Συμπτώματα συμβατά με COVID-19
λιγότερο ειδικά συμπτώματα:
Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό (συνήθως 3-7 ημέρες).
Τρόποι μετάδοσης
Ο SARS-CoV-2, όπως όλοι οι ιοί, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο
Χρήσιμες διασυνδέσεις
Οργανισμός Υγείας (WHO)
https://www.who.int/health-topics/coronavirus#tab=tab_3
HSE
https://www2.hse.ie/conditions/coronavirus/symptoms.html
Symptoms of Coronavirus (CDC)
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/symptoms.html
Harvard Health Publishing – Harvard Medical School
https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/covid-19-basics
Ενδεχόμενο κρούσμα: Ασθενής που πληροί τα κλινικά κριτήρια.
Πιθανό κρούσμα: Ασθενής που πληροί τα κλινικά κριτήρια και ένα επιδημιολογικό κριτήριο ή άτομο που πληροί τα απεικονιστικά διαγνωστικά κριτήρια.
Επιβεβαιωμένο κρούσμα: Άτομο που πληροί τα εργαστηριακά κριτήρια.
Κλινικά κριτήρια
Ασθενής με ένα τουλάχιστον από τα κατωτέρω συμπτώματα:
Επιπρόσθετα λιγότερο ειδικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: κεφαλαλγία, φρίκια, μυαλγίες, καταβολή, έμετο και διάρροια.
Απεικονιστικά διαγνωστικά κριτήρια
Ακτινολογικά ευρήματα συμβατά με COVID-19.
Εργαστηριακά κριτήρια
Ανίχνευση νουκλεϊκού οξέος SARS-CoV-2 σε κλινικό δείγμα.
Επιδημιολογικά κριτήρια
Τουλάχιστον ένα από τα κατωτέρω επιδημιολογικά κριτήρια:
Επαφή κρούσματος
Ως «επαφή» κρούσματος λοίμωξης COVID-19 ορίζεται άτομο που είχε ιστορικό επαφής με κρούσμα COVID-19 εντός χρονικού διαστήματος που κυμαίνεται από 48 ώρες πριν την έναρξη συμπτωμάτων του κρούσματος έως και 14 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αν το κρούσμα COVID-19 δεν είχε συμπτώματα κατά τη διάγνωσή του, ως «επαφή» κρούσματος ορίζεται άτομο που είχε επαφή με το κρούσμα εντός χρονικού διαστήματος που κυμαίνεται από 48 ώρες πριν να ληφθεί το δείγμα το οποίο οδήγησε στην επιβεβαίωση του κρούσματος έως και 14 ημέρες μετά τη λήψη του δείγματος. Ο σχετιζόμενος με την έκθεση κίνδυνος λοίμωξης εξαρτάται από το επίπεδο έκθεσης, ο οποίος, με τη σειρά του, καθορίζει και την περαιτέρω διαχείριση των «επαφών» του κρούσματος.
Ανάλογα με το επίπεδο της έκθεσης, οι επαφές του κρούσματος κατηγοριοποιούνται σε:
1. Στενές επαφές (έκθεση υψηλού κινδύνου)
Ως στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 ορίζεται:
2. Επαφές (έκθεση χαμηλού κινδύνου)
Ως επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 ορίζεται:
Μεγαλύτερη διάρκεια επαφής συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης. Το όριο των 15 λεπτών έχει επιλεγεί αυθαίρετα για καθαρά πρακτικούς σκοπούς. Οι αρχές δημόσιας υγείας μπορεί, με βάση την εκτίμηση κινδύνου κατά περίπτωση, να εξετάσουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης και παρακολούθησης των επαφών, έτσι ώστε αυτή να περιλάβει και άτομα που είχαν μικρότερη διάρκεια επαφής με τον ασθενή με COVID-19.
Ειδικά για τους επαγγελματίες υγείας επισημαίνεται ότι η μερική λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας μπορεί να αυξήσει την έκθεση των επαγγελματιών υγείας και συνεπώς την αύξηση του κινδύνου.
ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/orismoi-kroysmatos-covid-19-kai-epafon-kroysmatos-covid-19/
Στην έννοια των ευπαθών ομάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας έναντι των συνεπειών μετάδοσης του COVID-19, για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου ογδόου της από 22.8.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 161), υπάγονται οι εξής κατηγορίες:
1.1. Άτομα υψηλού κινδύνου
1.1.1. Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
1.1.2. Άτομα με μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
1.1.3. Άτομα με διάγνωση νεοπλασίας, που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία.
1.1.4. Άτομα με αιματολογικές κακοήθειες (λευχαιμία, λέμφωμα, ή μυέλωμα) που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία.
1.1.5. Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια (κυστική ίνωση, σοβαρού βαθμού άσθμα, σοβαρού βαθμού χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια - ΧΑΠ, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις), που εμπίπτουν στην ακόλουθη ή και ισάξιας συμπτωματολογία: ασθενείς με άσθμα με 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος, παρά τη μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον ή παρουσίασαν 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο.
1.1.6. Άτομα με κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες ή δρεπανοκυτταρική αναιμία ή πολυμεταγγιζόμενα (μια ή περισσότερες μεταγγίσεις ανά μήνα).
1.1.7. Άτομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοειδών ή δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
1.1.8. Γυναίκες που κυοφορούν.
1.1.9. Άτομα με HIV λοίμωξη και CD4≤200/μL.
1.1.10. Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, ή και άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, που εμφανίζουν την ακόλουθη συμπτωματολογία: κλάσμα εξώθησης αριστεράς κοιλίας: <40%, ενεργό ισχαιμία του μυοκαρδίου, άνω του μετρίου βαθμού στένωση ή ανεπάρκεια μιτροειδούς ή αορτικής βαλβίδας, πνευμονική υπέρταση, ιστορικό πρόσφατης καρδιοχειρουργικής επέμβασης (προ τριμήνου), καθώς και οι μυοκαρδιοπάθειες, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία άλλης καρδιαγγειακής πάθησης.
1.1.11. Άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση.
1.2. Άτομα ενδιάμεσου κινδύνου
1.2.1. Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
1.2.2. Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, όπως προκύπτει από τις ακόλουθες ενδεικτικές τιμές: HbA1c του τελευταίου 3μήνου: ≥8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος ≥200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/μακρο αγγειακές επιπλοκές, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία.
1.2.3. Άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια (άσθμα, ΧΑΠ, εμφύσημα) που δεν εμπίπτουν στον ορισμό της βαριάς
πνευμονοπάθειας της παρ. 1.1.5.
1.2.4. Άτομα που παρουσιάζουν βαριές νευρολογικές/ νευρομυϊκές παθήσεις (σοβαρή νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, πολλαπλή σκλήρυνση υπό αγωγή, εγκεφαλική παράλυση).
1.2.5. Άτομα με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια (μη αντιροπούμενη κίρρωση).
1.2.6. Άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ>40).
1.2.7. Άτομα με ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση παρά τη μέγιστη αγωγή.
1.2.8. Άτομα που λαμβάνουν χρονίως χαμηλές δόσεις κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικό φάρμακο.
1.2.9. Άτομα με μεταμόσχευση, ή διάγνωση νεοπλασματικής νόσου την τελευταία πενταετία, που δεν εμπίπτουν στους όρους των παρ. 1.1.1 – 1.1.4.
Όταν ένα άτομο συγκεντρώνει περισσότερα του ενός κριτήρια της κατηγορίας ενδιάμεσου κινδύνου, τότε θεωρείται αυτόματα ότι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου.
Απαιτούμενα δικαιολογητικά
Η πιστοποίηση ότι ο εργαζόμενος ανήκει σε κάποια ομάδα υψηλού ή ενδιαμέσου κινδύνου γίνεται με αιτιολογημένη γνωμάτευση:
α) από τον θεράποντα ιατρό σχετικής ειδικότητας ή
β) από ιατρό σχετικής ειδικότητας Υγειονομικής Δομής
(δημόσια ή ιδιωτική) για περιπτώσεις ειδικών θεραπευτικών μεθόδων όπως χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και ανοσοθεραπεία.
