτικών δρόµων.
δ) 30 µ. από τον άξονα σιδηροδροµικών γραµµών
ε) 30 µ. από το πλησιέστερο σηµείο του άκρου αυτοκινητοδρόµου ή εθνικού δρόµου
στ) 50 µ. από στάση λεωφορείου ή άλλου συγκοινωνιακού µέσου.
ζ) 50 µ. από τον άξονα διαδρόµου δουλείας διέλευσης γραµµών µεταφοράς ηλεκτρικής
ενέργειας τάσης από 66.000 βόλτ και άνω ως και σταθµών ιδιοπαραγωγής ή 30 µ. από εναέριες ηλεκτρικές γραµµές τάσης κατώτερης των 66.000 βόλτ.
η) 45 µ. από εγκατάσταση, η λειτουργία της οποίας προϋποθέτει χρήση φλόγας.
Προκειµένου περί εστιών εστιατορίων και λεβητοστασίων κεντρικών θερµάνσεων εφόσον αυτές εγκαθίστανται µέσα σε ιδιαίτερο διαµέρισµα, χωρίς να έχει άµεση επικοινωνία µε το χώρο του πρατηρίου, η απόσταση αυτή µπορεί να είναι µικρότερη από 45 µ. και µέχρι 30 µ. µε την προϋπόθεση κατασκευής πυράντοχου τοίχου στην περιοχή του περιγράµµατος του πρατηρίου σύµφωνα µε τις υποδείξεις της επιτροπής ελέγχου καταλληλότητας.
θ) Από κατοικίες, γραφεία, καταστήµατα:
αα) 25 µ. στις περιπτώσεις που το πρατήριο βρίσκεται µέσα σε βιοµηχανική ζώνη και το περίγραµµα του δεν βρίσκεται στα όρια της βιοµηχανικής ζώνης µε εκτός σχεδίου πόλης περιοχή.
ββ) Στις περιπτώσεις που το πρατήριο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης:
ααα) 25 µ. από κτίρια όγκου µέχρι 500 µ3.
βββ) 50 µ. από κτίρια όγκου µεγαλύτερου των 3.000 µ3.
γγγ) Για όγκο V κτιρίων µεταξύ 500 µ3 και 3.000 µ3 η ελάχιστη απόσταση Χ σε µέτρα
βρίσκεται από τη σχέση Χ = 25 + 0,01 (V -500).
γγ) Στην περίπτωση που το πρατήριο βρίσκεται στα όρια βιοµηχανικής ζώνης και σε επαφή µε περιοχή που είναι εκτός σχεδίου, τότε για τις πλευρές του πρατηρίου που είναι σε επαφή µε την περιοχή αυτή ισχύουν οι αποστάσεις που αναφέρονται στο προηγούµενο εδάφιο ββ΄.
ι) 100 µ. από τα σύνορα των οικοπέδων: Παιδικών σταθµών, σχολείων, κατασκηνώσεων, περιφραγµένων χώρων άθλησης, σωφρονιστικών ιδρυµάτων και νεκροταφείων και από τα όρια των κτιρίων ή κτιριακών εγκαταστάσεων ενοριακών ναών, κινηµατογράφων, θεάτρων, κέντρων διασκέδασης, κλειστών γυµναστηρίων, δηµοσίων υπηρεσιών, τερµατικών σταθµών υπεραστικών λεωφορείων ή τραίνων, αεροδροµίων,
ια) 150 µ. από γήπεδα χωρητικότητας πάνω από χίλια (1000) άτοµα, νοσηλευτικά ιδρύµατα, στρατόπεδα, εργοστάσιο ή αποθήκες εκρηκτικών υλών.
ιβ) Για τους αρχαιολογικούς χώρους ισχύουν οι σχετικές διατάξεις δόµησης.
2. Μεταξύ του περιβλήµατος δεξαµενής και του φρεατίου των αντλιών υγραερίου από το περίβληµα των συσκευών διανοµής υγραερίου τηρείται αµοιβαία απόσταση όχι µικρότερο από 10µ.
ι) 100 µ. από τα σύνορα των οικοπέδων: Παιδικών σταθµών, σχολείων, κατασκηνώσεων, περιφραγµένων χώρων άθλησης, σωφρονιστικών ιδρυµάτων και νεκροταφείων και από τα όρια των κτιρίων ή κτιριακών εγκαταστάσεων ενοριακών ναών, κινηµατογράφων, θεάτρων, κέντρων διασκέδασης, κλειστών γυµναστηρίων, δηµοσίων υπηρεσιών, τερµατικών σταθµών υπεραστικών λεωφορείων ή τραίνων, αεροδροµίων
ια) 150 µ. από γήπεδα χωρητικότητας πάνω από χίλια (1000) άτοµα, νοσηλευτικά ιδρύµατα, στρατόπεδα, εργοστάσιο ή αποθήκες εκρηκτικών υλών.
1. Στα µικτά πρατήρια τηρείται απόσταση 10 µ. τουλάχιστον µεταξύ:
α) του περιβλήµατος των δεξαµενών υγραερίου και βενζίνης - πετρελαίου.
β) των συσκευών διανοµής υγραερίου και των αντλιών βενζίνης πετρελαίου.
γ) των δεξαµενών της µιας εγκατάστασης και των συσκευών διανοµής της άλλης εγκατάστασης.
2. Στα µικτά πρατήρια απαγορεύεται γενικώς η χρήση χειροκίνητων αντλιών παροχής µείγµατος βενζίνης µε ορυκτέλαιο.
3. Γενικώς τα µικτά πρατήρια, εκτός από την τήρηση των διατάξεων του παρόντος θα πρέπει να πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις των κειµένων εκάστοτε διατάξεων των σχετικών µε την ίδρυση και λειτουργία πρατηρίων βενζίνης πετρελαίου σε όσα σηµεία δεν αντίκεινται στο παρόν διάταγµα
1. Αν για οποιοδήποτε λόγο οι αποστάσεις ασφαλείας που αναφέρονται στα άρθρα 4 και 5 του παρόντος, ελαττωθούν, ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του πρατηρίου. Στην περίπτωση αυτή συστήνεται από τον οικείο νοµάρχη επιτροπή όµοιας σύνθεσης µε εκείνης της
παρ. 2 του άρθρου 25, η οποία µετά από αυτοψία, προτείνει, µε πλήρη αιτιολόγηση, την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου ή τη λήψη συγκεκριµένων πρόσθετων µέτρων ασφάλειας (όπως ενίσχυση των µέτρων πυροπροστασίας, πυράντοχος τοίχος) για την προσωρινή επαναλειτουργία του πρατηρίου. Αυτά κοινοποιούνται µε απόφαση του νοµάρχη στον ενδιαφερόµενο. Μετά την αποπεράτωση των συγκεκριµένων προσθέτων µέτρων ασφάλειας και αφού διαπιστωθεί µετά από δεύτερη αυτοψία ότι αυτά έγιναν σύµφωνα µε τις υποδείξεις της επιτροπής, χορηγείται µε απόφαση του νοµάρχη, προσωρινή άδεια
λειτουργίας µέχρι τριών (3) ετών το πολύ. Μετά τη λήξη της άδειας αυτής ανακαλείται οριστικώς, η άδεια λειτουργίας του πρατηρίου και σφραγίζονται οι εγκαταστάσεις αυτού, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν.∆. 869/71 (ΦΕΚ 79/Α/1971).
2. Για τα µικτά πρατήρια, αν ελαττωθούν οι αποστάσεις ασφαλείας των άρθρων 4 και 5 του παρόντος, ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του πρατηρίου. Η ανάκληση αυτή αφορά µόνο την εγκατάσταση διανοµής υγραερίου, όπου ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται στην προηγούµενη παράγραφο. Το πρατήριο βενζίνης πετρελαίου εξακολουθεί να λειτουργεί, εφόσον δεν αντίκειται στις κείµενες διατάξεις.
3. Οι λεπτοµέρειες του παρόντος άρθρου ρυθµίζονται µε απόφαση του Υπουργού Συγκοινωνιών.
Το πρατήριο έχει απαραίτητα τις παρακάτω εγκαταστάσεις και µηχανισµούς:
1. Μια υπόγεια δεξαµενή παροχής υγραερίου.
2. Τις απαραίτητες ηλεκτροκίνητες αντλίες, για τις συσκευές διανοµής υγραερίου.
Αντί των ηλεκτροκινήτων αντλιών, µπορεί να χρησιµοποιηθούν και άλλου τύπου εγκεκριµένες, από την αρµόδια αρχή και κατάλληλες για το σκοπό που προορίζονται, αντλίες.
3. Μέχρι τρεις (3) το πολύ συσκευές (µονές) διανοµής υγραερίου.
4. Σωληνώσεις προσαγωγής και επιστροφής του υγραερίου.
5. Τις απαραίτητες βοηθητικές κτιριακές εγκαταστάσεις.
1. Η δεξαµενή είναι µια µόνο και τοποθετείται (βρίσκεται) µέσα στο έδαφος και έχει µια ή δύο ανθρωποθυρίδες, τοποθετηµένες πάνω στην επιφάνεια του κυλινδρικού σώµατός της. Στα καλύµµατα των ανθρωποθυρίδων συγκολλούνται οι σωληνώσεις, οι απαραίτητες για τον έλεγχο της δεξαµενής, την ασφάλεια και τη λειτουργία της εγκατάστασης.
2. Η υπόγειος δεξαµενή έχει:
α) Χωρητικότητα όχι µεγαλύτερη των είκοσι (20) κυβικών µέτρων.
β) Άριστη επένδυση από αντιδιαβρωτικό υλικό για προστασία αυτής από τον κίνδυνο της οξείδωσης.
3. Η δεξαµενή είναι εφοδιασµένη µε τα παρακάτω εξαρτήµατα:
α) Με ένα (1) κατάλληλο δείκτη στάθµης του περιεχόµενου υγρού στη δεξαµενή.
Απαγορεύεται η χρησιµοποίηση γυάλινων δεικτών.
β) Μ’ ένα (1) σύστηµα σταθερής εµβάπτισης για τον έλεγχο της µεγαλύτερης επιτρεποµένης στάθµης του υγρού. Το σύστηµα αυτό µπορεί να αποτελείται από ένα µόνιµο σωλήνα εσωτερικής διαµέτρου έξι και µισό (6,5) χιλιοστών και στο οποίο είναι τοποθετηµένη µια βαλβίδα ελέγχου, διατοµής το πολύ δύο (2) τετραγωνικών χιλιοστών. Ο σωλήνας αυτός εκτείνεται µέσα στη δεξαµενή κατά τέτοιο τρόπο ώστε το άκρο του να εφάπτεται µε την επιφάνεια του υγρού όταν η δεξαµενή είναι γεµάτη σε ποσοστό ογδόντα πέντε στα εκατό (85%) της χωρητικότητάς της.
γ) Μ’ ένα (1) σύστηµα από δύο βαλβίδες ασφάλειας. Το σύστηµα αυτό παρέχει τη δυνατότητα αποµόνωσης της µιας, µέσω µιας (1) βαλβίδας διακοπής της ροής, στην περίπτωση ελέγχου ή συντήρησης. Η κάθε βαλβίδα συνδέεται µε ιδιαίτερο σωλήνα εξαγωγής, του οποίου το ελεύθερο άκρο απέχει από την επιφάνεια του εδάφους τουλάχιστον πέντε (5) µέτρα. Η διατοµή του σωλήνα εξαγωγής δεν είναι µικρότερο από εκείνη της βαλβίδας ασφάλειας. Το χειριστήριο της βαλβίδας διακοπής ροής κινείται µεταξύ δύο θέσεων «ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΛΕΙΣΤΗ» και ασφαλίζεται στη θέση «ΑΝΟΙΚΤΗ».
δ) Με µια (1) βαλβίδα περιορισµού ροής για καθένα σηµείο σύνδεσης των σωληνώσεων µετάγγισης, από τη δεξαµενή προς την συσκευή διανοµής, για την υγρά και αέριο φάση, εκτός από τη σύνδεση της δεξαµενής µε τη ή τις βαλβίδες ασφάλειας.
ε) Με µια (1) βαλβίδα αντεπιστροφής στο σηµείο σύνδεσης του σωλήνα πλήρωσης της δεξαµενής µε υγραέριο. Βαλβίδες που είναι συνδεδεµένες πάνω στη δεξαµενή και σε ύψος µικρότερο της µεγαλύτερης στάθµης του υγρού, είναι χαλύβδινες, έχουν εσωτερικά µέρη από υλικό ανθεκτικό στη διάβρωση και είναι κατάλληλες για προπάνιο. Οι βαλβίδες είναι κατάλληλες για πίεση λειτουργίας τουλάχιστον σαράντα (40) Kgr/cm2. Βαλβίδες και λοιπά εξαρτήµατα κατασκευασµένα από χυτοσίδηρο απαγορεύονται. Η απαγόρευση αυτή δεν αφορά τον ελαττόν σίδηρο και χυτοσίδηρο σε σφαιροειδή γραφίτη, εφόσον τα υλικά αυτά είναι κατάλληλης ποιότητας για προπάνιο.
στ) Αγωγό γείωσης, ανάλογης διατοµής και ηλεκτρικής αντίστασης όχι µεγαλύτερης των τεσσάρων (4) ΩΜ.
4. Η δεξαµενή δεν επιτρέπεται να έχει σύστηµα εκκένωσης του περιεχοµένου της στον περιβάλλοντα χώρο, εκτός από τη διάταξη της εξυδάτωσης και εξαέρωσης της δεξαµενής.
∆εξαµενές χωρητικότητας µεγαλύτερης των τριών χιλιάδων (3.000) λίτρων είναι εφοδιασµένες µε κατάλληλο µανόµετρο τοποθετηµένο στην ανθρωποθυρίδα µε παρεµβολή βαλβίδας διακοπής της ροής.
1. Η δεξαµενή τοποθετείται µέσα σε ειδικό περίβληµα και στερεώνεται κατά τρόπο ώστε να αντέχει σε πιθανές υδροστατικές ωθήσεις. Το περίβληµα κατασκευάζεται από οπλισµένο σκυρόδεµα πάχους τουλάχιστον είκοσι εκατοστών του µέτρου (0,20 µ.) µε εσωτερικό επίχρισµα τσιµεντοκονίας (πατητής) ή από άλλα υλικά τα οποία εξασφαλίζουν ισοδύναµη στεγανότητα.
Το περίβληµα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
α) Τα πάνω χείλη του περιµετρικού τοιχείου εξέχουν τουλάχιστον σαράντα εκατοστά του µέτρου (40 εκατ.) σε σχέση µε τη στάθµη επιφάνειας εδάφους.
β) Έχει διαστάσεις που επιτρέπουν ελεύθερο χώρο τουλάχιστον πενήντα εκατοστών του µέτρου (50 εκατ.) µεταξύ των τοιχωµάτων του και της δεξαµενής.
γ) Καλύπτεται από σκέπαστρο από άκαυστο υλικό για την προστασία της δεξαµενής από τις βροχοπτώσεις. Οι ελεύθεροι χώροι µεταξύ του τοιχώµατος του περιβλήµατος και της σιδερένιας δεξαµενής υγραερίου, γεµίζονται µε ξηρή άµµο λατοµείου.
2. Γενικώς ο χώρος µέσα στον οποίο είναι εγκαταστηµένη η δεξαµενή υγραερίου είναι περιφραγµένος µε µεταλλικό πλέγµα και έχει δύο πόρτες εισόδου, από άκαυστο υλικό, τη µια απέναντι στην άλλη, οι οποίες ασφαλίζουν καλά από έξω µε κλειδί, ώστε να αποφεύγεται η είσοδος αναρµόδιων ατόµων. Οι πόρτες έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν από µέσα χωρίς κλειδί έστω και αν αυτές είναι κλειδωµένες από έξω.
1. Η δεξαµενή τοποθετείται µέσα στο περίβληµα και στηρίζεται σε κατάλληλα βάθρα από σκυρόδεµα, που κατασκευάζονται πάνω στον πυθµένα και από το ίδιο υλικό, όπως και το περίβληµα, σύµφωνα µε τον κανονισµό οπλισµένου σκυροδέµατος (αναλόγου πάχους και οπλισµού) για να πάρουν το φορτίο της δεξαµενής όταν αυτή είναι γεµάτη.
Η αγκύρωση της δεξαµενής γίνεται υποχρεωτικά στο βάθρο το πλησιέστερο προς το σηµείο σύνδεσης της δεξαµενής µε τον σωλήνα λήψης του υγραερίου.
2. Η κάτω επιφάνεια του κυλίνδρου της δεξαµενής απέχει τουλάχιστον πενήντα (50) εκατοστά από τον πυθµένα του περιβλήµατος.
3. Η πάνω επιφάνεια του κυλίνδρου της δεξαµενής δεν υπερβαίνει την στάθµη της επιφάνειας του γύρω εδάφους.
4. Το πάχος του στρώµατος της άµµου, πάνω από τη δεξαµενή, είναι τουλάχιστον σαράντα (40) εκατοστά, η δε τελική επιφάνεια της δεν υπερβαίνει την επιφάνεια του καλύµµατός της ή των ανθρωποθυρίδων της δεξαµενής.
5. Εσωτερικά του περιβλήµατος και σε επαφή µε ένα από τα περιµετρικά τοιχώµατα, τοποθετείται κατακόρυφα ένας (1) σωλήνας χαλύβδινος διαµέτρου 2΄΄ που καταλήγει τρία (3) έως πέντε (5) εκατοστά πάνω από τον πυθµένα του περιβλήµατος και που προορίζεται για τον έλεγχο τυχόν διαρροής υγραερίου από τη δεξαµενή.
1. Οι αντλίες είναι κατάλληλες για τη µετάγγιση και τη διανοµή υγραερίου και είναι τελείως στεγανές, σε σχέση προς τη χηµική φύση και φυσικοχηµική κατάσταση του αερίου και ανθεκτικές σε πίεση τριάντα (30) Kgr/cm2. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να προκύπτουν από βεβαίωση, η οποία χορηγείται από το εργοστάσιο κατασκευής των αντλιών, επικυρωµένη από τις αρµόδιες υπηρεσίες του κράτους προέλευσης.
2. Η παροχή και το µονοµετρικό ύψος των αντλιών είναι σύµφωνα µε τις απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης.
3. Οι ηλεκτροκινητήρες των αντλιών είναι αντιεκρηκτικού τύπου και ειδικής κατασκευής για εγκαταστάσεις υγραερίου και πληρούν τις σχετικές διεθνείς προδιαγραφές ή τις υπάρχουσες ελληνικές.
1. Η αντλία ή οι αντλίες διανοµής υγραερίου τοποθετούνται στην επιφάνεια του στρώµατος της άµµου, πάνω στη δεξαµενή, και κατά προτίµηση κοντά στο κάλυµµα µιας από τις ανθρωποθυρίδες της δεξαµενής, έτσι ώστε να εξασφαλίζουν τη συνεχή ροή του υγρού και να αποκλείεται η περίπτωση αεριοποίησης του µέσα στις συσκευές που κυκλοφορεί. Στο σωλήνα προς την αντλία, τοποθετείται µια (1) βαλβίδα διακοπής της ροής χειροκίνητη. Οι αντλίες γειώνονται µε αγωγό ανάλογης διατοµής. Η ηλεκτρική αντίσταση της γείωσης είναι µικρότερη των τεσσάρων (4) ΩΜ.
2. Οι αντλίες διανοµής υγραερίου µπορούν να τοποθετούνται και µέσα σε φρεάτιο και σε τέτοια θέση ως προς την δεξαµενή, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχής ροή του υγρού, και να αποκλείεται περίπτωση αεριοποίησής του µέσα στις συσκευές που κυκλοφορεί.
3. Στο φρεάτιο υπάρχει σύστηµα ανίχνευσης διαρροής.
4. Το φρεάτιο έχει τα ακόλουθα τεχνικά χαρακτηριστικά:
α) Είναι κατασκευασµένο από οπλισµένο σκυρόδεµα πάχους τουλάχιστον είκοσι (20) εκατοστών µε εσωτερικό επίχρισµα από τσιµεντοκονία (πατητής) ή από άλλα υλικά τα οποία εξασφαλίζουν ισοδύναµη στεγανότητα.
β) Τα πάνω χείλη του περιµετρικού τοιχείου εξέχουν τουλάχιστον σαράντα (40) εκατοστά σε σχέση προς τη στάθµη της επιφάνειας του γύρω εδάφους.
γ) Έχει εσωτερικά σταθερή σκάλα κατασκευασµένη από αντισπηνθηριστικό µέταλλο στερεωµένη στα τοιχώµατα του.
δ) Έχει διαστάσεις που επιτρέπουν την εύκολη προσπέλαση και χειρισµό των εγκαταστηµένων µηχανηµάτων µέσα σ’ αυτό από το προσωπικό.
ε) Καλύπτεται από σκέπαστρο, από άκαυστο υλικό για την προστασία του φρεατίου από τις βροχοπτώσεις.
στ) Είναι αποµονωµένο, ως προς το γύρω χώρο της δεξαµενής και επιτρέπεται να είναι σε επαφή µε το περίβληµα της δεξαµενής.
ζ) Έχει σύστηµα µηχανικού εξαερισµού, µε αναρρόφηση του περιεχοµένου µέσα στο φρεάτιο αέρα σε χρόνο τριάντα (30) δευτερόλεπτα. Το σύστηµα είναι κατασκευασµένο από αντισπινθηριστικό µέταλλο και έχει:
αα) Σηµείο αναρρόφησης στο ύψος του πυθµένα του φρεατίου, που πρέπει να έχει κλίση προς το στόµιο αναρρόφησης του µηχανικού εξαερισµού.
ββ) Μεταλλικό αγωγό (εκκένωσης) στην αντίθετη πλευρά του σηµείου εισόδου προς το φρεάτιο και σε ύψος ενός (1) µέτρου τουλάχιστον από το ανώτερο σηµείο της επικάλυψης του περιβλήµατος της δεξαµενής, το άκρον του οποίου καταλήγει πλάγια υπό γωνία σαράντα πέντε µοιρών (45°). Το ελεύθερο άνοιγµα του άκρου του αεραγωγού (στόµιο εξόδου) καλύπτεται µε µεταλλικό πλέγµα.
γγ) Ηλεκτροκινητήρα και ηλεκτρική εγκατάσταση αντιεκρηκτικού τύπου.
η) Όλα τα µεταλλικά µέρη της εγκατάστασης είναι αγωγίµως ηλεκτρικώς ενωµένα µεταξύ τους και µε το έδαφος (γείωση) µέσω ηλεκτρικού αγωγού ανάλογου διατοµής (ρελλέ διαφυγής) και ηλεκτρικής αντίστασης όχι µεγαλύτερης των 4 ΩΜ. Τα χειριστήρια των αντλιών και του µηχανικού εξαερισµού τοποθετούνται απαραίτητα εκτός του φρεατίου.
θ) Έχει ειδικό ανιχνευτή ανίχνευσης διαρροής υγραερίου τοποθετηµένα κοντά στον πυθµένα του φρεατίου και ο οποίος συνδέεται µέσω καλωδίωσης και πίνακα τόσο µε σειρήνα αναγγελίας διαρροής υγραερίου στο χώρο του φρεατίου όσο και µε φωτεινό σηµατοδότη. Η σειρήνα και η
κύρια πηγή τροφοδοσίας του ανιχνευτή τοποθετείται έξω από το φρεάτιο.
ι) Έχει µέσα σ’ αυτό σύστηµα αυτόµατης πυρόσβεσης. Στην είσοδο του φρεατίου και έξω από αυτό έχει ένα πυροσβεστήρα ξηράς σκόνης βάρους δώδεκα (12) Kgr ή άλλου κατάλληλου κατασβεστικού υλικού, εγκεκριµένου από την αρµοδία πυροσβεστική υπηρεσία.
1. Απαγορεύεται η εγκατάσταση συσκευών διανοµής υγραερίου, που δεν είναι εγκεκριµένου τύπου από το Υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας, καθώς επίσης και η χρήση τους, αν δεν ελεγχθεί η συσκευή και η εγκατάστασή της, όσον αφορά την τήρηση των όρων ασφαλείας τους.
Ειδικότερα ελέγχεται ότι:
α) Η παροχή λαµβάνει χώρα, σύµφωνα µε την ισχύουσα µονάδα µέτρησης, ελεγχόµενη από γνώµονα (µετρητή, ο οποίος µπορεί να είναι ενσωµατωµένος στη συσκευή διανοµής ή κοντά στην αντλία διανοµής υγραερίου, οπότε στην περίπτωση αυτή οι ενδείξεις του γνώµονα µεταφέρονται ηλεκτρονικά στην ειδική οθόνη της συσκευής διανοµής υγραερίου.
β) Η παροχή ανταποκρίνεται προς την αναγραφόµενη από το γνώµονα της συσκευής διανοµής υγραερίου ένδειξη, το δε σφάλµα µέτρησης βρίσκεται µέσα στα επιτρεπόµενα όρια, όπως αυτά καθορίζονται από την αρµόδια υπηρεσία Μέτρων και Σταθµών.
γ) Η προσαρµογή των σχετικών µηχανισµών εξασφαλίζει απόλυτο στεγανότητα, ώστε να αποκλείεται κάθε περίπτωση διαρροής υγραερίου.
δ) Η ηλεκτρική εγκατάσταση της συσκευής διανοµής υγραερίου είναι αντιεκρηκτικού τύπου σε όλα τα στοιχεία της. Αυτό αποδεικνύεται από το πιστοποιητικό έγκρισης τύπου της συσκευής του Υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας.
ε) Η εν λόγω συσκευή και εγκατάσταση είναι εφοδιασµένες µε κατάλληλο µηχανισµό που δεν επιτρέπει την παροχή χωρίς µηδενισµό των ενδείξεων της προηγούµενης παροχής.
στ) Ο σωλήνας, είναι κατασκευασµένος για να αντέχει στη διάρρηξη των ενενήντα (90) Kgr/cm2, δεν έχει µήκος µεγαλύτερο των τεσσάρων (4) µέτρων και συνδέεται µε την κυρία γραµµή παροχής υγραερίου, µέσω συνδέσµου ασφαλείας. Η απαιτούµενη προδιαγραφή ότι ο σωλήνας είναι κατασκευασµένος για να αντέχει στη διάρρηξη των ενενήντα (90) Kgr/cm2 πιστοποιείται από βεβαίωση του εργοστασίου κατασκευής, επικυρωµένη από αρµόδια υπηρεσία του κράτους προέλευσης. Ο σύνδεσµος ασφάλειας αποτελεί το ασθενέστερο σηµείο της όλης σύνδεσης µε τρόπο ώστε, αν για οποιαδήποτε αιτία (εκκίνηση του αυτοκινήτου προ της αποσύνδεσης του επιστοµίου πλήρωσης από την αντίστοιχη υποδοχή του ρεζερβουάρ) ασκηθεί έλξη πάνω από εκατό (100) χιλιόγραµµα, ο σύνδεσµος ασφαλείας να αποσυνδέεται. Αν ο σύνδεσµος αποσυνδεθεί, τότε µια εσωτερική διάταξη βαλβίδων και στα δύο τµήµατά του (στα οποία ο σύνδεσµος έχει αποχωρισθεί) εµποδίζει τη ροή υγραερίου και από τις δύο κατευθύνσεις. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η διαφυγή υγραερίου, από τη διάσπαση του συνδέσµου, σε ελάχιστα κυβικά εκατοστά.
ζ) Το επιστόµιο παροχής, λειτουργεί µε ειδική βαλβίδα, η οποία ανοίγει συγχρόνως ή µετά τη σύνδεση του ελαστικού σωλήνα µε τη δεξαµενή του αυτοκινήτου και κλείνει πριν ή συγχρόνως µε την αποσύνδεση αυτού.
η) Η υποδοχή του επιστόµιου βγάζει οπωσδήποτε έξω από το κέλυφος της συσκευής διανοµής, τυχόν διαφεύγουσα ποσότητα υγραερίου, (δηλαδή η υποδοχή είναι κλειστή ως προ τον εσωτερικό του κέλυφους χώρο).
θ) Υπάρχει σύστηµα φυσικού αερισµού στο εσωτερικό του κέλυφους χώρου.
ι) Υπάρχει δυνατότητα εξασφάλισης της συσκευής διανοµής από άποψη ακριβείας της παροχής µέσω ειδικών µολυβδοσφραγίδων.
ια) Η συσκευή διανοµής, έχει υποχρεωτικά δικό της φωτισµό για παρακολούθηση των ενδείξεων.
ιβ) Η συσκευή διανοµής, συνοδεύεται υποχρεωτικά από πινακίδα προσαρτηµένη σε αυτή που γράφει το εργοστάσιο κατασκευής, τον τύπο και τον αριθµό της σειράς καθώς και τους αριθµούς έγκρισης της συσκευής από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονοµίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και Εµπορίου.
ιγ) Η όλη συσκευή διανοµής περικλείεται από κάλυµµα µεταλλικής κατασκευής και
ιδ) Η έγκριση τύπου της συσκευής διανοµής σαν κατάλληλη για τη διανοµή υγραερίου έχει παρασχεθεί από το Υπουργείο Εµπορίου, κατά τις εκάστοτε διατάξεις.
2. Η συσκευή είναι εφοδιασµένη µε κουµπί παρουσίας. Αυτό είναι µια διάταξη ή µοχλός ο οποίος πιέζεται συνεχώς, από τον υπάλληλο ο οποίος εκτελεί τον ανεφοδιασµό, για να υπάρχει παροχή υγραερίου. Αν κατά τη διάρκεια της πλήρωσης ο υπάλληλος αυτός αποµακρυνθεί και παύσει να πιέζει το κουµπί παρουσίας, η παροχή σταµατά αµέσως.
3. Η συσκευή διανοµής υγραερίου, τοποθετείται υποχρεωτικά σε νησίδα, προστατεύεται δε µε τέσσερις (4) ισχυρούς µεταλλικούς πασσάλους, που είναι τοποθετηµένοι περιµετρικά στις τέσσερις (4) γωνιές της συσκευής και σε µικρή απόσταση απ’ αυτή, για τον σκοπό προστασίας της συσκευής διανοµής από πιθανή πρόσκρουση αυτοκινήτου σε αυτή.
4. Το ελάχιστο επιτρεπόµενο πλάτος της νησίδας είναι 1,50 µ. το δε µέγιστο και ελάχιστο, από του οδοστρώµατος στάθµευσης, ύψος αυτής 0,15 µ. και 0,12 µ αντιστοίχως. Το µήκος αυτής δεν µπορεί να είναι µικρότερο των 2,50 µ.
5. Η νησίδα των συσκευών διανοµής υγραερίου µπορεί να καλύπτεται µε στέγαστρα από άκαυστο υλικό κατόπιν αδείας της αρµοδίας πολεοδοµικής υπηρεσίας.
6. Η επίστρωση των νησίδων πρέπει να είναι αντιολισθητική.
1. Οι σταθερές σωληνώσεις σύνδεσης µεταξύ των διαφόρων σηµείων της εγκατάστασης του
πρατηρίου καθώς και οι βαλβίδες, είναι κατασκευασµένες από χάλυβα ποιότητας, και υψηλής
αντοχής ο οποίος επιδέχεται συγκόλληση και ο οποίος αντέχει σε πίεση όχι µικρότερη των
σαράντα (40) Kgr/cm2.
2. Οι ενώσεις των σωληνώσεων γίνονται µε συγκόλληση, αποφεύγοντας κατά το δυνατόν τις
φλαντζοτές συνδέσεις, απαγορεύεται δε και η κατευθείαν ένωσή των µε κοχλίωση µέσω
κοχλιωτών εξαρτηµάτων.
3. Τα παρεµβάσµατα (φλάντζες) στεγανότητας και οι κοχλίες σύσφιξης των φλαντζών ή
άλλων συνδετικών στοιχείων είναι, κατά τον αριθµό, τη διατοµή και την ποιότητα, κατάλληλα
για σωληνώσεις οι οποίες προορίζονται για διέλευση υγραερίου.
4. τόσο οι σωληνώσεις όσο και οι συνδέσεις αυτών φέρουν επένδυση αντιδιαβρωτική.
1. Οι σωληνώσεις προσαγωγής και επιστροφής του υγραερίου, οι οποίες αρχίζουν από τις συσκευές διανοµής, στερεώνονται στη βάση των συσκευών και έχουν, κάθε µια, βαλβίδα περιορισµού ροής, τοποθετηµένη κοντά στο σηµείο της στερέωσης.
2. Η βαλβίδα αυτή είναι κατάλληλη να εµποδίζει την έξοδο του υγρού ή αερίου, ακόµη και στην περίπτωση τυχαίας µετατόπισης της συσκευής διανοµής.
1. Οι σταθερές σωληνώσεις τοποθετούνται σε ειδικά διαµορφωµένα χαντάκια από σκυρόδεµα.
Τα χαντάκια αυτά είναι:
α) Εσωτερικά επενδυµένα µε τσιµεντοκονία (πατητή) ή άλλα υλικά τα οποία εξασφαλίζουν ισοδύναµη στεγανότητα.
β) Γεµάτα µε στεγνή άµµο.
γ) Καλυµµένα µε πλάκες από οπλισµένο σκυρόδεµα, ανθεκτικό στις µεταβιβαζόµενες φορτίσεις από οποιαδήποτε διερχόµενα από αυτά οχήµατα και κατά τρόπο τέτοιο ώστε να είναι δυνατή η αφαίρεση των πλακών για τον έλεγχο των διερχοµένων σωληνώσεων στα χαντάκια.
2. Οι σωληνώσεις µπορούν να τοποθετούνται και µέσα στο έδαφος χωρίς διαµόρφωση µε τις προϋποθέσεις ότι:
α) Τοποθετούνται γενικά σε βάθος ογδόντα (80) εκατοστά από την επιφάνεια του εδάφους.
Στην περίπτωση κατά την οποία δεν είναι εφικτό το βάθος των ογδόντα (80)εκατοστών, επιτρέπεται η τοποθέτηση σε µικρότερο βάθος. Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται η τελική κάλυψη του χαντακιού µε κατάλληλες πλάκες από σκυρόδεµα.
β) Η αντιδιαβρωτική επένδυση είναι από κατάλληλο υλικό.
γ) Κάθε σωλήνας περιβάλλεται από παντού µε άµµο λατοµείου πάχους τουλάχιστον είκοσι (20) εκατοστών. Στη συνέχεια τοποθετούνται κατά µήκος της σωλήνωσης ανά τριάντα (30) εκατοστά περίπου οπτόπλινθοι µε την ένδειξη της πορείας των σωληνώσεων (για προστασία σε µελλοντική εκσκαφή).
3. Η τοποθέτηση του σωλήνα γίνεται ως εξής: Συγκολλάται έξω και κοντά στο χαντάκι, γίνεται υδραυλική δοκιµή πίεσης και επενδύεται µε κατάλληλο αντιδιαβρωτικό υλικό. Στη συνέχεια ο σωλήνας τοποθετείται µε προσοχή µέσα στο έτοιµο χαντάκι στο κάτω µέρος του οποίου έχει διαστρωθεί άµµος λατοµείου πάχους δέκα (10) εκατοστών.
1. Τα στόµια πλήρωσης της δεξαµενής και επιστροφής ατµών, τοποθετούνται όσο το δυνατόν κοντά στη δεξαµενή και οπωσδήποτε έξω από την περίφραξή της και σε θέση τέτοια ώστε η προσπέλαση τόσο του βυτιοφόρου αυτοκινήτου οχήµατος όσο και οποιουδήποτε άλλου οχήµατος µέσα στο χώρο του πρατηρίου να γίνεται κατά τρόπο ο οποίος δεν βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια της όλης εγκατάστασης.
2. Στο στόµιο υπάρχουν:
α) Οι συνδετήρες φλάντζες ή ρακόρ ή ειδικοί σύνδεσµοι.
β) Χειροκίνητες βαλβίδες διακοπής της ροής του υγρού ή αερίου.
γ) Βαλβίδα αντεπιστροφής στο στόµιο σύνδεσης µε το σωλήνα µεταφοράς υγρού υγραερίου.
