Τροποποιήθηκε από :
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 123Α_1956 | 3.01 MB |
1. Διά τών έν τώ παρόντι διατυπουμένων διατάξεων έπι διώκεται η ασφάλεια του κοινού, των ηθοποιών και του προσωπικού έν γίνει των δημοσίων θεαμάτων από κινδύνων υγιεινής, κυκλοφορίας εντός και εκτός των χώρων συγκεντρώσεως του κοινού από πυρός ώς και πανικού έξ οιασδήποτε αιτίας. Επιδιώκεται επίσης η άρτια διαμόρφωσις και η διάταξις αυτών από απόψεως αρχιτεκτονικής και αισθητικής ασκουμένης κατ’ ελευθέραν κρίσιν ως και τουριστικής τοιαύτης.
2. Aι έν τώ παρόντι διατάξεις δέον να τηρώνται εις πάσαν περίπτωσιν έξ αρχής κατασκευής, διαμορφώσεως ή μεταρρυθμίσεως τόπων ανοικτών ή εστεγασμένων οπωσδήποτε εις θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσας διαλέξεων, συναυλιών κλπ. και έν γένει εις χώρους συγκεντρώσεως του κοινού.
3. Αι υπό των διατάξεων του παρόντος επιβαλλόμεναι υποχρεώσεις ισχύουν επί πλέον των δι’ άλλων γενικών ή ειδικών διατάξεων επιβαλλομένων τοιούτων.
4. Μετατροπή του θερινού θεάματος εις χειμερινόν εμπίπτει εις την πλήρη εφαρμογήν των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού κατά πάντα τα σημεία αυτού, θεωρούμενης ως έξ υπαρχής εγκαταστάσεως, πλην των διατάξεων περί αποστάσεων από ναών και κλινικών, νοσοκομείων κλπ., των προβλεπομένων υπό του άρθρου 9 του παρόντος Κανονισμού.
5. Προσωρινή μεταλλαγή χρήσεως λειτουργούντος κινηματογράφου εις θέατρον (μουσικού ή πρόζας) και τανάπαλιν, επιτρέπεται μόνον μετά προηγουμένην γνώμην του οικείου Συμβουλίου, ότι πληρούνται οι όροι ασφαλείας των θεατών. Η διάρκεια της τοιαύτης μεταλλαγής δεν δύναται να είναι μεγαλύτερα των τριών μηνών.
1. Θέατρον είναι κεκαλυμμένος ή ακάλυπτος τόπος συγκεντρώσεως του κοινού, προς παρακολούθηση παραστάσεως έργων θεατρικών ή μουσικών ή καλλιτεχνικής εν γίνει θεατρικής ή μουσικής αποδόσεως ενός ή πλειοτέρων καλλιτεχνών.
2. Κινηματογράφος είναι τόπος συγκεντρώσεως του κοινού προς παρακολούθηση έργων προβαλλόμενων υπό ειδικών μηχανημάτων προβολής κινηματογραφικών ταινιών εικόνων μετά συγχρόνου αναπαραγωγής της φωνοληψίας και της μουσικής των κινηματογραφηθεισών σκηνών ή άνευ αναπαραγωγής φωνοληψίας.
3. Ο συνδυασμός ακροαμάτων ή θεαμάτων μετά παροχής φαγητών ή ποτών εις τας θέσεις των θεατών δεν στερεί τους τοιούτους τόπους της ιδιότητος του θεάτρου ή του κινηματογράφου, έστω και αν πρόκειται περί καλλιτεχνικής έν γίνει θεατρικής ή μουσικής αποδόσεως ενός ή πλειόνων καλλιτεχνών.
4. Αίθουσα συγκεντρώσεως θεατών καλείται ο κλειστός χώρος, εις όν συγκεντρούται το κοινόν: α) προς αναψυχήν διά της παρακολουθήσεως καλλιτεχνικής θεατρικής ή μουσικής αποδόσεως ενός ή πλειοτέρων καλλιτεχνών, μή έχων σκηνήν ή θάλαμον προβολής κινημ)κών ταινιών και β) προς παρακολούθησιν διαλέξεως μετά ή άνευ προβολής εικόνων.
Άρθρον 21.
1. Η αίθουσα των θεατών δέον να έχη τουλάχιστον δύο θύρας ή παράθυρα βλέποντα αμέσως εις το ύπαιθρον και κείμενα ούτως ώστε να είναι δυνατός επαρκής αερισμός.
2. Ως επαρκής αερισμός θεωρείται ότι λαμβάνει χώραν όταν δι’ έκαστον θεατήν προσκομίζονται έν τη αιθούση καθ ώραν τουλάχιστον 30 κ.μ. καθαρού ατμοσφαιρικού αέρος. Η ταχύτης εισόδου έν τη αιθούση καθαρού αέρος δεν πρέπει να υπερβαίνη κατά δευτερόλεπτον τα 0,30 έκ. του μέτρου και εις ύψος 2 μέτρων από του δαπέδου των θέσεων των θεατών.