Στην εν λόγω γνωμάτευση πρέπει να αναφέρεται επακριβώς η υπαγωγή του εργαζομένου σε μία από τις ανωτέρω περιπτώσεις του άρθρου 1.
Πηγή: ΦΕΚ 4011/18-9-2020 τΒ Καθορισμός έννοιας «ευπαθών ομάδων εργαζομένων» του ιδιωτικού τομέα και καθορισμός ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19
Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε με το εσωτερικό του αγκώνα.
Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός ≤ 37,6 °C, πονόλαιμος) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και παρακολουθούμε την υγεία μας.
Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή όταν τα ήπια συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 5 ημέρες ή εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα (ηλικιωμένα άτομα, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση, ανοσοανεπάρκεια) επικοινωνούμε άμεσα με ιατρό για αξιολόγηση.
Εάν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
Δεν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος (βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο).
Αποφεύγουμε χώρους συγχρωτισμού, επισκέψεις σε οικίες και παραμονή σε ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συγχρωτισμού.
Αποφεύγουμε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Αποφεύγουμε αυστηρά τις επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
Αποφεύγουμε αυστηρά την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ακολουθούμε αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας ή τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων).
https://eody.gov.gr/loimoxi-apo-to-neo-koronoio-covid-19-odigies-profylaxis-gia-to-koino
Υγιεινή των χεριών – Πληροφορίες για το κοινό
Η σημασία της υγιεινής των χεριών στην πρόληψη των λοιμώξεων σε χώρους παροχής φροντίδας
6 Βήματα για τη σωστή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών με πλύσιμο με νερό και σαπούνι
Τα 5 βήματα για την υγιεινή των χεριών
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος των χεριών (1)
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος των χεριών (2)
Υγιεινή χεριών και COVID-19
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος εφαρμογής του αλκοολούχου αντισηπτικού
Αποτελεσματικό πλύσιμο των χεριών (infographics)
Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι μάσκες δεν αντικαθιστούν τους άλλους πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας από την covid-19, όπως είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, το βήξιμο στον αγκώνα ή σε χαρτομάντηλο και η τήρηση απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου από τους άλλους.
Ακολουθούμε τις συμβουλές των αρμοδίων αρχών.
Πως χρησιμοποιώ τη μάσκα με ασφάλεια
COVID-19 – Οδηγίες για τη χρήση μάσκας από το κοινό (ΕΟΔΥ)
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: Χρήση της μάσκας προσώπου στην κοινότητα. Μείωση της μετάδοσης του COVID-19 από δυνητικά ασυμπτωματικά ή προσυμπτωματικά άτομα μέσω της χρήσης της μάσκας προσώπου 9 Απριλίου 2020
Συστάσεις προς κατασκευαστές για μέσα ατομικής προστασίας ματιών και προσώπου
Οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας
Οδηγίες για τη χρήση μάσκας από το κοινό
Χρήση μάσκας από το κοινό (infographics)
Τα εμβόλια σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Λειτουργούν με το να εκπαιδεύουν και να προετοιμάζουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού, το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να αναγνωρίζει και να μάχεται τους ιούς και τα βακτήρια που έχουν επιλεγεί. Αν ο οργανισμός εκτεθεί σε αυτά αργότερα, είναι έτοιμος να τα αναγνωρίσει και να τα καταστρέψει προλαμβάνοντας έτσι την ασθένεια.