3. Και τα δύο (2) στόµια όταν δεν χρησιµοποιούνται, κλείνονται στεγανά µε τυφλή φλάντζα ή µε κοχλιωτό πώµα ή µε άλλο τρόπο. Τα άκρα των παραπάνω στοµίων αγκυρούνται σε βάθρο στο οπλισµένο σκυρόδεµα, που περιβάλλονται από µεταλλικό προστατευτικό κιβώτιο µε κλειδί. Το κιβώτιο αυτό διαθέτει επαρκή αριθµό τρυπών για τον αερισµό του εσωτερικού του χώρου. Περιµετρικά του κιβωτίου τοποθετούνται τέσσερις (4) ισχυροί µεταλλικοί πάσσαλοι σε µικρή απόσταση από αυτό, µε σκοπό την προστασία του από πιθανή πρόσκρουση αυτοκινήτων.
1. Οι µεταγγίσεις του υγραερίου από το βυτιοφόρο στη δεξαµενή και αντίστροφα, γίνονται σε κλειστό κύκλωµα µε µία (1) ή δύο (2) σωληνώσεις εύκαµπτες και λυόµενες, από τις οποίες η µία (1) χρησιµοποιείται για το υγρό και η άλλη για το αέριο (υγρή φάση και αέρια φάση). Οι σωληνώσεις αυτές ανήκουν στο βυτιοφόρο αυτοκίνητο.
2. Τα άκρα των σωληνώσεων, τα οποία συνδέονται µε το στόµιο πλήρωσης της δεξαµενής, είναι εφοδιασµένα µε φλάντζες ή ρακόρ ή µε ειδικές συνδέσεις, από αντισπηνθηριστικό µέταλλο µε την παρεµβολή χειροκίνητης βαλβίδας διακοπής της ροής του υγρού.
3. Οι παραπάνω σωληνώσεις, µε την φροντίδα του ιδιοκτήτη του βυτιοφόρου αυτοκινήτου, κάθε χρόνο υποβάλλονται σε υδραυλική δοκιµή πίεσης σαράντα (40) ατµοσφαιρών. Η δοκιµή ενεργείται από την αρµόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και η οποία εκδίδει το σχετικό πιστοποιητικό δοκιµής. Το πιστοποιητικό αυτό επιδεικνύεται στον αρµόδιο για τον έλεγχο καθώς και στον υπεύθυνο του πρατηρίου, πριν από την έναρξη της εκφόρτωσης του βυτιοφόρου αυτοκινήτου και ο οποίος έχει την ευθύνη για την αυστηρή τήρηση της διάταξης αυτής.
4. Η σύνδεση δεξαµενής βυτιοφόρου εξασφαλίζει την ηλεκτρική συνέχεια αυτών.
Στο χώρο όπου ενεργείται µετάγγιση υπάρχει υποδοχή γείωσης του βυτιοφόρου αυτοκινήτου, η ηλεκτρική αντίσταση διάβασης της οποίας δεν είναι µεγαλύτερη, από τέσσαρα (4) ΩΜ.
1. Σε πρατήριο υγραερίου επιτρέπεται η δηµιουργία των παρακάτω κτιρίων.
α) Κτίριο πρατηρίου που χρησιµοποιείται αποκλειστικά σαν γραφείο και σαν κατάστηµα για την πώληση µόνο ορυκτελαίων, απαγορευµένης της πώλησης άλλων ειδών. Το κτίριο αυτό έχει συνολική επιφάνεια µέχρι τριάντα (30) m2.
β) Αποθήκη βοηθητικού εξοπλισµού της εγκατάστασης. Το κτίριο αυτό έχει συνολική επιφάνεια µέχρι είκοσι (20) m2.
γ) Ειδικό χώρο υγιεινής που περιλαµβάνει W.C. Το κτίριο αυτό έχει συνολική επιφάνεια είκοσι (20) m2 περίπου.
δ) Συνεργείο τοποθέτησης συσκευών υγραερίου σε αυτοκίνητα. Το κτίριο αυτό έχει συνολική επιφάνεια ογδόντα (80)µ2 περίπου.
ε) Πλυντήριο λιπαντήριο αυτοκινήτων µε την προϋπόθεση ότι η ελάχιστη απόσταση µεταξύ των επικίνδυνων σηµείων του πρατηρίου και του πλυντηρίου λιπαντηρίου είναι είκοσι πέντε (25) µ. και ότι θα πληρούνται οι παρακάτω όροι και προϋποθέσεις:
αα) Η εγκατάσταση του πλυντηρίου διαθέτει ειδικό µηχάνηµα πλύσης, υδραυλικό ανυψωτήρα ή αναβαθµό ή κατάλληλης κατασκευής λάκκο για τη διευκόλυνση του έργου της πλύσης και λίπανσης των αυτοκινήτων.
ββ) Ο χώρος του πλυντηρίου ή λιπαντηρίου ή και των δύο είναι ξεχωριστός από τους χώρους του πρατηρίου. Το δάπεδο αυτού έχει την ανάλογη κλίση για τη ροή των προερχοµένων από τη πλύση υδάτων.
γγ) Στο πλυντήριο υπάρχει ειδικό σύστηµα αποχέτευσης µε φρεάτια περισυλλογής της προερχοµένης από τη πλύση άµµου και βορβόρου σε τρόπο ώστε να µη µπορεί να διαφύγουν αυτά µε τα ύδατα στον υπόνοµο.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο η αποχέτευση του πλυντηρίου λιπαντηρίου καταλήγει σε βόθρο στεγανό.
δδ) Οι τοίχοι που περιβάλλουν το πλυντήριο ύψους µέχρι 2,50 µ. τουλάχιστον από το δάπεδο έχουν στιλπνήν επιφάνεια.
εε) Το ελεύθερο ύψος του πλυντηρίου µετρούµενο από το δάπεδο µέχρι την οροφή και εφόσον προβλέπεται εγκατάσταση υδραυλικού η ηλεκτρικού ανυψωτήρα φτάνει σε 3,40 και 4,00 µ. για επιβατικά και φορτηγά αυτοκίνητα αντίστοιχα.
στστ) Η θέση του πλυντηρίου έχει αρκετό και κατάλληλο φωτισµό µε ηλεκτρικό ρεύµα χαµηλής τάσης (42 βολτ) και µε λυχνίες καλυπτόµενες µε διαφανή πλαστικά η κρύσταλλα στεγανού τύπου.
ζζ) Γενικά η θέση των µηχανηµάτων του πλυντηρίου είναι τέτοια ώστε η επιθεώρηση αυτών να γίνεται µε ευχέρεια και αυτά να βρίσκονται όσο το δυνατόν µακριά από γειτονικές οικοδοµές.
ηη) Η εγκατάσταση των µηχανηµάτων αυτών γίνεται σε τρόπο ώστε να εµποδίζεται κατά το δυνατό η από τη λειτουργία τους µεταβίβαση των θορύβων και κραδασµών.
θθ) Τα σχετικά ηλεκτρικά µηχανήµατα είναι αντιεκρηκτικού τύπου.
2. Τα κτίρια των πρατηρίων υγραερίων είναι αποκλειστικά και µόνο ισόγεια και πληρούν τους προβλεπόµενους τεχνικούς όρους των σχετικών κανονισµών της πολεοδοµίας.
3. Τα κτίρια των πρατηρίων έχουν οροφή δάπεδα και τοιχοποιία από άκαυστα υλικά και το σύνολο του κτίσµατος αποτελεί πυρίµαχο κατασκευή. Στα κτίρια υπάρχει επαρκής αερισµός.
4. Γενικά σ’ όλα τα πρατήρια υγραερίων επιβάλλεται η περίφραξη του περιβάλλοντος χώρου τους (50 cm τοίχος και 2.00 m συρµατόπλεγµα) µε τήρηση των διατάξεων της πολεοδοµικής νοµοθεσίας.
1. Οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις εκτελούνται σύµφωνα µε τους οικείους κανονισµούς για εγκαταστάσεις του είδους αυτού και υποβάλλονται σε σχετικό έλεγχο από την αρµοδία
υπηρεσία του Υπουργείου, που χορηγεί πιστοποιητικό καλής εκτέλεσης αυτών σύµφωνα µε τους ηλεκτρολογικούς κανονισµούς του Κράτους.
2. Οι γενικοί διακόπτες των κυκλωµάτων τροφοδοσίας των αντλιών και του ηλεκτροφωτισµού της εγκατάστασης διανοµής είναι τοποθετηµένοι σε κεντρικό πίνακα µέσα σε χώρο στεγασµένο και σε απόσταση τουλάχιστο 15 µ. από το κέντρο της δεξαµενής και τοποθετείται σε ύψος τουλάχιστο 1,50 µ. από την επιφάνεια του εδάφους του χώρου της εγκατάστασης του πρατηρίου. Μέσα στο χώρο αυτό τοποθετείται ο πίνακας και η εφεδρική τροφοδοσία του συστήµατος συναγερµού.
3. Σε προσιτό σηµείο της όλης εγκατάστασης του πρατηρίου και κατά προτίµηση µέσα στο χώρο του διαµερίσµατος του πρατηρίου που χρησιµοποιείται σαν γραφείο τοποθετείται γενικός διακόπτης ασφαλείας µέσω του οποίου διακόπτεται η λειτουργία της όλης ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του πρατηρίου σε περίπτωση ατυχήµατος ή απειλής ατυχήµατος εξαιρουµένου του συστήµατος αυτόµατης πυρόσβεσης.
1. Τα µέτρα που λαµβάνονται απέναντι στον κίνδυνο της πυρκαϊάς και τα οποία κρίνονται αναγκαία για τη λειτουργία του πρατηρίου είναι τα παρακάτω:
α) Πάνω από τις ανθρωποθυρίδες της δεξαµενής υγραέριου σε ύψος όχι µεγαλύτερο των εξήντα εκατοστών (0,60 µ) και µέσα στα φρεάτια εγκαθίσταται αυτόµατο σύστηµα πυρόσβεσης τοπικής εφαρµογής χηµικού τύπου ή άλλου κατασβεστικού υλικού εγκεκριµένου από την αρµόδια πυροσβεστική υπηρεσία. Το ανωτέρω σύστηµα κατασκευάζεται, σύµφωνα µε τα ελληνικά πρότυπα ή κανονισµούς και αν δεν υπάρχουν τέτοια, µε υπόδειξη της πυροσβεστικής αρχής, σύµφωνα µε αυτά που ισχύουν διεθνώς. Οι αυτοδιεγειρόµενοι πυροσβεστήρες οροφής δεν αποτελούν αυτόµατο σύστηµα τοπικής εφαρµογής.
β) Στις θέσεις των ανθρωποθυρίδων της δεξαµενής σε ύψος δέκα (10) εκατοστών από τον πυθµένα του φρεατίου, εγκαθίσταται σύστηµα ανίχνευσης εκρηκτικών αερίων, το οποίο συνδέεται µέσα από κεντρικό πίνακα ελέγχου και εφεδρικής τροφοδοσίας µε σειρήνα αναγγελίας κινδύνου µε φωτεινή σηµατοδότηση και µε σύστηµα µηχανικού εξαερισµού (αντιεκρηκτικού τύπου) για την αναρρόφηση του περιεχοµένου µέσα στο φρεάτιο µίγµατος.
γ) Η εγκατάσταση του πρατηρίου υγραέριου για αυτοκίνητα, έχει τουλάχιστον πέντε (5) φορητούς πυροσβεστήρες ξηράς σκόνης βάρους περιεχοµένου 12 Kgr ο καθένας ή άλλου κατασβεστικού υλικού εγκεκριµένου από την κατά τόπο αρµόδια πυροσβεστική αρχή αναλόγου κατασκευαστικής ικανότητας. Οι πυροσβεστήρες κατανέµονται στο χώρο του πρατηρίου ως εξής:
αα) Ένας (1) στην πόρτα εισόδου του χώρου της υπόγειας δεξαµενής υγραέριου.
ββ) Ένας (1) στο φρεάτιο αντλιών.
γγ) Ένας (1) σε κάθε συσκευή διανοµής υγραερίου.
δδ) Ένας (1) σε απόσταση δέκα (10) µέτρων από τις συσκευές διανοµής σε εµφανές και προσιτό σηµείο.
