Σύμφωνα με τους ορισμούς που αναφέρονται στην ΚΥΑ172058/2016, ορίζονται ως:
Σύμφωνα την ΚΥΑ 172058/2016 θα πρέπει να ενημερώνεται το κοινό και να γνωστοποιούνται σε αυτό πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχουν από ατυχήματα μεγάλης έκτασης στην περιοχή τους, για τα μέτρα προστασίας και ειδικότερα για τα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Η ευθύνη για την ενημέρωσης του κοινού ανήκει στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει δημοσιεύσει οδηγίες αυτοπροστασίας για τεχνολογικά ατυχήματα. Επίσης οι Περιφερειακές Αρχές αναρτούν στις ιστοσελίδες τους σχετικές πληροφορίες.
Χρήσιμες διασυνδέσεις
Σύμφωνα με το Παράρτημα V της ΚΥΑΕ 172058/2016, θα πρέπει να γνωστοποιούνται τα ακόλουθα πληροφοριακά στοιχεία στο κοινό:
ΜΕΡΟΣ 1
Για όλες τις εγκαταστάσεις, ανώτερης και κατώτερης βαθμίδας, γνωστοποιούνται στο κοινό τα ακόλουθα πληροφοριακά στοιχεία:
1. τα στοιχεία και οι πληροφορίες που περιγράφονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 6 της ΚΥΑ και στις εκάστοτε επικαιροποιήσεις τους (παράγραφοι 6 και 7 του ίδιου άρθρου)
2. τα στοιχεία και οι πληροφορίες σχετικά με τις μετατροπές των εγκαταστάσεων
3. επιβεβαίωση ότι η εγκατάσταση υπόκειται στις απαιτήσεις της ΚΥΑ και κατά συνέπεια ότι ο φάκελος Κοινοποίησης έχει θεωρηθεί και η Μελέτη Ασφαλείας έχει καταχωρισθεί
4. γνωστοποίηση της ημερομηνίας της τελευταίας επί τόπου επιθεώρησης της εγκατάστασης ή παραπομπή στο σημείο όπου η εν λόγω πληροφορία είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά, καθώς και πληροφορίες για την αναζήτηση λεπτομερέστερων πληροφοριών για τις επιθεωρήσεις και το αντίστοιχο σύστημα επιθεωρήσεων, με την επιφύλαξη των απαιτήσεων του άρθρου 21 της ΚΥΑ
5. πληροφορίες για γειτονικές εγκαταστάσεις που ενδέχεται να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα
6. γενικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο προειδοποίησης του ενδιαφερόμενου κοινού, αν είναι αναγκαίο, καθώς και επαρκείς πληροφορίες για την κατάλληλη συμπεριφορά σε περίπτωση μεγάλου ατυχήματος ή παραπομπή στο σημείο που οι πληροφορίες αυτές είναι ηλεκτρονικά προσβάσιμες.
ΜΕΡΟΣ 2
Για εγκαταστάσεις ανώτερης βαθμίδας, πέραν των πληροφοριακών στοιχείων που αναφέρονται στο Μέρος 1, γνωστοποιούνται στο κοινό τα ακόλουθα επιπλέον πληροφοριακά στοιχεία:
1. Γενικές πληροφορίες σχετικά με τη φύση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνητικών επιπτώσεων στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον, καθώς και περιληπτικά στοιχεία των κύριων τύπων σεναρίων μεγάλων ατυχημάτων και των μέτρων ελέγχου για την αντιμετώπισή τους.
2. Επιβεβαίωση στο ενδιαφερόμενο κοινό ότι υφίσταται το κανονιστικό πλαίσιο που καθορίζει την υποχρέωση του φορέα εκμετάλλευσης, σε συνεργασία με την εν λόγω αρχή, να προβαίνει στις αναγκαίες επιτόπου δράσεις για την αντιμετώπιση μεγάλου ατυχήματος και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών του.
3. Κατάλληλες πληροφορίες από το εγκεκριμένο Ειδικό ΣΑΤΑΜΕ και την εκάστοτε επικαιροποίησή του, συμπεριλαμβανομένων σχετικών συστάσεων και οδηγιών.
4. Απλή αναφορά για το αν πρόκειται για εγκατάσταση που βρίσκεται κοντά στο έδαφος άλλου κράτους-μέλους και υπάρχει πιθανότητα μεγάλου ατυχήματος με διασυνοριακές επιπτώσεις, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις διασυνοριακές επιπτώσεις βιομηχανικών ατυχημάτων που έχει κυρωθεί με το Ν. 2546/1997 (Α΄256) και τις ειδικότερες προβλέψεις των παραγράφων 6 και 6.1 του άρθρου 13.
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 13 της ΚΥΑ172058/2016, για την ενημέρωση κοινού προβλέπονται τα εξής:
1. Η αδειοδοτούσα αρχή διαβιβάζει στο οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο για ενημέρωση του κοινού, ανάλογα με το χρόνο που αυτά καθίστανται διαθέσιμα, τα στοιχεία και τις πληροφορίες που αφορούν σε όλες τις εγκαταστάσεις ανώτερης και κατώτερης βαθμίδας και περιγράφονται στις παραγράφους 1−5 του Μέρους 1 του Παραρτήματος V.
2. Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της οικείας Περιφέρειας, όταν πρόκειται για εγκαταστάσεις ανώτερης βαθμίδας, ή η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία ή/και η Δ/νση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, όταν πρόκειται για εγκαταστάσεις κατώτερης βαθμίδας, παρέχουν στο οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο, τις γενικές πληροφορίες που προβλέπονται στην παράγραφο 6 του Μέρους 1 του Παραρτήματος V.
3. Σε περίπτωση εγκαταστάσεων ανώτερης βαθμίδας, πέραν των προβλεπόμενων στις παραγράφους 1 και 2:
α) η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της οικείας Περιφέρειας σε συνεργασία με την Δ/νση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ οφείλει να διασφαλίζει ότι όλα τα πρόσωπα που ενδέχεται να θιγούν από μεγάλο ατύχημα, λαμβάνουν τακτικά και με την πλέον ενδεδειγμένη μορφή, χωρίς να απαιτείται σχετικό αίτημα, σαφείς και εύληπτες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας και την απαιτούμενη συμπεριφορά σε περίπτωση μεγάλου ατυχήματος.
Οι προαναφερόμενες πληροφορίες περιλαμβάνουν τουλάχιστον τις πληροφορίες που περιγράφονται στο Παράρτημα V (Μέρος 2, παρ. 1, 2 και 3) και παρέχονται από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της οικείας Περιφέρειας κυρίως με τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, αλλά και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, σε όλα τα δημόσια κτίρια και τους χώρους δημόσιας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των νοσοκομείων, καθώς και σε όλες τις γειτονικές εγκαταστάσεις που προβλέπονται στο άρθρο.
8. Το μέγιστο χρονικό διάστημα μεταξύ δυο ανανεώσεων της πληροφόρησης του κοινού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα πέντε χρόνια.
β) Η αδειοδοτούσα αρχή, διαβιβάζει στο οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του Μέρους 2 του Παραρτήματος V.
4. Οι πληροφορίες που αναφέρονται στις ανωτέρω παραγράφους 1, 2 και 3 πρέπει να επικαιροποιούνται διαρκώς και επιπλέον, στις περιπτώσεις των παραγράφων 1 και 2, να είναι μονίμως διαθέσιμες στο κοινό, σε έντυπη και σε ψηφιακή μορφή με μέριμνα του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου.
5. Το Περιφερειακό Συμβούλιο στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:
α) Μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την παραλαβή των πληροφοριών των παραγράφων 1, 2 και 3 (περιπ. β) και του Ειδικού ΣΑΤΑΜΕ, μεριμνά για:
αα) τη δημοσίευση, με έξοδα του φορέα της εγκατάστασης, σε μία τουλάχιστον τοπική εφημερίδα ή σε μία καθημερινή εφημερίδα εθνικής εμβέλειας, ανακοίνωσης η οποία περιλαμβάνει:
- το όνομα ή/και την εμπορική επωνυμία του φορέα εκμετάλλευσης,
- περιγραφή της δραστηριότητας που ασκείται ή πρόκειται να ασκηθεί στην εγκατάσταση και την πλήρη διεύθυνση της εγκατάστασης αυτής
- απλή αναφορά στο περιεχόμενο των πληροφοριών των παραγράφων 1, 2 και 3 (περιπ. β) και του Ειδικού ΣΑΤΑΜΕ,
- γνωστοποίηση προς το κοινό ότι διαθέτει όλες τις ανωτέρω πληροφορίες και ότι πρόσβαση σε αυτές είναι ανοικτή για την ενημέρωση του κοινού μετά από σχετικό αίτημα, με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 (περ.α),
- γνωστοποίηση της αρμόδιας αδειοδοτούσας αρχής προς την οποία ο καθένας μπορεί να ζητά, για να λάβει γνώση, τη θεωρημένη Κοινοποίηση, την καταχωρισμένη Μελέτη ασφαλείας, με την επιφύλαξη των παραγράφων 7 και 7.1, καθώς και άλλες τυχόν διαθέσιμες σχετικές πληροφορίες
αβ) την ανάρτηση της ανωτέρω ανακοίνωσης και τη γνωστοποίηση της δημοσίευσής της στον πίνακα ανακοινώσεων της Περιφέρειας ή/και στην τηρούμενη από την Περιφέρεια ιστοσελίδα,
αγ) τη γνωστοποίηση στην αδειοδοτούσα αρχή της Εφημερίδας ή των Εφημερίδων στις οποίες δημοσιεύθηκε η ως άνω ανακοίνωση,
β) εκπονεί συγκεντρωτική έκθεση για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί σχετικά με την ενημέρωση του κοινού και τη διαβιβάζει στην αδειοδοτούσα αρχή, στη Δ/νση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, στην Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και στην αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.
6. Όταν μία εγκατάσταση ανώτερης βαθμίδας ενέχει κινδύνους ατυχημάτων μεγάλης έκτασης με διασυνοριακές επιπτώσεις σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε. η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ μετά από συνεννόηση με την Δ/νση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ και την αδειοδοτούσα αρχή κοινοποιεί μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών προς το Κράτος Μέλος τις απαραίτητες πληροφορίες που διαθέτει κατ΄ εφαρμογή των άρθρων 11 και 12 και προβαίνει με το εν λόγω Κράτος Μέλος σε σχετικές διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεών τους, ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται και από τις δύο πλευρές για την πρόληψη των ατυχημάτων αυτών, καθώς για τον περιορισμό των συνεπειών τους στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
Αντίστοιχα, σε περίπτωση που η εγκατάσταση βρίσκεται στο έδαφος άλλου Κράτους Μέλους η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΑΠΕΝ παραλαμβάνει μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών τις απαραίτητες πληροφορίες από το άλλο Κράτος Μέλος κατ΄ εφαρμογή των άρθρων 11 και 12 και τις κοινοποιεί στην Δ/νση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ και στην αδειοδοτούσα αρχή της Περιφέρειας που συνορεύει με το όμορο κράτος Μέλος.
6.1. Όταν μια εγκατάσταση που βρίσκεται κοντά στο έδαφος άλλου Κράτους Μέλους δεν δημιουργεί κίνδυνο μεγάλου ατυχήματος πέραν της περιμέτρου της σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος Β5 και, επομένως, δεν απαιτείται Ειδικό ΣΑΤΑΜΕ, η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ μετά από συνεννόηση με την Δ/νση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, ενημερώνει μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών το άλλο Κράτος Μέλος για την αιτιολογημένη αυτή απόφαση.
7. Η αδειοδοτούσα αρχή, θέτει στη διάθεση του κοινού μετά από σχετικό αίτημα:
α) τον θεωρημένο φάκελο Κοινοποίησης, εκτός από το τοπογραφικό με τις συντεταγμένες που προβλέπεται στην παράγραφο 1α του άρθρου 6, ή/και
β) την καταχωρισμένη Μελέτη Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου των επικίνδυνων ουσιών, με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 του άρθρου 21.
7.1. Σε περίπτωση εφαρμογής της παραγράφου 3 του άρθρου 21, ο φορέας εκμετάλλευσης υποβάλλει προς δημοσιοποίηση στην αδειοδοτούσα αρχή, οικειοθελώς ή μετά από αίτημά της:
α) περίληψη μη τεχνικού περιεχομένου, η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον τις γενικές πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους μεγάλων ατυχημάτων και τις πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον σε περίπτωση μεγάλου ατυχήματος ή/και
β) τροποποιημένο κατάλογο των επικίνδυνων ουσιών που υπάρχουν στην εγκατάσταση.
Σε περίπτωση που από την επικαιροποίηση της Μελέτης Ασφαλείας προκύπτει η ανάγκη συνακόλουθων αλλαγών στην προβλεπόμενη Περίληψη μη τεχνικού περιεχομένου ή στον κατάλογο των επικίνδυνων ουσιών, ο ενδιαφερόμενος φορέας εκμετάλλευσης προβαίνει στις δέουσες αναπροσαρμογές, ώστε η εν λόγω Περίληψη ή/και ο τροποποιημένος κατάλογος να συνάδει/ ουν με το περιεχόμενο της επικαιροποιημένης Μελέτης Ασφαλείας.
Κ.Υ.Α 172058/2016 (ΦΕΚ 354/Β` 17.2.2016) Καθορισμός κανόνων, μέτρων και όρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης σε εγκαταστάσεις ή μονάδες, λόγω της ύπαρξης επικίνδυνων ουσιών, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2012/18/ΕΕ «για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζομένων με επικίνδυνες ουσίες και για την τροποποίηση και στη συνέχεια την κατάργηση της οδηγίας 96/82/ΕΚ του Συμβουλίου» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 2012. Αντικατάσταση της υπ’ αριθ. 12044/613/2007 (Β΄376), όπως διορθώθηκε (Β΄2259/2007)
The social partners body for health and safety at work