Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 49Α_1984 | 235.96 KB |
Άρθρο 1
1. Κάθε Μέλος της ∆ιεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που κυρώνει αυτή τη σύµβαση, υποχρεώνεται να έχει νοµοθεσία:
α) που να εξασφαλίζει την εφαρµογή των γενικών διατάξεων, που αποτελούν το αντικείµενο των µερών ΙΙ έως IV αυτής της σύµβασης.
β) που µε βάση αυτή τη νοµοθεσία µια αρµόδια αρχή έχει την εξουσία να εκδίδει κανονισµούς, µε τους οποίους θα δίνεται ισχύς, µέχρι του σηµείου που είναι δυνατό και επιθυµητό έχοντας υπόψη τις συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα, σε διατάξεις σύµφωνες ή αντίστοιχες µ' εκείνες του πρότυπου κανονισµού, που συνοδεύει τη σύσταση για τις διατάξεις ασφάλειας (οικοδοµές) του έτους 1937 ή οποιουδήποτε άλλου αναθεωρητικού πρότυπου κανονισµού, που θα ήταν δυνατό να γίνει δεκτός αργότερα από τη ∆ιεθνή Συνδιάσκεψη Εργασίας.
2. Καθένα από αυτά τα Μέλη υποχρεώνεται, επίσης, κάθε τρία χρόνια να στέλνει στο ∆ιεθνές Γραφείο Εργασίας µία Έκθεση, µε την οποία θα προσδιορίζεται µέχρι ποίου σηµείου έχουν ισχύσει οι διατάξεις του πρότυπου κανονισµού, που συνοδεύει τη σύσταση για τις διατάξεις ασφάλειας (οικοδοµές) του έτους 1937 ή οποιουδήποτε άλλου αναθεωρητικού πρότυπου κανονισµού, που θα ήταν δυνατό να γίνει δεκτός αργότερα από τη ∆ιεθνή Συνδιάσκεψη Εργασίας.
Άρθρο 2
1. Η νοµοθεσία, που θα εξασφαλίζει την εφαρµογή των γενικών διατάξεων, που αποτελούν το αντικείµενο των µερών ΙΙ έως IV αυτής της σύµβασης, πρέπει να εφαρµόζεται σε οποιαδήποτε εργασία, που εκτελείται σε εργοτάξια και έχει σχέση µε την ανέγερση, µετατροπή, συντήρηση ή κατεδάφιση οικοδοµής οποιουδήποτε τύπου.
2. Η πιο πάνω νοµοθεσία είναι δυνατό να προβλέπει ότι η αρµόδια αρχή µπορεί, αφού πάρει τη γνώµη των ενδιαφερόµενων οργανώσεων εργοδοτών και εργαζοµένων, εάν υπάρχουν, να επιτρέπει εξαιρέσεις, σ' όλες τις διατάξεις της ή σ' ορισµένα µέρη απ' αυτές, µε την επιφύλαξη ότι πρόκειται για εργασίες που εκτελούνται κανονικά µε ορθολογικές συνθήκες ασφάλειας.
Άρθρο 3
Η νοµοθεσία που εξασφαλίζει την εφαρµογή των γενικών διατάξεων, που αποτελούν το αντικείµενο των µερών ΙΙ έως IV αυτής της σύµβασης, και οι κανονισµοί, που εκδίδονται από την αρµόδια αρχή προκειµένου να δοθεί ισχύς στον πρότυπο κανονισµό, που συνοδεύει τη σύσταση για τις διατάξεις ασφάλειας (οικοδοµές) του 1937, πρέπει:
α) Να απαιτούν από τον εργοδότη να γνωστοποιεί τη νοµοθεσία και τους κανονισµούς αυτούς σ' όλα τα πρόσωπα, που ενδιαφέρονται, µε τον τρόπο που εγκρίνει η αρµόδια αρχή.
β) Να ορίζουν τα υπεύθυνα πρόσωπα για την εφαρµογή τους.