Για την καταλληλότητα των παραπάνω πυροσβεστήρων ο ενδιαφερόµενος προσκοµίζει υπεύθυνη δήλωση του Ν.∆. 105/69 του προµηθευτού στην οποία φαίνεται ότι οι πυροσβεστήρες είναι κατασκευασµένοι σύµφωνα µε τις ελληνικές ή ξένες προδιαγραφές και ότι πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται απ’ αυτές.
δ) Σε εµφανή θέση κρέµονται πινακίδες µε τις φράσεις «Απαγορεύεται το κάπνισµα καθώς και κάθε άλλη χρήση φωτιάς» και «Απαγορεύεται η στάθµευση γύρω από το χώρο της δεξαµενής υγραέριου».
ε) Στο κιβώτιο προστασίας των στοµίων πλήρωσης, τοποθετείται πινακίδα, µε οδηγίες για τους οδηγούς βυτιοφόρων αυτοκινήτων, σχετικά µε τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή µετάγγιση υγραέριου από το όχηµα στη δεξαµενή αποθήκευσης.
στ) Στο χώρο των συσκευών διανοµής τοποθετείται πινακίδα µε οδηγίες για υπενθύµιση βασικών κανόνων ασφάλειας στους κατόχους υγραεριοκινήτων οχηµάτων.
ζ) Απαγορεύεται η αποθήκευση οιασδήποτε µορφής έφλεκτων υλών, µέσα στο διαµέρισµα του πρατηρίου, τα δε τήλµατα φυλάσσονται σε µεταλλικούς φοριαµούς.
η) Απαγορεύεται µέσα στο διαµέρισµα του πρατηρίου να αποθηκεύονται άδεια δοχεία µε καύσιµα ή φιάλες υγραέριου.
θ) Απαγορεύεται η χρήση θερµαστρών πετρελαίου ή θερµαστρών ηλεκτρικής πυράκτωσης ή φλόγας εν γένει, για θέρµανση του διαµερίσµατος του πρατηρίου.
ι) Η πλήρωση της δεξαµενής του υγραέριου συντελείται παρουσία υπεύθυνου προσώπου του πρατηρίου και µε ευθύνη του µεταφορέα, το οποίο είναι υποχρεωµένο να έχει σε ετοιµότητα τους πυροσβεστήρες του βυτιοφόρου κοντά στο σηµείο στο οποίο συντελείται η πλήρωση της δεξαµενής µε υγραέριο.
ια) Απαγορεύεται η ύπαρξη οχετών αποχέτευσης φρεατίων, ανοιγµάτων ή αεραγωγών που οδηγούν σε υπόγειους χώρους της εγκατάστασης του πρατηρίου σε απόσταση µικρότερη των δέκα πέντε (15) µέτρων από την πλησιέστερη συσκευή διανοµής υγραέριου ή το περίβληµα της δεξαµενής υγραέριου ή το στόµιο πλήρωσης της δεξαµενής.
2. Η ύπαρξη των συστηµάτων που αναφέρονται στις περιπτ. α β και γ της προηγούµενης παραγράφου ελέγχεται από την οικεία πυροσβεστική υπηρεσία η οποία θεωρεί τις σχετικές µελέτες και τα σχέδια κάτοψης πριν υποβληθούν στις αρµόδιες υπηρεσίες της νοµαρχίας για τη χορήγηση της άδειας ίδρυσης του πρατηρίου. Η καταλληλότητα και η καλή λειτουργία των παραπάνω συστηµάτων βεβαιώνεται µε υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.∆. 105/69 (ΦΕΚ 28/Α/69) των µελετητών και εγκαταστατών µετά την αποπεράτωση των εργασιών.
3. Η τήρηση των παραπάνω µέτρων ελέγχεται οποτεδήποτε από την πυροσβεστική υπηρεσία και µε µέριµνα των εκµεταλλευτών των πρατηρίων το µήνα Απρίλιο κάθε χρόνου. Κατά τον ετήσιο έλεγχο προσκοµίζεται στην οικεία πυροσβεστική υπηρεσία, από τον εκµεταλλευτή ανανεωτική υπεύθυνη δήλωση του εγκαταστάτου ή υπεύθυνου συντηρητού ό,τι τα αναφερόµενα στις περιπτ. α και β της παρ. 1 του άρθρου αυτού, συστήµατα λειτουργούν καλώς.
4. Μετά τον ετήσιο έλεγχο του πρατηρίου υγραερίου χορηγείται από την οικεία πυροσβεστική υπηρεσία πιστοποιητικό πυρασφάλειας ισχύος ενός (1) έτους το οποίο υποβάλλεται, από τον εκµεταλλευτή στην αρχή που έκδοσε την άδεια προς ενηµέρωση του φακέλου και τη συνέχιση λειτουργίας του πρατηρίου.
5. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί από την πυροσβεστική αρχή, ότι ορισµένα από τα προληπτικά ή κατασταλτικά µέσα και µέτρα πυροπροστασίας, δεν τηρούνται, σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στο άρθρο αυτό υποβάλλει αυτή σχετική αναφορά στην εκδίδουσα την άδεια λειτουργίας του πρατηρίου αρχή και προτείνει αιτιολογηµένα την προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας του πρατηρίου. Η αρµόδια υπηρεσία συγκοινωνιών προβαίνει στην προσωρινή η οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας και σφράγιση των εγκαταστάσεων σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν.∆. 869/71 (ΦΕΚ 79/Α/1971).
Κατά τη λειτουργία της εγκατάστασης πρατηρίου υγραερίου ο κάτοχος της άδειας λειτουργίας αυτού, τηρεί και επιβάλλει την τήρηση, µε δική του ευθύνη, των ακόλουθων µέτρων:
1. Η µετάγγιση του υγραερίου από το βυτιοφόρο στη δεξαµενή δεν αρχίζει πριν να διαπιστωθεί ότι:
α) Τα ηλεκτροφόρα κυκλώµατα του βυτιοφόρου διακόπησαν.
β) Οι τροχοί του αυτοκινήτου ασφαλίσθηκαν µε αναστυλείς (τάκους).
γ) Το βυτιοφόρο γειώθηκε ηλεκτρικά.
δ) Έγινε έλεγχος και βεβαιώθηκε η πλήρης εφαρµογή των ρακόρ και των συνδέσεων των ευκάµπτων ή βιδωτών σωληνώσεων οι οποίες προσδιορίζονται για τη µετάγγιση.
2. Σ’ όλο το χρονικό διάστηµα πλήρωσης των δεξαµενών του πρατηρίου τοποθετείται, πριν από την είσοδο εµπόδιο που φέρει πινακίδα πλάτους 1,00 x 0,50 µ. στην οποία υπάρχει η ακόλουθη επιγραφή: «ΚΙΝ∆ΥΝΟΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟ∆ΟΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΠΕΡΑΤΟΣ ΑΝΕΦΟ∆ΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΥΓΡΑΕΡΙΟ».
3. Κατά τη διάρκεια της µετάγγισης, το απασχολούµενο προσωπικό τηρεί αυστηρά την απαγόρευση καπνίσµατος και οπωσδήποτε απαγορεύει το άναµµα φλογών σε µία ακτίνα τουλάχιστον δέκα πέντε (15) µέτρων από το χώρο µετάγγισης.
4. Κατά τη διάρκεια της µετάγγισης ή του ανεφοδιασµού αυτοκινήτων µε υγραέριο το απασχολούµενο προσωπικό έχει κοντά ένα φορητό πυροσβεστήρα έτοιµο για χρήση και σε πολύ καλή κατάσταση.
5. Κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασµού αυτοκινήτου µε υγραέριο το απασχολούµενο προσωπικό τηρεί και υποχρεώνει και τους άλλους να τηρούν τις απαγορεύσεις αυτού του άρθρου και βεβαιώνεται ότι οι κινητήρες των προς ανεφοδιασµό αυτοκινήτων ή άλλων που βρίσκονται κοντά είναι εκτός λειτουργίας.
6. Στις µικτές εγκαταστάσεις απαγορεύεται η µετάγγιση υγραερίου από βυτιοφόρο στη δεξαµενή συγχρόνως µε τη µετάγγιση άλλων υγρών καυσίµων.
7. Το απασχολούµενο προσωπικό στο πρατήριο είναι ηλικίας τουλάχιστον είκοσι ενός (21) ετών και:
α) Γνωρίζει καλά τον τρόπο λειτουργίας των συσκευών οι οποίες περιγράφονται στις προηγούµενες περιπτώσεις καθώς επίσης γνωρίζει καλά τη λειτουργία και τη χρήση του πυροσβεστικού συστήµατος και των φορητών πυροσβεστήρων.
β) Γνωρίζει καλά τους κανονισµούς λειτουργίας και ασφάλειας του πρατηρίου.
γ) Είναι εκπαιδευµένο στους απαραίτητους χειρισµούς για την πρόληψη και µείωση των κινδύνων πρόκλησης ατυχηµάτων.
δ) Γνωρίζει το σύστηµα κινδύνου (συναγερµός) διαρροής υγραερίου.
8. Στο χώρο της εγκατάστασης του πρατηρίου και σε εµφανή θέση τοποθετείται, µια (1) µεγάλη πινακίδα στην οποία αναγράφονται οι διατάξεις του άρθρου αυτού καθώς και µία κάτοψη της εγκατάστασης του πρατηρίου. Οι πινακίδες µε τις λέξεις «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΧΡΗΣΗ ΦΩΤΙΑΣ» τοποθετούνται στην είσοδο του πρατηρίου και κοντά στις συσκευές διανοµής της δεξαµενής και του στοµίου πλήρωσής της.
9. Στην περίπτωση πυρκαϊάς ή κινδύνου το προσωπικό του πρατηρίου εµποδίζει µε κινητά σήµατα ή µπάρες (δρύφακτα) ή µε οποιοδήποτε άλλο µέσο την είσοδο άλλων οχηµάτων στο χώρο του πρατηρίου.
10. Σε περίπτωση πυρκαϊάς η διαρροής υγραερίου το προσωπικό του πρατηρίου πρέπει να ενεργήσει αµέσως έτσι ώστε:
α) Να κλείσει ο γενικός διακόπτης παροχής ρεύµατος στο πρατήριο.
β) Να κλείσουν οι βαλβίδες ασφάλειας της εγκατάστασης.
γ) να αποσυνδεθεί αµέσως ο ελαστικός σωλήνας παροχής υγραερίου από το αυτοκίνητο που τυχόν ανεφοδιάζεται µε υγραέριο και τα βγάζουν τα αυτοκίνητα αυτά εκτός της ζώνης κινδύνου χωρίς να βάλουν τους κινητήρες σε λειτουργία.
δ) Σε περίπτωση πυρκαϊάς να ειδοποιήσουν αµέσως την πυροσβεστική υπηρεσία.
8. Στο χώρο της εγκατάστασης του πρατηρίου και σε εµφανή θέση τοποθετείται, µια (1) µεγάλη πινακίδα στην οποία αναγράφονται οι διατάξεις του άρθρου αυτού καθώς και µία κάτοψη της εγκατάστασης του πρατηρίου. Οι πινακίδες µε τις λέξεις «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΧΡΗΣΗ ΦΩΤΙΑΣ» τοποθετούνται στην είσοδο του πρατηρίου και κοντά στις συσκευές διανοµής της δεξαµενής και του στοµίου πλήρωσής της.
Άρθρο 23: ∆ικαιούµενοι άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.
1. Άδειες ίδρυσης πρατηρίων ή µικτών πρατηρίων χορηγούνται ελεύθερα και απεριόριστα σε κάθε φυσικό ή νοµικό πρόσωπο.
2. Τα φυσικά πρόσωπα ή µέλη εταιρειών προκειµένου να τύχουν άδειας-ίδρυσης και λειτουργίας τέτοιων πρατηρίων δηµόσιας χρήσης, απαιτείται να έχουν συµπληρώσει το 21 έτος της ηλικίας τους και να είναι Έλληνες υπήκοοι. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται, η µε βάση τις διατάξεις αυτού του άρθρου, χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίου ή µικτού πρατηρίου σε οµογενείς από τη Ρωσία, Β. Ήπειρο, Κύπρο, Ρουµανία, Τουρκία, Αίγυπτο καθώς και τα παιδιά τα οποία έχουν γεννηθεί από αυτά τα πρόσωπα. Οι οµογενείς της Τουρκίας κατά την υποβολή των δικαιολογητικών επιδεικνύουν ακόµα και το σε ισχύ δελτίο παραµονής του Κέντρου Αλλοδαπών, αφού αναγραφεί στην αίτηση ο αριθµός µητρώου του δελτίου αυτού. Για ανώνυµες εταιρείες που έχουν την έδρα τους στη χώρα δεν εξετάζεται η υπηκοότητα των µετόχων.
3. Κάθε φυσικό πρόσωπο η εταιρεία, δικαιούται να πάρει µια µόνο άδεια λειτουργίας πρατηρίου ή µικτού πρατηρίου σ’ όλη την επικράτεια µε την προϋπόθεση ότι δεν είναι κάτοχος άλλης άδειας πρατηρίου ή µικτού πρατηρίου ή πρατηρίου βενζίνης - πετρελαίου, ή ιδανικών µεριδίων αυτών.
4. Η χορήγηση αδειών λειτουργίας πρατηρίων ή µικτών πρατηρίων στις εταιρείες πετρελαιοειδών απαγορεύεται, εκτός αν αυτό προβλέπεται από ειδική µε το ∆ηµόσιο σύµβαση και µέχρι τον αριθµό των πρατηρίων που ορίζεται από αυτή.
Άρθρο 24.
Αρµόδιες υπηρεσίες.
Οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των πρατηρίων του διατάγµατος αυτού, χορηγούνται από τις κατά τόπους νοµαρχιακές υπηρεσίες συγκοινωνιών.
Άρθρο 25.
Άδεια ίδρυσης (εγκατάστασης).
1. Για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης πρατηρίου ή µικτού πρατηρίου υποβάλλονται στην αρµόδια υπηρεσία της νοµαρχίας τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Αίτηση του ενδιαφεροµένου.
β) Τοπογραφικό σχεδιάγραµµα της περιοχής σε έξι (6) αντίγραφα µε κλίµακα 1:500 και ακτίνα 200 µ., στο οποίο σηµειώνεται µε κόκκινο χρώµα η οικοδοµική γραµµή, η θέση του πρατηρίου µε τα πλάτη των δρόµων καθώς και τα είδη των γειτονικών κτισµάτων. Ιδιαίτερα σηµειώνονται
οι ακριβείς θέσεις τυχόν υπαρχόντων εγκαταστάσεων που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 3 και παρ. ι, ια και ιβ του άρθρου 4 του παρόντος, και κάθε άλλο κτίριο ή εγκατάσταση συνάθροισης κοινού, ή εγκαταστάσεων των οποίων η λειτουργία προϋποθέτει χρήση φλόγας και αγωγών µεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ∆ΕΗ. Επίσης σηµειώνονται οι ενδεικτικές θέσεις των επικίνδυνων σηµείων του πρατηρίου καθώς και όλες οι αποστάσεις που αναφέρονται στα άρθρα 4 και 5 του παρόντος.
Το τοπογραφικό σχεδιάγραµµα υπογράφεται από τον κατά νόµο υπεύθυνο διπλωµατούχο µηχανικό ή υποµηχανικό ο οποίος φέρει και την ευθύνη για την ακρίβεια όλων των στοιχείων του σχεδιαγράµµατος (όπως αποστάσεις, πλάτη οδοστρωµάτων, κτίσµατα).
γ) Γραµµάτιο κατάθεσης σε δηµόσιο ταµείο δραχµών πεντακοσίων (500).
δ) Επίδειξη εκλογικού βιβλιαρίου ή υποβολή βεβαίωσης, για κατάθεση δικαιολογητικών για την έκδοσή του.
ε) Βεβαίωση της αρµόδιας υπηρεσίας ότι το οικόπεδο για την εγκατάσταση πρατηρίου υγραερίου είναι εντός των θέσεων που καθορίζονται στο άρθρο 2 του παρόντος.
στ) Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόµενου, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν.∆. 105/69, ότι είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου ή, εφόσον το ακίνητο δεν ανήκει στον ίδιο, υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη του ακινήτου, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν.∆. 105/69, στην οποία θα δηλώνεται ότι συναινεί για την ίδρυση του πρατηρίου από τον ενδιαφερόµενο, µαζί µε κυρωµένο αντίγραφο συµφωνητικού µίσθωσης θεωρηµένο από την οικεία εφορία µισθωτών και εκµισθωτών.
ζ) Υπεύθυνη δήλωση, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν.∆. 105/69, στην οποία ο ενδιαφερόµενος δηλώνει πως δεν καταδικάστηκε για λιποταξία ή ανυποταξία και ότι δεν υπόκειται στις στερήσεις και ανικανότητες που αναφέρονται στα άρθρα 82 και 83 του Ν.∆. 720/70 «περί στρατολογίας». (ΦΕΚ 253/Α/1970) που κάθε φορά ισχύουν και δεν καταδικάστηκε κατά την τελευταία πενταετία για νοθεία καυσίµων.
η) Σχετική βεβαίωση της αρµόδιας για την οδό υπηρεσίας που θα αφορά το χαρακτηρισµό του δρόµου στον οποίο θα ιδρυθεί το πρατήριο. Για νέους εθνικούς και επαρχιακούς δρόµους και πριν από την απόδοσή τους, στο σύνολό τους ή κατά τµήµατα, σε κοινή χρήση, δεν θα εξετάζονται αιτήσεις ίδρυσης πρατηρίων. Η επίσηµη παράδοση των πιο πάνω δρόµων στην κυκλοφορία θα βεβαιώνεται από την αρµόδια για την κατασκευή τους αρχή. Για τους δηµοτικούς και κοινοτικούς δρόµους που βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής, είναι δυνατή η ίδρυση πρατηρίου, µόνον εφ’ όσον χορηγηθεί, κατόπιν αυτοψίας, βεβαίωση της αρµόδιας ∆/νσης τεχνικών υπηρεσιών της νοµαρχίας ότι είναι δυνατή και επιτρεπτή η κυκλοφορία οχηµάτων στο δρόµο αυτό.
2. Μετά την υποβολή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών, διενεργείται αυτοψία από την επιτροπή ελέγχου καταλληλότητας πρατηρίων. Η επιτροπή αυτή είναι τριµελής και αποτελείται από ένα διπλωµατούχο µηχανικό ή υποµηχανικό υπηρεσίας συγκοινωνιών, ένα διπλωµατούχο µηχανικό ή υποµηχανικό της πολεοδοµίας ή των τεχνικών υπηρεσιών της νοµαρχίας και ένα εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας. Τα µέλη της Επιτροπής ορίζονται από το νοµάρχη.
Η αυτοψία για την έγκριση της καταλληλότητας της θέσης για την ίδρυση πρατηρίου αναφέρεται κυρίως στα στοιχεία της περιοχής και όχι στις διαστάσεις του ακινήτου και τη βάσει αυτών των δυνατοτήτων διαµόρφωση πρατηρίου στο ακίνητο. Η επιτροπή, µετά τη διενέργεια της αυτοψίας, υποβάλλει σχετική έκθεση.
3. Εφόσον η προτεινόµενη θέση κρίνεται κατάλληλη για την εγκατάσταση πρατηρίου, ο ενδιαφερόµενος ειδοποιείται έγγραφα για αυτό, και είναι υποχρεωµένος µέσα σε έξ (6) µήνες από την ηµεροµηνία έκδοσης της σχετικής εγγράφου ειδοποίησης, να υποβάλει τα σχέδια σύνδεσης του πρατηρίου µε την οδό στην αρµόδια κατά τόπο υπηρεσία του Υπουργείου ∆ηµοσίων Έργων, για να πάρει σχετική απαραίτητη έγκριση. Η παραπάνω υπηρεσία, προκειµένου να εγκρίνει την κυκλοφοριακή σύνδεση του πρατηρίου διενεργεί αυτοψία για να διαπιστώσει εάν πληρούνται οι όροι του άρθρου 3 του παρόντος διατάγµατος. Τα σχέδια αυτά µε τη σχετική έγκριση υποβάλλονται στη συνέχεια στην αρµόδια, σύµφωνα µε το προηγούµενο άρθρο υπηρεσία, µε τα παρακάτω συµπληρωµατικά δικαιολογητικά:
α) Σχεδιάγραµµα σε κλίµακα 1:50 ή 1:100 σε κάτοψη και τοµή, που δείχνει όλα τα κτίσµατα του πρατηρίου, τις ακριβείς διαστάσεις τους καθώς και το είδος κατασκευής των τοίχων, δαπέδων οροφής και των τυχόν υπαρχόντων διαχωρισµάτων.
β) Σχεδιάγραµµα σε κλίµακα 1:200, που δείχνει τη θέση του κτιρίου και των άλλων βοηθητικών κτισµάτων καθώς και τη θέση των προς εγκατάσταση συσκευών διανοµής υγραερίου, του στοµίου πλήρωσής της ή και των αντλιών και δεξαµενών καυσίµων βενζίνης ή και πετρελαίου, το πλάτος του ελεύθερου χώρου πριν το διαµέρισµα του πρατηρίου, τη διαµόρφωσή του, καθώς και τις λεπτοµέρειες της κυκλοφοριακής σύνδεσής του µε την ή τις οδούς, καθώς και τη σήµανση του κόµβου.
γ) Σχεδιάγραµµα κάτοψης και τεχνική περιγραφή του συστήµατος πυρόσβεσης, εγκριµένα και θεωρηµένα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
δ) Τεχνική περιγραφή και σχεδιάγραµµα σε κλίµακα 1:20 ή 1:50, που δείχνει τη θέση και τις διαστάσεις του φρεατίου εγκατάστασης των αντλιών υγραερίου, τις διαστάσεις των δεξαµενών (υγραερίου βενζίνης ή και πετρελαίου), τον τρόπο εγκατάστασής τους, τις λεπτοµέρειες υδραυλικής σύνδεσής τους µε τις συσκευές διανοµής υγραερίου ή του στοµίου πλήρωσης της δεξαµενής υγραερίου ή των αντλιών υγρών καυσίµων, τις λεπτοµέρειες υδραυλικής σύνδεσης της δεξαµενής υγραερίου µετά των αντλιών διανοµής υγραερίου καθώς και των άλλων απαραίτητων εξαρτηµάτων και συσκευών.
ε) Τεχνική έκθεση για όλες τις µηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στην οποία αναφέρονται οι χρησιµοποιούµενες συσκευές, ο τρόπος σύνδεσης και λειτουργίας τους.
στ) Τεχνική περιγραφή και ηλεκτρολογικό σχεδιάγραµµα όλων των ηλεκτρικών κυκλωµάτων κίνησης, φωτισµού και γείωσης όλης γενικά της εγκατάστασης.
Τα πιο πάνω σχεδιαγράµµατα υποβάλλονται σε πέντε (5) αντίγραφα σε τυποποιηµένο χαρτί κατά DIN 476, (594 x 841 ή 420 x 594 ή 297 x 420 χιλ.) και έχουν την υπογραφή του διπλωµατούχου µηχανολόγου ή ηλεκτρολόγου ή ναυπηγού µηχανικού ή πτυχιούχου µηχανολόγου ή ηλεκτρολόγου υποµηχανικού και του ενδιαφεροµένου. ∆εξιά και κάτω από τα σχεδιαγράµµατα συντάσσεται υπόµνηµα που έχει τεχνικές λεπτοµέρειες της κατασκευής καθώς και στοιχεία του ενδιαφεροµένου. Οι τεχνικές προδιαγραφές και η τεχνική έκθεση υποβάλλονται σε πέντε (5) αντίγραφα και φέρουν την υπογραφή του διπλωµατούχου µηχανικού ή πτυχιούχου υποµηχανικού που τις σύνταξε. Η σχετική µελέτη µε την υπογραφή του διπλωµατούχου µηχανικού ή πτυχιούχου υποµηχανικού, που τη σύνταξε, εγκρίνεται από τις αρµόδιες υπηρεσίες, και η έγκριση προσκοµίζεται από τον ενδιαφερόµενο για τη χορήγηση της άδειας οικοδοµής.
