Τροποποιήθηκε από :
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 10Α_1984 | 214.46 KB |
Οι διατάξεις του νόµου αυτού εφαρµόζονται στους εργαζόµενους µε σχέση εξαρτηµένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου και σε όσους ασκούν ελεύθερα επαγγέλµατα.
Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 10 του παρόντος νόµου, απαγορεύεται κάθε διάκριση µε βάση το φύλο και την οικογενειακή κατάσταση:
α) στην πρόσβαση, στο περιεχόµενο και στην εφαρµογή προγραµµάτων ή συστηµάτων επαγγελµατικού προσανατολισµού, επαγγελµατικής κατάρτισης µαθητείας, µετεκπαίδευσης, επιµόρφωσης, εκπαίδευσης για αλλαγή επαγγέλµατος, λαϊκής επιµόρφωσης, ενηµέρωσης και πληροφόρησης των εργαζοµένων ή των οικογενειών τους και γενικά προγραµµάτων, που συντελούν στην πνευµατική, οικονοµική και κοινωνική τους εξέλιξη και ανάπτυξη και
β) στη συµµετοχή σε εξετάσεις και στον καθορισµό των προϋποθέσεων απόκτησης ή απονοµής διπλωµάτων, πιστοποιητικών ή άλλων τίτλων σπουδών, καθώς και στη χορήγηση υποτροφιών και εκπαιδευτικών αδειών ή στην παροχή άλλων σπουδαστικών ευεργετηµάτων.
1. Η πρόσβαση σε όλους τους κλάδους και βαθµίδες κάθε απασχόλησης γίνεται αδιακρίτως φύλου και οικογενειακής κατάστασης
2. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 10 του παρόντος νόµου, στις δηµοσιεύσεις, αγγελίες, διαφηµίσεις, προκηρύξεις, εγκυκλίους και κανονισµούς, που αφορούν επιλογή προτύπων για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας, την παροχή εκπαίδευσης ή επαγγελµατικής κατάρτισης ή τη χορήγηση επαγγελµατικών αδειών, απαγορεύεται να γίνεται αναφορά στο φύλο ή στην οικογενειακή κατάσταση ή να χρησιµοποιούνται κριτήρια και στοιχεία που έστω και έµµεσα καταλήγουν σε διάκριση των φύλων.
3. Ο εργοδότης δεν µπορεί να αρνηθεί την πρόσληψη γυναίκας λόγω εγκυµοσύνης. Σε εργασίες όπου για την πρόσληψη είναι αναγκαία η προσκόµιση ιατρικής βεβαίωσης, η έγκυος προσλαµβάνεται χωρίς την ιατρική αυτή βεβαίωση, εφόσον οι ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται είναι επικίνδυνες για την υγεία της ίδιας ή του εµβρύου. Στην περίπτωση αυτή η προσκόµιση της ιατρικής βεβαίωσης γίνεται µετά τη λήξη της λοχείας.
3. Ο εργοδότης δεν µπορεί να αρνηθεί την πρόσληψη γυναίκας λόγω εγκυµοσύνης. Σε εργασίες όπου για την πρόσληψη είναι αναγκαία η προσκόµιση ιατρικής βεβαίωσης, η έγκυος προσλαµβάνεται χωρίς την ιατρική αυτή βεβαίωση, εφόσον οι ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται είναι επικίνδυνες για την υγεία της ίδιας ή του εµβρύου. Στην περίπτωση αυτή η προσκόµιση της ιατρικής βεβαίωσης γίνεται µετά τη λήξη της λοχείας.
1. Άνδρες και γυναίκες δικαιούνται ίση αµοιβή για ίσης αξίας εργασία.
2. Ως αµοιβή νοείται ο µισθός και κάθε άλλη πρόσθετη παροχή που καταβάλλεται από τον εργοδότη στον εργαζόµενο, άµεσα ή έµµεσα, σε χρήµα ή σε είδος, ως αντάλλαγµα της προσφερόµενης εργασίας.