γ) Να προβλέπουν κατάλληλες ποινές σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων που έχουν επιβληθεί.
Άρθρο 4
Κάθε Μέλος,που κυρώνει αυτή τη σύµβαση, υποχρεώνεται να έχει ή να βεβαιώνει ότι υπάρχει ένα σύστηµα επιθεώρησης, που να εξασφαλίζει αποτελεσµατικά την εφαρµογή της νοµοθεσίας της σχετικής µε τις διατάξεις ασφάλειας στην οικοδοµική βιοµηχανία.
Άρθρο 5
1. Όταν το έδαφος ενός Μέλους περιλαµβάνει εκτεταµένες περιοχές όπου, εξ αιτίας του ότι είναι αραιοκατοικηµένες ή εξ αιτίας της κατάστασης της οικονοµικής ανάπτυξής τους,η αρµόδια αρχή κρίνει ότι πρακτικά είναι αδύνατο να εφαρµοσθούν οι διατάξεις αυτής της σύµβασης, τότε µπορεί να εξαιρεί τις πιο πάνω περιοχές από την εφαρµογή της σύµβασης ή γενικά µε τις εξαιρέσεις που θα τις κρίνει κατάλληλες για ορισµένους τόπους ή ορισµένα είδη κατασκευών.
2. Κάθε Μέλος πρέπει στην πρώτη ετήσια έκθεση, που θα στείλει για την εφαρµογή αυτής της σύµβασης, σύµφωνα µε το άρθρο 22 του Καταστατικού Χάρτη της ∆ιεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, να προσδιορίζει κάθε περιοχή για την οποία σκοπεύει να προσφύγει στις διατάξεις αυτού του άρθρου.
Σε συνέχεια, κανένα Μέλος δεν θα µπορεί να προσφεύγει στις διατάξεις αυτού του άρθρου παρά µόνο όταν πρόκειται για περιοχές, που θα τις έχει προσδιορίσει µε τον πιο πάνω τρόπο.
3. Κάθε Μέλος, που προσφεύγει στις διατάξεις αυτού του άρθρου, πρέπει να προσδιορίζει στις εκθέσεις, που θα στέλνει κατόπιν κάθε χρόνο, τις περιοχές για τις οποίες παραιτείται από το δικαίωµα να καταφεύγει στις πιο πάνω διατάξεις.
Άρθρο 6
Κάθε Μέλος, που κυρώνει αυτή τη σύµβαση, υποχρεώνεται να στέλνει κάθε χρόνο στο ∆ιεθνές Γραφείο Εργασίας τις πιο τελευταίες στατιστικές πληροφορίες του, σχετικά µε τον αριθµό και την κατάταξη των ατυχηµάτων, που έχουν συµβεί σε πρόσωπα που απασχολούνται στις εργασίες που προβλέπει αυτή η σύµβαση.
Η νοµοθεσία που εξασφαλίζει την εφαρµογή των γενικών διατάξεων, που αποτελούν το αντικείµενο των µερών ΙΙ έως IV αυτής της σύµβασης, και οι κανονισµοί, που εκδίδονται από την αρµόδια αρχή προκειµένου να δοθεί ισχύς στον πρότυπο κανονισµό, που συνοδεύει τη σύσταση για τις διατάξεις ασφάλειας (οικοδοµές) του 1937, πρέπει:
α) Να απαιτούν από τον εργοδότη να γνωστοποιεί τη νοµοθεσία και τους κανονισµούς αυτούς σ' όλα τα πρόσωπα, που ενδιαφέρονται, µε τον τρόπο που εγκρίνει η αρµόδια αρχή.
β) Να ορίζουν τα υπεύθυνα πρόσωπα για την εφαρµογή τους.
γ) Να προβλέπουν κατάλληλες ποινές σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων που έχουν επιβληθεί.
Άρθρο 7
1. Πρέπει να προβλέπονται για τους εργάτες κατάλληλα ικριώµατα για οποιαδήποτε εργασία, που δεν µπορεί να γίνει χωρίς κίνδυνο µε τη βοήθεια κλίµακας ή µε άλλα µέσα.