ζ) Προϋπολογισµό της δαπάνης σε δύο (2) αντίγραφα για την προµήθεια και εγκατάσταση των συσκευών διανοµής και των δεξαµενών αναλυτικά, όπως και όλων των λοιπών µηχανολογικών ή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, µε υπογραφή του διπλωµατούχου µηχανικού ή πτυχιούχου υποµηχανικού που το σύνταξε και του ενδιαφεροµένου.
η) Γραµµάτιο κατάθεσης σε δηµόσιο ταµείο δραχµών πεντακοσίων (500) για κάθε συσκευή διανοµής υγραερίου και για κάθε αντλία παροχής βενζίνης και πετρελαίου, (εφ’ όσον πρόκειται για πρώτη εγκατάσταση συσκευών και αντλιών), συνυπολογιζοµένου και αυτού που αρχικά έχει κατατεθεί. Προκειµένου για τοποθέτηση αντλίας υγρού καυσίµου που παρέχει χωριστά ή σε ανάµικτη διαφορά είδη καυσίµων, υποβάλλεται και δεύτερο γραµµάτιο κατάθεσης στο δηµόσιο ταµείο δραχµών πεντακοσίων (500).
4. Μετά την υποβολή των παραπάνω συµπληρωµατικών δικαιολογητικών, η υπηρεσία προβαίνει στον έλεγχό τους και εφ’ όσον αυτά πληρούν τους όρους που καθορίζονται από το διάταγµα αυτό, χορηγεί την άδεια εγκατάστασης του πρατηρίου µε την προϋπόθεση της προηγούµενης υποβολής των παρακάτω αποδεικτικών:
α) Αποδεικτικό κατάθεσης στο Τεχνικό Επιµελητήριο της Ελλάδος (ΤΕΕ) ή στα περιφερειακά του τµήµατα ή την εξουσιοδοτηµένη από το ΤΕΕ Τράπεζα, της αµοιβής του διπλωµατούχου µηχανικού ή πτυχιούχου υποµηχανικού που σύνταξε τη µελέτη κατά τη διαδικασία την οριζόµενη από το Β. ∆/γµα από 30 Μαίου 1956 «περί κανονισµού του τρόπου καταβολής της αµοιβής των µηχανικών εν γένει» (ΦΕΚ 134/Α/31.5.1956), όπως αυτό τροποποιήθηκε και συµπληρώθηκε µεταγενέστερα.
β) Αποδεικτικό κατάθεσης των κρατήσεων υπέρ του ΤΣΜΕ∆Ε που ορίζονται από τις διατάξεις του Α.Ν. 2326/40 «περί Ταµείου Συντάξεων Μηχανικών και εργοληπτών ∆ηµοσίων έργων» (ΦΕΚ 145/Α/11.5.40) και 546/43 «περί των εσόδων της περιουσίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου» (ΦΕΚ 284/Α/30.8.43) (2% και 1%) και Ε.Μ.Π. (1% και 0,5%) πάνω στην πιο πάνω αµοιβή του διπλωµατούχου µηχανικού ή πτυχιούχου υποµηχανικού που σύνταξε τη µελέτη και
γ) Αποδεικτικό, προκαταβληθέντος στο δηµόσιο ταµείο φόρου πάνω στην αµοιβή του διπλωµατούχου µηχανικού ή πτυχιούχου υποµηχανικού, τόσο για τη σύνταξη της µελέτης όσο και για την επίβλεψη των εγκαταστάσεων του πρατηρίου. Αρµόδιοι για την κατά την παράγραφο αυτή θεώρηση των σχετικών πινάκων αµοιβής των µηχανικών ή υποµηχανικών, όπως και για την έκδοση των σχετικών εντολών καταβολής κρατήσεων υπέρ του δηµοσίου ή υπέρ τρίτων είναι το Τ.Ε.Ε. για την περιοχή του Νοµού Αττικής, τα περιφερειακά τµήµατα του Τ.Ε.Ε. για όσες περιοχές υπάρχουν, και οι διευθύνσεις τεχνικών υπηρεσιών των νοµών, για τις περιοχές που δεν υπάρχουν περιφερειακά τµήµατα του Τ.Ε.Ε.
5. Η άδεια εγκατάστασης µε ένα τοπογραφικό σχέδιο και µια πλήρη σειρά εγκεκριµένων σχεδιαγραµµάτων, κοινοποιείται απαραίτητα, στο αρµόδιο για τη χορήγηση της άδειας οικοδοµής Πολεοδοµικού Γραφείο, στην αρµόδια για την οδό τεχνική υπηρεσία, στην οικεία πυροσβεστική υπηρεσία και στον ενδιαφερόµενο. Επίσης η άδεια εγκατάστασης µε ένα τοπογραφικό σχέδιο κοινοποιείται στην οικεία αστυνοµική αρχή.
6. Η άδεια εγκατάστασης είναι διάρκειας (18) µηνών, δυναµένη να παραταθεί δύο φορές επί οκτάµηνο, εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση προ της λήξης αυτής ή της πρώτης παράτασής της, κατά περίπτωση, και διαπιστωθεί ότι δεν τελείωσαν οι οικοδοµικές εργασίες των κτισµάτων του πρατηρίου ή οι εργασίες διαµόρφωσης, του προ του πρατηρίου χώρου. Αίτηση παράτασης της άδειας εγκατάστασης, υποβαλλόµενη µετά την λήξη αυτής ή της πρώτης παράτασής της θεωρείται ως νέα αίτηση δια την προϋπάρχουσα έρευνα χορήγησης άδειας εγκατάστασης, υποβαλλοµένων των προβλεποµένων στην παρ. 3 του άρθρου αυτού δικαιολογητικών.
Άρθρο 26.
Άδεια λειτουργίας.
1. Για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας πρατηρίου ή και µικτού πρατηρίου, πριν από τη λήξη της ισχύος της άδειας εγκατάστασής του, υποβάλλοντα στην αρµόδια υπηρεσία της οικείας νοµαρχίας τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Αίτηση του ενδιαφεροµένου για τον οποίο εκδόθηκε η άδεια εγκατάστασης του πρατηρίου.
β) Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφεροµένου που συντάσσεται σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν.∆. 105/69 (ΦΕΚ 28/Α/1969) στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι κάτοχος άδειας λειτουργίας άλλου πρατηρίου ή µικτού πρατηρίου ή πρατηρίου βενζίνης - πετρελαίου δηµοσίας χρήσης ή ιδανικών µεριδίων τους σ’ όλη την επικράτεια.
γ) Υπεύθυνη δήλωση του διπλωµατούχου µηχανικού ή πτυχιούχου υποµηχανικού, που επέβλεψε την εκτέλεση των µηχανολογικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του πρατηρίου, που συντάσσεται σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν.∆. 105/1969 (ΦΕΚ 28/Α/1969) στην οποία δηλώνεται, ότι όλες οι εγκαταστάσεις εκτελέσθηκαν σύµφωνα µε τα εγκριµένα σχεδιαγράµµατα και τις τεχνικές προδιαγραφές και ότι κατά την εκτέλεση τηρήθηκαν οι όροι που περιέχονται στην άδεια εγκατάστασης και στο παρόν και ότι η όλη ηλεκτρική εγκατάσταση του πρατηρίου και του περιβάλλοντος το πρατήριο χώρου είναι στεγανή.
δ) Έγγραφη συναίνεση της αρµόδιας για την οδό υπηρεσίας για τη χορήγηση της ζητούµενης άδειας λειτουργίας, που δίνεται µετά από εξακρίβωση, ότι η κυκλοφοριακή σύνδεση µε τις οδούς εκτελέστηκε καλά και σύµφωνα µε τα εγκριµένα σχέδια.
ε) Πιστοποιητικό υδραυλικής δοκιµασίας, που δίνεται σύµφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις, του Υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας. Στο πιστοποιητικό αυτό αναγράφονται:
αα) Ο αριθµός έγκρισης της κατασκευής της δεξαµενής.
ββ) Το όνοµα του κατασκευαστή.
γγ) Ο αύξων αριθµός σειράς της δεξαµενής.
δδ) Η ηµεροµηνία της τελευταίας υδραυλικής δοκιµής και η πίεση η οποία χρησιµοποιήθηκε.
εε) Η χωρητικότητα της δεξαµενής και η επιτρεπόµενη µέγιστη πληρότητά της σε λίτρα.
στστ) Ο τύπος του υγραερίου ο οποίος πάρθηκε υπόψη κατά τον υπολογισµό της δεξαµενής.
στ) Βεβαίωση της οικείας πυροσβεστικής υπηρεσίας ότι τα µέτρα πυρασφαλείας της εγκατάστασης του πρατηρίου υγραερίου είναι σύµφωνα, µε το παρόν και τις ισχύουσες διατάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η βεβαίωση αυτή πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία µε µέριµνα του εκµεταλλευτή.
ζ) Οικοδοµική άδεια από την αρµόδια υπηρεσία του Υπουργείου Χωροταξίας, Οικισµού και Περιβάλλοντος ή την οικία νοµαρχία.
2. Σε περίπτωση µεταβίβασης ή µίσθωσης ή κατά οποιοδήποτε τρόπο παραχώρηση της εκµετάλλευσης του πρατηρίου που πήρε την άδεια εγκατάστασης, η άδεια λειτουργίας χορηγείται στο όνοµα εκείνου που παραχωρείται η εκµετάλλευση, όπως περιγράφεται πιο πάνω, µετά από αίτησή του, µαζί µε την υποβολή των υπό των περιπτ. β΄, γ΄, δ΄, ε΄, στ΄ και ζ΄ της προηγούµενης παραγράφου δικαιολογητικών και των παρακάτω συµπληρωµατικών δικαιολογητικών:
α) Γραµµάτιο κατάθεσης στο δηµόσιο ταµείο δραχµών πεντακοσίων (500).
β) Επίδειξη εκλογικού βιβλιαρίου ή βεβαίωση για κατάθεση δικαιολογητικών για την έκδοσή του.
γ) Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος την άδεια λειτουργίας, που συντάσσεται σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν.∆. 105/69 ότι αυτός έχει νόµιµο δικαίωµα εκµετάλλευσης του πρατηρίου και ότι δεν καταδικάστηκε για λιποταξία ή ανυπαρξία και ότι δεν υπόκειται στις στερήσεις και ανικανότητες που επιβάλλονται από τα άρθρα 82 και 83 του Ν.∆. 720/70 «περί στρατολογίας» όπως αυτό ισχύει κάθε φορά και ότι δεν καταδικάστηκε κατά την τελευταία πενταετία για νοθεία καυσίµου και
δ) Όταν πρόκειται για µεταβίβαση, κυρωµένο αντίγραφο του σχετικού συµφωνητικού ή συµβολαίου µεταβίβασης, θεωρηµένο από την οικεία εφορία.
3. Μετά την υποβολή των πιο πάνω δικαιολογητικών χορηγείται η άδεια λειτουργίας, η οποία ισχύει για τρία (3) χρόνια.
4. Στην περίπτωση κατά την οποία έγινε οποιαδήποτε µεταβολή των στοιχείων της εγκατάστασης του πρατηρίου ή ουσιώδης µεταβολή της γύρω από αυτό περιοχής, κατά τη διάρκεια της τριετίας, κατά την οποία ισχύει η άδεια λειτουργίας, που προηγούµενα χορηγήθηκε, απαιτείται η υποβολή νέων λεπτοµερειακών σχεδίων, σύµφωνα µε όσα ορίζονται στο άρθρο 25, στην αρµόδια υπηρεσία για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας. Μετά την υποβολή και τον έλεγχο των πιο πάνω δικαιολογητικών σε κάθε περίπτωση, διενεργείται, αυτοψία από επιτροπή, η σύνθεση της οποίας είναι ίδια µε την αναφερόµενη στο άρθρο 25 παρ. 2 που ορίζεται από τον οικείο νοµάρχη που θα εισηγηθεί, σύµφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος τη δυνατότητα ή µη της παραπέρα λειτουργίας του πρατηρίου υγραερίου. Η υπηρεσία εφόσον η πρόταση της επιτροπής είναι θετική, ενεργεί για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου, διαφορετικά για την ανάκλησή της προσωρινά ή οριστικά, ανάλογα µε την περίπτωση, µε την επιφύλαξη πάντοτε των όσων ορίζονται στο άρθρο 6 του παρόντος.