3. Δι' έστεγασμένα θέατρα και κινηματογράφους κάτω των 400 θέσεων επιβάλλεται, πλήν των ανωτέρω μέτρων και τεχνητός αερισμός, διά δε τα τοιαύτα άνω των 400 θέσεων επιβάλλεται εγκατάστασις ρυθμιζομένης έσω αεροκρασίας (τεχνητόν κλίμα) η εκτέλεσις της οποίας θα επιτρέπεται κατόπιν εγκρίσεως της σχετικής μελέτης υπό της αρμοδίας αρχής.
Άρθρον 22.
Επιβάλλεται, όπως ο χώρος της αιθούσης των θεατών τελή υπό επερπίεσιν, απαγορευομένης ούτω τής έξωθεν εισόδου καπνών ή οσμωδών αερίων, τουναντίον δε επιβάλλεται, όπως οι χώροι των μηχανοστασίων έν γένει παροχής θερμάνσεως, αέρος φωτισμού κλπ. ώς και ό του καπνιστηρίου και αναψυκτηρίου ανανεώνωσι τον αέρα δι’ υποπιέσεως.
Άρθρον 23.
Κατά, την εγκατάστασιν τεχνητού αερισμού ως και κατά την οργάνωσιν μηχανικών εγκαταστάσεων παροχής «τεχνητού κλίματος» πρέπει να εξασφαλίζηται έκτος του έπαρχους, κατά τα ανωτέρω άρθρα αερισμού, και α) κάθαρσις τόσον του εισερχομένου έκ της ατμοσφαίρας καθαρού αέρος, όσον και του επανακυκλοφορουμένου τοιούτου εκ της αιθούσης, β) θέρμανσις ή ψύξις του αέρος αναλόγως της εποχής, γ) πλήρης ασφάλεια από ρευμάτων έν εκάστη θέσει, δ) ρυθμιζομένη ποσότης υγρασίας, ε) το διοξείδιον του άνθρακος ουδέποτε θα είναι μείζον του ύψους 0,0007 μ3 εις ζώνην ύψους 1—2 μ. από του δαπέδου, στ) ο αερισμός δέον να επεκτείνηται ομοιομόρφως εις όλα τα διαμερίσματα και τους χώρους του κτιρίου, ζ) εις τούς θαλάμους των μηχανών προβολής ο αερισμός δέον να γίνεται ύφ’ ούς όρους και ο της αιθούσης, η) τα μηχανήματα αερισμού δέον να λειτουργώσι τουλάχιστον 1)2 ώραν προ της ενάρξεως τής παραστάσεως και μέχρι τέλους ταύτης. θ) κατά την διάρκειαν τής λειτουργίας των και προς εξασφάλισιν των α—η ως άνω όρων η ρύθμισις των μηχανημάτων αερισμού δέον να είναι αυτόματος.
Άρθρον 24.
Καθ’ οιονδήποτε τρόπον και αν γίνεται ο αερισμός των αιθουσών και λοιπών διαμερισμάτων και χώρων των δημοσίων θεαμάτων, περί ών ο παρών Κανονισμός, δέον να λαμβάνηται μέριμνα όπως τα ανοίγματα τα χρησιμεύοντα διά τον αερισμόν είναι τοποθετημένα ούτω και ή ταχύτης της κυκλοφορίας του αέρος είναι τοιαύτη, ώστε να μη ενοχλώνται οι θεαταί και το προσωπικόν διά τής προσαγωγής απ' ευθείας επ’ αυτών του ρεύματος του αέρος. Το υποβολείον δέον να είναι περιπεφραγμένον κατά τρόπον προφυλάσσοντα απολύτως τον υποβολέα από ρευμάτων αέρος, υγρασίας κλπ.
Άρθρον 25.
1. Η αρχή δύναται να εγκρίνη αναλόγως των εκάστοτε συνθηκών, όπως μέρος του εισαγομένου αέρος λαμβάνηται εξ αυτής της αιθούσης του θεάματος, μετά πλήρη καθαρισμόν κλπ., καθορίζουσα άμα και το ποσοστόν τούτου, το δε υπόλοιπον έκ της ατμοσφαίρας.
Άρθρον 26.
1. Τα θέατρα, κινηματογράφοι κλπ.. δέον να θερμαίνωνται διά κεντρικής θερμάνσεως, απαιτείται δε όπως οι χώροι όπου υπάρχουν αί εστίαι πυρός, ως και οι χρησιμοποιούμενοι διά την άποθήκευσιν καυσίμων υλών, περιβάλλωνται διά πυριμάχων τοίχων και έχωσιν οροφάς αλεξίπυρους, άνευ ανοιγμάτων.
2. Οι χώροι ούτοι δέον να απομονώνται από ομόρων χώρων και διαδρόμων διά θυρών αλεξιπύρων αυτομάτως κλειομένων και καπνοστεγών. Ακάλυπτοι σωλήνες αρωγοί θερμού ύδατος ή ατμού επιβάλλεται να επενδύωνται δια δυσθερμαγωγών υλικών ή να προστατεύωνται από επαφής δια μετακινητών συρματίνων δικτυωμάτων πλακών ή παρομοίων σκευών.
3. Οχετοί αγωγής θερμού αέρος δέον να είναι, πυρίμαχοι, να εγκαθίστανται δε ούτως ώστε να είναι ευχερής ο καθαρισμός αυτών από της κόνεως. Τα αvoίγματα των οχετών τούτων δέον να αφίστανται τουλάχιστο 0,25 μ. από εύφλεκτων υλικών.
4. θερμαντικά σώματα εις ιματιοφυλάκια πρέπει να περιβάλλωνται δια ακαύστων προστατευτικών χιτώνων.
5. Αι θερμάστραι δέον να περιβάλλωνται διά ακαύστων προστατευτικών χιτώνων στερεουμένων αμετακινήτως, οι καπναγωγοί σωλήνες τούτων πρέπει να είναι καπνοστεγείς να φέρωνται δε αμέσως και διά καπνοστεγών αρμών εις τους τοίχους.
6. Δεν επιτρέπεται η χρήσις θερμαστρών καύσεως αερίου ή χρήσις πυραύνων.
Άρθρον 27.
α) Η κεντρική θέρμανσις δέον να επεκτείνηται εις όλα τα διαμερίσματα και χώρους του κτιρίου, β) η θερμοκρασία εις την αίθουσαν και άπαντα τα διαμερίσματα προς χρήσιν του κοινού και του προσωπικού θα τηρήται εις 18° έως 20° κατά την χειμερινήν περίοδον κατά δέ την θερινήν η διαφορά μεταξύ της εξωτερικής και εσωτερικής θερμοκρασίας δέον να μη υπερβαίνη τους 7° Κελσίου, γ) δέον επίσης να υπάρχωσιν εις την αίθουσαν τρία (3) θερμόμετρα και υγρόμετρα περί της καλής λειτουργίας των όποιων θα υπάρχη βεβαίωσις του Αστεροσκοπείου, τοποθετούμενα εις σημεία καθοριζόμενα υπό της αρχής, δ) αναλόγως των συνθηκών δύναται να επιβληθή κατά την κρίσιν της αρχής η τοποθέτησης θερμογράφου καταγράφοντας την θερμοκρασίαν επί δελτίου εβδομαδιαίας διάρκειας άτινα καθ’ εκάστην εβδομάδα θα αποστέλλωνται εις το οικείον Υγειονομικόν Κέντρον.
Άρθρον 28.
Κινηματογράφοι και θέατρα λειτουργούντα κατά το θέρος έν κλειστώ χώρω.
1. θεάματα λειτουργούντα έν κλειστώ χώρω το θέρος με αριθμόν θεατών άνω των 400 δέον να έχωσιν εγκατάστασιν ψυκτικών μηχανημάτων και επί πλέον των λοιπών έν τω παρόντι Β. Δ) τι όρων να πληρώσι και τους ακολούθους όρους : α) η θερμοκρασία της αιθούσης και των θαλάμων ηθοποιών ώς και των προς χρήσιν του κοινού και τού προσωπικού λοιπών διαμερισμάτων και χώρων δέον να είναι σταθερά, ουδέποτε δε κατώτερα των 2,50° Κ., β) η διαφορά μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής θερμοκρασίας, ουδέποτε επιτρέπεται να υπερβαίνη τους 7ο Κελσίου, γ) η υγρασία του αέρος θα κυμαίνεται μεταξύ 40—55 ο) ο. Διά τον έλεγχον τούτου δέον να υπάρχη εγκατεστημένον υγρόμετραν, δ) αί διατάξεις των παραγράφων δ' και ε' του άρθρου 23 εφαρμόζονται και εις τα κατά την παρούσαν παράγραφον θεάματα, ε) εις το μηχανοστάσιον αερισμού και ψύξεως απαγορεύεται να υπάρχη αμμωνία.
Άρθρον 29.
1. Διάδρομοι, κλίμακες, αυλαί, διαβάσεις και έξοδοι πρέπει να έχουν τοιαύτας διαστάσεις και να φωτίζωνται ούτω κατά την διάρκειαν της λειτουργίας του θεάτρου, κινηματογράφου κλπ. ώστε να εξασφαλίζεται ευχερής, κανονική και ακίνδυνος εκκένωσες διά της συντομωτέρας οδού.
2. Απαγορεύονται κατασκευαί επί των διαδρόμων και των κλιμάκων παρακωλύουσαι την κυκλοφορίαν. Η πορεία προς τας εξόδους, τους διαδρόμους και τας κλίμακας πρέπει να καθίσταται εμφανής διά βελών χρώματος κυανού, καλώς φωτιζόμενων. Αι έξοδοι πρέπει να καθίστανται εμφανείς ως τοιαύται διά φωτεινής επιγραφής.
Άρθρον 30.
1. Οι διάδρομοι οι χρησιμεύοντες προς εκκένωνσιν του θεάτρου, κινηματογράφου κλπ. πρέπει να έχουν τόσον συνολικόν πλάτος, ώστε να αναλογή 1 μέτρον πλάτους διαδρόμου ανά 125 πρόσωπα, μέχρις 600 τοιούτων, πέραν δε του αριθμού τούτου ανά 165 διά τα επί πλέον, εξαιρουμένης της περιπτώσεως, καθ' ήν το θέατρον είναι εγκατεστημένον υπό την στάθμην του εδάφους ότε η αναλογία των προσώπων ανά μέτρον μειούται κατά 25 ο)ο. Έν ουδεμιά περιπτώσει επιτρέπεται πλάτος διαδρόμων μικρότερου των 2 μέτρων. Επιτοίχιοι τράπεζαι, καθίσματα κλπ. επιτρέπεται να εξέχωσι το πολύ 0,15 μ. χωρίς εντεύθεν να συμπεραίνηται η μείωσες του κατά τα ανωτέρω πλάτους του διαδρόμου. Παρομοία εξοχή και υπό τους ανωτέρω όρους επιτρέπεται διά τα φύλλα θυρών ή τους αναρτήρας ενδυμάτων.