2. Τα ικριώµατα πρέπει να µην κατασκευάζονται, λύνονται ή τροποποιούνται σηµαντικά, εκτός αν αυτό γίνεται:
α) Κάτω από τη διεύθυνση ενός προσώπου, που θα είναι αρµόδιο και υπεύθυνο.
β) Όσο το δυνατόν από εργάτες ειδικευµένους και εξασκηµένους σ' αυτό το είδος της εργασίας.
3. Όλα τα ικριώµατα και τα µηχανικά µέσα που συνδέονται µ' αυτά, καθώς και όλες οι κλίµακες πρέπει:
α) Να κατασκευάζονται από υλικά καλής ποιότητας.
β) Έχοντας υπόψη τα φορτία και τις δυνάµεις, στις οποίες θα υποβληθούν, να έχουν την κατάλληλη αντοχή.
γ) Να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
4. Τα ικριώµατα πρέπει να κατασκευάζονται µε τέτοιο τρόπο, ώστε να εµποδίζεται, σε περίπτωση που χρησιµοποιούνται κανονικά, η µετατόπιση οποιουδήποτε τµήµατός τους.
5. Τα ικριώµατα πρέπει να µην παραφορτώνονται και τα βάρη πρέπει να µοιράζονται όσο το δυνατό πιο οµοιόµορφα.
6. Πριν εγκατασταθούν ανυψωτικά µηχανήµατα στα ικριώµατα, πρέπει να παίρνονται ειδικές προφυλάξεις, ώστε αυτά να αντέχουν και να είναι σταθερά.
7. Τα ικριώµατα πρέπει να επιθεωρούνται τακτικά και από αρµόδιο πρόσωπο.
8. Ο εργοδότης προτού επιτρέψει στους εργάτες του να χρησιµοποιήσουν ικρίωµα, που κατασκευάστηκε ή όχι µε τις φροντίδες του, πρέπει να βεβαιώνεται ότι το πιο πάνω ικρίωµα ανταποκρίνεται ολοκληρωτικά στις απαιτήσεις αυτού του άρθρου.
Άρθρο 8
1. Τα δάπεδα εργασίας, οι διαβάσεις και οι κλίµακες πρέπει:
α) Να κατασκευάζονται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε κανένα από τα µέρη τους να µην µπορεί να καµφθεί υπερβολικά ή άνισα.
β) Έχοντας υπόψη τις συνθήκες που υπάρχουν, να κατασκευάζονται και να διατηρούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να κινδυνεύουν, όσο το δυνατόν λιγότερο, τα πρόσωπα να σκοντάψουν ή να γλιστρήσουν.
γ) Να διατηρούνται ελεύθερα από κάθε άχρηστο εµπόδιο.
2. Στην περίπτωση που τα δάπεδα εργασίας, οι διαβάσεις, οι τόποι εργασίας και οι κλίµακες έχουν ύψος µεγαλύτερο από το όριο που προσδιορίζεται από την εθνική νοµοθεσία:
α) Κάθε δάπεδο εργασίας και κάθε διάδροµος πρέπει να έχει ένα συνδετικό δάπεδο, εκτός από την περίπτωση κατά την οποία έχουν προβλεφθεί άλλα κατάλληλα µέτρα που θα παρέχουν ασφάλεια.
β) Κάθε δάπεδο εργασίας και κάθε διάβαση, κάθε χώρος εργασίας καθώς και κάθε κλίµακα πρέπει να είναι κατάλληλα περιφραγµένα.
Άρθρο 9
1. Κάθε άνοιγµα σε δάπεδο οικοδοµής ή σε δάπεδο εργασίας, εκτός απ' αυτά, που ανάλογα µε την περίπτωση και το βαθµό ανάγκης, κρίνονται απαραίτητα για να επιτρέπουν την είσοδο προσώπων και τη µεταφορά ή τη µετατόπιση υλικών, πρέπει να είναι εξοπλισµένα µε τα κατάλληλα µέσα ασφάλειας, ώστε να αποφεύγεται η πτώση προσώπων ή υλικών.