5. Η χορηγούµενη άδεια λειτουργίας, κανένα δικαίωµα δεν δηµιουργεί υπέρ του προσώπου στο οποίο χορηγήθηκε ή υπέρ τρίτου, ούτε για το πρατήριο, και µπορεί εφόσον διαπιστωθεί οποτεδήποτε ότι σταµάτησαν να υπάρχουν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες χορηγήθηκε, να αφαιρεθεί προσωρινά ή οριστικά µε αιτιολογηµένη ειδική απόφαση της αρχής η οποία τη χορήγησε.
6. Μη εµπρόθεσµη υποβολή αίτησης µετά των κατά το επόµενο άρθρο οριζοµένων δικαιολογητικών για ανανέωση της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου, µπορεί να αποτελέσει λόγο προσωρινής αφαίρεσης της άδειας µε απόφαση του οικείου νοµάρχη επί χρονικό διάστηµα µέχρι έξι (6) µηνών, µετρούµενο από την ηµεροµηνία σφράγισης του πρατηρίου.
Άρθρο 27.
Ανανέωση άδειας λειτουργίας.
1. Για την ανανέωση άδειας λειτουργίας του πρατηρίου, υποβάλλονται στην αρµόδια υπηρεσία τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Αίτηση του ενδιαφεροµένου.
β) Γραµµάτιο κατάθεσης σε δηµόσιο ταµείο δραχµών τριακοσίων (300) για κάθε συσκευή διανοµής υγραερίου, ή αντλία παροχής υγρών καυσίµων και δραχµών επίσης τριακοσίων (300) για κάθε πλυντήριο-λιπαντήριο.
γ) Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφεροµένου που συντάσσεται σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν.∆. 105/69 (ΦΕΚ 28/Α/1969), ότι δεν έγινε καµµία αλλαγή στο πρατήριο και ότι δεν καταδικάστηκε κατά την τελευταία πενταετία για νοθεία καυσίµων όπως και για λιποταξία ή ανυπαρξία και ότι δεν υπόκειται στις στερήσεις και ανικανότητες που επιβάλλονται από τα άρθρα 82 και 83 του Ν.∆. 720/70 «περί στρατολογίας» (ΦΕΚ 253/Α/1970), όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.
δ) Υπεύθυνη δήλωση διπλωµατούχου µηχανικού ή ηλεκτρολόγου ή πτυχιούχου υποµηχανικού, που συντάσσεται σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν.∆. 105/69 (ΦΕΚ 28/Α/1969), ότι όλες οι µηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του πρατηρίου βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και λειτουργούν σωστά και µε ασφάλεια.
ε) Το πιστοποιητικό της περίπτ. ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 25 του παρόντος.
στ) Τη βεβαίωση της περίπτ. στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 25 του παρόντος.
2. Τυχόν εγκρινόµενη ανανέωση της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου µετά από εκπρόθεσµη υποβολή αίτησης συνεπάγεται την καταβολή των εισφορών υπέρ του δηµοσίου που ορίζονται για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης πρατηρίου. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος ισχύος της νέας άδειας λειτουργίας υπολογίζεται αναδροµικά από τη λήξη της προηγούµενης άδειας, εφόσον το πρατήριο δεν έχει σφραγισθεί.
Άρθρο 28.
Αλλαγή δικαιούχων άδειας λειτουργίας.
Σε περίπτωση παραχώρησης της χρήσης ή της εκµετάλλευσης, πρατηρίου που λειτουργεί νόµιµα σύµφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος, σε τρίτο πρόσωπο, η νέα άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης στο όνοµα του τρίτου προσώπου εκδίδεται µετά την υποβολή των παρακάτω δικαιολογητικών:
α) Αίτηση του νέου εκµεταλλευτή.
β) Υπεύθυνη δήλωση του νέου εκµεταλλευτή, που συντάσσεται σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν.∆. 105/69, (ΦΕΚ 28/Α/1969) ότι δεν έχει την εκµετάλλευση άλλου πρατηρίου ή ιδανικών µερίδων του σε όλη την επικράτεια και ότι δεν καταδικάστηκε κατά την τελευταία πενταετία για νοθεία καυσίµων όπως και για λιποταξία ή ανυποταξία και ότι δεν υπόκειται στις στερήσεις και ανικανότητες που επιβάλλονται από τα άρθρα 82 και 83 του Ν.∆. 720/70 (ΦΕΚ 253/Α/1970), όπως αυτά κάθε φορά ισχύουν.
γ) Γραµµάτιο κατάθεσης σε δηµόσιο ταµείο πεντακοσίων (500) δραχµών για κάθε συσκευή διανοµής υγραερίου ή αντλία υγρών καυσίµων (βενζίνης και πετρελαίου).
δ) Υπεύθυνη δήλωση του νέου εκµεταλλευτή, που συντάσσεται σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν.∆. 105/69 (ΦΕΚ 28/Α/1969) ότι καµµιά αλλαγή δεν έγινε στο πρατήριο.
ε) Υπεύθυνη δήλωση, που είναι συνταγµένη και υπογραµµένη όπως ορίζεται στην περίπτ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 26 του παρόντος ότι καµία αλλαγή δεν έγινε στις εγκαταστάσεις του πρατηρίου.
στ) Επίδειξη εκλογικού βιβλιαρίου ή υποβολή βεβαίωσης για κατάθεση δικαιολογητικών για την έκδοσή του.
Η άδεια λειτουργίας του πρατηρίου που χορηγείται µε τον τρόπο αυτό ισχύει µέχρι την ηµεροµηνία λήξης που ορίζεται στην άδεια λειτουργίας που χορηγήθηκε πριν από τη µεταβολή που πραγµατοποιήθηκε.
1. Οι διατάξεις του παρόντος δεν έχουν εφαρµογή πάνω στις νέες εθνικές οδούς: α) ΚορίνθουΠατρών, β) Κατερίνης-Θεσσαλονίκης, γ) Κόµβου Αξιού (Χαλάστρας)-Ευζώνων και δ) Κλειδίου-Βεροίας, όπως και των µελλοντικών δηµιουργουµένων οδών της ίδιας κατηγορίας, χαρακτηριζοµένων ως διεθνών αρτηριών ταχείας κυκλοφορίας, στις οποίες απαγορεύονται οι απ’ ευθείας συνδέσεις παροδίων ιδιοκτησιών. Για τις οδούς της κατηγορίας αυτής, ισχύουν οι ειδικές διατάξεις κάθε φορά, οι οποίες ρυθµίζουν τα της εγκατάστασης και λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίµων και σταθµών εξυπηρέτησης αυτοκινήτων.
2. Με το πρατήριο είναι δυνατός ο ανεφοδιασµός µε υγραέριο µόνον των αυτοκινήτων εκείνων για τα οποία επιτρέπεται η χρησιµοποίηση σαν καυσίµου του υγραερίου. Αυτό αποδεικνύεται από την άδεια κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.
3. Επιβάλλεται η πλήρης σήµανση του κόµβου κυκλοφοριακής σύνδεσης του πρατηρίου, όπως στα κατά την παρ. 3 του άρθρου 25 του παρόντος εγκεκριµένα σχεδιαγράµµατα.
4. Το περιβάλλον του πρατηρίου όταν αυτό λειτουργεί, φωτίζεται όλη τη νύκτα, σύµφωνα µε τα όσα ισχύουν για ηλεκτροφωτισµένες οδούς, ώστε για όσους κινούνται στην οδό να αποφευχθούν ατυχήµατα λόγω κακού φωτισµού.
5. Απαγορεύεται η παραλαβή και διάθεση άοσµου υγραερίου από τα πρατήρια υγραερίου.
6. Απαγορεύεται η εµφιάλωση υγραερίου για οικιακή ή βιοµηχανική χρήση από τα πρατήρια υγραερίου.
6. Απαγορεύεται η εµφιάλωση υγραερίου για οικιακή ή βιοµηχανική χρήση από τα πρατήρια υγραερίου.
6. Απαγορεύεται η εµφιάλωση υγραερίου για οικιακή ή βιοµηχανική χρήση από τα πρατήρια υγραερίου.
1. Επιθεωρήσεις και έλεγχοι πρατηρίων µπορούν να γίνονται οποτεδήποτε για τη διαπίστωση της καλής, σύµφωνα µε τους όρους του παρόντος, λειτουργίας τους.
2. Οι κατά την προηγούµενη παράγραφο επιθεωρήσεις και έλεγχοι µπορεί να γίνονται και από ειδικά συνεργεία τα οποία συγκροτούνται µε κοινή απόφαση των Υπουργών Συγκοινωνιών και ∆ηµόσιας Τάξης ή µε απόφαση του οικείου νοµάρχη. Τα ειδικά αυτά συνεργεία αποτελούνται από εκπροσώπους των οικείων υπηρεσιών συγκοινωνιών και αστυνοµικών αρχών.
Αν κριθεί αναγκαίο για τον έλεγχο, στα παραπάνω συνεργεία συµµετέχουν και εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονοµικών, Χωροταξίας Οικισµού και Περιβάλλοντος, των υπηρεσιών αγορανοµίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
3. Αν κατά τον έλεγχο διαπιστώνεται από το προσωπικό του πρατηρίου παράβαση των διατάξεων των παρ. 2, 5 και 6 του άρθρου 29 του παρόντος τα αρµόδια όργανα, προβαίνουν αµέσως στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου και στη σφράγιση των εγκαταστάσεων αυτού για χρονικό διάστηµα είκοσι (20) εργασίµων ηµερών, ύστερα από τη σύνταξη σχετικού πρωτοκόλλου προσωρινής σφράγισης. Η µη τήρηση της πιο πάνω διάταξης διαπιστώνεται όταν η εγκατάσταση πλήρωσης του πρατηρίου είναι συνδεδεµένη µε την υποδοχή εφοδιασµού του αυτοκινήτου ή µε τη φιάλη υγραερίου αντίστοιχα. Για τον τρόπο της πιο πάνω σφράγισης καθώς και της αποσφράγισης εφαρµόζονται όσα ορίζονται στην κανονιστική απόφαση ΣΤ-18210/1971 (ΦΕΚ 344/Α/1971) των Υπουργών Συγκοινωνιών και ∆ηµόσιας Τάξης, όπως ισχύει µετά την τροποποίησή της µε την όµοια κοινή απόφαση ΣΤ41232/1971 (ΦΕΚ 907/Β/1971).
Πριν από τη σφράγιση ο εκµεταλλευτής του πρατηρίου φροντίζει για την εκκένωση των εγκαταστάσεων εντός της ίδιας ηµέρας που διαπιστώθηκε η παράβαση.
4. Για τις άλλες περιπτώσεις λειτουργίας πρατηρίων του διατάγµατος αυτού, είτε γιατί αυτά λειτουργούν χωρίς να έχει χορηγηθεί σχετική άδεια, είτε γιατί λειτουργούν µετά τη λήξη της ισχύος της άδειας λειτουργίας τους, είτε λειτουργούν κατά παράβαση των λοιπών όρων λειτουργίας τους, έχουν εφαρµογή οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που ορίζονται µε το Ν.∆. 869/1971 «περί επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων κατά των κυρίων ή εκµεταλλευτών πρατηρίων διαθέσεως υγρών καυσίµων, και λοιπών συναφών εγκαταστάσεων λειτουργουσών άνευ άδειας λειτουργίας ή κατά παράβασιν των όρων των κειµένων διατάξεων» (ΦΕΚ 79/Α/1971).
1. Απαγορεύεται η ίδρυση και η λειτουργία εγκαταστάσεων εντός των οποίων λαµβάνει χώρα χρήσις φλογός ή εναποθήκευσης εκρηκτικών ή ευφλέκτων υλών, ευρισκοµένων σε απόσταση µικρότερη από την προβλεπόµενη από τις διατάξεις της παρ. 1 περιπτ. η΄ του άρθρου 4 του παρόντος.
2. Σε περίπτωση υπάρξεως τοιούτων εγκαταστάσεων σε απόσταση µικρότερη της προβλεπόµενης υπό του παρόντος, από εγκατάστασιν λειτουργούντος ή υπό ίδρυση πρατηρίου, διατάσσεται η διακοπή λειτουργίας της εγκατάστασης εκείνης η οποία ιδρύθη µεταγενέστερα.