Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 6082Β_2022 | 202.81 KB |
1. Τα άρθρα 1 και 2 του ν. 1338/1983 «Εφαρμογή του Κοινοτικού δικαίου» (Α’ 34).
2. Την παρ. 3 του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2006.
3. Την παρ. 10 του άρθρου 72 του ν. 4819/2021 «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων - Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/851 και 2018/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, πλαίσιο οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές - πολεοδομικές, ενεργειακές και συναφείς επείγουσες ρυθμίσεις» (Α’ 129).
4. Το άρθρο 90 του Κώδικα της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), σε συνδυασμό με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).
5. Την υπ’ αρ. 339/18-07-2019 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο» (Β’ 3051).
6. Την υπ’ αρ. 102627/22-09-2021 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Χαρδαλιά» (Β’ 4396).
7. Το π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121 και διόρθωση σφάλματος Α’ 126).
8. Το π.δ. 142/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 181).
9. Την υπ’ αρ. 25/2022 εισηγητική έκθεση του προϊσταμένου των οικονομικών υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από την οποία προκύπτει ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
1. Εξαιρέσεις από τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (Κανονισμός REACH) χορηγούνται με κοινές αποφάσεις:
α. Του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για ορισμένες ουσίες υπό καθαρή μορφή, σε μείγμα ή σε αντικείμενο.
β. Του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για ορισμένες ουσίες που περιέχονται σε αντικείμενα, όσον αφορά στην υποχρέωση κάθε προμηθευτή αντικειμένου όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 33 του κανονισμού REACH να κοινοποιεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων πληροφορίες, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 33 του εν λόγω κανονισμού και στην παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 4819/2021 (Α’ 129).
2. Η χορήγηση εξαιρέσεων είναι δυνατή εφόσον συντρέχουν λόγοι εθνικής άμυνας και υποβάλλεται σχετική αίτηση των ενδιαφερόμενων, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 2 και το παράρτημα της παρούσας απόφασης.
3. Η ως άνω εξαίρεση χορηγείται μόνον εφόσον έχει προηγηθεί επαρκής εξέταση ως προς τη δυνατότητα:
α. Συμμόρφωσης του αιτούντος και της αλυσίδας εφοδιασμού αυτού, όπου αυτό είναι εφικτό, προς τις διατάξεις του κανονισμού REACH, και
β. Υποκατάστασης των επικίνδυνων χημικών ουσιών, όπου αυτό είναι τεχνολογικά, οικονομικά και λειτουργικά εφικτό, από τον αιτούντα και την αλυσίδα εφοδιασμού αυτού.
1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση εξαιρέσεων έχουν: α. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) ή,
β. Φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, με έδρα ή υποκατάστημα σε κράτος-μέλος της Ε.Ε., το οποίο δραστηριοποιείται στον τομέα της κατασκευής αμυντικών υλικών (συστημάτων, υποσυστημάτων, τμημάτων, πυρομαχικών, αναλωσίμων ή άλλων), επ’ ωφελεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Στην περίπτωση που αιτών είναι το ΥΠΕΘΑ, η αίτηση υποβάλλεται από τη Διεύθυνση Στρατιωτικής και Τεχνολογικής Υποστήριξης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ/ΔΙΣΤΥ) στη Διεύθυνση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων της Γενικής Διεύθυνσης Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
3. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η αίτηση υποβάλλεται στη ΓΔΟΣΥ/ΔΙΣΤΥ, με κοινοποίηση στη Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικών Ερευνών της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ/ΔΑΕΤΕ) του ΥΠΕΘΑ. Η αίτηση προωθείται περαιτέρω από τη ΓΔΟΣΥ/ΔΙΣΤΥ με σχετική εισήγηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, προκειμένου ο ίδιος να διατυπώσει σύμφωνη γνώμη ως προς τη συνδρομή λόγων εθνικής άμυνας που καθιστούν αναγκαία τη χορήγηση της αιτούμενης εξαίρεσης. Στη συνέχεια, η αίτηση μαζί με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού, υποβάλλεται προς εξέταση από τη ΓΔΟΣΥ/ΔΙΣΤΥ στη Διεύθυνση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων/ΓΔ ΓΧΚ.
4. Οι αιτήσεις συνοδεύονται από τεχνικό φάκελο, το περιεχόμενο του οποίου καθορίζεται στο παράρτημα της παρούσας. Στις περιπτώσεις που είτε υφίστανται άμεσοι λόγοι εθνικής άμυνας είτε τεκμηριώνεται επαρκώς από τον αιτούντα ότι δεν είναι δυνατή η υλοποίηση της περιγραφόμενης στο παράρτημα διαδικασίας, ο αιτών υποβάλλει τεχνικό φάκελο ο οποίος περιλαμβάνει τα αναφερόμενα στις παρ. 1 και 2 του παραρτήματος στοιχεία, ενώ σε ό,τι αφορά την παρ. 3 αυτού, μπορεί να υποβάλλει τις κατά το δυνατόν πληρέστερες πληροφορίες από τις απαιτούμενες.
