Καταργήθηκε από :
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 947Β_2015 | 348.06 KB |
(α) Τον Ν. 4310/2014 (Α 258), «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις», ιδίως τις παραγράφους 4α και 4β του άρθρου 43,
(β) Την κοινή υπουργική απόφαση 1014(ΦΟΡ)94 (Β΄216/06.03.2001) «Έγκριση Κανονισμών Ακτινοπροστασίας», και ειδικότερα την παράγραφο 1.1.3 «Αρμόδια Αρχή» που επιτρέπει στην ΕΕΑΕ να εισηγείται πρόσθετα μέτρα, οποτεδήποτε κρίνει σκόπιμο, προκειμένου να υλοποιείται ο αντικειμενικός σκοπός των Κανονισμών Ακτινοπροστασίας,
(γ) Την απόφαση του ΔΣ της ΕΕΑΕ κατά την 182η Συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου 2006,
(δ) Την από 04.02.2015 εισήγηση της υπηρεσίας,
(ε) Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκύπτει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, ούτε του προϋπολογισμού της ΕΕΑΕ, αποφασίζει:
1. Αντικείμενο της παρούσας απόφασης αποτελεί η δημοσίευση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4310/2014, της απόφασης του ΔΣ της ΕΕΑΕ κατά την 182η Συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου 2006 περί «αποδέσμευσης των εκκριμάτων ασθενών που έχουν υποβληθεί σε θεραπευτικές εφαρμογές πυρηνικής ιατρικής».
2. Στην παρούσα απόφαση παρέχονται διευκρινήσεις επί της εφαρμογής των διατάξεων του Μέρους 6 των Κανονισμών Ακτινοπροστασίας (ΚΑ), για τη διαχείριση και διάθεση ραδιενεργών καταλοίπων από τα εργαστήρια πυρηνικής ιατρικής και καθορίζεται το Περιοριστικό Επίπεδο Δόσης για τους εργαζόμενους στο αποχετευτικό δίκτυο και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, οι οποίοι ενδέχεται να εκτεθούν σε ιοντίζουσα
ακτινοβολία κατά την διάρκεια της εργασίας τους.
Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται στα εργαστήρια πυρηνικής ιατρικής.
1. Η εγκατάσταση δεξαμενών συλλογής εκκριμάτων ασθενών επιβάλλεται σε περίπτωση που η ενεργός δόση στα άτομα του πληθυσμού, από το σύνολο των απελευθερώσεων των ραδιενεργών ουσιών στο περιβάλλον, υπερβαίνει το περιοριστικό επίπεδο δόσης των 10 μSν ανά έτος, όπως ορίζεται στην παράγραφο 1.1.3.β των ΚΑ.
2. Η αναγκαιότητα εγκατάστασης δεξαμενών συλλογής εκκριμάτων ασθενών της παραγράφου 1 του παρόντος, εξετάζεται και εγκρίνεται από την ΕΕΑΕ, κατά περίπτωση.
3. Σε ότι αφορά στα υγρά ραδιενεργά κατάλοιπα:
α) Oι ποσότητες ραδιοϊσοτόπων για τον υπολογισμό των ημερησίων ορίων απόρριψης, υπό τη μορφή υγρών ραδιενεργών καταλοίπων σε δημόσιο σύστημα διάθεσης λυμάτων, όπως ορίζονται στον πίνακα 6.1 των ΚΑ, εφαρμόζονται στις ελεγχόμενες απορρίψεις ραδιενεργών ουσιών, όπως ενδεικτικά στην απόρριψη λυμάτων μέσω των δεξαμενών συλλογής εκκριμάτων ασθενών της παραγράφου 1 του παρόντος, στην απόρριψη υγρών ραδιενεργών υπολειμμάτων μέσω του νιπτήρα αποκλειστικής χρήσης του εργαστηρίου, κα. Τα κατάλοιπα αυτά προκύπτουν από αδειοδοτημένες πρακτικές και δεν αφορούν στα εκκρίματα των ασθενών, τα οποία απορρίπτονται απευθείας στο δημόσιο σύστημα διάθεσης λυμάτων,
β) Ειδικά επίπεδα αποδέσμευσης υγρών ραδιενεργών καταλοίπων καθορίζονται κατά περίπτωση από την ΕΕΑΕ.
4. Σε ότι αφορά στα στερεά ραδιενεργά κατάλοιπα, τα επίπεδα αποδέσμευσης για την απόρριψη ραδιενεργών καταλοίπων, όπως ορίζονται στον πίνακα 6.2 των ΚΑ, εφαρμόζονται στην άνευ όρων αποδέσμευση στο περιβάλλον ποσοτήτων στερεών ραδιενεργών καταλοίπων από αδειοδοτημένες πρακτικές.
Το ΠΕΔ για τους εργαζομένους στο αποχετευτικό δίκτυο, στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, στη συντήρηση αποχετευτικών συστημάτων εντός ή εκτός νοσοκομείου και στη διαχείριση των καταλοίπων στις εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών, οι οποίοι ενδέχεται να εκτεθούν σε ιοντίζουσα ακτινοβολία κατά την διάρκεια της εργασίας τους, καθορίζεται στα 100 μSν ανά έτος.
1. Για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας (ή μη) εγκατάστασης και χρήσης συστήματος δεξαμενών συλλογής εκκριμάτων ασθενών, ο υπεύθυνος ακτινοπροστασίας του εργαστηρίου εκπονεί σχετική μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη, πέραν των τοπικών συνθηκών, το περιοριστικό επίπεδο δόσης των 10 μSν ανά έτος, για τα άτομα του πληθυσμού από το σύνολο των απελευθερώσεων των ραδιενεργών ουσιών στο περιβάλλον, καθώς και το ΠΕΔ των 100 μSν ανά έτος για τους αναφερόμενους στο άρθρο 4 εργαζόμενους.
Η ΕΕΑΕ παρέχει στοιχεία, σχετικά με τις υπάρχουσες στην περιοχή αδειοδοτημένες πρακτικές, καθώς και τις αντίστοιχες εγκεκριμένες ποσότητες ραδιοϊσοτόπων.
2. Στα νοσοκομεία ή κλινικές, με προοπτική λειτουργίας εργαστηρίων πυρηνικής ιατρικής, κατηγορίας Α−3, απαιτείται πρόβλεψη για την εγκατάσταση συστήματος δεξαμενών συλλογής εκκριμάτων ασθενών, σε περίπτωση πιθανής υπέρβασης των ΠΕΔ στην περιοχή λειτουργίας του εργαστηρίου.
Η παρούσα απόφαση ισχύει από την ημερομηνία της δημοσίευσης της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αγία Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015
Ο Πρόεδρος
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΟΥΣΙΑΔΑΣ