Τροποποιήθηκε από :
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 31Α_1988 | 306.79 KB |
1. Τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου 1 του Ν. 1338/83 «Εφαρµογή του Κοινοτικού ∆ικαίου» (ΦΕΚ 34 Α/17.3.1983) όπως τροποποιήθηκε µε το άρθρο 6 του Ν. 1440/84 «Συµµετοχή της Ελλάδος στο Κεφάλαιο στα αποθεµατικά και στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο Κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητος Aνθρακος και Χάλυβος και του Οργανισµού Εφοδιασµού ΕΥΡΑΤΟΜ». (ΦΕΚ 70 Α/21.5.84).
2. Τις διατάξεις των άρθρων 29 και 36 και των παραγράφων 3 του άρθρου 1 και 2 του άρθρου 14 του Ν. 1568/85 «Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζοµένων» (ΦΕΚ 177/Α/18.10.85).
3. Τις διατάξεις του ν. 1558/85 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα» (ΦΕΚ 137/26.7.85 τ.Α').
4. Την Οδηγία του Συµβουλίου της 19ης Σεπτεµβρίου 1983 για την προστασία των εργαζοµένων από τους κινδύνους που οφείλονται στην έκθεσή τους στον αµίαντο κατά τη διάρκεια της εργασίας.
5. Την αριθ. Υ 1321/25.9.1987 απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισµός αρµοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Βιοµηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας Κωνσταντίνου Παπαναγιώτου» (ΦΕΚ 531/Β/30.9.1987).
6. Την αριθµ. Α 9211/∆ΙΟΝΟΣΕ 1737/3.12.87 Κοινή Απόφαση του Πρωθυπουργού και Υπουργού Εθνικής Οικονοµίας «Ανάθεση αρµοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Εθνικής Οικονοµίας» (ΦΕΚ 702/τ.Β/4.12.1987).
7. Την µε αριθµ. 10/4.5.87 γνώµη του Συµβουλίου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.
8. Την µε αριθµ. 522/1987 γνωµοδότηση του Συµβουλίου Επικρατείας µετά από πρόταση των Υπουργών Εργασίας, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναπληρωτή Υπουργού Βιοµηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και του Υφυπουργού Εθνικής Οικονοµίας, αποφασίζουµε:
1. Το παρόν Π.∆/γµα εφαρµόζεται σε επιχειρήσεις και εκµεταλλεύσεις ή τµήµατά τους του άρθρου 1 του νόµου 1568/85 «Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζοµένων», στις οποίες διενεργούνται εργασίες κατά τη διάρκεια των οποίων οι εργαζοµενοι εκτίθενται ή ενδέχεται να εκτεθούν σε αµίαντο.
Ως «αµίαντος» νοείται οποιοδήποτε από τα παρακάτω ινώδη πυριτικά ορυκτά:
-ακτινόλιθος αριθ. µητρώου 77536-66-6(*) του CHEMICAL ABSTRACT SERVICE (CAS),
-αµοσίτης ή γρυνερίτης αριθ. µητρώου 12172-73-5(*) του CAS,
-ανθοφυλλίτης αριθ. µητρώου 77536-67-5(*) του CAS,
-κροκιδόλιθος αριθ. µητρώου 12001-28-4 του CAS,
-τρεµολίτης αριθ. µητρώου 77536-68-6(*) του CAS,
-χρυσότιτλος αριθ. µητρώου 12001-29-5 του CAS,
και κάθε µίγµα που αποτελείται από ένα ή περισσότερα από αυτά.
2. Για την εφαρµογή του παρόντος Π.∆/τος επεκτείνεται ο ν. 1568/85 «Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζοµένων» στις επιχειρήσεις:
-εκρηκτικών υλών,
-καθαρά αλιευτικές,
-χερσαίων µεταφορών.
1. Οι εργοδότες των επιχειρήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 1, έχουν την υποχρέωση να προβούν στις πιο κάτω ενέργειες:
-µετρήσεις του αµίαντου στον αέρα του χώρου εργασίας (έλεγχος περιβάλλοντος).
-τήρηση γενικών µέτρων πρόληψης (τεχνικών και οργανωτικών).
-γενική ενηµέρωση των εργαζοµένων.
2. Οι µετρήσεις που αναφέρονται στην προηγούµενη παράγραφο αποσκοπούν στην εκτίµηση του κινδύνου για τους εργαζόµενους, οι οποίοι εκτίθενται σε αµίαντο κατά την εργασία τους. Τα αποτελέσµατα των µετρήσεων αυτών καθορίζουν το εύρος των µέτρων που θα ληφθούν στη συνέχεια σύµφωνα µε τις απαιτήσεις του άρθρου 6 του παρόντος Π.∆/τος.
3. Ο τόπος, ο χρόνος, το είδος των µετρήσεων κατά τον έλεγχο περιβάλλοντος και γενικά κάθε πρόβληµα που είναι δυνατόν να προκύψει ανάλογα µε τη φύση και τις συνθήκες εργασίας, αποτελεί αντικείµενο διαβούλευσης µεταξύ εργοδότη και της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας ή του αντιπροσώπου των εργαζοµένων, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν. 1568/85. Όπου δεν υπάρχει τέτοια επιτροπή ή αντιπρόσωπος η διαβούλευση γίνεται µε τους ίδιους τους εργαζόµενους.
4. Τα αποτελέσµατα των µετρήσεων κοινοποιούνται στην επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας ή στον αντιπρόσωπο για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας ή στους εργαζόµενους.
5. Η εκτίµηση του κινδύνου αναθεωρείται µε νέες µετρήσεις, όταν υπάρχουν λόγοι να θεωρηθεί ανακριβής ή όταν έχει γίνει ουσιαστική µεταβολή στην εργασία, που αναµένεται να επηρεάσει σηµαντικά την έκθεση των εργαζοµένων στον αµίαντο.
1. Η µέτρηση αµιάντου στον αέρα του χώρου εργασίας διενεργείται µε µέτρηση της έκθεσης κάθε εργαζόµενου σε αµίαντο. Έκθεση σε αµίαντο θεωρείται η έκθεση του εργαζόµενου σε αιωρούµενες στον
αέρα ίνες αµιάντου και εκφράζεται σε ίνες ανά κυβικό εκατοστόµετρο αέρα (ίνες/cm3 αέρα).
Για τη µέτρηση της έκθεσης σε αµίαντο «ίνα αµιάντου» θεωρείται κάθε σωµατίδιο µήκους τουλάχιστον πέντε µικροµέτρων (5µm) διαµέτρου µικρότερης των τριών µικροµέτρων (3µm) και σχέσεως µήκους προς διάµετρο µεγαλύτερης από 3:1.
2. Για τη µέτρηση του αµιάντου λαµβάνεται δείγµα από τον αέρα που εισπνέει ο εργαζόµενος (δειγµατοληψία). Το δείγµα αναλύεται για να καθορισθεί η ποσότητα του αµιάντου που περιέχει (ανάλυση) και να υπολογισθεί η έκθεση του εργαζόµενου σε αµίαντο.
Η δειγµατοληψία και ανάλυση των δειγµάτων γίνονται από κατάλληλα εκπαιδευµένο προσωπικό και µε κατάλληλα όργανα, σύµφωνα µε τις τεχνικές προδιαγραφές και τις οδηγίες που περιέχονται στο Παράρτηµα Ι αυτού του Π.∆/τος.
Η διάρκεια των δειγµατοληψιών πρέπει, λαµβάνοντας υπόψη και τις απαιτήσεις του σηµείου 5γ του Παραρτήµατος Ι, να επιτρέπει τον προσδιορισµό, άµεσα µε τη µέτρηση ή έµµεσα µε υπολογισµό, της µέσης χρονικά σταθµισµένης έκθεσης του εργαζόµενου σε αµίαντο για µια περίοδο αναφοράς 8 ωρών (µία βάρδια).
3. Όλες οι µετρήσεις πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικές της έκθεσης των εργαζοµένων σε αµίαντο στον αέρα και για το σκοπό αυτό γίνονται, κατά το δυνατόν, µε «ατοµικές» δειγµατοληψίες. Κατά τις µετρήσεις λαµβάνεται υπόψη η φύση των εργασιών που εκτελούνται καθώς επίσης και οι συνθήκες και η διάρκεια έκθεσης των εργαζοµένων.
4. Όταν υπάρχει οµάδα εργαζοµένων που εκτελούν τις ίδιες ή παρόµοιες εργασίες στον ίδιο χώρο και κάτω από τις ίδιες συνθήκες, τότε είναι δυνατόν να γίνει µέτρηση σε ένα (1) τουλάχιστον για κάθε δέκα (10) εργαζόµενους, που ανήκουν στην ίδια οµάδα, ώστε να εκτιµηθεί η έκθεσή του, η οποία θεωρείται ότι είναι ίδια και για τους υπόλοιπους εργαζόµενους.
Ο εργοδότης οφείλει να παίρνει όλα τα απαραίτητα οργανωτικά και τεχνικά µέτρα, ώστε να αποφεύγεται ή να ελαχιστοποιείται η έκθεση των εργαζοµένων σε αµίαντο, όσο είναι πρακτικά δυνατόν. Σε κάθε περίπτωση η έκθεση πρέπει να διατηρείται σε επίπεδο κατώτερο εκείνου, που ορίζεται από τις οριακές τιµές έκθεσης του άρθρου 12 του παρόντος, µε τη λήψη των κατάλληλων κάθε φορά προληπτικών µέτρων από τα αναφερόµενα παρακάτω:
Α.Γενικά µέτρα
1. Η ποσότητα αµιάντου που χρησιµοποιείται σε κάθε περίπτωση, πρέπει να περιορίζεται στην ελάχιστα αναγκαία ποσότητα. Ιδιαίτερα η χρήση του κροκιδόλιθου πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατόν, και να επιδιώκεται η αντικατάστασή του από άλλα υλικά λιγότερο επικίνδυνα, όσο αυτό είναι πρακτικά εφικτό.
2. Ο αριθµός των εργαζοµένων που εκτίθενται ή είναι δυνατόν να εκτεθούν σε αµίαντο καθώς και ο χρόνος έκθεσής τους πρέπει να περιορίζεται στα απολύτως αναγκαία όρια.
3. Κατ' αρχήν πρέπει να σχεδιάζονται µέθοδοι και διαδικασίες εργασίας ώστε να µην απελευθερώνεται σκόνη αµιάντου στην ατµόσφαιρα. Αν τούτο δεν είναι πρακτικά δυνατόν να επιτευχθεί, η σκόνη πρέπει να δεσµεύεται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο σηµείο εκποµπής της.
4. Ο αµίαντος ή µίγµατα που περιέχουν ελεύθερο αµίαντο πρέπει να αποθηκεύονται και να µεταφέρονται στους χώρους εργασίας, µέσα σε κατάλληλες κλειστές συσκευασίες, επισηµασµένες σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 15.
5. Ο χειρονακτικός χειρισµός του αµίαντου πρέπει να αποφεύγεται εκτός αν τούτο είναι αδύνατο από τη φύση της εργασίας, οπότε πρέπει να λαµβάνονται και ειδικά µέτρα ατοµικής προστασίας.
6. Απαγορεύεται η εφαρµογή του αµίαντου µε τη µέθοδο του ψεκασµού (SPRAY).
7. Όλα τα απορρίµµατα των εργασιών που περιέχουν αµίαντο πρέπει να συλλέγονται και να αποµακρύνονται από το χώρο εργασίας το συντοµότερο δυνατόν, µέσα σε κατάλληλες κλειστές συσκευασίες µε ειδική επισήµανση, σύµφωνα µε το άρθρο 15.
Β. Πρόσθετα τεχνικά µέτρα
1. Όσο είναι τεχνικά δυνατό οι διάφορες κατεργασίες ή χρήσεις του αµιάντου πρέπει να διενεργούνται µε υγρές µεθόδους, ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο η δηµιουργία και διασπορά σκόνης στο περιβάλλον.
2. Η αφαίρεση του αµιάντου ή των πρώτων υλών που περιέχουν ελεύθερο αµίαντο από τους σάκκους ή δοχεία συσκευασίας κατά την οποία είναι δυνατή η διασπορά του στο περιβάλλον, πρέπει να
διενεργείται, όσο είναι πρακτικά δυνατό σε κατάλληλα κλειστά τµήµατα µε ισχυρό τοπικό εξαερισµό, ώστε να αποφεύγεται η διαφυγή σκόνης στο περιβάλλον.
3. Ο αέρας που εισάγεται στους χώρους εργασίας, κατά τη λειτουργία συστήµατος γενικού εξαερισµού για την ανανέωση του αέρα του εργασιακού περιβάλλοντος, πρέπει να είναι κατά το δυνατόν απαλλαγµένος από ίνες αµιάντου, ώστε να αποφεύγεται η επιβάρυνση του εργασιακού περιβάλλοντος.
4. Η σκόνη αµίαντου που δεσµεύεται από τα συστήµατα εξαερισµού, πρέπει να συλλέγεται σε κλειστά συστήµατα φίλτρων και να µη διαχέεται στο εργασιακό περιβάλλον.
5. Όλα τα κτίρια, οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισµός που χρησιµοποιούνται για την αποθήκευση ή την κατεργασία του αµιάντου, πρέπει να καθαρίζονται και να συντηρούνται αποτελεσµατικά και τακτικά.
Ειδικότερα:
α) Ο καθαρισµός πρέπει να διενεργείται, όσο είναι πρακτικά δυνατό, µε κατάλληλο σύστηµα δηµιουργίας κενού ή άλλη κατάλληλη µέθοδο ώστε να αποτρέπεται η δηµιουργία και διασπορά σκόνης αµιάντου στο περιβάλλον.
β) Όταν τούτο δεν είναι πρακτικά δυνατό να εφαρµοσθεί, πρέπει οι εργαζόµενοι που εκτελούν τον καθαρισµό να είναι εφοδιασµένοι µε κατάλληλο ατοµικό προστατευτικό εξοπλισµό. Aλλοι εργαζόµενοι απαγορεύεται να υπάρχουν στο χώρο κατά τη διάρκεια του καθαρισµού.
Σε κάθε δραστηριότητα του άρθρου 1, ο εργοδότης πρέπει να λαµβάνει όλα τα µέτρα, ώστε οι εργαζόµενοι στην επιχείρηση να πληροφορούνται κατά την πρόσληψή τους και στη συνέχεια σε τακτικά χρονικά διαστήµατα γραπτά και προφορικά:
α) τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από την έκθεση σε αµίαντο,
β) τα µέτρα υγιεινής που πρέπει να τηρούνται στα οποία περιλαµβάνεται και η αποχή από το κάπνισµα,
γ) τις προφυλάξεις που πρέπει να λαµβάνονται όσον αφορά τη χρήση κατάλληλου ατοµικού προστατευτικού εξοπλισµού και ενδυµάτων,
δ) τα οργανωτικά, τεχνικά ή άλλα µέτρα που λήφθηκαν και αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε αµίαντο,
ε) τις διατάξεις αυτού του Π.∆/τος.
1. Αν από τις µετρήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 2 παρ. 2 διαπιστωθεί ότι, χωρίς τη χρήση ατοµικού προστατευτικού εξοπλισµού, η έκθεση των εργαζοµένων σε αµίαντο, µετρούµενη ή υπολογιζόµενη σαν µέση χρονικά σταθµισµένη τιµή για οκταωρη ηµερήσια εργασία, βρίσκεται σε επίπεδα ίσα ή µεγαλύτερα από:
-0,25 ίνες/CM3 για εργασίες µε καθηµερινή έκθεση σε αµίαντο ή
-µία αθροιστική δόση 15 ιονοηµερών/CM3 επί 3 µήνες για εργασίες µε αµίαντο που δεν επαναλαµβάνονται καθηµερινά οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση, εκτός των µέτρων του Κεφαλαίου Β' του παρόντος, να εφαρµόσουν και τα παρακάτω:
-γνωστοποίηση εργασιών
-τακτικό έλεγχο του περιβάλλοντος
-επίβλεψη της υγείας των εργαζοµένων
-ειδικά µέτρα πρόληψης
-ειδική ενηµέρωση
που προβλέπονται αντίστοιχα στα άρθρα 7, 8, 9, 10 και 11 αυτού του Κεφαλαίου και
-τήρηση αρχείου και ιατρικών φακέλλων όπως αναφέρεται στο άρθρο 16 του Κεφαλαίου Ε'.
Τα ανωτέρω αναφερόµενα επίπεδα έκθεσης των εργαζοµένων σε αµίαντο, η υπέρβαση των οποίων καθιστά υποχρεωτική τη λήψη των πρόσθετων µέτρων προστασίας, καλούνται εφεξής όρια δράσης.
2. Στις παραπάνω επιχειρήσεις οι αναγκαίες µετρήσεις, η αξιολόγηση των αποτελεσµάτων, η τήρηση αρχείων και φακέλων διενεργούνται µε µέριµνα του τεχνικού ασφάλειας και του γιατρού εργασίας.
3. Ο νόµος 1568/85 «Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζοµένων» επεκτείνεται σε όλες τις επιχειρήσεις της παρ. 1 ανεξαρτήτως αριθµού εργαζοµένων, σε ότι αφορά την υποχρέωση απασχόλησης γιατρού εργασίας της επιχείρησης.
1. Κάθε εργοδότης, της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του παρόντος, υποχρεούται να γνωστοποιεί έγγραφα στην αρµόδια Επιθεώρηση Εργασίας τα παρακάτω:
α) την επωνυµία της επιχείρησης και την διεύθυνση ή τις διευθύνσεις όπου εκτελεί εργασίες,
β) τον αριθµό των εργαζοµένων στην επιχείρηση συνολικά και κατά στάδιο παραγωγικής διαδικασίας ή εργασίας, όπου χρησιµοποιείται αµίαντος,
γ) τον τύπο και την ποσότητα του χρησιµοποιούµενου αµίαντου ή των υλικών που περιέχουν αµίαντο και των παραγοµένων προϊόντων,
δ) σύντοµη περιγραφή της εργασίας ή των µεθόδων της παραγωγικής διαδικασίας και των µέτρων προφύλαξης και πρόληψης, σε ότι αφορά τις εργασίες όπου χρησιµοποιείται αµίαντος.
2. Αν µετά από αυτή τη γνωστοποίηση ακολουθήσει σηµαντική αλλαγή στα παραπάνω στοιχεία, ο εργοδότης υποχρεούται να κάνει νέα γνωστοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, εντός ενός µηνός από τη σηµειωθείσα αλλαγή.
3. Η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας ή ο αντιπρόσωπος των εργαζοµένων για την υγιεινή και ασφάλεια ή όπου δεν υπάρχουν αυτοί, οι εργαζόµενοι στην επιχείρηση µπορούν να ενηµερώνονται για τα στοιχεία που περιλαµβάνονται στις γνωστοποιήσεις αυτές.
1. Κάθε εργοδότης της παρ. 1 του άρθρου 6 του παρόντος διενεργεί τακτικό έλεγχο του περιβάλλοντος κάθε τρεις µήνες τουλάχιστον µε τους όρους του άρθρου 3 και µε τις τεχνικές προδιαγραφές και οδηγίες
που αναφέρει το Παράρτηµα Ι.
Εκτός από τους τακτικούς ελέγχους διενεργούνται και έκτακτοι έλεγχοι κάθε φορά που αλλάζουν ουσιαστικά οι συνθήκες εργασίας και έκθεσης των εργαζοµένων, λόγω τεχνικών αλλαγών στην παραγωγική διαδικασία.
2. Η ελάχιστη συχνότητα του ελέγχου του περιβάλλοντος που προβλέπεται στην παράγραφο 1 µπορεί, εφόσον δεν έχει επέλθει ουσιαστική µεταβολή στις συνθήκες εργασίας και έκθεσης των εργαζοµένων, να περιορίζεται µέχρι µία φορά το χρόνο αν τα αποτελέσµατα των δύο προηγουµένων ελέγχων δεν υπερβαίνουν το µισό των οριακών τιµών που ορίζονται στο ά.
3. Η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας της επιχείρησης ή ο αντιπρόσωπος των εργαζοµένων ή, όπου δεν υπάρχουν, οι ίδιοι οι εργαζόµενοι γνωµοδοτούν και γενικά συνεργάζονται στην εφαρµογή των διατάξεων αυτού του άρθρου.
1. Κάθε εργοδότης της παρ. 1 του άρθρου 6 του παρόντος υποχρεούται να παραπέµπει κάθε εργαζόµενο πριν από την έναρξη της έκθεσης σε αµίαντο, σε χώρους εργασίας όπου έχει διαπιστωθεί υπέρβαση των ορίων δράσεως, σε ιατρική εξέταση για την εκτίµηση της κατάστασης της υγείας του.
Η εκτίµηση αυτή πρέπει να περιλαµβάνει ειδική εξέταση του θώρακα και διενεργείται σύµφωνα µε τις αρχές και την πρακτική της ιατρικής και τις οδηγίες του Παραρτήµατος ΙΙ.
Η ιατρική εξέταση επαναλαµβάνεται µια τουλάχιστον φορά κάθε τρία χρόνια για όσο διάστηµα διαρκεί η έκθεση σε αµίαντο.
2. Αρµόδιος για την επίβλεψη της υγείας των εργαζοµένων είναι ο γιατρός εργασίας της επιχείρησης ο οποίος, ανάλογα µε τα αποτελέσµατα της ιατρικής εξέτασης διατυπώνει τη γνώµη του σχετικά µε τα ενδεχόµενα ατοµικά προστατευτικά ή προληπτικά µέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Τα µέτρα αυτά µπορούν να περιλαµβάνουν ανάλογα µε την περίπτωση την αλλαγή της θέσης εργασίας ή και την απαγόρευση της έκθεσης του εργαζόµενου σε αµίαντο.
Ο εργαζόµενος ή ο εργοδότης έχει δικαίωµα να ζητήσει από τον αρµόδιο γιατρό ή και από την αρµόδια Επιθεώρηση Εργασίας, επανεκτίµηση των στοιχείων µε βάση τα οποία κρίθηκε αναγκαία η λήψη των παραπάνω µέτρων.
3. Ο γιατρός εργασίας της επιχείρησης πρέπει να παρέχει στους εργαζόµενους πληροφορίες και συµβουλές, όσον αφορά την εκτίµηση της κατάστασης της υγείας τους, η οποία µπορεί να γίνεται µετά το πέρας της απασχόλησής τους σε εργασίες στις οποίες είχαν εκτεθεί σε αµίαντο.
Στις επιχειρήσεις όπου διενεργούνται εργασίες στις οποίες διαπιστώθηκε υπέρβαση του ορίου δράσης που αναφέρεται στο άρθρο 6, οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να λαµβάνουν εκτός από τα µέτρα του άρθρου 4, και τα παρακάτω ειδικά µέτρα:
1. Οι χώροι όπου διεξάγονται οι εργασίες αυτές:
α) να µην είναι προσιτοί σε άλλους εργαζόµενους εκτός από εκείνους οι οποίοι πρέπει να εισέρχονται σ' αυτούς, λόγω της εργασίας ή των καθηκόντων τους,
β) να αποτελούν περιοχές όπου πρέπει να απαγορεύεται το κάπνισµα.
γ) να είναι σαφώς οριοθετηµένοι και να έχουν εµφανή σήµανση, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 15 παρ. 1 του παρόντος.
2. Να διευθετούνται κατάλληλοι χώροι, όπου οι εργαζόµενοι µπορούν να τρώγουν και να πίνουν χωρίς κίνδυνο µόλυνσης από τον αµίαντο.
3. Να τίθενται στη διάθεση των εργαζοµένων κατάλληλα ενδύµατα εργασίας ή προστασίας και άλλα µέσα ατοµικής προστασίας, ανάλογα µε την περίπτωση. Τα ενδύµατα εργασίας ή προστασίας παραµένουν στο χώρο της επιχείρησης. Είναι δυνατόν όµως να δίνονται για καθαρισµό σε επιχειρήσεις που διαθέτουν τον απαιτούµενο για το σκοπό αυτό εξοπλισµό και βρίσκονται έξω από τον χώρο της επιχείρησης. Στην περίπτωση αυτή η µεταοφορά των ενδυµάτων εκτελείται σε κλειστά δοχεία ή σάκκους, τα οποία είναι επισηµασµένα κατάλληλα, σύµφωνα µε την παράγραφο 3 του άρθρου 15 του παρόντος, τα δε πρόσωπα που αναλαµβάνουν τον καθαρισµό ενηµερώνονται κατάλληλα από τον εργοδότη για τους ενδεχόµενους κινδύνους.
4. Να παρέχονται στους εργαζόµενους ξεχωριστοί χώροι φύλαξης για τα ενδύµατα εργασίας ή προστασίας αφενός και για τα κοινά ενδύµατα αφετέρου.
5. Να παρέχονται στους εργαζόµενους κατάλληλες και επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, οι οποίες πρέπει να περιλαµβάνουν και ντους.
6. Ο προστατευτικός εξοπλισµός να τοποθετείται σε καθορισµένο χώρο, να ελέγχεται και να καθαρίζεται µετά από κάθε χρήση και να επιδιορθώνεται ή να αντικαθίσταται προτού χρησιµοποιηθεί πάλι.
Οι χώροι όπου διεξάγονται οι εργασίες αυτές:
β) να αποτελούν περιοχές όπου πρέπει να απαγορεύεται το κάπνισµα.
1. Η ειδική ενηµέρωση είναι συµπληρωµατική εκείνης του άρθρου 5 και παρέχεται στους εργαζόµενους σε επιχειρήσεις ή χώρους εργασίας στους οποίους από την εκτίµηση του άρθρου 2 διαπιστώθηκε υπέρβαση του ορίου δράσης. Η ενηµέρωση αυτή περιλαµβάνει πληροφορίες σχετικές µε:
- τα αποτελέσµατα των µετρήσεων της έκθεσης των εργαζοµένων σε αµίαντο κατά _τον έλεγχο του περιβάλλοντος,
- τα στατιστικά (όχι ονοµαστικά) αποτελέσµατα των ιατρικών εξετάσεων,
- την σηµασία των αποτελεσµάτων των µετρήσεων και εξετάσεων.
2. Τα αποτελέσµατα των ιατρικών εξετάσεων ανακοινώνονται ατοµικά στον κάθε εργαζόµενο που αφορούν, από το γιατρό εργασίας της επιχείρησης.
3. Τα µέλη της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας ή ο αντιπρόσωπος των εργαζοµένων και οι ενδιαφερόµενοι εργαζόµενοι ενηµερώνονται, σε περίπτωση υπέρβασης των οριακών τιµών έκθεσης του άρθρου 12, για την υπέρβαση και τα αίτιά της και γνωµοδοτούν σχετικά µε τα µέτρα που πρέπει να ληφθούν ή σε επείγουσα περίπτωση ενηµερώνονται για τα µέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.
Καθορίζονται οι ακόλουθες οριακές τιµές έκθεσης:
1. Για όλους τους τύπους αµιάντου, εκτός του κροκιδόλιθου, η χρονικά σταθµισµένη µέση τιµή συγκέντρωσης ινών αµιάντου, στον αέρα του χώρου εργασίας, στην οποία εκτίθενται οι εργαζόµενοι κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε 8ωρης ηµερήσιας εργασίας µιας 40ωρης εβδοµαδιαίας εργασίας, δεν πρέπει να ξεπερνά την 1 ίνα ανά κυβικό εκατοστόµετρο αέρα (1 ινα/cm3).
2. Για τον κροκιδόλιθο η χρονικά σταθµισµένη µέση τιµή συγκέντρωσης ινών αµιάντου στον αέρα του χώρου εργασίας, στην οποία εκτίθενται οι εργαζόµενοι κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε 8ωρης ηµερήσιας εργασίας µιας 40ωρης εβδοµαδιαίας εργασίας, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 0,5 ίνες ανά κυβικό εκατοστόµετρο αέρα (0,5 ίνες/CM3).
3. Για µίγµα κροκιδόλθου µε άλλους τύπους αµιάντου ή χρονικά σταθµισµένη µέση τιµή συγκέντρωσης ινών αµιάντου, στον αέρα του χώρου εργασίας, στην οποία εκτίθενται οι εργαζόµενοι κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε 8ωρης ηµερήσιας εργασίας µιας 40ωρης εβδοµαδιαίας εργασίας, δεν πρέπει να ξεπερνά την τιµή που υπολογίζεται από τον τύπο ίνες/CM3), όπου:
α = ποσοστό (%) του κροκιδόλιθου που περιέχεται στο µίγµα
β = ποσοστό (%) των άλλων τύπων αµίαντου που περιέχονται στο µίγµα
χ = οριακή τιµή έκθεσης σε κροκιδόλιθο (0,5 ίνες/CM3 αέρα)
φ = οριακή τιµή έκθεσης σε άλλους τύπους αµίαντου (1 ίνα/CM3 αέρα).
1. Όταν κατά τον έλεγχο του περιβάλλοντος διαπιστώνεται σε ένα χώρο εργασίας υπέρβαση των οριακών τιµών έκθεσης, πρέπει να προσδιορίζεται η αιτία της υπέρβασης αυτής και να λαµβάνονται το συντοµότερο δυνατόν τα κατάλληλα επανορθωτικά µέτρα.
Η εργασία στον παραπάνω χώρο µπορεί να συνεχιστεί µόνο αν ληφθούν κατάλληλα προφυλακτικά µέτρα για την προστασία των εκεί εργαζοµένων.
2. Αµέσως µετά γίνεται νέος προσδιορισµός της έκθεσης σε αµίαντο, ώστε να εξακριβωθεί η αποτελεσµατικότητα των µέτρων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1.
3. Ο γιατρός εργασίας και ο τεχνικός ασφάλειας, όπου υπάρχει, εισηγούνται τα προφυλακτικά και επανορθωτικά µέτρα που πρέπει να ληφθούν.
4. Στην περίπτωση που η έκθεση δεν µπορεί εύλογα να περιορισθεί µε άλλα µέσα και είναι απαραίτητη η χρήση ατοµικής προστατευτικής συσκευής, η χρήση της συσκευής αυτής δεν επιτρέπεται να είναι µόνιµη και πρέπει να περιορίζεται για κάθε εργαζόµενο, στον απολύτως αναγκαίο ελάχιστο χρόνο.
5. Για ορισµένες δραστηριοτητες κατά τις οποίες προβλέπεται υπέρβαση των οριακών τιµών και για τις οποίες δεν είναι εύλογα εφικτό να ληφθούν προληπτικά τεχνικά µέτρα για να περιορισθεί η συγκέντρωση ινών αµιάντου στον αέρα, ο εργοδότης ορίζει εκ των προτέρων τα µέτρα προστασίας των εργαζοµένων κατά τις δραστηριότητες αυτές και ιδίως:
-χορηγείται στους εργαζόµενους ένας κατάλληλος αναπνευστικός εξοπλισµός και άλλος αναγκαίος ατοµικός προστατευτικός εξοπλισµός τον οποίο οφείλουν να φέρουν κατά την εργασία τους,
-τοποθετούνται πινακίδες προειδοποίησης, σύµφωνα µε το άρθρο 15 παρ. 2 του παρόντος.
Πριν από τις δραστηριότητες αυτές ζητείται η γνώµη της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας της επιχείρησης ή του εκπροσώπου για την υγιεινή και ασφάλεια ή, όπου δεν υπάρχουν, των ίδιων των εργαζοµένων.
Ο εργοδότης, ο οποίος αναλαµβάνει την εκτέλεση εργασιών κατεδάφισης κτιρίων ή κατασκευών, που περιέχουν εύθρυπτα µονωτικά υλικά από αµίαντο, και αποµάκρυνσης του αµίαντου ή των υλικών αυτών από κτίρια όπου ο αµίαντος µπορεί να απελευθερωθεί στον αέρα του χώρου εργασίας, οφείλει:
α) να ζητεί σχετική έγκριση εκτέλεσης εργασιών από την αρµόδια Επιθεώρηση Εργασίας, στην οποία υποβάλει σχέδιο εργασίας.
Στο σχέδιο εργασίας πρέπει να αναφέρονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά µέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζοµένων και ιδίως:
- ότι ο αµίαντος ή τα υλικά που περιέχουν αµίαντο θα αποµακρύνονται στο µέτρο που είναι πρακτικά δυνατό, πριν από την εφαρµογή των τεχνικών κατεδάφισης,
- ότι θα χορηγείται κατάλληλος ατοµικός προστατευτικός εξοπλισµός.
β) να χρησιµοποιεί κατά το δυνατόν, εξειδικευµένο προσωπικό, που να γνωρίζει τους κινδύνους και τα µέτρα προστασίας από αυτούς,
γ) να τοποθετεί πινακίδες προειδοποίησης σύµφωνα µε το άρθρο 15 του παρόντος.
1. Οι χώροι, όπου διεξάγονται οι εργασίες της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του παρόντος, πρέπει να έχουν εµφανή σήµανση, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Π.∆/τος 422/1979 «Περί συστήµατος σηµατοδοτήσεως ασφαλείας εις τους χώρους εργασίας», και πινακίδες προειδοποίησης όπου αναγράφεται µε γράµµατα που διαβάζονται εύκολα:
-ΑΜΙΑΝΤΟΣ
-ΜΗΝ ΕΙΣΕΡΧΕΣΘΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΝ ∆ΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΡΓΑΣΙΑ
-Η ΕΙΣΠΝΟΗ ΣΚΟΝΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝ∆ΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
2. Οι χώροι, όπου προβλέπεται ή έχει διαπιστωθεί υπέρβαση των οριακών τιµών έκθεσης σε αµίαντο, πρέπει να έχουν εµφανή σήµανση, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Π.∆/τος 422/1979 «Περί συστήµατος σηµατοδοτήσεως ασφαλείας εις τους χώρους εργασίας», και πινακίδες προειδοποίησης όπου αναγράφεται µε γράµµατα που διαβάζονται εύκολα:
-ΑΜΙΑΝΤΟΣ
ΜΗΝ ΕΙΣΕΡΧΕΣΘΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΝ ∆ΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΡΓΑΣΙΑ.
ΠΙΘΑΝΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΑΚΩΝ ΤΙΜΩΝ
-Η ΕΙΣΠΝΟΗ ΣΚΟΝΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝ∆ΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.
3. Όλα τα δοχεία ή οι σάκκοι, που περιέχουν αµίαντο σαν πρώτη ύλη ή απορρίµατα από εργασίες µε αµίαντο ή ακόµη τα προς καθαρισµό ενδύµατα των εργαζοµένων, πρέπει να φέρουν σήµανση στην οποία να αναγράφεται µε γράµµατα που θα διαβάζονται εύκολα:
-ΠΡΟΣΟΧΗ
-ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΜΙΑΝΤΟ
-Η ΕΙΣΠΝΟΗ ΣΚΟΝΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝ∆ΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
-ΤΗΡΕΙΤΕ ΤΙΣ Ο∆ΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
1. Στις επιχειρήσεις και εκµεταλλεύσεις στις οποίες διενεργείται τακτικός έλεγχος του περιβάλλοντος και επίβλεψη της υγείας των εργαζοµένων, τηρούνται τα βιβλία, οι ατοµικοί ιατρικοί φάκελοι και οι
κατάλογοι που προβλέπονται από το νόµο 1568/85 «Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζοµένων», όπου καταχωρούνται µε ακρίβεια όλα τα στοιχεία των ελέγχων και εξετάσεων.
Για την τήρηση των στοιχείων αυτών µπορεί να εφαρµοσθεί το σύστηµα τήρησης αρχείου το οποίο ακολουθεί η επιχείρηση ή εκµετάλλευση, αρκεί το σύστηµα αυτό να εξασφαλίζει τη συστηµατική και οργανωµένη καταχώρηση αλλά και την εύκολη και γρήγορη ανεύρεση και αξιολόγησή τους.
2. Η καταχώρηση των στοιχείων των ελέγχων του περιβάλλοντος θα περιλαµβάνει τουλάχιστον τα εξής:
α. την ηµεροµηνία, τον αριθµό, τη θέση (ή το χώρο), τη διάρκεια κάθε δειγµατοληψίας, τον τύπο της («ατοµική» ή «στατική»), και το αν διενεργείται σε επίπεδο οµάδας, καθώς και τα ονοµατεπώνυµα των αντίστοιχων εργαζοµένων και το είδος της εργασίας,
β τον τύπο του οργάνου της δειγµατοληψίας, το φορέα της ανάλυσης των δειγµάτων και κάθε άλλο στοιχείο σχετικό µε τη µέτρηση,
γ. το αποτέλεσµα της µέτρησης και το εκτιµώµενο επίπεδο έκθεσης για περίοδο αναφοράς 8 ωρών,
δ στοιχεία και παρατηρήσεις σχετικά µε τα τεχνικά ή άλλα µέτρα και µέσα πρόληψης, καθώς και µε άλλους παράγοντες που χαρακτήριζαν τις συνθήκες εργασίας και έκθεσης των εργαζοµένων σε αµίαντο κατά τη διάρκεια της δειγµατοληψίας και ήταν δυνατόν να επηρεάσουν το αποτέλεσµά της.
3. Ο ατοµικός ιατρικός φάκελος, συµπληρώνεται από τον υπεύθυνο γιατρό και περιλαµβάνει τα εξής τουλάχιστον στοιχεία:
α. το ονοµατεπώνυµο και το είδος της εργασίας του εργαζοµένου,
β. τους λόγους για τους οποίους ασκείται η ιατρική επίβλεψη,
γ. της ηµεροµηνίας διενέργειας των ιατρικών εξετάσεων,
δ. τα αποτελέσµατα των κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων και το φορέα που τις διενήργησε,
ε. την ερµηνεία των αποτελεσµάτων,
στ. τα αποτελέσµατα των ελέγχων του περιβάλλοντος που αναφέρονται στην ατοµική έκθεση του εργαζόµενου σε αµίαντο,
ζ. τα στοιχεία από το ιατρικό και επαγγελµατικό ιστορικό του εργαζόµενου και
η. τα µέτρα που λήφθηκαν µε βάση τα αποτελέσµατα των εξετάσεων.
4. Τα παραπάνω στοιχεία καταχωρούνται το συντοµότερο δυνατό και πάντως µέσα σε 15 ηµέρες από τη διενέργεια των αντίστοιχων ελέγχων και εξετάσεων.
5. Ο ατοµικός ιατρικός φάκελος διατηρείται για µια ελάχιστη περίοδο τριάντα (30) χρόνων από το τέλος της έκθεσης του εργαζόµενου στην τελευταία επιχείρηση από το γιατρό εργασίας της.
Αν ο εργαζόµενος αλλάξει εργοδότη, ο φάκελός του διαβιβάζεται στο γιατρό εργασίας της νέας απασχόλησης, µόνον ύστερα από σχετική αίτηση του εργαζόµενου.
Σε περίπτωση συνταξιοδότησης του εργαζόµενου ή απασχόλησής του σε άλλη εργασία στην οποία δεν προβλέπεται γιατρός εργασίας ή διάλυσης της επιχείρησης ο φάκελος αποστέλλεται στον αρµόδιο ασφαλιστικό φορέα, ενώ, επίσης, αντίγραφο του φακέλου αποστέλλεται στις ιατρικές υπηρεσίες του ΚΥΑΕ του Υπουργείου Εργασίας, για ερευνητικούς σκοπούς.
Αντίγραφο του ιατρικού φακέλου δίδεται και στον εργαζόµενο, τον οποίο αφορά, µετά την για οποιοδήποτε λόγο αποχώρησή του από την επιχείρηση.
1. Στους παραβάτες των διατάξεων του παρόντος προεδρικού διατάγµατος επιβάλλονται, ανεξάρτητα από τις ποινικές κυρώσεις, οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 33 του Ν. 1568/85 «Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζοµένων», όπως τροποποιήθηκαν µε την παρ. 5 του άρθρου 22 του Ν. 1682/87 «Μέσα και όργανα αναπτυξιακής πολιτικής. Προγραµµατικές Συµφωνίες και αναπτυξιακές συµβάσεις, ένταξη επενδύσεων στα Μεσογειακά Ολοκληρωµένα προγράµµατα, τροποποίηση του Ν. 1262/1982, και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 14 Α/16.2.87).
2. Στους παραβάτες, από πρόθεση ή αµέλεια, των διατάξεων του παρόντος προεδρικού διατάγµατος επιβάλλονται οι ποινικές κυρώσεις του άρθρου 35 του Ν. 1568/85 «Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζοµένων».
3. Ο έλεγχος εφαρµογής του διατάγµατος αυτού ανατίθεται στα αρµόδια όργανα του Υπουργείου Εργασίας.
Η ισχύς του διατάγµατος αυτού αρχίζει από τη δηµοσίευσή του στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.