5. Για τη χορήγηση εξαίρεσης εκδίδονται οι αποφάσεις της παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας, οι οποίες φέρουν βαθμό ασφαλείας εθνικού διαβαθμισμένου υλικού σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Κανονισμού Ασφαλείας, ο δε χειρισμός της αλληλογραφίας μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπουργείων γίνεται από διαβαθμισμένο προσωπικό τους. Οι αποφάσεις, στις οποία περιλαμβάνονται οι σχετικοί όροι χρήσης της ουσίας υπό καθεστώς εξαίρεσης, διαβιβάζονται στον αιτούντα την εξαίρεση και κοινοποιούνται στη ΓΔΑΕΕ/ΔΑΕΤΕ και στη ΓΔΟΣΥ/ΔΙΣΤΥ του ΥΠΕΘΑ.
6. Οι υπηρεσίες και το προσωπικό του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εμπλέκονται στην εξέταση των ανωτέρω αιτήσεων χορήγησης εξαιρέσεων υποχρεούνται στην τήρηση των όρων εμπιστευτικότητας εθνικού διαβαθμισμένου υλικού και εμπορικού ή βιομηχανικού απορρήτου.
1. Οι χορηγούμενες εξαιρέσεις ανασκοπούνται ανά τέσσερα (4) έτη. Ειδικότερα, οι φορείς στους οποίους έχουν χορηγηθεί εξαιρέσεις υποβάλλουν στη Διεύθυνση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων/ΓΧΚ ενημέρωση, αναφορικά με την αναγκαιότητα διατήρησης της εξαίρεσης κατά τον μήνα Φεβρουάριο του έτους υποχρέωσης ανασκόπησης. Ως πρώτο έτος υποχρέωσης ανασκόπησης ορίζεται το Ν+4 έτος, όπου Ν το έτος χορήγησης της εξαίρεσης.
2. Σε περίπτωση που παραληφθεί η ως άνω ενημέρωση και παρέλθει το έτος ανασκόπησης, η Διεύθυνση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων/ΓΧΚ ανακαλεί τις χορηγηθείσες εξαιρέσεις στο σύνολό τους και οι φορείς υποχρεούνται να υποβάλλουν νέες αιτήσεις για τη χορήγηση εξαιρέσεων σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 2.
3. Όταν εκλείψει ο λόγος για τον οποίο χορηγήθηκε εξαίρεση, όπως ιδίως σε περίπτωση απόσυρσης του σχετικού αμυντικού υλικού ή εύρεσης επιτρεπόμενων εναλλακτικών ουσιών για χρήση, ο φορέας στον οποίο χορηγήθηκε εξαίρεση υποχρεούται να υποβάλλει αίτημα ανάκλησης στη Διεύθυνση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων/ΓΧΚ.
4. Παράλληλα, η Διεύθυνση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων/ΓΧΚ παρακολουθεί και ελέγχει την τήρηση των όρων χρήσης της ουσίας υπό καθεστώς εξαίρεσης, οι οποίοι έχουν τεθεί με την πράξη χορήγησης της εξαίρεσης. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη συμμόρφωση προς τους όρους χρήσης της εξαίρεσης, η ως άνω Διεύθυνση δύναται να επιβάλλει κυρώσεις, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ’ αρ. 82/2009/18-03-2009 απόφαση Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (Β’ 581).
1. Η Διεύθυνση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων/ΓΧΚ, ως αρμόδια εθνική αρχή, μπορεί να προβαίνει σε αναγνώριση εξαίρεσης από τις διατάξεις του κανονισμού REACH, η οποία έχει χορηγηθεί για ορισμένη ουσία για λόγους εθνικής άμυνας σε φορέα από κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι το κράτος-μέλος εφαρμόζει τις ίδιες, κατ’ ελάχιστον, διαδικασίες και απαιτήσεις για τη χορήγηση των σχετικών εξαιρέσεων, με αυτές που προβλέπονται στο άρθρο 2 και το παράρτημα της παρούσας απόφασης.
2. Για την ως άνω αναγνώριση, η αρμόδια αρχή του κράτους-μέλους διαβιβάζει στη Διεύθυνση Ενεργειακών, Χημικών και Βιομηχανικών Προϊόντων/ΓΧΚ αίτηση αναγνώρισης εξαίρεσης, συνοδευόμενη από έγγραφο με το οποίο πιστοποιείται η χορήγηση της εξαίρεσης και η διαδικασία που ακολουθήθηκε. Στη συνέχεια, και εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούται η προϋπόθεση που τίθεται με την παρ. 1, η ανωτέρω Διεύθυνση διαβιβάζει την αίτηση στη ΓΔΟΣΥ/ΔΙΣΤΥ η οποία την προωθεί περαιτέρω με σχετική εισήγηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, προκειμένου ο ίδιος να διατυπώσει σύμφωνη γνώμη ως προς την συνδρομή λόγων εθνικής άμυνας που καθιστούν αναγκαία την αναγνώριση της εν λόγω εξαίρεσης. Στη συνέχεια και σε περίπτωση σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η αίτηση διαβιβάζεται στους κατά περίπτωση συναρμόδιους Υπουργούς διά της Διεύθυνσης Ενεργειακών, Χημικών και Βιομηχανικών Προϊόντων/ΓΧΚ, για την έκδοση κοινής απόφασης αναγνώρισης της εν λόγω εξαίρεσης, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 1. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στην αρμόδια εθνική αρχή του κράτους - μέλους και στις, κατά την παρ. 5 του άρθρου 2, Διευθύνσεις του ΥΠΕΘΑ.
Οι εξαιρέσεις που θεσπίζονται με την παρούσα απόφαση εφαρμόζονται με την επιφύλαξη των διατάξεων της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι εξαιρέσεις που έχουν ήδη χορηγηθεί στο πλαίσιο των υπ’ αρ. 30458/40/12-01-2010 (Β’ 56), υπό στοιχεία Φ.900/1963/47526/Σ.1719/30-12-2016 (Β’ 4573) και υπό στοιχεία Φ.900/34/88143/Σ.15034/26-8-2021 (Β’ 3943) κοινών αποφάσεων και είναι σε ισχύ δεν θίγονται, θεωρούνται νόμιμες και θα ανασκοπηθούν μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος για το οποίο εγκρίθηκε η χρήση τους, σύμφωνα με την προβλεπόμενη στην παρούσα απόφαση διαδικασία ανασκόπησης, ήτοι μετά την παρέλευση τεσσάρων (4) ετών από την έκδοση της απόφασης έγκρισης
Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης καταργούνται:
α. Η υπό στοιχεία Φ.900/1963/47526/Σ.1719/30-12-2016 (Β’ 4573) κοινή απόφαση Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εθνικής Άμυνας.
β. Η υπό στοιχεία Φ.900/34/88143/Σ.15034/26-8-2021 (Β’ 3943) κοινή απόφαση Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εθνικής Άμυνας.
Προσαρτάται και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας απόφασης το συνημμένο παράρτημα.
Περιεχόμενα τεχνικού φακέλου ο οποίος συνοδεύει την αίτηση χορήγησης εξαίρεσης από διατάξεις του κανονισμού REACH για λόγους εθνικής άμυνας.
Η αίτηση για τη χορήγηση εξαίρεσης από τις διατάξεις του κανονισμού REACH, σε ό,τι αφορά σε ορισμένες ουσίες για λόγους εθνικής άμυνας συνοδεύεται από τεχνικό φάκελο, ο οποίος διαιρείται σε τρία (3) μέρη και περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:
1. Εισαγωγικές πληροφορίες που περιλαμβάνουν:
α. Τις διατάξεις του κανονισμού REACH για την εξαίρεση από τις οποίες για λόγους εθνικής άμυνας υποβάλλεται η σχετική αίτηση.
β. Επωνυμία και στοιχεία επικοινωνίας του φορέα ο οποίος αιτείται την εξαίρεση.
γ. Αναφορά του ευεργετούμενου από τη χορήγηση της εξαίρεσης φορέα (ενδεικτικά: εγχώριο αμυντικό πρόγραμμα επ’ ωφελεία Υπουργείου Εθνικής Άμυνας).
δ. Στοιχεία του παραγωγού, εισαγωγέα, διανομέα, μεταγενέστερου χρήστη της ουσίας.
ε. Θέση (ή θέσεις) όπου χρησιμοποιείται η ουσία.
στ. Προτεινόμενο επίπεδο διαβάθμισης των δεδομένων.
ζ. Πληροφορίες για την ουσία, και ειδικότερα:
ζα. Αναγνωριστικό κωδικό της ουσίας, ο οποίος αποτελείται τουλάχιστον από:
ζαα. εάν η ουσία περιλαμβάνεται στο μέρος 3 του παραρτήματος VI του κανονισμού (ΕΚ) αριθμ.1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2008 (Κανονισμός CLP), την ονομασία και τον αριθμό αναγνώρισης όπως αναφέρονται εκεί.
ζαβ. εάν η ουσία δεν περιλαμβάνεται στο μέρος 3 του παραρτήματος VI του κανονισμού CLP αλλά περιλαμβάνεται στον κατάλογο ταξινόμησης και επισήμανσης, την ονομασία και τον αριθμό αναγνώρισης όπως αναφέρονται εκεί.