3. Η κατάταξη των επαγγελµάτων για τον καθορισµό των αµοιβών πρέπει να βασίζεται σε κοινά κριτήρια για τους εργαζόµενους άνδρες και γυναίκες και να εφαρµόζεται χωρίς διακρίσεις φύλου.
4. Δικαιούχος των επιδοµάτων γάµου είναι η οικογένεια και των επιδοµάτων παιδιών τα παιδιά.
5. Τα επιδόµατα γάµου και παιδιών που καθιερώνονται για πρώτη φορά ή επαναρυθµίζονται χορηγούνται στο εξής στο ακέραιο σε κάθε εργαζόµενο σύζυγο ή γονέα ανεξαρτήτως φύλου.
1. Άνδρες και γυναίκες δικαιούνται ίση αµοιβή για ίσης αξίας εργασία.
1.Απαγορεύεται κάθε διάκριση µε βάση το φύλο του εργαζοµένου, όσον αφορά τους όρους, τις συνθήκες εργασίας και την επαγγελµατική του εξέλιξη και σταδιοδροµία.
2. Η υπερωριακή απασχόληση των εργαζοµένων και η απασχόλησή τους κατά τις Κυριακές και αργίες γίνεται µε τους ιδίους όρους και προϋποθέσεις και για τα δυο φύλα.
1.Απαγορεύεται κάθε διάκριση µε βάση το φύλο του εργαζοµένου, όσον αφορά τους όρους, τις συνθήκες εργασίας και την επαγγελµατική του εξέλιξη και σταδιοδροµία.
Απαγορεύεται η καταγγελία της σχέσης εργασίας και α) για λόγους που αναφέρονται στο φύλο και β) όταν γίνεται ως αντίδραση του εργοδότη εξαιτίας δικαστικής ή άλλης ενέργειας του εργαζοµένου, που έχει ως σκοπό την ισότητα των φύλων στις εργασιακές σχέσεις.
1. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν δικαίωµα να ενηµερώνουν τους εργαζόµενους για το περιεχόµενο του νόµου αυτού και τα µέτρα που λαµβάνονται για την υλοποίηση του και για την εξασφάλιση της αρχής της ισότητας αµοιβής και ίσης µεταχείρισης των δύο φύλων.
2. Οι εργοδότες υποχρεούνται να διευκολύνουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στην ενηµέρωση αυτή που γίνεται ή εγγράφως σε πίνακες ανακοινώσεων που βρίσκονται στην επιχείρηση ή προφορικά ή µε διανοµή εντύπων στους χώρους εργασίας, εκτός του χρόνου απασχόλησης ή µε άλλο πρόσφορο τρόπο.
3. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας υποχρεούνται να παρέχουν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και στους εργαζόµενους ατοµικά, κάθε πληροφορία και στοιχείο που αναφέρεται στα θέµατα που ρυθµίζονται µε το νόµο αυτόν.
1. Στην ∆ιεύθυνση Όρων Εργασίας της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας συνιστάται «Τµήµα Ισότητας των Φύλων».
Στην αρµοδιότητα του Τµήµατος ανήκει :
α) η συλλογή στοιχείων και στατιστικών δεδοµένων για τη θέση της εργαζόµενης γυναίκας στην Ελλάδα και η παρακολούθηση της εφαρµογής ειδικών µέτρων για την προώθηση της ισότητας ευκαιριών για τα δύο φύλα και την εξάλειψη των ανισοτήτων στις εργασιακές σχέσεις.
β) η ενηµέρωση των εργοδοτών, των εργαζοµένων, των συνδικαλιστικών και των γυναικείων οργανώσεων, σχετικά µε τα µέτρα που λαµβάνονται για την ισότητα των φύλων στις εργασιακές σχέσεις.
γ) η συνεργασία µε το Συµβούλιο Ισότητας των ∆ύο Φύλων του άρθρου 6 του Ν. 1288/1982 (ΦΕΚ 120/Α) καθώς και η επεξεργασία σχεδίων νόµων και διοικητικών πράξεων που αναφέρονται στην ισότητα των φύλων στις εργασιακές σχέσεις.
