Εκτίμηση και πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου στις λιμενικές υπηρεσίες

Στη χώρα μας η θάλασσα αποτελούσε πάντα πηγή πλούτου. Ήταν -και είναι- αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των κατοίκων. Έμποροι, ψαράδες, ναυτικοί οι Έλληνες ζούσαν απ’ αυτή. Θα ήταν παράλογο, λοιπόν, να μη διαθέτει η Ελλάδα μεγάλα λιμάνια και μάλιστα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της Μεσογείου. 

Εκτός από τη μεταφορά επιβατών, στα ελληνικά λιμάνια γίνεται κυρίως μεταφορά εμπορευμάτων. Τα εμπορεύματα μεταφέρονται από τους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων. Η μεταφορά σε μορφή εμπορευματοκιβωτίων, έφερε επανάσταση στις εργασίες φορτοεκφόρτωσης των πλοίων αλλάζοντας πλοία, λιμάνια, εξοπλισμό ανύψωσης ακόμα και το διεθνές εμπόριο. Παρότι η εφαρμογή αυτή ξεκίνησε πριν από 50 περίπου χρόνια, η διάσταση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους αυτούς έχει ελάχιστα μελετηθεί. 

Το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. εκπόνησε τη μελέτη αυτή με σκοπό την καταγραφή και την εκτίμηση των βασικών βλαπτικών παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος στον κλάδο των λιμενικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα των εργασιών φορτοεκφόρτωσης. Στόχος της μελέτης είναι να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες πρόληψης στην προαγωγή της υγείας και ασφάλειας στον κλάδο. 



Ιωάννης Δραπανιώτης
Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.

Συγγραφέας
Συλλογικό
ISBN
978-960-6818-09-7
Εκδότης
ΕΛΙΝΥΑΕ
Χρονολογία
2008
Σελίδες
90
Λέξεις Kλειδιά
Σχετικά Κείμενα
Συνημμένο Μέγεθος
Το πλήρες κείμενο σε μορφή pdf 2.84 MB

Ακολουθήστε μας