2. Κεκλιμένα επίπεδα δεν δύνανται να έχωσι κλίσιν ανωτέραν του 20 ο/ο. Η κλίσις αυτή πρέπει να αρχίζη εις απόστασιν τουλάχιστον 1 μ. ή όσον είναι το πλάτος της θύρας της κειμένης εις την αρχήν ή το τέλος τής κλίμακος.
3. Αί βαθμίδες των κλιμάκων πρέπει να έχουν πέλμα πλάτους τουλάχιστον 0.30 μ. και ύψους όχι μείζον των 0.16 μ. Εις κλίμακας όχι ευθείας ανόδου το πλάτος του πέλματος δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερου των 0.23 μ. εις τον φανόν. Θύραι αίτινες άγουσιν εις τας κλίμακας πρέπει να απέχουσι τούτων, όσον είναι το πλάτος των φύλλων τής θύρας και τουλάχιστον 0,80 μ. Διασκευή αποθηκών κάτωθι των κλιμάκων απαγορεύεται.
Άρθρον 31.
1. Το συνολικόν πλάτος των εις το ύπαιθρον αγουσών εξόδων πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα, να υπολογίζηται δε ομοίως ως οι διάδρομοι.
Εις περίπτωσιν εγκαταστάσεως κοινών κλιμάκων ως εξόδων προς εξυπηρέτησιν έν τω αύτω κτιρίω λειτουργούντων πλειόνων θεαμάτων, δέον όπως αι διαστάσεις αυτών καθορίζωνται υπό του αρμοδίου Συμβουλίου, έν συναρτήσει προς τον ολικόν αριθμόν των θεατών, των θεαμάτων των εξυπηρετούμενων ύπ’ αυτών.
Άρθρον 32.
1. Αι θύραι πρέπει να ανοίγουν προς τα έξω και να μη έχουν κατώφλιον (κατωκάσι). Εξέχοντα ή πλήρως περιστρεφόμενα φύλλα θυρών επιτρέπεται να εξέχωσι προς τους διαδρόμους το πολύ κατά 0,15 μ., χωρίς να περιορίζωσιν εκ τούτου τουύς κεκανονισμένου πλάτους διαδρόμους.
2. Το σύστημα κλείσεως των θυρών της αιθούσης των θεατών πρέπει ευκόλως να ανοίγη έσωθεν διά μιας μόνον κινήσεως κατά την διεύθυνσιν έκ των άνω προς τα κάτω, της λαδής τιθεμένης εις το ύψος 1,20 μ. άνω του δαπέδου. Τα ανοιγέντα φύλλα θυρών πρέπει να συγκρατώνται εις τούς τοίχους δι’ αυτομάτων ελατηρίων τοποθετουμένων κατά την εξωτερικήν παρειάν.
1. Προκειμένου περί εστεγασμένων θεαμάτων τα εν τη πλατεία μόνιμα καθίσματα πρέπει να στερεώνωνται κατά τρόπον αποκλείοντα την δυνατότητα μετακινήσεως των. Το ελεύθερον πλάτος του καθίσματος δεν πρέπει να είναι μικρότερου του 0,48 μ., το ύψος του εδράνου του καθίσματος δέον να είναι 0,45 μ. Το ελεύθερον ύψος του ερεισίνωτου από του εδράνου 0.43 μ. Το ελεύθερον βάθος του καθίσματος 0,48 μ. Το ερεισίνωτον δέον να είναι κεκλιμένου ελαφρώς προς τα οπίσω. Τα καθίσματα θα διαχωρίζωνται αλλήλων δι’ υποχειρίου πλάτους 7 εκατοστών.
2. Η ελευθέρα απόστασις μεταξύ δυο διαδοχικών σειρών καθισμάτων δεν δύναται να είναι μικρότερα των 0,85 μ. προκειμένου περί καθισμάτων με έδρανα αυτομάτως ανυψούμενα προς τα οπίσω. άλλως όχι μικρότερα των 0.90 μ.
Άρθρον 44.
1. Αι θέσεις των κλιμάκων δέον να ώσι τοιαύται, ώστε να εξυπηρετώσιν ευχερώς πάντα τα σημεία του θεάματος και να οδηγώσι διά της συντομωτέρας οδού το κοινόν προς τους προθαλάμους, ιματιοθήκας και τας εξόδους.
2. Αι κλίμακες δέον να είναι τελείως κεχωρίσμέναι μεταξύ των και να κείνται εις ιδιαίτερα κλιμακοστάσια.
3. Αι προοριζόμεναι διά την κυκλοφορίαν του κοινού κλίμακες πρέπει να ώσι συνεχείς μέχρι των εξόδων, ευθείαι, άνευ κυκλοτερών τμημάτων μετά χειρολαβών υποχρεωτικός εις αμφοτέρας τας πλευράς τής κλίμακος. Εις την αρχήν τέλος εκάστης κλίμακος δέον να υπάρχη πλατύσκαλου πλάτους τριπλασίου τουλάχιστον του των βαθμίδων. Ομοίου δέον να υπάρχη ανά 20 το πολύ βαθμίδας.