2. Σε όλες τις Επιθεωρήσεις Εργασίας (∆/νσεις, Τµήµατα και Γραφεία), συνιστάται Γραφείο Ισότητας των Φύλων.
Στην αρµοδιότητα του Γραφείου ανήκει :
α) η παρακολούθηση της εφαρµογής των διατάξεων του νόµου αυτού, η επισήµανση διακρίσεων και η άµεση ενηµέρωση του τµήµατος ισότητας των φύλων της προηγούµενης παραγράφου.
β) η συνεργασία και ενηµέρωση των κατά τόπους νοµαρχιακών επιτροπών ισότητας και
γ) η κατάρτιση και υποβολή, κατά τους µήνες Ιανουάριο και Ιούλιο κάθε έτους, έκθεσης στην οποία αναφέρεται η δραστηριότητα του κατά το προηγούµενο εξάµηνο, τα προβλήµατα που εµφανίστηκαν κατά την εφαρµογή των σχετικών µε την ισότητα των φύλων διατάξεων και προτάσεις για την αντιµετώπισή τους.
1. Συνιστάται στο Ανώτατο Συµβούλιο Εργασίας της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας, ειδικό Τµήµα «Ισότητας των Φύλων».
Το Τµήµα αυτό απαρτίζεται :
α) από το Γενικό Γραµµατέα του Υπουργείου Εργασίας ως Πρόεδρο,
β) από ένα µέλος του Συµβουλίου Ισότητας των ∆ύο Φύλων του άρθρου 6 του Ν.1288/1982,
γ) από έναν ανώτερο υπάλληλο της ∆ιεύθυνσης Όρων Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας,
δ) από έναν εκπρόσωπο των εργαζοµένων και
ε) από έναν εκπρόσωπο των εργοδοτών.
Εισηγητής είναι ο κατά περίπτωση αρµόδιος υπάλληλος της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας.
Τα µέλη του τµήµατος τακτικά και αναπληρωµατικά, ορίζονται µε απόφαση του Υπουργού Εργασίας. Τα τρία (3) τουλάχιστον από τα µέλη είναι γυναίκες.
2. Η λειτουργία του τµήµατος, η απαρτία και η θητεία των µελών διέπονται από τις διατάξεις που ισχύουν για το Ανώτατο Συµβούλιο Εργασίας.
3. Το Τµήµα γνωµοδοτεί για σχέδια νόµων, διοικητικών πράξεων και γενικά για θέµατα που αναφέρονται στην ισότητα των φύλων στις εργασιακές σχέσεις, εφόσον παραπέµπονται σ’ αυτό από τις αρµόδιες υπηρεσίες.
1. ∆εν θίγονται µε το νόµο αυτόν :
α) ειδικές διατάξεις νόµων, διαταγµάτων ή κανονισµών που ρυθµίζουν θέµατα προστασίας της εγκυµοσύνης και της µητρότητας και
β) διατάξεις που θεσπίζουν απαγόρευση απασχόλησης προσώπων του ενός φύλου σε ορισµένες επαγγελµατικές δραστηριότητες ή απαγόρευση επαγγελµατικής τους κατάρτισης για τις δραστηριότητες αυτές, εφόσον το φύλο συνιστά παράγοντα αποφασιστικής σηµασίας.
2. ∆εν αποτελούν διάκριση, ούτε θίγονται µέτρα που λαµβάνονται υπέρ του ενός µόνο φύλου, όταν συµβάλλουν στην καταπολέµηση της ανισότητας και στην αποκατάσταση της ισότητας ευκαιριών.
Τέτοια µέτρα είναι ιδίως προγράµµατα επαγγελµατικής κατάρτισης, κίνητρα για την απασχόληση σε επαγγελµατικούς τοµείς, όπου η εκπροσώπηση του ενός φύλου είναι µικρή και ειδική µέριµνα για πρόσωπα µε ιδιαίτερες οικογενειακές υποχρεώσεις.
3. Η ειδική αναφορά του ενός µόνο φύλου σε διαφηµίσεις, αγγελίες και προκηρύξεις δεν συνιστά διάκριση σε βέρος του άλλου φύλου, όταν είναι αναγκαία επειδή η εργασία και το αποτέλεσµά της µόνο από το φύλο αυτό µπορούν να παρασχεθούν.
Από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού αντικαθίστανται οι παρακάτω διατάξεις:
1. Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 33 του Β.Δ/τος της 14/26.8.1913 (Φ.Ε.Κ. 165 Α') ως εξής:
«Δεν επιτρέπεται η χρησιµοποίηση προσώπων κάτω του 18ου έτους για τον καθαρισµό και λίπανση αξόνων των κινητήρων, των µηχανισµών µετάδοσης της κινητήριας δύναµης και µηχανηµάτων, ενόσω βρίσκονται σε κίνηση καθώς επίσης και στους ατµοκρουνούς των εργοστασίων».
2. Η εισαγωγική φράση του άρθρου 36 του Β.Δ/τος της 14/26.8.1913 ως εξής:
«Θεωρούνται, κατά το άρθρο 17 του Ν. ΔΚΘ', επικίνδυνες για τη σωµατική ακεραιότητα προσώπων κάτω των 16 ετών, οι εργασίες των εξής βιοµηχανικών κλάδων και απαγορεύεται η απασχόλησή τους σε τέτοιες επικίνδυνες εργασίες, δηλ.»
3. Η εισαγωγική φράση του άρθρου 37 του Β.Δ/τος της 14/26.8.1913, ως εξής:
«Θεωρούνται κατά το άρθρο 17 του Ν. ΔΚΘ', επικίνδυνες για την υγεία και τη σωµατική ακεραιότητα προσώπων κάτω των 16 ετών και απαγορεύονται οι εξής ειδικές εργασίες στις ακόλουθες βιοµηχανίες:».
4. Το άρθρο 21 του Π.Δ/τος της 16.3.1923 (ΦΕΚ 91/Α) ως εξής :
«Άρθρο 21
Οι χειριζόµενοι τα µηχανήµατα εξετάζονται προηγουµένως από το µηχανοδηγό, ο οποίος οφείλει να πεισθεί ότι είναι ικανοί για την εργασία αυτή. Σε κανένα δεν επιτρέπεται να αναµιγνύεται σε εργασία ξένη προς την ειδικότητά του. Οι παραβάτες της διάταξης αυτής αποβάλλονται από την εργασία».
5. Τα δύο πρώτα εδάφια του άρθρου µόνου του Π.Δ/τος της 18/23.12.1926 (ΦΕΚ 437 Α') ως εξής:
«Απαγορεύεται η χρησιµοποίηση προσώπων κάτω του 15ου έτους στην επεξεργασία καπνού. Η απαγόρευση αυτή αφορά την εργασία του ανοίγµατος των δεµάτων και διαλογής των φύλων της ζύµωσης και καθάρισης των σωρών που έχουν ζυµωθεί, της αποξήρανσης σε κλειστά µέρη καθώς και την εργασία στη βιοµηχανία του καπνού, της κοπής και συσκευασίας και της κατασκευής σιγαρέττων».
6. Το άρθρο µόνο του Π.Δ/τος της 11/17.10.1932 (ΦΕΚ 371/Α'), ως εξής:
«Απαγορεύεται η χρησιµοποίηση στα ορειχαλκουργεία, προσώπων κάτω του 18ου έτους».
7. Το άρθρο 4 του Π.Δ/τος της 10.9.1937 (ΦΕΚ 405/Α), ως εξής:
«Άρθρο 4
Απαγορεύεται η απασχόληση προσώπων ηλικίας κάτω των 18 ετών σε µηχανήµατα κατεργασίας ξύλου».
8. Η περίπτωση 3 του άρθρου 11 του ΑΝ 1204/38 (ΦΕΚ 177/Α), ως εξής:
«3.Να µην προσλαµβάνουν στις εργασίες τους πρόσωπα κάτω των 18 ετών.
Στους κάτω των 18 ετών µισθωτούς απαγορεύεται και η ανάθεση της σάρωσης και γενικά της καθαριότητας των εργαστηρίων και των τόπων εργασίας. Σε όλη τη διάρκεια της σάρωσης οι καθαριστές πρέπει να φορούν αναπνευστικές προσωπίδες.
Πρόσωπα κάτω των 18 ετών, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος, μπορεί να προσλαµβάνονται μόνον ως μαθητευόµενοι για επαγγελµατική εκπαίδευση και να απασχολούνται στην παρασκευή και χρήση µολυβδούχων χρωµάτων μέχρι τέσσερις ώρες την ηµέρα».
9. Το άρθρο 15 του Β.Δ/τος 464/68 (ΦΕΚ 153/Α'), ως εξής:
«Άρθρο 15
Απαγορεύεται σε πρόσωπα ηλικίας κάτω των 18 ετών η είσοδος σε στοιχειοθετήρια, στερεοτυπεία, λινοτυπικές µηχανές, χυτήρια µονοτυπίας και τσιγκογραφεία».
10. Το άρθρο 22 του Β.Δ/τος 590/68 (ΦΕΚ 199/Α') ως εξής:
«Άρθρο 22
Απαγορεύεται να απασχολούνται σε εργοστάσια ή εργαστήρια κατασκευής συσσωρευτών µολύβδου ως εργάτες, ή µαθητευόµενοι πρόσωπα που δεν έχουν συµπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και γυναίκες σε κατάσταση εγκυµοσύνης ή που θηλάζουν».
11. Το εδάφιο εε της παραγράφου α του άρθρου 1 του Ν. 678/77 (ΦΕΚ 246/Α') ως εξής:
«εε. Χορήγηση δώρου για τη σύσταση της οικογένειας. Αν και οι δύο σύζυγοι εργάζονται, το δώρο καταβάλλεται σε εκείνον που ορίζεται µε κοινή δήλωσή τους και, αν δεν έχει υποβληθεί τέτοια δήλωση, σε εκείνον που έχει τις μικρότερες αποδοχές.
Το δώρο αυτό καταβάλλεται και στο γονέα που απέκτησε παιδί χωρίς γάµο, εφ' όσον έχει την επιµέλειά του»
12. Το εδάφιο β του άρθρου 5 του Ν. 678/1977, ως εξής:
«β)Τους δικαιούχους, το ύψος τον τρόπο και τις προϋποθέσεις χορήγησης, του δώρου, για τη σύσταση της οικογένειας. του βοηθήµατος για το πρώτο παιδί και των βραβείων».
1. Ο εργοδότης που παραβαίνει τις διατάξεις του νόµου αυτού τιµωρείται µε πρόστιµο από 20.000 δρχ. έως 300.000 δρχ. Το πρόστιµο επιβάλλεται µε αιτιολογηµένη πράξη του αρµόδιου επιθεωρητή εργασίας και εισπράττεται υπέρ της Εργατικής Εστίας, σύµφωνα µε τις διατάξεις του ΚΕ∆Ε. ∆εν θίγονται οι ισχύουσες ποινικές διατάξεις που προβλέπονται σε άλλους νόµους.
2. Ο εργοδότης στον οποίο επιβλήθηκε το πρόστιµο δικαιούται να προσφύγει σε πρώτο και δεύτερο βαθµό στα τακτικά ∆ιοικητικά ∆ικαστήρια.
1. Αν και οι δύο σύζυγοι ή γονείς εργάζονται, τα επιδόµατα γάµου και παιδιών, που προβλέπονται κατά την έναρξη της ισχύος του νόµου αυτού, καταβάλλονται σε εκείνον που υποδεικνύεται µε κοινή δήλωσή τους προς τον εργοδότη που επιλέγουν.
Αν οι σύζυγοι ή γονείς δεν συµφωνούν ή αδυνατούν να υποβάλλουν την παραπάνω κοινή δήλωση, ο κάθε εργοδότης καταβάλλει το 50% του προβλεπόµενου επιδόµατος γάµου ή παιδιών στο σύζυγο ή γονέα που απασχολεί. Το επίδοµα παιδιών καταβάλλεται ολόκληρο στον εργαζόµενο γονέα, εφόσον ο άλλος δεν εργάζεται και δεν παίρνει επίδοµα ή δεν συνταξιοδοτείται ή δεν ζει ή έχει κηρυχθεί σε αφάνεια.
Αν η επιµέλεια των παιδιών έχει ανατεθεί µε δικαστική απόφαση σε τρίτο πρόσωπο, το επίδοµα παιδιών καταβάλλεται ολόκληρο στον ένα από τους γονείς, εφόσον υπάρχει κοινή συµφωνία µεταξύ τους και κατά 50% στον καθένα απ’ αυτούς, εφόσον δεν υπάρχει συµφωνία.
Οι γονείς οφείλουν να καταβάλουν το ποσό που εισέπραξαν σε αυτόν που έχει την επιµέλεια των παιδιών.
2. Δεν θίγονται διατάξεις νόµων, κανονισµών, συλλογικών συµβάσεων, αποφάσεων διαιτησίας, υπουργικών αποφάσεων κ.λ.π. που προβλέπουν την καταβολή των πιο πάνω επιδοµάτων και στους δύο εργαζόµενους συζύγους ή γονείς.
3. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού εφαρµόζονται αναλογικά και στις περιπτώσεις χορήγησης επιδόµατος παιδιών από τον Οργανισµό Απασχόλησης Εργατικού ∆υναµικού.
1. Ο Οργανισµός Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) µπορεί να εκτελεί προγράµµατα επαγγελµατικής κατάρτισης στις οικοδοµικές και συναφείς ειδικότητες για άνδρες και γυναίκες µε τη συνδροµή του Οργανισµού Απασχολήσεως Εργατικού ∆υναµικού (Ο.Α.Ε.∆.) ως προς το εκπαιδευτικό µέρος και µε κάλυψη από τον Ο.Ε.Κ. των σχετικών δαπανών.
Τα προγράµµατα αυτά εκτελούνται σε εργοτάξια είτε του Ο.Ε.Κ. είτε αναδόχων έργων του.
2. Στους εκπαιδευόµενους σύµφωνα µε την προηγούµενη παράγραφο καταβάλλεται από τον Ο.Ε.Κ. εκπαιδευτικό επίδοµα για κάθε ηµέρα κατάρτισης.
3. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, που εκδίδονται ύστερα από γνώµη των ∆ιοικητικών Συµβουλίων του Ο.Ε.Κ. και του Ο.Α.Ε.∆. καθορίζονται ο τύπος και η διάρκεια των παραπάνω προγραµµάτων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτοµέρεια για την κατάρτιση και εκτέλεση των προγραµµάτων αυτών και την εφαρµογή των διατάξεων του άρθρου αυτού.
4. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονοµικών και Εργασίας καθορίζονται το ύψος και ο τρόπος καταβολής του εκπαιδευτικού επιδόµατος, ως και τα δικαιολογητικά των δαπανών εκτέλεσης των προγραµµάτων.
∆ιατάξεις νόµων, διαταγµάτων, συλλογικών συµβάσεων εργασίας, διαιτητικών ή υπουργικών αποφάσεων, εσωτερικών κανονισµών ή οργανισµών επιχειρήσεων ή εκµεταλλεύσεων, όροι ατοµικών συµβάσεων καθώς και διατάξεις που ρυθµίζουν την άσκηση ελευθέριου επαγγέλµατος, εφ’ όσον είναι αντίθετες µε τις διατάξεις του νόµου αυτού, καταργούνται.
Η ισχύς του νόµου αυτού αρχίζει από τη δηµοσίευσή του στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλοµεν να δηµοσιευθή στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως το κείµενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόµος του Κράτους.
Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 1984
Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΤΗΣ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ |
∆ΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓ. ΑΛΕΞ. ΜΑΓΚΑΚΗΣ |
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΤΤΑΚΗΣ |
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΑΓ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ |
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 1984
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ∆ΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ ΜΑΓΚΑΚΗΣ