Attachment | Size |
---|---|
ΦΕΚ 281Β_2009 | 536.96 KB |
Σκοπός του παρόντος κανονισμού είναι η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την οργάνωση, εσωτερική υπηρεσία και λειτουργία των Λιμενικών Πυροσβεστικών Σταθμών (ΛΠΣ), και των υπ΄ αυτών Πυροσβεστικών Πλοίων (Π/Π).
Οι Λιμενικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί, έχουν ως αποστολή:
α) Την πυρασφάλεια των Λιμένων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων της χώρας.
β) Την αντιμετώπιση πυρκαγιών στα πάσης φύσεως και μεγέθους πλοία, πλωτά μέσα και εγκαταστάσεις, που βρίσκονται ελλιμενισμένα ή στην ευρύτερη περιοχή του λιμένος καθώς και στην ξηρά.
γ) Την παροχή βοηθείας σε άτομα που κινδυνεύουν στη θάλασσα.
δ) Την παροχή βοηθείας και αντιμετώπιση καταστροφών από κατάκλιση υδάτων στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων, πλωτών μέσων και εγκαταστάσεων.
ε)Την εκτέλεση κάθε άλλου καθήκοντος που απορρέει από άλλες διατάξεις και έχει σχέση με την πυρόσβεση – διάσωση στη θάλασσα.
1. Οι Λιμενικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί υπάγονται στις Περιφερειακές Διοικήσεις ή στις οικείες Πυροσβεστικές Διοικήσεις Νομών και διακρίνονται σε Α΄ Τάξης με δύο (2) πλοία (ένα Κατηγορίας ΑΙ και ένα πλοίο Κατηγορίας Α2), και σε Β΄ Τάξης με ένα (1) πλοίο Κατηγορίας Α2.
2. Τα πυροσβεστικά πλοία (Π/Π) διατίθενται και κατανέμονται στις Περιφεριακές Διοικήσεις ή στις οικείες Πυροσβεστικές Διοικήσεις Νομών, με απόφαση του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, κατόπιν υποβολής σχετικής πρότασης από την Διεύθυνση Πλωτών Μέσων.
3. Τα πυροσβεστικά πλοία υπάγονται διοικητικά στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος ή στον Περιφερειακό Διοικητή ή στον Διοικητή Νομού ή στον Διοικητή του Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού, τις εντολές των οποίων εκτελούν, εκτός εάν υπάρχουν ειδικότερες διαταγές του ΑΠΣ.
4. Ο Επιχειρησιακός έλεγχος των πυροσβεστικών πλοίων (Π/Π), ανήκει στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος ή στις Περιφερειακές Διοικήσεις ή στις οικείες Πυροσβεστικές Διοικήσεις Νομών στις οποίες, έχουν διατεθεί.
5. Οι Λιμενικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί έχουν ορισμένο τομέα ευθύνης, που καθορίζεται από την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην οποία υπάγονται. Σε περίπτωση εκδήλωσης συμβάντος, εκτός του τομέα ευθύνης του Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού, η αρμοδιότητα επέμβασης του πυροσβεστικού πλοίου δύναται να επεκταθεί κατόπιν σχετικής εντολής του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος.
1. Η διάρθρωση των Γραφείων του Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού είναι η εξής:
α) Γραφείο Διοίκησης.
β) Γραφείο Τεχνικής Υποστήριξης.
2. Το Γραφείο Διοίκησης: χειρίζεται όλα τα θέματα που αναφέρονται στο πυροσβεστικό, πολιτικό και βοηθητικό προσωπικό του Σταθμού. Τηρεί και ενημερώνει τα ατομικά έγγραφα του προσωπικού. Εκδίδει τις διαταγές σχετικά με την εφαρμογή του ωραρίου εργασίας, το χρόνο εβδομαδιαίας αναπαύσεως, την εμφάνιση, συμπεριφορά και πειθαρχία του προσωπικού, σύμφωνα με την νομοθεσία και τις διαταγές που ισχύουν και μεριμνά
για την εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης του προσωπικού.
β) Ορίζει τους υπαλλήλους σε φυλακές και καθημερινά σε υπηρεσίες εξόδων πυρκαγιάς και άλλες εσωτερικές υπηρεσίες του Σταθμού.
γ) Συντάσσει τους πίνακες διαιρέσεως του πληρώματος, εγκατάλειψης πλοίου, διαρροής, πυρκαγιάς στους οποίους καθορίζονται λεπτομερώς τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις καθενός από τα μέλη του πληρώματος.
Οι παραπάνω πίνακες αναρτώνται σε εμφανή σημεία του πλοίου.
δ) Καταρτίζει μηνιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικού.
3. Το Γραφείο Τεχνικής Υποστήριξης είναι αρμόδιο για τη συντήρηση και πρωτοβάθμια επισκευή των πλωτών πυροσβεστικών μέσων και εξοπλισμού.
4. Ο Λιμενικός Πυροσβεστικός Σταθμός στελεχώνεται από πυροσβεστικό προσωπικό Γενικών και Ειδικών Καθηκόντων που εκτελεί υπηρεσία ανάλογα με τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί και έχει όλα τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από την παρούσα Απόφαση και την ισχύουσα για το θέμα νομοθεσία που διέπει το Σώμα.
Διοικητής του Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού ορίζεται ο κατά βαθμό Ανώτερος ή σε περίπτωση ομοιοβαθμίας ο αρχαιότερος Αξιωματικός Πλοηγός Κυβερνήτης (Π/Κ).
Έχει όλα τα καθήκοντα, τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για το Διοικητή Π.Υ και επί πλέον:
α) Οφείλει να γνωρίζει τον επιχειρησιακό τομέα ευθύνης της περιοχής όπως:
Ι. Προβλήτες ελλιμενισμού πάσης φύσεως πλωτών μέσων.
ΙΙ. Αποθήκες εύφλεκτων και επικινδύνων φορτίων.
ΙΙΙ. Δεξαμενές καυσίμων.
β) Μεριμνά για την άμεση επιχειρησιακή ετοιμότητα των πυροσβεστικών πλοίων (Π/Π) καθώς και την καλή συντήρηση αυτών.
γ) Φροντίζει για την άρτια οργάνωση στοιχειώδους κέντρου επιχειρήσεων ανάλογα με τις δυνατότητες και τις συγκεκριμένες κατά περίπτωση απαιτήσεις.
δ) Ενημερώνει τους προϊσταμένους του για τις δραστηριότητες των πυροσβεστικών πλοίων (Π/Π).
ε) Επιθεωρεί τακτικά και έκτακτα τα πληρώματα, τα πλοία, τον πυροσβεστικό εξοπλισμό και γενικώς τις εγκαταστάσεις του Σταθμού, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον παρόντα κανονισμό.
στ) Μεριμνά για την σύνταξη σχεδίου επέμβασης για μεγάλα και σοβαρά συμβάντα σε πλωτά μέσα και λιμενικές εγκαταστάσεις της περιοχής ευθύνης του, τον καθορισμό του τρόπου ενίσχυσης και γενικά εποπτεύει για την καλή εφαρμογή τους σε περίπτωση ανάγκης.
