Καταργήθηκε από :
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 243Α_1921 | 123.85 KB |
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Έχοντες υπόψει το άρθρο 2 του ν. 2654/1921, προτάσει του Ηµετέρου επί της Εθνικής Οικονοµίας Υπουργού, αποφασίσαµεν και διατάσσοµεν:
Απαγορεύεται από 1 Μαρτίου 1922 η χρήσις του εξ ανθρακικού µολύβδου λευκού χρώµατος (στουπετσίου), του οξειδίου του µολύβδου (µινίου) και λιθαργύρου και πάσης άλλης συνθέσεως των οξειδίων τούτων δια τον χρωµατισµόν οικοδοµών, πλοίων και εν γένει τεχνικών έργων.
Απαγορεύεται η αφαίρεσις εκ των ήδη επιχρισµένων υπό των άνω αναφεροµένων χρωµάτων επιφανειών δια της µεθόδου ξυσίµατος εν ξηρώ, χωρίς να ληφθώσι τα κατάλληλα µέτρα ίνα µη αναπνέωσι την κόνιν οι εργαζόµενοι.
Επιτροπή, αποτελουµένη εξ ενός Επιθεωρητού της Εργασίας, ενός της Βιοµηχανίας, του Τµηµατάρχου ∆ηµοσίων Έργων του Υπουργείου της Συγκοινωνίας, ενός ανωτέρου ειδικού αξιωµατικού του Πολεµικού Ναυτικού, ενός ανωτέρου αξιωµατικού του µηχανικού, ενός µέλους του Ιατροσυνεδρίου και ενός αντιπροσώπου του Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Αθηνών, θέλει κανονίσει τας λεπτοµερείας της απαγορεύσεως ταύτης, ως και τας βιοµηχανίας και εν γένει εργασίας, αίτινες δέον να εξαιρεθώσι της εν άρθρω 1 του παρόντος τοιαύτης. – Η απόφασις αύτη της Επιτροπής, ήτις θα ορισθή υπό του Υπουργού της Εθνικής Οικονοµίας, δέον να δηµοσιευθή δια της Εφηµερίδος της Κυβερνήσεως εντός του Ιανουαρίου 1922.
Αι βιοµηχανικαί επιχειρήσεις δι’ ας εις ωρισµένας περιπτώσεις και υπό τους ορισθησοµένους όρους θέλει επιτραπή η χρήσις των ενώσεων των οξειδίων του µολύβδου, είτε υπό τύπον χρώµατος, είτε µαστίχης ή άλλον οιονδήποτε τύπον, θέλουσιν εφοδιασθή τη αιτήσει των µε άδειαν παρεχοµένην υπό της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεως Εργασίας, ή της οικείας Αστυνοµικής Αρχής, εφ’ όσον δεν υπάρχει Επιθεωρητής ή Επόπτης Εργασίας.
Εις τας βιοµηχανικάς εργασίας, όπου κατ’ αναπόφευκτον ανάγκην γίνεται χρήσις λευκού του µολύβδου (στουπετσίου), µινίου, λιθαργύρου ή ενώσεων τούτων, απαγορεύεται η δι’ επαφής των χειρών παρασκευή των αναµίξεων δια λινελαίου ή άλλων ουσιών.
Εις τα µέρη και τόπους, όπου παρασκευάζεται η ανάµιξις ενώσεως χρωµάτων εµπεριεχόντων οξείδια µολύβδου, απαγορεύεται η εισαγωγή οιωνδήποτε τροφίµων ή ύδατος προς κατανάλωσιν υπό του προσωπικού.
Οι εργάται οι ασχολούµενοι εις την παρασκευήν µαστίχης ή χρωµάτων εµπεριεχόντων ενώσεις οξειδίων µολύβδου, εφ’ όσον ταύτα αποτελούνται εκ κόνεως, θα φέρωσιν αναπνευστικάς προσωπίδας και χειρόκτια, όταν η Παρασκευή ευρίσκεται εις κατάστασιν µαστίχης ή είναι υδαρής.
Οι αυτοί εργάται φέρουσιν ειδικήν ενδυµασίαν εφ’ όσον εργάζονται εις τόπους όπου γίνεται χρήσις ενώσεως οξειδίων του µολύβδου. Την ενδυµασίαν ταύτην εγκαταλείπουσιν εις τον τόπον εργασίας, οσάκις δι’ αύτη καθαρίζεται, τούτο θα γίνεται χωρίς ν’ αναµιγνύηται µετά των ενδυµάτων κατοικίας, αλλ’ όλως ιδιαιτέρως.
Οι εργάται, οι χρησιµοποιούντες τας άνω ενώσεις των οξειδίων του µολύβδου, οφείλουσι να πλύνωσι δια σάπωνες τας χείρας, το πρόσωπον, την ρίνα και το στόµα.
Αι ειδικαί τεχνικαί υπηρεσίαι των δηµοσίων, δηµοτικών και ιδιωτικών έργων, ως και των ανεγνωρισµένων Φιλανθρωπικών καταστηµάτων οφείλουν ν’ αναγράφουν εις τους όρους υποχρεώσεων των υπ’ αυτών εκτελουµένων έργων τον όρον απαγορεύσεως της χρήσεως ως χρωµάτων του λευκού του µολύβδου, µινίου, λιθαργύρου ή ενώσεων τούτων.
Απαγορεύεται εις τους χρωµατοπώλας να πωλώσι λευκόν του µολύβδου (στουπέτσι), µίνιον, λιθάργυρον ή ενώσεις τούτων εις οιονδήποτε, εάν ούτος δεν φέρη άδειαν της Επιθεωρήσεως Εργασίας ή, όπου δεν υπάρχει αντιπρόσωπος ταύτης, της οικείας Αστυνοµικής Αρχής.
Απαγορεύεται εις τους εργοδότας και εν γένει τους εκτελούντας χρωµατιστικάς εργασίας είτε εξ επαγγέλµατος, είτε εφ’ άπαξ, να χρησιµοποιώσι τας εν άρθρω 1 του παρόντος ενώσεις, άνευ της εν τω προηγουµένων άρθρω αναφεροµένης αδείας.
Οι παραβάται των άνω διατάξεων τιµωρούνται δυνάµει του Νόµου Γπ∆∆΄ 3934, άρθρα 3 και 4, «περί υγιεινής και ασφαλείας των εργατών» και του τροποποιούντος αυτόν 2193 της 5 Ιουνίου 1920, άρθρον 6, και του Νόµου 2654, άρθρον 3.
Πάντα τα εκ των άνω παραβάσεων πρόστιµα και χρηµατικαί ποιναί κατατίθενται εις την Εθνικήν Τράπεζαν δια λογαριασµόν του Ταµείου Προνοίας Εργατών.
Η επίβλεψις της εφαρµογής του παρόντος ανατίθεται εις το Σώµα Επιθεωρήσεως Εργασίας, εις τας Λιµενικάς και Αστυνοµικάς Αρχάς.
Εις τον αυτόν Υπουργόν ανατίθεται η δηµοσίευσις και εκτέλεσις του παρόντος.
Εν Αθήναις τη 17 ∆εκεµβρίου 1921
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β.
Ο επί της Εθνικής Οικονοµίας Υπουργός
Ι.∆. Ράλλης