ζαγ. εάν η ουσία δεν περιλαμβάνεται ούτε στο μέρος 3 του παραρτήματος VI του κανονισμού CLP ούτε στον κατάλογο ταξινόμησης και επισήμανσης, τον αριθμό που χορηγείται από την Chemical Abstracts Service (εφεξής αριθμό CAS), μαζί με την ονομασία που ορίζεται στην ονοματολογία που παρέχεται από την IUPAC (στο εξής ονοματολογία IUPAC), ή τον αριθμό CAS μαζί με κάποια άλλη διεθνή χημική ονομασία ή ονομασίες.
ζαδ. εάν δεν υπάρχει αριθμός CAS, την ονομασία που ορίζεται στην ονοματολογία IUPAC ή κάποια άλλη διεθνή χημική ονομασία ή ονομασίες. Ως αριθμός αναγνώρισης της ουσίας νοείται ο αριθμός ευρετηρίου ή ο αριθμός ΕΚ ή ο αριθμός CAS της ουσίας. Η διεθνής χημική ονομασία της ουσίας μπορεί να παρέχεται στην αγγλική γλώσσα με απόδοση αυτής στην ελληνική.
ζβ. Ταξινόμηση και επισήμανση της ουσίας, σύμφωνα με τον κανονισμό CLP.
η. Προσδιοριζόμενη χρήση και ποσότητα της ουσίας στην οποία αφορά η εξαίρεση.
θ. Αδιαβάθμητη περίληψη του ενδιαφέροντος για αμυντικούς σκοπούς.
ι. Χρόνος έναρξης και λήξης της αιτούμενης εξαίρεσης.
2. Τεκμηρίωση των εθνικών αμυντικών σκοπών της αιτούμενης εξαίρεσης, η οποία περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:
α. Περιγραφή της αμυντικής εφαρμογής για την ομαλή υλοποίηση της οποίας είναι αναγκαία η χορήγηση της εξαίρεσης, και ειδικότερα:
αα. Αναλυτική παρουσίαση του αμυντικού συμφέροντος για τη χρήση της ουσίας στην αλυσίδα εφοδιασμού και αιτιολόγηση της αίτησης για τη χορήγηση εξαίρεσης.
αβ. Περίληψη των πιθανών κινδύνων και των αναμενόμενων οφελών για την αμυντική ικανότητα από τη χορήγηση ή μη αντίστοιχα της εξαίρεσης, συμπεριλαμβανομένης της κρισιμότητας της επίδοσης του αμυντικού συστήματος.
β. Πληροφορίες σχετικά με ανάλογες μη αμυντικές εφαρμογές, όπου περιλαμβάνονται σχετικές βιομηχανικές εφαρμογές, οι οποίες ενδέχεται να υπαχθούν σε καθεστώς αδειοδότησης.
γ. Ανάλυση των πιθανών εναλλακτικών ουσιών: Αφορά στην περίπτωση επικίνδυνων ουσιών κατά το άρθρο 57 του κανονισμού REACH και περιλαμβάνει εξέταση πιθανών εναλλακτικών ουσιών καθώς και αιτιολόγηση για τη μη καταλληλότητα ή διαθεσιμότητα αυτών κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για εξαίρεση.
δ. Χρονοδιάγραμμα υποκατάστασης της ουσίας με κατάλληλες εναλλακτικές ουσίες: Αφορά στην περίπτωση επικίνδυνων ουσιών κατά το άρθρο 57 του κανονισμού REACH και τεκμηριώνει τη διάρκεια της αιτούμενης εξαίρεσης.
Στο παρόν μέρος του τεχνικού φακέλου περιλαμβάνεται και η τεκμηρίωση για τη συμμόρφωση προς τις παραμέτρους της παρ. 3 του άρθρου 1 της παρούσας.
3. Απαιτήσεις αξιολόγησης κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από τη χρήση ή τις χρήσεις της ουσίας υπό καθεστώς εξαίρεσης, ώστε να τεκμηριώνεται η από μέρους του αιτούντος επαρκής διαχείριση του συνεπαγόμενου κινδύνου από τη χρήση της ουσίας, σύμφωνα με το πνεύμα του κανονισμού REACH. Οι απαιτήσεις αξιολόγησης κινδύνου λαμβάνουν υπόψη τα ακόλουθα δύο (2) κριτήρια:
α. Την επικινδυνότητα της ουσίας.
β. Την ποσοτική κλίμακα χρήσης της ουσίας.
Ακολουθεί πίνακας 1 σχετικά με τις απαιτήσεις αξιολόγησης κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, κατά την υποβολή αίτησης εξαίρεσης από διατάξεις του κανονισμού REACH για λόγους εθνικής άμυνας.
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2022
Οι Υπουργοί
Οικονομικών ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ |
Εθνικής Άμυνας ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ |
Υφυπουργός Οικονομικών ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ |
Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ |
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