Χρήσιμες διασυνδέσεις
Οδηγίες εμβολιασμού έναντι του ιού SARS-COV-2 (EOΔY)
Ευρωπαϊκή Πύλη Πληροφοριών Εμβολιασμού
https://vaccination-info.eu/el
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων
Αποκεντρωμένος οργανισμός της ΕΕ αρμόδιος για την επιστημονική αξιολόγηση, την εποπτεία και την παρακολούθηση της ασφάλειας των φαρμάκων στη ΕΕ
https://www.ema.europa.eu/en
Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων
Επιστημονικός οργανισμός της ΕΕ με αποστολή την ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης κατά των λοιμωδών νοσημάτων
https://www.ecdc.europa.eu/en
Δίκτυο Ασφαλείας Εμβολίων (VSN)
Το Δίκτυο Ασφαλείας Εμβολίων (VSN) είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο δικτυακών τόπων, που δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το οποίο παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες για την ασφάλεια των εμβολίων.
https://www.vaccinesafetynet.org/
Πληροφορίες και σύνδεσμοι προς τους δικτυακούς τόπους των μελών του VSN είναι διαθέσιμοι στην ακόλουθη διεύθυνση
https://www.vaccinesafetynet.org/vsn/network
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Covid-19 Εμβόλια
Δεν έχει τεκμηριωθεί ότι οι κλιματιστικές μονάδες αυτές καθεαυτές δεν λειτουργούν ως εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του ιού (για τον λόγο αυτό σε ένα σπίτι/γραφείο που οι διαμένοντες ή οι εργαζόμενοι είναι όλοι υγιείς δεν υφίσταται κίνδυνος μόλυνσης. Οι κλιματιστικές μονάδες ενδέχεται όμως υπό προϋποθέσεις να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση με μηχανικό τρόπο από άτομα που είναι ήδη φορείς. Ανάλογα με τον τύπο της μονάδας τα προτεινόμενα μέτρα ενδέχεται να διαφέρουν.
Εγκ. Δ1(δ)/ΓΠ οικ. 26635/2020 (ΦΕΚ /-- 23.4.2020) Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων
Εγκ. Δ1/ ΓΠοικ.32965/2020 (ΦΕΚ /-- 27.5.2020) Πρόληψη της νόσου των λεγεωνάριων στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19
Εγκ. Δ1(δ)/ΓΠ οικ.19957/2020 (ΦΕΚ /-- 20.3.2020) Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων στις Μονάδες Υγείας.
Οδηγίες προστασίας από αναπνευστική λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό
Λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 | Οδηγίες προφύλαξης για το κοινό
Λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 – Οδηγίες για ευπαθείς ομάδες
Συστάσεις εμβολιασμού ρουτίνας παιδιών κατά την περίοδο της πανδημίας
Επικαιροποίηση συστάσεων εμβολιασμού για παιδιά και ενήλικες κατά την περίοδο της πανδημίας SARS-CoV-2
Μέτρα καθαρισμού και απολύμανσης σε χώρους και επιφάνειες
Νέος κορωνοϊός Covid-19 – Οδηγίες για φροντίδα ύποπτου κρούσματος στο σπίτι
Οδηγίες για απομόνωση επαφών στο σπίτι
Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι
Οδηγίες προστασίας από τον κορωνοϊό για ΑΜΕΑ
Covid-19 και Καρκίνος/ Οδηγίες για νοσούντες
Πανδημία του COVID-19 Οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος για ασθενείς με ηπατικά νοσήματα
Επικαιροποιημένες Οδηγίες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας για την προστασία των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη από τον κορωνοϊό (Covid-19)
Οδηγίες για βρέφη, παιδιά και εφήβους με ύποπτη λοίμωξη από COVID-19
Μένουμε σπίτι, αλλά… μένουμε σωματικά δραστήριοι και τρεφόμαστε υγιεινά
Οδηγός διαχείρισης της ψυχικής οδύνης από τη νοσηλεία ή την απώλεια προσφιλούς ατόμου λόγω της πανδημίας COVID-19
Η Επιδημία του COVID-19 ως σοβαρή ψυχοπιεστική συνθήκη για την Τρίτη Ηλικία - Οδηγίες για ηλικιωμένους
Κορωνοϊός (COVID-19): Οδηγίες Ψυχολογικής Υποστήριξης των Πολιτών
Ψυχική διαχείριση της επιδημίας COVID-19 στο γενικό πληθυσμό
Σύντομος οδηγός για άτομα που βρίσκονται σε απομόνωση λόγω του κορωνοϊού (COVID-19)
Οδηγίες για παιδιά και οικογένειες για την αντιμετώπιση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού (COVID- 19)