Υ.Α. 1221/50912/2014 (ΦΕΚ 1090/Β` 30.4.2014)
| Συνημμένο | Μέγεθος |
|---|---|
| ΦΕΚ 1090Β_2014 | 656.36 KB |
1) Τις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 62 του νόμου 4235/2014 (Α 32) «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
2) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά Όργανα» (Α΄ 98).
3) Την με αριθ. Υ 435/03−04−2014 (ΦΕΚ 831/Β΄/03−4−2014) απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θεόφιλου Λεονταρίδη».
4) Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
1. Με την παρούσα καθορίζονται τα κριτήρια και ο τρόπος υπολογισμού της δυναμικότητας των σφαγείων οπληφόρων ζώων.
2. Για την εφαρμογή της παρούσας ως ¨δυναμικότητα¨ ορίζεται η μέγιστη ετήσια ποσότητα κρέατος την οποία μπορεί να παράγει ένα σφαγείο οπληφόρων ζώων.
Για την εφαρμογή της παρούσας ως ¨δυναμικότητα¨ ορίζεται η μέγιστη ετήσια ποσότητα κρέατος την οποία μπορεί να παράγει ένα σφαγείο οπληφόρων ζώων.
Αρμόδιες για την εφαρμογή της παρούσας αρχές είναι οι υπηρεσίες των Περιφερειών που είναι αρμόδιες για την εφαρμογή της κτηνιατρικής νομοθεσίας.
1. Για τον υπολογισμό της, κατά την παράγραφο 4 του άρθρου 3 του Π.Δ/τος 8/2012 (Α 11) όπως ισχύει, δυναμικότητας σφαγείων οπληφόρων, οι αρμόδιες αρχές αποφασίζουν με βάση τις παραμέτρους του συνημμένου στην παρούσα Παραρτήματος.
2. Η παράγραφος 1 για τον υπολογισμό της δυναμικότητας εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αρμόδιες αρχές διευρύνουν, στα πλαίσια του άρθρου 10 του Π.Δ/τος 79/2007 (Α 95), την έγκριση των σφαγείων οπληφόρων.
3. Οταν κατά τους υπολογισμούς, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, προκύπτουν διαφορετικά μεγέθη ως προς την δυναμικότητα κάθε μεμονωμένης παραμέτρου από τις αναφερόμενες στο συνημμένο Παράρτημα, τότε η δυναμικότητα η οποία θα εγκρίνεται θα είναι η μικρότερη από αυτές.
4. Σε κάθε περίπτωση η υπολογιζόμενη, κατά τις διατάξεις της παρούσας, δυναμικότητα δεν επιτρέπεται να υπερβεί τη δυναμικότητα η οποία έχει καθοριστεί σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Στην παρούσα προσαρτάται το ακόλουθο Παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.
Α) Παράμετροι σταυλικών χώρων παραμονής των ζώων πριν από τη σφαγή. Η τήρηση αυτών των παραμέτρων απαιτείται προκειμένου η παραμονή των ζώων στους σταυλικούς χώρους να τηρεί τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ευζωϊας των ζώων.
1) 3,25 m2 απαιτούμενος χώρος ανά βοοειδές >400 Kg Z.B.
2) 0,65−1 m2 απαιτούμενος χώρος ανά χοιρινό 85−110 Kg Z.B.
3) 0,56 m2 απαιτούμενος χώρος ανά αιγοπρόβατο.
Β) Παράμετροι ψυκτικών εγκαταστάσεων των σφαγείων Η τήρηση αυτών των παραμέτρων απαιτείται ώστε τα σφάγια να αποκτήσουν τη θερμοκρασία των 7 οC προκειμένου να διακινηθούν.
Ι. Για σφάγια βοοειδών
1) Απόσταση μεταξύ παράλληλων αξόνων του ψυγείου (άξονα από άξονα) = 85−90 cm
2) Απόσταση ακραίων αξόνων από τοίχο =0,50 m
3) Απόσταση μεταξύ ημιμορίων σφαγίων βοοειδών = όση απαιτείται προκειμένου στο κάθε μέτρο της γραμμής να αντιστοιχούν 1,5 ημιμόρια βοοειδών.
ΙΙ. Για σφάγια χοιρινών
1) Απόσταση μεταξύ παράλληλων αξόνων του ψυγείου (άξονα από άξονα) =0,65 m
2) Απόσταση ακραίων αξόνων από τοίχο = 0,50 m
3) Απόσταση μεταξύ ημιμορίων σφαγίων χοιρινών = όση απαιτείται προκειμένου στο κάθε μέτρο της γραμμής να αντιστοιχούν 2,5 ημιμόρια χοιρινών.
ΙΙΙ. Για σφάγια αιγοπροβάτων
1) Απόσταση μεταξύ παράλληλων αξόνων του ψυγείου (άξονα από άξονα = 0,55 m ή 0,90 m) στα πολυτσίγκελα.
2) Απόσταση ακραίων αξόνων από τοίχο =0,50 m.
Γ) Παράμετροι με βάση το μηχανολογικό εξοπλισμό
Λαμβάνονται υπόψη:
α) Η ωριαία δυναμικότητα της κάθε γραμμής σφαγής με βάση τις προδιαγραφές του προμηθευτή−κατασκευαστή του μηχανολογικού εξοπλισμού.
β) Ο χρόνος αφαίμαξης για κάθε σφάγιο, ο οποίος ανέρχεται στα 6 λεπτά.
γ) Η δεξαμενή ζεματίσματος για τα χοιρινά όταν είναι μαδητού τύπου, με δεδομένο ότι το σφάγιο θα πρέπει να παραμείνει μέσα στο νερό θερμοκρασίας περίπου 60 οC επί 6 λεπτά.
δ) Το μήκος της γραμμής σφαγής όπου εκτελούνται οι διάφορες εργασίες (εκδορά, εκσπλαγχνισμός, τεμαχισμός κ.λπ.).
ε) Οι κατ’ έτος ημέρες λειτουργίας του σφαγείου και οι τυχόν βάρδιες λειτουργίας του προσωπικού του σφαγείου.
Δ) Παράμετροι με βάση τη διαχείριση ζωϊκών υποπροϊόντων Η τήρηση αυτών των παραμέτρων απαιτείται προκειμένου τα ημερησίως παραγόμενα ζωϊκά υποπροϊόντα να είναι δυνατόν να αποθηκευθούν και να τύχουν της προβλεπόμενης επεξεργασίας στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα σφαγεία διαθέτουν συμβάσεις με εταιρείες διαχείρισης ζωϊκών υποπροϊόντων ή με εταιρείες μεταφοράς τους προς εταιρείες διαχείρισής τους, μπορεί να επιτραπεί αντίστοιχη μείωση των αποθηκευτικών χώρων.
Απαιτούνται αποθηκευτικοί χώροι για:
α) ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ (1) με βάση ότι ένα (1) μεγάλο Βοοειδές παράγει 27 kg ΥΕΚ.
ένα (1) Αιγοπρόβατο > 12 μηνών παράγει 1.2 Κg YEK.
β) ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ (2 και 3) με βάση ότι σε ένα (1) ζώο αντιστοιχούν περίπου 25% του Ζ.Β του.
γ) ΑΙΜΑ με βάση οτι σε ένα (1) ζώο αντιστοιχούν περίπου το 5% του Ζ.Β του.
δ) ΔΕΡΜΑΤΑ με βάση οτι το βάρος του δέρματος για ένα (1) ζώο είναι περίπου το 6% του Ζ.Β του.
κα
Στους παραβάτες των διατάξεων της παρούσας επιβάλλονται οι κυρώσεις των άρθρων 9 και 10 του Π.Δ/τος 4235/2014.
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 16 Απριλίου 2014
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