4. Το συνολικόν πλάτος των κλιμάκων πρέπει να είναι τόσον, ώστε ανά 80 θεατάς να αναλογή 1,25 πλάτος κλίμακος.
5. Το πλάτος των κλιμάκων μετρούμενον μεταξύ των χειρολισθήρων δέον να μη είναι μικρότερον τού 1,25 μ., ούτε και μεγαλύτερου των 2,50 μ. Κατά παρέκκλισιν επιτρέπεται όπως το πλάτος των κλιμάκων εξωστών μη περιλαμβανόντων πλείονας των 125 θεατών είναι ολιγώτερον τού 1 μέτρου.
6. Θέατρα, κινηματογράφοι κλπ. και τμήματα τούτων μη ισόγεια πρέπει να έχουν τουλάχιστον δύο κλίμακας.
7. Αί κλίμακες πρέπει να έχωσιν άνοδον ευθείαν. Ελισσόμεναι κλίμακες εξαιρετικώς μόνον δύνανται να επιτραπώσι προς εξυπηρέτησιν δευτερευόντων σκοπών.
Άρθρον 71
1. Εάν μία έξοδος, θαλάμου προβολής άγη προς μίαν κλίμακα, η κλίμαξ αυτή δέον να έχη τουλάχιστον πλάτος 65 έκ και να εφοδιάζηται δια χειρολισθήρος. Η κλίσις της κλίμακος δέον να είναι τουλάχιστον Ι' I.
Έν περιπτώσει χρησιμοποιήσεως ελικοειδούς κλίμακος η κλίσις λογίζεται κατά τον άξονα ταύτης.
2. Η πρώτη βαθμίς καθόδου των κλιμάκων (πλατύσκαλον) δέον να έχη μήκος τουλάχιστον 1 μ.
3. Κλίμακες τύπου κινητών δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιώνται ως μοναδικαί κλίμακες των θαλάμων προβολής.
1. Ο δι’ ηλεκτρικού ρεύματος φωτισμός επιβάλλεται ανεξαρτήτως είς όλας τας περιπτώσεις των κινηματογράφων και θεάτρων.
2. Ο ηλεκτρικός φωτισμός του μεν κινηματογράφου θα αποτελήται από τέσσερα κυρίως μέρη α) εκ του κοριού φωτισμού του κινηματογράφου, β) εκ του φωτισμού πανικού, γ) εκ του φωτισμού κινδύνου και δ) εκ τού φωτισμού διαφημίσεως και βοηθητικών αλλά μη κοινοχρήστων χώρων (Γραφείων, αποθηκών κλπ.), ο δέ ηλεκτρικός φωτισμός του θεάτρου θα αποτελήται από τα αυτά ως άνω μέρη, επί πλέον Β» και από φωτισμόν σκηνής.
3. Ως κυρίως φωτισμός του κινηματογράφου εννοείται άπας έν γένει ο φωτισμός της αιθούσης των θεατών ως και ο φωτισμός των κοινοχρήστων χώρων, ήτοι διαδρόμων, εξόδων, κλιμάκων, προθάλαμων, αυλών κλπ.
4. Ως φωτισμός πανικού εννοείται μέρος του φωτισμού της αιθούσης την θεατών, το οποίον δέον να ανάπτηται από σημείου ευρισκόμενου είς κατάλληλον, ευκόλως προσιτήν και γνωστήν είς όλον το προσωπικόν θέσιν.
Η εγκατάστασις του φωτισμού τούτου δέον να είναι ούτω διατεταγμένη, ώστε έν περιπτώσει πυρκαιάς είς τον θάλαμον προβολής ή εις την σκηνήν η εγκαταστασις αυτή να μη διατρέχη ουδένα κίνδυνον.
5. Διά του φωτισμού τούτου αί δίοδοι, διάδρομοι και έξοδοι της αιθούσης των θεατών δέον να φωτίζωνται αρκετά καλώς. Έφ’ όσον οι κοινόχρηστοι χώροι (προθάλαμοι, κλίμακες, έξοδοι κλπ.) δέν φωτίζονται διαρκώς και επαρκώς κατά την διάρκειαν της παραστάσεως, τότε θα εφοδιάζωνται ούτοι και διά φωτισμού πανικού.
6. Ως φωτισμός κινδύνου εννοείται έτερος φωτισμός εντελώς ανεξάρτητος του κυρίως ως και παντός άλλου φωτισμού και τοιούτος ώστε έν περιπτώσει τελείας διακοπής του κυρίως φωτισμού οι θεαταί να δύνανται να κυκλοφορήσωσι.
7. Ως φωτισμός διαφημίσεως κλπ. εννοείται ο φωτισμός προσόψεων, ταμείων κλπ. διαμερισμάτων και όστις φωτισμός ουδεμίαν σχέσιν δύναται να έχη με την ασφάλειαν των θεατών. Ως φωτισμός σκηνής εννοείται άπας ο φωτισμός ταύτης ήτοι κανονικός φωτισμός, συστοιχίαι λαμπτήρων (μπαταρίαι - μπαλάντσαι) προβολείς εντός και έκτος της σκηνής θάλαμοι ηθοποιών, διάδρομοι, κλίμακες κλπ.