1. Ο έλεγχος της έκθεσης των εργαζοµένων σε αµίαντο στον αέρα πρέπει να εκτελείται µε βάση πρόγραµµα δειγµατοληψιών, που ετοιµάζεται αφού προηγουµένως έχουν συλλεγεί επαρκή στοιχεία και πληροφορίες σχετικά µε:
-τις εγκαταστάσεις και το µηχανικό εξοπλισµό που χρησιµοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία, περιλαµβανοµένων των συστηµάτων εξαερισµού,
-το είδος, τη σύνθεση και τη µορφή των κατεργαζόµενων υλών και των _παραγοµένων προϊόντων,
-τις µεθόδους παραγωγής και οργάνωσης της εργασίας,
-τα µέτρα υγιεινής και ασφάλειας που έχουν ληφθεί στην επιχείρηση,
-την εργασία κάθε εργαζόµενου (φύση της εργασίας, ωράριο, διάρκεια και συνθήκες έκθεσης κ.ά.).
2. Για να είναι οι µετρήσεις αντιπροσωπευτικές της έκθεσης των εργαζοµένων σε αµίαντο στον αέρα πρέπει, κατά το δυνατόν να διενεργούνται µε «ατοµικές» δειγµατοληψίες, κατά τις οποίες το όργανο δειγµατοληψίας (δειγµατολήπτης) τοποθετείται πάνω στον εργαζόµενο και φέρεται απ' αυτόν κατά τη διάρκεια της εργασίας. Η θήκη του φίλτρου προσαρµόζεται σε κατάλληλο σηµείο κοντά στο πρόσωπο του εργαζόµενου, ώστε το στόµιο εισόδου του αέρα να βρίσκεται µέσα στη «ζώνη αναπνοής» του, δηλαδή µέσα σε ένα νοητό ηµισφαίριο µε ακτίνα 30 CM που εκτείνεται µπροστά από το πρόσωπο του εργαζόµενου και έχει κέντρο το µέσο της γραµµής που συνδέει τα αυτιά του.
3. Εκτός των «ατοµικών» και συµπληρωµατικά µε αυτές µπορούν να διενεργούνται και «στατικές» δειγµατοληψίες, για τη µέτρηση της συγκέντρωσης ινών αµιάντου στον αέρα σε ορισµένες θέσεις ή χώρους εργασίας (π.χ. για τον έλεγχο πιθανών διαφυγών σκόνης για ορισµένα µηχανήµατα ή τον εντοπισµό των πιο επικίνδυνων θέσεων εργασίας). Στην περίπτωση αυτή ο δειγµατολήπτης τοποθετείται στην αντίστοιχη θέση, όπου παραµένει σταθερά κατά τη διάρκεια της δειγµατοληψίας.
4. Βασικά εξαρτήµατα ενός δειγµατολήπτη:
-φορητή αντλία µε ενσωµατωµένη αναφορτιζόµενη µπαταρία και ενσωµατωµένο ή εξωτερικό µηχανισµό οµαλοποίησης της ροής,
-θήκη φίλτρου ανοικτού τύπου, µε κυλινδρικό τοίχωµα που προεξέχει από την επιφάνεια του φίλτρου 33 µέχρι 44 ΜΜ και αφήνει εκτεθειµένη κυκλική ζώνη του φίλτρου διαµέτρου τουλάχιστον 20 ΜΜ,
-φίλτρο τύπου µεµβράνης, αποτελούµενο από µίγµα εστέρων κυτταρίνης ή νιτροκυτταρίνης µε διάµετρο 25 ΜΜ, πόρους διαστάσεων 0,8-1,2 µΜ και τυπωµένα τετραγωνίδια (κάναβο),
-πλαστικός σωλήνας για τη σύνδεση της αντλίας µε τη θήκη του φίλτρου.
Αναγκαία βοηθητικά εξαρτήµατα:
Μετρητής ροής, φορτιστής αντλίας, εξαρτήµατα για την προσαρµογή του δειγµατολήπτη πάνω στον εργαζόµενο.
5. Τεχνικές προδιαγραφές για την πορεία της δειγµατοληψίας:
α. η παροχή του αέρα στο δειγµατολήπτη ρυθµίζεται αρχικά σε 1 LT/MIN µε ανοχή ±5% και πρέπει να διατηρείται σταθερή καθ' όλη τη διάρκεια της δειγµατοληψίας µε απόκλιση από την αρχική τιµή όχι µεγαλύτερη από ±10%,
β. η παραδεκτή ανοχή κατά τη µέτρηση του χρόνου δειγµατοληψίας είναι ±2%,
γ. η άριστη φόρτιση των φίλτρων µε ίνες, που επικάθονται κατά τη διάρκεια της δειγµατοληψίας, κυµαίνεται µεταξύ 100 και 400 ινών ανά ΜΜ2 επιφανείας φίλτρου,
δ. η επικάθιση των ινών πάνω στο φίλτρο πρέπει να γίνεται µε τη µεγαλύτερη δυνατή οµοιογένεια,
ε. κατά τη δειγµατοληψία η θήκη του φίλτρου είναι στραµµένη προς τα κάτω.
6. Προετοιµασία του φίλτρου κατά τη δειγµατοληψία.
Μετά το πέρας της δειγµατοληψίας το φίλτρο εξάγεται από τη θήκη, τοποθετείται, κατά προτίµηση ολοκληρο, πάνω σε αντικειµενοφόρο µικροσκοπίου και διαφανοποιείται µε τη µέθοδο ακετόνηςτριοξεικής γλυκερίνης (TRIACETIN). Στην συνέχεια το φίλτρο καλύπτεται µε υάλινη καλυπτρίδα και εξετάζεται σε κατάλληλο διοπτρικό µικροσκόπιο για τη µέτρηση των ινών αµιάντου που επικάθησαν επάνω του.
7. Τεχνικά χαρακτηριστικά του διοπτικού µικροσκοπίου:
- φωτισµός KOEHLER
- η διάταξη που βρίσκεται κάτω από την τράπεζα του µικροσκοπίου πρέπει να περιλαµβάνει έναν συµπυκνωτή τύπου ΑΒΒΕ ή αχρωµατικό συµπυκνωτή αντίθετης φάσης (PHASE-CONTRAST), ενσωµατωµένο µέσα σε διάταξη εστίασης και κέντρωσης. Η κεντροθέτηση της αντίθετης φάσης πρέπει να είναι ανεξάρτητη από το µηχανισµό κεντροθέτησης του συµπυκνωτή,
- ισοεστιακός αχρωµατικός αντικειµενικός φακός θετικής αντίθετης φάσης µε µεγέθυνση 40χ µε αριθµητικό άνοιγµα µεταξύ 0,65 και 0,70 και δακτυλιακή απορρόφηση φάσης µεταξύ 65 και 85%,
- αντισταθµιστικοί προσοφθάλµιοι µε µεγέθυνση 12,5 χ. Τουλάχιστον ένας από τους φακούς αυτούς πρέπει να µπορεί να δεχθεί δίκτυο σταυρονηµάτων (GRATICULE) και να είναι δυνατό να εστιάζεται,
- κυκλικό δίκτυο σταυρονηµάτων τύπου «WALTON-BECKETT» για προσοφθάλµιο, µε φαινοµένη διάµετρο στο επίπεδο του αντικειµένου 100 µΜ +2µΜ, όταν χρησιµοποιούνται ο αντικειµενικός και ο προσοφθάλµιος που προδιαγράφονται. Η φαινοµένη διάµετρος ελέγχεται µε τη βοήθεια µικροµέτρου που τοποθετείται πάνω στην τράπεζα του µικροσκοπίου.
8. Η εγκατάσταση του µικροσκοπίου γίνεται σύµφωνα µε τις οδηγίες του κατασκευαστή και το όριο ανίχνευσης ελέγχεται µε µία κατάλληλη «πρότυπη αντικειµενοφόρο αντίθεσης φάσης». Πληροφορίες σχετικά µε τον έλεγχο του ορίου ανίχνευσης, ο οποίος πρέπει να γίνεται στην αρχή κάθε ηµέρας χρήσης του µικροσκοπίου, δίδονται από το Κέντρο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας.
9. Τεχνικές προδιαγραφές για τη µέτρηση των ινών αµιάντου στο µικροσκόπιο:
α) ως απαριθµήσιµη ίνα θεωρείται κάθε σωµατίδιο ινώδους µορφής µε τις προδιαγραφόµενες στο άρθρο 3 παρ. 1, δεύτερο εδάφιο, διαστάσεις, που δεν εφάπτεται µε άλλο σωµατίδιο του οποίου η µέγιστη διάµετρος είναι µεγαλύτερη από 3µΜ,
β) κάθε απαριθµήσιµη ίνα της οποίας και τα δύο άκρα βρίσκονται µέσα στην κυκλική επιφάνεια (πεδίο) του δικτύου σταυρονηµάτων απαριθµείται ως µία ίνα, ενώ αν µόνο το ένα άκρο της βρίσκεται µέσα στο πεδίο του δικτύου υπολογίζεται ως µισή ίνα,
γ) τα πεδία σταυρονηµάτων που χρησιµοποιούνται για τη µέτρηση των ινών επιλέγονται τυχαία πάνω στην εκτεθειµένη επιφάνεια του φίλτρου,
δ) ένας σωρός (συσσωµάτωµα) ινών που σε ένα ή περισσότερα σηµεία του µήκους του φαίνεται συµπαγής και αδιαίρετος, ενώ σε άλλα σηµεία διασπάται σε χωριστά τµήµατα (διχασµένη ή σχισµένη ίνα), απαριθµείται ως µία ίνα αν ανταποκρίνεται στις διαστάσεις του άρθρου 3 παρ. 1 δεύτερο εδάφιο, και στην απαίτηση της παρ. α παραπάνω. Η διάµετρος που µετράται είναι η διάµετρος του συµπαγούς και όχι του σχισµένου τµήµατος,
ε) σε κάθε άλλο σωρό ινών όπου µεµονωµένες ίνες εφάπτονται µε άλλες ή διασταυρώνονται µεταξύ τους (δέσµη), η κάθε µία από αυτές απαριθµείται χωριστά, αν ξεχωρίζει αρκετά, ώστε να είναι δυνατό να προσδιορισθεί ότι ανταποκρίνεται στις διαστάσεις του άρθρου 3 παρ. 1, δεύτερο εδάφιο και στην απαίτηση της παρ. α' παραπάνω.
Αν δε διακρίνονται µεµονωµένες ίνες που να ανταποκρίνονται στις διατάξεις αυτές όλη η δέσµη θεωρείται ως µία απαριθµήσιµη ίνα, εφόσον ως σύνολο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των διατάξεων του άρθρου 3 παρ. 1, δεύτερο εδάφιο και της παραπάνω παραγράφου α',
στ) αν περισσότερο από το ένα όγδοο της επιφάνειας του δικτύου σταυρονηµάτων καλύπτεται από σωρό ινών και/ή σωµατιδίων το πεδίο αυτό απορρίπτεται και πρέπει να επιλεγεί ένα άλλο πεδίο για µέτρηση,
ζ) πρέπει να µετρηθούν 100 ίνες ως 20 τουλάχιστον πεδία σταυρονηµάτων ή πρέπει να εξετασθούν 100 πεδία σταυρονηµάτων.
10. Υπολογισµός συγκέντρωσης αµιάντου στον αέρα:
Υπολογίζεται αρχικά ο µέσος αριθµός ινών ανά πεδίο σταυρονηµάτων διαιρώντας τον αριθµό των ινών που µετρήθηκαν µε τον αριθµό των πεδίων που εξετάσθηκαν. Η επίδραση στιγµάτων του φίλτρου ή ρύπανσης στην καταµέτρηση των ινών πρέπει να είναι µικρότερη από 3 ίνες ανά 100 πεδία σταυρονηµάτων και πρέπει να ελέγχεται µε χρήση παρθένων φίλτρων.
Η συγκέντρωση του αµιάντου στον αέρα σε ίνες ανά cm3, υπολογίζεται από τον παρακάτω τύπο:
Συγκέντρωση στον αέρα=
1. Σύµφωνα µε τις σηµερινές γνώσεις µας η έκθεση σε ίνες αµιάντου µπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες παθήσεις:
- αµιάντωση
- µεσοθηλίωµα
- καρκίνο του πνεύµονα
- καρκίνο του γαστρεντερικού συστήµατος.
2. Ο ιατρός εργασίας που είναι υπεύθυνος για την ιατρική παρακολούθηση των εργαζοµένων που εκτίθενται στον αµίαντο πρέπει να γνωρίζει τις συνθήκες και τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες πραγµατοποιήθηκε η έκθεση κάθε εργαζόµενου.
3. Η κλινική παρακολούθηση των εργαζοµένων πρέπει να γίνεται σύµφωνα µε τις αρχές και την πρακτική της ιατρικής της εργασίας. Πρέπει να περιλαµβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα µέτρα:
- κατάρτιση του ιατρικού και επαγγελµατικού ιστορικού του εργαζοµένου,
- προσωπική συνέντευξη
- κλινική εξέταση του θώρακα,
- εξέταση της αναπνευστικής λειτουργίας.
Είναι επιθυµητή η διενέργεια και άλλων εξετάσεων, στις οποίες περιλαµβάνονται ακτινογραφία θώρακα συνήθων διαστάσεων, καθώς και εργαστηριακές αναλύσεις όπως η κυτταρολογική εξέταση των πτυέλων.
Οι εξετάσεις αυτές πρέπει να αποφασίζονται για κάθε εργαζόµενο που παρακολουθείται ιατρικά, σύµφωνα µε τις πιο πρόσφατες γνώσεις που αποκτώνται στον τοµέα της ιατρικής της εργασίας.
Στον Υπουργό Εργασίας αναθέτουµε τη δηµοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγµατος.
Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 1988
Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΤΗΣ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ.ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΥΦ/ΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ |
ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ |
ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ. Ι.ΦΛΩΡΟΣ |
ΑΝ.ΒΙΟΜ/ΝΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & Κ. ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ |