Καταργήθηκε από:
Τροποποιήθηκε από :
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 470Β_2004 | 49.38 KB |
1. Το Ν. 1558/85 "Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα" (ΦΕΚ 137/Α/85).
2. Το Π.Δ. 27/1.2.96 (ΦΕΚ 19/Α/96) "Συγχώνευση των Υπουργείων Τουρισμού, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης".
3. Την 485/31.10.2001 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ανάπτυξης για την ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτη, Χρ. Θεοδώρου και Δημ. Γεωργακόπουλο.
4. Το Ν. 372/76 (166Α) "Περί συστάσεως και λειτουργίας Ελληνικού Οργανισμού Τυποποιήσεως (ΕΛΟΤ), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 22 του Ν. 1682/87 (14Α) και το άρθρο 9 του Ν. 2642/98 (216 Α).
5. Το Π.Δ.155/97(131Α) "Σύσταση και καταστατικό της Ανώνυμης Εταιρείας "Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.".
6. Τον υφιστάμενο Κανονισμό Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (Κ.Ε.Η.Ε.) που εγκρίθηκε με την αριθμ. 80225/1955 (ΦΕΚ Β’ /59/1955) απόφαση του τότε Υπουργού Βιομηχανίας, όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα και ισχύει σήμερα.
7. Την ανάγκη εναρμόνισης της Ελλάδος προς τα ισχύοντα Ευρωπαϊκά Πρότυπα τα οποία διέπουν τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίζουμε:
1. Αντικαθίσταται ο ισχύων Κανονισμός Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (ΚΕΗΕ) με το Ελληνικό Πρότυπο, ΕΛΟΤ HD 384 "Απαιτήσεις για ηλεκτρικές εγκαταστάσεις", το οποίο βασίζεται στα Έγγραφα Εναρμόνισης της σειράς HD 384 που εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης (CENELEC) και το οποίο αποτελεί το Πρότυπο για την μελέτη, την κατασκευή, τις αλλαγές, τις προσθήκες και τους ελέγχους των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων στην Ελλάδα.
2. Τροποποιήσεις, προσθήκες και συμπληρώσεις του Προτύπου αυτού που θα προκύπτουν από την έκδοση τροποποιητικών ή συμπληρωματικών Εγγράφων Εναρμόνισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης (CENELEC) ή από τις ανάγκες της εξέλιξης της τεχνικής ή της εφαρμογής του στην πράξη, θα ενσωματώνονται στο Πρότυπο αυτό, μετά από επεξεργασία από τον ΕΛΟΤ, ή μετά την υιοθέτησή τους ως Ελληνικών Προτύπων και την έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
3. Συστήνεται στον ΕΛΟΤ μόνιμη Ομάδα Εργασίας για το Πρότυπο αυτό, με σκοπό την συνεχή επικαιροποίησή του, την βελτίωσή του, την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την συνεχή υποστήριξη των εμπλεκομένων φορέων, η οποία θα εισηγείται στο Υπουργείο την έκδοση σχετικών διευκρινιστικών ή τροποποιητικών διατάξεων.
Η θεμελιακή γείωση, όπως αυτή αναφέρεται στον νέο Πρότυπο, πρέπει να εφαρμόζεται ως βασική γείωση προστασίας και λειτουργίας, όπου αυτό απαιτείται, σε όλες τις νέες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Σε περίπτωση που οι απαιτήσεις γείωσης δεν καλύπτονται από τη θεμελιακή γείωση, τότε μπορούν να χρησιμοποιούνται, συμπληρωματικά, και άλλες μέθοδοι γείωσης, όπως αναφέρονται στο Πρότυπο.
Η προστασία των Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων από φαινόμενα εκδήλωσης υπερτάσεων στο δίκτυο, θα αντιμετωπισθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 1 της παρούσης, εντός της μεταβατικής περιόδου του άρθρου 6. Μέχρι την εν λόγω ρύθμιση, δύνανται να υιοθετούνται διατάξεις προστασίας οι οποίες δεν έρχονται σε αντίθεση με τα ισχύοντα εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα και ιδιαιτέρως το Ελληνικό πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384.
Οι χρωματισμοί των καλωδίων χαμηλής τάσης αλλάζουν σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 308 S2.
1. Με σκοπό την εξασφάλιση και την διατήρηση της αξιοπιστίας και ασφαλείας των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων, πρέπει να διενεργούνται αρχικός έλεγχος και επανέλεγχοι, σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις και την μεθοδολογία του νέου Προτύπου.
2. Ο αρχικός έλεγχος πρέπει να πραγματοποιείται πριν από την πρώτη ηλεκτροδότηση κάθε εγκατάστασης ή μετά από σοβαρή τροποποίησή της.
3. Ο επανέλεγχος θα πρέπει να διενεργείται σε χρονικά διαστήματα, ανάλογα με την εγκατάσταση, ως εξής :
- Για κατοικίες και ανάλογους χώρους, τουλάχιστον κάθε δεκατέσσερα (14) χρόνια,
- για κλειστούς επαγγελματικούς χώρους που δεν έχουν εύφλεκτα υλικά, τουλάχιστον κάθε επτά (7) χρόνια,
- για κλειστούς επαγγελματικούς χώρους με εύφλεκτα υλικά, τουλάχιστον κάθε δύο (2) χρόνια,
- για χώρους ψυχαγωγίας και συνάθροισης κοινού, τουλάχιστον κάθε ένα (1) χρόνο,
- για Επαγγελματικές Εγκαταστάσεις στο ύπαιθρο (μαρίνες, πισίνες, κάμπιγκ) τουλάχιστον κάθε ένα (1) χρόνο και σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης, πριν από την επανασύνδεση,
- για όλες τις παραπάνω κατηγορίες εφόσον προκύπτει αλλαγή χρήσης της Εγκατάστασης,
- για όλες τις παραπάνω κατηγορίες εφόσον η Εγκατάσταση πληγεί από θεομηνίες (πλημμύρες, σεισμούς),
- μετά από σοβαρά ατυχήματα ή συμβάντα (πυρκαγιά, ηλεκτροπληξία),
- μετά από καταγγελία φυσικών ή νομικών προσώπων.
4. Οι αρχικοί έλεγχοι και επανέλεγχοι των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων, θα διενεργούνται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί ελέγχου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
Για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από δημοσίευσης της παρούσας απόφασης, για τις Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις θα ισχύουν ταυτόχρονα και κατ’ επιλογή οι διατάξεις του Κανονισμού Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (Κ.Ε.Η.Ε.) και το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384.
Πέραν του χρονικού διαστήματος αυτού θα ισχύει το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 και μόνο.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 27 Φεβρουάριου 2004
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