8. Ο φωτισμός της αιθούσης ώς και ό φωτισμός της πλατείας των υπαιθρίων δέον να μη είναι ούτε εκτυφλωτικός ούτε λίαν πενιχρός. Συνιστάται ο έμμεσος φωτισμός διά τας αιθούσας των θεάτρων. Κατά την εκτέλεσιν της ηλεκτρικής εγκαταστάσεως του φωτισμού τής αιθούσης των θεατών, ώς και της πλατείας των υπαιθρίων δέον να ληφθή πρόνοια, ώστε η αφή και σβέσις του φωτισμού τούτου να γίνηται βαθμιαίως και ν’ αποφεύγηται ούτω η απότομος μετάβασις από του σκότους είς το φως και τανάπαλιν.
9. Ανηρτημένα φωτιστικά σώματα δέον να αναρτώνται μετά προσοχής και εάν είναι βαρέα ή υψηλά τοποθετημένα, να αναρτώνται με διπλήν ανάρτησιν. Οι αγωγοί (τα σύρματα) των ηλεκτρικών λαμπτήρων δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται διά την ανάρτησιν αυτών. Το κατώτερον μέρος των φωτιστικών σωμάτων δέον να υφίσταται από του εδάφους τουλάχιστον 2 μέτρα. Συνιστάται η χρησιμοποίησις προφυλακτικού συρματίνου πλέγματος πέριξ των υαλίνων κωδώνων.
Διά την εκτέλεσιν της ηλεκτρικής εγκαταστάσεως ισχύουν, δι' ό,τι δεν αναφέρεται εις το παρόν, οι κανονισμοί περί εκτελέσεως εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
Μία σχηματική παράστασις εμφαίνουσα κατά τρόπον εύληπτου την διανομήν και την συνδεσμολογίαν των κυκλωμάτων της αιθούσης θεατών ή της σκηνής κατά την περίπτωσιν, θα αναρτάται είς θέσιν εμφανή πλησίον του κεντρικού πίνακος.
Εγκαταστάσεις υποσταθμού (μετασχηματιστών, διακοπτών ελαίου κλπ.) δέον να εγκαθίστανται είς χώρους τοιούτους ώστε εν περιπτώσει πυρκαιάς ή εκρήξεως είς τας εγκαταστάσεις ταύτας να μη υπάρχη κίνδυνος διά τους θεατάς ή τους ηθοποιούς ούτε να δύναται να γίνη αντιληπτή υπό τούτων.
Προς τούτο δέον ν’ αποφεύγωνται χώροι ευρισκόμενοι υπό την αίθουσαν των θεατών, την σκηνήν, τας κλίμακας και εξόδους και να εκλέγονται κατά το δυνατόν χώροι είς αυλάς και τα παρόμοια.
Διακόπται και ασφάλεια δέον να συγκεντρώνται είς ομάδας επί πινάκων και να μη είναι προσιταί εις το κοινόν.
Τούτο επιβάλλεται, ίνα καθίσταται δυνατός ο ταχύς και εύκολος χειρισμός των διακοπτών. Δεν πρέπει να θεωρήται ότι οι πίνακες δεν είναι προσιτοί εις το κοινόν, εάν ούτοι τοποθετηθώσιν εντός κλειστούν ερμαρίων. Δέον ούτοι να τοποθετώνται είς μέρη είς τα όποια δεν εισέρχεται το κοινόν και των όποιων, έν περιπτώσει πανικού του κοινού η προσπέλασις να είναι εύκολος από το προσωπικόν του θεάτρου ή τους πυροσβέστας.
1. Άπασαι έν γένι αί ηλεκτρικαί και μηχανικαί εγκαταστάσεις αιθούσης, θαλάμου προβολής, σκηνής κλπ., δέον προ της θέσεως εν λειτουργείς και έκτοτε ανά έτος το πολύ να επιθεωρώνται τη φροντίδι του επιχειρηματίου υπό ειδικού αδειούχου ηλεκτρολόγου. Τα υπ’ αυτού χορηγούμενον πιστοποιητικού περί ελέγχου των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων διά την καλήν μόνωσιν των γραμμών παροχής ρεύματος κλπ. και την συμφώνως ταις κειμέναις διατάξεσιν εκτέλεσιν των εγκαταστάσεων τούτων, δέον να παραδίδηται είς τα αρμόδια Συμβούλια επιθεωρήσεως των κινηματογράφων και θεάτρων.
2. Το προσωπικόν (ταξιθέται κλπ.) το όποιον, λόγω της θέσεως του θα αντιληφθή πρώτον ανωμαλίαν λειτουργίας της προβολής ή τής παραστάσεως ή τής τάξεως έν τη αιθούση δέον να γνωρίζη και να είναι είς θέσιν να χειριστή τα φώτα πανικού ή του κυρίως φωτισμού. Πάντως χειρισμός φώτων πανικού ή αιθούσης θα γίνεται βάσει οδηγιών και εις περιπτώσεις καθωρισμένας,
Ο φωτισμός πανικού θα ανάπτηται επίσης και όταν ανάπτεται και ο λοιπός φωτισμός της αιθούσης.
