Attachment | Size |
---|---|
ΦΕΚ 1780Β_2009 | 868.31 KB |
Ο παρών κανονισμός αναφέρεται σε θέματα οργάνωσης της ασφάλειας κατά τη διεξαγωγή Αθλητικών Εκδηλώσεων και σκοπός του είναι να ορίσει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις, την συνεργασία και τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων Φορέων, ήτοι: των Αρχών Ασφάλειας (Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό), του Πυροσβεστικού Σώματος, της διοργανώτριας αρχής, των επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών συλλόγων ή των εθνικών ή άλλων αντιπροσωπευτικών ομάδων, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μία αθλητική εκδήλωση, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία κάθε προσώπου που παρευρίσκεται ή συμμετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα και με οποιονδήποτε τρόπο σε αθλητική εκδήλωση, η απρόσκοπτη διεξαγωγή της αθλητικής εκδήλωσης και η ασφάλεια των υποδομών και των λειτουργιών της αθλητικής εγκατάστασης.
Oι κατευθύνσεις και οι διαδικασίες που θέτει ο παρών Κανονισμός υπόκεινται στις αρχές και το θεσμικό πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία απαρέγκλιτα εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση.
Οι βασικές αρχές που διέπουν τον Ενιαίο Κανονισμό Ασφάλειας Αθλητικών Εκδηλώσεων είναι:
α) Η τήρηση των νόμων και των κανόνων του φίλαθλου πνεύματος από όποιον παρευρίσκεται ή συμμετέχει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο σε αθλητική εκδήλωση.
β) Η εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας.
γ) Η ασφαλής διεξαγωγή της αθλητικής εκδήλωσης.
δ) Η πρόληψη, αποτροπή και καταστολή των φαινόμενων βίας στις αθλητικές εκδηλώσεις και η εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών για την απόδοση ποινικών, πειθαρχικών και διοικητικών κυρώσεων.
ε) Η παραδοχή του όρου ασφάλεια υπό την έννοια του safety και security.
στ) Η εναρμόνιση του παρόντος Κανονισμού με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς Κανονισμούς ιδίως κατά την εφαρμογή του επί διεθνών αγώνων ή διοργανώσεων.
Α.Α.Ε.: Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρίες
Α.Ε.Α.: Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας
Α.Μ.Ε.Λ. Α.Ε.: Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας Α.Ε.
Γ.Γ.Α.: Γενική Γραμματεία Αθλητισμού
Γ.Γ.Π.Π.: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Δ.Ε.Α.Β.: Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας
Ε.ΘΕ.Λ.: Εταιρεία Θερμικών Λεωφορείων
Ε.Κ.Α.Β.: Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας
ΕΛ.ΑΣ.: Ελληνική Αστυνομία
Ε.Ο.Κ.: Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης
Ε.E.Π.:Β΄και Γ΄Εθνικής κατηγορίας: Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β΄και Γ΄ Εθνικής κατηγορίας
Ε.Π.Ο.: Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
Ε.Σ.Α.Κ.Ε.: Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών
Ε. Σ.Α.Π.: Ένωση Σωματείων Αμειβόμενων Πετοσφαιριστών
Η.Λ.Π.Α.Π.: Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία Περιοχής Αθηνών – Πειραιώς
Η.Σ.Α.Π.: Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών – Πειραιώς
Ι.Ε.Π.Υ.Α.: Ιδιωτική Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας
Λ.Σ.: Λιμενικό Σώμα
Μ.Μ.Μ.: Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Ο.Α.Σ.Α.: Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών
Π.Σ.: Πυροσβεστικό Σώμα
Π.Σ.Α.Π. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών
Π.Σ.Α.Κ.: Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβόμενων Καλαθοσφαιριστών
Τ.Α.Α.: Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών
Υ.Π.Α.: Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
SUPER LEAGUE: Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α΄ Εθνικής Κατηγορίας
Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης (Emergencies): Είναι κάθε αιφνίδια κατάσταση που προκαλείται από φυσικά ή άλλα γεγονότα τεχνολογικά ή πολεμικά και έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ή την απειλή δημιουργίας εκτεταμένων απωλειών, ζημιών και καταστροφών σε έμψυχο ή άψυχο δυναμικό της χώρας ή την παρακώλυση και διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. (Άρθρο 16 ν. 2936/2001, ΦΕΚ 166/Α΄).
Αθλητική εκδήλωση: Κυρίως αθλητικοί αγώνες ή άλλες αθλητικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τέλεση αγώνων, πρωταθλημάτων ή διοργανώσεων.
Αθλητική εγκατάσταση: Νοείται το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών (αγωνιστικός χώρος, κερκίδες, αποδυτήρια, βοηθητικοί χώροι, κ.λπ.), καθώς επίσης και η περιβάλλουσα περιοχή αυτών, η οποία οριοθετείτε ανάλογα με την χωροταξική κατανομή της περιοχής.
Σχέδιο ασφάλειας: Είναι το σύνολο ταξινομημένων και ιεραρχημένων ενεργειών, μέτρων και δράσεων, οργανωτικού, λειτουργικού, προληπτικού και κατασταλτικού χαρακτήρα που αναλαμβάνουν οι Δημόσιες Αρχές Ασφάλειας, σε συνεργασία με τους λοιπούς εμπλεκόμενους Φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί, έγκαιρα, σωστά και αποτελεσματικά οποιοσδήποτε κίνδυνος ενδέχεται να απειλήσει τους Αγώνες.
SAFETY & SECURITY: Ξενόγλωσσοι όροι που απαντώνται στη διεθνή βιβλιογραφία και αρθρογραφία για να δηλώσουν, την κατάσταση ασφάλειας από κίνδυνο στην πρώτη περίπτωση και το σύνολο των μέτρων για την
προστασία κάποιου προσώπου, αγαθού ή μέρους, στη δεύτερη περίπτωση. Και οι δύο όροι προσιδιάζουν και
προσδιορίζουν την εξατομικευμένη ασφάλεια με σκοπό την προστασία της ζωής, της υγεία των ανθρώπων και των περιουσιών της αθλητικής εγκατάστασης, αλλά διαφέρουν στο ότι ο όρος «security» αναφέρεται σε δόλιες ανθρωπογενείς ενέργειες από εξωτερικούς κινδύνους, ενώ το «safety» αναφέρεται στην ασφάλεια και υγιεινή του προσωπικού από κινδύνους που παράγονται κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των αθλητικών εκδηλώσεων στις αθλητικές εγκαταστάσεις απαιτούνται τ’ ακόλουθα:
4.1 Άδεια λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων και άδεια τελέσεως αγώνων
Για τη λειτουργία οποιουδήποτε αγωνιστικού χώρου ή χώρου άθλησης όλων των εθνικών, περιφερειακών, δημοτικών, κοινοτικών ή σωματειακών γυμναστηρίων, όλων των κέντρων άθλησης ή χώρων αθλοπαιδιών και εν γένει των αθλητικών εγκαταστάσεων, πλην των ιδιωτικών γυμναστηρίων – ιδιωτικών σχολών, απαιτείται άδεια περί της συνδρομής των αναγκαίων προϋποθέσεων ασφάλειας των αθλουμένων, παραγόντων, διαιτητών, θεατών και λοιπών συντελεστών της αθλητικής εκδήλωσης.
Η άδεια χορηγείται στη διοίκηση της αθλητικής εγκατάστασης ή το Φορέα στον οποίο ανήκει αυτή, από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του, εφόσον συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Για τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις η άδεια λειτουργίας εκδίδεται υπέρ του χρήστη κάθε Ολυμπιακού συγκροτήματος ή τμήματος αυτού, μετά από αίτησή του στη γνωμοδοτική επιτροπή, με κοινή απόφαση των Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Πολιτισμού (ν. 3342/2005). Ουδεμία αθλητική εκδήλωση διεξάγεται σε αθλητική εγκατάσταση που στερείται άδεια λειτουργίας. Η άδεια ισχύει για ένα έτος από τη χορήγησή της.
4.2 Μέτρα Πυροπροστασίας
Για την ασφαλή διεξαγωγή των αθλητικών εκδηλώσεων σε οποιαδήποτε αθλητική εγκατάσταση, πρέπει να εγκριθούν από το Π.Σ. μελέτες πυροπροστασίας και να χορηγηθούν πιστοποιητικά πυροπροστασίας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Εφόσον η αθλητική εγκατάσταση διαθέτει μόνιμα μέσα πυροπροστασίας (μόνιμο υδροδοτικό δίκτυο) που καλύπτουν όλους τους χώρους, το προσωπικό της αθλητικής εγκατάστασης εκπαιδεύεται για τη χρήση των πυροσβεστικών μέσων και η εκπαίδευσή του πιστοποιείται από το Πυροσβεστικό Σώμα.
4.3 Παρουσία δημόσιας αρχής ασφάλειας κατά λόγο αρμοδιότητας (ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ.)
Η αρμοδιότητα για την τήρηση της τάξης κατά τις αθλητικές εκδηλώσεις, εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία ή στο Λιμενικό Σώμα, εφόσον η αθλητική εκδήλωση διεξάγεται σε περιοχή δικαιοδοσίας του. Οι διοργανώτριες αρχές αθλητικών εκδηλώσεων, τα εκάστοτε διαγωνιζόμενα αθλητικά σωματεία, τα Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) ή οι Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρίες (Α.Α.Ε.), οι λέσχες φίλων των αθλητικών σωματείων και γενικά όλοι οι αθλητικοί Φορείς υποχρεούνται να συνεργάζονται με την αρμόδια αστυνομική Αρχή και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις αποφάσεις της, σε όλα τα μέτρα που αποβλέπουν στην ασφαλή τέλεση μιας αθλητικής εκδήλωσης και γενικά στη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης. Η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα διαθέτουν κατά την κρίση τους, στην περιοχή της δικαιοδοσίας τους, το αναγκαίο και ικανό προσωπικό για την τήρηση της Τάξης στις αθλητικές εκδηλώσεις. Το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ ανταποκρίνονται στα αιτήματα συνδρομής των παραπάνω αρχών, σύμφωνα με την αποστολή τους, σε αθλητικές εκδηλώσεις με βαθμό επικινδυνότητος που απαιτεί «έντονα αστυνομικά μέτρα».
4.4 Παρουσία προσωπικού Ι.Ε.Π.Υ.Α.
Οι Π.Α.Ε. που αγωνίζονται στα εθνικά επαγγελματικά πρωταθλήματα Α΄ και Β΄ εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου και οι Κ.Α.Ε. της Α1 εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης υποχρεούνται να προσλαμβάνουν το αναγκαίο και ικανό για την ασφάλεια των αγώνων και για την εφαρμογή μέτρων ευταξίας των γηπέδων προσωπικό, το οποίο πρέπει να είναι εφοδιασμένο με την άδεια εργασίας που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τυχόν επί πλέον στοιχεία πιστοποίησης σύμφωνα με τους κανονισμούς της οικείας Ομοσπονδίας.
4.5 Ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων.
Στις αθλητικές εγκαταστάσεις που προορίζονται είτε για τη διεξαγωγή των αγώνων των εθνικών πρωταθλημάτων, καθώς και των Κυπέλλων Ελλάδος, όπου μετέχουν Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α., είτε για τη διεξαγωγή διεθνών αγώνων οποιασδήποτε εκδήλωσης των αθλημάτων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης, ως και των Εθνικών ομάδων αυτών, τοποθετούνται και λειτουργούν ηλεκτρονικά συστήματα εποπτείας των χώρων και των προσώπων που ευρίσκονται σ’ αυτές. Η χρήση και η λειτουργία των ανωτέρω συστημάτων ηλεκτρονικής εποπτείας, καθώς και η ευθύνη της επεξεργασίας και φύλαξης των δεδομένων που αυτά παράγουν, ανήκει αποκλειστικά στην Ελληνική Αστυνομία.
Για τη λειτουργία οποιουδήποτε αγωνιστικού χώρου ή χώρου άθλησης όλων των εθνικών, περιφερειακών, δημοτικών, κοινοτικών ή σωματειακών γυμναστηρίων, όλων των κέντρων άθλησης ή χώρων αθλοπαιδιών και εν γένει των αθλητικών εγκαταστάσεων, πλην των ιδιωτικών γυμναστηρίων – ιδιωτικών σχολών, απαιτείται άδεια περί της συνδρομής των αναγκαίων προϋποθέσεων ασφάλειας των αθλουμένων, παραγόντων, διαιτητών, θεατών και λοιπών συντελεστών της αθλητικής εκδήλωσης.
Η άδεια χορηγείται στη διοίκηση της αθλητικής εγκατάστασης ή το Φορέα στον οποίο ανήκει αυτή, από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του, εφόσον συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Για τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις η άδεια λειτουργίας εκδίδεται υπέρ του χρήστη κάθε Ολυμπιακού συγκροτήματος ή τμήματος αυτού, μετά από αίτησή του στη γνωμοδοτική επιτροπή, με κοινή απόφαση των Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Πολιτισμού (ν. 3342/2005). Ουδεμία αθλητική εκδήλωση διεξάγεται σε αθλητική εγκατάσταση που στερείται άδεια λειτουργίας. Η άδεια ισχύει για ένα έτος από τη χορήγησή της.
Για την ασφαλή διεξαγωγή των αθλητικών εκδηλώσεων σε οποιαδήποτε αθλητική εγκατάσταση, πρέπει να εγκριθούν από το Π.Σ. μελέτες πυροπροστασίας και να χορηγηθούν πιστοποιητικά πυροπροστασίας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Εφόσον η αθλητική εγκατάσταση διαθέτει μόνιμα μέσα πυροπροστασίας (μόνιμο υδροδοτικό δίκτυο) που καλύπτουν όλους τους χώρους, το προσωπικό της αθλητικής εγκατάστασης εκπαιδεύεται για τη χρήση των πυροσβεστικών μέσων και η εκπαίδευσή του πιστοποιείται από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Η αρμοδιότητα για την τήρηση της τάξης κατά τις αθλητικές εκδηλώσεις, εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία ή στο Λιμενικό Σώμα, εφόσον η αθλητική εκδήλωση διεξάγεται σε περιοχή δικαιοδοσίας του. Οι διοργανώτριες αρχές αθλητικών εκδηλώσεων, τα εκάστοτε διαγωνιζόμενα αθλητικά σωματεία, τα Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) ή οι Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρίες (Α.Α.Ε.), οι λέσχες φίλων των αθλητικών σωματείων και γενικά όλοι οι αθλητικοί Φορείς υποχρεούνται να συνεργάζονται με την αρμόδια αστυνομική Αρχή και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις αποφάσεις της, σε όλα τα μέτρα που αποβλέπουν στην ασφαλή τέλεση μιας αθλητικής εκδήλωσης και γενικά στη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης. Η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα διαθέτουν κατά την κρίση τους, στην περιοχή της δικαιοδοσίας τους, το αναγκαίο και ικανό προσωπικό για την τήρηση της Τάξης στις αθλητικές εκδηλώσεις. Το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ ανταποκρίνονται στα αιτήματα συνδρομής των παραπάνω αρχών, σύμφωνα με την αποστολή τους, σε αθλητικές εκδηλώσεις με βαθμό επικινδυνότητος που απαιτεί «έντονα αστυνομικά μέτρα».
Οι Π.Α.Ε. που αγωνίζονται στα εθνικά επαγγελματικά πρωταθλήματα Α΄ και Β΄ εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου και οι Κ.Α.Ε. της Α1 εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης υποχρεούνται να προσλαμβάνουν το αναγκαίο και ικανό για την ασφάλεια των αγώνων και για την εφαρμογή μέτρων ευταξίας των γηπέδων προσωπικό, το οποίο πρέπει να είναι εφοδιασμένο με την άδεια εργασίας που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τυχόν επί πλέον στοιχεία πιστοποίησης σύμφωνα με τους κανονισμούς της οικείας Ομοσπονδίας.
Οι φορείς και υπηρεσίες που μπορεί κατά περίπτωση να εμπλέκονται στην εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος είναι οι εξής:
Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.),
Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.)
Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας (Δ.Ε.Α.Β.),
Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α΄ Εθνικής Κατηγορίας (SUPER LEAGUE),
Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β΄ & Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας,
Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.),
Ε.Σ.Α.Κ.Ε.,
Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (Ε.Ο.Π.)
Αθλητικός Εισαγγελέας,
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.),
Λιμενικό Σώμα (Λ.Σ.),
Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.),
Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.),
Γενικές Γραμματείες Περιφερειών χώρας,
Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.),
Διαιτησία, Παρατηρητές Διαιτησίας,
Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών Πειραιώς (Η.Σ.Α.Π.)
Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας Α.Ε. (Α.Μ.Ε.Λ. Α.Ε.),
Ο.Α.Σ.Α.,
Ε.ΘΕ.Λ.,
ΗΛΠΑΠ,
ΤΡΑΜ,
Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.),
ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.
Από αυτούς κατά λόγο της αρμοδιότητας τους, οι παρακάτω έχουν ειδικότερα τα εξής καθήκοντα:
5.1 Διαρκής Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Βίας
Η ΔΕΑΒ είναι αρμόδια για τη μέριμνα, παρακολούθηση και το συντονισμό μεταξύ της Γ.Γ. Αθλητισμού και των συναρμοδίων σύμφωνα με τον νόμο, Φορέων, για την
υλοποίηση των μέτρων που υιοθετούνται και αποφασίζονται στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού. Επιπροσθέτως ασκεί όλες τις προβλεπόμενες στο άρθρο 41 Α του ν. 2725/1999 αρμοδιότητες στο μέτρο που αυτές είναι απαραίτητες για τον σχεδιασμό, υλοποίηση και
εφαρμογή των μέτρων και δράσεων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό και τον ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το ν. 3708/2008.
5.2 Αθλητική Ομοσπονδία − Διοργανωτής Αθλητικής Εκδήλωσης [Διαγωνιζόμενα Αθλητικά Σωματεία, Τ.Α.Α., Αθλητικοί Φορείς]
Ο διοργανωτής της αθλητικής εκδήλωσης εξασφαλίζει ότι θα εφαρμοστούν τα οριζόμενα στον παρόντα κανονισμό και συνεργάζεται πλήρως:
− Με τους συναρμόδιους φορείς, ώστε να τηρούνται απαρέγκλιτα τα συμφωνηθέντα και αποφασισθέντα στις πραγματοποιούμενες συσκέψεις εν όψει μιας αθλητικής εκδήλωσης.
− Με τις δημόσιες αρχές και τις Αρχές ασφάλειας (ιδιαίτερα την Ελληνική Αστυνομία ή το Λιμενικό Σώμα), για να υπάρξει μία αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα ασφάλειας & υλοποίηση του σχεδιασμού ασφαλείας.
− Με τους οριζόμενους κάθε φορά Επικεφαλής αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας ή Λιμενικού Σώματος, υπεύθυνους για την λήψη των μέτρων τάξης, ασφάλειας και τροχαίας στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Επίσης, χρησιμοποιώντας κατάλληλα μέσα, ενημερώνει – υπενθυμίζει στους θεατές ότι δεν πρέπει να φέρνουν απαγορευμένα αντικείμενα ή μη επιτρεπόμενα είδη στην αθλητική εγκατάσταση και ότι πρέπει να συμπεριφέρονται με φίλαθλο πνεύμα.
5.3 Υπεύθυνος Ασφάλειας Αγώνων
Πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου και για όλη τη διάρκειά της οι διοργανώτριες αρχές αθλητικών συναντήσεων αθλημάτων, τα αθλητικά σωματεία, τα Τ.Α.Α. και οι Α.Α.Ε. ορίζουν υπεύθυνο ασφάλειας αγώνων με τον αναπληρωτή του αρμόδιο για θέματα αντιμετώπισης της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις, τον οποίο γνωστοποιούν στη διοργανώτρια, στη Δ.Ε.Α.Β. και στην αστυνομική αρχή της έδρας τους. Ο Υπεύθυνος Ασφαλείας του γηπεδούχου συλλόγου ή του εκάστοτε αρμόδιου για την συγκεκριμένη εκδήλωση φορέα ελέγχει και συντονίζει το Προσωπικό Ασφάλειας του Γηπέδου (Ι.Ε.Π.Υ.Α.) και συνεργάζεται με τους επικεφαλής αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, υπεύθυνους για την λήψη των μέτρων τάξης, ασφάλειας και τροχαίας στις αθλητικές εγκαταστάσεις και παρίσταται στο Κέντρο Ελέγχου Αστυνομίας της αθλητικής εγκατάστασης.
5.4 Αθλητικός Εισαγγελέας
Στις Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης ορίζεται από τον προϊστάμενο αυτών, αρμόδιος για τον αθλητισμό Εισαγγελέας, ο οποίος ασκεί την ποινική δίωξη για ποινικά αδικήματα που τελούνται εξ αφορμής αθλητικών εκδηλώσεων και κατά τη διάρκεια αυτών, καθώς και για αδικήματα που τελούνται από πρόσωπα που συμμετέχουν στη διοίκηση των αθλητικών Φορέων κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων ή καθηκόντων τους και εποπτεύει την εκτέλεση των κύριων και παρεπόμενων ποινών που επιβάλλονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Ο αρμόδιος για τον αθλητισμό Εισαγγελέας διευθύνει το έργο των αστυνομικών αρχών για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις και μεριμνά για την εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας αθλητικής νομοθεσίας.
5.5 Πυροσβεστικό Σώμα − ΕΚΑΒ
Το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ ενισχύουν την Ελληνική Αστυνομία, εφόσον ζητηθεί, για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών πριν − κατά τη διάρκεια και μετά την διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, που έχουν σχέση με την αποστολή τους. Ειδικώτερα ως προς το Πυροσβεστικό Σώμα, αυτό σύμφωνα με το ν. 3511/2006 και το π.δ. 210/1992 έχει ως αποστολή, μεταξύ άλλων, την ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και άλλων καταστροφών, την ευθύνη και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό καταστολής των πάσης φύσεως πυρκαγιών και την παροχή κάθε είδους δυνατής συνδρομής για τη διάσωση των ατόμων και υλικών αγαθών που απειλούνται απ΄ αυτές. Επιπλέον, είναι αρμόδιο, μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση συνεπειών από τις φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές, καθώς και για τη διάσωση – παροχή κάθε δυνατής συνδρομής σε άτομα των οποίων απειλείται ή εκτίθεται σε κίνδυνο, η ζωή και η σωματική τους ακεραιότητα, από κάθε είδους ατυχήματα.
1. Πριν την έναρξη κάθε αθλητικής εκδήλωσης πραγματοποιείται εντός της αθλητικής εγκατάστασης σύσκεψη για θέματα ασφάλειας την οποία συγκαλεί ο Παρατηρητής αγώνα της Διοργανώτριας Αρχής και συγκροτείται άτυπη Ομάδα Συντονισμού Ασφαλείας της εκδήλωσης αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων Φορέων (Επικεφαλής αστυνομικών μέτρων, Εκπρόσωπος του Π.Σ, Εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Υγείας, Υπεύθυνος των ομάδων). Η σύσκεψη αυτή δεν υποκαθιστά ούτε αναπληρώνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη σύσκεψη του άρθρου 41Δ παρ. 2 του ν. 2725/1999, όπως ισχύει.
2. Για το σκοπό αυτό ο διοργανωτής της αθλητικής εκδήλωσης καθορίζει έναν κατάλληλο τόπο συνάντησης εντός της αθλητικής εγκατάστασης, όπου η Ομάδα Συντονισμού Ασφάλειας θα συναντηθεί πριν την έναρξη της εκδήλωσης, για μια συνολική εκτίμηση ανάπτυξης των μέτρων αρμοδιότητας ενός έκαστου καθώς και για τον καθορισμό ρόλων και δράσεων καθενός σε επίπεδο επιχειρησιακής τακτικής, σε περίπτωση σοβαρού κινδύνου.
3. Ο διοργανωτής της εκδήλωσης πρέπει να εξασφαλίσει ότι σε όλη τη διάρκεια αυτής, θα υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ των μελών, τηλεφωνικά ή ασύρματα, ώστε να παρεμβαίνει ο καθένας σε θέματα αρμοδιότητάς του για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αναφύονται, πριν αυτά λάβουν διαστάσεις.
4. Τα μέλη της ομάδας συνεργασίας πρέπει να αναγνωρίζουν ένα σύντομο, κωδικοποιημένο, ηχητικό σήμα που θα μεταδίδεται από το σύστημα δημόσιας αναγγελίας με σκοπό να συγκεντρωθούν στο συμφωνημένο σημείο εκδήλωσης.
5. Σε θέματα διοίκησης συντονισμού και ελέγχου καθώς και για την λήψη αποφάσεων, ισχύουν τα οριζόμενα στον παρόντα Κανονισμό.
7.1 Διαχείριση περιστατικών ασφάλειας
Οι εμπλεκόμενοι Φορείς εκτελούν τα θεσμικά τους καθήκοντα κάθετα και οριζόντια. Όταν απαιτηθεί να υπάρξει διαλειτουργικότητα και συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων, τότε όλοι εντάσσονται κάτω από τις οδηγίες του αρμόδιου για την αντιμετώπιση συγκεκριμένου κάθε φορά θέματος, όπως αυτός καθορίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία, ο οποίος κατά περίπτωση είναι:
α) Για θέματα ασφάλειας και πρόληψης αναταραχών, η Ελληνική Αστυνομία.
β) Για τη διατήρηση της ευταξίας – ταξιθεσίας αποφυγή συνωστισμού, ελέγχου εισόδου θεατών, το ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας, και εφ’ όσον χρειασθεί και το αστυνομικό προσωπικό.
γ) Για θέματα αθλητικής − αγωνιστικής φύσεως, η διοργανώτρια Αρχή και ο παρατηρητής αγώνα της αθλητικής εκδήλωσης.
δ) Για θέματα διάσωσης, πυρόσβεσης και για την αντιμετώπιση φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών, το Πυροσβεστικό Σώμα και η Γ.Γ.Π.Π.. Εάν υπάρχουν φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές που επηρεάζουν γενικότερα την περιοχή και όχι μόνο την αθλητική εγκατάσταση, θα έχουν εφαρμογή τα προβλεπόμενα σχέδια περί πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με τον ν. 3013/2002.
ε) Για θέματα υποχρεωτικής – βίαιης εκκένωσης σταδίου για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας η Ελληνική Αστυνομία.
στ) Για λοιπά θέματα εκκένωσης λόγω καταστροφής, δολιοφθοράς κλπ ο ιδιοκτήτης ή χρήστης του γηπέδου σύμφωνα με σχέδιο εκκένωσης, το οποίο συντάσσεται με ευθύνη του βάσει των οικείων κανονισμών και ιδιαιτεροτήτων του αθλήματος και πιστοποιείται από την οικεία διοργανώτρια αρχή.
ζ) Για άμεση παροχή πρώτων βοηθειών και διακομιδή τραυματιών, το ΕΚΑΒ.
7.2 Διοίκηση
Αναγνωρίζονται δύο παράλληλα [οριζόντια] επίπεδα διοίκησης, ήτοι η Διοίκηση Λειτουργιών & η Διοίκηση Ασφάλειας.
Ο Αρμόδιος για την Διοίκηση Λειτουργιών είναι ο εκάστοτε υπεύθυνος διοργανωτής της αθλητικής εκδήλωσης ενώ αρμόδιος για την Διοίκηση Ασφαλείας είναι ο υπεύθυνος ασφάλειας της αθλητικής εκδήλωσης της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Λιμενικού Σώματος, κατά περίπτωση.
7.3 Λήψη Αποφάσεων
Οι πλέον κρίσιμες αποφάσεις που έχουν να κάνουν με θέματα ασφάλειας, εκκένωσης, προσωρινής διακοπής ή αναστολής της αθλητικής εκδήλωσης υπακούουν στο αξίωμα που αφορά δύο βασικές προτεραιότητες: Την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των συμμετεχόντων και την τήρηση του προγράμματος της αθλητικής εκδήλωσης.
Ειδικότερα:
Η ευθύνη της λήψης αποφάσεων για θέματα ασφάλειας, είτε συμφωνεί είτε όχι ο υπεύθυνος διοργανωτής της αθλητικής εκδήλωσης, ανήκει στον υπεύθυνο ασφάλειας της αθλητικής εκδήλωσης της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Λιμενικού Σώματος κατά περίπτωση, ο οποίος αξιολογεί και λαμβάνει τη σχετική απόφαση αιτιολογημένα.
Όταν οι επιχειρησιακές απαιτήσεις των αρχών ασφάλειας το επιβάλουν και απαιτείται να διακοπεί προσωρινά η αθλητική εκδήλωση, τότε ο υπεύθυνος διοργανωτής υποχρεούται να διακόψει την αθλητική εκδήλωση.
Η ευθύνη της λήψης αποφάσεων για τα λοιπά θέματα, που έχουν να κάνουν με τυχόν προσωρινή ή πλήρη διακοπή ή αναστολή της αθλητικής εκδήλωσης, ανήκει στον υπεύθυνο διοργανωτή, είτε παρέχονται εγγυήσεις ασφάλειας είτε όχι. Στην περίπτωση αυτή υπερισχύει η απόφαση του διοργανωτή της αθλητικής εκδήλωσης.
8.1 Μέτρα κατά την προσέλευση:
Ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, ο διαχωρισμός των φιλάθλων πρέπει να ξεκινάει όσο το δυνατό μακρύτερα από την αθλητική εγκατάσταση, ώστε να αποτρέπεται η ανάμειξη των φιλάθλων των δύο (2) ομάδων στις εισόδους του σταδίου ή στα τουρνικέ.
Θα πρέπει να παρέχονται χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και λεωφορείων σε διαφορετικές πλευρές του σταδίου και όσο το δυνατό πλησιέστερα στους αντίστοιχους τομείς των θέσεων.
8.2 Μέτρα εντός της αθλητικής εγκατάστασης:
Σε αθλητικές εκδηλώσεις όπου διαχωρίζονται οι θεατές, θα πρέπει να σχεδιάζεται μία στρατηγική διαχωρισμού από το διοργανωτή της αθλητικής εκδήλωσης σε συνεργασία με τον Επικεφαλής Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Λιμενικού Σώματος. Εάν είναι απαραίτητο, σε αυτή τη στρατηγική θα εμπεριέχεται και μία στρατηγική στάθμευσης οχημάτων (parking) για φιλάθλους των ομάδων.
Η στρατηγική διασκορπισμού του πλήθους μετά τη λήξη του αγώνα πρέπει να εξετάζεται και να υλοποιείται αν αυτό είναι αναγκαίο σύμφωνα με τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε αθλητικής εκδήλωσης.
1. Με μέριμνα του προσωπικού Ι.Ε.Π.Υ.Α. διασφαλίζεται ότι όλες οι δημόσιες δίοδοι, διάδρομοι, σκάλες, πόρτες, θύρες και έξοδοι κινδύνου, είναι ελεύθερες από εμπόδια που μπορεί να παρεμποδίζουν την ελεύθερη κίνηση των θεατών. Οι θύρες εισόδου – εξόδου των αθλητικών εγκαταστάσεων παραμένουν ανοικτές υποχρεωτικά κατά την διάρκεια του αθλητικού γεγονότος και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες καμία από αυτές τις πόρτες ή θύρες δεν πρέπει να είναι κλειδωμένη.
2. Στο σχέδιο εκκένωσης του άρθρου 7 παρ. 1 πρέπει να προβλέπονται ιδίως οι κατάλληλοι χώροι προώθησης – συγκέντρωσης του κοινού, η τοποθέτηση φωτεινών ενδείξεων ασφαλείας και τα ειδικότερα καθήκοντα του προσωπικού ΙΕΠΥΑ στον τομέα της άμεσης εκκένωσης – διάσωσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Για κάθε αθλητική εκδήλωση εκπονείται σχεδιασμός και υλοποίηση αντίστοιχων λειτουργικών διαδικασιών και μέτρων ασφάλειας σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και την επικινδυνότητα κάθε αθλητικής εκδήλωσης. Ο σχεδιασμός δεν είναι αμιγώς αστυνομικό σχέδιο, αλλά επιχειρησιακό σχέδιο που αναφέρεται σε όλους τους εμπλεκομένους.
Την ευθύνη εκπόνησης του σχεδίου έχει η οικεία Διεύθυνση Αστυνομίας ή Αστυνομική Διεύθυνση στην περιοχή ευθύνης της οποίας υφίσταται η αθλητική εγκατάσταση διεξαγωγής της εκδήλωσης και σε συνεργασία με τον υπεύθυνο ασφαλείας αγώνων και τους λοιπούς εμπλεκόμενους Φορείς.
Ανάλογα με την επικινδυνότητα του κάθε αγώνα, καθορίζονται:
α) Οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες κάθε εμπλεκομένου Φορέα στην αθλητική εκδήλωση.
β) Οι τομείς − θέσεις του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Λιμενικού Σώματος, εντός της αθλητικής εγκατάστασης, καθώς και από τα σημεία αποβίβασης − επιβίβασης στα συγκοινωνιακά μέσα που φτάνουν οι φίλαθλοι στην εγκατάσταση και στη διαδρομή έως τις πύλες εισόδου.
Οι διατιθέμενες δυνάμεις προσδιορίζονται κάθε φορά από την Ελληνική Αστυνομία ή το Λιμενικό Σώμα ή το Πυροσβεστικό Σώμα, ανάλογα με την κρισιμότητα του αγώνα. Κάθε Αστυνομικός, Λιμενικός ή Πυροσβεστικός υπάλληλος, ενημερώνεται πλήρως για τα καθήκοντα του στη συγκεκριμένη θέση, καθώς και την αντίδραση του σε κάθε συμβάν (αναταραχές, έκνομες ενέργειες, τρομοκρατικές ή φυσικές καταστροφές και τον ρόλο του σε διαδικασίες αστυνομικής παρέμβασης, εκκένωσης ή διάσωσης).
Το προσωπικό ασφαλείας, οι πρώτες βοήθειες, η ιατρική υπηρεσία και το προσωπικό πυρόσβεσης πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους, πριν ανοίξουν οι θύρες του σταδίου για το κοινό.
Η τήρηση του παρόντος είναι υποχρεωτική για όλους τους εμπλεκόμενους και κάθε παραβίαση αυτών μπορεί να τιμωρηθεί ως εξής:
1. Τα αθλητικά σωματεία, ΤΑΑ, ΑΑΕ, οι λέσχες φίλων, οι διοργανώτριες αρχές και κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο που με οποιαδήποτε ιδιότητα συμμετέχει στην οργάνωση και τέλεση των αθλητικών εκδηλώσεων οφείλει να συμμορφώνεται με τα μέτρα και τις ρυθμίσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού κατά την έννοια του άρθρου 41 παρ. 1 του ν. 2725/1999.
2. Τα μέτρα, οι ρυθμίσεις, οι οδηγίες και κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια που γίνεται στο πλαίσιο του παρόντος Κανονισμού και υποχρεωτικά εφαρμόζεται από φυσικά και νομικά πρόσωπα της προηγουμένης παραγράφου αποτελούν μέτρα αστυνόμευσης κατά την έννοια του άρθρου 41 Δ παρ. 1 του ν. 2725/1999.
Η οργάνωση υλοποίηση και αξιολόγηση των επιχειρήσεων ασφάλειας για τη τέλεση αθλητικών εκδηλώσεων σε αθλητικές εγκαταστάσεις πραγματώνεται από την αρμόδια Αστυνομική ή Λιμενική Αρχή σε τρεις (3) φάσεις, ως ακολούθως:
1η ΦΑΣΗ: Προετοιμασία, σχεδίαση και οργάνωση
2η ΦΑΣΗ: Εφαρμογή, υλοποίηση σχεδιασμού προ – κατά − μετά την αθλητική εκδήλωση
3η ΦΑΣΗ: Αξιολόγηση και αποτίμηση της διαδικασίας
Για την υλοποίηση των παραπάνω επιχειρησιακών φάσεων ακολουθείται πρότυπο σχέδιο ασφαλείας που αναλύεται στα επόμενα άρθρα.
Η φάση αυτή αποτελείται από μια σειρά διαφορετικών δραστηριοτήτων της Αστυνομικής ή Λιμενικής Αρχής συνδεόμενων με τις δραστηριότητες της διοργανώτριας αρχής και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων.
13.1 Δραστηριότητες
α) Η αστυνομική ή λιμενική αρχή εισηγείται στον Υπουργό Πολιτισμού, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και μετά από σχετική γνώμη της Δ.Ε.Α.Β. και της διοργανώτριας αρχής της αθλητικής εκδήλωσης, την απαγόρευση με οποιονδήποτε τρόπο διάθεσης εισιτηρίων της εκδήλωσης στο φιλοξενούμενο αθλητικό σωματείο, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε. και στους φιλάθλους αυτών, καθώς και στις λέσχες φίλων τους και στα μέλη αυτών.
β) Η οικεία αστυνομική ή λιμενική αρχή εισηγείται στον Υπουργό Πολιτισμού, εάν συντρέχει σοβαρός λόγος διαφύλαξης της δημόσιας τάξης, μετά και από σχετική γνώμη της Δ.Ε.Α.Β., τη χρονική μετάθεση της διεξαγωγής μίας αθλητικής εκδήλωσης.
γ) Η οικεία Αστυνομική Διεύθυνση ή Διεύθυνση Αστυνομίας ή Υπηρεσία του Λιμενικού Σώματος εισηγείται, εάν συντρέχει σοβαρός λόγος διαφύλαξης της δημόσιας τάξης, στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας τη χρονική μετάθεση της διεξαγωγής μίας αθλητικής εκδήλωσης τοπικού χαρακτήρα.
13.2 Λοιπές ενέργειες
Επιπλέον η Αστυνομική ή Λιμενική Αρχή συμβάλλει:
α) Στον καθορισμό του βαθμού Επικινδυνότητας των Αθλητικών Εκδηλώσεων με αντίστοιχη διαβάθμιση των μέτρων ασφάλειας, σε συνεργασία με την ΔΕΑΒ.
β) Στην σύγκλιση σύσκεψης όλων των εμπλεκομένων φορέων, την οποία ακολουθεί έκδοση σχετικής Απόφασης για την αθλητική εκδήλωση. Η παραπάνω σύσκεψη συγκαλείται και υπό το αρμόδιο αθλητικό εισαγγελέα.
γ) Στη ρύθμιση θεμάτων διάθεσης εισιτηρίων & συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων.
δ) Στη συλλογή πληροφοριών και στην αξιοποίησή τους κατά τον στο σχεδιασμό των μέτρων ασφάλειας.
13.3 Βαθμός Επικινδυνότητας Αθλητικών Εκδηλώσεων − Εκδηλούμενα μέτρα ασφάλειας.
Τόσο ο βαθμός επικινδυνότητας κάθε αγώνα που καθορίζεται από τη ΔΕΑΒ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της του άρθρου 41α παρ 3 περ. δ − ζ του ν. 2725/1999 όσο και η διαβάθμιση της ανάπτυξης των αντίστοιχων αστυνομικών μέτρων διαμορφώνονται στη βάση κάθε φορά συγκεκριμένων κριτηρίων.
Τα κριτήρια για τη διαβάθμιση της επικινδυνότητας του αγώνα και των αντίστοιχων αστυνομικών μέτρων είναι ιδίως η βαθμολογική κρισιμότητα του αγώνα, οι διαμορφωθείσες συγκυρίες την χρονική φάση αυτή, η επικρατούσα κατάσταση και η ένταση αντιπαλότητας των οπαδών των ομάδων, το ιστορικό εκνόμων ενεργειών σε αντίστοιχους αγώνες στο παρελθόν, οι διαθέσιμες πληροφορίες, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο ή πληροφορία που ανάλογα με τις περιστάσεις θα μπορούσε να αξιολογηθεί από τη ΔΕΑΒ, ως σημαντικό για την ομαλή τέλεση του αγώνα.
Από αστυνομικής πλευράς ο βαθμός επικινδυνότητας του αγώνα μπορεί να διαβαθμισθεί και ανάλογα με την δυνατότητα λήψης μέτρων αστυνόμευσης του συγκεκριμένου αγώνα λαμβανομένων υπ΄ όψιν και των λοιπών αστυνομικών υποχρεώσεων και συγκυριών της δεδομένης χρονικής στιγμής. Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΑΒ οφείλει να ενημερώνει εγκαίρως την αστυνομική αρχή για το βαθμό της επικινδυνότητας του αγώνα, όπως και αντιστρόφως η αστυνομική αρχή τη ΔΕΑΒ για τυχόν πληροφορίες ή άλλα στοιχεία που αφορούν την αποτελεσματική αστυνόμευση του αγώνα.
Ανάλογη με τον βαθμό επικινδυνότητας κάθε αγώνα είναι και η διαβάθμιση της ανάπτυξης των αστυνομικών μέτρων σε συνήθη, αυξημένα και έντονα.
α) Στα συνήθη αστυνομικά μέτρα διατίθεται η απαιτούμενη αστυνομική δύναμη και προσδιορίζεται ο ελάχιστος αριθμός Ι.Ε.Π.ΥΑ. Απεικονίζονται με κίτρινη χρωματική ένδειξη.
β) Στα αυξημένα αστυνομικά μέτρα διατίθεται αυξημένη αστυνομική δύναμη σύμφωνα με την κλιμάκωση και προσδιορίζεται ο ελάχιστος αριθμός Ι.Ε.Π.ΥΑ. Απεικονίζονται με πορτοκαλί χρωματική ένδειξη.
γ) Στα έντονα αστυνομικά μέτρα διατίθεται η μέγιστη αστυνομική δύναμη και προσδιορίζεται ο ελάχιστος αριθμός Ι.Ε.Π.ΥΑ. Απεικονίζονται με κόκκινη χρωματική ένδειξη.
Ο ελάχιστος αριθμός Ι.Ε.Π.Υ.Α. προσδιορίζεται ανά επίπεδο ως ακολούθως :
ΣΥΝΗΘΗ: 1 : 200 Θεατές
ΑΥΞΗΜΕΝΑ: 1 : 100 Θεατές
ΕΝΤΟΝΑ: 1 : 80 Θεατές
Οι αστυνομικές δυνάμεις αναπτύσσονται ανά επίπεδο επικινδυνότητας. Τα συνήθη αστυνομικά μέτρα λαμβάνονται υποχρεωτικά σε κάθε αγώνα. Τα έντονα μέτρα κλιμακώνονται και λαμβάνονται κατόπιν σχετικής απόφασης. Όλες οι διεθνείς διοργανώσεις απαιτούν την ανάπτυξη Αυξημένων αστυνομικών μέτρων. Οι αθλητικές διοργανώσεις που χαρακτηρίζονται ως «ντέρμπι» απαιτούν την ανάπτυξη εκ των προτέρων Έντονων αστυνομικών μέτρων.
Η φάση αυτή αποτελείται από μια σειρά διαφορετικών επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, συνδεόμενων με τις δραστηριότητες όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και Φορέων (Αρχές Ασφάλειας, Διοργανώτρια Αρχή, Ομοσπονδία, Αθλητικά Σωματεία κ.λπ.), προ, κατά τη διάρκεια και μετά την τέλεση αθλητικής εκδήλωσης, σύμφωνα με το παρόν επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο λειτουργεί ως πρότυπο δυναμικής προσέγγισης των δεδομένων ασφαλείας για κάθε αθλητική εγκατάσταση και για κάθε εμπλεκόμενο φορέα, έχει ανάλογη εφαρμογή σε όλες τις κατηγορίες αθλητικών εκδηλώσεων, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται υπόψη όλα τα προαπαιτούμενα της αντίστοιχης κατηγορίας αθλητικής εκδήλωσης.
14.1 Προσδιορισμός κινδύνων
14.1.1 Γενική αναφορά κινδύνων
Ως σημαντικότεροι κίνδυνοι για μία αθλητική εκδήλωση σε μία αθλητική εγκατάσταση, αναφέρονται ενδεικτικά οι κατωτέρω:
α) Βίαιες επιθέσεις
β) Ταραχές
γ) Αντικοινωνική συμπεριφορά.
δ) Αναρτήσεις πανό διαμαρτυρίας.
ε) Τμηματική αναγραφή συνθημάτων – διαμαρτυριών σε φανέλες – μπλουζάκια θεατών, μη εμφανή κατά την είσοδο, με στόχο συνεννοούμενοι στους χώρους των θεατών, δημοσιοποιήσουν το σκοπό τους.
στ) Φυσικές καταστροφές.
ζ) Βλάβες – διακοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
η) Φθορές και υλικές ζημίες σε υποδομές της εγκατάστασης.
θ) Παράνομη παρείσφρηση.
ι) Ιατρικά ατυχήματα.
ια) Πυρκαγιές σε μόνιμες και προσωρινές υποδομές της αθλητικής εγκατάστασης.
ιβ) Επίσης κίνδυνοι όπως το Οργανωμένο και το Κοινό έγκλημα, ει δυνατόν να επηρεάσουν την ασφαλή τέλεση μιας αθλητικής εκδήλωσης σε μια αθλητική εγκατάσταση.
14.1.2. Ανάλυση Κινδύνων και προσδιορισμός τρωτότητας της αθλητικής εγκατάστασης (Μελέτη Τρωτότητας)
Οι κίνδυνοι για κάθε συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση αναλύονται με ειδική μελέτη τρωτότητας αυτής. Η Μελέτη Τρωτότητας είναι πολυσύνθετη διαδικασία και απαιτεί τη συμμετοχή του μελετητή της αθλητικής εγκατάστασης, των εκπροσώπων των αρχών ασφάλειας, του διοργανωτή της αθλητικής εκδήλωσης και του διαχειριστή της αθλητικής εγκατάστασης και γίνεται με πρωτοβουλία της Αστυνομικής ή Λιμενικής Αρχής.
α)Η εκπόνηση κάθε Σχεδίου Ασφάλειας οιασδήποτε αθλητικής Εγκατάστασης («ανοικτού» ή «κλειστού» τύπου) προυποθέτει την Μελέτη Τρωτότητας αυτής. Εφόσον από τον έλεγχο τρωτότητας της αθλητικής εγκατάστασης προκύπτουν σοβαρά στοιχεία τρωτότητας, επιβάλλονται αυξημένα μέτρα στον σχεδιασμό ασφαλείας και ανάλογη προσαρμογή των δυνάμεων και μέσων ασφαλείας. Με την μελέτη τρωτότητας επιτυγχάνεται η αναγνώριση, ο εντοπισμός και η καταγραφή των σημείων ή περιοχών μιας αθλητικής Εγκατάστασης, τα οποία εμφανίζουν αδυναμίες σε σχέση με την προστασία/ασφάλειά της και παρέχεται μέσω αυτών η δυνατότητα να πληγεί η εγκατάσταση από ηθελημένη ή μη ανθρώπινη ενέργεια ή παράληψη ή φυσικό παράγοντα, με ανεπιθύμητα γεγονότα και αποτελέσματα. Οι αδυναμίες αυτές, σε συνάρτηση με τον τρόπο δράσης του ανθρώπινου ή φυσικού παράγοντα, αποτελούν τα βασικά στοιχεία αναγνώρισης των κινδύνων και απειλών που μπορεί να εκδηλωθούν. Περαιτέρω, με την μελέτη τρωτότητας επιδιώκεται και η συνάρτηση των παραπάνω αναγνωρισμένων κινδύνων ή απειλών με τις πιθανότητες εκδήλωσής τους και τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν.
β) Η μελέτη τρωτότητας περιλαμβάνει:
1) Τα στοιχεία και δεδομένα που αφορούν αυτή καθ’ αυτή την Εγκατάσταση, καθώς και την πέριξ αυτής περιοχή (πληροφοριακά στοιχεία – δεδομένα).
2) Την αναγνώριση, τον εντοπισμό και την καταγραφή των σημείων ή περιοχών της Εγκατάστασης, τα οποία εμφανίζουν αδυναμίες σε σχέση με την προστασία ή την ασφάλειά της.
3) Τους αναγνωρισθέντες κινδύνους, τη διαβάθμιση των απειλών, τα πιθανά σενάρια εκδήλωσης, καθώς και τις επιπτώσεις ή τις συνέπειες που θα έχουν.
4) Τις προτάσεις αντίδρασης για την αντιμετώπιση ή την εξάλειψη των απειλών που έχουν ήδη καταγραφεί.
γ) Για την εκπόνηση της μελέτης τρωτότητας απαιτούνται κατ’ ελάχιστον τα εξής:
1) Χωροθέτηση της Εγκατάστασης (τοπογραφικά – γεωγραφικά – οικονομοτεχνικά).
2) Πλήρης και σαφής περιγραφή της εγκατάστασης (δομή – αποστολή).
3) Σχέδια κατασκευής της Εγκατάστασης (αρχιτεκτονικά – μηχανολογικά – ηλεκτρολογικά – ηλεκτρονικά – τεχνικών υποδομών πάσης φύσεως – επιμέρους λειτουργιών).
4) Προσδιορισμός ζωνών Εγκατάστασης, αναφορικά με τη θέση της στο συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο. Λεπτομερής περιγραφή των ζωνών αυτών, καθώς και αναγνώριση κινδύνων ή απειλών ανά ζώνη.
5) Προσδιορισμός των επιμέρους τομέων της Εγκατάστασης, καθώς και αναγνώριση κινδύνων − απειλών ανά τομέα.
6) Σενάρια εκδήλωσης πιθανών απειλών, κατά ζώνη και τομέα της Εγκατάστασης, καθώς και προτάσεις πρόληψης ή αντιμετώπισής των.
7) Προσδιορισμός των κρίσιμων σημείων ανά ζώνη:
Εντοπίζονται και καταγράφονται τα σημεία που βρίσκονται σε υπερκείμενη θέση, από τα οποία εύκολα είναι δυνατή η προσβολή της Εγκατάστασης.
δ) Οι ζώνες της Εγκατάστασης που δημιουργούνται για τον καλύτερο εντοπισμό − καταγραφή και ανάλυση των ευπαθών σημείων αυτής, είναι:
1) Ζώνη Περιβάλλοντος Χώρου Εγκατάστασης (αστική, ημιαστική, αγροτική περιοχή)
2) Ζώνη Εγγύς Περιοχής Εγκατάστασης (αστική, ημιαστική, αγροτική περιοχή)
3) Ζώνη πρόσβασης εγκατάστασης (πύλες πρόσβασης – κοινόχρηστοι χώροι − χώροι στάθμευσης)
4) Ζώνη λειτουργικών υποδομών εγκατάστασης (λειτουργικές υποδομές, θέσεις επισήμων – θεατών – Μ.Μ.Ε.)
5) Αγωνιστικός χώρος (χώρος αθλητικών εκδηλώσεων – χώροι παραμονής αθλητών)
14.2 Στρατηγική Ασφαλούς Περιβάλλοντος
Κατά την επιχειρησιακή περίοδο, οι αρμόδιες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και Φορείς, μεριμνούν για τη διεξαγωγή της αθλητικής εκδήλωσης σε ένα ασφαλές προστατευμένο περιβάλλον για:
α) Την αποτροπή εκδήλωσης συμβάντων.
β) Την ταχεία ανταπόκριση σε οποιοδήποτε συμβάν προκύψει, με τη διάθεση των κατάλληλων πόρων.
γ) Την κατάλληλη διαχείριση των επιπτώσεων των συμβάντων.
14.2.1 Στρατηγική Πρόληψης: Αποτροπή Εκδήλωσης Συμβάντων.
Η πρόληψη ξεκινά με το πρόγραμμα πληροφοριών. Κατά την κρίσιμη περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι αρμόδιες Υπηρεσίες πληροφοριών θα καταβάλουν προσπάθεια για το προσδιορισμό οποιασδήποτε απειλής σχετίζεται με τις εκδηλώσεις. Οι πληροφορίες που θα συλλέγονται, θα συμπληρώνονται με συγκεκριμένες αξιολογήσεις του κινδύνου για την εγκατάσταση και τις επηρεαζόμενες περιοχές από τη εκδήλωση. Το αστυνομικό προσωπικό, η ανάπτυξη των δυνάμεων και τα μέτρα ελέγχου των προσβάσεων στις εγκαταστάσεις διεξαγωγής των εκδηλώσεων θα βασίζονται
στις αξιολογήσεις αυτές.
14.2.2. Στρατηγική Ανταπόκρισης: Άμεση ανταπόκριση με τη διάθεση κατάλληλων πόρων.
Το αστυνομικό προσωπικό θα αναπτύσσεται σε θέσεις − κλειδιά στις εγκαταστάσεις και στις αστικές περιοχές που επηρεάζονται από τους επισκέπτες των αθλητικών εκδηλώσεων. Το αστυνομικό προσωπικό θα διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό και θα του παρέχεται η απαιτούμενη υποστήριξη, για να εκτελέσει το έργο που θα του ανατεθεί. Η ανταπόκριση θα συντονίζεται μέσω του ισχύοντος συστήματος διαχείρισης συμβάντων.
14.2.3. Στρατηγική Διαχείρισης επιπτώσεων: Υφιστάμενες Δομές και Διαδικασία.
Οι επιπτώσεις των συμβάντων θα διαχειρίζονται σύμφωνα με τις υπάρχουσες δομές και διαδικασίες.
14.3 Επιχειρησιακή Ανταπόκριση
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες κατά την ανάπτυξη − εξέλιξη του επιχειρησιακού προγράμματος, εξασφαλίζουν:
α) Ασφαλείς και προστατευμένες αθλητικές εγκαταστάσεις.
β) Ασφαλείς διαδρομές άφιξης αθλητικών αποστολών − παραγόντων και φιλάθλων.
γ) Επιτήρηση και έλεγχο της κυκλοφορίας στους βασικούς οδικούς άξονες, στην περιβάλλουσα περιοχή των αθλητικών εγκαταστάσεων και στην αστική περιοχή, για να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική ροή της κυκλοφορίας των οχημάτων των αθλητικών αποστολών − παραγόντων και των πεζών θεατών.
δ) Την απαίτηση να ελέγχονται όλοι όσοι εισέρχονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις, για να εξασφαλιστεί ότι δεν εισάγονται σε αυτή απαγορευμένα και μη επιτρεπόμενα αντικείμενα.
ε) Αυξημένα μέτρα ασφάλειας, στις ευαίσθητες περιοχές των αθλητικών εγκαταστάσεων.
στ) Αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας των αρμοδίων Υπηρεσιών ασφάλειας για τη διαχείριση των οργανωμένων φιλάθλων κατά τις προγραμματισμένες και μη μετακινήσεις τους.
ζ) Την εξασφάλιση συνεργασίας με τους υπεύθυνους ασφαλείας αγώνων.
η) Τη συγκρότηση ομάδας συντονισμού ασφάλειας της αθλητικής εκδήλωσης, αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων της εκδήλωσης.
14.4. Πλαίσιο Λειτουργίας των Επιχειρήσεων Ασφαλείας
14.4.1 Επιχειρησιακό χρονοδιάγραμμα
Οι βασικές ημερομηνίες για τις επιχειρήσεις ασφάλειας είναι:
α) Ημερομηνία και ώρα 1ης εκδήλωσης για θέματα ασφάλειας:
β) Ημερομηνία και ώρα 2ης εκδήλωσης για θέματα ασφάλειας:
γ) Ημερομηνία και ώρα άφιξης της φιλοξενούμενης ομάδας:
δ) Ημερομηνία και ώρα άφιξης των διαιτητών και βοηθών διαιτητών της αθλητικής εκδήλωσης:
ε) Ημερομηνία και ώρα ενδελεχούς έρευνας της αθλητικής εγκατάστασης για θέματα ασφάλειας:
στ) Ημερομηνία και ώρα «κλειδώματος» της αθλητικής εγκατάστασης:
ζ) Ημερομηνία και ώρα έναρξης φύλαξης της αθλητικής εγκατάστασης:
η) Ημερομηνία και ώρα ανοίγματος των θυρών της αθλητικής εγκατάστασης:
θ) Ημερομηνία και ώρα έναρξης της αθλητικής εκδήλωσης:
ι) Χρόνος αποδέσμευσης των δυνάμεων ασφαλείας (με την αποχώρηση όλων των θεατών – παραγόντων):
Το επιχειρησιακό χρονοδιάγραμμα συμπληρώνεται κατά περίπτωση με τις απαραίτητες προσθήκες των πληροφοριών που απαιτούνται ή διαβιβάζονται αρμοδίως.
14.4.2 Επιχειρησιακές ενέργειες
Στη φάση αυτή διενεργείται μια σειρά διαφορετικών επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, συνδεομένων με τις δραστηριότητες όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και Φορέων (Αρχές Ασφάλειας, Διοργανώτρια Αρχή, Ομοσπονδία, κ.λπ.) ως ακολούθως:
α) Ενδελεχής έρευνα των χώρων της αθλητικής εγκατάστασης και «κλείδωμα» αυτής με κλιμακούμενη εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου ασφάλειάς της.
β) Πλήρης εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου ασφάλειας της αθλητικής εγκατάστασης. Ανάπτυξη των πόρων ασφάλειας (προσωπικού, τεχνολογικού εξοπλισμού και μέσων).
γ) Μετά το πέρας της αθλητικής εκδήλωσης, κλιμακούμενη λήξη των επιχειρήσεων ασφαλείας. Αποδέσμευση των πόρων ασφάλειας.
14.5. Οργάνωση των Επιχειρήσεων Ασφαλείας
14.5.1 Σκοπός των Επιχειρήσεων Ασφαλείας
Σκοπός των Επιχειρήσεων Ασφαλείας είναι η παρεμπόδιση, ο εντοπισμός και η απόκρουση οποιασδήποτε πιθανής εγκληματικής ενέργειας στους προσδιοριζόμενους χώρους των αθλητικών εκδηλώσεων και στις περιοχές που επηρεάζονται από το γεγονός αυτό.
Η εφαρμογή μέτρων διαχείρισης απειλής (πρόληψη και αντιμετώπιση) στους προσδιοριζόμενους χώρους και στην ευρύτερη αστική περιοχή, θεωρείται κρίσιμη όσον αφορά την επιχειρησιακή επιτυχία. Τα μέτρα διαχείρισης της απειλής, περιγράφονται στα επιμέρους επιχειρησιακά σχέδια ασφαλείας.
14.5.2 Επιμέρους Επιχειρησιακά Σχέδια Ασφαλείας ειδικών δράσεων.
Οι Επιχειρήσεις Ασφαλείας των αθλητικών εκδηλώσεων χωρίζονται σε τέσσερα (4) επιμέρους σχέδια ειδικών δράσεων, τα οποία επιτελούν διαφορετικές επιχειρήσεις και λειτουργίες ασφάλειας.
Τα επιμέρους επιχειρησιακά σχέδια ασφαλείας, είναι τα εξής:
α) Σχέδιο Προστασίας – συνοδείας αθλητικών αποστολών, το οποίο συντάσσεται με μέριμνα της αρμόδιας αστυνομικής αρχής της αθλητικής εγκατάστασης που θα διεξαχθεί η αθλητική εκδήλωση
β) Σχέδιο Διαχείρισης κυκλοφορίας, το οποίο συντάσσεται με μέριμνα της αρμόδιας Υπηρεσίας Τροχαίας
γ) Σχέδιο Διαχείρισης οργανωμένων οπαδών, το οποίο (συντάσσεται με μέριμνα της αρμόδιας αστυνομικής αρχής της αθλητικής εγκατάστασης που θα διεξαχθεί η αθλητική εκδήλωση
δ) Σχέδιο Αθλητικής εγκατάστασης το οποίο συντάσσεται με μέριμνα της αρμόδιας αστυνομικής αρχής για την αθλητική εγκατάσταση που θα διεξαχθεί η αθλητική εκδήλωση
Ειδικότερα, ως προς την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ασφάλειας Αθλητικής Εγκατάστασης λαμβάνονται υπόψη τ’ ακόλουθα, τα οποία και απεικονίζονται σε ειδικό διάγραμμα που επισυνάπτεται κάθε φορά ως παράρτημα του Σχεδίου:
Ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των μέτρων σε συνήθη, αυξημένα και έντονα, δημιουργούνται ζώνες ανάσχεσης − ελέγχου ασφαλείας εξωτερικά της αθλητικής εγκατάστασης ως εξής:
Α΄ Ζώνη Ανάσχεσης (1ο σημείο ελέγχου) − Έντονα Μέτρα
Στη ζώνη αυτή πραγματοποιείται οπτικός έλεγχος των προσερχομένων θεατών για την εξακρίβωση κατοχής εισιτηρίου της αθλητικής εκδήλωσης (ηλεκτρονικό εισιτήριο). Τα σημεία ανάσχεσης καθορίζονται σύμφωνα με τις ροές των θεατών, οι οποίοι φθάνουν στην αθλητική εγκατάσταση πεζοί ή με τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Τα σημεία αυτά προσδιορίζονται φυσικά ή τεχνικά με τη χρήση «BAR GATE» (κινητή περίφραξη) ή μέσω ανθρώπινης αλυσίδας.
Β΄ Ζώνη Ανάσχεσης (2ο σημείο ελέγχου) − Αυξημένα Μέτρα
Στη ζώνη αυτή πραγματοποιείται ταυτοποίηση ηλεκτρονικού εισιτηρίου και θεατή. Τα σημεία αυτά προσδιορίζονται εγγύς της αθλητικής εγκατάστασης και πλησίον της νοητής ή φυσικής περίφραξης.
Γ΄ Ζώνη Εισόδου (3ο σημείο ελέγχου) − Συνήθη Μέτρα
Στη ζώνη αυτή πραγματοποιείται σωματική έρευνα των θεατών και έλεγχος «check in» εισιτηρίων, μέσω του συστήματος ακύρωσης. Τα σημεία αυτά προσδιορίζονται μπροστά από τις θύρες εισόδου της αθλητικής εγκατάστασης «τουρνικέ».
Προσδιορίζονται επίσης τα σημεία εισόδου των αθλητών και οι χώροι και οι χώροι στάθμευσης των οχημάτων των θεατών. Ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των μέτρων σε συνήθη, αυξημένα και έντονα, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της αθλητικής εγκατάστασης και της αθλητικής εκδήλωσης, η αστυνομική δύναμη και το προσωπικό Ι.Ε.Π.Υ.Α. διατίθενται σε προκαθορισμένα σημεία (τομείς και υποτομείς) σύμφωνα με τις αρμοδιότητες ενός εκάστου.
14.5.3 Ενότητες Ειδικών Δράσεων
Στις επιχειρήσεις ασφαλείας των αθλητικών εκδηλώσεων, θα πρέπει να προβλεφθούν δράσεις που θα υποστηρίζουν τις ακόλουθες ενότητες:
α) Διαχείρισης πληροφοριών ποδοσφαίρου ή καλαθοσφαίρισης ή πετοσφαίρισης.
β) Επικοινωνιακής πολιτικής Ασφάλειας.
γ) Διαχείρισης πλήθους/εκκένωσης εγκαταστάσεων/Μελέτης Πυρασφάλειας.
δ) Αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών υγείας.
14.6. Δυνάμεις Ασφαλείας
14.6.1 Καθορισμένες δυνάμεις ασφαλείας
Οι καθορισμένες αστυνομικές δυνάμεις των επιχειρήσεων ασφαλείας στις αθλητικές εκδηλώσεις υποστηρίζονται, όπου τούτο προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο, από Ιδιωτικό Προσωπικό παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας, σύμφωνα με τους ρόλους, τις αρμοδιότητες και τα συγκεκριμένα καθήκοντα.
1.6.2 Υποστηρικτικές δυνάμεις Ασφαλείας
Οι επιχειρήσεις ασφαλείας στις αθλητικές εκδηλώσεις θα υποστηρίζονται από τα τμήματα πρόληψης οργανωμένης αθλητικής βίας, αθλητικούς αστυνομικούς συνδέσμους και από άλλους Φορείς ασφαλείας, όπως το Π.Σ., καθώς και το Ε.Κ.Α.Β.
14.6.3 Εφεδρικές δυνάμεις ασφαλείας.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίζονται εφεδρικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση απροόπτων και έκτακτων καταστάσεων ασφάλειας που μπορεί να προκύψουν στις αθλητικές εκδηλώσεις και στην ευρύτερη περιοχή αυτών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της αθλητικής εκδήλωσης και ιδίως κατά τις αφιξοαναχωρήσεις και τις μη προγραμματισμένες μετακινήσεις των οργανωμένων φιλάθλων.
14.7. Κατευθυντήριες Γραμμές Επιχειρήσεων Ασφαλείας
14.7.1 Σχεδιασμός επιχειρήσεων ασφάλειας
Οι συγκεκριμένες απαιτήσεις επιχειρησιακής ασφάλειας, είναι:
α) Διοίκηση και συντονισμός όλου του καθορισμένου προσωπικού ασφάλειας της αθλητικής εκδήλωσης.
β) Εποπτεία και έλεγχος της εκτέλεσης των καθηκόντων γενικής αστυνόμευσης και ασφάλειας στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στην περιβάλλουσα περιοχή τους.
γ) Αποτελεσματική διαχείριση του πλήθους (θεατών) κατά την προσέλευση – παραμονή στους χώρους των αθλητικών εγκαταστάσεων και κατά την αποχώρησή του.
δ) Εντοπισμός, αποτροπή και αντιμετώπιση όλων των περιστατικών που σχετίζονται με θέματα ασφάλειας, με το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στην ομαλή διεξαγωγή της αθλητικής εκδήλωσης.
ε) Εγγύηση ότι όλο το προσωπικό που θα συμμετέχει στην υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων, θα λάβει την κατάλληλη ενημέρωση σχετικά με τους ρόλους και τις αρμοδιότητές του, σε σχέση με την υπηρεσία που θα εκτελέσει στη συγκεκριμένη αθλητική εκδήλωση.
στ) Διασφάλιση της πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού από την προηγούμενη ημέρα της αθλητικής εκδήλωσης.
ζ) Ενδελεχής έρευνα των αθλητικών εγκαταστάσεων «κλείδωμα» και φρούρηση αυτών, σύμφωνα με τις ειδικότερες οδηγίες.
14.7.2 Ειδικές ρυθμίσεις Επιχειρησιακού Σχεδιασμού:
Κατά τον σχεδιασμό λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:
α) Ρύθμιση της κυκλοφορίας περιμετρικά του χώρου των εκδηλώσεων.
β) Έκδοση αποφάσεων προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, εφόσον απαιτείται.
γ) Αναγνώριση δρομολογίων, κυρίων και εναλλακτικών, κίνησης επισήμων προσώπων και οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
δ) Αναγνώριση – καταγραφή και φύλαξη (φρούρηση ή επιτήρηση) των επισφαλών σημείων της αθλητικής εγκατάστασης.
ε) Προσδιορισμός των σημείων στάθμευσης οχημάτων επισήμων προσώπων και λοιπών οχημάτων, φιλάθλων, κ.λπ.
στ) Πρόβλεψη διάθεσης οχημάτων συνοδευτικής ασφάλειας.
ζ) Πρόβλεψη γερανοφόρου οχήματος.
η) Προσδιορισμός σημείων πρόσβασης επισήμων προσώπων και Α.Μ.Ε.Α.
θ) Προσδιορισμός σημείων και θυρών πρόσβασης (προελέγχων και ελέγχων) θεατών.
ι) Πρόβλεψη ειδικού χώρου ή ειδικού οχήματος (VAN) στα σημεία ελέγχου θεατών για ενδελεχή σωματική έρευνα, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
ια) Πρόβλεψη δυνάμεων ανάσχεσης, στα σημεία προελέγχου και ελέγχου θεατών.
ιβ) Συγκρότηση ομάδας/ων συλλήψεων.
ιγ) Συγκρότηση ομάδας/ων άμεσης ανταπόκρισης σε συμβάντα ασφάλειας.
ιδ) Πρόβλεψη διάθεσης οχημάτων για μεταφορά συλλαμβανόμενων/προσαγόμενων.
ιστ) Συγκρότηση ομάδας σύνταξης δικογραφιών.
ιζ) Συγκρότηση ομάδας φύλαξης προσαγομένων/κρατουμένων
ιη) Προσδιορισμός θέσεων εργασίας προσωπικού ασφάλειας περιμέτρου, με την τοποθέτηση σκοπών εσωτερικά ή και εξωτερικά της περίφραξης.
ιθ) Προσδιορισμός θέσεων παρατηρητών σε επίκαιρα σημεία, για κατόπτευση και άμεση ενημέρωση.
κ) Ανάπτυξη πεζών και εποχούμενων περιπολιών περιμετρικά των αθλητικών εγκαταστάσεων.
κα) Εντοπισμός − καταγραφή και φρούρηση − επιτήρηση ευπαθών σημείων (διείσδυση) στους χώρους των αθλητικών εγκαταστάσεων.
κβ) Εμφανής και αφανής, ενισχυμένη, αστυνομική παρουσία στους χώρους κίνησης και παραμονής θεατών.
κγ) Ενδελεχής έρευνα των αθλητικών εγκαταστάσεων, «κλείδωμα» αυτών και φύλαξη.
κδ) Καταγραφή θέσεων εργασίας (τομείς, υποτομείς, σημεία εκτέλεσης υπηρεσίας).
κστ) Προσδιορισμός των απαιτούμενων πόρων (ανθρωπίνου δυναμικού − υλικών και μέσων).
κζ) Πρόβλεψη εφεδρικών δυνάμεων.
κη) Μέτρα Διαχείρισης Απειλής.
κθ) Προσδιορισμός στολής εκτέλεσης υπηρεσίας, δημοσίων ειδών και ωραρίου εργασίας.
λ) Ονομαστικοποίηση των τομεαρχών, υποτομεαρχών και λοιπού προσωπικού, καθώς και έγκαιρη αναγνώριση των τομέων ευθύνης τους.
λα) Ο έλεγχος, για λόγους ασφαλείας, των προσερχομένων θεατών στην αθλητική εγκατάσταση εν όψει αθλητικής εκδήλωσης γίνεται με σωματική έρευνα από μέλος του Ιδιωτικού προσωπικού ασφάλειας του ίδιου
φύλου με το θεατή. Υποχρεωτικός σωματικός έλεγχος πραγματοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία, προσωπικό της οποίας παρίσταται στις θύρες εισόδου της
αθλητικής εγκατάστασης ή καλούνται ειδικά προς τούτο. Σε περίπτωση που προσερχόμενος θεατής αρνηθεί το σωματικό έλεγχο, η αστυνομική αρχή ή το Ιδιωτικό προσωπικό ασφάλειας, εφόσον έχει προηγηθεί άρνηση ελέγχου του από την αστυνομική αρχή κατά περίπτωση, δικαιούται να απαγορεύσει την είσοδό του στην αθλητική εγκατάσταση.
λβ) Η διάθεση τουλάχιστον μιας γυναίκας (αστυνομικού ή λιμενικού) σε κάθε τομέα ελέγχου εισόδου θεατών προκρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για τον σωματικό έλεγχο γυναικών.
λγ) Επάνδρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων με έμπειρο προσωπικό και επικεφαλής Ανώτερο Αξιωματικό.
λδ) Έγγραφη ενημέρωση των εκπροσώπων εμπλεκομένων Φορέων και Υπηρεσιών και εκπροσώπου Εισαγγελικής Αρχής, προκειμένου παρευρίσκονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της αθλητικής εγκατάστασης.
λε) Προστασία/επιτήρηση των διαιτητών, βοηθών διαιτητών και των παρατηρητών διαιτητών της αθλητικής εκδήλωσης.
λστ) Συνεργασία με τον εκπρόσωπο Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος.
λζ) Συνεργασία με τον υπεύθυνο λειτουργιών της αθλητικής εγκατάστασης.
λη) Προστασία/επιτήρηση των αποδυτηρίων των ομάδων, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό της φιλοξενούμενης ομάδας.
λθ) Επιτήρηση των χώρων στάθμευσης οχημάτων διαιτητών, ομάδων, θεατών, κ.λπ.
14.7.3 Χαρτογραφικά δεδομένα
Κάθε σχέδιο ασφαλείας συνοδεύεται από τα απαραίτητα χαρτογραφικά δεδομένα, τα οποία περιλαμβάνουν απεικόνιση των κρίσιμων υποδομών, των σημείων ελέγχου, των τουρνικέ, των περικλειομένων οδών, των σημείων αποβίβασης − επιβίβασης, των χώρων στάθμευσης, τις εισόδου των αθλητών κ.λπ., της αθλητικής εγκατάστασης, όπου θα διεξαχθεί η αθλητική εκδήλωση καθώς και η χαρτογραφική απεικόνιση της διάταξης των απαιτούμενων δυνάμεων και μέσων σύμφωνα με την διαβάθμιση επικινδυνότητας κάθε αθλητικής εκδήλωσης.
1. Η φάση αυτή αποτελείται από μια σειρά διαδικασιών και ενεργειών, με τις οποίες είτε δοκιμάζονται προ της υλοποίησης είτε αξιολογούνται μετά από αυτήν οι επί μέρους δράσεις των δύο προηγουμένων επιχειρησιακών
φάσεων, ιδίως, μέσω:
α) ασκήσεων ετοιμότητας (επί χάρτου και πραγματικών), μετά από προηγούμενη συνεργασία των εμπλεκομένων Φορέων, ορίζοντας σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
β) εκδήλωσης δοκιμαστικών αγώνων (sport events/Test). Η διοργανώτρια αρχή έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης sport events, ώστε να δοκιμαστεί στο σύνολό του ο σχεδιασμός, τα τεχνικά συστήματα, η οργάνωση και το ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να εντοπισθούν αδυναμίες, λάθη και παραλήψεις.
γ) αποτίμησης πραγματοποιούμενων αθλητικών εκδηλώσεων. Μετά από κάθε σοβαρό ή πολύ σοβαρό ή κρίσιμο περιστατικό ασφάλειας κατά τη τέλεση αθλητικής εκδήλωσης ει δυνατόν να ορίζεται διαδικασία αποτίμησης των επιχειρήσεων ασφαλείας.
2. Με την ανωτέρω διαδικασία αξιολογούνται:
α) Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και οι διαδικασίες που εφαρμόστηκαν.
β) Η αξιοπιστία, επάρκεια και επιχειρησιακή ικανότητα του προσωπικού και των μέσων.
γ) Η διυπηρεσιακή συνεργασία, ο συντονισμός και η συνεργασία των εμπλεκομένων Φορέων.
δ) Η επιτυχία των επί μέρους δράσεων και η διαπίστωση ανάγκης τυχόν βελτιώσεων.
ε) Η διοίκηση και η λήψη κρίσιμων αποφάσεων.
στ) Η ετοιμότητα και ικανότητα αντίδρασης του ανθρώπινου δυναμικού.
ζ) Τυχόν λάθη και παραλείψεις ή δυσλειτουργίες στην ανταπόκριση.
Δεν αξιολογούνται πρόσωπα, αλλά διαδικασίες.
Το πρώτο 15θήμερο του μήνα Ιουνίου έκαστου έτους πραγματοποιείται σε ετήσια βάση η διαδικασία αποτίμησης των επιχειρήσεων ασφαλείας, αρχικά σε περιφερειακό επίπεδο, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων Φορέων και στη συνέχεια το δεύτερο 15θήμερο του ιδίου μήνα, οι εκθέσεις αποτίμησης της περιφέρειας υποβάλλονται, ιεραρχικά, σε κεντρικό επίπεδο (Υπουργείο Πολιτισμού), όπου πραγματοποιείται η γενική αποτίμηση και προγραμματίζονται οι δράσεις της επόμενης αθλητικής περιόδου. Εφόσον ανακύψουν ανάγκες για καλύτερο συντονισμό μεταξύ δύο ή περισσοτέρων Φορέων, δύνανται να υπογράφονται σχετικά μνημόνια συνεργασίας.
Οι καλούμενες να εκπονήσουν σχέδια ασφαλείας υπηρεσίες ή φορείς στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού οφείλουν να ενεργούν εφαρμόζοντας το μοντέλο δράσης που απεικονίζεται στα παρακάτω δύο σχεδιαγράμματα (α) απεικόνισης ζωνών αποκλεισμού και ελέγχου και (β) δεδομένων μελέτης τρωτότητας αθλητικής εγκατάστασης.
Ο παρών Κανονισμός ισχύει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
The social partners body for health and safety at work