2. Οσάκις πρέπει να χρησιµοποιηθούν πρόσωπα πάνω σε µια στέγη, από την οποία υπάρχουν κίνδυνοι να πέσουν πρόσωπα ή πράγµατα και από ύψος µεγαλύτερο απ' αυτό που προσδιορίζει η εθνική νοµοθεσία, πρέπει να παίρνονται οι ανάλογες προφυλάξεις για να αποφεύγεται η πτώση προσώπων ή υλικών.
3. Πρέπει να παίρνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις, ώστε τα αντικείµενα που θα ήταν δυνατό να πέσουν από τα ικριώµατα ή απ' άλλους τόπους εργασίας, να µην υπάρχει κίνδυνος να κτυπήσουν πρόσωπα.
Άρθρο 10
1. Πρέπει να προβλέπονται ασφαλή µέσα για την είσοδο και έξοδο σ' όλα τα δάπεδα και σ' όλους τους άλλους τόπους εργασίας.
2. Κάθε κλίµακα πρέπει να είναι σταθερά στερεωµένη και σ' ένα ύψος ικανοποιητικό, ώστε να προσφέρει σ' οποιαδήποτε θέση κι αν χρησιµοποιηθεί ένα στήριγµα σίγουρο για τα χέρια και τα πόδια.
3. Όλοι οι χώροι, στους οποίους εκτελούνται εργασίες, καθώς και η είσοδος ή η έξοδός τους πρέπει να φωτίζονται κατάλληλα.
4. Πρέπει να παίρνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις, ώστε να προλαβαίνεται κάθε κίνδυνος, που οφείλεται σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
5. Τα υλικά που βρίσκονται στο εργοτάξιο πρέπει να µην είναι ούτε στοιβαγµένα ούτε τοποθετηµένα κατά τέτοιο τρόπο, που θα ήταν δυνατό να βάλει σε κίνδυνο πρόσωπα.
Άρθρο 11
1. Τα ανυψωτικά µηχανήµατα και οι συσκευές µαζί µε τις στηρίξεις, αγκυρώσεις και τα υποστηρίγµατά τους πρέπει:
α) Να έχουν καλή µηχανική κατασκευή, να αποτελούνται από υλικά καλής ποιότητας µε την κατάλληλη αντοχή και να µην έχουν φανερά ελαττώµατα.
β) Να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να λειτουργούν καλά.
2. Κάθε καλώδιο, που χρησιµοποιείται για την άνοδο ή την κάθοδο των υλικών ή σα µέσο ανάρτησής τους, πρέπει να είναι καλής ποιότητας, να αντέχει αρκετά και να µην έχει φανερά ελαττώµατα.
Άρθρο 12
1. Τα ανυψωτικά µηχανήµατα και οι συσκευές πρέπει να εξετάζονται και να δοκιµάζονται µε τον κατάλληλο τρόπο µετά από την τοποθέτησή τους στο εργοτάξιο και πριν χρησιµοποιηθούν, επίσης να ξαναεξετάζονται επί τόπου κατά τα χρονικά διαστήµατα που θα προσδιορίζονται από την εθνική νοµοθεσία.
2. Οι αλυσίδες, δακτύλιοι, άγκυρες γενικά, κρίκοι άγκιστρα και πολύσπαστα που θα χρησιµοποιηθούν για την άνοδο ή την κάθοδο των υλικών ή σα µέσα ανάρτησης τούτων πρέπει να ελέγχονται κατά διαστήµατα.
Άρθρο 13
1. Κάθε οδηγός γερανού ή άλλων ανυψωτικών µηχανηµάτων πρέπει να είναι κατάλληλα ειδικευµένος.
