Attachment | Size |
---|---|
Εγκ. 8136_2014 | 574.19 KB |
α. Άρθρο 3 - Πεδίο εφαρμογής.
(1)-Σε όλα τα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των αλιευτικών σκαφών και των σκαφών αναψυχής, ανεξαρτήτως της σημαίας που φέρουν, τα οποία καταπλέουν ή λειτουργούν σε ελληνικό λιμένα ή στο θαλάσσιο αγκυροβόλιο, πλην των πολεμικών πλοίων ή βοηθητικών σκαφών ή άλλων πλοίων που ανήκουν στο κράτος ή που τα εκμεταλλεύεται το κράτος και χρησιμοποιούνται προς το παρόν αποκλειστικά για κυβερνητική μη εμπορική υπηρεσία.
(2)-Σε όλους τους ελληνικούς λιμένες, στους οποίους συνήθως καταπλέουν πλοία που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εδαφίου (1). Οι κατηγορίες των λιμένων αυτών καταγράφονται στο Παράρτημα ΙΙΙ.
Τροποποιήσεις του Παραρτήματος ΙΙΙ εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής. Για τους υπόλοιπους λιμένες της χώρας, στους οποίους καταπλέουν περιστασιακά πλοία που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εδαφίου (1), εφαρμόζονται οι διατάξεις των Κανονισμών Λιμένων, εκτός εάν οι φορείς διαχείρισής τους αποφασίσουν την ένταξή τους στις διατάξεις της.
(3)-Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση λιμένα, που δεν ανήκει σε καμία κατηγορία του παραρτήματος ΙΙΙ αλλά δέχεται τακτικά πλοία που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ και ελλιμενίζονται στον λιμένα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα της ΚΥΑ. Οι μικροί λιμένες (π.χ. αλιευτικά καταφύγια, αγκυροβόλια-καταφύγια τουριστικών σκαφών κάθε μορφής κ.λ.π), που δεν διαθέτουν φορέα διαχείρισης λιμένα, για τους σκοπούς της απόφασης αυτής, υπάγονται στον πλησιέστερο φορέα διαχείρισης λιμένα της περιοχής.
β. Άρθρο 5 - Σχέδια παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων .
(1)-Η έγκριση των σχεδίων θα γίνεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κατόπιν γνωμοδότησης της αρμόδιας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της αρμόδιας Περιφέρειας. Η διαδικασία έγκρισης των σχεδίων περιγράφεται αναλυτικά στην παράγραφο 3. Η έγκριση των σχεδίων ισχύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο ορίζεται στην εγκριτική απόφαση και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) χρόνια.
(2)-Τα σχέδια επανυποβάλλονται προς έγκριση από τους αρμόδιους φορείς διαχείρισης λιμένων κάθε φορά, μετά από τις παρακάτω τροποποιήσεις στη λειτουργία των λιμένων:
(α)-Αλλαγή των αναδόχων παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου του πλοίου.
(β)-Αλλαγή της διαδικασίας παραλαβής και διαχείρισης των αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου του πλοίου.
(γ)-Αλλαγές οι οποίες τροποποιούν σημαντικά το μέγεθος – χαρακτήρα - λειτουργία του λιμένα.
(3)-Η παρακολούθηση της εφαρμογής των σχεδίων θα πραγματοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σε συνεργασία με την οικεία Περιφερειακή Διοίκηση Λ.Σ. και Λιμενική Αρχή, καθώς και από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της αντίστοιχης Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας.
(4)-Οι φορείς διαχείρισης λιμένων υποχρεούνται να υποβάλουν εντός του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους, ετήσια έκθεση για τη δραστηριότητα της λιμενικής εγκατάστασης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 5.
(5)-Τα σχέδια μπορούν, κατόπιν συμφωνίας των αρμοδίων φορέων διαχείρισης λιμένων, να καταρτίζονται-συμπληρώνονται σε περιφερειακό επίπεδο, για περισσότερους τους ενός λιμένα, με τη δέουσα συμμετοχή του κάθε λιμένα, υπό την προϋπόθεση ότι προσδιορίζεται για κάθε επιμέρους λιμένα, ποιές εγκαταστάσεις παραλαβής είναι απαραίτητες και ποιές είναι διαθέσιμες. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη αποτελούν:
α)-Η σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης που έχει ενεργοποιημένο σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου και του(των) αναδόχου(ων).
β)-Η μη δημιουργία προβλήματος στην εξυπηρέτηση των λοιπών χρηστών του λιμένα που διαθέτει εγκεκριμένο σχέδιο.
γ)-Η υποβολή παραρτήματος εκ μέρους του αρμόδιου φορέα του ήδη εγκεκριμένου από την Υπηρεσία μας σχεδίου του λιμένα, στο οποίο θα αναφέρονται:
αα)- Ο αριθμός των πλοίων που προσεγγίζουν τον υπό ένταξη λιμένα.
ββ)-Τις εκτιμούμενες ετήσιες ποσότητες για κάθε τύπο αποβλήτων που προέρχονται από τα παραπάνω πλοία.
γγ)-Τα μέσα που απαιτούνται να διαθέτει ο(οι) ανάδοχος(οι) παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων, για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.
(6)-Σχετικά με τις απαιτήσεις για την έγκριση σχεδίων παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων πλοίων από λιμένες και με βάση τα οριζόμενα στο παράρτημα Ι της Οδηγία 2000/59/ΕΚ σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων πλοίου και καταλοίπων φορτίου, τα αντίστοιχα σχέδια που θα κατατίθενται προς έγκριση, θα πρέπει να καλύπτουν όλους τους τύπους αποβλήτων που παράγονται στα πλοία (μη επικίνδυνα απόβλητα, επικίνδυνα απόβλητα, επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, ειδικά ρεύματα αποβλήτων κλπ) και των καταλοίπων φορτίου από τα πλοία, σύμφωνα και με τα Προσαρτήματα της Δ.Σ. MARPOL 73/78, που συνήθως καταπλέουν στο λιμένα και στο θαλάσσιο αγκυροβόλιο και να καταρτίζονται σύμφωνα με το μέγεθος του λιμένα και τους τύπους και τον αριθμό των πλοίων που καταπλέουν σε αυτόν. Στα προς έγκριση σχέδια παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων πλοίων από λιμένες, θα πρέπει επίσης να υπάρχει πρόβλεψη παραλαβής αποβλήτων είτε από ξηράς, στις αποβάθρες του λιμένα, είτε δια θαλάσσης, ανάλογα με τη θέση αγκυροβόλησης ή πρυμνοδέτησης του εξυπηρετούμενου πλοίου και περιγραφή του κατάλληλα αδειοδοτημένου εξοπλισμού και μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή του σχεδίου.
(7)- Τα σχέδια παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων των λιμένων, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Κανονισμού Λειτουργίας τους, και θα πρέπει συνεχώς να συμμορφώνονται με την εκάστοτε Περιβαλλοντική Νομοθεσία.
γ. Άρθρο 6 – Κοινοποίηση
(1)-Οι πλοίαρχοι των πλοίων, πλην:
(α)-των αλιευτικών σκαφών,
(β)-των σκαφών αναψυχής με άδεια μεταφοράς δώδεκα (12) επιβατών το πολύ,
(γ)-των σκαφών που έχουν εξαιρεθεί, σύμφωνα με το άρθρο 9 της ΚΥΑ, από τη συγκεκριμένη υποχρέωση, που πρόκειται να καταπλεύσουν σε ελληνικό λιμένα και θαλάσσιο αγκυροβόλιο, μεριμνούν για την ορθή τήρηση του εντύπου του Παραρτήματος ΙΙ και κοινοποιούν τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτό στον φορέα διαχείρισης λιμένα που θα καταπλεύσει το πλοίο, στον ανάδοχο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων, εάν δεν είναι ο ίδιος με τον φορέα διαχείρισης λιμένα και την αρμόδια Λιμενική Αρχή. Η συμπλήρωση-υποβολή του συγκεκριμένου εντύπου γίνεται ανεξαρτήτως του εάν προτίθενται να κάνουν χρήση των διατιθέμενων λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής αποβλήτων.
(2)-Επισημαίνεται ότι το έντυπο του Παραρτήματος ΙΙ της εν θέματι ΚΥΑ δεν είναι το ίδιο με το αντίστοιχο έντυπο του Παραρτήματος ΙΙ της υπ’ αριθμ. 3418/07/02 (ΦΕΚ 712 Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης «Μέτρα και όροι για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων που παράγονται στα πλοία και καταλοίπων φορτίου » (που έχει αντικατασταθεί με την εν θέματι ΚΥΑ). Το ισχύον έντυπο περιέχει και πληροφορίες που αφορούν τα λύματα (Παράρτημα ΙV της Δ.Σ MARPOL 73/78) που βρίσκονται επί του πλοίου και πρόκειται να παραδοθούν στις διατιθέμενες για το σκοπό αυτό λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής.
(3)-Το έντυπο αυτό πρέπει να περιέχει τα ακριβή και αληθή στοιχεία.
(4)-Το συμπληρωμένο έντυπο θα ελέγχεται από την Λιμενική Αρχή για την επαλήθευση των στοιχείων και καταχώρηση αυτών στην διαδικτυακή ιστοσελίδα ggllp@yen.gr, επιλέγοντας «οδηγία 2000/59/ΕΚ» και εισάγοντας τον ίδιο κωδικό που χρησιμοποιείται για την καταχώρηση των επιβληθέντων προστίμων. Σε περίπτωση αδυναμίας καταχώρησης των στοιχείων, αυτά θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην διεύθυνση dlyg@yen.gr. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο αποτελεσματικός έλεγχος πλοίων και λιμένων.
δ.-Άρθρο 7 – Παράδοση αποβλήτων που παράγονται στα πλοία
(1)-Στην παράγραφο 2 αναφέρονται οι περιπτώσεις στις οποίες, η Λιμενική Αρχή προκειμένου να αποτρέψει την απόρριψη των αποβλήτων στη θάλασσα και τη ρύπανση αυτής, λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, απαιτώντας από το πλοίο να παραδώσει τα απόβλητά του. Οι περιπτώσεις αυτές στις οποίες ο πλοίαρχος υποχρεούται να παραδώσει τα απόβλητα πριν τον απόπλου (εάν συντρέχει έστω και μια) είναι οι ακόλουθες:
(α)-εάν ο επόμενος λιμένας δεν ανήκει στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 2000/59/ΕΚ, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2007/71/ΕΚ,
(β)-εάν ο επόμενος λιμένας – εν όψει διαταγών – δεν είναι γνωστός,
(γ)-εάν ο επόμενος λιμένας δεν διαθέτει αποδεδειγμένα κατάλληλες εγκαταστάσεις ευκολιών υποδοχής αποβλήτων και σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων.
Σημειώνεται ότι ανεξάρτητα των παραπάνω περιπτώσεων, πρόσθετα ο πλοίαρχος υποχρεούται να παραδώσει τα απόβλητα του και στην περίπτωση κατά την οποία, η Λιμενική Αρχή κρίνει ύστερα από επιθεώρηση του πλοίου και συνεκτιμώντας όλα τα σχετικά στοιχεία (παραγωγή αποβλήτων, όγκος των εντός του πλοίου αποβλήτων, διάρκεια πλου, αποθηκευτική ικανότητα) ότι υπάρχει κίνδυνος ανεξέλεγκτης διάθεσης των αποβλήτων.
ε. Άρθρο 8 – Τέλη για τα απόβλητα που παράγονται στα πλοία
(1)-Στο πλαίσιο εφαρμογής του Νόμου 3429/2005 «Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί» (ΦΕΚ 314 Α΄), τα τέλη για τους λιμένες που βρίσκονται στην περιοχή αρμοδιότητας των Οργανισμών Λιμένα Α.Ε. Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ευβοίας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου,
Πάτρας και Ραφήνας εγκρίνονται από τη Διυπουργική Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, κατόπιν γνωμοδότησης της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Τα τέλη των υπόλοιπων λιμένων εγκρίνονται από την Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
(2)-Τα τέλη αποβλήτων πρέπει να καταβάλλονται στο φορέα διαχείρισης του κάθε λιμένα με μέριμνα του πλοιάρχου ή του νόμιμου εκπροσώπου του πλοίου. Στο πλαίσιο εφαρμογής της παραγράφου 10 του άρθρου 20 του Ν. 3622/2007, σε περίπτωση οφειλής ή καθυστέρησης απόδοσης των τελών στους φορείς διαχείρισης των λιμένων (Οργανισμών Λιμένων Α.Ε., Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και Λιμενικών Ταμείων), οι κατά τόπους Λιμενικές Αρχές μετά από αίτημα του οικείου φορέα διαχείρισης μεριμνούν για την απαγόρευση του απόπλου του πλοίου μέχρι την εξόφληση των οφειλομένων τελών.
στ. Άρθρο 9 – Εξαιρέσεις
(1).-Τα πλοία τα οποία εκτελούν προγραμματισμένα δρομολόγια με συχνούς και τακτικούς ελλιμενισμούς και εφόσον υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την ύπαρξη διακανονισμού που εγγυάται την παράδοση αποβλήτων που παράγονται στα πλοία και την καταβολή τελών σε λιμένα που βρίσκεται επί της διαδρομής τους, ο οποίος διαθέτει εγκεκριμένο σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων και το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή, μπορούν σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο συγκεκριμένο άρθρο να απαλλάσσονται από ορισμένες ή ακόμα και από το σύνολο των υποχρεώσεων τους που απορρέουν από το άρθρο 6 (αποστολή εντύπου κοινοποίησης), το άρθρο 7 §1 (παράδοση αποβλήτων) και το άρθρο 8 (καταβολή τελών).
(2).-Στην παράγραφο 2 γίνεται ορισμός των κατηγοριών των πλοίων που θεωρούνται ότι εκτελούν προγραμματισμένα δρομολόγια με συχνούς και τακτικούς ελλιμενισμούς, ενώ στις παραγράφους 3 και 4 περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία χορήγησης εξαίρεσης, η οποία σημειώνεται ότι χορηγείται για συγκεκριμένο πλοίο.
(3).-Λαμβάνοντας υπόψη, ότι για την συμμόρφωση ενός ελληνικού λιμένα με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2000/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου « σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων πλοίου και καταλοίπων φορτίου» είναι απαραίτητη η έγκριση και εφαρμογή σχεδίου παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων, σας υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που ο λιμένας διακανονισμού είναι ελληνικός, θα πρέπει να διαθέτει – εφαρμόζει εγκεκριμένο σχέδιο παραλαβής αποβλήτων, τηρώντας όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις της εγκριτικής απόφασης και των κείμενων διατάξεων που αφορούν την παραλαβή και διαχείριση αποβλήτων.
(4).-Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του άρθρου, την διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της πιστής εφαρμογής των κείμενων διατάξεων που διέπουν τις εργασίες παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και την υποβοήθηση των φορέων διαχείρισης των λιμένων της χώρας στην χορήγηση των προβλεπόμενων στην παράγραφο 3, επισυνάπτουμε πρότυπη μορφή της συγκεκριμένης βεβαίωσης η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις.
ζ. Άρθρο 10 – Παράδοση των καταλοίπων φορτίου
Οι πλοίαρχοι των πλοίων που καταπλέουν σε ελληνικούς λιμένες εξασφαλίζουν την παράδοση των καταλοίπων φορτίου και των εκπλυμάτων τους, όπως αυτά περιγράφονται στο αναθεωρημένο Προσάρτημα V της Δ.Σ. MARPOL 73/78 (Π.Δ. 8/2013), σε λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής οι οποίες διαθέτουν εγκεκριμένο σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων και το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή.
η. Άρθρο 11 – Επιθεωρήσεις
(1)-Σύμφωνα με την παράγραφο 3 και στο πλαίσιο λήψης μέτρων για να διασφαλιστεί, στο βαθμό που απαιτείται η συμμόρφωση των αλιευτικών σκαφών και των σκαφών αναψυχής (με άδεια μεταφοράς 12 επιβατών το πολύ), με τις απαιτήσεις της ΚΥΑ, οι πλοίαρχοι / κυβερνήτες των συγκεκριμένων σκαφών, εφόσον τους χορηγείται απόπλους από τη Λιμενική Αρχή, υποχρεούνται να υποβάλλουν στην Λιμενική Αρχή εγκαίρως και σε κάθε περίπτωση πριν τον απόπλου του σκάφους Υπεύθυνη Δήλωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙΙΙ της παρούσης, περί συμμόρφωσης με την ΚΥΑ, με συνημμένα αντίγραφα αποδείξεων της πιο πρόσφατης παράδοσης αποβλήτων-απορριμμάτων. Σε κάθε περίπτωση παράδοσης αποβλήτων θα πρέπει να γίνεται σχετική εγγραφή από τον πλοίαρχο/κυβερνήτη στο ημερολόγιο του σκάφους.
(2)-Τα κλιμάκια επιθεώρησης πλοίων των Λιμενικών Αρχών μεριμνούν ώστε όλα τα πλοία να μπορούν να υπόκεινται σε επιθεώρηση για την εξακρίβωση της συμμόρφωσής τους προς τα άρθρα 7,8,10 και 11, η δε συχνότητα των επιθεωρήσεων αυτών να είναι επαρκής. Η επιθεώρηση μπορεί να διενεργείται στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. 95/21/ΕΚ (π.δ. 88/1997 (Α΄90) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το π.δ. 16/2011 (Α΄ 36) οδηγίας όπου αυτή εφαρμόζεται. Ανεξαρτήτως του πλαισίου των επιθεωρήσεων θα εφαρμόζεται η απαίτηση, που ορίζεται στην οδηγία, για την συχνότητα των επιθεωρήσεων των πλοίων. Στις επιθεωρήσεις αυτές προτεραιότητα ελέγχου έχουν και τα πλοία εκείνα που δηλώνουν στο έντυπο κοινοποίησης ότι δεν έχουν να παραδώσουν απόβλητα.
Στο π.δ. 16/2011 (Α΄36) αποσαφηνίζονται οι όροι:
(α).-«Πραγματικός Χρόνος Κατάπλου»: για κατάπλου σε λιμένα είναι η ακριβής ώρα ασφαλούς πρόσδεσης του πλοίου στον προβλήτα και η τοποθέτηση κλίμακας από/επιβίβασης, ενώ για κατάπλου σε αγκυροβόλιο είναι ο ακριβής χρόνος πέρατος ασφαλούς αγκυροβολίας.
(β).-«Πραγματικός Χρόνος Απόπλου»: για απόπλου από λιμένα είναι η ακριβής ώρα απομάκρυνσης του πλοίου από τον προβλήτα προκειμένου να αποπλεύσει οριστικά από το λιμένα, ενώ για απόπλου από αγκυροβόλιο είναι η ακριβής ώρα άπαρσης της άγκυρας.
Η εξακρίβωση της συμμόρφωσης προς τα άρθρα 6,7,8,10 και 11 της ΚΥΑ θα πρέπει να διενεργείται και για τα πλοία στο «θαλάσσιο αγκυροβόλιο», όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της ΚΥΑ: «Καθορισμένη θαλάσσια περιοχή πλησίον λιμένα, που βρίσκεται εκτός της περιοχής αρμοδιότητας φορέα διαχείρισης λιμένα, στην οποία επιτρέπεται η βραχυχρόνια ή μακροχρόνια αγκυροβολία πλοίων και η διενέργεια πράξεων ανεφοδιασμού».
θ. Άρθρο 12 – Συνοδευτικά μέτρα
(1)-Σύμφωνα με την παράγραφο 1.α του εν λόγω άρθρου, οι φορείς διαχείρισης λιμένων υποχρεούνται να εκπονούν τις απαιτούμενες μελέτες για τη λήψη, στο όνομα του φορέα, Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και εφόσον απαιτείται και των απαραίτητων αδειών για την διαχείριση πάσης φύσεως αποβλήτων που δύναται να προκύψουν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί αποβλήτων.
(2)-Στην παράγραφο 2 ορίζονται οι υποχρεώσεις που αφορούν τόσο τους φορείς διαχείρισης, όσο και τους αναδόχους υπηρεσιών παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων. Συγκεκριμένα, κατά λόγο αρμοδιότητας μεριμνούν ώστε:
(α)-Η παραλαβή και διαχείριση αποβλήτων πραγματοποιείται σύμφωνα με τις κείμενες περί αποβλήτων διατάξεις.
(β)-Να βρίσκονται σε ισχύ όλες οι απαιτούμενες από τις κείμενες διατάξεις άδειες για την εκτέλεση των εργασιών παραλαβής και διαχείρισης των πάσης φύσεως αποβλήτων-καταλοίπων φορτίου που δύναται να προκύψουν.
(γ)-Να τηρούνται πιστά οι περιβαλλοντικές και τελωνειακές διατάξεις, καθώς και οι κανονισμοί λειτουργίας των λιμένων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
(δ)-Να καταχωρούνται σε ειδική βάση δεδομένων τα στοιχεία του εντύπου του Παραρτήματος ΙΙ της εν θέματι ΚΥΑ, καθώς επίσης και των πληροφοριών που αφορούν τις ποσότητες των αποβλήτων, ανά κωδικό Ε.Κ.Α, (Ευρωπαϊκός Κατάλογος Αποβλήτων) που παρελήφθησαν από τα πλοία και τη διαδικασία /
χώρο τελικής νόμιμης διάθεσής τους.
(ε)-Να τηρούν για τρία έτη αντίγραφα των εντύπων αναγνώρισης που πρέπει να συνοδεύουν τα επικίνδυνα απόβλητα και με τα οποία τεκμαίρεται η νόμιμη κατοχή, επεξεργασία και διάθεσή τους. Για τα μη επικίνδυνα απόβλητα, μπορούν να χορηγούνται οι αντίστοιχες του εντύπου αναγνώρισης βεβαιώσεις παράδοσης παραλαβής και διάθεσης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχέδιο διαχείρισης.
ι. Άρθρο 17 – Ειδικές διατάξεις
(1)-Πετρελαιοειδή κατάλοιπα ή μίγματα παράγωγα επιχειρήσεων απορρύπανσης, παραλαμβάνονται κατά προτεραιότητα από την πλησιέστερη στην περιοχή του συμβάντος λιμενική εγκατάσταση παραλαβής που διαθέτει εγκεκριμένο σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων και το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή. Εφόσον υπάρχει οποιαδήποτε αδυναμία, παραλαμβάνονται από άλλη κατάλληλη λιμενική εγκατάσταση που διαθέτει εγκεκριμένο σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καθορίζεται από την αρμόδια Λιμενική Αρχή ή τον αρμόδιο Συντονιστή επιχειρήσεων απορρύπανσης.
(2)-Πετρελαιοειδή (κατάλοιπα ή μίγματα ή καύσιμα ή φορτίο) εγκαταλελειμμένων, παροπλισμένων, υπό νομικό περιορισμό πλοίων τα οποία λόγω της κατάστασής των ρυπαίνουν ή διαπιστώνεται πρόδηλος και επικείμενος κίνδυνος πρόκλησης ρύπανσης, απομακρύνονται με εντολή της αρμοδίας Λιμενικής Αρχής με τον πλέον πρόσφορο τρόπο και διατίθενται στην πλησιέστερη λιμενική εγκατάσταση παραλαβής που διαθέτει εγκεκριμένο σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων και το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή. Εφόσον υπάρχει αδυναμία, παραλαμβάνονται από άλλη κατάλληλη λιμενική εγκατάσταση που διαθέτει εγκεκριμένο σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καθορίζεται από την ως άνω Λιμενική Αρχή.
(1)-Σε όλα τα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των αλιευτικών σκαφών και των σκαφών αναψυχής, ανεξαρτήτως της σημαίας που φέρουν, τα οποία καταπλέουν ή λειτουργούν σε ελληνικό λιμένα ή στο θαλάσσιο αγκυροβόλιο, πλην των πολεμικών πλοίων ή βοηθητικών σκαφών ή άλλων πλοίων που ανήκουν στο κράτος ή που τα εκμεταλλεύεται το κράτος και χρησιμοποιούνται προς το παρόν αποκλειστικά για κυβερνητική μη εμπορική υπηρεσία.
(2)-Σε όλους τους ελληνικούς λιμένες, στους οποίους συνήθως καταπλέουν πλοία που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εδαφίου (1). Οι κατηγορίες των λιμένων αυτών καταγράφονται στο Παράρτημα ΙΙΙ.
Τροποποιήσεις του Παραρτήματος ΙΙΙ εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής. Για τους υπόλοιπους λιμένες της χώρας, στους οποίους καταπλέουν περιστασιακά πλοία που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εδαφίου (1), εφαρμόζονται οι διατάξεις των Κανονισμών Λιμένων, εκτός εάν οι φορείς διαχείρισής τους αποφασίσουν την ένταξή τους στις διατάξεις της.
(3)-Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση λιμένα, που δεν ανήκει σε καμία κατηγορία του παραρτήματος ΙΙΙ αλλά δέχεται τακτικά πλοία που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ και ελλιμενίζονται στον λιμένα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα της ΚΥΑ. Οι μικροί λιμένες (π.χ. αλιευτικά καταφύγια, αγκυροβόλια-καταφύγια τουριστικών σκαφών κάθε μορφής κ.λ.π), που δεν διαθέτουν φορέα διαχείρισης λιμένα, για τους σκοπούς της απόφασης αυτής, υπάγονται στον πλησιέστερο φορέα διαχείρισης λιμένα της περιοχής.
(1)-Η έγκριση των σχεδίων θα γίνεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κατόπιν γνωμοδότησης της αρμόδιας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της αρμόδιας Περιφέρειας. Η διαδικασία έγκρισης των σχεδίων περιγράφεται αναλυτικά στην παράγραφο 3. Η έγκριση των σχεδίων ισχύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο ορίζεται στην εγκριτική απόφαση και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) χρόνια.
(2)-Τα σχέδια επανυποβάλλονται προς έγκριση από τους αρμόδιους φορείς διαχείρισης λιμένων κάθε φορά, μετά από τις παρακάτω τροποποιήσεις στη λειτουργία των λιμένων:
(α)-Αλλαγή των αναδόχων παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου του πλοίου.
(β)-Αλλαγή της διαδικασίας παραλαβής και διαχείρισης των αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου του πλοίου.
(γ)-Αλλαγές οι οποίες τροποποιούν σημαντικά το μέγεθος – χαρακτήρα - λειτουργία του λιμένα.
(3)-Η παρακολούθηση της εφαρμογής των σχεδίων θα πραγματοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σε συνεργασία με την οικεία Περιφερειακή Διοίκηση Λ.Σ. και Λιμενική Αρχή, καθώς και από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της αντίστοιχης Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας.
(4)-Οι φορείς διαχείρισης λιμένων υποχρεούνται να υποβάλουν εντός του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους, ετήσια έκθεση για τη δραστηριότητα της λιμενικής εγκατάστασης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 5.
(5)-Τα σχέδια μπορούν, κατόπιν συμφωνίας των αρμοδίων φορέων διαχείρισης λιμένων, να καταρτίζονται-συμπληρώνονται σε περιφερειακό επίπεδο, για περισσότερους τους ενός λιμένα, με τη δέουσα συμμετοχή του κάθε λιμένα, υπό την προϋπόθεση ότι προσδιορίζεται για κάθε επιμέρους λιμένα, ποιές εγκαταστάσεις παραλαβής είναι απαραίτητες και ποιές είναι διαθέσιμες. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη αποτελούν:
α)-Η σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης που έχει ενεργοποιημένο σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου και του(των) αναδόχου(ων).
β)-Η μη δημιουργία προβλήματος στην εξυπηρέτηση των λοιπών χρηστών του λιμένα που διαθέτει εγκεκριμένο σχέδιο.
γ)-Η υποβολή παραρτήματος εκ μέρους του αρμόδιου φορέα του ήδη εγκεκριμένου από την Υπηρεσία μας σχεδίου του λιμένα, στο οποίο θα αναφέρονται:
αα)- Ο αριθμός των πλοίων που προσεγγίζουν τον υπό ένταξη λιμένα.
ββ)-Τις εκτιμούμενες ετήσιες ποσότητες για κάθε τύπο αποβλήτων που προέρχονται από τα παραπάνω πλοία.
γγ)-Τα μέσα που απαιτούνται να διαθέτει ο(οι) ανάδοχος(οι) παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων, για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.
(6)-Σχετικά με τις απαιτήσεις για την έγκριση σχεδίων παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων πλοίων από λιμένες και με βάση τα οριζόμενα στο παράρτημα Ι της Οδηγία 2000/59/ΕΚ σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων πλοίου και καταλοίπων φορτίου, τα αντίστοιχα σχέδια που θα κατατίθενται προς έγκριση, θα πρέπει να καλύπτουν όλους τους τύπους αποβλήτων που παράγονται στα πλοία (μη επικίνδυνα απόβλητα, επικίνδυνα απόβλητα, επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, ειδικά ρεύματα αποβλήτων κλπ) και των καταλοίπων φορτίου από τα πλοία, σύμφωνα και με τα Προσαρτήματα της Δ.Σ. MARPOL 73/78, που συνήθως καταπλέουν στο λιμένα και στο θαλάσσιο αγκυροβόλιο και να καταρτίζονται σύμφωνα με το μέγεθος του λιμένα και τους τύπους και τον αριθμό των πλοίων που καταπλέουν σε αυτόν. Στα προς έγκριση σχέδια παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων πλοίων από λιμένες, θα πρέπει επίσης να υπάρχει πρόβλεψη παραλαβής αποβλήτων είτε από ξηράς, στις αποβάθρες του λιμένα, είτε δια θαλάσσης, ανάλογα με τη θέση αγκυροβόλησης ή πρυμνοδέτησης του εξυπηρετούμενου πλοίου και περιγραφή του κατάλληλα αδειοδοτημένου εξοπλισμού και μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή του σχεδίου.
(7)- Τα σχέδια παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων των λιμένων, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Κανονισμού Λειτουργίας τους, και θα πρέπει συνεχώς να συμμορφώνονται με την εκάστοτε Περιβαλλοντική Νομοθεσία.
(1)-Οι πλοίαρχοι των πλοίων, πλην:
(α)-των αλιευτικών σκαφών,
(β)-των σκαφών αναψυχής με άδεια μεταφοράς δώδεκα (12) επιβατών το πολύ,
(γ)-των σκαφών που έχουν εξαιρεθεί, σύμφωνα με το άρθρο 9 της ΚΥΑ, από τη συγκεκριμένη υποχρέωση, που πρόκειται να καταπλεύσουν σε ελληνικό λιμένα και θαλάσσιο αγκυροβόλιο, μεριμνούν για την ορθή τήρηση του εντύπου του Παραρτήματος ΙΙ και κοινοποιούν τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτό στον φορέα διαχείρισης λιμένα που θα καταπλεύσει το πλοίο, στον ανάδοχο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων, εάν δεν είναι ο ίδιος με τον φορέα διαχείρισης λιμένα και την αρμόδια Λιμενική Αρχή. Η συμπλήρωση-υποβολή του συγκεκριμένου εντύπου γίνεται ανεξαρτήτως του εάν προτίθενται να κάνουν χρήση των διατιθέμενων λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής αποβλήτων.
(2)-Επισημαίνεται ότι το έντυπο του Παραρτήματος ΙΙ της εν θέματι ΚΥΑ δεν είναι το ίδιο με το αντίστοιχο έντυπο του Παραρτήματος ΙΙ της υπ’ αριθμ. 3418/07/02 (ΦΕΚ 712 Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης «Μέτρα και όροι για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων που παράγονται στα πλοία και καταλοίπων φορτίου » (που έχει αντικατασταθεί με την εν θέματι ΚΥΑ). Το ισχύον έντυπο περιέχει και πληροφορίες που αφορούν τα λύματα (Παράρτημα ΙV της Δ.Σ MARPOL 73/78) που βρίσκονται επί του πλοίου και πρόκειται να παραδοθούν στις διατιθέμενες για το σκοπό αυτό λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής.
(3)-Το έντυπο αυτό πρέπει να περιέχει τα ακριβή και αληθή στοιχεία.
(4)-Το συμπληρωμένο έντυπο θα ελέγχεται από την Λιμενική Αρχή για την επαλήθευση των στοιχείων και καταχώρηση αυτών στην διαδικτυακή ιστοσελίδα ggllp@yen.gr, επιλέγοντας «οδηγία 2000/59/ΕΚ» και εισάγοντας τον ίδιο κωδικό που χρησιμοποιείται για την καταχώρηση των επιβληθέντων προστίμων. Σε περίπτωση αδυναμίας καταχώρησης των στοιχείων, αυτά θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην διεύθυνση dlyg@yen.gr. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο αποτελεσματικός έλεγχος πλοίων και λιμένων.
(1)-Στην παράγραφο 2 αναφέρονται οι περιπτώσεις στις οποίες, η Λιμενική Αρχή προκειμένου να αποτρέψει την απόρριψη των αποβλήτων στη θάλασσα και τη ρύπανση αυτής, λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, απαιτώντας από το πλοίο να παραδώσει τα απόβλητά του. Οι περιπτώσεις αυτές στις οποίες ο πλοίαρχος υποχρεούται να παραδώσει τα απόβλητα πριν τον απόπλου (εάν συντρέχει έστω και μια) είναι οι ακόλουθες:
(α)-εάν ο επόμενος λιμένας δεν ανήκει στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 2000/59/ΕΚ, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2007/71/ΕΚ,
(β)-εάν ο επόμενος λιμένας – εν όψει διαταγών – δεν είναι γνωστός,
(γ)-εάν ο επόμενος λιμένας δεν διαθέτει αποδεδειγμένα κατάλληλες εγκαταστάσεις ευκολιών υποδοχής αποβλήτων και σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων.
Σημειώνεται ότι ανεξάρτητα των παραπάνω περιπτώσεων, πρόσθετα ο πλοίαρχος υποχρεούται να παραδώσει τα απόβλητα του και στην περίπτωση κατά την οποία, η Λιμενική Αρχή κρίνει ύστερα από επιθεώρηση του πλοίου και συνεκτιμώντας όλα τα σχετικά στοιχεία (παραγωγή αποβλήτων, όγκος των εντός του πλοίου αποβλήτων, διάρκεια πλου, αποθηκευτική ικανότητα) ότι υπάρχει κίνδυνος ανεξέλεγκτης διάθεσης των αποβλήτων.
(1)-Στο πλαίσιο εφαρμογής του Νόμου 3429/2005 «Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί» (ΦΕΚ 314 Α΄), τα τέλη για τους λιμένες που βρίσκονται στην περιοχή αρμοδιότητας των Οργανισμών Λιμένα Α.Ε. Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ευβοίας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου,
Πάτρας και Ραφήνας εγκρίνονται από τη Διυπουργική Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, κατόπιν γνωμοδότησης της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Τα τέλη των υπόλοιπων λιμένων εγκρίνονται από την Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
(2)-Τα τέλη αποβλήτων πρέπει να καταβάλλονται στο φορέα διαχείρισης του κάθε λιμένα με μέριμνα του πλοιάρχου ή του νόμιμου εκπροσώπου του πλοίου. Στο πλαίσιο εφαρμογής της παραγράφου 10 του άρθρου 20 του Ν. 3622/2007, σε περίπτωση οφειλής ή καθυστέρησης απόδοσης των τελών στους φορείς διαχείρισης των λιμένων (Οργανισμών Λιμένων Α.Ε., Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και Λιμενικών Ταμείων), οι κατά τόπους Λιμενικές Αρχές μετά από αίτημα του οικείου φορέα διαχείρισης μεριμνούν για την απαγόρευση του απόπλου του πλοίου μέχρι την εξόφληση των οφειλομένων τελών.
(1).-Τα πλοία τα οποία εκτελούν προγραμματισμένα δρομολόγια με συχνούς και τακτικούς ελλιμενισμούς και εφόσον υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την ύπαρξη διακανονισμού που εγγυάται την παράδοση αποβλήτων που παράγονται στα πλοία και την καταβολή τελών σε λιμένα που βρίσκεται επί της διαδρομής τους, ο οποίος διαθέτει εγκεκριμένο σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων και το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή, μπορούν σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο συγκεκριμένο άρθρο να απαλλάσσονται από ορισμένες ή ακόμα και από το σύνολο των υποχρεώσεων τους που απορρέουν από το άρθρο 6 (αποστολή εντύπου κοινοποίησης), το άρθρο 7 §1 (παράδοση αποβλήτων) και το άρθρο 8 (καταβολή τελών).
(2).-Στην παράγραφο 2 γίνεται ορισμός των κατηγοριών των πλοίων που θεωρούνται ότι εκτελούν προγραμματισμένα δρομολόγια με συχνούς και τακτικούς ελλιμενισμούς, ενώ στις παραγράφους 3 και 4 περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία χορήγησης εξαίρεσης, η οποία σημειώνεται ότι χορηγείται για συγκεκριμένο πλοίο.
(3).-Λαμβάνοντας υπόψη, ότι για την συμμόρφωση ενός ελληνικού λιμένα με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2000/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου « σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων πλοίου και καταλοίπων φορτίου» είναι απαραίτητη η έγκριση και εφαρμογή σχεδίου παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων, σας υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που ο λιμένας διακανονισμού είναι ελληνικός, θα πρέπει να διαθέτει – εφαρμόζει εγκεκριμένο σχέδιο παραλαβής αποβλήτων, τηρώντας όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις της εγκριτικής απόφασης και των κείμενων διατάξεων που αφορούν την παραλαβή και διαχείριση αποβλήτων.
(4).-Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του άρθρου, την διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της πιστής εφαρμογής των κείμενων διατάξεων που διέπουν τις εργασίες παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και την υποβοήθηση των φορέων διαχείρισης των λιμένων της χώρας στην χορήγηση των προβλεπόμενων στην παράγραφο 3, επισυνάπτουμε πρότυπη μορφή της συγκεκριμένης βεβαίωσης η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Οι πλοίαρχοι των πλοίων που καταπλέουν σε ελληνικούς λιμένες εξασφαλίζουν την παράδοση των καταλοίπων φορτίου και των εκπλυμάτων τους, όπως αυτά περιγράφονται στο αναθεωρημένο Προσάρτημα V της Δ.Σ. MARPOL 73/78 (Π.Δ. 8/2013), σε λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής οι οποίες διαθέτουν εγκεκριμένο σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων και το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή.
(1)-Σύμφωνα με την παράγραφο 3 και στο πλαίσιο λήψης μέτρων για να διασφαλιστεί, στο βαθμό που απαιτείται η συμμόρφωση των αλιευτικών σκαφών και των σκαφών αναψυχής (με άδεια μεταφοράς 12 επιβατών το πολύ), με τις απαιτήσεις της ΚΥΑ, οι πλοίαρχοι / κυβερνήτες των συγκεκριμένων σκαφών, εφόσον τους χορηγείται απόπλους από τη Λιμενική Αρχή, υποχρεούνται να υποβάλλουν στην Λιμενική Αρχή εγκαίρως και σε κάθε περίπτωση πριν τον απόπλου του σκάφους Υπεύθυνη Δήλωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙΙΙ της παρούσης, περί συμμόρφωσης με την ΚΥΑ, με συνημμένα αντίγραφα αποδείξεων της πιο πρόσφατης παράδοσης αποβλήτων-απορριμμάτων. Σε κάθε περίπτωση παράδοσης αποβλήτων θα πρέπει να γίνεται σχετική εγγραφή από τον πλοίαρχο/κυβερνήτη στο ημερολόγιο του σκάφους.
(2)-Τα κλιμάκια επιθεώρησης πλοίων των Λιμενικών Αρχών μεριμνούν ώστε όλα τα πλοία να μπορούν να υπόκεινται σε επιθεώρηση για την εξακρίβωση της συμμόρφωσής τους προς τα άρθρα 7,8,10 και 11, η δε συχνότητα των επιθεωρήσεων αυτών να είναι επαρκής. Η επιθεώρηση μπορεί να διενεργείται στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. 95/21/ΕΚ (π.δ. 88/1997 (Α΄90) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το π.δ. 16/2011 (Α΄ 36) οδηγίας όπου αυτή εφαρμόζεται. Ανεξαρτήτως του πλαισίου των επιθεωρήσεων θα εφαρμόζεται η απαίτηση, που ορίζεται στην οδηγία, για την συχνότητα των επιθεωρήσεων των πλοίων. Στις επιθεωρήσεις αυτές προτεραιότητα ελέγχου έχουν και τα πλοία εκείνα που δηλώνουν στο έντυπο κοινοποίησης ότι δεν έχουν να παραδώσουν απόβλητα.
Στο π.δ. 16/2011 (Α΄36) αποσαφηνίζονται οι όροι:
(α).-«Πραγματικός Χρόνος Κατάπλου»: για κατάπλου σε λιμένα είναι η ακριβής ώρα ασφαλούς πρόσδεσης του πλοίου στον προβλήτα και η τοποθέτηση κλίμακας από/επιβίβασης, ενώ για κατάπλου σε αγκυροβόλιο είναι ο ακριβής χρόνος πέρατος ασφαλούς αγκυροβολίας.
(β).-«Πραγματικός Χρόνος Απόπλου»: για απόπλου από λιμένα είναι η ακριβής ώρα απομάκρυνσης του πλοίου από τον προβλήτα προκειμένου να αποπλεύσει οριστικά από το λιμένα, ενώ για απόπλου από αγκυροβόλιο είναι η ακριβής ώρα άπαρσης της άγκυρας.
Η εξακρίβωση της συμμόρφωσης προς τα άρθρα 6,7,8,10 και 11 της ΚΥΑ θα πρέπει να διενεργείται και για τα πλοία στο «θαλάσσιο αγκυροβόλιο», όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της ΚΥΑ: «Καθορισμένη θαλάσσια περιοχή πλησίον λιμένα, που βρίσκεται εκτός της περιοχής αρμοδιότητας φορέα διαχείρισης λιμένα, στην οποία επιτρέπεται η βραχυχρόνια ή μακροχρόνια αγκυροβολία πλοίων και η διενέργεια πράξεων ανεφοδιασμού».
(1)-Σύμφωνα με την παράγραφο 1.α του εν λόγω άρθρου, οι φορείς διαχείρισης λιμένων υποχρεούνται να εκπονούν τις απαιτούμενες μελέτες για τη λήψη, στο όνομα του φορέα, Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και εφόσον απαιτείται και των απαραίτητων αδειών για την διαχείριση πάσης φύσεως αποβλήτων που δύναται να προκύψουν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί αποβλήτων.
(2)-Στην παράγραφο 2 ορίζονται οι υποχρεώσεις που αφορούν τόσο τους φορείς διαχείρισης, όσο και τους αναδόχους υπηρεσιών παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων. Συγκεκριμένα, κατά λόγο αρμοδιότητας μεριμνούν ώστε:
(α)-Η παραλαβή και διαχείριση αποβλήτων πραγματοποιείται σύμφωνα με τις κείμενες περί αποβλήτων διατάξεις.
(β)-Να βρίσκονται σε ισχύ όλες οι απαιτούμενες από τις κείμενες διατάξεις άδειες για την εκτέλεση των εργασιών παραλαβής και διαχείρισης των πάσης φύσεως αποβλήτων-καταλοίπων φορτίου που δύναται να προκύψουν.
(γ)-Να τηρούνται πιστά οι περιβαλλοντικές και τελωνειακές διατάξεις, καθώς και οι κανονισμοί λειτουργίας των λιμένων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
(δ)-Να καταχωρούνται σε ειδική βάση δεδομένων τα στοιχεία του εντύπου του Παραρτήματος ΙΙ της εν θέματι ΚΥΑ, καθώς επίσης και των πληροφοριών που αφορούν τις ποσότητες των αποβλήτων, ανά κωδικό Ε.Κ.Α, (Ευρωπαϊκός Κατάλογος Αποβλήτων) που παρελήφθησαν από τα πλοία και τη διαδικασία /
χώρο τελικής νόμιμης διάθεσής τους.
(ε)-Να τηρούν για τρία έτη αντίγραφα των εντύπων αναγνώρισης που πρέπει να συνοδεύουν τα επικίνδυνα απόβλητα και με τα οποία τεκμαίρεται η νόμιμη κατοχή, επεξεργασία και διάθεσή τους. Για τα μη επικίνδυνα απόβλητα, μπορούν να χορηγούνται οι αντίστοιχες του εντύπου αναγνώρισης βεβαιώσεις παράδοσης παραλαβής και διάθεσης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχέδιο διαχείρισης.
(1)-Πετρελαιοειδή κατάλοιπα ή μίγματα παράγωγα επιχειρήσεων απορρύπανσης, παραλαμβάνονται κατά προτεραιότητα από την πλησιέστερη στην περιοχή του συμβάντος λιμενική εγκατάσταση παραλαβής που διαθέτει εγκεκριμένο σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων και το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή. Εφόσον υπάρχει οποιαδήποτε αδυναμία, παραλαμβάνονται από άλλη κατάλληλη λιμενική εγκατάσταση που διαθέτει εγκεκριμένο σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καθορίζεται από την αρμόδια Λιμενική Αρχή ή τον αρμόδιο Συντονιστή επιχειρήσεων απορρύπανσης.
(2)-Πετρελαιοειδή (κατάλοιπα ή μίγματα ή καύσιμα ή φορτίο) εγκαταλελειμμένων, παροπλισμένων, υπό νομικό περιορισμό πλοίων τα οποία λόγω της κατάστασής των ρυπαίνουν ή διαπιστώνεται πρόδηλος και επικείμενος κίνδυνος πρόκλησης ρύπανσης, απομακρύνονται με εντολή της αρμοδίας Λιμενικής Αρχής με τον πλέον πρόσφορο τρόπο και διατίθενται στην πλησιέστερη λιμενική εγκατάσταση παραλαβής που διαθέτει εγκεκριμένο σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων και το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή. Εφόσον υπάρχει αδυναμία, παραλαμβάνονται από άλλη κατάλληλη λιμενική εγκατάσταση που διαθέτει εγκεκριμένο σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καθορίζεται από την ως άνω Λιμενική Αρχή.
α.-ΥΝΑ/ΓΓΛΛΠΝΕ/ΔΛΠ-ΔΛΥ
(1)-Έγκριση των σχεδίων παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων που υποβάλλονται από τους φορείς διαχείρισης των λιμένων της χώρας, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3 της εν θέματι ΚΥΑ. Άρση της απόφασης έγκρισης είναι δυνατόν να γίνει εάν κατά τη λειτουργία της δραστηριότητας προκύψει ότι δεν προστατεύεται επαρκώς το περιβάλλον και δεν τηρούνται οι όροι της απόφασης έγκρισης και των κείμενων διατάξεων. Η παράβαση των όρων της απόφασης έγκρισης θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
(2)-Παρακολούθηση σε συνεργασία με την αρμόδια Περιφερειακή Διοίκηση Λ.Σ και Λιμενική Αρχή, της εφαρμογής των εγκεκριμένων σχεδίων παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων.
(3)-Έγκριση των καταβαλλόμενων από τα πλοία τελών σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 8 παράγραφος 2 της ΚΥΑ.
(4)-Διαβίβαση καταγγελιών σχετικά με τυχόν ανεπάρκεια των εγκαταστάσεων παραλαβής αποβλήτων στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (Ι.Μ.Ο.) και παράλληλα ενημέρωση της Ε.Ε.
(5)-Αξιολόγηση της εφαρμογής της Οδηγίας 2007/71/ΕΚ για την τροποποίηση του παραρτήματος II της οδηγίας 2000/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων πλοίου και καταλοίπων φορτίου και υποβολή στην Ε.Ε. σχετικής έκθεσης προόδου σύμφωνα με το Άρθρο 8 παράγραφος 4 και το Άρθρο 17 της οδηγίας 2000/59/ΕΚ.
(6)-Ενημέρωση των αρμοδίων οργάνων της Ε.Ε., τουλάχιστον μια φορά ετησίως, για τις εξαιρέσεις που παραχωρούνται στα πλοία από τους φορείς διαχείρισης των λιμένων σύμφωνα με το Άρθρο 9 της ΚΥΑ.
(7)-Αξιολόγηση των ετήσιων εκθέσεων που υποβάλλονται από τους φορείς διαχείρισης των λιμένων της χώρας στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 5 παράγραφος 5 της ΚΥΑ.
β.-Περιφέρειες και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
(1)-Γνωμοδότηση επί των σχεδίων παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων που υποβάλλονται από τους φορείς διαχείρισης των λιμένων της χώρας, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3 της ΚΥΑ.
(2)-Παρακολούθηση της εφαρμογής των εγκεκριμένων σχεδίων παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων.
(3)-Αξιολόγηση των ετήσιων εκθέσεων που υποβάλλονται από τους φορείς διαχείρισης των λιμένων της χώρας στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 5 παράγραφος 5 της ΚΥΑ.
γ. Φορείς Διαχείρισης Λιμένων
(1)-Έγκαιρη εκπόνηση και υποβολή στη ΥΝΑ/ΓΓΛΛΠΝΕ/ΔΛΠ-ΔΛΥ σχεδίου παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου. Το υποβαλλόμενο σχέδιο θα πρέπει να καλύπτει τις απαιτήσεις του Παραρτήματος Ι της ΚΥΑ. Το εγκεκριμένο σχέδιο θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κανονισμού λειτουργίας του λιμένα.
(2)-Εκπόνηση, των απαιτούμενων μελετών για λήψη στο όνομα του Φορέα Διαχείρισης, Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) και εφόσον απαιτείται και των απαραίτητων αδειών για την ασφαλή
διαχείριση αποβλήτων (επικινδύνων και μη αποβλήτων) σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί αποβλήτων.
(3)-Εξασφάλιση της διάθεσης λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου κατάλληλων να καλύψουν τις ανάγκες των πλοίων που χρησιμοποιούν συνήθως το λιμένα χωρίς να δημιουργούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις των πλοίων. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής μπορούν να είναι σταθερές ή κινητές, χερσαίες ή πλωτές. Η διάθεση των λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής μπορεί να πραγματοποιείται είτε απευθείας από το φορέα διαχείρισης του λιμένα είτε μέσω του ορισμού αναδόχων παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων. Σε κάθε περίπτωση, οι εργασίες παραλαβής και διαχείρισης των αποβλήτων θα πρέπει να πραγματοποιούνται με βάση τις ισχύουσες περιβαλλοντικές και τελωνειακές διατάξεις χωρίς να δημιουργούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στα πλοία, ενώ το σύνολο του εξοπλισμού και των μέσων που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να πληρούν τις ισχύουσες προδιαγραφές και να είναι εφοδιασμένα με τις απαιτούμενες κατά περίπτωση άδειες σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίνεται στην επιλογή των αναδόχων παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και στη δυνατότητά τους να διαχειριστούν απόβλητα όλων των κατηγοριών, όπως αυτά κατηγοριοποιούνται, με βάση τη Δ.Σ. MARPOL. Ο(οι) Ανάδοχος(οι) Παραλαβής και Διαχείρισης Αποβλήτων, ο(οι) οποίος(οι) ορίζεται(ονται) από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμένα, έχοντας την πλήρη ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα του θαλάσσιου, για την άμεση και πλήρη εξυπηρέτηση κάθε πλοίου, χωρίς να προκαλεί(ουν) την καθυστέρησή του και την παραλαβή όλων των τυχόν παραγόμενων αποβλήτων των πλοίων, θα πρέπει να καλύπτει(ουν) όλες τις απαιτήσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όπως να είναι αδειοδοτημένος(οι) για τη συλλογή και μεταφορά στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων, επικίνδυνων αποβλήτων, επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, αποβλήτων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών, αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, κλπ. Επίσης θα πρέπει να είναι καταχωρημένος(οι) στο σχετικό μητρώο του ΥΠΕΚΑ για τη διαχείριση επικίνδυνων και μη αποβλήτων μέχρι τελικής διάθεσης αυτών και να κατέχει(ουν) αδειοδοτημένο εξοπλισμό για την εκτέλεση των ανωτέρω εργασιών.
Γενικά οι Φορείς διαχείρισης για να εξασφαλίσουν την επάρκεια και αρτιότητα εξοπλισμού των λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής των αποβλήτων μεριμνούν για την πιστή εφαρμογή των διαλαμβανομένων στο άρθρο 5 της παρούσας και ιδιαίτερα στην παράγραφο 6 αυτού, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις των πλοίων και να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.
(4)-Υιοθέτηση και υποβολή αρμοδίως για έγκριση, συστήματος χρέωσης τελών σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 8 της ΚΥΑ. Το σύστημα χρέωσης τελών θα πρέπει να ενθαρρύνει την παράδοση των αποβλήτων των πλοίων στις διατιθέμενες εγκαταστάσεις αντί της απόρριψής τους στη θάλασσα.
(5)-Χορήγηση εξαιρέσεων σε πλοία σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 9 της ΚΥΑ.
Ενημέρωση της ΓΓΛΛΠΝΕ/ΔΛΠ-ΔΛΥ, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙΙ της παρούσας εγκυκλίου, εντός Ιανουαρίου κάθε έτους εκτός εάν ζητηθεί διαφορετικά από τη ΓΓΛΛΠΝΕ/ΔΛΠ-ΔΛΥ, για τις εξαιρέσεις που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Επισημαίνεται ότι προκειμένου ένα πλοίο να λάβει εξαίρεση από κάποιο ελληνικό λιμένα προκειμένου να παραδίδει τα απόβλητά του σε κάποιο άλλο ελληνικό λιμένα, θα πρέπει ο λιμένας αυτός να διαθέτει εγκεκριμένο σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων.
(6)-Επιβολή μειωμένων τελών, σύμφωνα με το Άρθρο 8 παράγραφος 3(γ) εφόσον αποδεικνύεται στο φορέα διαχείρισης λιμένα, από τον πλοίαρχο του πλοίου ότι παράγονται μειωμένες ποσότητες αποβλήτων, βάσει σχετικής βεβαίωσης μηχανικού του Τοπικού Κλιμακίου Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων (ΤΚΕΕΠ) της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής. Τα στοιχεία των πλοίων αυτών θα αποστέλλονται στο ΥΝΑ/ΓΓΛΛΠΝΕ/ΔΛΠ-ΔΛΥ, εντός Ιανουαρίου κάθε έτους.
(7)-Λήψη μέτρων σε συνεργασία με τους Ναυτικούς Πράκτορες για τη δέουσα ενημέρωση των πλοιάρχων, Α΄ μηχανικών και καθ’ ύλη αρμοδίων αξιωματικών των πλοίων και όλων των ενδιαφερομένων
μερών για τις υποχρεώσεις τους και την εκπλήρωση αυτών.
(8)-Ενημέρωση των χρηστών του λιμένα για τις ευκολίες που διαθέτουν για την παραλαβή και διακίνηση των αποβλήτων και το σύστημα χρέωσης που εφαρμόζεται.
(9)-Διαρκείς διαβουλεύσεις με τους χρήστες του λιμένα, τους αναδόχους υπηρεσιών παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη με στόχο την για την συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
(10)-Συλλογή, εξέταση και φύλαξη για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, των εντύπων που υποβάλλονται από τους πλοιάρχους των υπόχρεων πλοίων στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 6 της (στ) σχετικής. Τα στοιχεία που περιέχονται στα συγκεκριμένα έντυπα καθώς και τα στοιχεία που αφορούν τις ποσότητες των αποβλήτων, ανά κωδικό Ε.Κ.Α, που παρελήφθησαν από τα πλοία και τη διαδικασία / χώρο τελικής νόμιμης διάθεσής τους, θα πρέπει σε συνεργασία με τους αναδόχους υπηρεσιών παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων, να καταχωρούνται σε κατάλληλη ηλεκτρονική βάση δεδομένων και να τίθενται στη διάθεση των Αρχών όποτε αυτό ζητηθεί.
(11)-Διασφάλιση απλών διαδικασιών και διατυπώσεων προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους πλοιάρχους να χρησιμοποιούν τις διατιθέμενες λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής.
(12)-Μέριμνα για τη πιστή εφαρμογή του εγκεκριμένου σχεδίου παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων καθώς για την παραλαβή – διαχείριση - διάθεση των αποβλήτων σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Ενημερώνουν άμεσα την αρμόδια Λιμενική Αρχή και το ΥΕΝΑΝΠ/ΓΓΛΛΠΝΕ/ΔΛΠ-ΔΛΥ για οποιαδήποτε δυσλειτουργία ή παρατυπία.
(13)-Αποδοχή τυχόν καταγγελιών για ανεπάρκεια των λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής και την διαβίβαση τους στο ΥΝΑ/ΓΓΛΛΠΝΕ/ΔΛΠ-ΔΛΥ, σύμφωνα με το Άρθρο 12 παράγραφος εν θέματι ΚΥΑ.
Σχετική τυγχάνει και η υπ. αριθμ. 8111.1/214/07/30-10-2007 Εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας.
(14)-Καταβολή αποζημίωσης λόγω αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην παραλαβή ή την παράδοση των αποβλήτων, με υπαιτιότητα του Φορέα Διαχείρισης του λιμένα, σύμφωνα με το Άρθρο 12 παράγραφος 1 της εν θέματι ΚΥΑ.
(15)-Υποβολή εντός Φεβρουαρίου κάθε έτους, ετήσιας έκθεσης προόδου της λιμενικής εγκατάστασης σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 5 της εν θέματι ΚΥΑ.
(16)-Συλλογή, σε συνεργασία με τους αναδόχους υπηρεσιών παραλαβής και διαχείρισης των αποβλήτων, αντιγράφων των εντύπων αναγνώρισης επικινδύνων αποβλήτων, καθώς και των βεβαιώσεων παράδοσης, παραλαβής και διάθεσης των μη επικινδύνων αποβλήτων.
(17)-Διαβιβάζουν αντίγραφο του εγκεκριμένου σχεδίου παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου αμέσως μετά την έγκρισή του, στην / στις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.
(18)-Στο πλαίσιο συμπλήρωσης και επικαιροποίησης των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα πληροφοριών GISIS του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (Ι.Μ.Ο) σχετικά με τις διατιθέμενες λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων, συμπληρώνουν και αποστέλλουν εντός μηνός από τη λήψη της παρούσης τον πίνακα που είχε διαβιβαστεί στους φορείς διαχείρισης των λιμένων της χώρας με την Α.Π: 8111.1/86/07/27-04-2007 Εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας. Σε περίπτωση που έχει ήδη αποσταλεί ο σχετικός πίνακας, οι φορείς διαχείρισης αποστέλλουν προς ΥΝΑ/ΓΓΛΛΠΝΕ/ΔΛΠ-ΔΛΥ επικαιροποιημένους πίνακες σε κάθε περίπτωση τροποποίησης κάποιας εκ των πληροφοριών που έχουν αποσταλεί.
(19)-Μέριμνα για την εφαρμογή της ΚΥΑ και στο θαλάσσιο αγκυροβόλιο.
δ. Λιμενικές Αρχές
(1)-Έλεγχος ότι οι πλοίαρχοι όλων των υπόχρεων πλοίων αποστέλλουν ορθά συμπληρωμένο το έντυπο του Παραρτήματος ΙΙ της εν θέματι ΚΥΑ, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 6 αυτής. Τα συγκεκριμένα έντυπα πρέπει να φυλάσσονται από την Λιμενική Αρχή για τρία (3) έτη. Παράλληλα θα δίδεται στον πλοίαρχο θεωρημένο αντίγραφο του εντύπου που υπέβαλε.
(2)-Η ακρίβεια των στοιχείων του εντύπου θα ελέγχεται από την Λιμενική Αρχή για την επαλήθευση αυτών και την καταχώρηση τους στην διαδικτυακή ιστοσελίδα ggllp@yen.gr επιλέγοντας «Οδηγία 2000/59/ΕΚ» και εισάγοντας τον ίδιο κωδικό που χρησιμοποιείται για την καταχώρηση των επιβληθέντων προστίμων. Σε περίπτωση αδυναμίας καταχώρησης των στοιχείων, αυτά θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην δ/νση dlyg@yen.gr
(3)-Σε κάθε αίτηση χορήγησης απόπλου που κατατίθεται στην Λιμενική Αρχή, θα προσκομίζεται αντίγραφο του θεωρημένου τελωνειακού εντύπου εξαγωγής στο οποίο να εμφανίζεται ο λιμένας/λιμένες προορισμού του φορτίου.
(4)-Σε περίπτωση απόπλου πλοίου κενού φορτίου για λιμένα Ε.Ε., για το οποίο δεν πιστοποιείται η ύπαρξη προπαρασκευαστικών ενεργειών για την υποδοχή του πλοίου σε λιμένα προορισμού Ε.Ε., όπως και στην περίπτωση απόπλου πλοίου χωρίς συγκεκριμένο προορισμό (προς παροχή οδηγιών – preorders), τότε σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα του άρθρου 7 παρ.2δ εν θέματι ΚΥΑ και εφόσον κατά την κρίση της Λιμενικής Αρχής τεκμαίρεται το επακόλουθο της ανεξέλεγκτης διάθεσης των αποβλήτων, το πλοίο θα πρέπει υποχρεωτικά να παραδώσει κατάλοιπα προ απόπλου.
(5)-Συνιστάται λόγος επιβολής κυρώσεων στα πλαίσια του άρθρου 18 της Κ.Υ.Α. όταν η Λιμενική Αρχή διαπιστώνει κατά τον έλεγχο των εγγράφων (Ημερολόγιο Γέφυρας – Βιβλίο πετρελαίου – Πιστοποιητικό Αξιοπλοΐας), ότι απέπλευσε στο παρελθόν από Ελληνικό Λιμένα προς χώρα εκτός Ε.Ε., δηλώνοντας ψευδώς το Παράρτημα ΙΙ της εν θέματι ΚΥΑ.
(6)-Έλεγχος ότι τα πλοία παρέδωσαν τα απόβλητα - κατάλοιπα φορτίου πριν τον απόπλου. Η παράδοση των αποβλήτων – καταλοίπων φορτίου θα αποδεικνύεται από τον πλοίαρχο/κυβερνήτη του πλοίου μέσω της προσκόμισης της χορηγούμενης σε αυτό βεβαίωσης παράδοσης. Επισημαίνεται ότι η παράδοση αποβλήτων – καταλοίπων επιτρέπεται μόνο στους αναδόχους υπηρεσιών παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων που αναφέρονται στο εγκεκριμένο σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων. Η παράδοση των αποβλήτων – καταλοίπων φορτίου είναι υποχρεωτική εκτός εάν μετά από έλεγχο και με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στο έντυπο του Παραρτήματος ΙΙ της (στ) σχετικής προκύπτει ότι το πλοίο διαθέτει επαρκή ικανότητα αποθήκευσης σύμφωνα με το προγραμματισμένο ταξίδι του, έως τον επόμενο λιμένα κατάπλου. Σε κάθε περίπτωση το πλοίο πρέπει να παραδώσει τα απόβλητά του πριν τον απόπλου του εάν συντρέχει έστω και μία των παρακάτω περιπτώσεων:
(α)-εάν ο επόμενος λιμένας δεν ανήκει στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 2000/59/ΕΚ όπως αυτή τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2007/71/ΕΚ,
(β)-εάν ο επόμενος λιμένας – εν όψει διαταγών – δεν είναι γνωστός,
(γ)-εάν ο επόμενος λιμένας δεν διαθέτει αποδεδειγμένα κατάλληλες εγκαταστάσεις ευκολιών υποδοχής αποβλήτων, και
(δ)-εάν η Λιμενική Αρχή κρίνει, ύστερα από επιθεώρηση του πλοίου και συνεκτιμώντας όλα τα σχετικά στοιχεία, (παραγωγή αποβλήτων, όγκος των εντός του πλοίου αποβλήτων, διάρκεια πλου, αποθηκευτική ικανότητα, χωρητικότητα δεξαμενών συγκράτησης καταλοίπων), ότι υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων του πλοίου.
(7)-Γνωμοδότηση για την παραχώρηση εξαιρέσεων στα πλοία σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Άρθρο 9 της (στ) σχετικής.
(8)-Έλεγχος της πιστής εφαρμογής των διατάξεων της εν θέματι ΚΥΑ και του εγκεκριμένου σχεδίου παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
(9)-Έλεγχος των φορέων διαχείρισης λιμένων και των αναδόχων υπηρεσίων παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων ότι διαθέτουν συνεχώς σε ισχύ όλες τις απαιτούμενες από τις κείμενες διατάξεις άδειες-εγκρίσεις για την εκτέλεση των αναφερόμενων στο σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων εργασιών και τον απαραίτητο εξοπλισμό και μέσα.
(10)-Έλεγχος, σε συνεργασία με την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, τήρησης των σχετικών τελωνειακών διατάξεων.
(11)-Διενέργεια έκτακτων επιθεωρήσεων στα πλοία που καταπλέουν στους λιμένες-λιμενικές εγκαταστάσεις και θαλάσσιο αγκυροβόλιο της περιοχής αρμοδιότητάς, τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 της (στ) σχετικής. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να επιθεωρείται τουλάχιστον το 25% των πλοίων, με προτεραιότητα όσων δεν προτίθενται - σύμφωνα με το έντυπο κοινοποίησης – να παραδώσουν τα απόβλητά τους. (Εξαιρούνται τα αλιευτικά και σκάφη αναψυχής με άδεια μεταφοράς 12 επιβατών το πολύ). Κατά τη διενέργεια των επιθεωρήσεων από τα αρμόδια κλιμάκια των Λιμενικών Αρχών (ΤΚΕΠ) θα πρέπει να ελέγχονται οι εναπομένουσες προς παράδοση σε λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής ποσότητες των δεξαμενών και λοιπών αποθηκευτικών χώρων αποβλήτων η/και καταλοίπων φορτίου σε συνδυασμό με τα σχετικά Πιστοποιητικά των πλοίων με τα οποία είναι εφοδιασμένα, κατά τα προβλεπόμενα στις ισχύουσες σχετικές διατάξεις (όπως π.χ IOPPC, ISPPC, ΠΠΡΠ, ΠΠΡΛ κ.λπ.), καθώς και οι σχετικές εγγραφές στα βιβλία πετρελαίου, απορριμμάτων, φορτίου και στοιχεία για ποσότητες παραγομένων αποβλήτων που αναγράφονται στα σχετικά εγχειρίδια (όπως μελέτη οργανικής και υδραυλικής παροχής λυμάτων, εγχειρίδιο διαχείρισης απορριμμάτων).
(12)-Εντός Ιανουαρίου κάθε έτους θα πρέπει να αποστέλλεται προς το ΥΝΑ/ΓΓΛΛΠΝΕ το επισυναπτόμενο υπόδειγμα του Παραρτήματος Ι της παρούσας εγκυκλίου σχετικά με τις επιθεωρήσεις που διενεργήθηκαν στα πλοία κατά το προηγούμενο έτος και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν τόσο στα πλοία όσο και στους λοιπούς εμπλεκόμενους στην εφαρμογή της (στ) σχετικής.
(13)-Λήψη μέτρων και διενέργεια επαρκούς αριθμού επιθεωρήσεων, για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των αλιευτικών σκαφών και των σκαφών αναψυχής με άδεια μεταφοράς 12 επιβατών το πολύ, με τις απαιτήσεις της (στ) σχετικής. Οι πλοίαρχοι/κυβερνήτες των ανωτέρω σκαφών θα πρέπει να υποβάλλουν πριν την χορήγηση απόπλου από τη Λιμενική Αρχή υπεύθυνη δήλωση περί συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της (στ) σχετικής. Υπόδειγμα της υπεύθυνης δήλωσης στην ελληνική και αγγλική γλώσσα παρατίθεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της παρούσας εγκυκλίου. Έντυπα των υπεύθυνων δηλώσεων θα πρέπει να δίδονται από τις Λιμενικές Αρχές στους ενδιαφερόμενους προκειμένου να τα συμπληρώσουν. Μαζί με την υπεύθυνη δήλωση, οι πλοίαρχοι/κυβερνήτες των ανωτέρω σκαφών θα πρέπει να υποβάλλουν και αντίγραφα των αποδείξεων των πιο πρόσφατων παραδόσεων αποβλήτων-απορριμμάτων, ενώ σε κάθε περίπτωση παράδοσης αποβλήτων θα πρέπει να γίνεται σχετική εγγραφή από τον πλοίαρχο/κυβερνήτη στο ημερολόγιο του σκάφους.
(14)- Πιστή εφαρμογή του άρθρου 11 παραγρ. 2δ της εν θέματι ΚΥΑ και σε θετική περίπτωση επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
(15)-Αποδοχή τυχόν καταγγελιών για ανεπάρκεια των λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής και την διαβίβαση τους στο ΥΝΑ/ΓΓΛΛΠΝΕ/ΔΛΠ-ΔΛΥ και στο Φορέα Διαχείρισης του λιμένα, σύμφωνα με το Άρθρο 12 παράγραφος 1 της ΚΥΑ. (Σχετική τυγχάνει και η υπ. αριθμ. 8111.1/214/07/30-10-2007 Εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας).
(16)-Στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 10 του άρθρου 20 του ν. 3622/2007, σε περίπτωση οφειλής ή καθυστέρησης απόδοσης των τελών στους φορείς διαχείρισης λιμένων (στις περιπτώσεις που φορέας διαχείρισης είναι Οργανισμός Λιμένος Α.Ε., Λιμενικό Ταμείο ή Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο) και μετά από αίτημα του οικείου φορέα διαχείρισης λιμένα απαγορεύουν τον απόπλου του πλοίου μέχρι την εξόφληση των οφειλόμενων τελών. Στην αίτηση του φορέα θα πρέπει να αποδεικνύεται η, με ευθύνη του πλοιάρχου ή του νόμιμου εκπροσώπου του πλοίου, οφειλή, καθυστέρηση ή άρνηση στην απόδοση των τελών.
(17)-Αξιολόγηση των ετήσιων εκθέσεων που υποβάλλονται από τους φορείς διαχείρισης των λιμένων της χώρας στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 5 παράγραφος 5 της (στ) σχετικής και αποστολή τυχόν παρατηρήσεων στη ΓΓΛΛΠΝΕ και στην αρμόδια ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.
(18)-Επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες σύμφωνα με το Άρθρο 18 της (στ) σχετικής.
ε. Πλοίαρχοι/κυβερνήτες
(1)-Παραδίδουν, σε συνεννόηση με την αρμόδια Λιμενική Αρχή και το φορέα διαχείρισης του λιμένα, όλα τα παραγόμενα απόβλητα πριν τον απόπλου εκτός εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 7 της (στ) σχετικής.
(2)-Εξασφαλίζουν την παράδοση, σε συνεννόηση με την αρμόδια Λιμενική Αρχή και το φορέα διαχείρισης του λιμένα, των καταλοίπων φορτίου σε λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής κατά τα προβλεπόμενα στη σύμβαση MARPOL 73/78 (Ν. 1269/1982 (ΦΕΚ 89 Α΄) όπως ισχύει.
(3)-Καταβάλουν οι ίδιοι ή οι εκπρόσωποί τους τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση τέλη στον αρμόδιο φορέα και λαμβάνουν σχετική βεβαίωση εξόφλησης.
(4)-Σε περίπτωση παράδοσης αποβλήτων λαμβάνουν σχετική βεβαίωση παράδοσης αντίστοιχη με το έντυπο του Παραρτήματος IV της παρούσας εγκυκλίου, η οποία φυλάσσεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις. Σημειώνεται ότι εφόσον τα απόβλητα παραδίδονται σε πλέον του ενός αναδόχου θα εκδίδεται αντίστοιχος αριθμός αποδείξεων.
(5)-Αιτούνται, στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 9 της (στ) σχετικής και εφόσον το πλοίο ανήκει σε κάποια από τις κατηγορίες που ορίζονται στο άρθρο 9 παράγραφος 2 αυτής, στον / στους αρμόδιους φορείς διαχείρισης λιμένα την εξαίρεση του πλοίου από συγκεκριμένες ή από το σύνολο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το άρθρο 6, το άρθρο 7 παράγραφος 1 και το άρθρο 8 της (στ) σχετικής. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο λιμένας διακανονισμού παράδοσης αποβλήτων είναι ελληνικός, θα πρέπει να διαθέτει εγκεκριμένο σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων το οποίο να έχει τεθεί σε εφαρμογή.
(6)-Οι πλοίαρχοι όλων των πλοίων (πλην των αλιευτικών σκαφών των σκαφών αναψυχής με άδεια μεταφοράς δώδεκα επιβατών το πολύ και αυτών που έχουν εξαιρεθεί σύμφωνα με το άρθρο 9 της (στ) σχετικής), που καταπλέουν σε ελληνικό λιμένα ή θαλάσσιο αγκυροβόλιο και ανεξαρτήτως του εάν με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 6 της (στ) σχετικής. Από τη Λιμενική Αρχή θα παραλαμβάνουν θεωρημένο αντίγραφο του εντύπου που υπέβαλλαν και το οποίο θα φυλάσσεται στο πλοίο τουλάχιστον έως τον επόμενο λιμένα κατάπλου και θα τίθεται στη διάθεση των αρχών εφόσον ζητηθεί.
(7)-Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να καταβάλλεται στην συμπλήρωση του εντύπου κοινοποίησης, ώστε τα στοιχεία αυτού να είναι ακριβή και αληθή, δεδομένου ότι ο έλεγχος και η ηλεκτρονική επαλήθευση που επακολουθεί από την Λιμενική Αρχή εντοπίζει ασφαλέστατα τυχόν ανακρίβειες, πράγμα που συνιστά παράβαση της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, με αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των παραβατών.
(8)-Οι πλοίαρχοι/κυβερνήτες των αλιευτικών σκαφών και των σκαφών αναψυχής με άδεια μεταφοράς δώδεκα (12) επιβατών το πολύ υποβάλλουν πριν την χορήγηση απόπλου από τη Λιμενική Αρχή υπεύθυνη δήλωση περί συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της (στ) σχετικής. Υπόδειγμα της υπεύθυνης δήλωσης στην ελληνική και αγγλική γλώσσα παρατίθεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της παρούσας εγκυκλίου. Αντίγραφα των υπεύθυνων δηλώσεων θα χορηγούνται από τις Λιμενικές Αρχές στους ενδιαφερόμενους προκειμένου να τις συμπληρώσουν. Μαζί με την υπεύθυνη δήλωση, οι πλοίαρχοι/κυβερνήτες των ανωτέρω σκαφών θα πρέπει να υποβάλλουν και αντίγραφα των αποδείξεων των πιο πρόσφατων παραδόσεων αποβλήτωναπορριμμάτων, ενώ σε κάθε περίπτωση παράδοσης αποβλήτων θα πρέπει να γίνεται σχετική εγγραφή από τον πλοίαρχο/κυβερνήτη στο ημερολόγιο του σκάφους.
στ. Ανάδοχοι υπηρεσιών παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων
(1)-Πιστή εφαρμογή του εγκεκριμένου σχεδίου παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων που παράγονται στα πλοία και καταλοίπων φορτίου και των συμβατικών τους υποχρεώσεων απέναντι στους φορείς διαχείρισης των λιμένων.
(2)-Επέκταση των συμβατικών τους υποχρεώσεων σε ολόκληρο το αγκυροβόλιο.
(3)-Μέριμνα ότι βρίσκονται σε ισχύ όλες οι απαραίτητες από την ισχύουσα νομοθεσία άδειες-εγκρίσεις για την εκτέλεση των εργασιών παραλαβής και διαχείρισης των αποβλήτων που προέρχονται από τα πλοία και των καταλοίπων φορτίου, καθώς και πιστή τήρηση των αναφερομένων στις σχετικές αδειοδοτήσεις - εγκρίσεις.
(4)-Πιστή τήρηση των περιβαλλοντικών και τελωνειακών διατάξεων και κανονισμών λειτουργίας των λιμένων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
(5)-Χορήγηση στα πλοία, σε συνεργασία με τους φορείς διαχείρισης των λιμένων, έντυπης βεβαίωσης παραλαβής αποβλήτων – καταλοίπων φορτίου. Η βεβαίωση αυτή αποτελεί απόδειξη της παραλαβής των αποβλήτων – καταλοίπων φορτίου από το πλοίο. Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός έχοντας ως στόχο τον περιορισμό της ανομοιομορφίας των χορηγούμενων στα πλοία βεβαιώσεων παραλαβής αποβλήτων, εξέδωσε την αριθμ. MEPC.1/Circ.645/04-11-2008 Εγκύκλιο με την οποία υιοθετήθηκε συγκεκριμένη μορφή βεβαίωσης παραλαβής αποβλήτων. Αντίγραφο του συγκεκριμένου εντύπου επισυνάπτεται στο Παράρτημα IV της παρούσας εγκυκλίου. Οι χορηγούμενες στα πλοία βεβαιώσεις θα πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με το ανωτέρω έντυπο. Σημειώνεται ότι εφόσον τα απόβλητα παραδίδονται σε πλέον του ενός αναδόχου, θα εκδίδεται αντίστοιχος αριθμός αποδείξεων.
(6)-Καταχώρηση σε κατάλληλη ηλεκτρονική βάση δεδομένων σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης των λιμένων των στοιχείων του εντύπου του Παραρτήματος ΙΙ της (στ) σχετικής που τους κοινοποιούν οι πλοίαρχοι των πλοίων καθώς επίσης και των πληροφοριών που αφορούν τις ποσότητες των αποβλήτων, ανά κωδικό Ε.Κ.Α, που παρελήφθησαν από τα πλοία και τη διαδικασία / χώρο τελικής νόμιμης διάθεσής τους.
The social partners body for health and safety at work