Ο όρος «Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης: Β.Α.Μ.Ε.» , χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει σοβαρά τεχνολογικά ατυχήματα που σχετίζονται με εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών (τοξικών, εύφλεκτων, εκρηκτικών).
Ένα Β.Α.Μ.Ε. ορίζεται σαν "ένα γεγονός όπως η διάχυση, η πυρκαγιά ή η έκρηξη που έχει το χαρακτηριστικό της μεγάλης έκτασης, σε συνδυασμό με ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μιας βιομηχανικής δραστηριότητας, που να προκαλεί σοβαρό κίνδυνο άμεσο ή έμμεσο, για τον άνθρωπο, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό της εγκατάστασης ή/και για το περιβάλλον, και στην οποία να χρησιμοποιούνται μια ή περισσότερες επικίνδυνες ουσίες όπως αυτές ορίζονται στη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Τα βασικά χαρακτηριστικά των Β.Α.Μ.Ε. είναι:
Μια σειρά ατυχημάτων μεγάλης έκτασης που έχουν καταγραφεί διεθνώς (Seveso, Flixborough, Mexico City, Bhopal, κ.α.) αλλά και στη χώρα μας (πυρκαγιά στην Jet Oil στη Θεσσαλονίκη το 1987, ατύχημα στην ΠΕΤΡΟΛΑ το 1992 με 14 νεκρούς και 24 τραυματίες, ατύχημα στην προβλήτα φορτωεκφόρτωσης της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη το 1998 με 4 νεκρούς , κ.α.), έδειξαν με τον πιο δραματικό τρόπο την ανάγκη για συστηματική ανάλυση και μελέτη των προβλημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.
Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί μια προσπάθεια κωδικοποίησης του συνόλου της σχετικής θεματολογίας, που αφορά σε μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης Β.Α.Μ.Ε. (κατευθύνσεις για τη σύνταξη ολοκληρωμένης Μελέτης Ασφάλειας εγκαταστάσεων, εκτίμηση επικινδυνότητας, σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης κ.α.), στις νομοθετικές απαιτήσεις (οδηγία SevesoII και ανάγκη συνδυασμένης εφαρμογής της με τη νομοθεσία για την Υγιεινή & Ασφάλεια των Εργαζομένων), σε ατυχήματα μεγάλης έκτασης που έχουν καταγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία και στις εμπειρίες που αποκτήθηκαν, σε πηγές πληροφόρησης στις οποίες μπορεί να ανατρέξει κανείς για μια αναλυτική εξέταση του ζητήματος, κ.α.
Επιμέλεια έκδοσης:Εύη Γεωργιάδου
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
Το πλήρες κείμενο σε μορφή PDF | 1.34 MB |