2. Κανείς δεν µπορεί να χειρίζεται ανυψωτική συσκευή καθώς και τα βαρούλκα ικριώµατα ή να δίνει σήµατα στον οδηγό, εάν δεν έχει συµπληρώσει την ηλικία που ορίζει η ελληνική νοµοθεσία.
Άρθρο 14
1. Για κάθε ανυψωτική συσκευή, καθώς και για κάθε αλυσίδα, δακτύλιο, άγκυρα, κρίκο, άγκιστρο, και πολύσπαστο, που χρησιµοποιείται για την άνοδο ή την κάθοδο φορτίων ή σα µέσο ανάρτησης τούτων, το επιτρεπόµενο ωφέλιµο φορτίο πρέπει να καθορίζεται µε τα
κατάλληλα µέσα.
2. Πάνω σε κάθε ανυψωτική συσκευή και σε κάθε µηχάνηµα απ' αυτά που αναφέρονται στην προηγούµενη παράγραφο, πρέπει να προσδιορίζεται καθαρά το µεγαλύτερο επιτρεπόµενο ωφέλιµο φορτίο.
3. Στην περίπτωση ανυψωτικής συσκευής, που το επιτρεπόµενο ωφέλιµο φορτίο της είναι µεταβλητό, πρέπει να προσδιορίζεται καθαρά κάθε ωφέλιµο φορτίο και κάτω από ποιες συνθήκες µπορεί τούτο να ανυψωθεί.
4. Απαγορεύεται να φορτώνεται µέρος ανυψωτικής συσκευής ή µηχανήµατος απ' αυτά που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου, εκτός αν αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια δοκιµών.
Άρθρο 15
1. Κινητήρες, οδοντωτοί τροχοί, στοιχεία που µεταδίνουν κίνηση, ηλεκτρικοί αγωγοί και άλλα επικίνδυνα τµήµατα των ανυψωτικών µηχανηµάτων πρέπει να είναι εφοδιασµένα µε αποτελεσµατικά προστατευτικά µέσα.
2. Οι ανυψωτικές µηχανές πρέπει να εφοδιάζονται και µε µέσα που να µπορούν να περιορίζουν στο ελάχιστο τον κίνδυνο, εάν έχουµε µια τυχαία πτώση των φορτίων.
3. Πρέπει να παίρνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις, ώστε να µειώνεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος να µετατοπισθεί τυχαία οποιοδήποτε µέρος ενός ανηρτηµένου φορτίου.
1. Κάθε οδηγός γερανού ή άλλων ανυψωτικών µηχανηµάτων πρέπει να είναι κατάλληλα ειδικευµένος.
2. Κανείς δεν µπορεί να χειρίζεται ανυψωτική συσκευή καθώς και τα βαρούλκα ικριώµατα ή να δίνει σήµατα στον οδηγό, εάν δεν έχει συµπληρώσει την ηλικία που ορίζει η ελληνική νοµοθεσία.
1. Όλος ο απαραίτητος εξοπλισµός για την ατοµική προστασία πρέπει να βρίσκεται στη διάθεση του προσωπικού, που εργάζεται στο εργοτάξιο και να είναι πάντοτε σε κατάσταση που να µπορεί να χρησιµοποιηθεί αµέσως.
2. Οι εργαζόµενοι είναι υποχρεωµένοι να χρησιµοποιούν τον εξοπλισµό που βρίσκεται στη διάθεσή τους και οι εργοδότες πρέπει να φροντίζουν ώστε οι ενδιαφερόµενοι να χρησιµοποιούν αυτόν τον εξοπλισµό µε φρόνηση.
Κάθε φορά που εκτελούνται εργασίες κοντά σε οποιοδήποτε τόπο, όπου υπάρχει κίνδυνος πνιγµού, πρέπει να προβλέπεται και να είναι προσιτός όλος ο απαραίτητος εξοπλισµός, επίσης πρέπει να παίρνονται όλα τα απαραίτητα µέτρα για να είναι εύκολο να σωθεί γρήγορα κάθε πρόσωπο που θα βρεθεί σε κίνδυνο.