1. Είς τους κινηματογράφους και τα θέατρα δέον να υπάρχη και έτερος φωτισμός, φωτισμός κίνδυνου, εντελώς ανεξάρτητος των λοιπών και τοιούτος ώστε έν περιπτώσει τελείας διακοπής του κυρίως φωτισμού οι θεαταί να δύνανται να κυκλοφορήσωσι. Τουτέστιν δέον ο φωτισμός , κίνδυνου να είναι τοιαύτης εντάσεως ώστε να αποφεύγηται εντός της αιθούσης ή της πλατείας των υπαιθρίων το ψηλαφητόν σκότος.
Αι θύραι της αιθούσης των θεατών ή της πλατείας των υπαιθρίων κινηματογράφων και θεάτρων, οι προθάλαμοι, κλίμακες, αυλαί, διόδοι και έξοδοι, δέον να φωτίζωνται ιδιαιτέρως καλώς.
Συνιστάται η τοποθέτησις είς τους διαδρόμους, διόδους και βαθμίδας της αιθούσης ή της πλατείας των και του υπερώου, πλευρικών λαμπτήρων εις μικρόν ύψος ή η τοποθέτησις λαμπτήρων επί του δαπέδου κεκαλυμμένων δι’ ισχυράς ύαλου.
2. Οι εντός της αιθούσης ή της πλατείας των υπαίθριων και των παραρτημάτων τούτων εγκατεστημένοι λαμπτήρες φωτισμού κινδύνου, δέον να θαμβώνται χρωμστιζώμεοι κυανοί και κατά τρόπον τοιούτον, ώστε η αίθουσα ή η πλατεία και τα παραρτήματα τούτων να φωτίζωνται επαρκώς.
3. Οι λαμπτήρες φωτισμοί κινδύνου δέον να είναι κεχωρισμένοι των λαμπτήρων του κυρίως φωτισμοί, ούτως ώστε να ελέγχηται ευχερώς η λειτουργία των.
Ο φωτισμός κινδύνου επιβάλλεται να λειτουργή καθ’ όλην την διάρκειαν της παραστάσεως. Διάρκεια παραστάσεως θεωρείται ο χρόνος από της ενάρξεως της εισόδου του πρώτου θεατού μέχρι της εξόδου και του τελευταίου τοιούτου.
1. Ως πηγή φωτισμού κινδύνου διά τους πλέον των 400 θεατών κινηματογράφους ή θέατρα δέον να χρησιμοποιήται κατά κανόνα συστοιχία συσσωρευτών.
Εκ της συστοιχίας ταύτης των συσσωρευτών δέον να τροφοδοτήται συνεχώς ο φωτισμός κινδύνου απαγορευομένης απολύτως της τροφοδοτήσεως του φωτισμού εκ της πηγής κυρίως φωτισμού.
2. Δεν επιτρέπεται η φόρτισις της συστοιχίας κατά τας ώρας της χρησιμοποιήσεως αυτής προς τροφοδότησιν του φωτισμού κίνδυνου, ήτοι κατά την διάρκειαν της παραστάσεως.
3. Η συστοιχία δεν επιτρέπεται να τροφοδοτή άλλο τι παρά μόνον τον, φωτισμόν του κινδύνου. Αυτή δέον να εγκαθίσταται εις μέρος αρκετά κεχωρισμένον από τα εξαρτήματα και μηχανάς του κυρίως φωτισμοί.
4. Ο πίναξ διανομής ο χρησιμοποιούμενος διά τον φωτισμόν κινδύνου δεν πρέπει να είναι κοινός με πίνακα, του κυρίως φωτισμού και δέον να τοποθετήται μακράν αυτού.
5. Κατά την διάρκειαν της παραστάσεως η συστοιχία η τροφοδοτούσα τον φωτισμόν κινδύνου θα χωρίζηται πάσης άλλης ηλεκτρικής πηγής.
Η φορτισις της συστοιχίας κατά την ώραν της παραστάσεως επιτρέπεται μόνον έφ' όσον χρησιμοποιούνται δυο συστοιχίαι διάφοροι και ανεξάρτητοι και κατά τρόπον, ώστε όταν η μια φορτίζεται η ετέρα να τροφοδοτή τον φωτισμόν κινδύνου.
6. Εν περιπτώσει καθ’ ήν η τροφοδότησις του φωτισμού κινδύνου γίνεται διά μιας συστοιχίας μόνον, τότε αυτή δέον να είναι χωρητικότητος τοιαύτης διά την τροφοδότησιν αυτού επί δύο παραστάσεις.
(Διάρκεια παραστάσεως ώς ορίζεται εις το άρθρον 63).
Εις τον πίνακα διανομής των συστοιχιών δέον να υπάρχουν εγκατεστημένα τα απαραίτητα όργανα ελέγχου φορτίσεως.
7. Σχηματική παράστασις δεικνύουσα σαφώς τας διατάξεις και χειρισμούς διά τον χωρισμόν της συστοιχίας ή διά την φόρτισιν ή εκφόρτισιν ταύτης ή της εφεδρικής δέον να αναρτάται εις μέρος εμφανές και προσιτόν.
1. Ο χειριστής δέον να μη εγκαταλείπη την παρά το μηχάνημα προβολής θέσιν του.
2. Απαγορεύεται απολύτως η ανατύλιξις ή επισκευή ταινιών εντός του θαλάμου προβολής, ως και η ανατύλιξις ταινιών η επισκευή τούτων είς τον διάδρομον του θαλάμου προβολής.
3. Εάν ευρίσκωνται έν λειτουργία ταυτοχρόνως περισσότεροι μηχαναί, αίτινες χρησιμεύουν διά την αδιάκοπο προβολήν τότε δέον εκάστη μηχανή να εξυπηρετήται υπό ιδιαιτέρου χειριστού, εκτός εάν η κατασκευή των μηχανών είναι τοιαύτη, ώστε η εξυπηρέτησις αυτών δι' ενός μόνον χειριστού να είναι δυνατόν να γίνη άνευ χειριστού.
4. Ο χειριστής δέον έν περιπτώσει ατυχήματος εντός του θαλάμου προβολής ή βλάβης της μηχανής προβολής να ανάπτη πρωτίστως τα φώτα της αιθούσης θεατών και να κλείη τα σιδηρά συρταρωτά παράθυρα των οπών προβολής και ελέγχου.
1. Ο χειριστής δέον να φροντίζη ώστε να τηρώνται οι κανονισμοί διά την συντήρησιν των ταινιών και την κατάστασιν του θαλάμου προβολής οι αναφερόμενοι εις τα άρθρα από 77—87 του παρόντος. Επίσης δέον να φροντίζη ώστε αι έξοδοι και δίοδοι του θαλάμου προβολής και των τυχόν γειτονικών χώρων να τηρώνται πάντοτε ελεύθεροι.
2. Ο χειριστής θα είναι υπεύθυνος έφ’ όσον δεν υπάρχει ιδιαίτερος ηλεκτρολόγος διά την καλήν κατάστασιν και κανονικήν λειτουργίαν πάσης μηχανικής ηλεκτρικής εγκαταστάσεως.
Απαγορεύεται το κάπνισμα εντός της αιθούσης των θεατών και εις πάντα χώρον οδηγούντα κατ’ ευθείαν εις την αίθουσαν ταύτην. Κατ’ εξαίρεσιν εις τους υφισταμένους και μη διαθέτοντας καπνιστήρια ειδικά κινηματογράφους επιτρέπεται το κάπνισμα ως τους προθάλαμους και διαδρόμους.
1. Εις τους εν κλειστώ χώρω λειτουργούντας κινηματογράφους και θέατρα απαγορεύεται το κάπνισμα είς την αίθουσαν των θεατών. Τούτο επιτρέπεται μόνον εις τον κατά την ακόλουθον παράγραφον 3 ειδικόν χώρον (καπνιστήριον).
2. Οι διευθυνταί των τοιούτων Δημοσίων θεαμάτων υποχρεούνται νά έχωσιν ανηρτημένας είς εμφανή μέρη των αιθουσών τούτων (πλατείας, θεωρεία, εξώστας, διαδρόμους κλπ.) πινακίδας φερούσας ευαναγνώστως την επιγραφήν «Απαγορεύεται το κάπνισμα. Επιτρέπεται μόνον είς το καπνιστήιριον». Η ανωτέρω απαγόρευσις δεν αφορά τους θαλάμους των ηθοποιών.
3. Εις έκαστον δημόσιον θέαμα, περί ών το παρόν Β. Διάταγμα, λειτουργούν έν κλειστώ χώρω δέον να υπάρχη ειδικόν διαμέρισμα ως καπνιστήριον. Ο χώρος ούτος δεν πρέπει να συγκοινωνή αμέσως μετά της αιθούσης των θεατών. Είς την είσοδον τούτου δέον να υπάρχη επιγραφή με την λέξιν «Καπνιστήριον». Είς τούτο δέον να υπάρχωσιν ανάλογα τεφροδοχεία με ύδωρ και πτυελοδοχεία πλήρη αντισηπτικής διαλύσεως επί υποστηρίγματος 0.75 μ. ύψους. Ο αριθμός τούτων καθορίζεται εκάστοτε υπό του αρμοδίου Συμβουλίου κατ’ αναλογίαν προς τον αριθμόν των θέσεων. Ταά πτυελοδοχεία δέον να πλύνωνται δι’ απολυμαντικής διαλύσεως τουλάχιστον άπαξ της ημέρας. Ή απολυμαντική διάλυσις ορίζεται εκάστοτε υπό τής Υγειονομικής Υπηρεσίας.
Αί διατάξεις περί υγιεινής και ασφαλείας εργατών και υπαλλήλων των πάσης φύσεως βιομηχανικών και βιοτεχνικών εργοστασίων, εργαστηρίων κλπ., εφαρμόζονται και διά τας εγκαταστάσεις των δημοσίων θεαμάτων και διατηρούνται έν ισχύι ειδικώτερον δε εις ό,τι αφορά την παροχήν πρώτων βοηθειών διά την περίθαλψιν των ηθοποιών και του λοιπού προσωπικού εν περιπτώσει αιφνίδιας ασθενείας ή ατυχήματος.