ζ) Οργανώνει, προετοιμάζει και πραγματοποιεί εκπαιδευτικές επισκέψεις του προσωπικού σε πλοία και εγκαταστάσεις για εξοικείωση στο πιθανό περιβάλλον δράσης.
η) Ελέγχει και θεωρεί κατά το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα για την πληρότητα και ορθότητα των αναγραφομένων στο τηρούμενο ανά πυροσβεστικό πλοίο ημερολόγιο πλοίου και ημερολόγιο μηχανής. Μεριμνά για την κατά περίπτωση λήψη μέτρων και προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες. Ο προαναφερόμενος έλεγχος και θεώρηση διενεργείται και εκτάκτως αλλά και όποτε απαιτείται.
1. Είναι ο άμεσος βοηθός του Διοικητή και αναπληρωτής του και λαμβάνει γνώση όλων των υπηρεσιακών ζητημάτων.
2. Έχει όλα τα δικαιώματα, υποχρεώσεις και αρμοδιότητες που προβλέπονται από τον Κ.Ε.Υ.Π.Σ για τους Υποδιοικητές Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και επί πλέον τα ακόλουθα:
α) Προΐσταται του Γραφείου Διοίκησης.
β) Διαβιβάζει τις διαταγές και οδηγίες του Διοικητή και βεβαιώνεται για την κανονική εκτέλεσή τους.
γ) Είναι ενήμερος για κάθε θέμα που αφορά τη λειτουργία και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των πυροσβεστικών πλοίων και λαμβάνει γνώση της αλληλογραφίας.
δ) Επιβλέπει για την τάξη και την καθαριότητα όλων των χώρων του Σταθμού και των πλοίων.
ε) Αναλαμβάνει επιχειρησιακές αποστολές με διαταγή του Διοικητή.
στ) Συνεργάζεται με τους Αξιωματικούς του Σταθμού σε θέματα οργάνωσης και εκπαίδευσης.
ζ) Μεριμνά για την πιστή εφαρμογή του μηνιαίου προγράμματος εκπαίδευσης του προσωπικού.
1. Προϊστάμενος μηχανικών των πλοίων του Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού ορίζεται Ανώτερος ή Κατώτερος Αξιωματικός Πλοηγός Μηχανικός και έχει τα ακόλουθα καθήκοντα:
α. Προΐσταται του Γραφείου Τεχνικής Υποστήριξης.
β. Επιβλέπει την καλή λειτουργία των μηχανών και μηχανημάτων του πλοίου.
γ. Αναφέρει κάθε τεχνικό πρόβλημα που θα προκύψει στο τομέα αρμοδιότητάς του στον Υποδιοικητή και Διοικητή του Σταθμού.
δ. Επιμελείται για την καλή διαχείριση κάθε είδους αναλώσιμου υλικού του τομέα του και την απογραφή τους καθώς και για την κανονική τήρηση των βιβλίων.
ε. Δίνει οδηγίες στους Αξιωματικούς Μηχανικούς και εποπτεύει για την καλή λειτουργία των πυροσβεστικών πλοίων που βρίσκονται στον όρμο.
στ. Φροντίζει για την επάρκεια καυσίμων και λιπαντικών.
ζ. Ελέγχει τη σωστή τήρηση των Βιβλίων Μηχανών.
η. Εισηγείται στον Υποδιοικητή και Διοικητή του Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού για θέματα αρμοδιότητάς του.
θ. Είναι υπεύθυνος απέναντι στο Διοικητή για την καλή κατάσταση των πλοίων.
ι. Φροντίζει για την έγκαιρη ανέλκυση των πυροσβεστικών πλοίων κατά την προγραμματισμένη περίοδο συντήρησης ή όποτε προκύψει έκτακτη ανάγκη.
2. Τον Προϊστάμενο όταν απουσιάζει ή κωλύεται, τον αναπληρώνει ο αρχαιότερος Αξιωματικός Μηχανικός του Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού.
1. Σε θέσεις των Κυβερνητών Πυροσβεστικών Πλοίων (Π/Π) ορίζονται Αξιωματικοί Πλοηγοί Κυβερνήτες από τους υπηρετούντες σε κάθε Λιμενικό Πυροσβεστικό Σταθμό, υπαγόμενοι στις άμεσες διαταγές του Διοικητή του Σταθμού και έχουν όλα τα καθήκοντα και υποχρεώσεις που προβλέπονται από τον Κ.Ε.Υ.Π.Σ. και τις διαταγές της Υπηρεσίας και επί πλέον:
α. Ο Κυβερνήτης έχει εξουσία σε κάθε πρόσωπο που επιβαίνει στο πλοίο, για θέματα που αφορούν την πειθαρχία και την εκτέλεση διαταγών σχετικά με την ασφάλεια του πλοίου και των επιβαινόντων.
β. Κατά την αλλαγή της φυλακής ενημερώνει τον αντικαταστάτη του για τα τυχόν προβλήματα που παρουσιάστηκαν και τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν για την επίλυσή τους, καθώς και για τις εργασίες που έγιναν στο πλοίο κατά τη διάρκεια της φυλακής του.
γ. Έχει την ευθύνη για τη λήψη μέτρων φύλαξης και ασφαλείας του Πυροσβεστικού Πλοίου στη βάση του μόνιμου ελλιμενισμού ή σε άλλο λιμάνι καθώς και σε αγκυροβόλιο.
δ. Ο Κυβερνήτης ασκεί την εποπτεία πάνω στο πλοίο, συνεργάζεται καθημερινά με τον Ύπαρχο και τον Α’ Μηχανικό, από τους οποίους ενημερώνεται για τον εξοπλισμό και την κατάσταση του πληρώματος, και παρέχει τις αναγκαίες οδηγίες και κατευθύνσεις για την εύρυθμη λειτουργία του πλοίου.
ε. Είναι υπεύθυνος για την άμεση και ασφαλή μετάβαση του πλοίου στον τόπο του συμβάντος και επιστροφή στη βάση του. Οφείλει να γνωρίζει τις ονομασίες των διαφόρων θέσεων του επιχειρησιακού τομέα ευθύνης καθώς και λιμάνια, όρμους και λιμενικές εγκαταστάσεις.
στ. Ουδέποτε εμπιστεύεται τους χειρισμούς του πυροσβεστικού πλοίου σε οποιοδήποτε πρόσωπο εκτός του νόμιμου αντικαταστάτη του.
ζ. Σε περίπτωση περιορισμένης ορατότητας ο Κυβερνήτης
συμμορφώνεται προς τις διατάξεις του Διεθνούς Κανονισμού Αποφυγής Συγκρούσεων (Δ.Κ.Α.Σ.), και εν κατακλείδι κάνει τα πάντα προκειμένου να αποφύγει την σύγκρουση.
η. Ελέγχει, την καλή λειτουργία των μονίμων συστημάτων κατάσβεσης πυρκαγιάς του Πυροσβεστικού Πλοίου, του εξοπλισμού πυρόσβεσης αυτού, των μέσων άντλησης καθώς και την καλή στεγανότητα των στεγανών θυρών και διαφραγμάτων, καταχωρώντας σχετική εγγραφή στο ημερολόγιο πλοίου.
θ. Καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ανύψωσης του ηθικού του πληρώματος και διατηρεί την τάξη και την πειθαρχία.
ι. Όταν το πυροσβεστικό πλοίο διατρέχει κίνδυνο άμεσης απώλειας ή μερικής ή ολικής καταστροφής, ο Κυβερνήτης αναφέρει τούτο επειγόντως στο ΣΕΚΥΠΣ και στο θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ. Μετά την ενημέρωση αυτή, εάν η διάσωση του σκάφους δεν είναι δυνατή, διατάσει άμεσα την εγκατάλειψη του πλοίου εγκαταλείποντας αυτό τελευταίος.
ια. Προσπαθεί με κάθε μέσο να αποτρέψει την απώλεια του πλοίου και να διασώσει το πλήρωμα.
ιβ. Γενικά φέρει την απόλυτη ευθύνη για το οτιδήποτε συμβαίνει στο πλοίο, στο προσωπικό και στο υλικό.
1. Ύπαρχος πυροσβεστικού πλοίου ορίζεται Αξιωματικός Πλοηγός Κυβερνήτης, κατά βαθμό κατώτερος του Κυβερνήτη ή, σε περίπτωση ισοβαθμίας, νεώτερός του.
2. Ο Ύπαρχος είναι ο άμεσος συνεργάτης και νόμιμος αναπληρωτής του Κυβερνήτη, τον οποίο και αντικαθιστά σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός του και έχει τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα με τον Κυβερνήτη. Επιπλέον:
α. Εξασφαλίζει την τήρηση της τάξης και πειθαρχίας στο πλοίο.
β. Μεριμνά σε συνεργασία µε τον επόπτη υπηρεσίας, που εκτελεί καθήκοντα ναύκληρου, για την καθαριότητα και την καλή κατάσταση του πλοίου.
γ. Επαγρυπνεί για την ασφάλεια του πλοίου.
δ. Εισηγείται στον Κυβερνήτη για τα αναγκαία στο πυροσβεστικό πλοίο αναλώσιμα υλικά συντήρησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαταγές και εγκυκλίους του Α.Π.Σ
ε. Συντάσσει τους πίνακες φυλακών του πλοίου, όταν τούτο βρίσκεται σε αποστολή.
στ. Λαμβάνει γνώση και επιβλέπει όλες τις εκτελούμενες ειδικές και γενικές εργασίες συντήρησης και επισκευής στο πλοίο, και συνεργάζεται με τον Α’ Μηχανικό που είναι υπεύθυνος για όλες τις επισκευές του πλοίου.
ζ. Ελέγχει όλα τα εισερχόμενα στο πλοίο υλικά, και προβαίνει στη σωστή κατανομή αυτών για την κάλυψη των αναγκών του πλοίου. Ελέγχει επίσης την κατανάλωση και την καλή διαχείριση αυτών.
η. Ευθύνεται για κάθε σπατάλη υλικού στον τομέα του.
θ. Είναι υπεύθυνος για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι αναγκαίες συνθήκες διαβίωσης του πληρώματος.
ι. Βεβαιώνει ότι όλα τα μέσα κατά της πυρκαγιάς ευρίσκονται σε άριστη κατάσταση, έτοιμα να τεθούν σε άμεση λειτουργία και ότι τα μέλη του πληρώματος γνωρίζουν το χειρισμό τους.
ια. Στις περιπτώσεις που διατάσσεται το κλείσιμο των κυτών και στεγανών θυρών, παραφωτίδων και αναφωτίδων του πλοίου, ελέγχει τούτο σε συνεργασία µε το ναύκληρο και απαγορεύει το άνοιγμα χωρίς την έγκρισή του.
ιβ. Κατά την εκτέλεση εργασιών, ενημερώνεται από τον Α΄ μηχανικό, ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και καταστολής κατά της πυρκαγιάς.
ιγ. Προ απόπλου φροντίζει για τη λήψη μέτρων προστασίας και την ασφαλή φύλαξη των υλικών από τυχόν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
ιδ. Βεβαιώνει ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τον αερισμό − εξαερισμό των εσωτερικών διαμερισμάτων του πλοίου.
ιε. Είναι ο άμεσος βοηθός του Κυβερνήτη για τη ναυσιπλοΐα.
ιστ. Είναι υπεύθυνος για τον ασφαλή πλου του πυροσβεστικού πλοίου κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της φυλακής του στη γέφυρα.
ιζ. Εκτελεί τις αναγκαίες παρατηρήσεις για τον προσδιορισμό του στίγματος.
ιη. Είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο και την καλή λειτουργία των πυξίδων του πλοίου.
ιθ. Είναι υπεύθυνος για τη χρήση και καλή λειτουργία των ηλεκτρονικών οργάνων ναυσιπλοΐας και ραδιοναυτιλιακών βοηθημάτων.
ικ. Μεριμνά για την εκπαίδευση του προσωπικού καταστρώματος, µε σκοπό την επαγγελματική του κατάρτιση, ώστε αυτό να είναι ενήμερο στον τομέα της Ναυτικής Τέχνης.
1. Α΄ Μηχανικός ορίζεται για την κατηγορία πλοίων ΑΙ ανώτερος ή κατώτερος Αξιωματικός Πλοηγός και για την κατηγορία Α2 Πυροσβεστικών πλοίων, ορίζεται κατώτερος Α’ Μηχανικός Αξιωματικός και ελλείψει Αξιωματικού, βαθμοφόρος Ειδικών Υπηρεσιών του Κλάδου Βοηθών Μηχανικών με γνώση του τομέα μηχανών και βοηθητικών μηχανημάτων.
2. Ο Α΄ Μηχανικός είναι ο επικεφαλής Αξιωματικός μηχανής και του προσωπικού μηχανής, εκτελεί τις διαταγές του Κυβερνήτη και είναι υπεύθυνος και υπόλογος προς αυτόν κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
3. Είναι υπεύθυνος για την καλή λειτουργία και συντήρηση των κυρίων μηχανών, βοηθητικών μηχανημάτων και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων του πυροσβεστικού πλοίου.
Ειδικότερα οι κύριες και βοηθητικές μηχανές ορίζονται ως εξής:
α. Κύριες μηχανές πρόωσης, αναστροφής, όργανα χειρισμού αυτών και όλα τα εξαρτήματα.
β. Κύριες μηχανές πυρόσβεσης.
γ. Ηλεκτρογεννήτριες.
δ. Όλα τα βοηθητικά μηχανήματα μηχανοστασίου με όλα τα εξαρτήματα και σωληνώσεις αυτών (αντλίες, αεροσυμπιεστές, ανεμιστήρες κτλ).
ε. Ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη µε τα εξαρτήματα και τις σωληνώσεις τους.
στ. Μηχανικά, ηλεκτροϋδραυλικά συστήματα του πλοίου.
ζ. Ψυκτικές μηχανές.
η. Εργάτες και βαρούλκα.
θ. Φορητές αντλίες.
ι. Γενικά όλα τα δίκτυα σωληνώσεων του πυροσβεστικού πλοίου.
ια. Φωτισμό κύριο και φωτισμό έκτακτης ανάγκης του πυροσβεστικού πλοίου.
ιβ. Μηχανικά, ηλεκτροϋδραυλικά συστήματα του πλοίου.
ιγ. Μέσα καθαίρεσης βοηθητικών σκαφών.
ιδ. Κινητήρες βοηθητικών σκαφών.
ιε. Υλικό πετρέλευσης.
ιστ. Αξονικά συστήματα.
ιζ. Ηλεκτρονικά συστήματα.
ιη. Συστήματα πυρασφάλειας.
3. Φροντίζει για την καλή κατάσταση των παρακάτω διαμερισμάτων και χώρων:
α. Μηχανοστασίου, διαμερισμάτων βοηθητικών μηχανημάτων.
β. Γραφείου μηχανής, αποθηκών υλικών μηχανής και συνεργείου.
γ. Κύτης, διπύθμενων στεγανών θύρων, δεξαμενών καυσίμων, δεξαμενών ελαίου λίπανσης, βενζίνης, και δεξαμενών πόσιμου νερού με τις σωληνώσεις τους.
4. Κατανέμει εν όρμω τους βοηθούς Μηχανικούς στις ανάλογες εργασίες και τους καθοδηγεί στην εκτέλεση των εργασιών. Έχει την ευθύνη για κάθε συντήρηση, επισκευή, καθαριότητα και λειτουργία στο χώρο του μηχανοστασίου.
5. Ευθύνεται για κάθε ανωμαλία ή τεχνική έλλειψη, που μπορούσε να προβλέψει και μεριμνά για τον εφοδιασμό των απαραίτητων μέσων, εργαλείων και υλικών, για την απρόσκοπτη λειτουργία των μηχανών και βοηθητικών μηχανημάτων.
6. Κατά τη διάρκεια που το πλοίο βρίσκεται σε κίνηση ή σε επιχείρηση−αποστολή, επαγρυπνά για την καλή λειτουργία των κυρίων μηχανών πρόωσης, των μηχανών πυρόσβεσης και βοηθητικών μηχανημάτων που βρίσκονται σε λειτουργία, υποβοηθούμενος από τον άμεσο συνεργάτη του και από τον ηλεκτρονικό ή ηλεκτρολόγο του πλοίου.
7. Αναφέρει στον Ύπαρχο και Κυβερνήτη κάθε βλάβη ή συμβάν, και οποιαδήποτε παρατήρησή του κατά τη διάρκεια λειτουργίας των μηχανών και μηχανημάτων, ή κατά την διάρκεια επιθεωρήσεως του στους χώρους του μηχανοστασίου.
8. Αναφέρει στον προϊστάμενό του για την έγκαιρη προμήθεια υλικών κίνησης.
9. Οφείλει εν πλω να παρακολουθεί την κατανάλωση καυσίμων, σύμφωνα με τα εγχειρίδια του κατασκευαστή, ώστε αυτή να κυμαίνεται εντός των επιτρεπομένων ορίων.
10. Παρακολουθεί κατά τη διάρκεια του πλου την κανονική λειτουργία των προωστηρίων μηχανών και βοηθητικών μηχανημάτων και ενημερώνεται από τους εκτελούντες φυλακή στο μηχανοστάσιο για κάθε πρόβλημα ή βλάβη που διαπιστώνεται.
11. Μεριμνά για την έγκαιρη πετρέλευση του πλοίου και για τη λήψη μέτρων ασφαλείας και αποφυγής τυχόν ρύπανσης.
12. Ευθύνεται για την ετοιμότητα και αναφέρει στον Ύπαρχο και Κυβερνήτη την άμεση αναχώρηση.
13. Φροντίζει προ απόπλου, για την εκτέλεση των προβλεπόμενων εργασιών προετοιμασίας των μηχανών και μηχανημάτων του πλοίου, θέτοντας αυτό σε κατάσταση άμεσης αναχώρησης, ενημερώνοντας σχετικά τον Ύπαρχο και τον Κυβερνήτη.
14. Σε αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, ο Α΄ Μηχανικός μπορεί να ζητήσει από τον Κυβερνήτη συνδρομή του προσωπικού καταστρώματος.
15. Τηρεί και ενημερώνει το ημερολόγιο της μηχανής.
16. Είναι τεχνικός σύμβουλος του Κυβερνήτη.
1. Καθήκοντα Β΄ Μηχανικού για την κατηγορία πλοίων ΑΙ αναλαμβάνει ανώτερος ή κατώτερος Αξιωματικός Πλοηγός Μηχανικός.
2. Καθήκοντα Β΄ Μηχανικού για την κατηγορία πλοίων Α2 αναλαμβάνει κατώτερος Αξιωματικός Πλοηγός Μηχανικός ή ελλείψει αυτού βαθμοφόρος Ειδικών Υπηρεσιών του Κλάδου Βοηθών Μηχανικών.
3. Ο Β΄ Μηχανικός ως άμεσος συνεργάτης του Α’ Μηχανικού είναι υπεύθυνος για την καλή λειτουργία και συντήρηση των κυρίων μηχανών και βοηθητικών μηχανημάτων. Επιπλέον:
α. Ελέγχει με τον Α΄ μηχανικό τους χώρους του μηχανοστασίου, τις αποθήκες υλικού, τα κύτη, τα στεγανά, τα διπύθμενα και τις δεξαμενές καυσίμων, ελαίου λιπάνσεως
και ποσίμου νερού.
β. Συνεργάζεται με τον ηλεκτρονικό ή ηλεκτρολόγο του πλοίου, για θέματα ηλεκτρολογικής φύσεως.
γ. Εκπαιδεύει τους υφισταμένους του στον τομέα μηχανής, με σκοπό τη βελτίωση των γνώσεών τους.
δ. Φροντίζει προ του απόπλου, για την εκτέλεση των προβλεπόμενων εργασιών προετοιμασίας των μηχανών και μηχανημάτων του πλοίου και ενημερώνει τον Α’ Μηχανικό ότι το πυροσβεστικό πλοίο είναι σε κατάσταση άμεσης αναχώρησης.
1. Ναύκληρος είναι ο επικεφαλής του προσωπικού καταστρώματος του πυροσβεστικού πλοίου. Ως ναύκληρος ορίζεται ο αρχαιότερος Πυρονόμος ή Αρχιπυροσβέστης Γενικών ή Ειδικών Καθηκόντων.
2. Τα γενικά καθήκοντα του Ναύκληρου είναι τα ακόλουθα:
α. Είναι υπεύθυνος έναντι του Κυβερνήτη και του Υπάρχου για όλα τα θέματα, που αφορούν τον τομέα καταστρώματος.
β. Αναφέρει στον Κυβερνήτη ή Ύπαρχο κάθε συμβάν ή βλάβη και τις ανάγκες της επιστασίας του σε προσωπικό και υλικό.
γ. Εκτελεί τις εντολές του Κυβερνήτη και Ύπαρχου για θέματα που αφορούν τον τομέα ευθύνης του.
δ. Επιβλέπει και συμμετέχει στην εκτέλεση εργασιών συντήρησης και καθαριότητας, με το υπόλοιπο προσωπικό καταστρώματος, στον τομέα ευθύνης του κατά τη διάρκεια του Α’ 8ωρου φυλακής, εφόσον το πυροσβεστικό πλοίο είναι στη βάση του.
ε. ΄Εχει την ευθύνη για την φύλαξη και διατήρηση σε καλή κατάσταση των αποθηκών πυροσβεστικού υλικού, υλικού διάσωσης, καθώς και των αποθηκών του υλικού συντήρησης του πλοίου.
3. Τα ειδικά καθήκοντα του Ναύκληρου είναι τα ακόλουθα:
α. Καθημερινά, όταν το πλοίο ευρίσκεται στον όρμο, ελέγχει και βεβαιώνεται για την απόλυτα ικανοποιητική εξωτερική εμφάνιση του πλοίου, καθώς και για την καθαριότητα και ευπρέπεια των κοινόχρηστων χώρων.
β. Έχει την ευθύνη της τήρησης σε κατάσταση για άμεση χρήση, ενός ορμιδίου και δυο κυκλικών σωσιβίων, όταν το πλοίο είναι εν όρμω.
γ. Ευρίσκεται στην πλώρη του πλοίου κατά τις κινήσεις αγκυροβολίας και άπαρσης των αγκυρών και επιβλέπει για την αποφυγή συστροφών των αλύσεων, όταν το πλοίο είναι πρυμοδετημένο ή αγκυροβολημένο, αναφέροντας τις παρατηρήσεις του στον ΄Υπαρχο ή τον Κυβερνήτη.
δ. Επιβλέπει σε συνεργασία με το Ύπαρχο και τον Α΄ Μηχανικό, την καλή λειτουργία των μηχανημάτων αγκυροβολίας και πρόσδεσης.
ε. Φροντίζει για την καλή κατάσταση των αγκύρων και αλύσεων.
στ. Επιβλέπει και συντηρεί τα σχοινιά πρόσδεσης, τα μέσα διάσωσης, τα εφόδια, τις μάνικες πυρκαγιάς, τον πυροσβεστικό εξοπλισμό και εξοπλισμό διάσωσης που φέρει το πυροσβεστικό πλοίο.
ζ. Προ εκάστου απόπλου, επιθεωρεί και βεβαιώνεται ότι το πηδάλιο και οι γραμμές μετάδοσης, λειτουργούν ικανοποιητικά, και ότι τα συστήματα εναλλακτικής πηδαλιουχίας από όλες τις θέσεις και από το χώρο της εγκατάστασης του πηδαλίου είναι σε ετοιμότητα προς άμεση χρησιμοποίηση σε περίπτωση ανάγκης.
η. Ελέγχει την επάνδρωση των εναλλακτικών θέσεων πηδαλιουχίας όταν διατάσσεται αυτή.
θ. Επιμελείται για την καλή διαχείριση των χορηγουμένων αναλωσίμων υλικών του τομέα του.
ζ. Ενημερώνει κατά την αλλαγή της φυλακής τον αντικαταστάτη του για τις εργασίες συντήρησης και καθαριότητας που έγιναν κατά τη διάρκεια της φυλακής του.
3. Ορίζεται υπηρεσία πυρκαγιάς και Επόπτης υπηρεσίας του Σταθμού και ενεργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Πυροσβεστικού Σώματος.
1. Σε υπηρεσία Αρμενιστή πυροσβεστικού πλοίου, ορίζονται πυροσβεστικοί υπάλληλοι Γενικών Καθηκόντων από τον βαθμό του Πυρονόμου και κάτω, εφ’ όσον υπάγονται σε μια τουλάχιστον από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Έχουν προηγούμενη πενταετή θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό με την ανάλογη ειδικότητα καταστρώματος.
β) Είναι κάτοχοι πτυχίου Σχολείου Αρμενιστών Πυροσβεστικού Σώματος.
γ) Διαθέτουν ένα (1) έτος βεβαιωμένης θαλάσσιας υπηρεσίας στο ΕΝ ή στο Πολεμικό Ναυτικό στον τομέα καταστρώματος.
2. Ο Αρμενιστής εκτελεί εργασίες συντήρησης, όπως χρωματισμό καταστρωμάτων − εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, καθώς και εργασίες της καθαριότητας των κοινοχρήστων χώρων του τομέα καταστρώματος. Επιπλέον εκτελεί τις διαταγές του Κυβερνήτη ή Ύπαρχου και του Ναυκλήρου και ορίζεται από το Διοικητή του Σταθμού σκοπός υπηρεσίας για τη φύλαξη των πυροσβεστικών πλοίων κατά τον ελλιμενισμό τους και από τον Κυβερνήτη όταν το πλοίο εκτελεί αποστολή εκτός Πυροσβεστικού Σταθμού.
5. Ορίζεται από το Διοικητή σκοπός και τηλεφωνητής του Σταθμού, σύμφωνα µε τον Κανονισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
1. Βοηθός Μηχανικού ορίζεται στο πυροσβεστικό πλοίο Πυρονόμος, Πυροσβέστης ή Υπαξιωματικός Ειδικών Καθηκόντων.
2. Ο Βοηθός Μηχανικού εκτελεί εργασίες συντήρησης και επισκευής μηχανών και μηχανημάτων και εργασίες καθαρισμού στον τομέα του.
3. Ορίζεται από τον Κυβερνήτη υπεύθυνος ασφαλείας στο πυροσβεστικό πλοίο κατά την παραμονή του πλοίου σε επισκευαστική βάση (ναυπηγείο).
1. Το Γραφείο Διοίκησης του Σταθμού καταρτίζει πρόγραμμα εκπαιδεύσεως ως εξής:
α) Εκτέλεση πλόων εντός των επιχειρησιακών ορίων διάρκειας περίπου δύο (2) ωρών και μέχρι δύο (2) φορές την εβδομάδα.
β) Εκτέλεση πλόων εκτός των επιχειρησιακών ορίων δικαιοδοσίας, μία (1) φορά το μήνα διάρκειας μέχρι οκτώ (8) ωρών.
2. Οι πλόες προγραμματίζονται και σχεδιάζονται από το Γραφείο Διοίκησης και εγκρίνονται από το Διοικητή του Σταθμού.
3. Οι προγραμματισμένοι πλόες, εκτός περιοχής δικαιοδοσίας, εγκρίνονται ιεραρχικά από τον αρμόδιο Περιφερειακό Διοικητή, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή του Σταθμού, και εκτελούνται εφόσον καλύπτεται επιχειρησιακά ο τομέας ευθύνης. Η διαταγή στέλνεται με σήμα στην οποία αναφέρονται:
α) Λιμένας προορισμού
β) Η ημερομηνία και ώρα του απόπλου και,
γ) Ο σκοπός του πλου.
4. Το Γραφείο Διοίκησης, σε συνεργασία με τους Κυβερνήτες καταρτίζει προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης, γυμνασίων και ασκήσεων των πληρωμάτων των πυροσβεστικών πλοίων (Π/Π), ώστε να εξασφαλίζεται η βελτίωση της επιχειρησιακής και ναυτικής τους εμπειρίας. Τα προγράμματα υποβάλλονται για έγκριση στη Διεύθυνση Πλωτών Μέσων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος. και θα καλύπτουν κατάλληλα θέματα για τα καθήκοντα του προσωπικού που υπηρετεί ως πλήρωμα στο πλοίο.
Η ύλη αυτών θα είναι η ακόλουθη:
Α) Ναυτικός τομέας
1. Χαρακτηριστικά πλοίων.
2. Κίνδυνοι.
3. Έλεγχος κινδύνου.
4. Εξοπλισμός ασφαλείας
5. Πρόληψη ρύπανσης.
6. Επισκευή και συντήρηση.
7. Λειτουργίες έκτακτης ανάγκης.
8. Οργάνωση, τακτική, διοίκηση αντιμετώπιση πυρκαγιάς.
9. Γνώση των σωστικών μέσων και σχεδίων ελέγχου.
10. Γνώση των πινάκων διαίρεσης και των οδηγιών έκτακτης ανάγκης.
11. Γνώση των εξόδων κινδύνου.
12. Διατήρηση διόδων διαφυγής χωρίς εμπόδια.
13. Επικοινωνία με άλλα πρόσωπα στο πλοίο για βασικά θέματα ασφαλείας και κατανόηση συμβόλων ασφαλείας, επιγραφές και σχήματα συναγερμών.
14. Ανίχνευση φωτιάς και καπνού.
15. Άνθρωπος στην θάλασσα.
16. Σήμανση συναγερμού πυρκαγιάς, εγκατάλειψης πλοίου και διαρροής, αναγνώριση σταθμών συγκέντρωσης και επιβίβασης καθώς και των διόδων διαφυγής.
17. Θέση, εφαρμογή ατομικών και κυκλικών σωσιβίων.
18. Άνοιγμα− κλείσιμο θυρών υδατοστεγών, πυρασφάλειας.
19. Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών−ιατρική βοήθεια−τρόποι επιβίωσης.
Β) Επιχειρησιακός τομέας
1. Λειτουργίες πλοίου.
2. Κίνδυνοι υγείας, διαδικασίες έκτακτης ανάγκης.
3. Πρακτικές και εξοπλισμός ασφαλείας.
4. Επικοινωνία και αποτελεσματικότητα επικοινωνίας.
5. Εκπομπή και λήψη πληροφοριών χρησιμοποίησης υποσυστημάτων και εξοπλισμό GMDSS.
6. Προσέγγισης πλοίου ή πλωτού μέσου.
7. Κίνδυνοι και μέτρα προφύλαξης κατά τις επιχειρήσεις ή τις αποστολές.
8. Συναγερμός έκτακτης ανάγκης.
9. Οργάνωση, τακτική, διοίκηση αντιμετώπιση πυρκαγιάς.
10. Γνώση του πυροσβεστικού υλικού.
11. Γνώση και χρήση του πυροσβεστικού εξοπλισμού.
12. Γνώση και χρήση του εξοπλισμού διάσωσης
Οι πλόες διακρίνονται σε τακτικούς, έκτακτους, εκπαιδευτικούς, δοκιμαστικούς και επίδειξης.
1. Τακτικοί πλόες είναι εκείνοι, που έχουν προγραμματισθεί να εκτελεσθούν με βάση προγράμματος εκπαίδευσης, που καταρτίζεται από τη Διοίκηση του Λιμενικού Πυροσβεστικού και εγκρίνεται από την Διοίκηση Περιφερειακών Υπηρεσιών, που υπάγεται αυτός.
2. Έκτακτοι πλόες είναι οι μη προγραμματισμένοι πλόες, οι οποίοι εκτελούνται, ύστερα από Διαταγή του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, για την κάλυψη σοβαρών και επειγουσών περιπτώσεων που εντάσσονται στα πλαίσια της αποστολής της Υπηρεσίας Πλωτών Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος.
3. Εκπαιδευτικοί πλόες, που διακρίνονται σε:
α. Πλόες Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης, που περιλαμβάνουν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και έχουν σκοπό την εκπαίδευση των πληρωμάτων των πλωτών μέσων στην εκτέλεση επιχειρήσεως, την αξιοποίηση και το χειρισμό των συσκευών και των συστημάτων των πλωτών μέσων και την τακτική της επιχειρησιακής δράσης και
β. Πλόες Συντήρησης ( καθαρισμός υφάλων ), που περιλαμβάνουν τη συντήρηση του Πλωτού Μέσου με την εκτέλεση πλόων προς αποφυγή φυκίωσης των υφάλων.
4. Δοκιμαστικοί πλόες είναι εκείνοι που πραγματοποιούνται ύστερα από οποιαδήποτε επισκευή, συντήρηση, μετατροπή, ή άλλη ενέργεια επί του πλωτού μέσου, καθώς και για διαπίστωση βλάβης ή οποιασδήποτε λειτουργικής ανωμαλίας του πλωτού μέσου. Επίσης πραγματοποιούνται κάθε φορά που φυσικά γεγονότα, σοβαρές βλάβες λειτουργίας και αναφορές των πληρωμάτων για διαπιστούμενες δυσλειτουργίες στο πλωτό μέσο το επιβάλλουν. Στους δοκιμαστικούς πλόες η σύνθεση του πληρώματος συμπεριλαμβάνει, εκτός των πληρωμάτων και ιδιώτες τεχνικούς.
5. Πλόες Επίδειξης είναι οι πλόες σχηματισμού Πυροσβεστικού Πλοίου (Π/Π) ή μεμονωμένων Πυροσβεστικών Πλοίων (Π/Π), που εκτελούνται μπροστά στο κοινό ή επισήμους, μετά από Διαταγή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, ο πλους εκτελείται από χειριστές, οι οποίοι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για το σκοπό αυτό. ΄Ενας από αυτούς ορίζεται ως επικεφαλής σχηματισμού και ως υπεύθυνος για την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας. Για τη διαθεσιμότητα των πυροσβεστικών πλοίων (Π/Π) υπεύθυνη είναι Διεύθυνση Πλωτών Μέσων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.
1. Ο κυβερνήτης βρίσκεται πάντοτε σε συνεχή επικοινωνία µε το 199 ΣΕΚΥΠΣ, με το Σταθμό του ή με το 199 ΣΕΚΥΠΣ και με άλλους Λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς εάν το πλοίο βρίσκεται εκτός τομέα γεωγραφικής αρμοδιότητάς του, καθώς και με άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες αναφέρει δε όλα τα κάτωθι δεδομένα του πλου:
α) Ώρα απόπλου.
β) Στίγμα κατά τακτά χρονικά διαστήματα.
γ) Επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
δ) Ώρα κατάπλου.
2. Τα πυροσβεστικά πλοία, που κινούνται στην περιοχή ευθύνης των Ναυστάθμων Σαλαμίνας και Σούδας Κρήτης καθώς και στις ζώνες του Πολεμικού Ναυτικού, αναφέρουν τη διέλευσή τους µε τις καθοριζόμενες διαδικασίες.
Τα μέλη του πληρώματος Γενικών και Ειδικών Καθηκόντων Πυροσβεστικών Πλοίων, υποχρεούνται να φέρουν τις ανάλογες στολές επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους. Επίσης κατά τις πρωινές ώρες εκτελέσεως εργασιών και συντηρήσεως του πλοίου υποχρεούται να φέρουν τον προβλεπόμενο εξοπλισμό ασφαλείας και ειδικότερα κράνος, γάντια εργασίας, ολόσωμες φόρμες και ότι άλλο προβλέπεται από τον ισχύοντα κανονισμό στολών πυροσβεστικού προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος για την ασφαλή διεκπεραίωση των εργασιών
1. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός επιβαινόντων, εκτός της εξασφάλισης της ευστάθειας, από πλευράς σωστικών μέσων πρέπει να είναι ανάλογος ώστε το σκάφος να διαθέτει μέσα διάσωσης (λέμβοι, ατομικά σωσίβια κλπ) αναλόγου αριθμού ώστε να καλύπτεται το 110% των επιβαινόντων (πχ 50 επιβαίνοντες απαιτούνται 55 ατομικά σωσίβια).
2. Η μεταφορά ατόμων θα πραγματοποιείται µε τα πυροσβεστικά πλοία στις παρακάτω περιπτώσεις:
α) Μεταφορά πυροσβεστικών δυνάμεων για εκτέλεση υπηρεσίας.
β) Μεταφορά τραυματιών μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και εφόσον δεν υφίσταται άλλο μέσο μεταφοράς και δεν κωλύεται το πυροσβεστικό έργο γ) Μεταφορά διασωθέντων ναυαγών.
3. Ο Κυβερνήτης κατά τη μεταφορά τραυματιών, ενημερώνει τις Υγειονομικές Υπηρεσίες για την κατάσταση αυτών.
Τα Πυροσβεστικά Πλοία ανοικτής θαλάσσης διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
α) Κατηγορία ΑΙ Πυροσβεστικών πλοίων ανοικτής θαλάσσης μήκους 25 μέτρων και άνω.
β) Κατηγορία Α2 Πυροσβεστικών πλοίων σκαφών ανοικτής θαλάσσης μήκους μέχρι 25 μέτρων.
1. Κάθε Πυροσβεστικό Πλοίο της κατηγορίας ΑΙ στελεχώνεται κατ΄ ελάχιστο με πυροσβεστικό προσωπικό, ως εξής:
α. Ένα (1) Κυβερνήτη, Ανώτερο ή Κατώτερο Αξιωματικό.
β. Ένα (1) Ύπαρχο, Ανώτερο ή Κατώτερο Αξιωματικό.
γ. Ένα (1) Α’ Μηχανικό, Ανώτερο ή Κατώτερο Αξιωματικό.
Δ. Ένα (1) Β’ Μηχανικό, Ανώτερο ή Κατώτερο Αξιωματικό.
ε. Δύο (2) Βοηθούς Μηχανικούς Πυρονόμους, Υπαξιωματικούς, ή Πυροσβέστες.
στ. Ένα (1) Ναύκληρο, Πυρονόμο ή Αρχιπυροσβέστη (Αρμενιστή).
ζ. Τέσσερις (4) Αρμενιστές, Αρχιπυροσβέστες ή Πυροσβέστες.
2. Κάθε Πυροσβεστικό Πλοίο της κατηγορίας Α2 στελεχώνεται κατ΄ ελάχιστο με πυροσβεστικό προσωπικό, ως εξής:
α. Ένα (1) Κυβερνήτη, Ανώτερο ή Κατώτερο Αξιωματικό.
β. Ένα (1) Α΄ Μηχανικό, Ανώτερο ή Κατώτερο Αξιωματικό.
γ. Ένα (1) Βοηθό Μηχανικό, Πυρονόμο, Αρχιπυροσβέστη ή Πυροσβέστη.
δ. Ένα (1) Ναύκληρο, Πυρονόμο ή Αρχιπυροσβέστη (Αρμενιστή).
ε. Δύο(2) Αρμενιστές, Υπαξιωματικούς ή Πυροσβέστες.
1.Ο Κυβερνήτης σε περίπτωση ατυχήματος λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, αναφέρει το ατύχημα αυτό αμέσως στο 199 ΣΕΚΥΠΣ και στη συνέχεια ενημερώνει, εάν υφίσταται ειδική ανάγκη, το θάλαμο Επιχειρήσεων του ΥΕΝ. Η αναφορά του περιλαμβάνει το ιστορικό του συμβάντος, τις συνθήκες που έλαβε χώρα, τα ληφθέντα μέτρα αντιμετώπισης και οποιαδήποτε χρήσιμη σχετική πληροφορία.
2. Το συμβάν καταχωρείται από τον Κυβερνήτη με κάθε λεπτομέρεια στο Ημερολόγιο Πυροσβεστικού Πλοίου.
1. Με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος ορίζεται το υγειονομικό υλικό με το οποίο, υποχρεούνται να εφοδιάζονται τα πυροσβεστικά πλοία.
2. Την ευθύνη για τη φύλαξη και διαχείριση του υγειονομικού υλικού, έχει ο Κυβερνήτης.
3. Το υγειονομικό υλικό, πρέπει να διατηρείται σε καλή κατάσταση, να συμπληρώνεται το ταχύτερο δυνατό και να ανανεώνεται έγκαιρα.
1. Οι Προϊστάμενοι όλων των τομέων των πυροσβεστικών πλοίων (Κυβερνήτες− Μηχανικοί) υποχρεούνται να τηρούν τα πιο κάτω αναφερόμενα βιβλία και αρχεία του πλοίου:
2. Στα πυροσβεστικά πλοία τηρούνται τα παρακάτω βιβλία και αρχεία:
Α. ΒΙΒΛΙΑ.
α. Βιβλίο γενικής απογραφής Πυροσβεστικού πλοίου.
β. Ειδικό Μητρώο τομέα καταστρώματος ή μηχανής που περιλαμβάνει το Τμήμα το Γενικού Μητρώου, που αφορά κάθε τομέα με λεπτομερή περιγραφή των υλικών του και οδηγίες για την συντήρηση κάθε μηχανήματος, συσκευής ή οργάνου.
γ. Βιβλίο ημερησίων εργασιών συντηρήσεως το οποίο περιλαμβάνει όλες τις εκτελούμενες καθημερινά εργασίες συντηρήσεως και επισκευών μικρής εκτάσεως του τομέα, οι οποίες είναι ανεξάρτητες από τις εγγραφές, που καταχωρούνται στα ημερολόγια πλοίου και μηχανής.
δ. Μητρώο βλαβών στο οποίο καταχωρούνται όλες οι προκαλούμενες βλάβες ή δυσλειτουργίες του τομέα.
ε. Βιβλίο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.
στ. Βιβλίο απογραφής ηλεκτρονικού υλικού.
ζ. Ημερολόγιο πυροσβεστικού πλοίου
Υπεύθυνος για την συμπλήρωση και τήρηση του ημερολογίου πυροσβεστικού πλοίου είναι ο Κυβερνήτης του πυροσβεστικού πλοίου ή σε περίπτωση απουσίας του ο αντικαταστάτης αυτού. Στο υπ’ όψιν ημερολόγιο εκτελείται καθημερινή εγγραφή ναυτικών μετεωρολογικών παρατηρήσεων−ενδείξεων και καταχώρηση γεγονότων με λεπτομέρεια, σχετικά με το πλοίο, την ναυσιπλοΐα, τους επιβαίνοντες και τις επιχειρήσεις στις οποίες μετέχει.
Ιδιαίτερα καταχωρούνται:
i Τραυματισμός ή κάθε άλλο ατύχημα σε μέλος πληρώματος, ή σε οποιοδήποτε πρόσωπο επιβαίνει στο πλοίο.
ii. Κάθε βλάβη μηχανής, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, εξαρτισμού, πυρόσβεσης κ.λ.π., με μνεία της αποκατάστασής του.
iii Κάθε άλλο ναυτικό ατύχημα οποιασδήποτε φύσης και ανεξάρτητα από τις συνέπειες, με πλήρη περιγραφή των συνθηκών κάτω από τις οποίες τούτο συνέβη.
iv. Οι διαταγές που λαμβάνονται από ΑΠΣ ή τις Περιφερειακές Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών υπαγωγής σχετικά με επιχειρήσεις−αποστολές καθώς και λεπτομερή καταγραφή των συμβάντων κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.
v Κάθε γυμνάσιο (πυρκαγιάς, διαρροής, εγκατάλειψης πλοίου, ετοιμότητας) που εκτελείται στο πλοίο, με την ώρα έναρξης και λήξης καθώς και τα αποτελέσματά του.
vi. Τα πλήρη στοιχεία των πλοίων, πλωτών μέσων και εγκαταστάσεων που έλαβε μέρος το πλοίο κατά τις επιχειρήσεις.
vii Κάθε αποστολή, επιχείρηση, το είδος της παροχής βοήθειας που έλαβε μέρος το πλοίο, τα υλικά κατάσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και ο τόπος του συμβάντος και ο χρόνος που απαιτήθηκε.
Το ημερολόγιο του πυροσβεστικού πλοίου είναι επίσημο υπηρεσιακό έγγραφο. Πρέπει να είναι καθαρογραμμένο και να συντάσσεται με μεγάλη ευσυνειδησία, χωρίς πλατειασμούς και περιττολογίες, ώστε να επιτρέπει την αναπαράσταση της συνέχειας των γεγονότων και ιδιαίτερα της πορείας του πλοίου. Κάθε διαγραφή ή μετατροπή στις καταχωρήσεις στο ημερολόγιο πλοίου πρέπει να γίνεται έτσι ώστε να μην απαλείφονται τα όσα αρχικά έχουν γραφεί και να μονογράφεται από τον Κυβερνήτη. Το ημερολόγιο πυροσβεστικού πλοίου συμπληρώνεται το αργότερο μέσα σε 24 ώρες, από τότε που έγιναν τα περιστατικά, υπογράφεται από τον κυβερνήτη, ελέγχεται και θεωρείται το πρώτο πενθήμερο έκαστου μηνός από τον Διοικητή του Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού ή όποτε αυτό θεωρείται αναγκαίο. Στην περίπτωση που το πλοίο ευρίσκεται σε αποστολή ή επιχείρηση εκτός έδρας, το παραπάνω χρονικό διάστημα παρατείνεται μέχρι τον επανάπλου στη βάση του.
η) Πρόχειρο ημερολόγιο πυροσβεστικού πλοίου: Το ημερολόγιο αυτό συντάσσεται από τον εκτελούντα φυλακή γέφυρας και κατά τη διάρκεια του πλου δεν απομακρύνεται από την γέφυρα. Γίνονται οι ίδιες καταχωρήσεις όπως στο ημερολόγιο πυροσβεστικού πλοίου.
θ. Ημερολόγιο μηχανής.
i. Πρόχειρο ημερολόγιο: Στο ημερολόγιο αυτό, που συντάσσεται από τον εκτελούντα φυλακή μηχανοστασίου (ή άλλον εντεταλμένο προς τούτο βαθμοφόρο ), καταγράφονται οι κινήσεις, οι παρατηρήσεις, οι μετρήσεις και οι εργασίες μηχανών και μηχανημάτων γενικά κατά τον χρόνο και τον τρόπο, που έχουν πραγματοποιηθεί. Αυτό θεωρείται καθημερινά από τον Α’ Μηχανικό. Κάθε διαγραφή ή μετατροπή πρέπει να γίνεται έτσι ώστε να μην απαλείφονται τα όσα αρχικά έχουν γραφεί και να μονογράφεται από τον πραγματοποιούντα αυτήν. Τα πρόχειρα ημερολόγια φυλάσσονται στο Γραφείο τεχνικής υποστήριξης τρία (3) τουλάχιστον έτη μετά την εξάντλησή τους ή και περισσότερο εάν τούτο κρίνεται αναγκαίο. Σε περίπτωση σύγκρουσης, ατυχήματος, προσάραξης ή άλλου σημαντικού συμβάντος, το πρόχειρο ημερολόγιο μηχανής φυλάσσεται μέχρι το πέρας των διοικητικών μέτρων για το συμβάν αυτό. Το πρόχειρο ημερολόγιο είναι επίσημο βιβλίο του πλοίου με ιδιαίτερη σημασία και αξία, ιδίως σε περίπτωση κατά την οποία εκτελούνται ανακριτικές πράξεις.
ii Καθαρό ημερολόγιο: Συμπληρώνεται καθημερινά από τον Α’ Μηχανικό ο οποίος προς τούτο, συμβουλεύεται το πρόχειρο ημερολόγιο. Σε αυτό, πλέον της κανονικής και
λεπτομερούς συμπλήρωσης των οικείων στηλών, καταχωρούνται όλες οι δοκιμές, μετρήσεις, επιθεωρήσεις και επισκευές των μηχανών, μηχανημάτων. Κατά την συμπλήρωσή του γίνεται ειδική μνεία των χειρισμών, οι οποίοι εκτελούνται λόγω ανωτέρας βίας ή ειδικής διαταγής και οι οποίοι δυνατόν να βλάψουν μερικά ή ολικά το μηχανικό συγκρότημα του πλοίου. Τα καθαρά ημερολόγια μηχανής, ως επίσημα βιβλία του πλοίου που περιέχουν χρήσιμα ιστορικά στοιχεία, φυλάσσονται στο Γραφείο τεχνικής υποστήριξης τουλάχιστον πέντε (5) χρόνια μετά την εξάντλησή τους ή την απόσυρση του πλοίου ή και περισσότερο εάν τούτο κρίνεται αναγκαίο. Το καθαρό ημερολόγιο μηχανής ελέγχεται από τον Προϊστάμενο Μηχανικών των πλοίων και θεωρείται από τον Διοικητή του Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού το πρώτο πενθήμερο έκαστου μηνός τουλάχιστον ή όποτε αυτό θεωρείται αναγκαίο.
iii. Ο τύπος και οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο συμπλήρωσης, θεώρησης, υποβολής κλπ των ημερολογίων μηχανής καθορίζονται κάθε φορά με διαταγή του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος.
Β. ΑΡΧΕΙΑ
α. Φάκελος πρωτοκόλλου παραδόσεως παραλαβής.
β. Φάκελος επιθεωρήσεων του τομέα.
γ. Φάκελος αιτουμένων επιθεωρήσεων και επισκευών.
δ. Φάκελος κοινού αρχείου.
3. Τα βιβλία που παραμένουν στο πλοίο είναι το ημερολόγιο πυροσβεστικού πλοίου και το ημερολόγιο μηχανής. Όλα τα υπόλοιπα βιβλία και αρχεία θα τηρούνται στο Γραφείο της Διοίκησης. Κάθε τομέας τηρεί επιπλέον και όσα αλλά ειδικά βιβλία ή αρχεία καθορίζονται με ειδικές διαταγές του Α.Π.Σ.
Η έναρξη ισχύος της παρούσης αποφάσεως αρχίζει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
The social partners body for health and safety at work
2025 © EL.IN.Y.A.E.